Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

 

 

 

Répafalat.

 

Hozzávalok: 2 nagyobb sárgarépa, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 mokkáskanál ételízesítő, 5 evőkanál zsemlemorzsa, só, olaj. A répát megtisztítjuk, megmossuk és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összekeverjük a reszelt répával, a fűszerekkel és a zsemlemorzsával. kb. 10 percig állni hagyjuk, majd vízes kézzel pogácsákat formálunk, és a forró olajban pirosra sűtjűk.

 

1.jpg

 

 

 

Foghagymás tojás.

 

Hozzávalok: 8 kemény tojás, 10 dkg vaj vagy margalin, 3-4 zúzott fokhagyma , só. A vajat főlolvasszuk, és belekeverjük a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk. Ezzel a keverékkel kikenünk egy lapos űvegtálat. A tojásokat hosszában kettévágjuk, kíemeljűk a sárgáját, jól kikeverjűk a foghagymás vajjal, majd visszatesszük a helyére. Vágott felűkkel lefelé az űvegtálra fektetjük és a tetejét megkenjük a maradék vajjal. Jégbehűtve tálaljuk.

 

2.jpg

 

 

 

Forgácsfánk.

 

Hozzávalok: 25 dkg líszt, 5 gkg vaj, 3 tojássárgája, gyűszűnyi cukor, csipet só, olaj, vanílliás porcukor. A hozzávalókat jól ősszedolgozzuk , lágy tésztát kapunk. Késfok vastagságúra kinyútjuk, derelyevágóval 10cm-es kockára vágjuk, és 3-cm távolságban 2 vágást metszünk a közepébe, 6-7 cm hosszant. Az egyik csücskét az egyik nyílásba dugjuk, a haránt szembelévőt a masikba. Bő forró olajban pirosra sűtjük. Melegen meghintjük vanílliás porcukorral.

 

3.jpg

 

 

 

Kígyókenyér, süni.

 

Hozzávalok: 1-2 franciakenyér,uborka, vaj, körözött, 2 csomag retek, 1 fej saláta, párizsi, sajt, 1 fej vőrőskáposzta, meggy, egresbefőtt, kristálycukor. A kenyeret vízszintesen, majd a felső részét hosszában kettévágjuk. Vajjal, kőrőzettel megkenjük, salátával, uborkával, kemény tojással, retekkel, párizsival , sajttal díszítjűk. A fogpiszkálóra felszúrt befőttet kristálycukorba forgatjuk, és körben a kápsztába szúrjuk.

 

4.jpg

 

 

 

Strasbourgi saláta.

 

Hozzávalók: 4 pár virslí, 20 dkg ementáli sajt, 2 kis fej vőrőshagyma, 2 ecetes uborka, egy fél citrom leve , 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál olaj, só, bors. A mustárt elkeverjük az olajjal, citromlével, megsózzuk, megborsozzuk, és beletesszük a karikára vágott virslit és hagymát, valamint a kockára vágott uborkát és a sajtot. Jól lehűtve tálaljuk.

 

5.jpg

 

 

 

Burgonyafészek.

 

Hozzávalok: 4 tojás , 4 szelet fűstölt sajt, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj , 6-7 dl tej, olaj, fehér bors, őrölt szerecsendió-virág, fél tubus szardellapaszta. A burgonyát meghámozzuk, fölszeleteljük, leöntjük tejjel, és puhára főzzük. Még melegen, levével együtt áttőrjük (vagy villával összetörjük). Hozzá adjuk a megpuhított vajat, a szardellapasztát a fűszereket , és habosra keverjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk , és bele öntjük a szardellás krumplipűrét. Négy mélyedést nyomunk a pűrébe , ezekbe beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy egyben maradjanak. Mindegyik tojás tetejére fektetünk egy szelet fűstöltsajtot, és előmelegített ,de nem forró sűtőben addig sütjük, amig a tojás meg nem kocsonyásogik, illetve a sajt rá nem olvad. Fejes salátával kínáljuk.

 

 

 

6.jpg

 

 

 

Sült báránygerinc.

 

Hozzávalok: 1.5 kg báránygerinc, 6dkg zsír, só, liszt, egy kiskanál paradicsompüré. A báránygerincet megmossuk, besózzuk, és tepsibe tesszűk, 1dl vizet aláöntűnk, olvasztott zsírral leöntve, sütőben, időnként meglocsolva puhára sütjük. Zsírjábol egy kevés paradicsompürével, egy kevés liszttel pecsennye levet készítünk. Burgonyapürével, párolt szilvával tálaljuk.

 

 

 

7.jpg

 

 

 

Gombás táska.

 

Hozzávalok: 25 dkg gomba, 5dkg vaj vagy margalin, petrezsejem, só, tejföl, 3 kanál liszt, olaj. A fölszeletelt gombát kevés vajon (vagy margalinon) megpároljuk, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, meghintjük liszttel, hozzáadjuk a tejfölt, besűritjük. A kinyújtott tésztát kockára vágjuk, megtöltjük a gombás keverékkel, összehajtjuk, a széleket benyomogatjuk, hogy ne nyíljon ki, és forró olajban kisűtjük és tálaljuk tetszés szerint.

 

8.jpg

 

 

 

Parajkrokett.

 

Hozzávalok: 50 dkg paraj vagy egy zacskó mirelit parajkrém, 35 dkg sütni való kolbász, 1 csésze besamel, 1 tojás, zsemlemorzsa, 10 dkg reszelt sajt, vaj vagy (margalin), szerecsendió, paradicsommártás, olaj, só, bors, A megtisztított ,megmosott, sós vízben megfőzött, lecsepegtetett illetve a mirelit parajból kinyomjuk a vizet. Hozzákeverjük a felkarikázott kolbászt, a besamelt, a reszelt sajtot, egy csipet őrölt szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot. A tojással nem túl lágy, masszává dolgozzuk (ha túl lágy egy kevés sajttal vagy hússal dúsíthatjuk). Vízes kézzel kis hengereket formázunk belőle, meglapogatjuk , és bő ,forró olakban pirosra sütjük. Melegen tálaljuk, de hidegen is kitűnő. Külön csészében paradicsommártást kínálunk hozzá.

 

9.jpg

 

 

 

Töltött gomba.

 

Hozzávalok: 30 dkg gomba, 1 zsemle, 1 tojás, petrezselyem, só, bors, tejföl, citrom, zsemlemorzsa, sajt, vaj (vagy margalin) kis fej vöröshagyma. A megtísztitott gombának levesszük a szárát, és a gombafejeket citrommal meglocsoljuk. A gombaszárakat apróra vágjuk és kévés vajon, apróra vágott hagymával megpároljuk. Hozzákeverjük a beáztatott , kinyomkodott zsemlét (tejben vagy vízben áztathatjuk), hozzá adjuk a tojást, tejfölt, az apróra vágott petrezsemet, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges zsemlemorzsával kicsit besűritjük. Getöltjük a gombafejekbe, reszelt sajttal meghintjük. Kivajazott tűzálló tálba ültetjük, mindegyik tetejére egy pici vajat teszünk, és közepes tűznél megsütjük.

 

10.jpg

 

 

 

 

 

Zöldséges omlett.

 

Hozzávalok:6 db tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 25 dkg apró gomba, 1 zöldpaprika, 1 paradicsompaprika, vaj, vagy olaj, só. A zöldségeket apróra vágva kevés olajon vagy vajon megpároljuk, megsózzuk. A felvert tojásokat liszttel, tejföllel jól elkeverjük, és 4 omlettet sütünk belőle. A kész omletteket megtöltjük a zöldségkeverékekkel, és háromszökletűre hajtjuk. Melegen tálaljuk.

 

 

 

11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholmentes szörbetek.

 

Szörbet- vagy kobblerpohárba kétharmad részig őszibarackfagylajtot teszünk. Díszítés őszibarackkal, cseresznyével vagy egyéb gyümölccsel. Leöntjük egy evőkanál szamócaszörp, egy evőkanál málnaszörp és egy evőkanál ananásszörp elegyével. Hideg, piros szőlőlével egészitjük ki.

 

 

 

12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Elzászi almatorta.

 

Hozzávalok: 12 dkg vaj (vagy margalin) egy evőkanál cukor, egy csipet só, 25 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 1 kg alma, 2 tojás, 1 vanilliacukor, reszelt citromhéj, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a csipetnyi sót, majd a lisztet, és a borral tésztává gyúrjuk. Félóra pihentetés után egy kerek tortaforma alját és széleit kibéleljük a tésztával. Az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, magházát kiszedjük, a negyedeket szorosan egymás mellé helyezzük a tésztán, meghintjük 5 dkg cukorral, és előmelegített sütőben kislángon 25 percig sütjűk. Amíg a tészta sül, a két tojássárgáját elkeverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a tejfőlt, a vanílliáscukrot, a reszelt citromhéjat s végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. Az almára öntjük, és további 10 percig sütjük.

 

 

 

13.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Töltött kovászos uborka.

 

Hozzávalok: 1 doboz szardínia, 4 keménytojás, 1 dl tejföl, 6-8 kisebb kovászos uborka, 10 dkg reszelt sajt. A szardíniát összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott tojásokat, kevés tejfölt teszünk hozzá, hogy összeálljon. Az uborkát hosszában kettévágjuk, belsejét kikaparjuk ( a töltelékhez tehetjük ), és a szardíniás töltelékkel megtöltjük az uborkákat. Jégbehűtve tálaljuk.

 

 

 

14.jpg

 

 

 

 

 

Töltött paradicsom.

 

Hozzávalok: 1 kg kemény paradicsom, külömböző krémek: fokhagymás, vajas márványsajt, snidlinges juhtúró, petrezselymes, snidlinges sajtkrém, tojáskrém, vajas szardíniás krém, padlizsánoskrém, körözőtt. A megmosott, letörölgetett paradicsomok kalapját levágjuk, óvatosan kikaparjuk a belsejét és a külömböző krémekkel megtöltjük. Tálban ízlésesen egymás mellé ültetjük a megtöltött paradicsomokat, letakarva tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Friss-vagy pirított kenyérrel kínáljuk.

 

 

 

15.jpg

 

 

 

 

 

Csirkés melegszendvics szőlővel.

 

Hozzávalok: 8 szelet kenyér, sültcsirke-maradék ( 30-40 dkg ), 10 dkg vaj vagy margalin , 20 dkg óvári sajt, 15 dkg csemegeszőlő. A mindkét oldalán megsütött, vajjal megkent kenyerekre sültcsirke-szeleteket teszünk. Hámozott, kimagozott szőlőszemeket teszünk rá, sajttal befedjük, és grillsűtőben megsűtjűk.

 

 

 

 

 

16.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Banános töltöt csirkemell

 

Hozzávalok: 2 db csirkemell, 8 kicsi banán, 2 db tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, só, olaj vagy zsír a sütéshez. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk és 8 szeletrevágjuk. Kicsit kiklopfoljuk, besózzuk, majd egy hámozott nanánnal megtöltve felgöngyöljük. Bepanírozzuk és bő forró olajban kisütjük. Majonézzel, párolt rizzsel tálaljuk.

 

 

 

17.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Rántott hal juhtúróscsuszával.

 

Hozzávalok: 6-8 szelet hal, fél liter tej, 3-4 gerezd zúzott foghagyma, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 25 dkg csuszatészta, 1 pohár tejföl, 25 dkg juhtúró, 15 dkg húsos szalonna. A halszeleteket megmossuk, besózzuk és foghagymás tejben áztatjuk 1-2 órát. Kifőzzük a csuszatésztát, és az apróra vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában morzsolt juhtúróra szedjük. A halat kiemeljük a foghagymás tejből, leítatjuk, bepanirozzuk: lisztbe tojásba, zsemlemorzsába, majd forró olajban kisűtjük. Tálaláskor a juhtúrós csoszát tálra szedjük, tejföllel meglocsoljuk, rászorjuk a pirított szalonnát, tetejére fektetjük a rántott halszeleteket.

 

 

 

 

 

18.jpg

 

 

 

 

 

Palócleves

 

Hozzávalok: 60 dkg báránylapocka (készülhet marhahúsból is), zsír vagy olaj, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 2 dl teföl, 3 dl asztali fehérbor, só, pirospaprika, köménymag. A finomra vágott hagymát a zsíron vagy olajon aranysárgára píritjuk, összekeverjük a kockára vágott hússal, foghagymával, köménymaggal, pirospaprikával, sózzuk, és fedő alatt 30 percig pároljuk, vigyázva nehogy oda kapjon. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot, felengedjük csontlével. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük. Belekeverjük a tejfölt, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Borral és citromlével ízesítjük. A bor elhagyható. Csipetkét tehetünk bele.

 

 

 

palocleves.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 62
Heti: 77
Havi: 1 396
Össz.: 901 923

Látogatottság növelés
Oldal: Finom falatok
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »