Babkása
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, só, 2 ek. liszt, kis fej vöröshagyma, kis olaj Elkészítés: A tarkababot jól beáztatjuk, majd kuktában feltesszük főni, annyi sós vízben, hogy ellepje. A jól megfőtt babot turmixgéppel, vagy zúzófával (?) pépesre törjük saját visszamaradó levében, majd még forrón egy marék lisztet szórunk rá. Néhány percig összefőzzük. Közben olajban hagymát pirítunk, szép barnára, ropogósra. Lapostányérokra simítjuk a kását, evőkanállal gödröcskéket nyomkodunk bele, és meglocsoljuk a hagymás olajjal. Jóízű, laktató étel, sok vizet kíván rá az ember. Egyes helyeken hagymás olaj helyett tejföllel öntözik meg.
Babpástétom
Hozzávalók: fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evőkanál libazsír vagy olaj. A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük. Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Babpörköltös egytál
Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 2 fej hagyma, fél csomag szója-granulátum, 2 db paradicsom, 10 dkg szarvacska tészta, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál só, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi pirospaprika, vegeta. Elkészítése: A babot, 10 órányi áztatás után, kevés vízben sóval és vegetával majdnem puhára főzzük (kb. fél óra). A hagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk és összevágjuk. A szóját a hagymával az olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, és 3 dl-nyi vízzel felöntjük. Beletesszük a paradicsomot, az ízesítőket, és addig pároljuk, míg a paradicsom majdnem szétfőtt (kb. 10 perc). Ekkor beletesszük a babot és amint felfőtt, rögtön a tésztát. Amikor a tészta megfőtt, megdagadt, szinte lé nem is marad az étel alatt. Tejföllel tálaljuk.
Babos libaegytál
1 libaaprólék, 20 dkg nagy szemű szárazbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors. A libaaprólékot megtisztítom, megmosom, és kis darabokra vágom. Az előző este hideg vízbe áztatott babot leöblítem (ha van 10 perc időm, akkor a megduzzadt babszemekről egy mozdulattal lehúzom a héjat, így könnyen emészthetővé válik), a zöldséget megtisztítom, és kis hasábokra vágom. Az olajat serpenyőben felforrósítom, és rajta a libaaprólékot átpirítom, majd rászórom a lisztet, és együtt pirítom tovább néhány percig. Ezután a libahúst kiveszem a serpenyőből, és mély tűzálló tálba rakom. Hozzáteszem a zöldséget és a babot, majd a tejfölbe belekevert reszelt vöröshagymával, paradicsompürével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal lelocsolom. A serpenyőben maradt zsiradékot felöntöm 1 dl vízzel, és felforralva ráöntöm a babra. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben jó egy órán keresztül párolom. Ez után ellenőrzöm, hogy a hús megpuhult-e, és párpercnyi pirítás után tálalom. A tányéron kevés tejföllel külön is megöntözöm. Elkészítési ideje: 120 perc
Babos pizzabatyú
Hozzávalók: 1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt (konzerv) paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg disznóbab, 5 dkg reszelt sajt Elkészítés: Ez a félbehajtott pizzafajta rendkívül ízletes tölteléket rejt. Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk. Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, és 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tésztát négy részre osztjuk, és a 18 centiméter átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon. Félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük, és jól összenyomkodjuk a széleket. Mindegyik batyu tetejére 15 gr. reszelt sajtot szórunk. Megkent sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük
Bolgár gyuvecs
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg marha vagy sertéscomb, 1 kis padlizsán, 15 dkg zöldhüvelyű bab, 2 zöldpaprika, 4 paradicsom, 15 dkg konzerv fehér bab, 2 nagyobb burgonya, 1 szál sárgarépa, 10 dkg rizs, 2 tojás, 2 dl joghurt, olaj, só, pirospaprika. Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és zöldpaprikát, a felkarikázott sárgarépát és a széttördelt zöldbabot. Megsózzuk, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a cikkelyekre vágott paradicsomot, a kockára vágott burgonyát, a konzerv babot, a rizst és felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, amennyi ellepi. Kis lángon, kevergetés nélkül megpároljuk. Végül leöntjük a tojással elkevert joghurttal, és addig főzzük, amíg a tojás megszilárdul. Római tálban, sütőben is készíthető.
Brokkoli-szárazbab egytál
25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedő alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd 1 óra főzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítőt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10 perc alatt a zöldségeket összefőzzük a babbal.
Chilis bab mazsolával
Hozzávalók: 45 dkg száraz bab, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, 1 kiskanál fekete bors, 1/2 kiskanálnyi Cayenne bors, 1 szárított chili vagy cseresznyepaprika, 2.5 dl paradicsomlé, 10 dkg áztatott mazsola, 1 kanálnyi étkezési keményítő A megmosott babot egy éjszakára beáztatjuk. A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a babot az áztatólevével együtt, majd a hozzávalót, a fűszereket a mazsola nélkül. Fedő nélkül gyenge tűzön főzzük 1 órán át. Ha levét elfőtte, paradicsomlével hígítjuk. A főzés befejezése előtt hozzáadjuk a mazsolát. (Sűríthetjük étkezési keményítővel. Tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.
Egytálétel babbal és kolbásszal
1 közepes fej vöröshagyma, 1 zellerzöld, levélnyéllel, 1 evőkanál olaj, 1 konzervdoboz fehér bab (Cannelloni, 400 g), 200 g fokhagymás kolbász, 200 g sütőkolbász (fehér). 1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom (Pelati, 400 g), 1 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál száraz fehérbor, 1/8 l tyúkhúsalaplé. 1 teáskanál morzsolt szurokfű (oregano), só, fekete bors, 1 kis lestyánlevél Előkészítés: 12 perc Főzés: 25 perc TÁLALÁSI JAVASLAT Ez az egytálétel már önmagában is igen tápláló, de azért ki lehet egészíteni salátával. 1. A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A zellerzöldet szárával együtt megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a zellert, majd 5 percig pároljuk. A babot leöblítjük és lecsepegtetjük. 2. Közben a fokhagymás kolbászt és a sütőkolbászt 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A kolbászokat zsiradék hozzáadása nélkül sütjük egy másik serpenyőben, amíg kissé be nem barnulnak. Tányérra papírtörlőt helyezünk, ezen csepegtetjük le a kolbászokat. A kisült zsírt kiöntjük a serpenyőből. 3. A paradicsomot levével együtt, a babot, cukrot, bort, tyúkhúsalaplét, szurokfüvet, sót és borsot beleöntjük a hagymás-zelleres keverékbe. Nagyobbra vesszük a lángot, és az egészet felforraljuk. 4. Hozzáadjuk a kolbászokat. Csökkentjük a hőfokot, a serpenyőt lefedjük, és mindezt együtt kb. 10 percig csendesen főzzük. Levesszük a fedőt, és további 5 percig főzzük. A lestyánt megmossuk, szárazra töröljük, leveleit csíkokra vágjuk. Az egytálételt megszórjuk lestyánnal és tálaljuk.
Fehérbabos tál
Hozzávalók: 25 dkg fehér bab, 1 ek. vaj/margarin, 4 sárgarépa, 2 ek. sűrített paradicsom, 1/2 zellergumó, 40 dkg száraz, füstölt kolbász, 1 vastag szál póré, 1-2 ek. ecet, 1 hagyma néhány szál petrezselyem Elkészítés: A babot éjszakára 3/4 l hideg vízben beáztatjuk. Másnap a répát, a zellert és a pórét megtisztítjuk, meghámozzuk, és apróra vágjuk. A hagymát kockákra vágjuk. A babról leöntjük a vizet, és felfogjuk. Egy fazékban felforrósítjuk a vajat/margarint, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Beleöntjük a babról leöntött vizet és a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a babot, és 45 percig főzzük. Közben felszeleteljük a kolbászt. Az apróra vágott zöldségekkel együtt a babhoz keverjük, és további 15 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint az ecettel savanyítjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, és tálaláskor a tányérokra szórjuk.
Görög bab
30 dkg nagy szemű szárazbab, 1 db citrom, 10 dkg vöröshagyma, bors, só, 1,5 dl olívaolaj A babot kiválogatjuk, beáztatjuk, majd kevés sóval félig megfőzzük. Ezután olívaolajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a babot, és csontlé aláöntésével puhára pároljuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és melegen tálaljuk.
Hagymás-bab
Hozzávalók: fejtett bab, párizsi, kukorica, paradicsom, paradicsompaprika, szalonna, hagyma, só, paprika (őrölt), fokhagyma, bors, chili (mindez ízlés szerinti mennyiségben). A babot annyi vízben teszem fel, hogy épp ellepje, ha majdnem megfőtt, hozzáteszem a kukoricát. A csíkokra vágott párizsit (finomabb pulykahússal) kevés olajon megforgatom, felöntöm kevés vízzel, sűrített paradicsommal, befűszerezem (lásd fenn). Amikor kész a hús, bele a babos kukorica, az egészet jól összeforralom. Nagyon laktató, mint a legtöbb babétel.
Kubai sült szárazbab
0,5 kg sós vízben kifőtt száraz bab, 1 póréhagyma, 1 karikára vágott hagyma, 5 ek. olívaolaj, 3 hámozott 4 felé vágott paradicsom, 1 ek. citromlé, 1 mk. Frissen őrölt bors, só, 2 főtt tojás négyfelé vágva, 2 ek. kimagozott olajbogyó, 1 ek. reszelt sajt, 2 kimagozott őszibarack. Olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a főtt babot, a paradicsom felét, citromlevet, borsot, sót, olajbogyót, a tojás felét. Óvatosan keverjük össze. Rakjuk rá a maradék paradicsomot, tojást. Fedjük le, tegyük forró sütőbe. Ha oldalt barnul a bab, vegyük le a fedőt, szórjuk be az ételt reszelt sajttal. Pirítsuk rá a sajtot.
Mexikói szárazbab csicseriborsóval és chorizóval
2 csésze száraz bab, 1 csésze csicseriborsó (mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek. disznózsír, 1 felaprított hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo (pirospaprikás száraz kolbász), 1 csipet szurokfű, só. Külön-külön fazékban főzzük meg félig a babot, borsót. Tegyük a zsírt, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, kolbászt serpenyőbe, pirítsuk, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük össze a borsóval, babbal, tegyük hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve főzzük meg, annyi víz maradjon rajta, amennyi éppen hogy befedi. Forrón, rizzsel tálaljuk.
Paradicsomos bab (4 személyre)
60 dkg fejtett vagy 25 dkg száraz bab, 50 dkg paradicsom, 7 ek. olívaolaj, 1 csomó friss zsályalevél, só, bors Egy lábasban olajon megpirítjuk a fokhagymát a csomóba kötött zsályával együtt, azután mindkettőt kidobjuk. Beletesszük a babot, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük, és néhány percig pároljuk. A paradicsomot lehámozzuk, áttörjük, azután evőkanalanként adagolva, élénk tűzön a babhoz keverjük. Amikor a bab az összes paradicsomot magába szívta, akkor elkészült. Ha fejtett babot használunk, előzőleg forró vízben főzzük puhára. A száraz babot felhasználás előtt 12 órával beáztatjuk, azután sótlan forró vízben puhára főzzük
Paradicsomos fejtett bab
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg friss, idei fejtett bab (kifejtve), 30 dkg friss paradicsom, 1 szelet (5-6 dkg) húsos kolozsvári szalonna, 2 dkg vaj, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csomó petrezselyem, 1-2 szál zellerzöld, 1-2 rozmaringlevél, só, őrölt bors, majoránna. A babot a szalonnaszelettel együtt annyi enyhén sós vízben főzzük meg, hogy amikorra kész, a leve teljesen elfőjön. A szalonnát kivesszük, felkockázzuk, és egy serpenyő aljára elterítjük. Ráöntjük a babot, ezt is elterítjük, ráhintjük a finomra vágott petrezselyem- és zellerzöld felét, rámorzsolunk egy levélke rozmaringot és lefedve, gyenge tűzön megpirítjuk. A felhevített vajban megfonnyasztjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, beletesszük a felkockázott paradicsomot (amelyet előbb forró vízbe mártottunk és lehúztuk a héját), a zöldfűszerek másik felét és erős tűzön, fakanállal sűrűn forgatva, lepirítjuk. Hozzákeverjük a fejtett babhoz, és együtt átforrósítjuk. Száraz sültekhez kiváló köret, de vacsoraként egymagában is megállja a helyét.
Rakott bab 1.
Hozzávalók 6 személyre: 35 dkg szárazbab, 80 dkg darált sertéshús, 1 kis hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 3-4 paradicsom, 2 evőkanál vaj, csípős paprika, 10-12 dkg füstölt szalonna, só. Az apróra vágott hagymát a felhevített vajban üvegesre pároljuk, belekeverjük a paradicsompürét, megsózzuk, majd hozzáadjuk a húst, s addig pároljuk, míg ki nem fehéredik, illetve ameddig el nem főtte a levét. Az előző este beáztatott babot enyhén sós vízben megfőzzük, a levét leöntjük. Egy magas falú tűzálló edény alját és az oldalát a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük, rá egy sor babot teszünk, majd a darált húst, utána vastagabb paradicsomszeleteket. Erre újra bab, majd hús és paradicsom kerül, s az egészet szalonnával fedjük be. Meglocsoljuk a bab főzővizével, fűszerezhetjük erős szurokfűvel, és sütőben mintegy fél óráig sütjük.
Rakott bab 2.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált marhahús, 30 dkg tarkabab, 1 fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 csomó petrezselyem, 2 csípős, hegyes zöldpaprika, 2 paradicsom, 10-15 dkg füstölt szalonna, őrölt bors, só, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál citromlé. Az este beáztatott, majd leszűrt babot sós vízben megfőzzük. Az olaj felével a darált húst és a finomra vágott hagymát állandóan kevergetve 10 percig pirítjuk. Egy másik serpenyőben, az olaj másik felével a felszeletelt paprikát, a hozzáadott paradicsompürével addig pároljuk, míg a paprika megfonnyad. Borsozhatjuk, vagy egy kiskanál szárított szurokfűt tehetünk bele, s hogy jó, leveses mártást kapjunk, felöntjük kevés vízzel vagy húslével. A tepsi, vagy tűzálló edény álját vékonyan megkenjük olajjal, beleteszünk egy réteg húst, rá a babot, leöntjük a zöldpaprikás mártás felével, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, majd újra hús, bab, petrezselyem, mártás a sorrend. Az egészet meglocsoljuk citromlével, elrendezzük rajta a bevagdalt szalonnaszeleteket, alufóliával vagy fedővel letakarjuk, és 20-25 percig középmeleg sütőben sütjük. Hogy nagyon ki ne száradjon, a sütés előtt kevés húslével ezt is felönthetjük. Ropogósabb lesz a szalonna, ha a sütés befejezése előtt néhány perccel a fóliát, illetve a fedőt levesszük. Tálalásnál paradicsom- és citromszeletekkel díszítjük.
Rakott bab 3.
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 30 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2 csipős hegyes zöldpaprika, 2 paradicsom, 10-15 dkg füstölt szalonna, só, bors, 1 evőkanál paradicsom püré, 1 evőkanál citromlé Az este beáztatott babot, leszűrjük, és sós vízben megfőzzük. Az olaj felével a darált húst és a finomra vágott hagymát állandóan kevergetve 10 percig pirítjuk. Egy másik serpenyőben, az olaj másik felével a felszeletelt paprikát, a paradicsom pürét addig pároljuk mig a paprika, megfonnyad, borsozzuk, kevés vízzel felöntjük. A tepsi alját vékonyan olajjal kikenjük, beleteszünk egy réteg húst, rá a babot, leöntjük a zöldpaprikás mártás felével majd újra hús, bab, mártás a sorrend. Meglocsoljuk citromlével, elrendezzük rajta a bevagdalt szalonnát alufóliával, vagy fedővel letakarjuk, és 20-25 percig középmeleg sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt néhány perccel levesszük a fóliát.
Rokfortos babtorta
Hozzávalók: az alaphoz 30 dkg tarkabab, 2 tojás, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 1 evőkanál bor, 1 mokkáskanál só és törött bors; a töltelékhez 10 dkg vaj, 20 dkg reszelt márványsajt, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, csipetnyi só, vaj és liszt a formához. A babot előző este beáztatjuk. A felázott babot lehéjazzuk, és kuktafazékban, másfél dl vízben, a betéten puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és hűlni hagyjuk. A tojássárgát, a sót, a bort simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt parmezánsajtot, a villával simára tört babot, majd belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. Egy kisebb tortaformát vajjal vastagon kikenünk, liszttel meghintjük, és beleöntjük a babos masszát. Egyenletesen szétkenjük, és előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt márványsajtot simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a finomra vagdalt snidlinget, majd jól összedolgozzuk. A megsült, kihűlt tortát két lapba vágjuk, vastagon megkenjük a rokfortos krémmel, tetejét is bekenjük, és alufóliába csomagolva alaposan kifagyasztjuk. Cikkekre vágva kínáljuk.