Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Waterzoie

A híres flamand levesspecialitás többféle változatban létezik. Egyik fajtája csirkéből, másik halból készül. Itt a csirkés-waterzoie receptjét közöljük.

Hozzávalók 4 személyre:1 csirke (kb. 1,2 kg), 2 fej vöröshagyma, fél alma nagyságú zeller, 2 szál póréhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 2 szem szegfűszeg, 1 citrom, 3 dl száraz fehérbor, só, törött bors, kakukkfű, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg vaj. A megtisztított csirkét dörzsöljük be citrommal. Tegyük egészben egy fazékba, és annyi vizet öntsünk rá, hogy csak félig lepje el. A vizet forraljuk fel, szedjük le a habját, majd adjuk hozzá a megtisztított, negyedelt hagymát, a szeletekre vágott zellert, a feldarabolt póréhagymát, a felszeletelt sárgarépát, a petrezselyemzöldet és a fűszereket. Félórányi csendes fövés után ráöntjük a bort, és fedő alatt addig főzzük tovább, amíg a csirke egészen megpuhul. Ezután feldaraboljuk, levesestálba tesszük, és ráöntjük az átszűrt levest. Külön tálban adjuk mellé a főtt zöldséget, amelyre egy kis vajat teszünk, kevés vajban megpirított zsemlemorzsával meghintjük, majd finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.


Carbonade

A legismertebb belga húsétel. Neve eredetileg faszénparázson sütött húsra utalt, de idővel érdekes jelentésváltozáson ment keresztül. Napjainkban a speciális módon elkészített párolt marhahúst jelenti a "carbonade" szó. Ám ha nem is faszénparázson sült hús - igen jóízű, élvezetes fogás.

Hozzávalók 4 személyre:90 dkg marhafartő, 3 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 dl sör, só, törött bors. A húst 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, és lisztben megmártjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd vaj és olaj keverékében mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Ezután kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon aranyszínűre pirítjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Ezt is kivesszük a zsiradékból. Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal. Egy-egy réteg húsra egy-egy réteg hagymát rakunk. Soronként megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel. A sütőserpenyőbe beleöntjük a sört, megsózzuk, 3 percig forraljuk, majd ráöntjük az edényben lévő hagymás húsra. Felforraljuk, és fedő alatt kis lángon főzzük kb. két és fél órát. Sós vízben főtt burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.


Nyúl szilvával

Hozzávalók 4 személyre:1 kb. 1,5 kg-os nyúl, 4 szál sárgarépa, 3 fej vöröshagyma, fél zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 2 mogyoróhagyma, 4-4 evőkanál vaj és olaj, 1,5 dl száraz fehérbor, 3 dl vörösbor, 1 dl borecet, 1 evőkanál liszt, 25 dkg aszalt szilva, só, törött bors, 1-2 szem szegfűszeg, 1 babérlevél, csipetnyi köménymag. A feldarabolt nyulat tűzálló edénybe tesszük. Elkészítjük a páclevet: a megtisztított, apróra vágott zöldségeket és a hagymát sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel, köménymaggal fűszerezzük, az ecetből és a borból ízlés szerinti arányban öntünk hozzá. A húst ebben a lében 1 napig pácoljuk, közben néhányszor megforgatjuk. Pácolás után a húsdarabokat kendővel gondosan megszárogatjuk, majd forró vaj és olaj keverékében hirtelen átsütjük. Egy evőkanál liszttel meghintjük a zsiradékot, megsózzuk, megborsozzuk, majd annyi vörösbort öntünk rá, amennyi a húst ellepi. Az aszalt szilvát fél óráig forró vízben áztatjuk, majd hozzáadjuk a húshoz. Együtt felforraljuk, és közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul.


Spárga belga módra

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 60 dkg spárga, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, só, törött bors. A megtisztított spárgát megfőzzük, lecsöpögtetjük és meleg tálra rakjuk. A tojásokat 3 percig (azaz félkeményre) főzzük, majd hideg vízbe téve meghámozzuk. (A tojásfehérjének csak annyira kell megszilárdulnia, hogy a héját eltávolíthassuk, a sárgájának félfolyós állapotban kell maradnia.) Mindenki egy-egy tojást kap, azt a tányérján villával összetöri, ízlése szerint sózza, borsozza, majd egy kis vajat tesz rá, meghinti finomra vágott petrezselyemmel, s az egészet összedolgozza, ezáltal mártásfélét készít magának a főtt spárgához.


Liège-i saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 10 dkg angolszalonna, 1 evőkanál vaj, 2-3 evőkanál borecet, só, törött bors. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, azon melegében felkarikázzuk, majd egy tálba rakjuk, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Az angolszalonnát vékony szeletekre vágjuk, a vajban enyhén megpirítjuk, majd néhány evőkanál borecetet öntünk rá. Az ecetet és a szalonnát a burgonyára öntjük. Óvatosan átkeverjük, hogy a főtt burgonya ne törjön. Az eredeti liège-i recept finomra vágott zsenge gyermekláncfüvet is javasol hozzá, amelyet tálalás előtt kell a salátára hinteni.



Hollandia



Halpogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg bármilyen fajta főtt hal, 2 szelet tejbe áztatott kenyérbél, 1 tojás, 3-4 evőkanál tej, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, törött bors, késhegynyi reszelt szerecsendió. Az összevágott halat, a szétmorzsolt kenyérbelet, a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet egy kevés tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval formázható masszává összegyúrjuk. Pogácsákat készítünk belőle, és a forró vajban mindkét oldalán megsütjük.


Hering tejben

Hozzávalók 4 személyre: 4 sózott hering, 2,5 dl tej. A heringeket fele tej, fele víz keverékében 2 órán át áztatjuk, majd kivesszük, kifilézzük, vékony szeletekre vágva fogyasztjuk.


Hutzpot

Az egyik legnépszerűbb, igen egyszerű és ízletes holland fogás. Hozzávalók (6 személyre): 50 dkg marhafartő, 50 dkg juhlapocka, 2 sertésláb, 20 dkg fehér sózott szalonna, 4 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej káposzta, 3 szál póréhagyma, 50 dkg burgonya, só, törött bors. A húsokat nagy fazékba tesszük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk és felforraljuk. Folyamatosan leszedjük a habját, és fedő alatt, közepes lángon főzzük. 1 óra elmúltával hozzáadjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott sárgarépát, a felkarikázott hagymát, a negyedelt káposztát, a feldarabolt póréhagymát, valamint a meghámozott, egész burgonyákat. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Szükség szerint utánafűszerezzük. Forrón tálaljuk.


Vörös káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes fej vörös káposzta, 5 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 4-5 szem tisztított dió, só. A káposztát megtisztítjuk, nyolcadokra vágjuk, majd kevés, forrásban lévő sós vízbe tesszük a dióval együtt. Felforraljuk, és kis lángon kb. háromnegyed óráig pároljuk. Amikor a víz már csaknem teljesen elpárolgott, hozzákeverjük a vajat, a cukrot, a sót és összeforgatjuk. Néhány percig ismét fedő alatt pároljuk, és melegen tálaljuk.


Kolbászos-rizses burgonya hagymával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 15 dkg rizs, 25 dkg füstölt kolbász, só, törött bors. A megmosott, meghámozott egész burgonyát nagy lábosba tesszük, és annyi vízzel forraljuk fel, amennyi ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, egész hagymát és a megmosott rizst is. 10 perc múlva beletesszük a kolbászt. Szükség szerint utánasózzuk és borsozzuk. Ha minden megpuhult, meleg tálra rakjuk a feldarabolt kolbászt, és köré tesszük a felvágott burgonyát, a rizst és a negyedelt hagymákat.


Poffertjes

Vásárokon, vidámparkokban és hasonló szórakozóhelyeken árulják ezt az egyszerű tésztafélét, amelyet cukorral meghintve, forrón fogyasztanak. Hozzávalók 4 személyre: 1 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg vaj. Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a megmaradt tejet és a sót. Tésztát gyúrunk belőle, és duplájára kelesztjük. Kis fánksütő mélyedéseit kis olvasztott vajjal bekenjük, majd annyi tésztával töltjük meg, hogy félig tele legyen. Forró sütőben megsütjük. A kis fánkokat vajjal bekenjük, porcukorral meghintjük, és frissen fogyasztjuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 93
Tegnapi: 32
Heti: 477
Havi: 1 728
Össz.: 919 193

Látogatottság növelés
Oldal: Belga-Holland ízek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »