Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Csirke dióval (albán)


Hozzávalók (4 sz.): 90 dkg csirkemell vagy comb, 15 dió, 2 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj. A csirkét csontozza ki, vágja 2-3 cm-es kockákra, a tojást verje fel, a diót törje vagy darálja apróra, a fokhagymát törje át. A csirkét lábasban öntse fel elfedő vízzel, főzze meg, szedje ki szűrőkanállal tálba, ttartsa melegen, levét őrizze meg. Serpenyőben hevítse kevergetve a lisztet míg barnulni kezd, tegye rá a vaj felét, a fokhagymát, diót és tojássárgáját, folyton kevergetve. Töltse rá a csirke levét, főzze kevergetve míg besűrűsödik. Vegye le a hőről, hogy a tojás ne váljon ki. Öntse a csirkére, forgassa bele azt. Serpenyőben süsse a vaj másik felét míg barnulni kezd, öntse a tálalt csirkeadagokra Megjegyzés: marhahússal is készítik.


Sült csirke rizzsel (albán)

Hozzávalók: 1 kis csirke, 40 dkg rizs, 6 dkg vaj, olaj, só, bors, zöldségek. A csirkét egészben főzze meg, fűszeres vízben. Levéből 1,2 liternyit szűrjön le, benne főzze meg a rizst úgy hogy inkább párolja, mint forralja. Tegye tepsibe. Olajon süsse a tagokra bontott csirkét aranybarnára majd tegye a tepsibe a rizs közepére. Tegyen kis vajdarabokat a rizsre és süsse közepes hőn, sütőben 15 percig. Salátát vagy finomra vágott zöldségeket adjon mellé.


Csirkével töltött cikória (belga)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirkemell, 4 fej cikóriasaláta (kínai kellel helyettesíthető), 2 ek citromlé, 6 ek vaj, 2 ek liszt, 1,2 dl csirkeleveslé, 1,2 dl tejszín-tej keverék fele-fele arányban, 1 db szerecsendió őrölve, 2 szelet főtt sonka, 1 tojás sárgája, 3 dkg reszelt sajt (Gouda ajánlott), só, bors. A csirkét csontozza ki, vágja kis kockákra. A cikória közepét vágja ki. Kis fedhető sütőedényt vajazzon ki, tegye bele a cikóriát, szórja meg sóval, citromlével, kenje meg kevés vajjal. Előhevített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse 1 órát. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek vajat, süsse rajta a csirkét 10 percig. másik serpenyőben olvassza meg a maradék 2 ek vajat, keverje hozzá a lisztet, barnítsa keverve 1-2 percig. Keverje hozzá a levest, párolja 5 percig. Keverje bele a tejszínes tejet, szerecsendiót, borsot és csipet sót, majd a csirkét és citromlevet. A sült cikóriafejeket vágja hosszában félbe, az egyik felekbe kanalazza töltelékként a csirkés mártás 1/3-át. Fedje a másik cikóriafelekkel, minden fejre csavarjon 1 szelet sonkát, fektesse tepsibe. A maradt csirkés mártásba keverje bele a tojássárgáját és reszelt sajtot, s kanalazza a töltött fejekre. Előmelegített sütőben süsse világosbarnára. Melegen tálalja.


Viséi csirke (belga)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke, 3 gerezd fokhagyma, só, 15 dkg libazsír, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 4 tojás sárgája, 1 dl tejszín. A csirkét fokhagymás-sós bő vízben párolja puhára, majd vágja bontási darabokra és tegye tepsibe. Tartsa meg a párolólevet és a fokhagymátis, kivéve a léből. Olvasszon meg 10 dkg libazsírt, öntse a csirkére. Süsse eelőmelegített sütőben aranybarnára. Olvassza meg a maradt libazsírt, keverje bele a lisztet, majd keverjen hozzá 5 dl párolólevet, végül a tejet. Párolja kis hőn kb. 15 percig, hogy mártássá sűrűsödjön. A hőről levéve keverje bele a tojássárgákat, az áttört főtt fokhagymát és a tejszínt. Sózza ízlés szerint. Öntse a csirkére. Melegen tálalja. Megjegyzés: az eredeti recept fiatal libára vonatkozik.


Waterzooi I., Vízbenfőtt csirke (belga)

Hozzávalók: 1 nagy tyúk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 póréhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 4 szegfűszeg, 6 szál petrezselyemzöld, ˝ kk kakukkfű, Ľ kk szerecsendió, 10 szem bors, 1 babérlevél, 2 liter csirkeleveslé, 2,5 dl bor, 1 citrom leve, 4 tojás sárgája, 1,8 dl tejszín; körethez 1 citrom, 2 ek vágott petrezselyemlevél.. A csirkét vágja bontási darabokra, a pórét, petrezselymet és sárgarépát nagy darabokra, a hagymát hámozza és szúrjon bele 2-2 szegfűszeget, a fűszernövényeket tegye fóliába és azt sűrűn lyuggassa ki (géz vagy teaszűrő is megfelel). A csirkedarabokat kenje be vajjal, süsse roston, kb. 10 cm-re a tűztől, 20 percig, gyakran forgatva. Mikor aranybarnára sült, tegye bográcsba vagy fazékba, tegyen hozzá mindent, kivéve a citromlevet, tojást éstejszínt, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt, fedő alatt párolja legalább 1 órát, míg puha lesz. Vegye ki a csirkét, hagyja hűlni. Levét szűrje át, zsírját szedje le. Töltse vissza a bográcsba, keverje bele a citromlevet. Tálalás előtt a csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja falatnyinál nagyobb darabokra, az aprólékot darálja vagy turmixolja. A szűrt levet forralja fel, tegye bele a csirkét az aprólékkal, fedve kis hőn melegítse át kb. 5 percig. Verje fel a tojást, keverje hozzá a tejszínt, majd 2,5 dl levest a bográcsból, s miután simára keverte, töltse kevergetve, részenként a leveshez. Párolja nagyon kis hőn még 2-3 percig (nagy hőn a tojás megfő és kiválik). Levestányérba kanalazva tálalja, szórja meg finomra aprított petrezselyemzölddel, adjon mellé vékony citromkarikákat.


Waterzooi II. (belga)

Hozzávalók: 2 kis csirke vagy 4 mell, 4 sárgarépa, 4 póréhagyma, 1 hagyma 1 szegfűszeggel megtűzve, 4 zeller vagy petrezselyem, 1 csokor fűszernövény (petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél), 2 liter víz, 2,5 dl tejszín, 2 csirkeleveskocka, 2 ek petrezselyemzöld, 2 ek turbolya, 6 dkg vaj, 2 ek liszt, só, bors. A csirkét vagy felezett melleket tegye fazékba, hozzá a fele sárgarépát, pórét és zellert nagy szeletekben, a hagymát, fűszernövényeket, leveskockát és borsot. Öntse fel elfedő vízzel. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 35 percig, habját szedje le. Közben a zöldségek másik felét vágja gyufányira, a fele vajon süsse át, majd kevés levet töltsön rá a fazékból és főzze 3 percig. Mikor a csirke puhára főtt, vegye ki és bőrözze le. Lábasban olvassza meg a vaj másik felét, keverje hozzá a lisztet. Mikor habzani kezd, vegye le a hőről, keverje hozzá a tejszínt, majd 7 dl levest (zsírját szedje le előbb), s forralja pár percig kevergetve míg besűrűsödik. Sózza ízlés szerint, tegye bele a finomra vágott zöldségeket, petrezselyemzöldet és turbolyát. Meleg levestányérra tálaljon 1-1 darab csirkét, rá a mártást (csaknem leveshígságú legyen), s szórja meg finomra vágott petrezselyemzölddel és turbolyával. A mártásba keverhet 1 tojássárgát és 2 ek citromlevet is, a főzés legvégén.


Waterzooi III. (belga)

Hozzávalók: 70 dkg csirkeszárny, 70 dkg aprólék, 4 mell, só, bors, 1 póréhagyma, 1 zeller és/vagy petrezselyem, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás sárgája, 2 ek vágott petrezselyemzöld. A melleket bőrözze le, a póré fehér részét szeletelje (zöldje itt nem szükséges), a többi zöldfélét vágja apróra, a fokhagymát törje át, a tojássárgát verje fel. A csirkeszárnyat és aprólékot tegye lábasba, töltse fel hideg vízzel, sózza és borsozza. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 1 órát. Szedje ki a szárnyat és aprólékot, a szárnyakról szedje le a húst és vágja durvára. A levet főzze míg kb. 4 dl marad. Egy lábas alját zsírozza ki, rakjon bele réteget az aprított zöldségekből, fektesse rá a melleket, öntse rá a lé felét. Fedje és párolja 1 órát, 5 perccel a vége előtt tegye rá a főtt szárnyhúst. A lé másik felét melegítse forrásközelig, adja hozzá a felvert tojássárgáját lassan, erős keverés közben, majd öntse a levestányérba tálalt zöldséges húsra, szórja meg aprított petrezselyemzölddel.


Waterzooi IV. (belga)

Hozzávalók: 2 kis csirke, 3 sárgarépa, 2 hagyma, 2 póréhagyma, Ľ zeller, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, citromlé, 1 ek liszt, vaj, só, bors, kakukkfű, 1 babérlevél, 1 szegfűszeg, szerecsendió, petrezselyemzöld. Tegye lábasba a csirkéket, sót, borsot, kakukkfüvet, babért és szegfűszeget, töltse fel elfedő csirkeleveslével (vagy hideg vízzel, leveskockát téve bele). Forralja fel és főzze 30 percig. Mikor a hús puha, csontozza ki, bőrözze le. Tegye vissza a csontokat és bőrt a lébe, párolja még 1 órát. A levet szűrje át, szedje le habját és zsírját. Vágja finomra a sárgarépát, hagymát, pórét (csak a fehér részt) és zellert, tegye a levesbe, párolja 10 percig. Újra szűrje át, keverjen hozzá 2 ek tejszínt, pár csepp citromlevet és kis vajon barnított liszttel sűrítse. Tegye bele a csirkehúst és a főtt zöldségeket. Fűszerezze ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Kis hőn melegítse fel. Keverje bele a tojássárgákat és tejszínt. Szórja meg finomra vágott petrezselyemzölddel. Főtt krumplit adjon hozzá.


Dzsuvecs (bulgár)

Hozzávalók: főtt csirkehús, kolbász, sajtok (feta legyen köztük), paradicsom, erős és édes paprika, gomba, főtt krumpli, petrezselyemlevél, kapor, 1 tojás. Mindent vágjon kockára vagy apróra. Fektesse rétegekben agyagtálba, felülre a sajtot. Előmelegített sütőben süsse kb. 20 percig, míg a sajt megolvad. Üsse rá a tojást, süsse még 5-10 percig attól függően, mennyire megsütve szereti a tojást. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalja. Megjegyzés: Csirke mellett, vagy helyett bármilyen egyéb főtt hússal is készítik.


Krumplis csirke (bulgár)

Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, comb vagy szárnytő, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, 1 édes paprika, 1 ek paprikapor, 1 ek só, 5 krumpli, 20 dkg paradicsomszósz, 2 ek vágott petrezselyemzöld, 5 dl víz, 3 ek olaj. A csirkét vágja nagy kockákra tegye serpenyőbe vagy lábasba, sózza meg, süsse olajon, erős közepes hőn, időnként megkeverve míg kifehéredik. Közben a hagymát és répát hámozza meg, vágja finomra. Tegye a húsra, keverje össze, süsse 3 percig. Szeletelje a zellert és paprikát, keverje hozzá, süsse 5 percig. Szórja meg a paprikaporral, keverje össze. Töltse rá a felmelegített vizet, fedje és főzze kb. 10 percig, míg a csirke megpuhul. Közben hámozza meg a krumplit, vágja kockákra, tegye a csirkéhez, főzze 15 percig. Adja hozzá a paradicsomszószt, főzze 5 percig. Szórja meg a petrezselyemzölddel. A hőt kikapcsolva hagyja állni 10 percig, utána tálalja. Megjegyzés: disznó- vagy marhahússal is főzhető; ezeket a víz rátöltése után kb. 30 percig kell főznie hogy megpuhuljanak.


Parasztos csirkesült (bulgár)

Hozzávalók: 1 csirke, 3-4 hagyma, 1-2 paprika, 3-4 paradicsom, 3 ek liszt, 1 ek paprikapor, 4 ek olaj, só, petrezselyemzöld. A csirkét csontozza ki, vágja kockákra, a hagymát szeletelje, a paprikát és paradicsomot vágja nagy darabokra, a petrezselyemzöldet finomra. Serpenyőben az oljat kevés vízzel vegyítse, süsse rajta a csirkét és hagymát együtt míg kifehéredik. Szórja meg a liszttel és paprikaporral, kis vizet rátöltve keverje el, forralja fel. Tegye hozzá a paprikát és paradicsomot, sózza meg, párolja kis hőn míg a csirke megpuhul. Mikor kész, szórja meg petrezselyemzölddel.


Tavaszi csirke körtével (bulgár)

Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,3 kg, 50 dkg körte, 12 dkg vaj, 1 ˝ ek cukor, 3 ek bor, 1 ek citromlé, 1 ek só, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 kk bors. A csirkét vágja 4-6 darabra, dörzsölje be sóval. A vaj felét olvasszaa meg serpenyőben, süsse rajta a csirkét aranybarnára. A körtét mossa meg, héjastól szeletelje vékonyra, magházát vágja ki. Olvassza meg a vaj másik felét, süsse rajta a körtét 5 percig oldalanként, míg kissé meglágyul. Sütőedénybe fektessen egy réteg körtét, rá a csirkét, arra a maradék körtét. Oldja fel a cukrot a borban, öntse a körtére. Szórja meg a petrezselyemzölddel és borssal. Előhevített sütőben süsse kb. 45 percig, míg a csirke készre sül. Közvetlen a sütés vége előtt szórja be a tetejét citromlével. Sopszka salátát adjon mellé. Sopszka: 4 paradicsom, 2 uborka, 2 friss édes paprika kockára vágva, 2 ek petrezselyem, 2 ek hagyma vagy zöldhagyma aprítva, 22 dkg sajt reszelve, keverve, sóval-ecettel-olajjal ízesítve.


Csirkemájpástétom (cseh)

Hozzávalók: 25 dkg sült csirkemáj, 6 dkg vaj, 3 ek liszt, 1,2 dl tejszín, só, csipet bors, 1 ek konyak, 1,2 dl tejszínhab. A májat darálja vagy turmixolja simára. Süssön világos rántást a fele vajon a liszttel. Keverje a tejszínnel simára, sózza-borsozza. Keverje hozzá a májat és konyakot, majd a tejszínhabot és a vaj másik felét. Fehér kenyérre, vagy pirítósra vékonyan kenve fogyassza.


Brochette de Dijon flambé (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 90 dkg csirkehús (mell, comb vagy szárnytő), 4 gerezd fokhagyma, 1 ek szárított kakukkfű, 2 ek citromlé, 2,5 dl Drambuié likőr, 2,5 dl dijoni mustár, 2 ek méz, só, bors. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kb. 3 cm-es kockákra, a fokhagymát törje át. Ha nem kap Drambuié likőrt, keverjen 1/5 whiskyt 4/5 mézzel, vagy vegyen más édes likőrt. Serpenyőben keverje össze a likőrt, fokhagymát, kakukkfüvet és citromlevet, főzze közepes hőn kb. 10 percig, míg kissé besűrűsödik. Keverje hozzá a mustárt és mézet, párolja néhány percig. A csirkét szórja meg sóval és borssal, forgassa bele a mustárkeverékbe. Szúrja fel a húst fapálcikákra, süsse grillen vagy roston oldalanként 8-10 percig. Melegítsen fel 4 ek likőrt, gyújtsa meg és öntse a húsra, hagyja égni míg kialszik. Megjegyzés: birkából is készítheti.


Coq au Chambertin, kakas Chambertin borban (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1,3 kg csontozott csirkehús, 5 szelet baconszalonna, 4 ek olívaolaj, ˝ dl konyak, Chambertin vagy egyéb minőségi száraz vörösbor, 2 dl csirkeleveslé, 1 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek kakukkfű, 1 babérlevél, 3 marék gyöngyhagyma, 25 dkg gomba, 3 ek vaj, 2 ek liszt, só, bors. A bacont vágja 2,5 cm hosszú darabokra, párolja vízben 10 percig, hogy sótalanodjon. A papadicsomot hámozza meg, magját vágja ki, a fokhagymát törje át, a gombát negyedelje. A megszárított bacont vastag aljú serpenyőben, kis olajon süsse világosbarnára, vegye ki. A csirkét forgassa sós-borsos lisztbe, hirtelen pirítsa a bacon olaján, erős közepes hőn mindkét oldalát 2-3 percig, majd fedje, vegye közepesnél lejjebb a hőt és süsse 10 percig, közben egyszer megfordítva. A hőről levéve öntse rá a konyakot, gyújtsa meg, hagyja égni míg kialszik. A gombát süsse serpenyőben, olívaolajjal kevert vajon pár percig. A hagymát főzze forró vízben 1 percig, majd hámozza meg, végét keresztalakban hasítsa be, süsse az olívás vajon 2 percig. Utána töltsön ˝ cm-nyi vizet a csirke edényébe, párolja fedve 20 percig. Tegye hozzá a levest és bacont, töltse fel a borral úgy, hogy a csirkét épp ellepje. Tegye bele a paradicsomot, fokhagymát, kakukkfüvet és babért, párolja 30 percig. Ha a leve híg maradt, szűrje át másik edénybe és sűrítse be magas hőn főzve. Mikor jó mártássűrűségű, tegye bele a gombát és hagymát. Melegítse össze és tálalja. Még jobb, ha 1-2 órát pihenteti, hogy az ízek összeérjenek, s utána felmelegítve tálalja.


Coq au vin blanc, kakas fehérborban (francia)

Hozzávalók: 1 kakas vagy tyúk 1,4-1,6 kg, 2 ek vaj vagy margarin, 12 gyöngyhagyma, 4 kis sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek konyak, 5 dl száraz fehérbor, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 1 ek só, 1 kk bors, 1 kk kakukkfű, ˝ kk őrölt szegfűszeg, 25 dkg zöldborsó. A tyúkot vágja négybe, a hagymát apróra, a sárgarépát hámozza meg és vágja átlósan 3 cm hosszra, a fokhagymát törje át. Nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta közepes hőn a tyúkot villával megfordítva mindkét oldalán aranybarnára. Tegye át tepsibe, hagyja állni. A serpenyőben maradt zsírjára tegye rá a hagymát, sárgarépát és fokhagymát, süsse közepes hőn míg a hagyma és répa enyhén barna lesz. Töltse rá a konyakot és gyújtsa meg. Enyhén rázza míg kihuny. Adja rá a bort, petrezselyemzöldet, babért, sót, borsot, kakukkfüvet és szegfűszeget. Vegye erősre a hőt, forralja fel az ételt, folyton kevergetve. Vegye le a hőről, kanállal merje át a zöldséget a tyúkra. Fedje vagy fóliázza a tepsit. Előmelegített sütőben, közepes hőn süsse 30 percig. Vegye le a fedőt, szórja rá a borsót egyenletesen. Ismét fedje a tepsit, süsse még kb. 30 percig, míg villával megszúrva puhának találja a húst. Vegye le a babért tálalás előtt. Nagy tálcára rakja szépen elrendezve. Vörösboros változat: ízgazdag, minőségi félszáraz vörösborral váltsa ki a fehéret. A sárgarépával egyidejűleg tegyen bele 22 dkg szeletelt gombát, majd ˝ ek paradicsompépet keverjen a sült répa-gomba keverékhez, mikor azt a csirkére teszi sütés előtt.


Csirke almával (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1,8 kg csirke vegyesen, 2 ek vaj, 2 ek olaj, 8 cl konyak, 4 alma, 2 hagyma, 2,5 dl almabor vagy almalé, 2,5 dl tejföl, 1 ek liszt, 2 ek vágott petrezselyemlevél, 1 kk tárkony, ˝ kk paprika, só, bors. A csirkét vágja bontási darabokra, az almát hámozza meg, szeletelje, magozza ki, a hagymát vágja finomra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse a vajat és olajat, süsse rajta a sózott-borsozott csirkét aranybarnára. Másik serpenyőben melegítse fel a konyakot, gyújtsa meg, öntse a csirkére, hagyja kialudni. Tegye rá az almát és hagymát. Keverje simára az almabort, tejfölt, lisztet és fűszereket, öntse a csirkére. Főzze fedve, közepes hőn (180 C°) kb. 1 órát, míg a csirke megpuhul. Indulhat kétszeres mennyiségű almaborral és liszttel is, tejfölt ne tegyen többet. A tárkonyt helyettesítheti azonos arányú szerecsendió, fahéj és szegfűszeg őrölt keverékével.


Csirke ecetben, tárkonnyal (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 nagy csirke 1,6 kg, 30 dkg gyöngyhagyma, 2 ek olaj, 1 ek vaj, 2,5 dl tárkonyecet, 1,2 dl fehérbor, 4 dl csirkeleveslé, 20 dkg paradicsom, 2 ek friss vagy 1 ek szárított tárkony, 4 ek kukoricaliszt, só, bors, petrezselyemzöld. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát főzze forró vízben 1 percig, majd dobja hideg vízbe, szárítsa le és héjazza le, utána sós vízben főzze kb. 10 percig puhára, a kukoricalisztet keverje el 2 ek vízben. Nagy serpenyőben vagy lábasban melegítse fel a vajat az olajjal, süsse rajta a sózott-borsozott csirkét mindkét oldalán aranybarnára, szedje ki szűrőkanállal, tegye félre. Zsírján dinsztelje a hagymát 1 percig kevergetve. Töltse rá az ecetet és bort, forralja míg fele elpárolog, kaparja fel a leragadt csirkemaradványt. Adja hozzá a csirkelevest, paradicsomot és tárkonyt, tegye vissza a csirkét. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 20-25 percig, míg a hús megpuhul. Hagyja lehűlni (eddig előző nap elmehet). Tárolja hűtve. Melegítse fel, majd szűrőkanállal szedje ki a húst és hagymát, tartsa melegen. A párolódó lébe keverje bele a kukoricaliszt-oldatot, kevergetve sűrítse be mártássá. Kanalazza a mártást a csirkére. Szórja meg finomra vágott friss tárkonylevelekkel ha van, vagy petrezselemzölddel.


Csirke tárkonnyal bevonva (francia)

Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 ek vaj, 3 ek szárított tört tárkony, só, bors. A melleket csontozza ki. A vajat párolja tálkában gőzön míg már nem sistereg, ekkor habját szedje le, a folyékony részt pedig szűrje át gézen vagy finom szűrőn, fogja fel csészében. Serpenyőben erősen melegítse fel , forgassa tárkonyba a csirkét, sózza-borsozza, majd a vajon süsse erős hőn oldalanként 2 percig. Vegye lejjebb a hőt, fedve süsse tovább kb. 25 percig, időnként megfordítva és tárkonnyal porozva.


Csirke téli zöldségekkel (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 90 dkg csirkemell, 16 kis sárgarépa, 16 zöldhagyma, 8 kelbimbó, 1 krumpli, 1 pasztinák, 1,1 liter csirkeleveslé, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 3 ek tejszín, 3 ek friss reszelt torma, 1 kk tabasco szósz, 3 ek vágott petrezselyemzöld, só, bors. A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze, sózza-borsozza, a répát hámozza meg, ha nagy, aprítsa kb. 5x1 cm-re, a zöldhagyma fehérjét és zöldje kis részét használja fel, kb. 3 cm hosszra darabolja, ha feje van felezze, a krumplit vágja 2 cm-es kockákra, tegye hideg vízbe, a pasztinákot hámozza meg és vágja 2,5x1 cm-es téglákra. Lábasba töltsön 1 l levest, tegye bele a répát, krumplit, pasztinákot és kelbimbót, sózza-borsozza, forralja fel, majd lejjebb véve a hőt párolja 5-6 percig. Tegye bele a melleket és hagymát, fedve főzze kb. 7 percig. Közben serpenyőben olvassza meg a vajat, keverje bele a lisztet. Mikor sima, adja hozzá a maradék 1 dl levest, élénken kevergetve. Adja bele a tejszínt, keverve forralja fel. Tegye bele a reszelt tormát és a tabasco szószt, sózza-borsozza ízlés szerint. Tálaláskor a zöldséges csirkét szórja meg petrezselyemzölddel, öntse rá a tormás mártást.


Csirke uborkával és sáfránnyal (francia)


Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 45 dkg paradicsom, 2 nagy uborka, só, bors, 2 ek olívaolaj, 3 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,2 dl csirkeleveslé, 1 dl bor, 1 ek sáfrány. A melleket csontozza ki, felezze el, a paradicsomot vágja 1 cm-es kockákra, az uborkát hámozza meg, végét vágja le, darabolja 4 cm-es hosszra, majd hosszában negyedekre, sózza-borsozza, a hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át. Vastag aljú serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat, süsse rajta a csirkét közepesnél erősebb hőn, mindkét oldalán aranybarnára. Szedje ki, tartsa melegen. Olaján süsse a hagymát és fokhagymát kevergetve 1 percig. Tegye rá a paradicsomot, keverve süsse 1 percig. Öntse fel a levessel és borral, keverje össze, főzze 1 percig. Tegye hozzá az uborkát és a csirkéről esetleg lecsorgott szaftot, sózza és borsozza, főzze erős hőn kb. 6 percig. Tegye vissza a csirkét a sütőedénybe, forgassa bele az ételbe. Tegye bele a sáfrányt, fedje és főzze még 4 percig. Forrón tálalja.


Francia csirke citromosan

Hozzávalók: személyenként 1 csirkemell, fél tojás, kevés finomliszt, normál liszt, 1 citrom, tej, fokhagymapor, bors, só, összesen 5 dl bor, sütéshez vaj, margarin és olaj.. A melleket bőrözze le, csontozza ki, bárd lapjával lapítsa, vagy éles késsel szeletelje kb. 1 cm vékonyra. A tojást verje fel, adjon hozzá kis tejet, fokhagymaport, borsot, részletekben keverje hozzá a finomlisztet míg sűrű, de csöppenthető panírt kap. A citromot hámozza meg és szeletelje vékonyra. Serpenyőben hevítsen vajat margarinnal kb. azonos arányban, 1 ek olajjal együtt. A csirkét forgassa normál lisztbe, a fölösleget rázza le, mártsa a panírba, csöpögtesse le a fölösleget. Süsse a zsiradékon aranybarnára. Vegye ki szűrőkanállal, tartsa melegen. Töltse a bort a serpenyőbe, erős hőn forralja míg az alkohol elpárolog. Utána töltse egy részét a csirkére, maradékát tálalja mártogatni.


Francia csirke fokhagymás-boros mártásban

Hozzávalók: személyenként 1 csirkemell, ˝ tojás, fűszerezett liszt, vaj a sütéshez; a mártáshoz 2,5 dl bor, 2 ek vaj, 1 ek fokhagyma, só, bors, kukoricaliszt. A mellet bőrözze le, csontozza ki, panírozza vagy szeletelje vékonyra. A lisztet fűszerezze sóval, borssal és fokhagymaporral. A tojást kb. azonos mennyiségű vízzel keverje el. Forgassa a húst lisztbe, tojásoldatba, majd újra lisztbe. Serpenyőben olvassza fel a vajat, süsse rajta a csirkét aranybarnára. Szedje ki, tartsa melegen. Új vajon dinsztelje meg a fokhagymát. Töltse rá a bort, főzve sózza-borsozza ízlés szerint. Végül vízben elkevert kukoricaliszttel sűrítse be mártássá.


Francia csirke boros-mustáros mártásban

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 1 kk bors, 3 dl csirkeleveslé, 1,2 dl bor, 2 ek dijoni mustár, olaj, rizs. A melleket bőrözze le, csontozza ki, szórja meg borssal. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn, egyszer megfordítva aranybarnára. Keverje simára a levest,bort és mustárt, öntse a csirkére, forralja fel, majd a hőt lejjebb véve párolja 15 percig. Főtt rizsre tálalja a csirkét, kanalazza rá a mártást. Sütése mikróban: a megkevert mártásalapot tegye kb. 20x20x5 cm-es mikroálló edénybe, fedje fóliával, a gőznek kis nyílást hagyva egy sarkán, vagy tűvel kilyuggatva. Mikrózza magas hőn 3 percig. Tegye rá a fentiek szerint előkészített csirkét, fóliázza újra és mikrózza magas hőn 5-6 percig. Hagyja állni 10 percet, majd tálalja fentiek szerint.


Francia csirke gombával

Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell, 1,2 dl bor, 3 dl gombakrémleveslé, 10 dkg gomba, 1 kk paprika, 2,5 dl tejföl, főtt rizs. A melleket csontozza ki, a gombát szeletelje. Sózza a melleket, fektesse tepsibe, bőrös oldalával felfelé. Keverje a bort a gombakrémlevessel, tegye bele a gombát, öntse a csirkére. Süsse közepes hőn (180 C°) 1-1 Ľ órát. Szedje ki a csirkét. Levét öntse serpenyőbe, keverje hozzá a tejfölt. Melegítse fel, ne forralja. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást, körítse főtt rizzsel.


Francia vidéki csirke

Hozzávalók: 90 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő), 20 dkg gomba, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2,5 dl bor, 10 dkg sárgarépa, 1 közepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek aprított petrezselyemzöld, 1 kk szárított morzsolt kakukkfű. A csirkét bőrözze le, a gombát és zellert szeletelje, a répát vágja durvára, a hagymát vékony gerezdekre, a fokhagymát törje át. Teflonos serpenyőben, kevés olajon, közepes hőn süsse a csirkét aranybarnára. Zsírját öntse ki. Sózza-borsozza a csirkét. Tegye hozzá a gombát, zellert, bort, répát, hagymát, fokhagymát, babért és kakukkfüvet. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, fedve párolja kb. 35-40 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a babért. Szedje ki a csirkét és zöldféléket szűrőkanállal tálra, tartsa melegen. A levet forralja fel, főzze kb. 3 percig, míg kb. 1,2 dl marad, Tálalja a zöldséges csirkére kanalazva a mártást, főtt krumplival körítse.


Fricassée de poulet á la Poitevine, csirkebecsinált Poitevine módra (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 csirke 1,5-2 kg, 1 kg hagyma, 3 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 ek ecet, só, bors. A csirkét kívül-belül törölje meg forró vízbe mártott ruhával, majd darabolja: a combokat és mellet félbe, a szárnyakat használja még fel. A hagymát vágja apróra. A csirkét minden oldalon sózza-borsozza. Nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta a csirkét kis hőn, mindkét oldalán aranybarnára. Vegye ki szűrőkanállal, fedve tartsa melegen. Vaján a hagymát süsse kevergetve halványbarnára. Szórja rá a fele lisztet, keverje meg, majd keverje hozzá a másik felét. Süsse folyton keverve fél percig, majd vegye a hőt kicsire, adja hozzá az ecetet, jól keverje meg és tegye rá a csirkét. Fedő alatt, kis hőn főzze kb. 40 percig, míg a csirke megpuhul és a hagyma leve mártássá sűrűsödik. Közben kétszer keverje meg, a fedőt csak ekkor vegye le, inkább az edényt hirtelen rántva forgassa meg, hogy ne ragad jon le az étel. Állítsa be a helyes fűszerezettséget. Tálalja forrón, főtt krumplival körítse.


Fricassée de poulet au Chablis, csirkebecsinált Chablis borral (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,5 kg, só, fehérbors, 8 ek vaj, 1 púpozott ek liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dl Chablis (Chardonnay), 2,5 dl csirkeleveslé, 2 zöldhagyma, 4 levél petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 2 tojás sárgája, 3 ek tejszín, 1 ek cukrozott vaj, 15 közepes gomba, 1 citrom leve. A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát törje át, a zöldhagymát vágja finomra, a gombát kis vízben párolja enyhén (ne főzze). A csirkét sózza-borsozza, süsse nagy serpenyőben, melyben 1 rétegben elfér, felolvasztott vajon, mindkét oldalán világosbarnára. Szórja meg a csirkét liszttel és fokhagymával, öntse fel a borral és levessel úgy, hogy épp elfedje, tegye bele a petrezselyem- és babérlevelet és a zöldhagymát. Fedő alatt, középmeleg (180 C°) sütőben süsse kb. 30 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkét tálalóedényre, tartsa melegen. Levét magas hőn főzze, míg fele elpárolog, majd sűrítse be vajas tejszínben felvert tojássárgájával. Tegye hozzá a citrom levét és a párolt gombát, melegítse össze, fűszerezze ha kell. Tálalja alulra a csirkét, rá a mártást, körítse főtt rizzsel.


Pikárdiai csirke kapormártásban (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 4 spenótlevél, 4 póréhagyma, 4 zöldhagyma, 8 közepes gomba, só, bors, 4 dl csirkeleveslé, 1,2 dl bor, 8 póréhagyma zöldje. A melleket bőrözze le, csontozza ki, egészben hagyva panírozza vékonyra, tegye sütőpapírra egyenként. A póré zöldjét szeletelje vékonyra, rakja a mellekre, mellenként ˝ hagymát osztva. A gyöngyhagymát, gombát és spenótot vágja finomra, együtt kis vajon, erős hőn süsse keverve fél percig, majd terítse a mellekre. Locsolja meg 1-1 ek borral, sózza-borsozza ízlés szerint, majd tekerje egyenként hengerré. Tegye enyhén vajazott alufóliára, csavarja fel, végeit tűrje be. Tegye a csirkelevessel feltöltött tepsibe, Süsse előmelegített sütőben 25 percig. Közben dinsztelje meg a szeletelt pórét vajon, közepes hőn. Készítse el a mártást. Tálaláskor vegye le a fóliát a csirkéről, szeletelje kb. 6 mm vékony karikákra. Kanalazzon mártást tálra vagy a tányérokra, erre tegye a csirkekarikákat, mellé a dinsztelt pórét. Kapormártás: olvasszon serpenyőben 1 ek vajat, rajta dinszteljen meg 2 finomra vágott gyöngyhagymát, töltön rá 1,2 dl bort, ugyanennyi levest és 3 ek tejszínt, főzze be felére, szórja meg 2 ek finomra vágott friss kaporral.


Poulet á la Montrachet, csirke gombával mártásban (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 nagy csirke, egyenként 22 dkg fiatal sárgarépa, gyöngyhagyma és gomba, 3 dkg vaj, 1 friss tárkonyág vagy 1-1 kakukkfű, rozmaring és petrezselyemlevél, 1 babérlevél, 1,5 dl bor, 2 tojás sárgája, 3 dl tejszín, só, bors. A csirkéből a combokat és melleket felezze, a szárnyak végét vágja le, csak a felsoroltakat használja fel. A sárgarépát kaparja, a hagymát héjazza le. Vastag aljú lábasban olvassza meg a vajat kis hőn, tegye rá a csirkét, répát, hagymát és a csokorba kötött fűszernövényeket. Sózza-borsozza, öntse fel a borral, főzze fedő alatt 30 percig, időnként keverve. Mikor a répa és hagyma megpuhult, vegye ki szűrőkanállal, tartsa fedve melegen (pl. párolóedényben). A gombát szeletelje vékonyra, tegye a lébe, sózza és fedje be, párolja 20 percig. A tojássárgákat tegye a tejszínbe, verje fel, tegye félre. Vegye ki a csirkét a léből, rendezze tálalótálcára, tegye köré a zöldségeket. A főzőedényben villa hátával kaparja fel a lesült részt, forralja fel a levet, vegye ki a fűszernövénycsokrot és vegye le a hőről az edényt. Keverjen 1 ek főzőlevet a tojásos tejszínbe, ezt keverje bele a főzőlébe, s folytonos keveréssel párolja mártássá. Mikor kellő sűrűségű, öntse a csirkére és azonnal tálalja. Mellé főtt rizs vagy nudli illik.


Poulet aux champignons, gombás csirke (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 3 ek liszt, 2 ek tejföl, 1 ek dijoni mustár, 2,5 dl csirkeleveslé, csipet kakukkfű, só és bors, 1 ek vaj, 30 dkg gomba, 2 zöldhagyma, petrezselyemzöld. A melleket bőrözze le, csontozza ki, a gombát negyedelje, a zöldhagymát és petrezselyemzöldet vágja finomra. Kis tálban keverje össze a tejfölt 2 kk liszttel, a mustárral és 2 ek levessel, tegye félre. A mellek egyik oldalát fűszerezze kakukkfűvel, sóval és borssal, majd forgassa a maradt lisztbe. Teflonos lábasban vagy mély serpenyőben olvassza meg a vajat közepes hőn, süsse rajta a melleket mindkét oldalon kb. 5-5 percig, míg rózsaszínről kifehérednek. Vegye ki, tartsa melegen. Zsírján süsse a gombát 3 percig. Öntse rá a maradék levest, forralja fel és főzze 3 percig. Keverje hozzá a tejfölös mártást, tegye bele a zöldhagymát, főzze kb. 3 percig, míg besűrűsödik. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást, szórja meg petrezselyemzölddel.


Poulet Basquaise, baszk csirke (francia)

Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,2 kg, 3-4 ek olaj vagy margarin, 1 kg paradicsom, 25 dkg friss édes paprika, 2-3 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 25 dkg rizs, só, bors. A csirkét vágja bontási darabokra. Forraljon 2 liter vizet, főzze benne a paradicsomot 2-3 percig, míg héja leválik, hámozza meg és vágja kockákra. A paprikát magozza ki és vágja nagyobb darabokra, a hagymát és fokhagymát finomra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat vagy margarint, süsse rajta a csirkét aranybarnára (kb. 5 perc). Adja hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát, sózza és borsozza. Fedve, kis hőn párolja 45-50 percig. Közben, 20 perccel kész előtt kezdje főzni a rizst: lábasban hevítsen 2 ek olajat vagy margarint, mikor forró, tegye rá a rizst, sózza-borsozza, jól keverje össze. Töltsön rá kétszeres térfogatú vizet, párolja fedve, kis hőn 17-20 percig, míg a rizs megfő (mire a vizet teljesen felissza). Tálalja előbb a rizst kanállal elsimítva, rá a csirkét zöldséges mártásával.


Poulet Clemenceau, fokhagymás csirke borsóval (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 2,5 dl víz vagy csirkeleveslé, 2,5 dl fehérbor vagy vermut, 20 dkg zöldborsó, 4 krumpli, 1,2 dl kukoricaolaj, 1 fej fokhagyma, liszt. A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát vágja finomra vagy törje át, a borsót főzze meg, a krumplit hámozza meg és vágja kockára. A csirkét forgassa lisztbe, süsse vaj-olívaolaj keveréken, közepes hőn aranybarnára. Tegye rá az 1 fejnyi fokhagymát, süsse kb. 1 percig. Öntse le a zsiradékot úgy, hogy kb. 2 ek maradjon, töltse fel a bor és víz vagy leves felével. Párolja kis hőn kb. 1 ˝ órát, időnként hozzáadva a bor és víz másik feléből, mikor szükséges. 15 perccel elkészülte előtt másik serpenyőben hevítse a kukoricaolajat, süsse rajta a krumplit és 6 gerezd fokhagymát. Mikor majdnem kész, adja hozzá a borsót és melegítse össze. Szedje ki szűrőkanállal, tegye a csirkére, keverje össze. A mártás elég kell legyen, hogy a csirkét és zöldféléket bevonja. Főtt rizzsel vagy nudlival körítse. Megjegyzés: bár a recept nem tartalmazza, só és bors ajánlott.


Poulet fleury, virágzó csirke (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 2 csirkemell, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy zeller vagy petrezselyem, 3 dkg zöldborsó, 8 zöldhagyma zöldje, 5 dl csirkeleveslé, 2,5 dl habtejszín, 6 dkg gomba, só, bors, paprikapor. A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze el, a sárgarépát, zellert vagy petrezselymet és hagymalevelet vágja gyufányira, majd blansírozza külön-külön: a répát és zellert sós vízben főzze 3 percig, a hagymalevelet sótlanban 1 percig, majd dobja hideg vízbe. A csirkemellet klopfolja kíméletesen (bárd lapjával) kb. 1 cm vékonyra. Tegyen minden zöldségből 1-2 darabot a mellszeletekre keresztirányban, majd göngyölje tekerccsé a szeletet, végeit tömje be és tűzze össze, hogy szilárd tekercset adjon. A levest melegítse forrásközelig, tegye bele a tekercseket és párolja kb. 6 percig, vagy egyszer megfordítva 4-4 percig. Vegye ki, tartsa melegen. Forralva sűrítse be a levest felére. Adja hozzá a tejszínt és főzze be újra felére. Szeletelje a gombát és tegye a lébe. Sózza-borsozza ízlés szerint. A meleg hústekercseket göngyölje ki, vágja átlósan kb. 5 keskeny csíkra. Tálalja a mellcsíkokat csillagalakba rendezve a tányérokon, a mártást mellé kanalazva és kevés paprikával megszórva, a gombaszeleteket elosztva.


Poulet Parisienne (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell, 3 dl szűrt gombakrémleveslé, 12 dkg gomba, 1 kk paprika, 1,2 dl bor vagy vermut (kihagyható), 2,5 dl tejföl 3 ek liszt, só, bors. A melleket enyhén sózza-borsozza, tegye agyagtálba. Öntse rá a levest és bort, tegye bele a szeletelt gombát, szórja meg a paprikával. Főzze nagyon kis hőn 6-8 órát, vagy közepes hőn 2 ˝-3 ˝ órát. Vegye ki a melleket 30 perccel kész előtt, keverje a tejfölt a lébe. Tálalja a csirkére a mártást, mellé főtt rizst vagy nudlit adjon.


Poulet Provençale, provanszi csirke (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1,5 kg csirkehús, 4 ek olívaolaj, 2 ek vaj, 1 közepes hagyma, 1 zeller, 2,5 dl víz, 2 csirkeleveskocka, 20 dkg paradicsom, 4 ek liszt, 3 ek bor, 2 ek vágott petrezselyemzöld, só, bors. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a hagymát és zellert vágja apróra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat a vajjal, süsse rajta a csirkét mindkét oldalán aranybarnára, vegye ki szűrőkanállal. Zsiradékán süsse a hagymát a zellerrel kb. 5 percig. Keverje bele a lisztet, majd lassan öntse hozzá a vizet a leveskockákkal. Tegye rá a paradicsomot, keverje míg felforr. Sózza és borsozza. Tegye bele a csirkét, bort és petrezselymet, párolja fedve kb. 30 percig, míg a csirke megpuhul.


Poulet Vallée d’ Auge, Auge-völgyi csirke (francia)

Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 dl konyak vagy Calvados, 2 ek vaj, 2,5 dl almalé, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ˝ kk kakukkfű, 1 ek dijoni mustár, 1 alma. A melleket bőrözze le, csontozza ki, a hagymát szeletelje, a fokhagymát törje át, az almát szeletelje és magozza ki. Serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn oldalanként kb. 3 percig aranybarnára. Adja hozzá az almalevet, hagymát, fokhagymát és kakukkfüvet, fedve főzze 10-12 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkét, tartsa melegen. Vegye erősre a hőt, töltse az edénybe a konyakot, gyújtsa meg, hagyja égni míg kialszik. Főzze a szószt míg enyhén besűrűsödik. Tegye bele a mustárt és almát, jól keverje össze. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást.


Poulet Villeroy, csirke tejszínes mártásban (francia)

Hozzávalók: 4 csirkemell, 5 dl csirkeleveslé, 1 liter rántással sűrített csirkeleveslé, fél citrom leve, 1 dl gombakrémleveslé, 5 tojás sárgája, 1,8 dl tejszín, só, fehérbors, 2 ek sonkalé (kihagyható), 3 tojás, prézli, olaj. Vastag aljú mély serpenyőben vagy lábasban keverje a levest, rántással sűrített levest (8-8 dkg lisztet és vajat süssön világos mártássá, ezt keverje kis levesben simára, majd keverje bele a levesbe), citromlevet és gombalevest. Melegítve, keverve sűrítse be 1 liternyire. A tojássárgáját a tejszínnel verje fel, keverjen hozzá kevés meleg levest, majd a leves 1/3-át, s mikor sima, keverje bele a levesbe. Főzze még pár percig, hogy jól besűrűsödjék. Szűrje át finom szűrőn, hagyja kihűlni. Utána egyik felét töltse serpenyőbe, tegye hozzá a sonkalevet, főzze kevergetve míg megáll a kanál hátán. Ez a Villeroy mártás.A csirkét vízben párolja csaknem készre, vegye ki, hagyja kihűlni. Merítsen minden darabot a Villeroy mártásba, hogy vastagon bevonja. A 3 tojást keverje ugyanannyi vízzel, verje fel. Merítse a melleket a tojásoldatba, majd forgassa prézlibe. Süsse olajon, erős közepes hőn, mindkét oldalon aranybarnára. Tálalja rizságyon, a mártás másik felét mellé adva. A csirkét felvágva a panírhoz használt mártás egy része folyékony, a puhára sült hús köré ömlik.


Suprémes de volaille á blanc, csirkejava fehér mártásban (francia),

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, ˝ ek citromlé, 1 kk só, csipet fehérbors, 4 ek vaj; a mártáshoz: 3 ek csirke- vagy marhahúsleveslé, 3 ek bor vagy fehér vermut, 2,5 dl tejszín, 2 ek vágott petrezselyemlevél, só, bors és citromlé ízlés szerint. A melleket bőrözze le, csontozza ki, kenje be citromlével, sózza-borsozza. Serpenyőben hevítse a vajat míg bugyborékolni kezd, forgassa bele a melleket. Fedje az edényt sütőpapírral vagy fóliával, tegye magas hőre (200 C°) előmelegített sütőbe, süsse 6 percig. Ellenőrizze ujjnyomással: ha teteje lágy és kásás, süsse még 1-2 percig, míg enyhén ruganyosnak nem találja, akkor készre sült. Vegye ki a csirkét, tartsa melegen. Készítse el a mártást: a vajas serpenyőt tegye erős lángra, töltse bele a levest és bort, folyamatosan keverve forralja 2-3 percig, míg enyhén besűrűsödik. Fűszerezze ízlés szerint sóval, borssal és citromlével. Öntse a mártást a csirkére, szórja meg petrezselyemzölddel tálaláskor.


Sült csirke Madeira borral (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 csirke kb. 1 kg, 4 csirkeszárny, 2 csirkehát, 2 ek vaj, 1 hagyma, 3 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 babérlevél, 2 ek fűszernövénykeverék, 25 dkg vaj, 0,6 dl Madeira (édes vörös desszertbor), 1 liter csirkeleveslé, 1 ek vaj, 1 ek liszt, petrezselyemzöld, só, bors. A csirkének vágja le a nyakát és lábvégét, a törzset szárnnyal-combbal hagyja egyben, a hagymát vágja héjastól durvára, a zellert és répát durvára, a petrezselyemzöldet finomra. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek vajat, keverje bele a hagymát, zellert, répát és a fele fűszernövény-keveréket, tegye rá a csirkeaprólékot, szárnyat és hátat. Süsse kb. 40 percig, magas hőn, gyakran keverve, míg jól megbarnul. Vegye a hőt közepesre. Közben keverje 25 dkg vajhoz a fűszernövény-keverék másik felét, kenje be vele a csirkét kívül-belül, a mell bőre és húsa közé is, tegyen 2 ek fűszeres vajat a hasüregbe. Szórja meg sóval és borssal. Kösse ét zsinórral, hogy tartsa formáját, tegye a sütőedénybe a zöldségekre. Süsse 15 percig, közben öntözze az edénybe kicsorgott szafttal. Fordítsa meg, süsse még 15 percig. Fordítsa mellel felfelé, töltse rá a bort, süsse tovább kenegetve kb. 15 percig míg a comb legvastagabb részén megszúrva a szivárgó leve nem véres, hanem halvány. Tegye át tálra, vegye le róla a zsinórt, fedje fóliával. Töltse a levest a sütőedénybe, forralja míg negyede elfő, közben kaparja fel a lesült alját. A sűrű levet szűrje át, zsírját szedje le. Serpenyőben olvasszon 1 ek vajat kis hőn, keverje bele a lisztet, süsse 3 percig, majd lassan keverje bele a leszűrt mártást. Párolja 5 percig kevergetve, sózza-borsozza ha kell. Tálalja a csirkét a zöldséggel, petrezselyemzölddel megszórva, a mártást külön adva, főtt krumplival vagy rizzsel körítve.


Csirke citrommal, krumplival és fokhagymás tejföllel (görög)

Hozzávalók: 1 egész csirke vagy mellek, 2 ek olívaolaj, 3 ek citromlé, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl csirkeleveslép, tejföl. A csirkét vágja bontási darabokra, a mellet felezze. Keverjen pácot az olaj, citromlé, fokhagyma, só és bors hozzáadásával, 10 perc pihentetés után tegye bele a csirkét, pácolja hűtve 1 ˝ órát. Süsse a csirkét roston vagy tepsiben, erős hőn (200 C°) kb. 1 órát, míg átsül. Közben a szeletelt kirumplit tegye tepsibe vagy jénai tálba, öntse rá a páclevet és levest, süsse a csirke mellett míg teteje enyhén barnulni kezd. Keverje tejfölbe az áttört fokhagymát, hagyja állni hűtve 1 órát. Tálalja a csirke mellé a krumplit, külön mártogatni a fokhagymás tejfölt (a krumplit mártogatják bele).


Kotopulo dzsuvecsi (görög)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 3 ek olívaolaj, 3 közepes hagyma, 35 dkg tarhonya, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy édes paprika, 20 dkg paradicsom, 2 kk őrölt kömény, 3 ek konyak, 1 liter víz, 5 dkg reszelt parmezánsajt, só, bors. A hagymát vágja durvára, a fokhagymát törje át, a paprika húsát vágja apróra, a paradicsomot hámozza meg és vágja kockára. A csirkét kenje meg olívaolajjal kívül-belül, sózza-borsozza, tegye sütőedénybe (agyag vagy üveg legyen), a tarhonyát szórja köré és simítsa egyenletesre. A maradék olajat keverje nagy tálban a többi hozzávalóval, a sajt kivételével, tegye a csirke mellé, simítsa egyenletesre. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) 1-1 ˝ órát fedetlenül, negyedóránként locsolja meg levével. Ha a tarhonyát száraznak találja, kis meleg vizet adjon hozzá. Mikor a hús és tarhonya is puha, a sütőből kivéve szórja meg a reszelt sajttal és tálalja.


Szuvlaki (görög)

Hozzávalók: 3 csirkemell, 1,2 dl olívaolaj, 3 ek citromlé vagy vörösborecet, 3 ek vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek oregano, hagyma, gomba, friss paprika. A melleket csontozza ki, vágja kb. 3x3x1 cm-es darabokra. Készítsen pácot az olajtól oreganoig felsoroltakat keverve, pácolja a csirkefalatokat legalább 3 órát. Utána tűzze fapálcikákra, hagyma-csirke-gomba-csirke-paprika-csirke sorrendben, míg a csirke tart. Süsse grillen vagy roston, forgatva és kenegetve a maradt páccal. Mellé sült lángos illik, vékonyan vajazva.


Szuvlaki másképp (görög)

Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 8 dkg hagyma, 3 dkg sárgarépa, 3 dkg zeller vagy petrezselyem, 2-4 gerezd fokhagyma, csipet kakukkfű, rozmaring és koriander, 1 kk oregano, 2 szegfűszeg, 1 kk bors, 1 ek vágott petrezselyemlevél, fél citrom reszelt héja, só, 1-2 citrom leve, 2 ek olívaolaj, 1,2 dl bor vagy víz. A csirkét csontozza ki, vágja kis kockákra, a hagymát, répát és zellert szeletelje. Keverjen pácot a csirkén kívüli összes hozzávalóból, keverje bele a húst, pácolja 24-48 órát hűtve, fedve. Utána tűzze fapálcikákra a húst, süsse grillen (legjobb szőlővenyigén) készre. Forrón tálalja. Megjegyzés: készítik marha-, birka-, disznóhússal, sőt hallal is.


Orzo leves, csirkeleves tarhonyával (görög)

Hozzávalók: 1 csirke, főzéséhez: 1-2 hagyma, 1 nagy zeller vagy petrezselyem, 2 közepes sárgarépa, víz, só, bors; a leveshez 15-25 dkg főtt csirkehús, 2 közepes sárgarépa, 1 zeller vagy petrezselyem, 20 dkg tarhonya, 2 liter csirkeleveslé, 2-3 ek raradicsomszósz, 4 ek vaj, 3 kis paradicsom, kevés vágott menta és petrezselyemzöld, citromlé, só, bors. A csirkét vágja bontási darabokra, főzze meg bő vízben, lassú tűzön. Vegye ki, hagyja kihűlni, majd lebőrözött melléből-combjából vágjon kockára 15-25 dekát, a többit használja egyéb ételhez. Levét szűrje le, tartsa meg. Mikor az orzot főzi, töltse nagy fazékba a 2 liter levest, melegítse, közben részletekben adja hozzá a paradicsomszószt úgy, hogy kis levest merjen ki tálba, s abban keverje el azt, utána adja a levesbe vissza. Ha végzett, tegye bele a finomra vágott répát és zellert. Vegye a hőt közepesnél gyengébbre, tegye a levesbe a csirkét, a hámozott, kimagozott aprított paradicsomot, vajat és tarhonyát, főzze kb. 40 percig, míg a zöldségek és tészta megpuhulnak. A citromlével, sóval és borssal finomítsa a fűszerezést pár perccel a fözés befejezte előtt.


Csirkemáj sárgabarackkal (holland)

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg bacon, 6 szárított barack, 2 szilva, 2 hagyma, 3 ek chilipor, 4 ek levespor vagy kocka, csipet kakukkfű és rozmaring, ľ dl narancslé, ľ dl barackpálinka vagy baracklé. Sütés mikróban: A barackot vágja kis kockára, főzze mikróban, 1 dl vízben 2 percig a legerősebb fokozaton, hagyja kilni. A hagymát vágja durvára, a bacont szeletelje vékonyra. A kettőt együtt egy tálban fedetlenül mikrózza másfél percig a legerősebb hőn. A májat szórja be chiliporral, tegye a baconos hagymához, fedve mikrózza 3-4 percig ľ erőn. Keverje a gyümölcslevet, pálinkát, levesport, kakukkfüvet és rozmaringot, töltse a májra, tegye bele a lecsöpögtetett barackot és félbe vágott szilvát, mikrózza fedetlenül 4 percig ľ erőn. Tálalja francia kenyérrel vagy krumplipürével és zöldsalátával.


Rakott csirke sütve (holland)

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2,5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis hagyma, 25 dkg leveszöldség vegyesen, 40 dkg krumpli, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, paprika, petrezselyemzöld. A csirkét vágja falatnál nagyobb darabokra, a fokhagymát törje át, a hagymát vágja finomra, a leveszöldséget szeletelje, a krumplit főzze meg és szeletelje. A csirkét süsse a forró vajon míg kifehéredik. Tegye rá a fokhagymát, hagymát és leveszöldséget, süsse keverve 5 percig. Sózza-borsozza ízlés szerint. Kanalazza kikent tepsibe, szórja meg a fele sajttal és paprikával, fedje a krumplival, szórja rá a sajt másik felét. Süsse előmelegített sütőben, erős küzepes hőn (190 C°) 25 percig. Szórja meg petrezselyemzölddel.


Sült csirke főtt zöldségekkel (német)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 40 dkg brokkoli, 30 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 5 dl zöldségleves vagy víz, 2 ek vaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg krémsajt, só, bors, szerecsendió, olaj. A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze, a brokkolit és karfiolt tépje kis rózsákká, a répát szeletelje. A levest vagy vizet melegítse forrásig, főzze benne a karfiolt 5 percig. Tegye bele a brokkolit és répát, főzze további 5 percig. Szűrje át a levest, tartsa meg mindkét részt. Olvassza meg a vajat, a liszttel keverjen rántást, süsse világossárgára. Keverje kis levessel simára, majd keverje a levesbe, utána a tejszínt is. Fűszerezze ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Főzze kevergetve míg mártássá sűrűsödik. Serpenyőben hevítsen olajat, süsse rajta a melleket oldalanként kb. 6 percig, itassa le róluk a zsírt. Tálalja a csirkét mártással leöntve, a zöldségekkel és főtt rizzsel körítve.


Sült csirke padlizsánnal és krumplival (német)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkecomb, 1 kis padlizsán, 1 ek édes paprikapor, 2 ek olívaolaj, 40 dkg krumpli, 50 dkg paradicsom, 2 friss paprika, 2 kis hagyma, 1 ek vaj. A combokat szórja meg sóval és paprikával, serpenyőben, forró olajon süsse mindkét oldalán aranybarnára. A padlizsánt szeletelje, sózza, hagyja állni 20 percig. A krumplit főzze meg és szeletelje. A paradicsomot vágja 8 gerezdre, a paprikát csíkokra, a hagymát finomra. Kikent tepsibe fektesse a krumplit, rá a zöldféléket, arra a combokat, kenje meg a vajjal. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) 35 percig.


Sült csirke sajttal (német)

Hozzávalók (4 sz.): 70 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő), 12 dkg vaj, 12 dkg liszt, 5 dl csirkeleveslé, 2,5 dl tej, 2 kk citromlé, ˝ kk só, ˝ kk bors, Ľ kk szerecsendió, 22 dkg nudli, 15 dkg reszelt sajt, 2 kk paprika. A csirkét főzze meg, csontozza ki, vágja kockákra. A nudlit is főzze meg. Mély serpenyőben vagy lábasban olvassza meg a vajat, keverje hozzá a lisztet, készítsen világos rántást. Lassan keverje hozzá a levest és tejet, kis hőn párolja kb. 10 percig, míg besűrűsödik. Keverje bele a citromlevet, fűszerezze. A főtt nudlit terítse tepsibe, öntse rá a mártás felét. Terítse rá a csirkét, öntse rá a maradék mártást. Süsse előmelegített sütőben kb. 30 percig, míg aranybarna lesz és bugyborékol.


Sült csirke sörben párolva (német)

Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,5 kg, 10 dkg liszt, 1 ek só, 1 kk bors, 1 hagyma, 3 ek vaj, 0,33 liter sör, 1,2 dl tejszín, 2 ek vágott petrezselyemzöld. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát szeletelje vékonyra. A lisztbe keverjen sót és borsot, forgassa bele a csirkét. Serpenyőben hevített vajon süsse a csirkét és hagymát aranybarnára. Töltse rá a sört, fedve, kis hőn párolja kb. 40 percig, míg a csirke megpuhul. Keverje hozzá a tejszínt, szórja meg petrezselyemzöldde, melegítse fel, de ne forralja.


Lecsós csirke

Hozzávalók (4 sz.): 70 dkg csirkemell vagy comb, lecsóhoz hagyma, paprika, paradicsom, só. fűszerkeverék. A csirkehúst csontozza ki, darabolja kb. 2x2x4 cm-re, szórja be sóval és fűszerkeverékkel, citromleves szójamártásban pácolja legalább 3 óráig, időnként megforgatva. Közben a csontból főzzön kb. 5 dl húslevest, fűszerezve Vegetával, sóval, zöldséggel, fokhagymával. Ha kész, szűrje le, csak a lé szükséges (legegyszerűbb kellő időben az ételre önteni tésztaszűrőn át). A csirkehúst süsse a maradék (fel nem szivott) páclével, kevés olajon, állandóan kavargatva kb. 5 percig. Közben (vagy utána, ha egyszerre nem vállalja a 2 rész kavarását) kezdje főzni a lecsót. Kezdje a hagyma dinsztelésével, kevéssel utána a paprikát tegye hozzá (javasolt bele erős is), sózza, majd a paradicsommal együtt öntse fel a húslevessel és tegye bele a csirkefalatkákat. Fedő alatt, kavargatva főzze kb. 30 percig. Mire a lecsó jó, a hús is puha. Köretnek rizs, krumplipüré, esetleg makaróni választható.


Borsos csirke sütőben (magyar)

Hozzávalók: 1 konyhakész csirke, 3 dkg liszt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olaj,1 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, só, durvára őrölt bors. A csirkét nyolc darabba vágjuk. Tálba tesszük, meghintjük frissen őrölt borssal és leöntjük a borral. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A húsdarabokat a pácból kivesszük, besózzuk, majd áttesszük egy tűzálló tálba. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a csirke páclevével. Babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítjük és felforraljuk. A csirkére öntjük és forró sütőben megsütjük. Kukoricás rizzsel kínáljuk.


Búbos pulykapecsenye (magyar)

Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 1 kis doboz libamájkrém, 15 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt sajt, olaj, só, bors. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát. Sóval, borssal ízesítjük és megpároljuk. Közben a hússzeleteket kiveregetjük, besózzuk. Megforrósított olajon, mindkét oldalon 4-5 percig sütjük. A hússzeleteket áttesszük egy tűzálló tálba, ráhalmozzuk a hagymás gombát, közepére ültetünk 1-1 kiskanál libamájkrémet. Leöntjük tejföllel, meghintjük a reszelt sajttal és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Burgonyapüré illik hozzá


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 114
Tegnapi: 69
Heti: 472
Havi: 1 518
Össz.: 663 472

Látogatottság növelés
Oldal: Európai receptek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2018 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: éretlen dinnye felhasználása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »