Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Puncs szelet


Alap:

3 db 3 tojásos piskótát sütünk (3 tojás, 3 kanál porcukor, 3 kanál liszt, sütőpor).


Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingot 2,5 dl tejjel felfőzünk. 25 dkg Rama margarint és 25 dkg porcukrot a krémmel összekeverünk. Beleteszünk 1 rumaromát, 2 kanál lekvárt, apróra vágott meggyet, és 1 piskótát is belemorzsolunk. A másik piskótát lekvárral megkenjük, rátesszük a tölteléket, majd újra lekvárt kenünk a töltelékre, végül ismét piskóta következik. A tetejére a máz kerül: 25 dkg porcukrot, 3 kanál citromlét, 2 kanál meggylét jól kikeverünk hidegen, majd a sütire kenjük. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd szeleteljük és tálaljuk.


Adventi kocka

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 zacskó gyümölcskocsonyapor (5 dl folyadékhoz: főzős), 2 csillagánizs, 1 fahéjrúd, 2,5 dl hideg tej, 1 zacskó vanília ízű krémpor (2,5 dl tejhez: 4 személyre), 1 tk. őrölt fahéj, sütőpapír Elkészítés: A csokoládét durvára aprítjuk. A szétválasztott tojások fehérjét 2 ek. forró vízzel kemény habbá verjük, és közben beleszórunk 7 dkg cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, beleszitáljuk a sütőporral meg a kakaóporral elvegyített lisztet és beleforgatjuk az aprított csokoládét. A masszát sütőpapírral kibélelt 32 x 39 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítva kihűtjük. A befőttet lecsöpögtetjük, és levét felfogjuk. A kocsonyaport a maradék cukorral meg 6 ek. befőttlével simára keverjük. A maradék befőttlevet a fahéjjal meg a csillagánizzsal felforraljuk, és 2 percig főzzük. A fahéj és a csillagánizs eltávolítása után belevegyítjük a feloldott kocsonyaport, felforraljuk, és beleforgatjuk a meggyet. A piskótát hosszában félbevágjuk, és az egyik lap köré keretet állítunk. (Erős alufóliából hajtogatott is lehet). Egyenletesen elosztjuk rajta a kompótot, finoman rányomjuk a másik lapot, majd a hűtőbe tesszük. Robotgép habverőjével a tejet és a krémport a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 percig verjük. A krémet a piskótára simítjuk, és kb. 1,5 órára a hűtőbe tesszük. a keret eltávolítása után a süteményt 18 kockára vágjuk. Végül sablon segítségével minden kocka tetejére fahéjcsillagot szórunk.


Barackos krémszelet

Hozzávalók: 1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, (fél liter tejhez: főzős), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor Elkészítés: A sárgabarackbefőttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverőjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük. A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig főzzük, majd tálba öntjük, és folpackkal letakarva hűlni hagyjuk. Robotgép habverőjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihűlt pudingot evőkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hűtőbe tesszük. A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdőben, és kevergetve kihűtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.


Hullócsillag

Hozzávalók: 2 dl joghurt, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj, fél dl rum, 1 kiskanál kakaópor, 40 dkg vegyes, mindenféle aszalt gyümölcs, dió, mandula, szaloncukor, csokoládédarabok, birsalmasajt, kókuszreszelék, narancshéj stb. Elkészítés: Legelőször a vegyes, mindenfélét apróra vagdaljuk és a rumba áztatjuk. A joghurtot a tojásokkal simára keverjük. Beleszitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és az egészet jól kidolgozzuk. Beleborítjuk a rumos mindenfélt, alaposan összekeverjük és a masszát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kakaóporral megfestjük. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleljük, és felváltva a kétféle masszát evőkanállal belerakosgatjuk. Ahogyan összefolyik, szép márványos minta alakul ki. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen a papírt lehúzzuk róla, és nagyobb, csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk – vagy csak egyszerűen négyzetekre vágjuk.


Szakállas pogácsa

Hozzávalók: 18 dkg reszelt sajt, 36 dkg vaj, 6 evőkanál tej, 3 tojássárgája, 60 dkg liszt, só - a tetejére: 3 tojásfehérje - a töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg krémsajt, 3-4 evőkanál tejföl, só, reszelt szerecsendió, 20-25 dkg reszelt sajt Elkészítés: A vajat morzsold el a liszttel, majd a többi hozzávalóval dolgozd alaposan össze. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, és szúrj ki belőle kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat. A tetejüket kend meg tojásfehérjével, majd sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt süsd őket szép pirosra. A töltelékhez a puha vajat keverd simára a krémsajttal, és annyi tejföllel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapj. Ízesítsd sóval, reszelt szerecsendióval. A krémmel tapassz össze 2-2 kis tésztakorongot, s forgasd meg őket reszelt sajtban.


Rigó Jancsi

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál baracklekvár, 20 dkg csokoládé, 2 evőkanál vaj - a krémhez: 1 evőkanál zselatinpor, 5 dl tejszín, 6 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál porcukor Elkészítés: A tojássárgájákat keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet a kakaót, végül a habbá vert tojásfehérjét. Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát és tedd előmelegített sütőbe. 180 fokon 10-12 perc alatt süsd meg. A sütőből kivéve borítsd tiszta konyharuhára, húzd le róla a papírt, és hagyd hűlni. A kihűlt tésztát lapjában vágd félbe, kend meg lekvárral. A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd bele a vajat és kend a lekváros lapra. Ha megdermedt, forr vízbe mártott késsel darabolt 5-5 cm-es négyzetekre. A zselatint áztasd be, majd önts hozzá fél dl vizet és olvaszd fel. Keverd el kevés tejszínnel, a kakaóporral, majd a többi tejszínt a cukorral verd habbá és vegyítsd össze a zselatinos keveréket. A masszát simítsd a tésztalapra, és tedd a hűtőbe megdermedni. Rakosgasd rá a csokoládés négyzeteket és a vonalukban vágd át a süteményt.


Linzer

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25-25 dkg vaj és cukor, 4 tojássárgája, reszelt citromhéj - a tetejére: 1 tojás - a töltéshez: 20 dkg barack- vagy meggydzsem Elkészítés: A lisztet szitáld egy mély tálba. Add hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat. A puha vajjal meg a tojássárgájákkal gyúrd össze. Ha esetleg túl keménynek bizonyulna, egy-két kanálnyi tejföllel lazítsd. A tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára tedd a hűtőbe pihenni. Azután lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra és egy közepes méretű, cakkos szélű kiszúróval szúrd ki: ugyanannyi sima, mint lyukas közepű korongot. A kiszúrt tésztadarabokat sorakoztasd sütőpapírral borított tepsire. A lyukas közepűeket kend meg felvert tojással, esetleg szórd meg gorombára vágott dióval. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt süsd szép aranysárgára. Ha kihűlt, dzsemmel kettőt-kettőt – egy simát és egy diósat – ragassz össze.


Rákóczi túrós

Hozzávalók: 12 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, kevés reszelt citromhéj - a töltelékhez: 3 tojássárgája, 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 6 dkg zsemlemorzsa, - a tetejére: 4 tojásfehérje, 8 dkg porcukor Elkészítés: A lisztet szitáld egy tálba, szórd bele a sütőport. Add hozzá a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, reszelj bele egy kis citromhéjat, és gyúrd össze. Csomagold fóliába és pihentesd legalább egy órán át a hűtőben. Eközben elkészítheted a tölteléket: a tojássárgájákat keverd habosra a cukorral, és dolgozd össze az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, és terítsd egy kisebb tepsibe. Villával szurkáld meg és előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép rózsaszínűre. Szórj rá zsemlemorzsát, simítsd el rajta a túrós tölteléket és a sütőbe visszatéve süsd készre. A megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral verd habbá, és a kész süteményt borítsd be vele. A langyos sütőbe tedd vissza épp csak annyi időre, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére. Ha kihűlt, vizes késsel szeleteld hosszúkás darabokra.


Mézes krémes

Hozzávalók: - a tésztához: 1 tojás, 5 dkg margarin, 5 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna - a krémhez: 5 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 12,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 evőkanál rum, 3 evőkanál kakaópor, 4-5 evőkanál savanykás lekvár - a tetejére: 15 dkg étcsokoládé Elkészítés: A tojást a margarinnal meg a tejjel keverd simára. Add hozzá a mézet, majd apránként dolgozd bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát. A masszát oszd háromfelé, és egyenként nyújtsd kb. 20 x 30 cm-es téglalappá. A tepsi hátoldalát vajazd meg, szórd be finoman liszttel és a tésztalapokat ráfektetve, egymás után süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon szép zsömleszínűre. A krémhez a tejben főzd meg a darát, a cukrot a vajjal keverd habosra. A hideg krémmel keverd el, s oszd kétfelé: az egyikbe önts rumot, a másikat ízesítsd kakaóporral. Az első tésztalapot fektesd tálra, kend meg vékonyan lekvárral, majd simítsd rá a világos krémet. Helyezd rá a következő lapot, erre szintén lekvár, azután a kakaós krém kerül. Helyezd rá a harmadik lapot, és vond be gőz felett megolvasztott csokoládéval. Legalább egy napig hagyd pihenni, hogy a tészta kellően megpuhuljon.


Almás pite

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1-1 csomag vaníliás cukor és sütőpor, 4 tojás, 2-3 evőkanálnyi tejföl - a töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom, 1 kiskanál fahéj, - a tetejére: 1 tojás Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal. Add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és annyi tejföllel gyúrd össze, hogy jól formázható legyen. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni. Eközben az almát tisztítsd meg, reszeld le. Facsard rá a citrom levét, ízesítsd cukorral, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal. A tésztát oszd kétfelé, lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra. Az egyik tésztalapot fektesd sütőpapírral borított tepsibe, szórd meg darált dióval. Egyenlegesen simítsd rá az almás tölteléket és fedd be a másik lappal. Villával szurkáld meg, kend le felvert tojással és máris mehet a forró sütőbe! 180 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. Négyzetekre vágva, porcukorral megszórva kínáld. Ünnepi alkalmakkor pedig egy kis borhabbal sem utolsó.


Bounty szelet  II.

Tészta: 15 dkg porcukor 25 dkg liszt 1 tojás 12.5 dkg margarin 1 cs. sütőpor 1 ek. kakaó Kókuszos töltelék: 6 tojásfehérje kemény habja 25 dkg porcukor 25 dkg kókuszreszelék Sárga krém: 6 tojássárgája 3 ek. liszt 3 dl tej  12.5 dkg margarin  15 dkg porcukor 1 db étcsokis tortabevonó Elkészítés: A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk. 2 lapra nyújtjuk. Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük. A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára. Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük. A kihűlt tésztára jön a sárga krém: Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával. Tetejét tortabevonóval leöntjük.


Fantás szelet  

  Tészta : 4 ek lisztet 1 cs. sütőporral és 2 ek. kakaóporral összekeverünk. 6 tojássárgáját 6 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 1 dl olajat. 6 tojásfehérjét felverjük.   A tojássárgás cukorhoz először a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütőporos lisztet.   Túrókrém : 25 dkg rámát 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg túrót és citrom lereszelt héját.   Fantás krém : 7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítőital, 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 ek. cukor   Ugyanúgy pudingot főzünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítővel.   Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! )   Rakhatsz a túróra narancs, mandarin gerezdeket is. Én a túrókrémbe egy kicsit több túrót teszek és annyival kevesebb margarint. Nekem a 25-25-ös túró-margarin arány túl vajas.  


Máglyarakás

Hozzávalók: kb. 6 alma 1 mk. őrölt fahéj 15 dkg margarin 8 zsemle 1 l tej 4 tojás 30 dkg porcukor 1 cs. van. cukor baracklekvár Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, fahéjjal megszórjuk és 5 dkg margarinon megpároljuk. A zsemlét kockákra vágjuk és egy tálba tesszük. A tejet felforraljuk, a tojások sárgáját a fele cukorral, a van. cukorral és a margarinnal összekeverjük, a forró tejbe belekeverjük és rálocsoljuk a zsemlére. Egy tepsit kikenünk margarinnal, zsemlemorzsával meghintjük, a zsemle felét belerakjuk, ráterítjük az almákat és a maradék zsemlével beborítjuk. Baracklekvárt kevés vízzel elkeverünk, ezzel megkenjük a tetejét, sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral habbá verjük, belekeverünk kb. 2 ek. lekvárt, a "rakottasra" kenjük és visszatoljuk a sütőbe, hogy a hab kicsit rászáradjon. A tojássárgájához hozzátettem mind a 30 dkg cukrot, mert a felvert habba inkább 3 evőkanálnyi baracklekvárt löttyintettem. . 30 perc sütés után rákentem a tojásfehérje habot(baracklekvárosan) és 1 kis szint adtam neki. készen is van.  


  Raffaello szelet

Fehér tészta: 5 tojásfehérjét kemény habbá verünk, a vége felé 15 dkg cukrot szórunk bele. 15 dkg kókuszreszeléket 2 evőkanál rétesliszttel és fél csomag sütőporral elkeverünk, és óvatosan a habba keverjük, majd fél citrom levét. Előmelegített  sütőben sütjük. Barna tészta: 5 tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verünk. 15 dkg darált diót, 3 evőkanál  kakaóporral, 2 evőkanál rétesliszttel és fél csomag sütőporral összekeverünk, és óvatosan a habba keverjük. Ezt is megsütjük. Krém: 10 tojássárgáját egy csomag vaníliás cukorral, és 20 dkg kristálycukorral kikeverünk, 1 csomag vaníliás pudingport keverünk hozzá, majd 3 dl tejet, és sűrűre főzzük. Tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd 25 dkg rámát keverünk apránként bele. Összeállítás: Fehér tészta + krém 3/4 része + barna tészta + a maradék krém. Tetejét kókusz reszelékkel kell megszórni.  


Vargabéles

Hozzávalók: 1.csomag réteslap 4 ek. cukor, egy csipet só 15 dkg cérnametélt 30 dkg. tehéntúró 5 db. tojás 2 dl. tejföl Mazsola, 3 dkg. vaj. Elkészítés: A tepsit kizsírozzuk, porcukorral meghintjük és egy réteslapot beterítünk, majd olajos tejföllel vékonyan megkenjük. Erre jön a következő töltelék: A rövid metéltet sós vízben kifőzzük és alaposan lecsöpögtetjük. Az áttört túrót kikeverjük a 3 tojás sárgájával, beletesszük a 2 dl. tejfölt, mazsolát, az olvasztott vajat,a cukrot és az 5 db. tojás kemény habbá vert fehérjét. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük. Ráborítjuk a másik réteslapot, ennek a tetejét is  lekenjük az olajos tejföllel és szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral és ha kihűlt, szeletekre vágjuk.   


Borzas Kata Borzas Kata- túrós változat 

   Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt 25 dkg Ráma 20 dkg porcukor 3 ek kakaópor 1 tojás sárgája 1 vaníliáscukor 1 sütőpor 1 csipetnyi só Ezeket összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, 1 órára betesszük a mélyhűtőbe, alufóliába becsomagolva. Töltelék: 1kg túró, 20dkg porcukor, 1 van. cukor, mazsola, aki szereti, tehet bele reszelt citromhéjat, 2 egész tojás, 2 evőkanál búzadara. Ezeket összekeverni. A tepsit Rámával kikenjük, a fele tésztát nagy lyukú tésztareszelőn egyenletesen elosztva belereszeljük. Rákanalazzuk a túrót. Ráreszeljük a tészta másik felét. Közepes lángon 35-40 percig sütjük


Kapuciner szelet

 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaót, és a 6 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. KRÉM: 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral kikeverünk. 5 dl tejben felfőzünk 2 csomag tejszín ízű (esetleg vanília ízű) pudingot. A tejszínes és a vajas krémet összekeverjük, majd kétfelé vesszük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport, a másikba 1 evőkanál fekete kávét keverünk. A tészta tetejére, először a fehér, majd a barna krém kerül. A tetejére csoki mázat teszünk.


Fagyi szelet

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg kristálycukor, 4 egész tojás, 5 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 10 dkg őrölt dió, fél sütőpor, 5 evőkanál víz.   A cukrot elkeverjük a tojással és az 5 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a sütőporral, dióval elegyített lisztet és 5 kanál vízzel elkeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben közepes tűzön megsütjük.  

A krémhez:

5 dl tej, 8 evőkanál grízes liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor. A lisztet fokozatosan felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal és hozzádolgozzuk a kihűlt péphez. A krémet rákenjük a tésztára és hűtőbe tesszük.

  A habhoz:

3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, egy tábla csokoládé. A tojásfehérjét gőz fölött felverjük, rátesszük a megszilárdult krémre és keserűcsokoládét reszelünk rá.


Vajas-sajtos pogácsa

60 dkg liszt 25 dkg margarin 2 kávéskanál só 2 pohár tejföl 3 tojássárgája 30 dkg reszelt sajt 5 dkg élesztő Elkészítés:   A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és az élesztőt, aztán beletesszük a tojást, a tejfölt és a sót jól összedolgozzuk. Téglalap alakura, kinyújtjuk, megszórjuk kb. 5-8 dkg sajttal, és összehajtjuk, hagyjuk kelni 20 percig, újra kinyújtjuk, és újra hajtogatjuk megint 20 percig, kelesztjük és megismételjük a hajtogatást megint 20 percig, hagyjuk kelni közben a sütőt, előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kikenjük zsiradékkal és megszórjuk liszttel. A tésztát kb. 1 cm vastagra, nyújtjuk pogácsaszaggatóval, kiszaggatjuk tepsibe, rakjuk, megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal a sütőbe, toljuk és kb.20-25 perc alatt, megsütjük.  


Mézeskrémes

Tészta: 60 dkg liszt 6 dkg kakaó 2 tojás 5 evőkanál tej, 5 evőkanál méz, 1 mokkáskanál szódabikarbóna 18 dkg porcukor 15 dkg margarin fél csomag sütőpor Krém: 5 evőkanál liszt 4 tojás sárgája 7 dl tej 1 vaniliás cukor 25 dkg margarin 25 dkg porcukor   Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 150°C-fokra. Ez gázsütőn a közepes fokozat. A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk, ezután olajjal vagy zsírral megkenjük a tepsi hátulját és ezen kinyújtjuk a tésztát kb. 35x25cm-re és 10 percig sütjük. Ha nincs 4 sütőlemezünk akkor egy négyszögletű tálcát megfordítunk, alufóliát teszünk rá, a kész lapot leválasztjuk a sütőlemezről (erre a legjobb egy hosszú spatula) és átcsúsztatjuk a tálcára, ezután elmossuk a tepsit és jöhet a következő lap. Ha mindegyik lap kisült elkészítjük a krémet.  Az 5 evőkanál lisztet és a 4 tojás sárgáját kis tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet és kis lángon folyton kevergetve sűrűre főzzük. Amíg hűl a főzött krém a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Amikor a főzött krém langyos a másik krémmel összekeverjük, és a lapokat megtöltjük. A sütemény tetejét megszórhatjuk porcukorral, rakhatunk rá csoki mázat is,vagy rákenünk egy kis krémet és csokit reszelünk rá, de hagyhatjuk simán is, ahogy nekünk tetszik.  


 MÓNIKA SZELET

  Hozzávalók: Tészta: 4 db tojás 30 dkg porcukor 10 evőkanál víz 10 dkg darált dió 20 dkg liszt (piskótának való) 1 csomag sütőpor.   A tojássárgáját kikavarni a porcukor és víz hozzáadásával, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végén a tojásfehérje kemény habját. Kisütjük, mint a piskótát, ha kihűlt lapjára kettévágjuk. 20x30 cm tepsibe sütjük.   Krém: 5 dl tej 5 evőkanál gríz 2 csomag vaniliás cukor 25 dkg cukor 10 dkg darált dió 25 dkg margarin.   A krémet megfőzzük, a diót az utolsó pillanatban adjuk a krémhez, amikor kihűlt beledolgozzuk a margarint. A piskótát kitöltjük a krémmel, a tetejét is bevonjuk vele, és gorombára reszelt csokival díszítjük.   Szeleteljük, mint a tortát.  


  Fantázia szelet.

5 db tojásból a szokásos módon piskótát sütünk, egy 26x37 cm-es tepsiben. 25 dkg. cukrot megpirítunk, majd a kihűlt piskótára kenjük. Hagyjuk kihülni.5 db tojás fehérjét 25 dkg porcukorral kemény habbá verünk, majd beleforgatunk 25 dkg darált diót, és a piskóta méretével megegyező méretű tepsiben megsütjük. Krém: 5 db tojássárgáját kikeverünk 15 dkg porcukorral, 1 dl erős feketekávéval, majd gőz fölött sűrűre főzzük, amikor kihűlt 20 deka vajjal habosra keverjük. Összeállítás: Ostyalapokat egymás mellé illesztjük, hogy piskóta méretű legyen, megkenjük a krém felével, erre tesszük a piskótát a kemény cukros felével lefelé. A piskóta másik felére rákenjük a többi krémet, és erre tesszük a diós lapot, amit csokimázzal vonunk be. 1-2 nap múlva, amikor a karamellizált cukor megolvad, és az ízek összeérnek szeletelhető.



KINDER SZELET

Tésztához: 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 ek. méz, 2 egész tojás, 2 ek. kakaó, ezt gőz fölött összekeverni. 45dkg lisztet 1mk kanál szódabikarbónával összekeverünk és a masszával össze-gyúrjuk, ha kihült.2 lapot sütünk. Krém:3 csomag tejszínízű pudingport 1-kanál lisztel 7-dl-tejjel sűrűre főzünk és még melegen hozzáadunk 2dl tejfölt, 20 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk és mikor kicsit hűlt apránként hozzáadjuk a pudingot. Csokimáz a tetejére. 22x30-tepsi kell. Nem kell nagyon vékonyra nyújtani a tésztát. Sütni 8-9 percig kell. [tiga1]


Mézes franciakrémes

Tészta:10 dkg porcukor.1 egész tojás.1 db tojássárgája.5 dkg margarin.1 ek.méz.1 kiskanál szódabikarbona. Gőz fölött felolvasztani, majd 30 dkg lisztet belegyúrni.2 lapot sütni belőle. Krém: 1 lt. tej, 2 csom. vaníliás pudingport 2 ek. lisztet, 3 tojás sárgáját 1 csom. vaníliás cukrot megfőzni. 15 dkg porcukrot, 10 dkg margarinnal kikeverünk és a főzött krémhez adjuk kihülés után. Hab: 1/2 liter  tejszín 1 csom. vaníliás cukor, 4 ek.cukor,1 habfixálóval kemény habbá verve. Máz: 1 Katica tortabevonó 4 ek. olajjal gőz fölött felolvasztva. Az egyik kisűlt lapra rákenem a csokimázt, hagyom míg megdermed és négyzetalakra felkockázom. Így nem nyomódik össze a krém mikor szeletelem a krémest. A alsó lapra rákenjük a vaníliás krémet, arra jön a kemény tejszínhab, utána beborítjuk a kockára vágott csokis lapokkal.


Túrós zserbó 

  A tésztához: 50 dkg liszt 20 dkg porcukor 1 mokkáskanál szódabikarbóna 2 evőkanál tejföl 10 dkg margarin 2 tojás kakaópor valamint kevés darált dió, zsír meg baracklekvár A krémhez: 50 dkg túró 20 dkg cukor 3 evőkanál búzadara 3 tojás 1 citrom reszelt héja 2 evőkanál tejföl 1 csomag vaníliás cukor A tetejére: tortabevonó Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásímítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, ét tortabevonóval bevonjuk.


 HAVAS HÁZTETŐ:

6 tojásból piskótát sütünk. KRÉM: 25 dkg margarint 20 dkg porcukokorral kikeverünk, 2 cs. vanília pudingot 5 dl tejjel felfőzünk, ha kihűlt a margarinnal összekeverjük. A piskótát ketté vágjuk. A krém felét a tésztára kenjük. A krém másik felébe 15 dkg darált diót, 2evőkanál rumot /lehet aroma is/ 2 evőkanál kakaót teszünk, és a piskóta tetejére kenjük, kókuszreszelékkel meghintjük.


Pudingos kocka

Pudingos sütemény:

Tészta:  6 tojás sárgáját kikeverek 20 dkg kristálycukorral, a tojások fehérjét kemény habbá verem. 4 csomag csokoládés pudingporban elkeverek 1 sütőport, majd ezekből piskótésztát sütök. Krém: Fél liter tejet felfőzök egy vaníliás pudingporral, 1 kanál liszttel, 4 tojás sárgájával. Ha kihűlt( ha meleg kicsapja!) jól elkeverek benne 1 margarin és 20 dkg porcukor keverékét. A megmaradt 4 tojás fehérjét gőz fölött 20 dkg porcukorral felverem. A pudingos piskótát kettévágom ( legszebben vékony damillal v. erős cérnával lehet), megkenem a krémmel, a tetejére rásimítom a tojásfehérje habot. Erre csokidarát szoktam szórni. Kockára vágom






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 140
Heti: 386
Havi: 2 878
Össz.: 657 812

Látogatottság növelés
Oldal: Sűtikék
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2018 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: éretlen dinnye felhasználása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »