Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

FOKHAGYMALEVES SÁRGADINNYEVEL

1 kicsi, jó érett sárgadinnye 6 dl száraz fehér bor 1 szelet meghámozott fehér kenyér 2 evőkanál darált fehér (hámozott) mandula 3 evőkanál olívaolaj 2 gerezd egészen friss, még zöld fokhagyma késhegynyi só és őrölt fehér bors A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, és az egyik darabot apró kockákra vágva, a hűtőszekrénybe teszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a darált mandulát, a szétmorzsolt kenyeret, az olajat és a zúzott fokhagymát, ezután pedig sóval, borssal fűszerezem. 2 dl bort ráöntök, és pépesre töröm. A megmaradt bort is hozzáöntve, addig keverem, amíg egynemű leves lesz belőle. Tálaláskor néhány darabka jégbe hűtött dinnyekockát valamint egy-egy jégkockát az előhűtött leveses csészékbe osztok, és a levet ráöntöm.


GAZPACHO GAZDAGON (SPANYOL NEMZETI LEVES)

4 nagy paradicsom 1 nagy fej vöröshagyma 2 zöldpaprika 1 közepes kígyóuborka 4 gerezd fokhagyma 1 szelet kenyér 4 evőkanál olaj 2 evőkanál borecet 1 teáskanál piros fűszerpaprika csipetnyi őrölt köménymag ízlés szerint só a levesbetéthez: 1 paradicsom, fél uborka 1 csokor zöldhagyma A kenyeret kis kockákra vágva az olajban pirosra sütöm. Ezután tálba teszem, hozzárakom az ugyancsak kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, a karikákra vágott héjas uborkát, valamint a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Ráöntöm a borecetet, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és az összes többi fűszert, majd öt deci vizet engedek rá. Befedem, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül hagyom állni. Végül turmixgép poharába öntöm, és sűrű, sima levessé keverem. Jégkockákkal valamint a megmaradt, nagyon apróra vágott paradicsommal, uborkával, hagymával tálalom.


PARADICSOMOS FOKHAGYMALEVES

25 dkg apró paradicsom (szendvicsparadicsom) 2 dl kefir 2 dl tejszín 2 dl tej 1 kis doboz paradicsompüré 4-5 gerezd friss fokhagyma 1 csokor zellerzöld 1 evőkanál porcukor (vagy egyéb édesítő) 1/2 mokkáskanál törött fekete bors 1 púpozott mokkáskanál só A paradicsomokat megmosom és félbe (ha nagyobb, negyedekbe) vágom. Egy-egy jégkockával együtt előhűtött leveses csészékbe rakom. Turmixgép poharába öntöm az előzőleg lehűtött tejet, tejszínt és kefirt, majd hozzáadom a paradicsompürét, a megmosott és apróra vágott zellerzöldet, valamint a fokhagymaprésen átnyomott, tisztított fokhagymát. Ezután sóval, borssal és cukorral fűszerezem. Jó habosra keverve ráöntöm a paradicsomra, és azonnal kínálom. Kimondottan nyári leves, nagyon üdítő. (Tejszín helyett csak tejjel is készíthető, akkor kevésbé kalóriadús.)


SPANYOL FOKHAGYMALEVES

1 zsemle 4 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj 2 tojássárgája 2 evőkanál borecet 1 kis fürt nagy szemű, lehetőleg mag nélküli fehér szőlő kevés só A zsemlét kis kockákra vágom, és ráöntök 1 dl vizet. Az olajat a tojássárgákkal együtt turmixgépbe csorgatom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, a sót, az áztatott zsemlét (a vízzel együtt) és a borecetet. Addig keverem, amíg sűrű, egynemű massza lesz belőle. Ezután annyi vizet öntök hozzá, hogy összesen körülbelül 8 dl folyadékot kapjak. Tovább keverem egy percig. Előhűtött leveses csészékbe egy-egy jégkockát teszek, és a megmosott, leszemezett szőlőt elosztom, majd ráöntöm a levest. Azonnal fogyasztjuk.


JOGHURTOS FOKHAGYMALEVES

6 dl joghurt 2 dl tej 4 gerezd friss, még nagy nedvességtartalmú (nyári) fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld só és cukor ízlés szerint A fokhagymát tisztítás után fokhagymaprésbe teszem. Turmixgép poharába öntöm a joghurtot, hozzáadom a megmosott és összevágott petrezselyemzöldet, majd 1 mokkáskanálnyi sóval ízesítem. Attól függően, ki mennyire szereti a pikáns, savanyú ízeket, egy-két teáskanálnyi porcukorral "szelídítem" a joghurt savanyúságát. Ezután a fokhagymát a présből a pohárba nyomom, majd a turmixgépet addig működtetem, amíg habos, sűrű levest kapok belőle. A fokhagymalevest leveses csészékbe öntöm, és mindegyikbe teszek egy-egy jégkockát (ha gyerek is eszik belőle, jégkocka nélkül tálalom). Azonnal fogyasztjuk. A nyári melegben nagyon üdítő.


UBORKÁS FOKHAGYMALEVES

4 közepes nagyságú kovászos uborka 1 kis saláta- vagy kígyóuborka 2 dl kovászosuborka-lé 2 dl víz 2 dl kefir 3-4 gerezd fokhagyma ízlés szerint cukor és kevés só A megmosott uborkát héjastól kis darabokra vágom, majd két, ugyancsak felvágott kovászos uborkával együtt turmixgép poharába rakom. Ráöntöm a kefirt és beleteszem a zúzott fokhagymát. Addig keverem, amíg sűrű pép nem lesz belőle. Ezután felöntöm az uborkalével és a vízzel, majd megfűszerezem a sóval és a cukorral. (Csak nagyon kevés só kell bele, mert a kovászos uborka általában sós.) Előhűtött leveses csészékbe rakom a megmaradt, kis kockákra vágott uborkát valamint egy-egy jégkockát, és ráöntöm a hideg levest. Azonnal fogyasztjuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 46
Heti: 77
Havi: 119
Össz.: 919 632

Látogatottság növelés
Oldal: HIDEG LEVESEK
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »