HAGYMAGOMBÓC LEVES
30 dkg vegyes leveszöldség 1 tyúkhúsleves-kocka 2 dl tejföl 1 evőkanál liszt 1 tojás 1 fej vöröshagyma 2 evőkanál búzadara 1 teáskanál majoránna 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág 1 csokor petrezselyemzöld kevés só A hagymagombóchoz a tojást habosra felverem 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem a búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával. Megsózom, és állni hagyom 10 percig. Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítom. Bő egy liter vizet felforralok. Ezután beleteszem a zöldséget, a húsleveskockát és az összes fűszert, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára főzöm. A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forralom. A hagymás gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, és a forrásban lévő levesbe teszem. Legalább 10 percig, kis lángon forralom. Egy gombócot próbaképpen kettévágok, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e. Végül a metélt petrezselyemzölddel meghintem, de már nem forralom.
FRANCIA HAGYMALEVES
4 fej vöröshagyma 1 1/2 dl száraz fehérbor 4 dkg vaj 2 evőkanál liszt 2 szelet fehér kenyér 4 evőkanál reszelt sajt 1/2 mokkáskanál törött fehér bors ízlés szerint só A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágom. Levesesfazékba rakom a vajat és megmelegítem. Rászórom a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítom. Ráhintem a lisztet, és kis lángon egy-két percig tovább kevergetem. A tűzről lehúzom, és ráöntök 6 dl vizet. Gyorsan simára keverem, ezután hozzáöntöm a bort és még 4 dl vizet. A tűzre visszatéve, 1 órán keresztül kis lángon forralom. Turmixgép poharába öntöm, és jól összekeverem. A sima, pépes, krémszerű levest tűzálló tálba öntöm. A kenyérszeleteket félbevágom, szárazon megpirítom, majd elosztom rajtuk a reszelt sajtot. A leves tetejére fektetem sorba, egymás mellé. A levessel teli tálat az előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg a kenyereken lévő reszelt sajt megolvad, és egybefüggő, kissé világossárga réteget alkot.
SAJTOS HAGYMALEVES
2 fej vöröshagyma 5 dkg reszelt sajt 1 liter húslé- vagy csontlé (vagy 2 marhahúsleves-kocka) 1 zsemle 2 tojásfehérje 4 evőkanál olaj ízlés szerint só és törött fehér bors A megtisztított vöröshagymát szeletekre vágom és az olajon megfonnyasztom. Ráteszem a kis kockákra aprított zsemlét és ráöntöm a húslevet. Sóval, borssal fűszerezem, és addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő. A levest ezután átöntöm egy tűzálló tálba. A tojásfehérjékből kemény habot verek, amibe beleforgatom a reszelt sajtot. A sajtos habot elosztom a leves tetején, és a tálat betolom az előmelegített forró sütőbe. Addig pirítom, amíg a hab szép aranysárgára sül. (Vigyázat, nem szabad megbarnítani, mert keserűvé válhat!)
KONYAKOS PÓRÉHAGYMALEVES
1 szál póréhagyma 2 dl tejszín 4 dkg vaj 1/2 dl konyak 1 csokor petrezselyemzöld 2 evőkanál finomliszt 1 evőkanál vegeta 1 tojás 1 mokkáskanál törött fehér bors csipetnyi só A tojást 1 evőkanál liszttel és 2 evőkanál tejszínnel összehabarom, majd csipetnyi sóval ízesítem. 1 dkg forró vajon keverés nélkül 1 tojáslepényt sütök belőle, és vágódeszkára csúsztatva, hagyom kihűlni. Közben a póréhagyma megtisztított fehér részét vékony karikákra vágom. A megmaradt vajon megfonnyasztom, és felöntöm 8 dl vízzel, beleszórom a vegetát és a törött borsot. Felforralva 10 percig főzöm, ezután belekeverem a liszttel simára kavart tejszínt, és beleszórom a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet. Ismét forralom 5 percig, végül a tűzről lehúzva beleöntöm a konyakot, és jól összekeverem. A kihűlt tojáslepényt egészen apró kockákra vágom, majd négy leveses csészében vagy tányérban elosztom, végül a forró levest rámerem.
MAGYAROS HAGYMALEVES
10 dkg húsos füstölt szalonna 2 nagy fej vöröshagyma 2 dl tejföl 1 cső hegyes (csípős) zöldpaprika 1 púpozott evőkanál finomliszt 1 teáskanál piros fűszerpaprika 1 tyúkhúsleveskocka 1 teáskanál citromlé csipetnyi porcukor ízlés szerint só és törött bors A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve, félreteszem. A hegyes paprikát vékonyra karikázom, és a felét ugyancsak félreteszem. A másik felét a megtisztított és karikára vágott hagymával a szalonnazsíron megfonnyasztom, ezután a tűzről félrehúzva, belekeverem a pirospaprikát. Felöntöm 8 dl vízzel, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, és sóval, borssal fűszerezem. 5 percnyi főzés után belekeverem a liszttel simára kevert tejfölt, valamint a citromlevet. Kevergetve jól kiforralom, végül csipetnyi porcukrot, a félretett szalonnapörcöt és a zöldpaprika karikákat is hozzáadom. Jól összekeverem, és a tűzről lehúzva, befedve hagyom állni 10 percig.
SONKÁS FOKHAGYMALEVES
20 dkg főtt füstölt sonka 1 zsemle 2 tojás 4 evőkanál olaj 4 gerezd fokhagyma 1 marhahúsleves-kocka kevés só és törött fekete bors A zsemlét kis kockákra vágom, és 1 evőkanál olajon pirosra pirítom. A sonkát vékony metéltre vágom, a fokhagymát tisztítás után összezúzom. A megmaradt olajon megfonnyasztom a fokhagymát, majd hozzáadom a sonkametéltet, és kevergetve, egy-két percig pirítom. Ezután felengedem 1 liternyi vízzel, beleteszem a húsleveskockát, és megsózom, megborsozom. Beleteszem a pirított zsemlekockákat is. Felforralva addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő a levesben. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva kis kockákra vágom. Ez lesz a leves betétje, amit a leveses tányérok aljára rakok, erre pedig rámerem a forró levest.
FOKHAGYMÁS ZSEMLEGOMBÓCLEVES
1 zsemle 1 tojás 1 dl tej 2 evőkanál olaj 2 dl tejföl 2-3 evőkanál liszt 4 gerezd fokhagyma 1 teáskanál vegeta 2 tyúkhúsleves-kocka késhegynyi őrölt szerecsendió 1 csapott mokkáskanál fehér bors A zsemlét nagyon apró kockákra vágom, és a felforrósított olajon szép pirosbarnára megpirítom. Azonnal ráöntöm a tejet és befedem, majd néhány perc múlva összekeverem. A tojást habosra keverem, beleteszek 3 gerezd zúzott fokhagymát, ezután a vegetával, a borssal és a szerecsendióval fűszerezem. Hozzákeverem a már kihűlt pirított, tejes zsemlét (az áztató tejjel együtt), és annyi lisztet, hogy a szokásos sűrűségű gombócmassza legyen belőle. Másfél liter vizet forralok, amelybe beleteszem a húsleveskockákat, és a megmaradt zúzott fokhagymát. A gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázok, és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztem. Kis lángon 10-13 percig főzöm, végül a tejfölt kevés levessel simára keverem, és beleöntöm. Még egy pillanatig forralom, végül a megmosott és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve, a lángról lehúzom.
PARADICSOMOS HAGYMALEVES
50 dkg jó érett paradicsom 2 fej vöröshagyma 2 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma 1 nagy csokor snidling 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér) 4 evőkanál olaj 1 csapott evőkanál finomliszt 1 marhahúsleves-kocka 1 teáskanál currypor 1 késhegynyi törött fekete bors ízlés szerint só A zsemlét kis kockákra vágva, 2 evőkanál olajon ropogósra megpirítom. A paradicsomot leforrázom és leszűröm. Héját lehúzom, és villával összetöröm. Egy evőkanál olajon egy-két percig pirítom, majd szitára téve, átnyomom a levét. A megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és karikákra vágott hagymát, ezután hozzáadom az összezúzott fokhagymát, erre pedig ráöntök fél liter vizet. Beleteszem a fűszereket és a húsleveskockát, amivel 5 percig főzöm. Ezután hozzáadom a paradicsomlevet, és további 5 percig főzöm. A lisztet fél dl vízzel és a tejföllel simára keverem, majd behabarom vele a levest. Közben tányérokba adagolom a félretett zsemlekockákat és a megmosott, finomra összevágott snidlinget, végül rámerem a forró levest.