Habos túrós
Hozzávalók: A tésztához: 5 dkg margarin 5 dkg porcukor 1 db tojás 18 dkg liszt 1 kávéskanál sütőpor kevés tej A töltelékhez: 50 dkg túró 15 dkg porcukor 4 db tojás sárgája 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag vaníliás pudingpor 5 dl tej 2 csapott evőkanál liszt ízlés szerint cukor A tetejére: 4 db tojás fehérje 2 evőkanál cukor Elkészítés: A tésztához valókat kevés tejjel összeállítjuk, és egy kb. 20x30 cm-es tepsit kibélelünk vele úgy, hogy pereme legyen. A pudingot elkészítjük előírás szerint, de nem kell megfőzni. A villával összetört túrót a töltelék hozzávalóival összekeverjük, majd az előkészített pudingot is hozzáadjuk, és a tésztára öntjük. Előmelegített (kb. 180 fokos) sütőben 40-45 percig sütjük (ha a töltelék puding keménységű, akkor jó). A tojások fehérjéből és 2 evőkanál cukorból készített kemény habot rásimítjuk a töltelékre, és pirosra sütjük. Kihűlve szeletelhető. Megjegyzés: Nagyon finom, én dupla adagból készítem, mert nagyon hamar elfogy.
Túrós sütemény
Hozzávalók: 15 dkg puha vaj 18 dkg cukor 4 tojás 6-7 evőkanál búzadara 75 dkg sovány túró 25 dkg krémsajt 1 citrom reszelt héja 1 csomag vaníliás cukor Elkészítés: Egy formát kizsírozunk, a sütőt 200 fokra melegítjük. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal krémesre keverjük. A búzadarát, a túrót, a krémsajtot és a citromhéjat belekeverjük. A túrómasszát a formába (24 cm átmérőjű) töltjük, és a sütőben (középen, kb. 180 fokon) kb. 45 percig sütjük. Ízlés szerint melegen és hidegen is fogyasztható.
Pehelykönnyű túrós pite
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg margarin 4 tojás sárgája 3 dkg élesztő 30 dkg liszt csipet só kevés tej A töltelékhez: 1 kg túró 25 dkg porcukor 10 dkg áztatott mazsola 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 4 tojás fehérje 1 evőkanál liszt Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját habosra keverem a margarinnal. Hozzáadom a lisztet, majd a tejben megfuttatott élesztőt, egy csipet sót. Összedolgozom lágy, sima tésztává. Míg a tölteléket készítem, addig hűtőben tartom. A töltelékhez a túrót áttöröm, hozzáadom a porcukrot, a mazsolát, a citrom héját, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Összekeverem, majd lazán hozzáadom a keményre vert fehérjét és a kanál lisztet. A tésztát 2 részre osztom. Kikent és lisztezett tepsit kibélelek az egyik elnyújtott lappal. Rásimítom a tölteléket, majd befedem a tészta másik felével. Gyengén lenyomkodom, villával megböködöm. Letakarva 2 órát szobahőmérsékleten pihentetem. Tetejét sütés előtt csak tojássárgával kenem, villával hullámmintát rajzolok rá. Középmeleg sütőben sütöm. Csak ha már langyos, akkor szeletelem, különben nem lesz olyan szaftos. Megjegyzés: Elkészítése 30 perc. Pihentetése 2 óra, sütés kb. 45-50 perc.
Túrós lepény tészta nélkül
Hozzávalók: 50 dkg túró 1 tojás 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál kristálycukor 1 dl tej kevés víz 5 dkg mazsola 3 evőkanál rum vagy pálinka Elkészítés: A mazsolát a szeszben forrásig főzzük, utána tetőt rárakva pihentetjük. A túrót, a cukrokat, a tejet, a tojást és a kis vizet robotgéppel összemixeljük. Utána jöhet bele a mazsola (lével együtt). Ha túl híg, hagyjuk ki belőle a tejet! Keverjük össze, tegyük kivajazott, majd kicukrozott tepsibe, és 20-25 percig süssük! Ha megbarnult, akkor jó! Borítsuk ki, 1 napig pihentessük a hűtőben, utána fogyasztható! Megjegyzés: Nagyon finom!
Túrós pite
Hozzávalók: 40 dkg liszt 18 dkg kristálycukor 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 2 tojássárgája 1 kis pohár tejföl 15 dkg zsír A töltelékhez: 50 dkg túró 18 dkg cukor 2 tojássárgája 4 tojás felvert habja 2 evőkanál búzadara Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, kinyújtjuk. Zsírozott-lisztezett nagytepsibe tesszük az egyik lapot. A töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, a tésztára kenjük, majd a másik kinyújtott lapot rátesszük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütében megsütjük. Megjegyzés: Lehet almával, meggyel is készíteni.
Túrós-kókuszos bonbon
Hozzávalók: 25 dkg túró 25 dkg kókuszreszelék 20 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor tisztított mogyoró (sótlan) + kókuszreszelék a beforgatáshoz Elkészítés: A túrót, a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot és a porcukrot jól összekeverem. Legalább 20 percig állni hagyom (hogy a cukortól levet engedjen), majd dió nagyságú golyókat formálok belőle úgy, hogy a közepébe 1-2 mogyorót teszek. A végén még megforgatom kókuszreszelékben. Lehet úgy is tálalni, hogy egyet kakaóporba mártunk, egyet kókuszreszelékbe, és váltakozva - sakktáblaszerűen - tesszük a tálcára. Megjegyzés: Kinézetre ugyanolyan, mint a Raffaell, de szerintem az túl zsíros a margarintól és a tejportól, ezért én ezt a változatot készítem. Kb. 50 db lesz belőle. Jól szállítható (óvodába, iskolába, vendégségbe, ha vinni kell).
Hideg túrós
Hozzávalók: 1 kg túró 2 csomag vaníliás cukor (diétázóknak 1 vaníliarúd 20 g diétás cukorral összekeverve) ízlés szerint cukor vagy édesítőpor 1 citrom reszelt héja 1 tojás 1 csomag zselatin 50 dkg nektarin vagy bármilyen savanykásabb, kemény gyümölcs 1 kanál teljes kiőrlésű liszt Elkészítés: A gyümölcsön és a zselatinon kívül az alapanyagokat jól összekeverjük, és beleöntjük egy áttetsző tálba, majd elkészítjük a zselatint a csomag hátulján leírtak szerint, és ráöntjük a túróra. (Annyi víz kell a zselatinba hogy ne legyen túl folyós a túró.) Ha megvagyunk, belenyomjuk a gerezdekre vágott nektarint a túróba, és 2-3 óráig hagyjuk megdermedni a hűtőben. Megjegyzés: Nagyon finom!!!!! Cukorbetegek és fogyókúrázók is egyaránt fogyaszthatják.
Túrós kocka
Hozzávalók kb. 18 szelethez: A tésztához: 20 dkg babapiskóta 10 dkg darált dió 12 dkg vaj 2 evőkanál rum A töltelékhez: 2 tojás 6 dkg cukor 30 dkg tehéntúró 2 evőkanál méz 1 tasak vaníliás cukor 2 evőkanál étkezési keményítő A mázhoz: 3 dl tejföl 2 evőkanál méz A szóráshoz: 1 doboz színes szórócukor Előkészítés: A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral. A piskótát finomra összetörjük, vagy reszeljük. Elkészítés: A piskótát összekeverjük a darált dióval, a puha vajjal és a rummal. Ha nem állna össze, akkor pici tejet kell hozzátenni. A tésztát a sütőlapra tesszük, kb. 25x30 cm nagyságú téglalappá formázzuk. Jó tömör legyen! A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét keményé habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, beledolgozzuk a túrót. Hozzáadjuk a mézet, a vaníliáscukrot, a keményítőt, és óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét is. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A habos tölteléket rákenjük a tésztára, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Amíg sül, kikeverjük a tejfölt mézzel. Amikor kivesszük a sütőből a tésztát, rákenjük a tejfölös mézet, majd ismét visszatesszük a sütőbe, kb. 5 percre. Amikor letelt az idő, kivesszük, kihűtjük. Hidegen felszeleteljük, és a formá(ko)n keresztül leszórjuk a választott díszítőanyaggal. Munka: kb. 40 perc Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc
Túrós pille
Hozzávalók: 1 kg túró 10 db tojás 20 dkg kristálycukor 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg liszt 10 dkg mazsola citromhéj pici só Elkészítés: A hozzávalókat egy tálba öntöm, s jó habosra kikeverem géppel. Kivajazott tepsiben 180 fokon 35 percig sütjük. Megjegyzés: Nagyon finom, olyan a süti állaga, mint a pillecukoré, habos, könnyű. Próbáljátok ki, gyorsan kész és igen finom.
Pehelykönnyű túrós pite
Hozzávalók: Tésztához: 4 tojássárgája 15 dkg margarin 3 dkg élesztő, hozzá kevés tej 30 dkg liszt Krém: 75 dkg tehéntúró 25 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 10 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja 4 tojásfehérje 1 evőkanál liszt Elkészítés: Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadunk 3 dkg - tejben megfuttatott - élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk a rétestészta keménységű tésztát, és egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy tepsit. Áttörünk 75 dkg tehéntúrót, simára keverjük 25 dkg porcukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját, végül a 4 tojásfehérje keményre vert habját és egy kanál lisztet. A tésztával kibélelt tepsibe öntjük, és a másik cipót kinyújtva befedjük a túrókrémet. Kb. 3 órát langyos helyen pihentetjük, majd forró sütőbe tesszük, de a hőmérsékeletet sütés közben kicsit csökkentjük. Kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét vaníliás cukorral és kockákra vágjuk. Megjegyzés: Ezt a receptet anyukám barátnőjétől kaptam, nála ettem először ezt a sütit. Nagyon isteni, omlós, könnyű, és sokkal finomabb, mint amilyennek első hallásra tűnik. Egyszerűen isteni.
Túrós-almás kuglóf Marcsimódra
Hozzávalók: tészta: 4 tojás sárgája 4 kanál cukor 12,5 margarin sütőpor 50 dkg liszt 2 evőkanál tejföl töltelék: 2 alma reszelve 2 kanál tejföl 50 dkg túró 1 csomag vaníliás cukor 4 tojásfehérje habbá verve 1 egész tojás kis citromhéj 4 kanál cukor kis citromlé 1 evőkanál liszt Elkészítés: Jól összegyúrjuk a tésztához valókat, belenyomkodjuk a kuglóf formába úgy, hogy a tetejére is maradjon még. A tölteléket összekeverjük, a tésztára tesszük, majd a tetejét befedjük a maradék tésztával. 250 fokon fél órát sütjük. Ha kihűlt, felszeletelve tálaljuk.
Fantörpikus túrós linzer - 10 perc alatt
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt 10 dkg cukor 15 dkg margarin 1 citrom héja, leve 1 sütőpor 1 csipet só 2 evőkanál rum 10 dkg darált dió a töltelékhez: 50 dkg túró 10 dkg cukor 1 vaníliás cukor 1 tojás sárgája 1 tojásfehérjéből hab a beszóráshoz: 5 dkg szeletelt mandula Elkészítés: A tésztánál leírtakat kigyúrás nélkül egy kisebb tepsibe simítjuk (úgy ujjnyi tészta legyen). Ráterítjük a vaníliás túrót, megszórjuk szeletelt mandulával (elhagyható), és közepes lángon kisütjük. Megjegyzés: Az időhiányban szenvedő háziasszony fantasztikusan finom süteménye!
Túrós sütemény
Hozzávalók: 50 dkg túró 5 db tojás 4-5 csomag vaníliás cukor 20 dkg kristályccukor 5 evőkanál gríz 45 dkg tejföl A tetejére: 5 dkg margarin Elkészítés: A hozzávalókat a tojásfehérje kivételével összekeverjük és 2 órán át állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, a tetejére morzsolunk 5 dkg margarint. Lassú tűzön, kb. 160 fokon 35 perc alatt megsütjük. Megjegyzés: Még soha nem volt időm két órát állni hagyni, maximum fél órát, de nem vált kárára. A gríz így is megpuhult. Túró-fanatikusoknak különösen javallott finomság.
Gesztenyés süti - vagy mazsolás, kókuszos, meggyes
Hozzávalók: készen vásárolt vagy négy tojásból piskótalap A krémhez: 2 evőkanál liszt 1 evőkanál gríz 1 tojássárgája 3 dl tej 20 dkg vaj vagy margarin 20 dkg porcukor 1 adag fagyasztott gesztenyemassza, vagy 20-25 dkg meggy, vagy 10 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A tojássárgáját a grízzel, liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd kis lángon felfőzzük, állandó keverés közben. Ha ezzel készen vagyunk, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Közben még néhányszor megkeverjük. Fontos, hogy teljesen kihűljön! Ezután a vajat a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt krémhez adjuk. Ezután adjuk hozzá az ízesítőt, ami lehet gesztenyemassza, kimagozott meggy, kókuszreszelék vagy mazsola. Kinek mi tetszik jobban. Nálam a meggyes a nyerő! Megjegyzés: Ezzel a sütivel mindig nagy sikert szoktam aratni vendégeim körében. Gyermekkorom kedvenc sütijei közé tartozott, anyukámtól tanultam, aki rendkívül jól főz és süt a mai napig, sajnos már csak ritkán, mert 80 éves.
Agglegénysüti
Hozzávalók: 5 dkg vaj vagy margarin 10-12 evőkanál búzadara (gríz) 4-5 evőkanál cukor mazsola kókuszreszelék 2,5-3 dl hideg víz kakaó Elkészítés: A vajon vagy margarinon megmelegítem a búzadarát (grízt), összekeverem a cukorral, a kókuszreszelékkel és a mazsolával, majd felöntöm hideg vízzel. Addig keverem, amíg tejbegríz-sűrűségű masszát kapok. A tetejét megszórom kakaóval, leveszem a tűzről, és tíz percig állni hagyom. Megjegyzés: A mazsola, kókuszreszelék és kakaó tetszés szerint változtatható, kicserélhető gyümölcsökre, porcukorra, fahéjra, ahogy ízlik - és ami van otthon. Aki ezt megsüti, nem marad agglegény! :)