Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Horvát almaleves

Hozzávalók 4 személyre: 6 borízű alma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 5 dl fehérbor, fél citrom leve, 1 teáskanál őrölt fahéj, cukor. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és kis darabokra felvágjuk. 5 dl vízben, a fahéjjal és a citromlével ízesítve puhára főzzük. A főtt almát átpasszírozzuk. A lisztből a vajjal rántást készítünk. Felöntjük a borral és 2 dl vízzel, és ízlés szerint cukorral ízesítjük. Hozzákeverjük a passzírozott almát, és még egyszer felforraljuk. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.


Ponty szerb módra

Hozzávalók 4 személyre: kb. 1,2 kg-os ponty, 5 dkg vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 2 evőkanál liszt, 5 dl tejföl, só, pirospaprika. A megtisztított halat hosszában kettévágjuk. Éles késsel bevagdossuk. Minden vágatba egy kis vajat és szalonnaszeletkét dugunk. Kizsírozott lábos aljára rakjuk a héjában főtt, megsózott burgonyát. Föléje rostot helyezünk, arra tesszük a halat. Előmelegített, forró sütőbe toljuk. Sütés közben pirospaprikával kevert liszttel időnként meghintjük, és a tejföllel többször megöntözzük. Mikor a hal jól átsült, tálaljuk.


Cevapcici (Scsevabcsicsa)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált marhahús, 25 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, só, törött bors. A darált húsokat. sóval, borssal fűszerezve alaposan összedolgozzuk. Az így készített masszából ujjnyi vastag, kb. 5 cm hosszú rudacskákat formálunk. Roston megsütjük, közben időnként megforgatjuk, hogy a kolbászkák minden oldala megpiruljon. Finomra vágott hagymával tálaljuk.


Pljeskavica

Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg darált sertéshús, 35 dkg darált borjúhús, 3 fej vöröshagyma, só, törött bors. A húsokat megsózzuk, borsozzuk, és 1 evőkanálnyi finomra vágott vöröshagymával alaposan összedolgozzuk, majd 1-2 órára félretesszük. Ezután a húsmasszából lapos, hamburgerhez hasonló pljeskavicákat formálunk, és roston megsütjük. A tál közepére finomra vágott hagymát teszünk, köré rakjuk a húspogácsákat. Aki erősen szereti, finomra vágott cseresznyepaprikát is keverhet a húsmasszához.


Raznjica

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéstarja, 50 dkg borjúcomb, só, törött bors, olaj a sütéshez. A húsokat 3-4 cm-es darabokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a sertés- és borjúhúsdarabokat váltakozva nyársakra tűzzük. Faszénparázs fölött vagy grillsütőben megsütjük. Sülés közben olajjal kenegetjük. (Az olajban előzőleg hagymaszeleteket szoktak áztatni, hogy ízletesebb legyen.) Nyárssal vagy a nyársról lehúzva, apróra vágott hagymával meghintve tálaljuk.


Sült liba vajdasági módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 pecsenyeliba, 2 fej vöröshagyma, fél citrom, 1 babérlevél, 4-5 szem egész bors, 4 dl tejföl, 5 dl csontlé, só, olaj a sütéshez. A libát megmossuk, feldaraboljuk. A finomra vágott hagymát olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, a meghámozott citromszeleteket, csontlével felöntjük és felforraljuk. Belekeverjük a tejfölt, ismét felforraljuk, aztán az egészet a sütőedénybe öntjük. A libahúst megsózzuk, szintén a tepsibe tesszük, majd befedve a sütőben közepes lángon addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha lesz. A tetejét levéve megpirítjuk.


Karfiolos csirke szerb módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 50 dkg karfiol, 50 dkg burgonya, só. A finomra vágott hagymát az olajban üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, azonnal aláöntünk 1 dl vizet és felforraljuk. Beletesszük a feldarabolt csirkét, és erős lángon 10 percig fedő alatt pároljuk. Ezután beletesszük a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát, és a feldarabolt karfiolt. Megsózzuk. Kb. negyedóra múlva a lábosba tesszük a meghámozott és a kockákra vágott burgonyát is, végül a karikákra vágott paradicsomot fedő alatt addig pároljuk, míg minden megpuhul. Szükség szerint kevés vizet öntünk alá és utánasózzuk.


Bab montenegrói módra

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg száraz fehérbab, 1 füstölt borjúnyelv, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, só. A babot előző este beáztatjuk. Az étel készítésekor leszűrjük, és annyi friss vízben, amennyi jól ellepi, borjúnyelvvel együtt megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A léből a nyelvet kivesszük és felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát az olajban üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és a babhoz keverjük. Ízlés szerint ízesítjük az ecettel, és hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát. Rátesszük a felszeletelt nyelvet, s 1 órát állni hagyjuk. Hidegen tálaljuk.


Lonac boszniai módra

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sertéslapocka, 25 dkg marhalábszár, 25 dkg ürülapocka, 1 borjúláb, 50 dkg burgonya, 2 zöldpaprika, 4 paradicsom, 3 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet, 1-1 csokor petrezselyemzöld és kapor, 5 dl fehérbor, 10 dkg zsír, csontlé, só, törött bors. A húsokat kockákra, a borjúlábat négyfelé vágjuk. A finomra vágott hagymát a felhevített zsiradékban üvegesre pirítjuk, meg hintjük a paprikával, hozzáadjuk a húsokat meg a borjúlábat, és 1liternyi csontlében fél óráig fedő alatt pároljuk. Ezután beletesszük a kockákra vágott burgonyát, a megtisztított zöldségféléket, a szétnyomkodott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és a kaprot is. Sózzuk, borsozzuk. Újabb fél óra után leszűrjük és rétegesen egy tűzálló edénybe vagy tepsibe tesszük, ráöntjük a bort, az ecetet, és annyi csontlével öntjük fel, hogy az teljesen elfedje. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 2 órát sütjük.


Báránysült szlovén módra

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet bárányborda, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, zsír a sütéshez. A hússzeleteket fokhagymával bedörzsöljük, és fél órát állni hagyjuk. Utána késsel eltávolítjuk a húsról a fokhagymamaradványokat és megsózzuk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró zsiradékban megsütjük. Tálaláskor a hússzeleteket az ugyancsak megsütött petrezselyemzölddel díszítjük.


Horvát paprikasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, olaj, ecet, só. A zöldpaprikákat vaslapon vagy sütőben megsütjük, a héjukat lehúzzuk, de a szárat és a magházat meghagyjuk. Tálba tesszük, ráöntjük az ízlés szerinti olajat, ecetet, és megsózzuk, végül a lébe beleszórjuk az apróra vágott fokhagymát. Befedve legalább egy napig érleljük fogyasztás előtt.


Ajvar (szerb paprikasaláta)

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg paradicsompaprika, 2 padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, borecet, olaj. A paradicsompaprikákat és a két padlizsánt sütőben közepes lángon puhára sütjük. A héjukat lehúzzuk, a magházukat eltávolítjuk és ledaráljuk. Hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, majd sóval, borssal, borecettel ízesítjük, és annyi olajat öntünk rá, amennyit felvesz.


Albánia


Fokhagymaleves

Hozzávalók 4 személyre: 5 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 1 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál zsír, 1 csokor petrezselyemzöld. A fokhagymát finomra vágjuk, forró zsírba dobjuk és meghintjük a pirospaprikával. Egy-kettőt keverünk rajta, és felöntjük bő 1 liternyi vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, majd felforraljuk. Ezután leszűrjük, és a lébe vajas galuskákat főzünk.


Tiranai zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 5 dkg rizs, 1 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 1 liternyi csontlé, só. A lisztből és a zsírból rántást készítünk. A finomra vágott hagymát forró zsírban fonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott paradicsomot és a felszeletelt zöldpaprikát, majd felöntjük a csontlével. Felforraljuk, utána átszűrjük, és megfőzzük benne a rizst. A tojássárgát a tejföllel összehabarva levesestálba öntjük, erre merjük rá a forró levest.


Spenótgombóc

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg spenót, 1 liter csontlé, 2 dkg liszt, 5 zsemle, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors. A megtisztított spenótot nyersen ledaráljuk, a lisztet 4 dkg forró vajban zsemleszínűre pirítjuk. A kockákra vágott zsemléket a tejben áztatjuk, összenyomkodjuk és átpasszírozzuk, majd 1 dkg vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal összegyúrjuk. A darált spenótot, a vajas rántást és a petrezselymes zsemlemasszát alaposan összedolgozzuk és gombócokat készítünk belőle. A gombócokat csontlevesben megfőzzük, majd leszűrjük, és 2 dkg olvasztott vajban megforgatjuk. Reszelt sajttal és a megmaradt vajban pirított zsemlemorzsával meghintve, forrón tálaljuk.


Mustáros tüdő tükörtojással

Hozzávalók 4 személyre: 1 borjútüdő, 50 dkg borjúszív, 4 dkg cukor, 8 dkg zsír, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél, 1 citrom héja, 4 dl tejföl, só, pirospaprika, mustár, ecet, 4 tojás. A tüdőt és a szívet sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, megdaráljuk. A cukrot a forró zsírban megpirítjuk. Állandó kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, és együtt tovább pirítjuk. Ezután hozzákeverjük az apróra vágott citromhéjat, a babérlevelet, pirospaprikát és a mustárt, majd felöntjük 6 dl főzőlével. A mártást sűrűre főzzük, és beletesszük a darált, főtt belsőséget. Ecettel és a tejföllel ízesítjük és ismét felforraljuk. Tükörtojással tálaljuk.


Köményes juhcomb

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg juhcomb, 1 evőkanál köménymag, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg füstölt szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír, só. 1,5 liter forró vízbe beleszórjuk a köménymagot és a petrezselyemzöldet, néhány percig forraljuk, majd a húst a lével leforrázzuk. Fedő alatt hagyjuk lehűlni. Ezután a fazékból kivéve leszárítjuk, vékony szalonnaszeletekkel és fokhagymával megspékeljük. Serpenyőbe tesszük, forró zsírral megöntözzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután forró sütőben kb. 15 percig pirítjuk, hogy szép aranybarna színe legyen.


Nyúl fekete mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 nyúl, 2 babérlevél, 1 szelet barna kenyér, 5 dl vörösbor, 4 dkg cukor, 4 dl tejföl, 1 liternyi csontlé, 10 dkg vaj, só, törött bors. A nyulat feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd forró vajban mindkét felén átsütjük. Felöntjük a csontlével, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt addig pároljuk, míg puhára fő. Ezután a levét leöntjük és átszűrjük, hozzáadjuk az előzőleg megpörkölt cukrot meg a tejfölt, és felfőzzük. Zsírját lekanalazzuk, hozzáöntjük a vörösbort, és ismét felforraljuk. Végül leöntjük vele a nyúldarabokat.


Vegyes gyümölcs

Hozzávalók 4 személyre: 25-25 dkg földieper, málna, meggy, ribiszke, esetleg áfonya, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál tört mandula, 1 evőkanál mazsola, 1 liter tej. A gyümölcsöket megmossuk és lecsöpögtetjük. A meggyet kimagozzuk és a felforralt, majd lehűtött tejbe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a mandulát és a mazsolát. Habverővel óvatosan addig kevergetjük, amíg a tej a gyümölcsöktől átszínesedik. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, azután tálaljuk.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 102
Tegnapi: 32
Heti: 486
Havi: 1 737
Össz.: 919 202

Látogatottság növelés
Oldal: Jugoszláviai-Albán ízek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »