Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Uborkaleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 5 dl húsleves, 1 dl tejszín, 3-4 nyers uborka, só, törött bors. Az uborkákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a húslevesben puhára főzzük. Ezután kivesszük a levesből, kevés lével átpasszírozzuk, majd a tejszínnel együtt visszaöntjük, jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. A tojásokat villával felverjük, majd levesestálba öntjük. A levesből 1 dl-nyit ráöntünk a tojásra, habverővel összekeverjük, és csak ezután öntjük rá a többi levest. Folytonosan kevergetjük, és azonnal tálaljuk.


Gesztenyeleves

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 1 darabka zeller, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 liter húsleves, 25 dkg héjas gesztenye, só. A megtisztított, apróra vágott sárgarépát, a zellert és az apróra vágott hagymát a vajban puhára pároljuk. Ezután hozzáöntjük a húslevest és a közben külső-belső héjától megtisztított gesztenyét. Közepes lángon addig főzzük, amíg a gesztenye is megpuhul. Az egészet turmixgépben pépesre zúzzuk. Visszatesszük a levesbe, és megsózva összekeverjük. Éppen csak forráspontig melegítjük.


Bifsztek hagymával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bélszín, 3 fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 5 evőkanál pecsenyezsír, só, törött bors. A húst (amely akkor az igazi, ha legalább 3-4 napig érleltük a hűtőszekrényben) szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártjuk. A pecsenyezsírt átforrósítjuk, átsütjük rajta a szeleteket, majd átrakjuk egy tűzálló edénybe. A hagymákat megtisztítjuk, felszeleteljük, és a forró zsiradékban sóval, borssal fűszerezve üvegesre pároljuk. A párolt hagymát kiszedjük a zsírból, és a húsra tesszük. Egy csészében simára keverünk két evőkanál lisztet 2 dl hideg vízzel, és megsózzuk, megborsozzuk. Ezt állandó kevergetés közben hozzáöntjük a tepsiben lesült forró zsiradékhoz, amelyet előzőleg néhány evőkanál vízzel felforraltunk. Amikor a sűrű mártás átfőtt, ezt is a marhahúsra és a hagymára öntjük, majd az edényt a sütőbe tesszük. Közepes lángon kb. 20 percig sütjük.


Sült marhahús

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafelsál, 3 evőkanál pecsenyezsír, só, törött bors. A hűtőszekrényben néhány napig érlelt marhahúst megsózzuk, megborsozzuk, bekenjük a pecsenyezsírral, majd zsírpapírba göngyöljük. Vaslábosban a sütőbe tesszük, és közepes lángon kb. 1 óra hosszat sütjük. Ekkor levesszük róla a papírt, erősítjük a lángot, és még 1 órán át sütjük. Saját levével időnként meglocsoljuk, hogy jó zamatos legyen.


Mártás, húsok locsolásához (barna mártás)

A nevezetes "gravy"-t, a pecsenyelevet, amivel a húsokat megöntözik, az angol konyha hagyományosan marhafaggyúval készíti. Legszívesebben "dripping"-et, vagyis olyan faggyút használ hozzá, amiben korábban húst sütöttek. Talán nem eretnekség, ha azt javasoljuk, hogy aki nem kedveli a faggyút, használjon helyette tetszése szerint más zsiradékot. Hozzávalók 4 személyre: 1 szál sárgarépa, 5 dkg zsiradék, 1 evőkanál liszt, só, törött bors, fél csésze húsleves. A répát megtisztítjuk, felszeleteljük, a megforrósított zsiradékban megpároljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és folytonos kevergetés közben addig pirítjuk, amíg aranybarna lesz. Csipetnyi sóval, borssal fűszerezzük és a húslevessel felöntjük. Felforraljuk, és kis lángon fél óráig főzzük.


Yorkshire-i puding

A marhasült, a barnamártás és a yorkshire-i puding elválaszthatatlan, majdhogynem szent együttes az angol gourmand számára. A létező számos változat közül a yorkshire-i puding két receptjét közöljük.

1. változat Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl tej, 4 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A tojássárgákat 3 evőkanál zsiradékkal és a sóval habosra keverjük, majd felváltva adjuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. A sütőformát kikenjük a megmaradt zsiradékkal, és beleöntjük a pudingmasszát. Vízzel telt tepsibe állítjuk, és az előmelegített forró sütőben 1 óra hosszat gőzöljük.

2. változat Hozzávalók 4 személyre: 1 személyre 1 tojás, 1 púpozott teáskanálliszt, 0,5 dl tejszín, só, 1 evőkanál zsiradék. A tojást a zsiradékkal, a liszttel, 2 evőkanál vízzel, a tejszínnel és a sóval habosra felverjük. Egyszemélyes, kizsírozott kerek sütőformába öntjük, majd forró sütőben kb. 10-15 percig sütjük.


"Apple-pie" (almás lepény)

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg margarin, 15 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 5 dkg porcukor, fél zacskó sütőpor, csipetnyi só, a töltelékhez 50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, őrölt fahéj. A margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sütőporral, majd a tojássárgákkal, a cukorral és a sóval alaposan összedolgozzuk. A tortaformára kinyújtott tésztával kibéleljük a kizsírozott sütőformát oly módon, hogy pereme is legyen. Előmelegített sütőbe tesszük, és világossárgára félig megsütjük. Eközben az almát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és fedő alatt a cukorral és a fahéjjal megpároljuk. Mikor a tészta félig megsült, a párolt almával megtöltjük. Közepes lángon addig sütjük, míg teljesen átsül. Ugyanígy készíthetünk pie-t - vagyis lepényt - más gyümölcsökből is, az egrestől a sárgabarackig. Ám az angol étkezésben az almás a klasszikus sütemény.


"Plumpuding" (karácsonyi puding)

Ez a nevezetes puding azzal a meglepetéssel szolgál, hogy bár a nevében a "plum" szó szerepel, nyoma sincs benne szilvának. A meghökkentő dolog oka nagyon egyszerű: a "plum" szó régiesen mazsolát is jelent. Mazsola pedig bőven található a plumpudingban. Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 10 dkg faggyú, csipetnyi só, 10 dkg mazsola, fél csésze tej. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Egy asztalkendőt alaposan bezsírozunk és meglisztezünk, a tésztát összetekerve beletesszük, a kendő két végét megkötjük, s fakanálra akasztva, forró, sós vízben kifőzzük.


Rebarbaratorta

Hozzávalók a töltelékhez: 75 dkg rebarbara, 25 dkg porcukor. A tésztához: 28 dkg liszt, 22 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 1 tojás, fél citrom leve, csipet só + 1 sárgája a tészta kenéséhez. Összegyúrjuk és cipóba formáljuk a tésztát, és hideg helyen legalább 2 óra hosszat pihentetjük. A rebarbarát közben megtisztítjuk, és 5 cm-es darabokra felvágjuk. A héját lehúzzuk, és minden darabot hosszában kettévágunk. Kikent és meglisztezett sütő (torta-)formába tesszük, és ráhintjük a porcukrot. A tésztát kb. 7 cm vastagra kinyújtjuk, és a rebarbarára nyomkodjuk. Jól be kell fednie a rebarbarát, és mindenütt tapadjon oda a sütőforma oldalához. A tojássárgával megkenjük a tészta tetejét, majd előmelegített, forró sütőbe tesszük. Közepes lángon aranybarnára sütjük.


"Marhahús-tea"

A "beef-tea" furcsa elnevezése mögött valójában erőleves rejtőzik, mégpedig a kiváló angol erőlevesek közül is a legkitűnőbb. Az emberi kor legvégső határáig élő szikár és eleven öregurak és asszonyságok, akikről Galsworthy a Forsyte család alakjait mintázta, "beef-tea"-ból merítik az életerőt. Készítésének titka, hogy kizárólag a legjobb minőségű bélszínből főzhető. A húst kockákra vágják, hőálló edénybe teszik, majd annyi zsírtalanított húslevest tesznek rá, hogy éppen ellepje. Ízlés szerint fűszerezik, sózzák, majd lezárják, és egy másik edénybe állítva, az abban lévő víz forralásával gőzölik. Kb. 3 órát kell a "beef-tea"-nek gőzölődnie, főnie. Ekkor átszűrik, zsírját leszedik, és csészékbe töltve adják asztalra. Igen nagy táperejű, finom ízű leves.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 62
Heti: 86
Havi: 1 405
Össz.: 901 932

Látogatottság növelés
Oldal: Angliai ízek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »