Almatorta barackos borkrémmel
Hozzávalók: a tésztához 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só; a töltelékhez másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; A borkrémhez fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor. Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet, és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Almás linzertorta baracköntettel
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor ( az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.
Amerikai túrótorta
1 csomag kétszersült, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 8 db tojásfehérje, 15 dkg barackíz, 3,5 dl tej, 8 dkg cukor. A tejet a cukorral felforraljuk, és a kétszersültet meglocsoljuk vele. A krémporból a használati utasítás szerint elkészítjük a krémet, hozzáadjuk az áttört túrót és a vajat, habosra keverjük. Üvegtálra rétegezzük az áztatott kétszersültet és a túrókrémet torta alakúra formázva. Tetejére tojáshabot teszünk, melyet a barackízzel készítettünk.
Barackízes torta
Hozzávalók: Tojássárgája 4 db, vaj 12.5 dkg, mogyoró 12.5 dkg, cukor 15 dkg, csokoládé 5 dkg, citrom 1/2 db, barackíz 2 ek, rum 1 ek. Elkészítése: Négy tojássárgáját 12.5 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele 12.5 dkg darált mogyorót, vagy mandulát, 5 dkg puhított csokoládét, 1 citrom héját, 2 ek barackízt, 1 ek rumot, kikent és lisztezett formában lassú tűznél sütjük. Ha kihűlt, 3-4 lapra vágjuk, tetszés szerint töltjük.
Barackos almatorta
12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot, és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.
Barackos torta
Habosra keverünk három tojássárgáját nyolc deka cukorral, majd hozzáadunk 13 deka réteslisztet és három evőkanál tejben feloldott egy csomag sütőport Óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét, majd belecsorgatunk öt deka olvasztott vajat. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tortaformában vagy kisebb tepsin megsütjük. Közben meghámozunk, kimagozunk, félbevágunk 70 deka őszibarackot, és kevés vízben cukorral megpároljuk, levétől lecsepegtetjük. Visszamaradt levét sűrűre beforraljuk, és ezzel öntözzük meg, még melegen a kisült tésztát. Ha kihűlt, kirakjuk a barackdarabokkal. jól behűtjük, és tálalás előtt bevonjuk két deci tejszínből vert édes habbal.
Barackos túrós torta
Egy vékony piskóta tortalapot beleillesztünk egy pattintós tortaformába. Fél kiló tehéntúrót villával összetörünk, elkeverünk benne 3 deci tejszínt, ízesítjük cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral. Majd 1 deci tejben feloldunk 1 evőkanál zselatint, addig melegítjük, amíg teljesen elolvad, a túróhoz keverjük, és az egészet a formába öntjük. Miután megdermedt, tetszés szerinti mennyiségben, őszi-, és sárgabarackot megmosunk, kimagozunk, félbe- illetve gerezdekre vágunk, majd megrakjuk velük a tésztát. Díszítésképpen más, színes gyümölcsöket is melléjük helyezhetünk. Cukorral elkevert, vízben feloldott, felforralt színtelen tortazselével vonjuk be a torta tetejét. Dermedés után szeleteljük.
Csokoládés puncstorta
Hozzávalók: 1 csokoládés piskótakarika, fél dl rum (vagy 1 teáskanál rumaroma és fél dl tej), 5 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, egy dl tej. A piskótakarikát egyharmad-kétharmad arányban két lapba vágom. A vékonyabbik lapot egészen apróra összemorzsolom. A tejet ráöntöm a mazsolára és felforralom. Ezután fedő alatt, saját párájában hagyom duzzadni, a lángot természetesen elzárom alatta. A sárgabaracklekvárt összekeverem a rummal, majd a mazsolát is hozzáadom (az áztató tejjel együtt), és ráöntöm a szétmorzsolt piskótára. Jól összekeverem, és az egyben hagyott vastagabb lapra felkenem a rumos-mazsolás tölteléket. A közben megreszelt csokoládét egyenletesen rászórom, majd folpackot borítva a tortára, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Közvetlen fogyasztás előtt felverem a tejszínt, és a tortaszeletére mindenki gusztusa szerint tesz belőle.
Egrestorta barackdzsemmel
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, 50 dkg egres, 1 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 20 dkg őszibarackdzsem. A felengedett leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy 30 cm átmérőjű kört, és gyümölcstortaformába fektetjük úgy, hogy pereme is legyen. Ráfektetünk egy zsírpapírból azonos méretűre kivágott kört, majd beleszórunk egy maroknyi száraz babot vagy borsót. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A babot és a papírt eltávolítjuk (nem kell kidobni, mert sütéshez többször is felhasználható), megkenjük a dzsemmel és kirakjuk a megmosott, megtörölt gyümölccsel. A maradék tésztából csíkokat vágunk ki, és rácsszerűen a tortára helyezzük. Megkenjük tojássárgájával, és közepes lángon készre sütjük.
Eszterházi torta
Hozzávalók: 80+70+150 g porcukor, 6 db tojásfehérje, 40 g liszt, 180+80 g darált mogyoró, 2 dl tej, 1/2 tasak vaníliás pudingpor, 1 tojássárgája, 250 g margarin, 2 ek brandy, 80 g sárgabaracklekvár, 100 g fehér + 40 g ét-tortabevonó csokoládé, 50 g pirított mogyoróforgács, 2 dl tejszín. A 80 g cukorral habbá verjük a tojásfehérjéket, összedolgozzuk a liszttel, 180 g mogyoróval és még 70 g cukorral. 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral, 5-6 db 22 cm-es korongokat kenünk rájuk a masszából, és 200 fokon 7-8 percig sütjük. Konyharuhára borítjuk, lehántjuk róluk a papírt. A krémhez 2 ek hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgáját, hozzáadjuk a 150 g cukorral felforralt maradék tejet, sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint habosra keverjük, összedolgozzuk a krémmel, 80 g mogyoróval és a brandyvel. A felső lapot megkenjük a felforrósított lekvárral, a többit a krémmel (jusson a torta oldalára is), egymásra helyezzük őket. felolvasztjuk a kétféle csokoládét. A fehéret a torta tetejére simítjuk, a barnából sűrű csíkokat csurgatunk rá, és kés hegyével megcifrázzuk. A torta oldalát beszórjuk mogyoró forgáccsal, tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Finom puncstorta
Elkészítés: 22 deka porcukrot és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot 6 tojás sárgájával 1/2 óráig habosra keverünk, azután hozzákeverünk 14 deka liszttel vegyített 1/2 csomag Váncza-sütőport és 6 tojás fehérjének keményre vert habját. A fenti piskótatészta 2/3 részét azonnal vajazott, lisztezett tortaformában közepes tűznél sütjük. Másik kisebbik feléhez még 1 szelet reszelt csokoládét adunk s így sütjük. A nagyobb, világos tésztát kihűlés után késsel három rétegre vágjuk, a középső réteget apró darabkákra szeleteljük és összekeverjük, kevés cukorsziruppal meglocsolva, a szintén darabkákra vágott csokoládés tésztával. Kitisztítjuk a tortaformát és az egyik kerek piskótalapot barackízzel megkenve, aljára helyezzük, erre a vagdalt tésztakeveréket, 2 kanál rummal meglocsolva, rakjuk, gyengén elnyomkodjuk és a másik, szintén barackízzel megkent piskótalappal befedjük. Rövid pihentetés után a formát megfordítva a tortát kicsúsztatjuk, barackízzel tetejét, oldalát megkenjük, és gyengén rózsaszínre festett cukormázzal bevonjuk. A tésztatörmelék egy részét, ha van megfelelő cukrászfestékünk, gyengén rózsaszínre is festhetjük, így egészen olyan puncstortát készíthetünk, mint a jól ismert cukrászdai készítmény.
Gesztenye-torta
Hozzávalók: Tojás 6 db, porcukor 12.5 dkg, vaj 5 dkg, áttört gesztenye 9 dkg, mandula 3 dkg, liszt 14 dkg, barackíz 1 ek., vaníliás cukor 20 dkg, gesztenye 40 dkg, tejszín 4 dl. Elkészítése: Hat tojássárgáját 12.5 dkg porcukorral habosra keverünk, azután beleteszünk 5 dkg vajat, ezzel is jól elkeverjük, továbbá 9 dkg szitán áttört, főtt gesztenyét, 3 dkg tisztított, darált mandulát, 5 dkg lisztet, 1 kanál barackízt, és a 6 tojás keményre vert habját. Kikent, lisztezett formában sütjük lassú tűznél, ha kihűlt, vaníliás, szitán áttört gesztenyével kevert tejszínhabbal töltjük meg és vonjuk be.
Gyümölcskrémes torta
Elkészítése: 4 tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverünk, adunk bele citromhéjat, vaníliát, és a 4 tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert habot. Ezen kívül, 7 dkg grízes, nulláslisztet. Kikent, lisztezett tepsiben sütjük, lehetőleg vékonyra, és még melegében barackízzel megkenve felhajtjuk. Ha teljesen kihűlt, felszeljük fél kisujjnyi vastag szeletekre. Kerek tortaformát simán kibélelünk zsírpapírral, és a felvágott szeletekkel az oldalát és az alját kirakjuk. A következő krémmel töltjük: 6 tojássárgáját, 10 dkg vaníliás cukrot, 6 dl tejet 2 dkg fehér zselatinnal felfőzünk, ha kihűlt, hozzáadunk 6 dl tejszínből kevert kemény habot, és egy pohárka konyakot. A formát egyharmad részéig megtöltjük ezzel a krémmel, a krém tetejére rumos-tejbe mártott babapiskótákat rakunk, betakarva a krémet, ennek tetejére minél többféle apró kockákra vágott cukrozott gyümölcsöt, vagy befőttet hintünk, sok mazsolával, és cukrozott narancshéjjal. A gyümölcsrétegre rárakjuk a megmaradt krémet, és beborítjuk az egészet rumos-tejbe mártott piskótával. Lehetőleg olyan edényt válasszunk, ami a mennyiséggel tele lesz. Három órára jégre állítjuk, kiborítva pedig tejszínhabbal bevonjuk.
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg tejszín krémsajt, 25 dkg sárgabarack (lehet kevésbé érett is), 15 dkg sárgabaracklekvár, 4 egész tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél citrom leve és reszelt héja, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg mazsola, a forma kenéséhez 2 dkg vaj. Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek. Az összes hozzávalót mély tálban összekeverem. A megmosott, kimagozott, apróra vágott sárgabarackot és a sárgabaracklekvárt is hozzáadom, a megmosott, leszárazott mazsolával és villával szétnyomott tehéntúróval együtt. Habos, könnyű tömegnek kell lennie, amit beleöntök a kikent tortaformába. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben mérsékelt lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt barnulna, akkor ráborítok egy papírlapot. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e már. Tálra borítva kínálom. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Illik hozzá a rummal ízesített sárgabaracklekvár, de a nélkül is nagyon finom.
Gyümölcsös rizstorta
Hozzávalók 12 szelethez: A tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 12 dkg vaj vagy margarin, késhegynyi sütőpor, só, szárazbab A töltelékhez: 1 kis üveg egres-befőtt, 1 doboz sárgabarackbefőtt, 2 tojás, 12 dkg gömbölyű szemű rizs, 5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, 4 lap fehér zselatin, csipetnyi só Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, végül belekeverjük a tojás. Belegyúrjuk a zsiradékot, és sima tésztává dolgozzuk. Letakarva, kb. 30 percig hideg helyen pihentetjük. Közben a kétféle befőttet külön-külön lecsöpögtetjük, a barack levét felfogjuk. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a rizst, sóval és citromhéjjal ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon kb. 30 percig főzzük, majd belekeverjük a cukrot. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A barackbefőtt felét apró kockákra vágjuk, és az egressel együtt a tejberizsbe keverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tészta 2/3-át margarinnal kikent, 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk. A maradék tésztát a karima szélességében kinyújtjuk, és peremet készítünk belőle. Kibéleljük sütőpapírral, majd megtöltjük szárazbabbal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A sütőpapírt és a babot eltávolítjuk, a tortát megtöltjük a gyümölcsrizzsel. Változatlan hőmérsékleten további 25-30 percig sütjük, majd a formában langyosra hűtjük. A maradék barackot 4 evőkanál befőttlével összeturmixoljuk. A feloldott zselatint a pürébe keverjük, a tortára kenjük, és hagyjuk megszilárdulni. Elkészítési idő kb. 2 óra,
Gyümölcsös túrótorta
A következő két receptünkhöz elegendő egy tortalapot vásárolni, illetve készíteni. Hozzávalók a piskótakarikához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt. A tojások tartalmát szétválasztjuk. A sárgáját a cukor egyharmadával habbá verjük, a fehérjéből a fennmaradó cukorral kemény habot készítünk. A tojásfehérjehabot óvatosan a sárgájához keverjük, majd fakanál segítségével a lisztet fokozatosan hozzávegyítjük. A tortaformában, közepesen meleg sütőben kisütjük. További hozzávalók: a félbevágott piskótakarika egyik fele, 60 dkg, szitán áttört tehéntúró, 12 dkg Ráma margarin, 5 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 dkg vaníliás cukor, 5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 2 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg barackíz, ízlés szerinti gyümölcs, készen kapható gyümölcszselé. A túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és ismét kihabosítjuk. A tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk, melyet a túrós masszához keverünk, ezután hozzáadjuk a lisztet, a pudingport és az olvasztott Ráma margarint. A piskótakarikát lekvárral vékonyan megkenjük, tortaformába helyezzük, és az előzőleg elkészített masszát egyenletesen rákenjük. Középmeleg sütőben sütjük. A kisült és kihűlt túrótortát barackízzel vékonyan megkenjük, tetejét ízlés szerint friss, befőtt vagy mirelit gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott gyümölcszselével leöntjük. Célszerű a zselézést még a tortatormában elvégezni. (A túrótorta más sütőformában, tepsiben is elkészíthető.)
Gyümölcsös túrókrém torta
Sárga piskóta: 2 tojás, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt A hozzávalókból hagyományos módon piskótát készítünk, egy kapcsos tortaformában megsütjük. Amikor kihűlt a következő krémet töltjük a tetejére: Túrókrém: 1 cs. Aranka vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 25 dkg túró, 1 citrom, 1 púpozott evőkanál zselatin por (Horváth Rozi - nekem csak ez vált be), 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor A tetejére: gyümölcs, 1 tasak Dr. Oetker tortazselé A pudingport az előírás szerint elkészítjük, majd belekeverjük a burgonyanyomón áttört túrót (ha a túrót nem törjük át a krém nem lesz elég homogén) és a citrom reszelt héját. A citrom levében (ha kevés, akkor egy kanálnyi vizet is tehetünk hozzá) felolvasztjuk a zselatint, majd még melegen a túrókrémbe keverjük. Végül hozzáadjuk a felvert cukrozott tejszínhabot. A krémet a piskóta tetejére töltjük és kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ha a krém már kemény a tetejére bármilyen gyümölcsöt tehetünk, és végül tortazselével leöntjük. Ha teljesen megkötött, a tortaformából kivesszük, és az oldalát pirított mandulával beszórjuk. (Ha konzerv gyümölcsből készítjük, pl. ananász vagy őszibarack, akkor jól lecsepegtetve és apróra vágva a krémbe is tehetünk belőle.) Megj: A kivi, a friss ananász és általában a friss egzotikus gyümölcsök tartalmaznak egy olyan anyagot, amely meggátolja a zselé megszilárdulását így ezeket jobb kerülni!
Hálós sárgabaracktorta
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg kukoricapehely (cornflakes), 10 dkg vaj vagy Ráma margarin, 20 dkg cukor, 2 dl tejszín. A tetejére: 1 kg sárgabarack, 10 dkg sárgabaracklekvár, 25 dkg cukor. A vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg enyhén karamellizálódik. Felöntjük a tejszínnel, felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is. Kis lángon kb. 2 percig főzzük, majd sütőpapírral kibélelt tortatormába öntjük. A tésztát lenyomkodjuk, szélén alacsony peremet képezünk. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. A formából kivéve megkenjük a sárgabaracklekvárral. A gyümölcsöket 1-2 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A torta tetejét sűrűn kirakjuk a félbevágott barackokkal. A maradék cukrot kb. 0.7 dl vízben feloldjuk, majd gyenge tűzön karamellizáljuk. A még folyós cukormasszából egy fakanál segítségével a torta tetejére keresztül-kasul csíkokat csorgatunk, azaz "behálózzuk" a tortát. Ne hagyjuk sokáig állni, mert az alja megpuhul. Ezt a tortát lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Jäger - tortaszeletek
12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 2 szelet olvasztott csokoládéval és 15 deka porcukorral jól kikeverünk, azután hozzáadunk kevés tört szegfűszeget, fél citrom reszelt héját, 4 deka apróra vágott citronátot vagy cukrozott gyümölcsöt, 16 deka héjazott darált mandulát, 3 és fél deka zsemlemorzsával kevert fél csomag sütőport és legvégül 4 tojás kemény habját. A tésztához még 1 kis pohárka rumot vagy cognacot is tehetünk. Tepsiben ujjnyi vastagon téve, lapot sütünk a tésztából, melyet sütés után kétfelé vágva barackízzel kenünk meg, és egymásra borítjuk. Ferde téglaalakú szeletekre vágjuk, s villára tűzve cukros csokoládémázba mártjuk. A máz szárítása előtt hosszú szeletekre vágott, gyengén pörkölt mandulával tetejét s oldalát megtűzdeljük.
Joghurttorta gyümölccsel
Hozzávalók: 1 kerek, sárga piskótalap, 3 pohár (6 dl) tetszés szerinti, ízesítésű gyümölcsjoghurt, 2 dl tejszín, fél dl tej, 1 evőkanál zselatinpor, a joghurtnak megfelelő gyümölcs és ízlés szerint cukor, kevés gyümölcsszörp. A krémhez a zselatint kis lábosba szórom és ráöntöm a tejet. Hagyom kicsit ázni, majd állandó keverés közben folyósra melegítem. Közben a gyümölcsjoghurtot tálba öntöm, habverővel kicsit felkeverem, majd beleforgatom a közben kemény habbá vert tejszínt (ha szükséges, előzőleg kevés cukorral édesítem), és a zselatinnal az egészet összekeverem. A hűtőszekrénybe teszem, hogy a joghurtkrém kezdjen megszilárdulni. Közben a piskótalapot keresztben úgy vágom ketté, hogy az alsó lap kétszer olyan vastag legyen, mint a felső. A felső, vékony lapot apróra összevágom, és a krémhez keverem. A vastag piskótalap köré készítek egy alufólia-peremet, majd a joghurtkrémet rákenem a tésztára. A közben megmosott, kimagozott és feldarabolt gyümölccsel szépen feldíszítem a torta tetejét, illetve a gyümölcsdarabokat belenyomkodom a krémbe. Jól lehűtve, csak másnap kínálom, cikkekre vágva, a szokásos módon. (Lehet őszibarack-, eper-, málna- és ribizli-joghurtból készíteni) Tálaláskor a joghurtnak megfelelő gyümölcsszörpöt csurgatok a tetejére.
Kajszibarack tortakrém
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4 db friss sárgabarack (vagy lecsöpögtetett sárgabarackbefőtt), 1 citrom leve és reszelt héja, 2 evőkanál barackpálinka, 10 dkg cukor, csipetnyi só. A margarint a porcukorral habosra keverem, a reszelt citromhéjjal és a sóval fűszerezem, majd hozzákeverem a citromlevet, a barackpálinkát és a sárgabaracklekvárt, végül belekeverem a vagy nagyon apróra vágott, vagy turmixgépen pépesre vert gyümölcsöt. Az egésznek egyneműnek kell lennie. Ha nem akar összeállni, akkor 3 dkg-nyi margarint folyósra olvasztok, és még melegen hozzáadom a krémhez. Ezután már könnyebb lesz habosra keverni.
Kaliforniai torta
Hozzávalók: 4 egész tojás, 15 dkg darált mandula, 15 dkg étcsokoládé, fél dl rum, 10 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg hámozott egész mandula, 2 szem őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipetnyi só. (Az eredeti receptben ananászdzsem szerepel a sárgabaracklekvár helyett.) 2 egész tojást és 2 tojássárgáját 10 dkg cukorral és a rummal fehéredésig keverek, majd hozzáadom a fűszereket és a darált mandulát. A maradék 2 tojásfehérjét kemény habbá verem a maradék porcukorral, és óvatosan beleforgatom a mandulás masszába. Egy papírral bélelt tortakarikába belesimítom, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. Ha a torta kihűlt, deszkára borítom és az oldalát meg a tetejét egy kevés vízzel hígított, sárgabaracklekvárral megkenem, majd 2 evőkanál vízzel felolvasztott csokoládéval bevonom a tetejét. Hűtőszekrényben kicsit dermesztem, ez után beleszúrom a szálkásra vágott mandulákat, hogy úgy nézzen ki, mint egy sündisznó. Legalább fél napig hagyom hűlni, csak azután kínálom. Aki nem félti a vonalait, tejszínhabot is tálaljon mellé.
Könnyű joghurttorta
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű sütőformához: A tésztához: 5 dkg Ráma margarin, 7,5 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 5 dkg kristálycukor, 2 cl rum. A töltelékhez: 12 levél, színtelen zselatin, 4 db tojás, 12,5 dkg porcukor, 5 dl joghurt, 1 kis üveg sárgabarack befőtt (kb. 25 dkg gyümölcs), 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál étolaj. A díszítéshez: citromfű, aprított pisztácia. A lisztet, a mandulát, a margarint, a cukrot és a rumot egy tálba tesszük, és kézzel sima tésztát gyúrunk. A kész tésztát fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe helyezzük. A hűtőből kivéve két sütőpapír közé tesszük, és kinyújtjuk. A sütőformát sütőpapírral kibéleljük, és ráhelyezzük a tésztát, a szélén kis peremet készítünk. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20 percig sütjük. A sütőformát kinyitjuk, kivesszük a tésztát, és rácsra téve kihűtjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Elkülönítve három, illetve kilenc levél zselatint beáztatunk hideg vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját porcukorral felhabosítjuk, amíg sűrű, világossárga színű krémet kapunk. Ezután hozzákeverjük a joghurtot. A kilenc levél zselatint lecsepegtetjük, és előírás szerint feloldjuk, majd két evőkanálnyi joghurtkrémet hozzákeverünk, és az így elkészített keveréket a joghurtkrémhez adjuk. A sárgabarack befőttet lecsepegtetjük, átpasszírozzuk, a joghurtkrém felét hozzákeverjük. Felverjük a tejszínt, és hozzáadjuk a joghurtkrém másik feléhez. A tojásfehérjét felverjük, és megfelezve a világos színű tejszínkrémhez, illetve a joghurtos barackkrémhez keverjük. A három levél zselatint lecsepegtetjük és feloldjuk, majd 5-6 evőkanál barack-krémet kanalanként a folyékony barackkrémhez keverünk. Egy mély tálat kikenünk étolajjal, beleöntjük a barackos-zselatinos masszát, majd kihűtjük. A kihűlt tésztát visszatesszük a formába, és először a joghurtos barackkrémmel, majd a joghurtos-tejszínes krémmel megkenjük, és hideg helyre tesszük. Húsvéti figurákat szúrunk ki a tálban lévő megdermedt zselatinos masszából, és a megszilárdult tortakrémre helyezzük. Citromfűvel és aprított pisztáciával díszítjük.
Leveles gyümölcstorta
Gyorsfagyasztott Leveles tésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd kerek lappá nyújtjuk. Úgy bélelünk ki vele egy nagy tortaformát, hogy pereme is legyen. A sütőben nagyon világosra sütjük. Közben levétől leszűrünk egy félkilós, darabos ananászkonzervet, és összekeverjük egy fél kiló puha, meghámozott, kimagvalt, darabokra vágott körtével vagy egy kis üveg levétől leszűrt, kockákra vágott őszi-barackbefőttel. A világosra sült tésztára öntjük, kevés fahéjas porcukorral meghintjük, és a sütőbe visszatolva teljesen megsütjük. (Meghinthetjük a gyümölcsöt durvára vágott dióval is, sőt adhatunk a hideg tortához habbá vert édes tejszint is.)
Mandulás gyümölcstorta
Hozzávalók kb. 16 szelethez: A tortalaphoz: 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg szálasra vágott mandula, 5 dkg tejcsokoládé, csipetnyi só A forma kikenéséhez margarin A tetejére: 1/2 doboz (425 ml) őszibarackbefőtt, 1 kis üveg (370 ml) meggybefőtt, 3 kivi, 1 zacskó színtelen tortazselé, 2 evőkanál cukor, 1 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor Elkészítés: A tésztához a vajat vagy a margarint a cukorral és a sóval habosra kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a reszelt citromhéjat, és beleszitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet. Egy kb. 30 cm átmérőjű, margarinnal kikent gyümölcstortaforma aljára szálasra vágott mandulát szórunk, majd beleöntjük a tészta masszát és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 órát sütjük. A tortalapot kiborítjuk, és hűlni hagyjuk. A csokoládét vízgőz fölött meg olvasztjuk, megkenjük vele a torta tetejét, és hagyjuk megszilárdulni. Az őszibarackbefőttet lecsöpögtetjük. Közben a levét felfogjuk, majd az őszibarackokat cikkekre vágjuk. A meggyet is lecsöpögtetjük. A kivit meghámozzuk, és fel szeleteljük. A torta tetejét kirakjuk a kiviszeletekkel, az őszibarackcikkekkel és a meggyel. A tortazselét a cukorral és 2,5 dl őszibaracklével összekeverjük, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. A zselét egyenletesen elosztjuk a gyümölcsökön, és megvárjuk, míg megszilárdul. A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a vaníliás cukrot. A tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a tortát habrózsákkal díszítjük. Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra
Máktorta
A tésztához: 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 S dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál citromhéj reszelék, 1 kis tojás sárgája A töltelékhez: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 5 tojás, 1 evőkanál citromhéj reszelék, 10 dkg baracklekvár, 10 dkg kristálycukor, 20 dkg darált mák, 10 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kis üveg rumos meggy A tésztához szükséges alapanyagokat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és fél órán keresztül hűtőben pihentetjük. Pihentetés után tortakarika nagyságúra kinyújtjuk, és a tortakarikában világos sárgára sütjük. Kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. A vajat porcukorral, a tojások sárgájával és a citromhéjreszelékkel habosra kikeverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük. A habosított anyagokat összekeverjük, majd folytonos kevergetés közben hozzáadjuk a sütőporral, mákkal összekevert lisztet. Az elősütött lapot megkenjük lekvárral, visszatesszük a tortakarikába, rárakjuk a töltelék felét, azt megrakjuk lecsöpögtetett meggyel, és beborítjuk a töltelék másik felével. Elsimítjuk a tetejét, és kb. 170° C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Hidegen tálaljuk; porcukorral szórjuk meg, és rumos meggyel díszítsük. Elkészítési idő: kb. 1.5 óra Jó tanács: A sütőport jól vegyítsük össze a liszttel, mielőtt a habhoz kevernénk.
Málnás Raffaello-torta
Hozzávalók kb. 12 szelethez: 10 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg cukor, 12 dkg vaj (margarin), 7 dkg kókuszreszelék, 20 db Raffaello desszert, 25 dkg málna, 5 dl tejszín, 10 dkg sárgabaracklekvár, 3 csapott teáskanál sütőpor, 2 zacskó habkeményítő por, 1 zacskó vaníliás cukor Elkészítés: A kókuszreszeléket száraz serpenyőben aranysárgára pirítjuk. A vajat összekeverjük 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyenként a krémbe keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe keverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30 percig sütjük. A kihűlt tészta belsejét kanállal kiszedjük úgy, hogy alul és oldalt 1 1/2 cm-es rész maradjon. A belsejét szétmorzsoljuk. 14 Raffaellót kis darabokra vágunk. A tejszínt a maradék cukorral és a habkeményítővel habbá verjük. Belevegyítjük a felaprított desszertet, majd hozzáadunk 20 dkg málnát. A masszát kúposan a kivájt üregbe töltjük. A megmelegített sárgabaracklekvárt a torta szélére kenjük, és belenyomkodjuk a tortamorzsa felét. A maradék Raffaellót félbevágjuk, és a félretett málnával együtt a torta szélére helyezzük. A tortát a maradék kókuszreszelékkel díszítjük. Fogyasztásig hűvös helyen (hűtőszekrényben) tartjuk. Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra.
Narancstorta
Hozzávalók: Cukor 14 dkg, narancs 2 db, tojás 4 db, vaj 14 dkg, liszt 14 dkg, barackíz 15 dkg, tejszín 0.5 l. Elkészítése: 14 dkg cukrot, 2 narancs héját, 4 egész tojást habosra keverünk, tűznél, folytonos keveréssel felforraljuk. Adunk hozzá apránként 14 dkg olvadt vajat, 14 dkg lisztet és 1 narancs levét. Kikent, és lisztezett formában gyenge tűznél sütjük, ha kihűlt, 3 részbe vágjuk, megkenjük a lapokat baracklekvárral, rakunk rá vékonyra szelt, hámozott narancsot és tejszínhabot, tetejét ízlésesen tejszínhabbal díszítjük.
Nosztalgia diótorta
Hozzávalók: 14 dkg dió, 7 dkg liszt, 15 dkg kristálycukor, 10 tojásfehérje, 6 tojássárgája, Ráma margarin. A töltelékhez: 15 dkg barackíz, 30 dkg befőtt, 10 dkg dió a díszítéshez. A 6 tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral kikeverjük, a 10 tojásfehérjét a maradék kristálycukorral kemény habbá verjük, és lazán a tojássárgájához keverjük. A darált diót a liszttel összevegyítve, fakanál segítségével a masszához keverjük. Az így kapott masszát Ráma margarinnal kikent, lisztezett 2 tortaformába elosztva közepesen meleg sütőben kisütjük. Az egyik kihűlt tortalapot barackízzel vékonyan megkenjük, tetszés szerint gyümölcsöt teszünk rá, ezután ráhelyezzük a másik lapot is a lekvárral megkent felével. A tortát barackízzel bevonjuk, oldalát darált dióval, tetejét fél dióval, esetleg kandírozott cseresznyével díszítjük.
Nosztalgia máktorta
Hozzávalók: 15 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg liszt, 10 tojásfehérje, 6 tojássárga, barackíz. A linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 7 dkg porcukor. A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a tésztát hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megtelelő kerek lapra kinyújtjuk, és a formába helyezzük. A 6 tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral kikeverjük, a 10 tojásfehérjét a maradék kristálycukorral kemény habbá verjük, és lazán a tojássárgájához keverjük. A darált mákot a liszttel összevegyítve fakanál segítségével a masszához keverjük. Az így kapott masszát kettéosztjuk. Az egyik felét a linzertésztára öntjük, a másik felét Ráma margarinnal kikent, lisztezett tortaformába tesszük. Közepesen meleg sütőben mindkét lapot kisütjük. A tortalapokat barackízzel megkenjük, de ügyeljünk a töltésnél, hogy a linzerlapon sült rész legyen a torta alsó fele. A máktorta készülhet 3 dl tejből és 4 dkg vaníliaízű pudingporból főzött töltelékkel is. A torta tetejét porcukorral díszítjük.
Őszibaracktorta
Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 3 egész tojás, 7 dkg rétesliszt, 1 literes üveg magozott, felezett őszibarackbefőtt, vaníliás porcukor a tetejére, csipetnyi só. Az őszibarackbefőttet levétől leszűröm. A tojások sárgáit habosra keverem a porcukorral, a sóval és az olvasztott, de már nem meleg margarinnal, majd a liszttel felváltva adom hozzá a tojásfehérjék felvert kemény habját. Alaposan kikent és belisztezett tortaformába simítom a masszát, belenyomkodom az őszibarackokat, és az előmelegített, mérsékelten meleg sütőben tűpróbáig sütöm. A tortakarikát lehúzva, tálra csúsztatom, vaníliás porcukorral meghintve tálalom.
Őszibarackos torta
Hozzávalók: 400 g babapiskóta, 6-8 érett őszibarack, 1 cs. vaníliás cukor, 50 g pörkölt mogyoró, 50 g csokoládé, 2 cs. tejszínhabpótló por, kevés rum A barackok héját lehúzzuk, majd félbevágva kimagozzuk, megszórjuk vaníliás cukorral, és meglocsoljuk kevés rummal, majd fél óráig állni hagyjuk. Lapos tálra rakunk egy sor babapiskótát, meglocsoljuk rummal, erre barackok kerülnek, magházukba darált pörkölt mogyorót és reszelt csokoládét szórunk. Megkenjük a tejszínhabbal, majd folytatjuk a rétegezést. A tetejére piskóta kerül, melyet bevonunk tejszínhabbal. Tálalás előtt jól lehűtjük.
Pászkatorta gyümölccsel
Hozzávalók: 6 db pászkalap, 20 dkg magozott meggybefőtt, 10 dkg őszibarackbefőtt, 20 dkg ananász befőtt, késhegynyi őrölt fahéj, 10 dkg pászkadara, 10 dkg dejó vagy dió, 1 dl édes fehérbor, 5 dkg mazsola, 3 dl tejszín, 2 csomag HAAS tortazselé, 1 csomag HAAS vaníliás krém pudingpor, 3 dkg cukor, 4 dl tej. A befőttek levét leszűrjük, kb. 3 decit lemérünk. Az őszibarackot, az ananászt meggy nagyságú kockára vágjuk, és keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a mazsolát, magozott meggyet, őrölt diót vagy dejó port, őrölt fahéjat, a cukrot, majd a pászkadarát. Vaníliás krémpudingot főzünk. A pászkalapokat megfelelő tálcára rakva édes fehérborral meglocsoljuk, óvatosan átforgatva a fehérborban megáztatjuk. A tortazselét a kimért befőttlével elkeverjük és felforraljuk. A gyümölcs ízű zselét a keverőtálban lévő anyagokhoz öntjük és összekeverjük. A pászkalap felét tálra rakjuk, megtöltjük a gyümölcsös pászkadarás töltelékkel, lefedjük pászkalappal, és jól lehűtjük. Tetejét tejszínhabbal felspricceljük.
Pöttyös torta
Hozzávalók: 1.2 kg őszibarack, 250 g cukor 20 g vaj, 4 tojás, 100 g liszt, 4 dl tej A meghámozott barackokat cikkekre vágjuk, és 150 g cukorral meghintve 20 percig pároljuk. Amikor a cukor megolvadt, hozzáadjuk a vajat. Közben felverjük a tojásokat 100 g cukorral, majd elkeverjük a liszttel és a tejjel. A lecsöpögtetett barackokat, kivajazott formába tesszük és ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 35 percig sütjük, majd magasabb fokozaton még 15 percig. A tortát tálra borítjuk és durva szemű cukorral, barackgerezdekkel és mentalevéllel díszítjük. Ugyanezt meggyel is elkészíthetjük, de azt nem szükséges előfőzni, meglocsolhatjuk azonban rumaromával, és 2 óráig hagyjuk állni a hűtőben.
Puncstorta krémmel.
20 deka cukrot 6 tojás sárgájával habosra keverünk, azután részletekben 12 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és a 6 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Magas falu tortasütőbe téve azonnal sütjük. Sütés után a kihűlt tésztát három részre vágjuk. Az alsó lapot barackízzel vonjuk be s ráhelyezzük a középső lapot, melyet 1 csomag vaníliás krémporból a krémes lepénynél leírt módon készült krémmel vonunk be. A lapokat a töltelékek felkenése előtt rummal jól meglocsoljuk. Az összeállított tortát alkörmössel halvány rózsaszínre festett cukormázzal vonjuk be.
Rokokó-torta.
20 deka cukrot 3 tojás sárgájával, fél citrom levével és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk, azután hozzáadunk 20 deka őrölt mandulát, 5 deka liszttel kevert fél csomag sütőport, 2 evőkanál zsemlyemorzsát és legutoljára a 3 tojás keményre vert habját. Szükség szerint 1-2 kanál tejet is keverhetünk a tésztához. A tésztát 3 fele osztjuk az első részhez 3 szelet reszelt csokoládét, a második részhez apróra vágott befőttet vagy cukrozott gyümölcsöt és birs-almasajtot, a harmadik részhez pedig 1 citrom reszelt héját adjuk még. Vajjal kikent, lisztezett tortaformában, a három tésztát külön-külön sütjük. A sült lapokat rummal kissé meglocsoljuk, és barackízzel megkenve egymásra helyezzük. A tortát kevés rózsaszínre festett cukros mázzal vonjuk be, melyre a száradás után cukrozott gyümölcsből díszítést rakunk.
Sachertorta
A tésztához: 16 dkg vaj, 18 dkg cukor, 8 tojás, 15 dkg étcsokoládé, 6 dkg liszt A töltelékhez: 1 kis üveg sárgabarack lekvár A mázhoz: 2 tábla tortabevonó A szobahőmérsékleten megpuhult vajat a cukor kétharmadával habosra keverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Habbá verjük a tojások fehérjét a maradék cukorral, és gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Először az olvasztott csokit keverjük a vajhoz, majd a tojásfehérjehabot, végül fakanállal jól eldolgozzuk benne a lisztet. Töltsük kikent, kilisztezett tortakarikába, és mérsékelt tűzön süssük készre. A kihűlt tortát vágjuk három lapba, és rétegezzük egymásra úgy, hogy mindegyiket megkenjük sárgabarack lekvárral. A tetejét és az oldalát is megkenjük lekvárral, majd leöntjük olvasztott csokoládéval. Dermedés után a mellé folyt csokit vágjuk le, olvasszuk meg, és ha szükséges, újból húzzuk át. Maradék olvasztott csokival kis papírtölcsérből rácsosan díszíthetjük a tetejét. Szeletelve tálaljuk, aki szereti, tejszínhabot is tehet a szeletre. Elkészítési idő: kb. 1.5 óra Jó tanács: A tortát éles késsel vagy damillal is lapba vághatjuk, de egészben is hagyhatjuk, és csak a külsejét kenjük meg lekvárral, a csokimáz alatt.
Sárgabarackos-narancsos torta
Hozzávalók 12 szelethez: 15 dkg liszt, 7 dkg cukor, 7 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 4 dl tejszín, 1 doboz (850 ml sárgabarackbefőtt, 60 dkg eper, 2 narancs, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 4 lap fehér zselatin, 1 teáskanál sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor Elkészítés: A puha vajat vagy margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az apróra összevágott cukrozott narancshéjat, és egyenként be, leütjük a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütő, porral, és a krémbe vegyítjük. A tésztát margarinnal kikent, 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 25 percig sütjük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, a narancsok levét kifacsarjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, 3 fél sárgabarackot félreteszünk, a többit pürésítjük. Kb. 37 dkg epret megtisztítunk, megmossuk, és apró darabokra vágjuk. A barackpürét összekeverjük a narancslével és az eperrel. A zselatint kinyomkodjuk, kis lángon feloldjuk, és a pürébe vegyítjük. Hűvös helyre állítjuk. A vaníliás cukorral édesített és kemény habbá vert tejszín felét az epres-barackos pürébe keverjük. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk. A tészta tetejére rákenjük a krémet, és hagyjuk megszilárdulni. A félretett barackot cikkekre vágjuk. A tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal, végül a lekvárral, a félretett eperrel és barackkal díszítjük. Elkészítési idő kb. 1 óra,
Szentjánoskenyér - torta
14 deka szentjánoskenyeret megreszelünk és megszitálunk, hozzáadunk 14 deka őrölt mandulát 3 deka zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és 5 deka apróra vágott citronátot. 4 tojás sárgáját 15 deka cukorral habosra keverjük, a fentieket hozzáadjuk, s legvégül még 4 tojás kemény habját elegyítjük a tömeghez. Vajjal megkent tortaformába, két részbe sütjük. Ha kihűlt, a két lapot barackízzel megkenjük. Az összeállított tortát fehér cukormázzal vonjuk be s tetejét hosszúra vágott citronáttal díszítjük.
Tarka joghurttorta
Hozzávalók 16 szelethez: A tésztához: 10 dkg őrölt mandula, 5 dkg cukor, 10 dkg fehér csokoládé, 3 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál rum, 1 teáskanál sütőpor A töltelékhez: 6 dl joghurt, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 25 dkg fekete ribizli, 30 dkg meggy, 4 őszibarack, 9 lap fehér zselatin, 1 zacskó vaníliás cukor Elkészítés: A vajat kikeverjük a cukorral és a rummal. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felolvasztott csokoládét. A habbá vert tojásfehérjét és a sütőporral összekevert mandulát is a krémbe vegyítjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 45-50 percig sütjük. A ribizlit leszemezzük, a meggyet ki magozzuk. Az őszibarackot felszeleteljük. A zselatint vízbe áztatjuk. A joghurtot összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a feloldott zselatint, és 30 percre hűvös helyre állítjuk. Amikor dermedni kezd, belevegyítjük a habbá vert tejszínt és a gyümölcsök 2/3-át. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk, és ráhalmozzuk a gyümölcsös krémet. Díszítésül rászórjuk a maradék gyümölcsöt. Fogyasztás előtt legalább 3 órára hűvös helyre állítjuk.
Túrókrémtorta
Hozzávalók: 1 doboz mélyhűtött linzertészta, 75 dkg áttört tehéntúró, 5 tojássárgája, 8 dkg vaj, 25 dkg cukor, 8 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, barackíz A tortakarikát a linzertésztával kibéleljük, félig kisütjük, majd forró barackízzel bekenjük. Túrókrém: az áttört tehéntúróba keverjük a tojássárgákat, a vajat, a cukrot, a beáztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a pudingport. A túrókrémet ráöntjük a tésztára. A sütőbe teszünk egy vízzel telt lábost, és ebben az enyhén gőzös sütőben kisütjük. Porcukorral vagy tejszínhabbal díszíthetjük. Tetejére néhány szem szezongyümölcsöt rakhatunk.
Túrós sárgabaracktorta
TÉSZTA: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás. TÖLTELÉK: 1 kg sárgabarack, 35 dkg vaj, 35 dkg túró, 18 dkg porcukor. A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk. Négy egyforma nagyságú korongot formálunk belőle és megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra keverjük. A sárgabarackokat rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, így meg tudjuk hámozni, kimagozzuk, és háromnegyed részét apró kockára vágjuk, belekeverjük a túrós vajkrémbe. A megsütött és kihűtött linzerlapokat megtöltjük a krémmel, tetejét a megmaradt és szeletelt sárgabarackkal díszítjük. Szeletelve tálaljuk.
Túrótorta
TÉSZTA: 24 dkg liszt, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g vaníliás cukor, 1 dkg reszelt citromhéj, 10 dkg barackíz. TÖLTELÉK: 1 kg tehéntúró, 6 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor, citromhéj. Az elkészített linzertésztával a tortasütő alját és oldalát kibéleljük, majd háromnegyed részig kisütjük. Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel vékonyan megkenjük. A töltelék anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a tortába beletöltjük. A tetejét egy kerekre formázott linzerlappal befedjük, közép-meleg sütőben megsütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, a tortasütőből kivesszük, és kihűlés után melegvizes késsel szeleteljük.
Túrótorta hidegen
Hozzávalók: A piskótalap másik fele, 15 dkg Ráma margarin, 1 dkg vaníliás cukor, 40 dkg túró, 5 dkg mazsola, 14 dkg kristálycukor, citromhéjreszelék, 10 dkg barackíz. A margarint a szitán áttört tehéntúróval habosra keverjük, majd hozzáadjuk az ízesítőanyagokat, a vaníliás cukrot, citromhéjreszeléket, rumba áztatott mazsolát, és végül a cukrot. A piskótalapot barackízzel megkenjük, a túrókrémet egyenletesen rákenjük. Tetejét ízlés szerint friss befőttel vagy mirelit gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott gyümölcszselével leöntjük. Célszerű a zselézést a tortaformában elvégezni.
Vegyes gyümölcstorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi sütőpor. A tetejére: 4 őszibarack, 1/2 zöldbelű dinnye, 20 dkg szeder, 1 csomag citrom ízű gyümölcskocsonyapor. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kivajazott gyümölcstortaformába öntjük, és meleg sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük. A barackot néhány percre forró vízbe mártjuk, majd héját lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcs húsát vastagabb cikkelyekre vágjuk, s a torta szélétől kezdve tetőcserépszerűen lerakjuk. A középső körbe a karalábévájóval kivágott dinnyegolyókat rakjuk, majd középre a szedret. A gyümölcskocsonyát a dobozon található előírás szerint elkészítjük és bevonjuk vele a tortát.