Csirkelevesek ALMÁS CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), 2 db közepes nagyságú borízű alma, fél tubus zöldségkrém, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, csipetnyi cukor. A csirkeaprólékot megmosom és feldarabolom, majd a zöldségkrémmel együtt kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és a kukta jelzésétől számított 20 percig főzöm. Közben az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vagdalom, majd 3 deci vízben kevés cukorral és csöpp sóval 5 percig forralom, végül a rizsliszttel simára kevert tejföllel behabarom. Jól kiforralom, és fahéjjal ízesítem, majd a csirkeleveshez öntöm. Az egészet összeforralom. Elkészítési ideje: 35 perc
BAKONYI GOMBÁS CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika. A csirkét megtisztítom, kis darabokra vágom. A megtisztított és apró kockákra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütöm, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megborsozom, és belekeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát. Félpuhára főzöm. Közben a gombát megtisztítom, vastag szeletekre vágom, és a félig főtt leveshez adom. Készre főzöm. Végül behabarom a liszttel simára kevert tejföllel, jól kiforralom, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom. (Vajas galuskát is főzhetünk bele.) Elkészítési ideje: 60 perc
BOLOGNAI LEVESEGYTÁL.
Hozzávalók: 1 jérce (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg spagetti, 40 dkg friss paradicsom, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított rozmaring (vagy a frissből 1 ágacska), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt. A jércét megtisztítom, kis darabokra vágom. A felforrósított olajon először a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom, majd a húsdarabokat mindkét oldalán lepirítom. Felöntöm másfél liter vízzel, megsózom, a fűszereket is beleteszem; felforralom és kis lángon puhára főzöm. Közben a paradicsomokat megmosom, és héjastól kis kockákra vágom. A zöldhagymát tisztítás után zöldjével együtt vékonyra karikázom. A megfőtt csirkét levétől leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt levesbe. Hozzáadom még a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldhagymakarikákat és az apróra tördelt spagettit. Kis lángon főzöm. Ha levét túlságosan elfőné, egy-két pohár forró vízzel pótolom. (A kellő mennyiségű sóról sem feledkezem meg.) Csak akkor adom hozzá a kockázott paradicsomot, amikor a tészta már teljesen megfőtt. Együtt forralom egy-két percig, majd befedem és 5 percig állni hagyom, ezután tálalom. Tartalmas, finom egytálétel, amely után csak könnyű tésztát vagy gyümölcsöt szoktam kínálni. Elkészítési ideje: 70 perc
BOROS CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2,5 dl száraz fehérbor, 1 csokor zöldhagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kisebb zellergumó, késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fehér bors, csipetnyi cukor. A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Fazékba teszem, ráöntök egy liter hideg vizet és megsózom. Félpuhára főzöm. Közben a zellert megtisztítom, és almareszelőn lereszelem, a zöldhagymát vékony karikákra vágom. A félpuha csirkehúst a léből kiveszem. Kicsontozom és kis kockákra vágva az átszűrt lébe visszateszem. Ezután ízesítem a citromlével és hozzáadom a bort, a reszelt zellert és a fűszereket, majd 15 percig főzöm. Végül kevés cukorral ízesítem. Elkészítési ideje: 60 perc
BROKKOLILEVES CSIRKEMÁJJAL.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel. Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt. Elkészítési ideje: 50 perc
CITROMOS CSIRKELEVES GOMBÁVAL.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (40-50 dkg), 20 dkg gomba, 1 dl tejföl, 5 dkg cérnametélt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint só, törött bors és citromlé. A csirkeaprólékot megmosom, és kuktában, másfél liter vízben, sóval, törött borssal megfőzöm. A kukta jelzésétől számított 20 perc múlva leszűröm, a húst kicsontozom és nagyon apróra vágva visszateszem a levesbe. Beleszeletelem a megtisztított gombát, beleszórom a citromhéjat, majd a forrástól számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cérnametéltet, ízesítem a citromlével és készre főzöm. Kevés, forrásban lévő levessel elkeverem a tejfölt; majd a leveshez adom, és azt még egyszer fölforralom. Elkészítési ideje: 50 perc
CITROMOS CSIRKELEVES RIZZSEL .
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 kisebb citrom, 2 dl tejföl, 1 1/2 dl rizs, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, késhegynyi őrölt gyömbér. A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. (Minél kisebbre, annál jobb.) Erős tűz fölött a forró olajon hirtelen lepirítom, majd 2 liter vízzel felöntöm. Megsózom, megfűszerezem és felforralom. Fedő alatt, kis lángon félpuhára főzöm. Közben a citromot megmosom, sárga héját lereszelem. (Ügyelni kell arra, hogy a fehér bundája ne kerüljön az ételbe, mert az megkeseredik tőle.) Ezután éles késsel levágom a citromról a fehér részt, majd nagyon vékonyra karikázom. A citromkarikákat beleteszem a levesbe, és hozzáadom a váltott vízben átmosott és lecsöpögtetett rizst. Kis lángon további 20 percig főzöm, majd megszórom a finomra metélt petrezselyemzölddel. Ízlés szerint cukorral ízesítem, belekeverem a tejfölt, és újból felforralom. Ezután befedem, a lángot pedig eloltom alatta és 10 percnyi állás után kínálom. Elkészítési ideje: 70 perc
CURRYLEVES.
Hozzávalók: 50 dkg csontos csirkedarab (mellcsont, hát, aprólék stb.), 2 db savanykás alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 evőkanál curry, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés citromlé. A megtisztított aprólékot, a csontokat feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök másfél liter sós vizet és 20 percig főzöm. Ezután a levest átszűröm, a csontokról lefejtem a húst és nagyon apróra vágva visszateszem a lébe. A megmelegített vajon üvegesre pirítom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd liszttel megszórom és néhány pillanatig tovább pirítom. Ezután óvatosan, állandó keverés közben felöntöm a csirkelével és felforralom. Fűszerezem curryval, törött borssal. Közben a tojássárgákat simára keverem a tejszínnel, és a levesestálba öntöm. Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd citromlével lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. Kis tálkába teszem a leves mellé. A forró levesbe óvatosan belekeverem a tejszínes tojássárgát. Forralni már nem szabad, mert hő hatására a tojás kicsapódik. Azonnal tálalom. Elkészítési ideje: 40 perc
CSIRKEAPRÓLÉK LEVES ÉSZAKI MÓDRA .
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), 10 dkg aszalt szilva, kevés cukor, citromlé és só ízlés szerint. Az aszalt szilvát előző este hideg vízbe áztatom. Másnap a leszűrt szilvát kimagozom, és apróra vágom, a levét félreteszem. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom és a szilvalével, meg másfél literre kiegészített sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldséget is megtisztítom, és vékonyka hasábokra vágom. A félig főtt aprólékot kicsontozom, a levét átszűröm, majd a tiszta lébe visszateszem a metéltre vágott húst, a zöldséget és az aszalt szilvát. Citromlével és csöpp cukorral ízesítve készre főzöm. Elkészítési ideje: 40 perc
CSIRKECSONTLEVES.
Hozzávalók: 1-2 csirke összes csontja, bőre (ami a csontozás után marad), 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 db gomba, 1 cikk kelkáposzta, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldbab, 1 kis fej karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 szem bors, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint só, 1 késhegynyi, szerecsendió-virág. A zöldségeket megtisztítom, a zöldpaprikát kicsumázom, a gombát megmosom, száráról a földes részt levágom, a paradicsom héját leszedem, majd az összes hozzávalót vékony szeletekre vágom. Nagy fazékba beleteszem a megmosott, feldarabolt csirkecsontot, az egészben hagyott héjas vöröshagymát, rászórom a fűszereket, majd két liter vízzel felöntöm. Lassan, kis lángon forralom legalább egy órán keresztül, ezután finom szűrőn átszűröm. Az átszűrt lébe beleteszem a zöldséget és puhára főzöm. Bármilyen levesbetéttel fogyasztható. Elkészítési ideje: 70-80 perc
CSIRKEGOMBÓCLEVES.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 db tojás, 1 csokor kapor, fél citrom reszelt héja és leve, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só. A megtisztított és feldarabolt csirkeaprólékot másfél liter sózott vízben, kuktafazékban puhára főzöm, majd levétől leszűrve kicsontozom. A húst nagyon apróra vagdalom. Ha kihűlt, összekeverem a felvert nyers tojással, a fűszerek felével és annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Vizes kézzel apró gombóckákat formálok a lágy masszából. Az átszűrt csirkelébe belerakom a maradék fűszert és a finomra vagdalt kaprot, majd felforralom, és beleteszem a gombócokat. Kis lángon addig forralom, amíg a gombóc a leves tetejére nem jön. Izének kellemesen savanykásnak kell lennie, ha nem elég pikáns, még egy kevés citromlével ízesítem. Elkészítési ideje: 50 perc
CSIRKELEVES GOURMAND MÓDRA .
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem és kis lángon készre főzöm. A fürjtojásokat keményre főzöm. Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is. Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát. Elkészítési ideje: 60 perc
CSIRKELEVES INDIAI MÓDON .
Hozzávalók: 1 jérce (kb. 1 kg-os), 5 fokhagymagerezd, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kurkuma, reszelt gyömbér (vagy gyömbérpor), ízlés szerint só és citromlé. Az olajat megforrósítom, és lepirítom rajta a megtisztított, nagyon finomra vagdalt vörös- és fokhagymát. Ezután rádobom a megmosott, kis darabokra vágott csirkét. A húsok mindkét oldalát barnára pirítom, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megfűszerezem, és ha felforrt, kis lángon puhára főzöm. Tálalás előtt kevés citromlével ízesítem. Elkészítési ideje: 50 perc
CSIRKELEVES LESTYÁNNAL.
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csokor lestyán (piacokon kapható), vagy 1 teáskanál szárított, őrölt lestyán (ez utóbbi gyógynövényboltban vásárolható), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt fehér bors, 2 szál zellerzöld, 5 dkg cérnametélt, 1 mokkáskanál pirospaprika, ízlés szerint só. A csirkét megtisztítom és feldarabolom. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzom és elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután visszateszem a tűzre, ráöntök egy evőkanál vizet és a húsdarabok mindkét oldalát jól átsütöm a hagymás olajon. Felöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleteszem a megmosott és összevagdalt zellerszárat és addig főzöm, amíg a hús megpuhul. (Ha őrölt lestyánt használok, akkor azt is a zellerrel együtt teszem a levesbe.) Ezután megszórom a nagyon finomra vágott lestyánnal és zöldpetrezselyemmel, hozzáteszem a cérnametéltet és készre főzöm. Elkészítési ideje: 55 perc
CSIRKELEVES SZAMORODNIVAL.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 dl tokaji szamorodni (száraz), 5 dkg mazsola, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta. A csirkeaprólékot tisztítás után felaprózom. A vegetával elkevert egy liter vízben puhára főzöm, majd leszűröm és a húst kicsontozva, apró kockákra vágom. Visszateszem a húslébe, és hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett és leszárazott mazsolát. Néhány percnyi forralás után megszórom a petrezselyemzölddel. Ezután beleöntöm a bort, de a tüzet eloltom alatta. Lefedve, 10 percnyi pihentetés után tálalom. Elkészítési ideje: 50 perc
CSIRKELEVES UBORKÁVAL .
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 kisebb kígyóuborka, 2 dl kefir (vagy joghurt), 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt mustármag és koriander, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só és kevés cukor. A megtisztított csirkét megmosom, lecsöpögtetem, kis darabokra vágom és a fűszerekkel meg a sóval ízesített 1,2 liter vízben félpuhára főzöm. Közben az uborkát megmosom, és almareszelőn héjastól lereszelem. A félpuha csirkehúst levétől leszűrve kicsontozom, és vékony metéltre vágom, majd visszateszem az átszűrt levesbe. Hozzáadom a lereszelt uborkát és további 10 percig főzöm. Közben a kefirt simára keverem a liszttel és behabarom vele a forrásban lévő levest. Gyakori kevergetés mellett jól kiforralom, végül megszórom a nagyon finomra vágott kaporral, és ízlés szerint kevés cukorral ízesítem. Elkészítési ideje: 55 perc
CSIRKEMÁJPÜRÉ-LEVES .
Hozzávalók: 2 szép nagy csirkemáj, 1 db zsemle (vagy 1 szelet fehér kenyér), 1 tubus zöldségkrém, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint törött fekete bors. (Só nem kell bele, mert a zöldségkrém nagyon sós.) A zsemlét nagyon apró (kb. 1 x 1 cm-es) kockákra vágom és az olajon barnára pirítom, majd hozzáadom a vékony csíkokra vagdalt csirkemájat. Együtt sütöm néhány percig, azután felöntöm 4 dl vízzel. Hozzákeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldségkrémet és a fűszereket. 10 percnyi forralás után leveszem a tűzről, hozzáöntök két dl hideg vizet, majd az egészet turmixgépben pépesre zúzom. Ezután visszaöntöm a fazékba, vízzel egy literre kiegészítem, hozzákeverem a tejfölt, és még egyszer felforralom. Elkészítési ideje: 30 perc
CSIRKEBECSINÁLT-LEVES .
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 cikk karalábé, 1 cikk zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csirkeaprólékot megmosom, kis darabokra vágom. A megtisztított zöldségeket vékonyka hasábokra vagdalom. A vöröshagymát apróra metélem, és forró olajon üvegesre pirítom. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd visszatéve hozzáadom az aprólékot. A hús fehéredéséig pirítom. Ezután beleteszem a zöldségeket, és néhány percig tovább pirítom. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, megborsozom és felforralom, majd kis lángon puhára főzöm. A lisztet simára keverem a tejföllel és a citromlével, végül behabarom vele a levest. Jól kiforralom, és megszórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel. A lángot ekkor eloltom alatta. Befedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom. Elkészítési ideje: 45 perc
CSIRKÉS SÓSKALEVES .
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 40 dkg), 15 dkg sóska, 1 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint cukor és só. A csirkeaprólékot megmosom, feldarabolom és egy liter vízben puhára főzöm. Ezután a húst leszűröm és kicsontozom. Turmixgépbe öntöm a tejszínt, hozzáteszem a főtt csirkehúst és a megmosott, lecsöpögtetett, csíkokra metélt nyers sóskát. Miután teljesen pépesre zúztam, hozzátöltök még egy deci vizet és a lisztet. Ezzel is forgatom egy-két percig, majd a sóskás húspépet állandó keverés közben az átszűrt húslébe csorgatom. Ízlés szerint sózom, majd jól kiforralom. Kevés cukorral enyhítem a sóska savanyú ízét. Csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 50 perc
FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES .
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só. A csirkét megtisztítom, négy darabra vágom, majd a felforrósított olajon mindkét oldalán jól átpirítom. Felöntöm egy liter vízzel, megsózom, megborsozom, és puhára főzöm. Közben a megtisztított fokhagymát pépesre zúzom, majd hozzáadom a csirkeleveshez. Ha a hús megpuhult, a léből kiszedem, kicsontozom, kis kockákra vágom és visszateszem a levesbe. A liszttel simára keverem a tejfölt és behabarom vele a forrásban lévő levest. Végül, ha jól kiforrt, a finomra metélt petrezselyemzölddel megszórom. Elkészítési ideje: 50 perc
FÜSTÖLT CSIRKELEVES MAZSOLÁVAL.
Hozzávalók: 1/2 füstölt csirke, 5 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, késhegynyi őrölt babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés cukor, csipetnyi só (vigyázat, a füstölt csirke sós!). Az előző este hideg vízbe áztatott füstölt csirkét apróra darabolom, fazékba teszem és másfél liter vizet öntök rá. Kis lángon puhára főzöm. Ezután a húst leszűröm, kicsontozom, vékony csíkokra vágom és visszateszem a levébe. Hozzáadom a megmosott, leszárazott mazsolát, a fűszereket, a citromlevet és felforralom. A tejfölt belekeverem, de utána már nem forralom. Nagyon finom, pikáns leves készül így. Elkészítési ideje: 70 perc
GYÖMBÉRES CSIRKELEVES .
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 evőkanál meggybefőttlé vagy rostos gyümölcslé, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál liszt. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom és egy liter sós vízben puhára főzöm. Ezután leszűröm, és a húst kicsontozom, majd vékonyka metéltre vágom. A zöldhagymát megtisztítom, szárával együtt karikákra vágom és a csirkelébe teszem a gyömbérrel együtt, majd néhány percig forralom. Ezután a húst is visszateszem a levesbe, és a liszttel simára kevert befőttlével behabarom. Jól kiforralom és csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 45 perc
JÚLIA ÜNNEPI HIDEG LEVESE.
Hozzávalók: 9 dl csirkecsontból főzött csirkelé, 1 1/2 dl édes vörösbor, 1 1/2 dl tejszín, 10 dkg gomba, 10 dkg spárga, ízlés szerint só és törött fehér bors. A gombát és a spárgát megtisztítom, majd vékony szeletekre, illetve karikákra vágom. A csirkelébe teszem és kevés sóval, törött borssal fűszerezve puhára főzöm. A lángot eloltva alatta hozzáöntöm a vörösbor négyötödét. Ha teljesen kihűlt, legalább két órára hűtőszekrénybe teszem. Közben a tejszínből nagyon kemény habot verek (cukor nélkül!). Tálaláskor a csészékbe először a zöldségeket rakom (mindenkinek egyformán jusson). Ezután rámerem a hideg levest, majd a tetejére adagolom a tejszínhabot, végül rálocsolom a maradék vörösbort. Nemcsak nagyon finom, látványos is! Elkészítés ideje: 25 perc
KARFIOLOS CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 kis fej (25-30 dkg) karfiol, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt fenyőmag (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fekete bors. A csirkeaprólékot megtisztítom, megmosom, majd kuktafazékba teszem. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, és a kukta jelzésétől számított 20 percig főzöm. Közben a karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, és meleg vízben többször átmosom. A főtt csirkehúst leszűröm, kicsontozom, apróra vágom, és a leszűrt lébe visszateszem, majd a karfiolrózsákkal együtt puhára főzöm. Közben a vajat megmelegítem, megszórom a liszttel, és világosra pirítom, majd berántom vele a levest. Ízesítem az őrölt fenyőmaggal, a törött borssal, az apróra metélt petrezselyemzölddel, végül belekeverem a tejfölt, és jól felforralom. Elkészítési ideje: 55 perc
KÍNAI CSIRKELEVES .
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg főtt sonka, 1 dl kifejtett zöldborsó (gyorsfagyasztott vagy konzerv is lehet), 1 doboz kínai gombakonzerv (vagy 20 dkg apró szemű gomba), 3 evőkanál száraz fehérbor, ízlés szerint só és törött fehér bors. A csirkemellet nyersen kicsontozom, bőrét lehúzom és az egészet vékony, keskeny csíkokra metélem. Bő egy liter, sóval ízesített vízben 10 percig forralom, majd finom szűrőn átszűröm. A húst félreteszem. Közben a metéltre vágott főtt sonkát, a zöldborsót, a vagdalt gombát a csirkelébe teszem, majd a zöldségek puhulásáig forralom. Ezután hozzáadom a bort és a főtt csirkehúst. Csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 60 perc
KUKORICÁS CSIRKELEVES .
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék (kb. 50 dkg), 30 dkg gyorsfagyasztott morzsolt kukorica, 1 dl tejszín, 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, kevés cukor, ízlés szerint só és törött fehér bors. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, ízesítem a törött fehér borssal és a kukta jelzésétől számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a kukoricaszemeket (lehet fagyottan is), és kevés cukrot. További 10 percig főzöm. Közben a kukoricalisztet simára keverem a tejszínnel és a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzölddel, majd behabarom vele a levest. Még egyszer fölforralom. Ha konzerv kukoricából készítem, akkor azt csak az utolsó pillanatban adom a leveshez. Elkészítési ideje: 30 perc
MÁJAS CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 csirke csontja (vagy 50 dkg csirkeláb, esetleg csirkenyak stb.), 2 csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika. A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvasztom, a pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron a májcsíkokat hirtelen, erős lángon lepirítom, majd a már átszűrt levesbe teszem, és hozzáadom a cérnametéltet, fűszerezem sóval, törött borssal, pirospaprikával, majoránnával, apróra vágott petrezselyemzölddel. Takaréklángon addig forralom, amíg a tészta megfő. A kész leves tetejére szórom a szalonnapörcöt. Elkészítési ideje: 50 perc
MÁJUSI CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 15 dkg spárga, 3 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 kockacukor, ízlés szerint só. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök 1,2 liter vizet, megsózom, majd a jelzéstől számított 20 percig főzöm. Ezután leszűröm, a húst kicsontozom, és apróra vágom. Közben az egy centis darabkákra vagdalt tisztított spárgát és a csirkehúst beleteszem az átszűrt csirkelébe. Beledobok egy kockacukrot és azzal 6-7 percig forralom. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítek, és a levest berántom. Belekeverem a tejfölt is, jól kiforralom, és megszórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel. Elkészítési ideje: 45 perc
MANDULÁS CSIRKEKRÉMLEVES .
Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (esetleg egy csirke csontja), 5 dkg mandula, 1 mokkáskanál mandulaaroma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál citromlé. A csirkenyakat vagy csirkelábat kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és 25 percig főzöm. Közben a mandulát durvára darálom. A rizslisztet simára keverem a tejszínnel, hozzáadom a mandulaaromát és a fűszereket, ízlés szerint megsózom, és belekeverem az időközben átszűrt csirkelébe. Jól kiforralom, azután beleszórom a darált mandulát, és a citromlével ízesítem. Csészékben kínálom. Elkészítési ideje: 40 perc
NYÁRI CSIRKELEVES BABBAL.
Hozzávalók: 1 csirke (70-80 dkg-os), 25 dkg kifejtett bab, 2 dl tejföl, 20 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 1-2 evőkanál ecet, só, cukor. A csirkét tisztítás után 4 részre vágom és a fejtett babbal együtt másfél liter, sóval ízesített vízben a forrástól számított 20 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a közben megtisztított és karikákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát és puhára főzöm. A lisztet simára keverem a tejföllel, hozzáteszem a finomra vagdalt tárkonyt és behabarom vele a levest. Jól kiforralom, ezután ízesítem az ecettel, cukorral. Elkészítési ideje: 50 perc
OLASZ CSIRKEGULYÁS SAJTTAL.
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só. A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem. Elkészítési ideje: 60 perc
OROSZ CSIRKELEVE.
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ököl nagyságú cékla, 10 dkg savanyú káposzta, 1 db közepes nagyságú burgonya, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább főzöm. Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom. Elkészítési ideje: 60 perc
PÁNDI CSIRKELEVES .
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, fél tubus zöldségkrém, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál rizsliszt, kevés cukor, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg őrölt fahéj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors. A csirkeaprólékot megtisztítom és feldarabolom, majd egy liter sós vízben megfőzöm. Közben a meggyet megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. A megfőtt húst leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágom. A húst az átszűrt lébe visszateszem, hozzáadom a kimagozott meggyet meg a fűszereket, és 5 percig forralom. Közben a tejföllel elkeverem a rizslisztet, és behabarom vele a levest. Jól kiforralom, kevés cukorral ízesítem. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom. Elkészítési ideje: 50 perc
SAJTOS CSIRKELEVES.
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db zsemle (lehet száraz is), 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis szál póréhagyma, ízlés szerint só, törött fehér bors, reszelt szerecsendió. A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, és egy liter sós vízben, kuktafazékban puhára főzöm, majd átszűröm. A húst kicsontozom és nagyon apróra vágva félreteszem. A zsemlét apró kockákra vagdalom, és 3 dl levessel leforrázom, majd turmixgépben pépesítem. Ezután hozzáöntöm a maradék leveshez, a bort is beleöntöm, a reszelt sajtot belekeverem, és az egészet felforralom. Közben a füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját kiolvasztom, és megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát. Ezt a hagymás pörcöt a hússal együtt a levesestálba teszem és ráöntöm a forró sajtos levest. Nagyon finom! Elkészítési ideje: 60 perc
SONKÁS CSIRKELEVES-EGYTÁL .
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 20 dkg sovány főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 csirkemáj, 15 dkg gomba, 2 db paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál szárított paradicsompaprika-kocka), 1 tojás, 2 evőkanál reszelt sajt, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csirkét tisztítás után kis darabokra vágom és a tisztított, szeletelt gombával, a megmosott, kicsumázott, kockákra vágott paradicsompaprikával, a sóval, a borssal együtt fazékba teszem. Felöntöm másfél liter vízzel és puhára főzöm. Közben a tojást habosra verem, hozzákeverem a lisztet és a reszelt sajtot (jó, ha füstölt sajttal készül), majd 10 percig állni hagyom. A csirkemájat csíkokra vágom. Amikor a csirkehús megfőtt, leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem a levébe. Hozzáadom még a csirkemájat, meg az apró kockákra vágott főtt sonkát, és ha felforrt, mokkáskanállal apró galuskákat szaggatok belőle a levesbe. 5 percnyi forralás után beleszórom a petrezselyemzöldet és máris tálalható. Elkészítési ideje: 60 perc
SZÁRNYASGALUSKA-LEVES .
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál paradicsompüré, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma. A csirkeaprólékot tisztítás és darabolás után bő egy liter sós vízben puhára főzöm, majd a levéből leszűrve kicsontozom. A húst nagyon apróra vágom vagy ledarálom. Míg a leves fő, a tojást habosra verem, hozzákeverem a fűszereket és annyi búzadarát, hogy lágy masszát kapjak. Pihentetem 15 percig, majd a darált csirkehúst is hozzáteszem, és galuskaszaggatóval vagy kis deszkáról a forrásban lévő levesbe szaggatom. Amikor a galuskák megfőttek, feljönnek a leves színére. A lisztet elkeverem fél dl vízzel és a tejföllel, majd behabarom vele a levest. Jól kiforralom, végül beleszórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Elkészítési ideje: 60 perc
SZERECSENLEVES.
Hozzávalók: 50 dkg csirkecsont, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejszín, 1 dkg vaj, 1 evőkanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojássárga, csipetnyi só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág. A csirkecsontból a leveszöldséggel és a vegetával egy liter levest főzök. Míg a leves fő, a tojássárgákat kikeverem a tejszínnel, csipetnyi sóval és szerecsendió-virággal ízesítem, majd vajjal kikent tűzálló tálba vagy alufólia tálcába öntöm a tojásos masszát. A sütőt begyújtom, beleteszek egy nagyobb tepsit, beleöntök kétujjnyi vizet és beleállítom a tojással teli tálat. A forró sütőben 20-25 percig gőzölöm. A tálban lévő tojásból kocsonya lesz. A tojáskocsonyát kihűtöm, majd apró kockákra felvagdalom, a levesből kivett és feldarabolt zöldséggel együtt a levesescsészékbe osztom. Rászórom a nagyon apróra metélt petrezselyemzöldet és rámerem a finom szűrőn átszűrt forró levest. Elkészítési ideje: 50 perc
SZŐLŐLEVES CSIRKÉVEL.
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2 dl száraz fehérbor, 1 tubus zöldségkrém (vagy 1 evőkanál vegeta), 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt, 25-30 dkg, lehetőleg mag nélküli szőlő, 1 teáskanál reszelt citromhéj. A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Vajon mindkét oldalán jól átpirítom, majd egy liter vízzel és a borral felöntöm. Beleszórom a citromhéjat, hozzáadom a zöldségkrémet és puhára főzöm. Közben a szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem, a tejszínbe pedig belekeverem a lisztet. Amikor már puha a csirkehús, a levest behabarom, hozzáteszem a szőlőszemeket, és jól kiforralva tálalom. Elkészítési ideje: 45 perc
TAVASZI APRÓLÉKLEVES.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék (kb. 50 dkg), 1 db zsenge karalábé, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió, só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, a meghámozott karalábét kis kockákra vágom, a tisztított sárgarépát pedig vékonyra karikázom. A megmelegített vajon megpirítom az aprólékot és a zöldségeket, majd a lisztet rászórom és néhány percig tovább pirítom. Ezután felöntöm 1,2 liter hideg vízzel, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd fedő alatt addig főzöm, míg a hús megpuhul. Tálalás előtt megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, és lefedve hagyom 5 percig, csak azután kínálom. Elkészítési ideje: 50 perc
TÁRKONYOS CSIRKERAGULEVES.
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (50-60 dkg), 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 cikk kelkáposzta, 1 teáskanál friss tárkonylevél (vagy szárított, morzsolt tárkony), 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, ízlés szerint só, törött fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor. A csirkeaprólékot megtisztítom, apróra darabolom, és 1,2 liter sós vízben felteszem főni. Míg fő, megtisztítom, és vékony hasábokra vágom a zöldségféléket. A gombát tisztítás után felszeletelem. Ha a csirkehús félig megfőtt, hozzáadom a zöldségeket és a törött borsot. A tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a citromlevet és a tárkonyt, majd a készre főtt, forrásban lévő levest behabarom vele. Jól kiforralom, és esetleg pici cukorral ízesítem. Elkészítési ideje: 50 perc
TOJÁSOS CSIRKELEVES .
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék máj nélkül, 1 tubus zöldségkrém (vagy 2 evőkanál vegeta), 2 evőkanál rizsliszt, 1 tojás, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint törött bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál curry. A csirkeaprólékot megtisztítom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök 1,2 liter vizet, hozzáadom a zöldségkrémet, a gyömbért, a törött borsot és a curryt, majd puhára főzöm. Ezután a húst levétől leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt levesbe. A tojást habosra verem a rizsliszttel, majd szűrőkanálon keresztül a forrásban lévő levesbe engedem. Beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet és még egyszer felforralom. Elkészítési ideje: 45 perc
TOJÁSOS CSIRKEPÜRÉLEVES.
Hozzávalók: 20-25 dkg sültcsirke-maradék, 2 tojás, 1 dl tejföl, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld. A sültcsirke-darabokat kicsontozom, és egy dl vízzel pépesre turmixolom. A tojásokat keményre főzöm, és a sárgájukat hozzákeverem a húspéphez. Felöntöm 9 dl vízzel, beleteszem a tyúkhúsleveskockát és a tejfölt, majd a forrástól számítva 5 percig főzöm. A tojások keményre főtt, kockákra vágott fehérjét és a finomra metélt petrezselyemzöldet rakom először a levesescsészékbe, majd rámerem a tűzforró levest. Elkészítési ideje: 30 perc
TOKAJI CSIRKELEVES SONKÁVAL.
Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (egyéb csirkecsont is jó), 10 dkg főtt füstölt tarja vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors. A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom, és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadom a tört fokhagymát, és az átszűrt levessel felengedem. A közben keményre főtt tojást lereszelem és beleteszem a levesbe. Felforralom, ízlés szerint fűszerezem, végül belekeverem a tokaji bort. Elkészítési ideje: 50 perc
Tyúkételek DIÓS TYÚKLEVES.
Hozzávalók: 1/2 tyúk, 1 dl tejszín, 10 dkg darált dió 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió. A tyúkhúst feldarabolom, és két liter vízben fazékba készítem. Megsózom, beleszórom a szerecsendiót és felforralom. Habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Ha megfőtt, a levét finom szűrőn átszűröm. (A főtt húst tormamártással kínálom a leves után.) A levest kihűtöm, zsírját lekanalazom. (Ha előző nap készítem, akkor a fagyos zsír könnyűszerrel leszedhető.) A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 120 perc
GOMBÁS TYÚKLEVES.
Hozzávalók: 50 dkg tyúkhús, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors. A tyúkhúsról levágom a zsíros részeket meg a bőrét, és a nagyobb csontokat is kiveszem. (Ezeket később, egy másik leveshez felhasználom.) A lenyúzott hájat apróra vágom, és kuktafazékban kisütöm. Az így nyert zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hozzáteszem a zúzott fokhagymát, rádobom a kis kockákra vágott tyúkhúst, és fehéredésig pirítom. Ezután felöntöm másfél liter vízzel, és beleteszem a megmosott, megtisztított, nagy szeletekre vágott gombát. A kukta jelzésétől számított 40 percig főzöm. Ezután a lisztet simára keverem a tejföllel, és behabarom vele a forrásban lévő levest. Jól kiforralom, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, néhány percig állni hagyom, azután tálalom. Elkészítési ideje: 120 perc
LAKODALMI TYÚKLEVES .
Hozzávalók: 1 tyúk (kb. 2 1/2 kg-os), 20 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka, 1 kg vegyes zöldség (minden, ami éppen kapható), 10 dkg gomba, 1-1 piros, sárga és zöld színű paprika, 10 dkg cérnametélt, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma. 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, kis darabka lestyángyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál só, késhegynyi törött bors. A megtisztított tyúk belsejét sóval jól bedörzsölöm. A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kevés sóval, borssal, tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a darált sonkát, végül összekeverem a tojások fehérjéjéből vert kemény habbal. Ezt a sonkás tölteléket beletömöm a tyúk hasába, és a nyílást összevarrom. Legalább hatliteres lábosban két liter sós vizet forralok, és amikor zubogva forr a víz, óvatosan beleeresztem a töltött tyúkot. Egy teatojásba (vagy tüll fűszerzacskóba) beleteszem a darabos fűszereket, és belelógatom a levesbe. A tyúkon annyi víz legyen, hogy azt teljesen elfedje. Ha felforrt, fedő alatt, kis lángon, nagyon lassú forralás mellett két és fél órán keresztül főzöm.(Ha a takarékláng is erős, akkor egy vaslapot vagy lángelosztó szitát teszek a fazék alá.) Ezután beleteszem az összes megtisztított és kis hasábokra vágott zöldséget, a kicsumázott, karikákra vágott paprikát és addig főzöm, amíg az összes levesbe való megpuhul. A teatojást eltávolítom a levesből. A tyúkot nagyon óvatosan, egy lapátkanál segítségével kiemelem a fazékból, és legalább fél óráig hagyom pihenni. Közben külön edényben megfőzöm a cérnametéltet. A tyúkot felszeletelem, a tölteléket lehetőleg egyben kiveszem a hasából, és csíkokra vágom. Levesestálba merem a levest, mellé külön tányérba teszem a főtt zöldséget és a cérnametéltet, egy másik tálra pedig ráhalmozom a tyúkhúst és a tölteléket. Mindenki maga tesz a hozzávalókból a tányérjára, legvégül pedig ráönti a tűzforró levest. Elkészítési ideje: 220 perc
LEGÉNYFOGÓ TYÚKLEVES.
Hozzávalók: 1 kisebb tyúk, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só. A tyúkot tisztítás után feldarabolom, és nagy fazékba teszem. Hozzárakom a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, megsózom és felforralom. Habját leveszem, ezután fedő alatt, kis lángon főzöm. Amikor a hús megpuhult, kiveszem a zöldséges léből, kicsontozom, majd metéltre vágom. A citromot jól megmosom, majd héjastól vékony karikákra vágom, és a magját kiszedem. A mazsolát leszárazom, és a citromkarikákkal együtt kis lábosba teszem. Ráöntöm a bort és addig főzöm, míg a citrom héja megpuhul. A leszűrt leveshez öntöm, és a lisztes tejföllel behabarva jól kiforralom. Cukorral és sóval ízesítem, majd visszateszem a tyúkhúst és a zöldséget. Ezzel is forralom néhány percig, és pirított zsemlekockákkal kínálom. Rendkívül tartalmas leves. Elkészítési ideje: 120 perc
ÖREGLEVES "VÉN TYÚKBÓL" .
Hozzávalók: Bármilyen vén tyúk, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál őrölt lestyán, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors. A tyúkot megtisztítom, majd kis darabokra vágom. Nagy fazékba teszem fel főni, és annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, majd felforralom. Habját apránként leszedegetem, ezután beleszórom a fűszereket, és kis lángon, fedő alatt addig főzöm, amíg a hús magától leválik a csontról. (Ha a jószág nagyon öreg, 5-6 órát is főhet, de nem kell mellette állni.) Ha elkészült, nagyon finom szűrőn átszűröm, ügyelve arra, hogy apró csont vagy szilánk ne kerülhessen a levesbe. Az átszűrt húst kicsontozom, kézzel végigtapogatva minden darabkát majd visszateszem a lébe. Tovább főzöm, míg nagyon sűrű nem lesz. Ezután újból átszűröm, és hagyom lecsöpögni. Ez a lé megkocsonyásodik, hűtőszekrényben sokáig tárolható és olyan, mint a húsleveskocka, illetve mint a húslevessűrítmény, csak sokkal finomabb! Használatkor meleg vízbe teszek belőle egy keveset, és máris kész az erőleves! Bármilyen levesbetéttel vagy zöldséggel is finom. Elkészítési ideje: 300-360 perc
TYÚK TORMÁS KÁPOSZTALÉBEN.
Hozzávalók: Fél tyúk, 1/2 liter savanyúkáposztalé, 2 evőkanál ecetes torma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt koriander, babérlevélpor, mustármag, ízlés szerint só, törött bors, cukor. A tyúkhúst kis darabokra vágom. Fazékban másfél liter vizet forralok, megsózom, és beleszórom a fűszereket. Amikor zubogva forr, a húsdarabokat egyenként eresztem bele, hogy a víz zubogása egy percre se szűnjék meg. Ha az összes húst bele tettem, kis lángon teljes puhulásig főzöm. Mire megfő, a leve legalább a felére csökken. A húsokat leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem a levébe. Felöntöm a savanyúkáposzta-lével, lisztes tejföllel behabarom, jól kiforralom, és cukorral ízesítem. Hozzákeverem az ecetes tormát, de már nem forralom. Tálaláskor burgonyalángost kínálok mellé. Rendkívül finom, tartalmas étel. Elkészítési ideje: kb. 180 perc
FŰSZERES TYÚKCIPÓ .
Hozzávalók: 50-60 dkg tyúkmell, 25 dkg vegyes levészöldség, 1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem összetört kardamómimag, késhegynyi őrölt lestyán, 1 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors. A tyúkmellet kicsontozom, és a füstölt szalonnával együtt ledarálom. A zöldségeket megtisztítom, és almareszelőn lereszelem, majd hozzáadom a darált húshoz. Hozzáadom még a felveretlen, nyers tojásokat, a finomra metélt kapribogyót levével együtt és a fűszereket. Jól összegyúrom a húsmasszát, majd 4 kerek cipót formálok belőle. Olajjal megkent alufóliába csomagolom be egyenként, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon 40 percig párolom. Az alufóliából kibontva tűzálló tálra teszem, leöntöm a pecsenyelével, majd mindkét oldalán pirosra sütöm. Sült burgonya és saláta illik hozzá. Hidegen is nagyon finom. Elkészítési ideje: 90 perc
KÁPOSZTÁS RAKOTT TYÚK KÜLÖNLEGESEN.
Hozzávalók: 1 kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors. A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. (Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést. Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá. Rendkívül finom étel! Elkészítési ideje: kb. 180 perc
EXTRA TYÚKRAGU .
Hozzávalók: 70 dkg tyúkhús, 1 nagy fej vöröshagyma, kis fej kemény édes káposzta, 2 dl száraz fehér bor, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors. A tyúkhúst kicsontozom, és kockákra vágom. A megtisztított vöröshagymát az olajon megfonnyasztom, majd a húskockákat rádobom. Lepirítom, azután aláöntök 1,5 dl vizet, megsózom, megborsozom és fedő alatt puhára párolom. (Készíthető kuktában, akkor negyedannyi idő alatt megfő!) Közben a kockákra vágott édes káposztát a nagyon apróra összevagdalt, kisütött füstölt szalonnával fedő alatt, gyakori kevergetés mellett ugyancsak puhára párolom. Ha a tyúkhús megpuhult, hozzáteszem a káposztát és az apróra vágott főtt sonkát. Ráöntöm a fehérbort, felforralom, és a tejföl, a liszt és 1 dl víz keverékével behabarom az ételt. Jól kiforralom, végül rászórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és nagyra szaggatott daragaluskával kínálom. Elkészítési ideje: 120 perc
PALOTAI UBORKÁS TYÚK.
Hozzávalók: Fél tyúk, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 vastag szál sárgarépa, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 1/2 pohár uborkalé, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só és törött bors. A tyúkhúst megnyúzom, kicsontozom, majd a húst vékony csíkokra metélem. A lenyúzott zsíros bőrt apró kockákra vágom és kisütöm. Az így nyert zsír felén üvegesre fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd rádobom a tisztított és vékonyka hasábokra vagdalt sárgarépát, és néhány percig együtt pirítom, azután hozzáteszem a húscsíkokat. Állandó keverés közben addig sütöm, míg a hús minden darabkája megfehéredik. Azután ráöntöm az uborkalevet és még 2 dl vizet. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Hozzáadom a csíkokra vágott ecetes uborkát, fűszerezem sóval, borssal, citromhéjjal, korianderrel, végül a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom és zsemlegombóccal kínálom. Elkészítési ideje: 120 perc
SAJTOS TYÚKTEKERCS.
Hozzávalók: 1 levesben főtt tyúkmell, 10 dkg reszelt márványsajt, 25 dkg vegyes kemény sajt reszelve (bármilyen sajtmaradék is lehet), 1 gerezd fokhagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 5 dkg vaj. Először a tölteléket készítem el: a kicsontozott főtt tyúkmellet ledarálom, majd hozzákeverem az előzőleg habosra kevert, fokhagymával és sóval, borssal ízesített márványsajtot és vajat. A reszelt sajtokat teflonserpenyőben kis lángon, állandó keverés közben nyúlósra olvasztom, majd melegen alufólialapra teszem és nagyon vékonyra kinyújtom. Megkenem az előzőleg elkészített húskrémmel, és mint a rétest, szorosan összecsavarom. Két végét benyomkodom, és jól kifagyasztom. (A meleg sajt jól nyújtható, formázható.) A hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztett tekercset tálalás előtt éles késsel felszeletelem és salátalevéllel bélelt tálon kínálom. Szendvicskenyérre téve is mutatós, salátával nagyon finom. Elkészítési ideje: 50 perc
TŰZDELT TYÚKMELL.
Hozzávalók: 1 nagy tyúkmell, 1 ecetes uborka, 1 nagy gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 8-10 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors. A tyúkmellet úgy csontozom ki, hogy a bőre ne sérüljön meg, és egy darabban lenyúzom. Az uborkát, a megtisztított gombát és a füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, a fokhagymát megtisztítom. Éles késsel lyukakat fúrok a húsba, és beledugdosom a fokhagymagerezdeket, a többi nyersanyaggal pedig megtűzdelem a mellet. A bőrét visszateszem a tetejére, átkötözöm fehér zsineggel, és alufóliába csomagolom. Előmelegített, forró sütőben erős lángon, egy órán keresztül párolom. Ezután kibontom, tűzálló tálra vagy tepsire teszem, szaftját rálocsolom, és a bőrös felét megpirítom. Tálalás előtt felszeletelem, és burgonyapürét, salátát kínálok hozzá. Elkészítési ideje: 90 perc
TYÚKHÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA .
Hozzávalók: 30-35 dkg-nyi főtt vagy sült tyúk (csontja nélkül), 8 db szép nagy, egyforma burgonya, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és törött bors. A burgonyákat megmosom, héjában megfőzöm. Közben a főtt húst ledarálom, vagy nagyon apróra összevagdalom, és összekeverem a nyers tojással, a reszelt sajt felével, 1 evőkanál tejföllel, a tisztított, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal és a szerecsendió-virággal. A puhára főtt burgonyát meghámozom, és karalábévájóval a belsejét kivájom. (Legalább 1 cm vastag fala maradjon!) Az üreget megpúpozva megtöltöm a húsos krémmel. Tűzálló tálra egymás mellé helyezem a töltött burgonyákat. A kivájt forgácsot melléjük teszem, és jól megsózom. Lelocsolom a tejföllel, megszórom a maradék reszelt sajttal, a füstölt szalonnából vágott hajszálvékony szeletekkel pedig betakarom a tetejét. Előmelegített, forró sütőbe tolom, 20 percig közepes lángon sütöm. Akkor tálalom, ha a szalonna már ropogósra, pirosra sült a tetején. Salátával kínálom ezt az egyszerű, de nagyon jó ízű ételt. Elkészítési ideje: 90 perc
VAGDALT TYÚKMELL .
Hozzávalók: 60-70 dkg tyúkmell, 5 dkg füstölt szalonna, 2 zöldpaprika, 1 tojás, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. A tyúkmellet kicsontozom, és a kicsumázott, megmosott zöldpaprikával meg a füstölt szalonnával együtt ledarálom. Ezután hozzáteszem a mustárt, a felvert tojást, a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot. Addig gyúrom, amíg egyneművé nem válik a massza. Vizes kézzel kis pogácsákat formálok belőle, szitált zsemlemorzsában megmártom, és kevés olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Bármilyen köret és saláta illik hozzá. Elkészítési ideje: 40 perc
Kakas-ételek KAKAS RÁC MÓDRA.
Hozzávalók: 1 kg kakashús, 75 dkg burgonya, 6 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors. A kakashúst annyi vízzel forrázom le, amennyi ellepi, majd megsózva, fedő alatt puhára főzöm. (Kuktafazékban a jelzéstől számítva körülbelül 1 óra.) Közben a burgonyát héjában megfőzöm, és meghámozva karikákra vágom. A puha húst levétől leszűröm, kicsontozom, majd kisebb darabokra vágom. Kikent tűzálló tálba terítem a megsózott burgonyakarikákat. Ráfektetem a megborsozott húsdarabokat, majd betakarom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikával, valamint a hámozott, szeletekre vágott paradicsommal. Jól megsózom és rámorzsolom a megtisztított, zúzott fokhagymát, rászórom az őrölt köménymagot. Ezután a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával betakarom, rálocsolom a tejfölt és alufóliával szorosan lefedve 40 percig párolom. Az alufóliát levéve addig pirítom, amíg a tetején lévő szalonna, ropogósra, pirosra nem sül. Csalamádé illik mellé. Elkészítési ideje: 180 perc
KAKASLEVES TOJÁSSAL.
Hozzávalók: 1 vén kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 szem szegfűbors, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, személyenként 1 tojássárga. A megtisztított kakast kicsontozom, a húst ledarálom. (A csontokból később némi zöldséggel remek csontlevest főzhetünk.) Fazékba teszem a darált húst, hozzáadom a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, és ráöntök 2,5 liter vizet. Felforralom, majd fedő alatt, kis lángon 4 órán keresztül főzöm. (Nem kell mellette állni!) Időnként megkeverem. Ha a főzési idő letelt, finom szűrőn átszűröm, és még fél órán keresztül forralom. Rendkívül finom ízű, tápláló leves, amit személyenként még egy nyers tojással dúsítok: a kitálalt tűzforró levesbe beleütöm a nyers tojássárgáját. (Akkor érdemes ezt a levest készíteni, ha a kakas már annyira öreg, hogy másképpen felhasználhatatlan.) Elkészítési ideje: kb. 200-260 perc
RIZSES KAKAS.
Hozzávalók: Fél kakas, 20 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 vastag húsú zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint törött bors. A kakashúst nyersen kicsontozom. (A csontokból kitűnő levest lehet főzni.) A húst ledarálom. Az olajat felforrósítom, a finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom rajta. Ezután rádobom a darált húst, és állandó keverés közben megpirítom. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben néhányszor átmosom, szitán lecsöpögtetem, azután összekeverem a pirított darált hússal, a vegetával, borssal, a finomra vagdalt petrezselyemzölddel, a paprikacsíkokkal, majd egy mély tűzálló tálba öntöm. Másfélszer annyi vizet töltök rá, mint amennyi az étel térfogata. Felforralom, és szorosan lefedve előmelegített, forró sütőbe teszem. 30 percig közepes lángon párolom. Akkor kész, ha a rizsszemek duplájukra duzzadtak és a lé elfőtt alóla. Tálalás előtt villával felkeverem és salátával kínálom. Elkészítési ideje: 70 perc
LENCSÉS KAKAS .
Hozzávalók: 1 kg kakashús, 4 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 1 dl lencse, 1 teáskanál currypor, 2 nagy fej vöröshagyma, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál citromlé, ízlés szerint só és törött fekete bors. A lencsét előző nap váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízzel öntöm le, hogy jól ellepje. Befedve hagyom állni egy éjszakán át, esetleg még hosszabb ideig. Másnap a kakashúst kicsontozom, és kis kockákra vágom. Kuktafazékban az olajat felhevítem, és sárgára fonnyasztom rajta a megtisztított, apróra vagdalt vöröshagymát, a tisztított, zúzott fokhagymát, majd a húskockákat is rádobva, jól átsütöm. Közben állandóan kevergetem. Ezután belekeverem a fűszereket, belecsöpögtetem a citromlevet. Hozzáteszem a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, és a kuktát lezárom. A jelzéstől számított 30 percig főzöm. Ezután egy lábosba öntöm az ételt, és a lencsét is hozzátéve, készre főzöm. (A kuktába a lencsét nem szabad betenni, mert a szelep lyukait eltömheti!) Elkészítési ideje: 110 perc
PÁROLT KAKAS .
Hozzávalók: 1 kisebb, fiatal kakas, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint só, 3-4 evőkanál liszt. A kakast megtisztítom és feldarabolom. Kuktában kisütöm az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, és rádobom a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Sárgára fonnyasztom, majd egyenként átsütöm rajta a lisztbe mártott és megsózott húsdarabokat. Az átsütött kakashús-darabokat visszateszem a kuktába, ráöntöm a vörösbort, beleszórom a fűszereket és a szétzúzott fokhagymát, majd a kuktát lezárom. A jelzéstől számított 50 perc múlva megnézem, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, és sok lé van alatta, a felesleget elpárologtatom. Párolt rizs illik hozzá. Elkészítési ideje: 90 perc
RÁNTOTT KAKASSZELET SAJTMÁRTÁSSAL .
Hozzávalók: Fél kakas, 3 tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tej, ízlés szerint só és törött bors. A kakashúst kicsontozom, és kis lyukú húsdarálón kétszer ledarálom. Összedolgozom 2 habosra felvert tojással, a tejjel, 2 gerezd tisztított, zúzott fokhagymáva