Túróleves
Hozzávalók: 20-20 dkg tehéntúró, póréhagyma és zeller, 8 dkg vaj, 10 dkg zöldpaprika, 6 dl tej, 0,5 dl tejszín, 1 szál zellerlevél, őrölt fehér bors, pirospaprika, só A vékony szeletekre vágott póréhagymát a vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a keskeny csíkokra vágott zellert és az apróra darabolt zellerlevelet. Amikor a zeller félig megpuhult, beletesszük a csíkokra vágott paprikát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, és felengedjük 3 dl vízzel. Ha felforrt, hozzáöntjük a tejet, rövid ideig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az áttört túrót és a tejszínt.
Csirkeaprólék-leves túrógaluskával
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 15 dkg tehéntúró, 5 dkg búzadara, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5-5 dkg zeller és vaj, 3 tojás, 1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, őrölt bors, só. A megtisztított csirkeaprólékot hideg, sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott zöldséget, a zellert és az egész fej hagymát. Borssal fűszerezzük és lassú, gyöngyöző forrással főzzük. Közben áttörjük a túrót, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat és a búzadarát. Meghintjük vágott petrezselyemmel, megsózzuk és habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Amikor az aprólék és a zöldség megpuhult, kiskanál segítségével túrógaluskákat szaggatunk a levesbe, és kislángon még kb. 5 percig főzzük.
Kapros-túrós uborkaleves
Hozzávalók: 30 dkg uborka, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1,2 l húsleves (leveskockából), 1 csokor kapor, só. A megtisztított uborkát apró kockákra vágjuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott kaprot, rövid ideig pirítjuk, majd felengedjük a húslevessel, és simára keverjük. Amikor felforrt, beletesszük az uborkát, majd a tejföllel összekevert, áttört túrót. Kb. 6-8 percig kislángon főzzük. Pirított zsemlekockát adunk hozzá.
Tejleves sajtos lepénnyel
Hozzávalók: 1,5 l tej, 4-4 dkg vaj és cukor, 3 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, fél citrom héja; a sajtos lepényhez; 2 tojás, 4-4 dkg liszt és reszelt sajt, 2 dkg vaj, só. Világos vajas rántást készítünk, az enyhén sózott, hideg tejjel felengedjük, és habverővel simára keverjük. Cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínnel összekevert tojássárgáját. A lisztet és a reszelt sajtot a tojássárgákhoz adjuk, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Enyhén megsózzuk, majd vajjal kikent, lisztezett sütőlemezre simítjuk, és a sütőben megsütjük. Az így elkészített sajtos lepényt kisebb darabokra vágjuk, és külön tálalva kínáljuk a leves mellé.
Francia sajtleves
Hozzávalók: 12 dkg reszelt sajt, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,2 l húsleves, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, őrölt bors, szerecsendió, só. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a húslevest. Amikor felforrt, beleöntjük a bort. Zúzott fokhagymával, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. Addig forraljuk, amíg a sajt megolvad, majd levesszük a tűzről, és beleöntjük a tejföllel összekevert tojássárgáját. Forrón tálaljuk. Betétként kis kockákra vágott sajtot teszünk bele.
Bolognai sajtleves
Hozzávalók: 2 db húsleveskocka, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8-8 dkg parmezán sajt és spagetti, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, őrölt fehér bors, só A leveskockákat 1 liter vízben feloldjuk, felforraljuk, majd világos vajas rántással berántjuk, sóval, borssal ízesítjük. A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, majd a levesbe tesszük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejföllel összekevert tojássárgáját, a reszelt sajtot, és azonnal, forrón tálaljuk.