Bajan csirke (barbadosi)
Hozzávalók: 4 csirkemell, 3 friss erős paprika, 1 ek erős paprikapép (Erős Pista), 6 zöldhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 2 ek vágott petrezselyemlevél, ˝ kk őrölt szegfűszeg, ˝ kk bors, 1 tojás, 1 ek szójaszósz, liszt, prézli, olaj. A melleket bőrözze le, a paprikát és hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át. Keverje össze a paprikát, zöldhagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, szegfűszeget, borsot és citromlevet. Irdalja a melleket, tömje a keveréket a vágásokba, majd zárja azokat fogpiszkálóval. Verje fel a tojást, keverje hozzá a szója- és paprikaszószt. A melleket forgassa lisztbe,majd a tojáskeverékbe, végül a prézlibe.Süsse a csirkét olajon vagy grillen vagy roston, mindkét oldalán készre. Tálalás előtt vegye ki a fogpiszkálókat.
Jamaicai currys csirke
Hozzávalók: 1 csirke, ˝ kk só, ˝ kk bors, 2 ek currypor, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes erős paprika, 1 kk kakukkfű, 2 babérlevél, 1 zöldhagyma, 3 ek citromlé, 3 ek olaj, 5 dl víz. A csirkét darabolja testrészeire, mossa meg ecettel vagy citromlével, a hagymát aprítsa, a fokhagymát törje át, a paprikát kimagozva vágja finomra, a zöldhagymát aprítsa finomra. Keverje össze a fűszereket, hagymákat és paprikát, dörzsölje be a csirkét kívül-belül alaposan e keverékkel, fedje le és hagyja pácolódni 1-2 órát. Utána kaparja le a pácot, kis tálban keverje a citromléhez. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat, rajta süsse a csirkét aranybarnára, majd öntse le az olajat, öntse bele a vizet, tegye hozzá a pácfűszeres citromlevet. Párolja mérsékelt hőn míg a csirke megpuhul és a lé mártássá sűrűsödik. Tálalja rizságyon, friss salátával.
Jerk csirke (jamaicai)
Hozzávalók: 1 nagy csirke (kb. 1,5 kg) vagy azonos súlyú mell vagy comb, 4 dl jerk-pép, köret. A csirkéről vágja le a szárnyvéget és nyakat, vágja félbe hosszában. Kenje be kívül-belül a jerk-péppel, hagyja pácolódni 1-4 órát fedve, hűtőben. Süsse meg grillen vagy roston (kb. 45 perc), időnként forgassa és kenje a maradék ill. lecsöpögő péppel. Tájhű köret: főtt krumpli, banán, rizs, bab, káposzta. Jerk-pép: 4 zöldhagyma vagy 1 hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2-5 friss erős paprika, 2 ek olaj, 1 ek bors, 1 ek őrölt koriander, 3 ek friss gyömbér, 2 ek citromlé, 2 ek só, 1 kk szerecsendió, 1 kk fahéj, 3 babér, 1 kk fűszerkeverék (pl. Vegeta) sima péppé turmixolva.
Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 25 dkg liszt, 2 ek vaj, 1 dl juharszirup, 1 kk borsikafű, ˝ kk kakukkfű, Ľ kk zsálya, 1 hagyma, 1 dl víz, só és bors ízlés szerint. A csirkét forgassa sózott-borsozott lisztbe. Nehéz (pl. öntöttvas) tepsiben vagy serpenyőben forrósítsa fel a vajat, rajta a csirkét süsse barnára mindkét oldalán. A juharszirupot öntse a csirkére, szórja be borsika- és kakukkfűvel, zsályával, öntsön vizet az edény aljára. Süsse fedetlenül 180 C°-on 50-60 percig, míg megpuhul, időnként megöntözve az edény alján összegyűlt levével. Megjegyzés: a „juharszirup’’ sűrített almalé, ezzel vagy birsalma-sűrítménnyel dolgozzon.
Csirke Ratatouille (karibi)
Hozzávalók (4 sz.): 8 csirkerész, 1 padlizsán, 1 hagyma, 1 cukkini, 4 paradicsom, 2 ek paradicsomszósz, 3 dl csirkehúsleveslé, 2 kk kömény, 2 kk cukor, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, gomba (kihagyható). A padlizsánt szeletelje, sózza és borsozza, majd hagyja állni. A hagymát és cukkinit szeletelje, a paradicsomot hámozza és vágja kis kockákra, a fokhagymát törje át. A csirkét borsozza, lábasban, fedetlenül főzze kb. 30 percig. A padlizsánt csöpögtesse le, tegye lábasba a hagymával, fokhagymával, cukkinivel, paradicsommal és szósszal, csirkelevessel, köménnyel és cukorral. Sózza-borsozza ízlés szerint, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja fedve 10 percig. Öntse ezt a mártást a csirkére és párolja további 40-50 percig. Körítse aprított petrezselyemmel.
Calypso grillezett csirke (karibi)
Hozzávalók (4 sz.): 2 csirkemell felezve, 50 dkg hagyma, 2 zöldpaprika, 2 ek citromlé, 1 kk őrölt kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, ˝ kk bors, 15 dkg paradicsom, 1 erős paprika, 5 dkg cukor, 3 ek fehér rum, 80 dkg darabolt ananász, 20 dkg darabolt mangó, banán, só, 60 dkg főtt rizs. A hagymát aprítsa finomra, a paprikát turmixolja vagy aprítsa, keverje hozzájuk a citromlevet, kakukkfüvet, és áttört fokhagymát. Ebben pácolja a csirkét hűtőben 1 óráig. A csirkét vegye ki, sózza és borsozza, a páclevet tegye félre. Párolja a csirkét nagy teflonos edényben, közepes hőn míg barnulni kezd, időnként fújja be olajjal. Öntse rá a páclevet, tegye bele a paradicsomot, erős paprikát és vizet, sózza ízlés szerint, melegítse forrásig, ekkor fedje le, vegye lejjebb a hőt és párolja 45 percig. Vegye ki az erős paprikát. Tálaláskor a fél csirkemellre kanalazzon paradicsomos levet, mellé trópusi salsát, hámozott szeletelt és barnára párolt banánt, valamint főtt rizst. A salsa: nagy tálban keverjen össze cukrot, citromlevet és rumot, tegyen bele erős paprikát, ananász- és mangódarabokat, esetleg egyéb édes gyümölcsöt is, hűtse legalább 2 óra hosszan.
Csirke Pelau (karibi)
Hozzávalók: 1,2 kg csirkerész, 1 ek Worchestershire szósz, 1 ek szójaszósz, 1 ek ketchup, 45 dkg nyers rizs, 5 dl kókusztej, 5 dl víz, 1 nagy hagyma, 1 friss édes paprika, 30 dkg zöldborsó, só, bors. A csirkét fűszerezze sóval, borssal, finomra vágott vagy turmixolt zöld- és fokhagymával, kakukkfűvel és petrezselyemzölddel. A hagymát szeletelje, a paprikát aprítsa fel. Hevítsen vastag aljú edényben 2-3 ek olajat, pirítsa rajta a cukrot barnára. Tegye rá a csirkét, forgassa bele hogy jól bevonja a karamellmáz, süsse kevergetve 5 percig. Keverje hozzá a rizst, süsse kevergetve további 3 percig. Adja hozzá a hagymát, borsót és paprikát, keverje össze, majd öntse rá a kókusztejet és vizet, sózza-borsozza. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt, fedő alatt párolja kb. 25-30 percig, míg a rizs megfő és a lé teljesen elpárolog. Ha a rizs nem puha de már nincs leve, kis vizet töltsön alá és főzze még. Főzés helyett sütheti is: felforralás után fedje fóliával, süsse előmelegített sütőben, közepes hőn 25-30 percig. Így a rizs biztosan nem ég le és nem lesz száraz.
Nyugatindiai kreol csirke (karibi)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 2 hagyma, 2 friss paprika, 8 sárgarépa, 1 zeller vagy petrezselyem, 4 paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 zöldhagymaszár, 1 ek nyugatindiai kreol erőspaprika mártás. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja 2-3 cm-es kockákra. Az egyik hagymát, a petrezselymet, zöldhagymát és fokhagymát vágja finomra és 1,8 dl vízzel turmixolja sima péppé. Sózza ízlés szerint, keverje bele a kreol mártást, majd forgassa bele a csirkét. Tegye hűtőbe legalább 15 percre. Vágja kis kockákra a paradicsomot, paprikát és a másik hagymát, külön a sárgarépát is. A csirkét a páccal lábasban főzze kb. 25 percig, míg megpuhul; ha leragadna, kis vizet öntsön alá. Külön edényben főzze meg a sárgarépát kevés vízben. Süsse a paradicsomot, paprikát és hagymát serpenyőben 2 ek olajon 3-4 percig. Keverje a főtt és sült zöldféléket a csirkéhez, párolja kis hőn, sűrűn kavargatva 5-6 percig. Rizzsel körítse. Uborkasaláta illik hozzá. Nyugatindiai kreol erőspaprika mártás: friss erős paprika, papaya és fűszernövények turmixa, a pontos arányok titkosak. Keverje e szerint, vagy helyettesítse Erős Pistával.
Sült csirke (karibi)
Hozzávalók: 1 csirke; a páchoz: hagyma, metélő-vagy póréhagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors, cukor, citromlé, csipet cukor; 2 ek olaj, 2 ek cukor, 1 ek szójaszósz, 1 ek ketchup. A csirkét bőrözze le, vágja falatnyi darabokra, forgassa a pácba és hagyja állni egy éjt. Az olajon barnítsa meg a cukrot, de ne égesse meg. Tegye rá a csirkét, keverje meg, majd keverés nélkül süsse aranybarnára (3-5 perc), adja hozzá a pácot, szójaszószt és ketchupot és süsse még 5 percig. Töltsön alá egy kis vizet és süsse kb. 1 órát, míg a csirke megpuhul. Adhat a víz mellett kis kókusztejet is.
Arroz con pollo, rizses csirke (kubai)
Hozzávalók: 90 dkg csirkemell és comb; a páchoz: 2 kk oregano, 2 kk őrölt kömény, 1 kk fehérbors, 1 ek vörösborecet; a leveshez: 1 ek olaj, 1 kis hagyma, 1 kis édes paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál petrezselyemzöld, 1 kis paradicsom, 5 dl víz, 1 dl bor, 2 dl sör, ˝ kk sáfrány, 2 kk ketchup, 2 ek töltött zöld olívabogyó, só, bors. A csirkét vágja bontási darabokra, ne bőrözze le. A hagymát, paprikát és petrezselyemzöldet vágja finomra, a fokhagymát törje át, a paradicsomot vágja kockákra. Keverje össze a pácot, forgassa bele a csirkedarabokat, hagyja állni legalább 15 percig. Húzza le a pácot, előmelegített sütőben roston süsse oldalanként 2 percig. Tegye tálcára, a zsíros részeket távolítsa el. Serpenyőben a sütőben, erős hőn süsse a hagymát, paprikát, fokhagymát és petrezselyemzöldet kb. 3 percig, míg meglágyul de nem barnul meg, tegye rá a paradicsomot és süsse még 1 percig. Tegye rá a csirkét, öntse rá a vizet, bort és sört, keverje hozzá a ketchupot, olívát, sót és borsot ízlés szerint. Forralja fel, fedje és vegye kicsire a hőt, így párolja a csirkét 30 percig. Közben főzze meg a rizst. Javasolt kevéssel a főzés vége előtt a fővő rizsbe keverni 10 dkg zöldborsót és 2 finomra vágott friss hegyes erős paprikát.
Enchiladas (mexikói)
Hozzávalók (4-6 sz.): 60 dkg csirkehús, 20 dkg hagyma, 6 dkg margarin, 6 dkg liszt, 8 dl víz, 3 csirkeleveskocka, 2,5 dl tejföl, 40 dkg cheddar sajt, 15 dkg hegyes erős paprika, ˝ kk chilipor, 10 tortilla búzalisztből, 3 dkg petrezselyem. A csirkét bőrözze le, főzze meg és aprítsa fel. A hagymát, paprikát és petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot reszelje le. Közepes méretű serpenyőben dinsztelje meg enyhén a hagymát, adja hozzá a lisztet, vizet és leveskockát, főzze kevergetve míg besűrűsödik. Vegye le a tűzről. Keverje bele a tejfölt. Nagy edényben keverjen össze 2,5 dl-t ebből a mártásból, 15 dkg reszelt sajtot, erős paprikát, chiliport és a csirkét. A maradék mártásba merítve puhítsa meg a tortillákat, töltse meg a csirkés mártással, tekerje fel és tegye sütőedénybe. A maradék mártást kenje a tortillatekercsek tetejére, szórja meg sajttal és petrezselyemmel. Süsse 180 C°-on kb. 25 percig, míg felhólyagosodik.
Enchiladas Verdes San Luís Potosi-i módon (mexikói)
Hozzávalók (4-6 sz.): 50 dkg csirkehús, 40 dkg kis zöld paradicsom, 2 hegyes erős paprika, 1 kk őrölt koriander, 0,8 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk só, 2 ek olaj, 2 dl tejföl, 12 tortilla, 1 közepes hagyma, 6 dkg kemény sajt. A csirkét főzze meg és aprítsa kicsire. A paradicsomot főzze meg, majd turmixolja az erős paprikával, korianderrel, tejjel, fokhagymával és sóval simára. Serpenyőben hevítse az olajat középforróra, öntse bele a pépet és süsse kb. 5 percig, kevergetve. Vegye le a tűzről, keverje bele a tejfölt és tegye félre. A tortillákat süsse olajon vagy mikróban míg lágyak és hajlíthatóak lesznek; mártsa egyenként a zöld mártásba, majd tegyen rá csirkét, tekerje fel, tegye sütőedénybe a tekercseket szorosan egymás mellé, öntse rá a maradék mártást, szórja meg reszelt sajttal és hagymával, majd süsse 180 C°-on 15-20 percig.
Fajitas (mexikói)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 6 ek citromlé, 6 ek Worchester szósz, 6 ek szójaszósz, 6 ek 5 %-os ecet, 4 gerezd fokhagyma, 2 kk tabasco szósz (Erős Pistával pótolható), 2 kk köménymag, 1 kk só és bors, 8 tortilla (lángoslepény kukoricalisztből) kb. 20 cm átmérőjű, 2 hagyma, 2 édes paprika. A csirkét bőrözze le és vágja kb. 6 mm vékony szeletekre. Készítsen páclevet a citromlé, Worchester szósz, szójaszósz, ecet, tabasco szósz, átnyomott fokhagyma, kömény, só és bors keverésével, öntse a csirkeszeletekre, legalább 2 óráig hűtve hagyja állni, időnként megkeverve, hogy jól átjárja a lé. A tortillákat melegítse fel alufóliában. Közben süsse meg a csirkét, a pácból kivéve, nem lecsöpögtetve, előmelegített olívaolajon, közepes hőn, rátéve a vékonyra szeletelt hagymát és paprikát, nem engedve leragadni (időnként tologassa), kb. 10 perc kell hozzá. Ossza el a csirkeszeleteket a tortillákra. Salsával tálalhatja.
Pollo deshebrada, aprított csirke (mexikói)
Hozzávalók: 1 csirke, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk oregano, 1 kk só, ˝ kk bors, 2 babérlevél. A csirkét negyedelje, fektesse nagy lábasba egy rétegben. Öntse fel vízzel, hogy az 2-3 cm-rel fedje a csirkét. Melegítse forrásközelig, tegye bele az összes hozzávalót, vegye lejjebb a hőt és párolja félig fedve kb 25 percig, míg úgy megpuhul, hogy lefoszlik a csontról, félidőben egyszer fordítsa meg. Vegye le a hőről, hagyja szobahőmérsékletre hűlni a levében. Ha kihűlt, vegye ki a csirkét, bőrözze le és villával kaparva aprítsa finom foszlányokra.
Becsinált csirke (portorikói)
Hozzávalók: fél csirke, ˝ kk só, 3 gerezd fokhagyma, ˝ hagyma, 1 kk koriander,3 cseresznyepaprika, 3 krumpli, 2,5 dl bor, 1,2 dl víz. Mindent tegyen lábasba. Főzze közepes hőn, míg a hús és krumpli megpuhul.
Brokkolis-sajtos csirke (USA-beli)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 50 dkg brokkoli, 5 dkg cheddar sajt, 3 dl sovány tej, 1 kk citromlé, ˝ kk currypor, csipet bors, 3 dl gombakrémleveslé, 3 ek liszt, 1 ek vaj, 3 ek víz. A csirkét főzze meg és aprítsa fel, a sajtot reszelje le. A brokkolit tépje rózsáira, sütőserpenyőbe vagy tepsibe helyezze el 2 rétegben, szárával középre fordítva. A csirkét kanalazza középre a szárakra, szórja rá a sajtot. Mély tálban keverje simára a tejet, citromlevet, gombakrémlevest, curryt és borsot , másik tálban a lisztet a vízzel, majd a kettőt egyesítve. Forralja fel, állandó keverés mellett, s főzze míg besűrűsödik, majd öntse a csirkére. A felolvasztott vajba szórjon 1 ek pirított zsemlyemorzsát, öntse az ételre. 180 C°-ra előmelegített sütőben süsse fedve 20 percig, majd fedetlenül még 15 percig. 10 perc hülés után tálalja. Főtt rizs köret ajánlott.
Fehér chili (USA-beli)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 30 dkg fehér szárazbab, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek őrölt köménymag, 1 ek oregano, 1 ˝ ek tört vagy őrölt erős paprika, ˝ ek só, 5 dl csirkehúsleveslé, 2,5 dl víz. A babot előző nap áztassa be, a hagymát aprítsa finomra, a fokhagymát törje át, a csirkét bőrözze le és csontozza ki. A babot fedésig töltött vízben melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 20 percig. Öntse le a vizet. A csirkét vágja kis kockákra, olajon süsse aranybarnára (kihagyható). Tegyen mindent agyagedénybe, jól keverje össze, fedje be és főzze kis hőn 10-12 órát, vagy nagy hőn 5-6 órát. Megjegyzés: csirke helyett vagy mellett tenger gyümölcseivel is készíthető: különféle rákhúsok, osztriga, halhús felhasználásával; ezeket a rizzsel egyidejűleg kell beletenni. Az eredeti recept zellert tartalmaz petrezselyem helyett; aki meg tudja enni ezt a dögletes bűzű, mérgező gyomot, tegye.
Pittsburgh curry (USA-beli)
Hozzávalók: 80 dkg csirkehús, 1 kk gyömbérpor, ˝ kk szárított tört erőspaprika, 1 kk bors, 2 ek só, 2 hagyma, 4 ek olaj, 40 dkg zöldborsó, 4 gerezd fokhagyma, 1 cm-es darab friss gyömbér, ˝ kk mustármag, 1 kk köménymag, 2 kardamomhüvely vagy 1 kk magja, 1 kk szegfűszeg, 1 kk édeskömény vagy ánizs, 1 kk garam masala fűszerkeverék (l. a receptek után), friss petrezselyemzöld a körethez. A csirkét bőrözze le, tegye sütőedénybe, szórja meg a fele sóval és borssal, az erős paprikával és gyömbérporral, süsse 120 C°-on 15 percig (korábban is megsütheti, akkor tartsa hűtve). Közben készítsen pépet 0,6 dl vízből, a gyömbérből és fokhagymából turmixgéppel. Serpenyőben hevítsen olajat, pirítsa meg a mustármagot, mikor pattogni kezd, tegye hozzá a szegfűszeget, köménymagot, kardamomot és édesköményt, süsse 1 percig. Tegye hozzá a finomra aprított hagymát, süsse 2-3 percig. Vegye le közepesre a hőt, tegye hozzá a fokhagymás-gyömbéres pépet és süsse még 3-4 percig, míg a hagyma átdinsztelődik, de meg nem ég. A csirkét tegye nagy fazékba, hozzá a megpirított fűszereket, öntse fel vízzel, forralja fel, majd vegye le a hőt és párolja 15 percig, 5 percenként kavarja meg. Tegye bele a borsót, fedje be és főzze még 5-7 percig, míg a csirke teljesen megpuhul. Adja hozzá a garam masalát, a só és bors másik felét, keverje meg párszor. Friss petrezselyemzöldes főtt rizzsel tálalja.
Rostonsült citromos-rozmaringos csirke (USA-beli)
Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke 1,4 kg, 1 hagyma, 2 friss rozmaringlevél vagy 2 kk por, 1 citrom, 1 kk só, 1 ek fehérborecet, 2 ek dijoni mustár, ˝ kk bors. A hagyma felét szeletelje vékonyra, a citrom héját reszelje le, a friss rozmaring oldalleveleit vágja finomra. Kis tálban keverje a hagymát, rozmaringot, citromhéjat, ecetet, mustárt, a citrom leve felét, sót és borsot. Kenje be vele a csirkét kívül-belül, hasüregébe tegye a maradék hagymát, citromot és rozmaringszárat. Pácolja hűtve legalább 2 órát, de inkább 1 éjt. Süsse a csirkét fólia alatt, inkább roston mint tepsiben, közepes hőn (180 C°) 1 ˝-1 ľ órát, közben fordítsa meg 3-4 alkalommal. Ha kész, hagyja hűlni 10 percig és vegye ki a hasüregből a növényeket.
Avocado-körtés csirkesaláta (USA-beli)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, a csirkéhez 1 ek fahéj, 1 ek őrölt koriander, 1 ek cukor, 1 ek őrölt paprika, 1 ˝ kk só, ˝ kk bors; a dressinghez 4 ek olívaolaj, 4 ek almaecet, 2 ek méz, csipet só és bors; az összeállításhoz 1 fej saláta (jobb különféle salátanövények keveréke), 10 dkg kék- ill. márványsajt, 5 dkg dió (kesu vagy földimogyoró is lehet), 2 nagy paradicsom, 1 nagy avocado-körte. A csirkefűszereket keverje össze, az olajjal kent csirkemelleket szórja meg minden oldalon a keverékkel. A csirkét süsse meg szabad tűzön vagy roston, esetleg serpenyőben olajon, tartsa melegen. Kis edényben állítsa össze a dressinget. A zöldsalátát tépje apróra, a sajtot morzsolja vagy törje át, a diót darálja durvára, a paradicsomot és körtét kockázza fel. Nagy tálban keverje a zöldsalátát a dressinggel. Ossza el 4 egyéni tálba, tegyen rá arányosan a sajtból, paradicsomból és körtéből, szórja meg dióval. Végül vékonyra szeletelt csirkét tegyen rá.
Caesar csirkesaláta tésztával (USA-beli)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 60 dkg spagetti, 1 fej saláta, 30 dkg paradicsom, 3 dkg bazsalikom, 3 zöldhagyma, 8 dkg dressing, 5 dkg petrezselyem, 10 dkg feta-sajt, 1 gerezd fokhagyma. A csirkét süsse meg roston és aprítsa falatokra. A spagettit főzze meg. A salátát szeletelje vékonyra, a paradicsomot (lehetőleg aprót) felezze vagy még apróbbra vágja, a zöldhagymát szeletelje vékonyra, a petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot morzsolja szét, a fokhagymát törje át. Nagy tálban keverje jól össze az alkotókat, hagyja összeérni 1 órát, esetleg hűtse.
Feketített csirkesaláta (USA-beli)
Hozzávalók (4 sz.): 50 dkg csirkemell, 60 dkg paradicsom, 15 dkg sárgahúsú édes paprika,1 hagyma, 1 ek cukor, 3 ek almaecet, 1 kk só, ˝ kk bors, 3 ek citromlé, 3 ek dijoni mustár, 3 ek víz, 1 ek méz, 3 ek fűszeres erős dressing, 45 dkg borsó, 1 fej saláta, 1 petrezselyem (kihagyható). A paradicsomot és paprikát vágja kis kockákra, a hagymát finomra. Nagy tálban keverje össze ezeket, ízesítve a cukorral, ecettel, sóval és borssal. Másik nagy tálban keverje össze a citromlevet, mustárt, mézet és vizet, jól dolgozza össze habverővel. A csirkét dörzsölje be fűszerkeverékkel (ha nincs kész keverék, javasolt őrölt erős paprika vagy chili, kömény, bazsalikom, rozmaring), kikent és előmelegített tepsiben, közepes hőn süsse készre (kb. 7 perc oldalanként), majd hagyja lehűlni. Ekkor szeletelje vékonyra, rostiránnyal keresztben. A borsót párolja 2 percig, öblítse le, szárítsa meg, majd a kicsire tépett salátával együtt tegye a citromleves tálba és jól keverje össze. Ossza el a salátakeveréket 4 tálba, tegyen rájuk arányos zöldségrészt, majd csirkét.
Acapulco csirke (USA/cajun)
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell és comb, 1 hagyma, 1 ek vaj vagy margarin, , 2 dl tejföl, 15 dkg gomba, 10 dkg friss erős zöld paprika, ˝ kk oregano, Ľ kk só, 1/8 kk bors, 12 db búzaliszt-tortilla, 3 dl csirkeleveslé, 25 dkg Cheddar sajt, 10 dkg mandula, 4 ek tej. A csirkét főzze meg, csontozza ki és vágja kis kockákra, a hagymát aprítsa finomra, a gombát szeletelje, a mandulát szeletelje és pirítsa meg. Lábasban a vajon dinsztelje a hagymát üvegesre, majd keverje bele a borssal záruló 6 hozzávalót és keverje jól össze. A keverék felét arányosan elosztva kanalazza a tortillák középvonalára, majd tekerje fel azokat és fektesse olajozott tepsibe egymás mellé. A keverék másik felét kanalazza egyenletesen a tortillákra, öntse rá a csirkelevest és tejet, tegye felülre a sajtszeleteket. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn, fedetlenül 35 percig. Végül szórja meg a pirított mandulával.
Afrikai csirke ((USA/cajun)
Hozzávalók. 20 csirkeszárny, 1 ek só, 1 ˝ ek borsszósz, 4 ek liszt, 1,8 dl olaj, 1 hagyma, 3 ek paradicsompép, 1 kk kakukkfű, 3 ek vaj. A szárnyakat dörzsölje be sóval és 1 ek borsszósszal, forgassa lisztbe és süsse serpenyőben, olajon mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki a szárnyakat, az olajból csak 1 ek-nyit hagyva a serpenyőben az aprított hagymát dinsztelje meg, keverjen hozzá 1 ek lisztet. A paradicsompépet keverje 3 ek vízzel simára, keverje hozzá a hagymás liszthez. Keverje hozzá a kakukkfüvet, a maradék borsszószt és a vajat. Tegye vissza a csirkét, párolja kb. 30 percig, míg megpuhul. Melegen tálalja.
Articsókás-gombás sült csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (6-8 sz.): 4 csirkemell, 2 ek liszt, 4 ek margarin, 4 ek napraforgóolaj, 22 dkg gomba, 8 articsókaszív, 1,2 dl száraz fehérbor, 1 ek citromlé, 2 ek petrezselyemzöld, Ľ kk bors. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, felezze el, a gombát szeletelje, az articsókát vágja félbe, a petrezselyemzöldet vágja finomra. A fél melleket forgassa lisztbe, rázza le a fölösleget. Nagy serpenyőben olvassza meg a margarint, közepes hőn kezdje sütni a csirkét, majd töltse hozzá az olajat és süsse tovább míg barnulni kezd. Tegye hozzá a gombát és articsókát, süsse még kb. 3 percig, szedje ki egy tálra. Öntse ki az olajat a sütőedényből, tegye vissza a hőre, tegye bele a bort, citromlevet, petrezselymet és borsot, főzze közepes hőn 2-3 percig. Öntse ezt a szószt a csirkére.
Barbecue csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (4 sz.): 8 csirkerész (mell, comb, szárny), 2,5 dl barbecue szósz, 3 ek narancslé, 2 ek liszt, 1 sütőzacskó. A csirketagokat bőrözze le. Szórja a lisztet a sütőzacskóba, hozzá a barbecue szószt és narancslevet, rázza hogy keveredjék. Tegye bele a csirkedarabokat, forgassa a zacskót, hogy a szósz jól bevonja a húst. Rendezze a csirkét egy síkba, zárja le a zacskót, tetején vágjon kb. 15 cm-es nyílást. Süsse 180 C°-ra előmelegített sütőben 45-50 percig, míg megpuhul. Tálaláskor kanalazza a szószt a csirkére. Megjegyzés: a barbecue szósz az USA-ban készen kapható, itt keverjen húsleves vagy tejföl alaphoz turmixolt hagymát-fokhagymát, vajat vagy margarint, mustárt vagy majonézt és fűszereket.
Bucco csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (5 sz.): 1 nagy csirke, 1 l olaj, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 nagy paradicsom, 2,5 dl száraz fehér bor, 2,5 dl csirkeleveslé, 3 ek petrezselyem, só és bors, ˝ kk oregano, ˝ kk bazsalikom; a fokhagymás kenyérhez: kenyérszeletek, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek vaj, oregano, őrölt fűszernövények. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát és petrezselymet finomra, a paradicsomot kockákra, a fokhagymát törje át. A csirketagokat szórja be sóval, borssal, oreganoval és bazsalikommal, hitse meg liszttel és tegye félre. Hevítse az olajat, süsse benne a csirkét míg megpirul, vegye ki. Öntse le az olaj zömét úgy, hogy bő 1 dl maradjon, ebben süsse a hagymát, fokhagymát és paradicsomot 4 percig. Keverje bele a bort, csirkelevest és petrezselymet, sózza ha kell. Tegye bele a csirkét, fedje le és főzze 45 percig. Tálalja vékony főtt spagettire vagy rizsre, fokhagymás kenyérrel. Ehhez vajon süsse a fokhagymát üvegesre, szórja meg oreganoval és egyéb fűszernövény-őrleménnyel, forrón tartva mártsák ebbe a kenyérszeleteket.
Csirke boros mártásban (USA/cajun)
Hozzávalók: 4 nagy csirkemell, fűszerkeverék ízlés szerint, 2,5 dl Worchestershire bormártás, 3 ek citromlé, 10 dkg fűszeres prézli, 10 dkg Parmezánsajt- reszelék, 1,2 dl olívaolaj, 1 citrom, 2,5 dl csirkeleveslé. A csirkét csontozza ki, a melleket felezze, vágja ketté a belső és külsö réteget, a nagyobb külsőt vágja 2 csíkra, enyhe ütögetéssel lapítson el minden darabot. Fűszerezze ízlés szerint keverékkel vagy egyedi fűszerekkel. Keverje a borszószt és citromlevet, forgassa bele a csirkét, hagyja pácolódni kb. 10 percig, tartsa meg a páclevet. Keverje a prézlit a sajttal, forgassa bele a csirkét míg mindenütt bevonja. Nagy serpenyőben, olívaolajon, erős hőn süsse mindkét oldalon enyhe barnára, vigyázzon hogy ne süsse túl. Tegye a csirkét tepsibe, enyhén szórja meg olajjal, tegyen minden darabra vékony szelet citromot. A serpenyőből szedje ki az olaj zömét 1 evőkanálnyit hagyva benn csak belőle, töltse rá a páclevet, forralja míg fele elfő. Adja hozzá a csirkelevest, főzze míg fele elfő. Töltse a csirkére és süsse azt sütőben 15-20 percig, míg a lé bugyborékoli kezd. Körítse vajas nudlival és párolt zöldségkeverékkel.
Csirke chipssel (USA/cajun)
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg sajtreszelék, 3 dl gombakrémleveslé, 3 dl csirkehúsleveslé, 2 dl forralt tej, 1 hagyma, 3 friss erős paprika, 1 kis tasak chips. A csirkét vízgőzön párolja meg, csontozza ki, vágja kis darabokra, a hagymát és paprikát aprítsa finomra. A hagymát olajon fonnyassza meg, majd keverje hozzá a két levest, tejet, paprikát és csirkét. Tepsibe tegyen 1 réteg chipset, rá a csirkés keveréket ezt szórja meg a sajtreszelékkel, majd fölé ismét a fenti 3 réteget. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) 30 percig.
Csirke Enchiladas Ole’ (USA/cajun)
Hozzávalók: 1 csirke, 12 tortilla, 1 hagyma, 9 dl csirkehúsleveslé, 20 dkg friss zöld erős paprika, 25 dkg sajtreszelék. A csirkét főzze meg, bőrőzze le, csontozza ki, vágja falatnyira, a hagymát és paprikát aprítsa finomra. Melegítse a levest, benne a hagymával és paprikával. Közben hevítsen olajat serpenyőben, süsse rajta a tortillákat egyenként, oldalanként néhány mp-ig, míg felfújódik, majd fektessen egy kikent tepsibe lapjára hatot. Tegye rá a csirkehús felét, jól elosztva hogy réteget képezzen. Öntse rá a levest, szórja rá a fele sajtot. Ismételje a másik felével. Süsse kb. 30 percig, míg bugyborékolni kezd és a sajt megolvadt.
Csirke fokhagymás-citromos vajmártásban (USA/cajun)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 4 ek vaj, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 20 dkg vékony spagetti, 1 citrom, 1 petrezselyem. Serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta az áttört fokhagymát 5 mp-ig. Adja hozzá a citromlevet és csirkét, süsse míg aranybarna és puha lesz. Tegye hozzá a külön megfőzött tésztát, keverje össze. Körítse vékony citromszeletekkel és finomra aprított petrezselyemmel.
Csirke fűszeres mártásban (USA/cajun)
Hozzávalók: 1 csirke, 2 nagy hagyma, 1 friss paprika, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg paradicsompép, 3 zöldhagyma, 5 szál petrezselyemzöld, liszt. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát, paprikát, zöldhagymát és petrezselyemzöldet finomra. A csirkét olajon süsse aranybarnára, zsírját kanalazza le, de a hús saját levét tartsa meg. Tegye a zöldféléket a csirkéhez, süsse míg a hús megpuhul. Töltse fel elfedő vízzel, kis lisztet keverjen bele a mártás besűrítéséhez. Kis hőn, fedve főzze készre, időnként keverje. A főzés vége előtt 5 perccel tegye bele a zöldhagymát és petrezselyemzöldet. Rizságyra tálalja.
Csirkegyönyör (USA/cajun)
Hozzávalók (3 sz.): 45 dkg csirkemell vagy comb, 1 hagyma, 4 ek ketchup, ˝ kk chilipor, 3 mentalevél, ˝ ek fűszerkeverék, 1 ek petrezselyemlevél, 1 kk só, olaj. A csirkét csontozza ki. A hagymát vágja finomra. Serpenyőben hevítsen olajat, rajta dinsztelje a hagymát üvegesre. Adja hozzá a ketchupot, borsot és sót, süsse míg olaja kezd kiválni. Tegye rá a csirkét és fűszereket, fedje és süsse puhára, közben néha fordítsa meg. Ha kész, tegye rá a mentaleveleket. Körítse kedvére, de kenyeret adjon mellé.
Csirke hamburger cajun módra
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell vagy comb, 1 tojás fehérje, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk joghurt vagy tej, 1-1 kk só, bors és hagymapor, 1 ek Tony Chachere’s fűszerkeverék, 10 dkg prézli, 2,5 dl olaj. A csirkehúst darálja meg. A fokhagymát törje át. Keverje a fokhagymát a tejjel, másik tálban a csirkét sóval, borssal, fűszerkeverékkel és a fele prézlivel. Jól keverje meg mindkettőt, majd együtt. Vizes kézzel formáljon 4-8 golyót, majd lapítsa ezeket fasírtszerű kerek lappá és forgassa a maradék prézlibe vagy szórja be azzal. Serpenyőben hevítse az olajat, süsse rajta a húst oldalanként 45 mp-ig. Tegye át tepsibe, süsse előmelegített sütőben, közepes alatti hőn (150 C°) 13-14 percig.
Csirkemell rántva (USA/cajun)
Hozzávalók: 45 dkg csirkemell, 2 tojás, 20 dkg dióbél, 20 dkg prézli fűszernövényekkel, 2 kk só, 1 kk bors, 4 ek olaj. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja 7-10 cm széles csíkokra. Verje fel az 1 ek olajjal, a borssal és sóval fűszerezett tojást, másik tálban keverje össze a prézlit a darált dióval. A csirkeszeleteket forgassa bele a tojásba, majd a prézlibe. Tegye sütőlapra (pl. rácsra tett alufóliára), öntse köré a maradék olajat (ne rá) és süsse meg közepesnél forróbb sütőben (220 C°) kb. 15 percig. Mártogatószósz javasolt hozzá. Megjegyzés: prézlihez illő fűszernövények: kakukkfű, bazsalikom, oregano, rozmaring, lestyán.
Csirkeszárny rántva (USA/cajun)
Hozzávalók: 18 csirkeszárny, 4 ek szezámmag, 8 ek fűszeres prézli, 1 ek paprikapor (édes, erős vagy vegyesen, ízlés szerint), 2 kk só, 1 kk bors, 3 ek tej 3 ek tejszínnel keverve, 12 dkg vaj. A csirkeszárnyat vágja tagokra, a két vastagot használja itt fel (a vége jó lesz levesbe), kicsontozhatja, de nem feltétel. A szezámmagot pirítsa meg szárazon, kevergetve. Keverje a szezámmagot a prézlivel, paprikával, sóval és borssal. A szárnyakat forgassa előbb a tej/tejszín keverékbe, majd a prézlibe. Tegye tepsibe, öntözze meg az olvasztott vajjal, süsse sütőben, közepes hőn (180 C°) kb. 50 percig. Édes-savanyú mártással tálalja. Cajun édes-savanyú mártás: 5 dl.ananászlé, 2,5 dl almaecet, 3 ek szójaszósz, 15 dkg cukor, 3 ek kukoricaliszt, 4 ek víz; 1.-4.–ig felforralni, 5.-6.-at belekeverni, forralni míg mártássá sűrűsödik.
Főtt csirkecomb (USA/cajun)
Hozzávalók: 16alsócomb, 3-3 ek szójaszósz, ecet és víz, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk szemesbors, ˝ kk só. A csirkét lábasban, olajon süsse enyhén barnára. Adja hozzá a szójaszószt, ecetet, vizet, borsot és sót, fedő alatt, közepes hőn főzze kb. 25 percig, míg a csirke megpuhul, közben párszor megforgatva.
Gombalevesben párolt csirke (USA/cajun)
Hozzávalók: 4 csirkemell, 2 friss paprika (erős vagy édes), 1 zeller vagy petrezselyem, 1 hagyma, 6 dl forralt tej, 3 dl gombaleveslé, só, bors, fokhagymapor és petrezselyemzöld ízlés szerint. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, felezze el, a paprikát, petrezselymet és hagymát vágja finomra. A csirkét sózza-borsozza, kis olajon süsse közepes hőn világosbarnára. Tegye hozzá a zöldségeket, süsse kicsit míg megpuhulnak. Öntse fel a tejjel és gombalevessel, jól keverje meg, szórja rá a fokhagymaport és petrezselyemzöldet. Párolja fedő alatt, kis hőn 45-60 percig míg megpuhul. Tálalja forrón, rizságyra.
Gombás csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (4-6 sz.): 4-6 csirkemell, 2 ek vaj, 3 dl gombakrémleveslé, 2 dl tejföl vagy joghurt, 12 dkg gomba, főtt rizs vagy tészta. Vastag aljú lábasban olvassza meg a vajat, süsse rajta a felezett melleket közepes hőn, forgatva barnára, majd vegye ki és szárítsa le papírral, vagy hagyja lecsöpögni. Vegye lejjebb a hőt, öntse a gombalevest a lábasba, keverje és melegítse míg a sütés üledéke oldódik az edény aljáról. Ekkor keverje bele a tejfölt 2 részben. Mikor egyenletesen elkeveredett, tegye vissza a csirkét, fedő alatt, nagyon kis hőn párolja kb. 45-60 percig, míg megpuhul. Keverje bele a gombát, párolja kicsit. Forrón tálalja a rizsre vagy tésztára.
Joghurtban pácolt sült csirke zöldborsóval (USA/cajun)
Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke, 4 ek vaj; a páchoz: 3 dl joghurt, 1 ek paprikapor (erős vagy édes, ízlés szerint), ˝ kk friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 1 ek ketchup, 1 citrom héja, 1 kk só, 1 kk bors; körethez rizs, sáfrány, zöldborsó. A csirkét vágja négybe, a gyömbért és fokhagymát turmixolja vagy vágja finomra, a citromhéjat reszelje le. Keverje össze a pácot, forgassa bele a csirkét, hagyja állni 6-8 órát. Melegítse fel a sütőt. A pácból vegye ki a babérleveleket, a csirkét forgassa meg a pácban, kenje meg olvasztott vajjal. Roston vagy tepsiben süsse 10 percig, majd fordítsa meg, kenje lecsöpögött levével és vajjal, süsse további 10 percig. Köretnek főzzön rizst, ízesítse kis sáfránnyal, mellé pároljon zöldborsót. Rizságyra tálalja.
Királynak való csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (8 sz.): 80 dkg csirkehús, 35 dkg nagy lapos nudli, 3 dl csirkehúsleveslé, 6 dl gombakrémleveslé, 3 dl forralt tej, 35 dkg Cheddar sajt, prézli, kreol fűszerkeverék. A csirkét főzze meg, csontozza ki, vágja kockákra (sült, maradék húst is felhasználhat), a sajtot reszelje le, a nudlit főzze meg. Nagy edényben keverje a két levest a sajttal, melegítse míg a sajt megolvad (mikro ajánlott) és keverje simára. Keverje bele a csirkét és a fűszerkeveréket ízlés szerinti mennyiségben. Tegye bele a főtt nudlikat. Szedje át nagy lapos tepsibe, szórja meg prézlivel és fűszerkeverékkel. Süsse előfűtött sütőben, közepes hőn kb. 30 percig, míg a teteje aranybarnára sül. Kreol fűszerkeverék: 2-2 ek hagymapor, fokhagymapor, oregano és bazsalikom, 1-1 ek erős paprika, bors, fehérbors és kakukkfű, 5 ek édes paprikapor, 2-4 ek só, turmixolva vagy jól összekeverve.
Krumplin sült gombás csirke (USA/cajun)
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell és comb, 90 dkg krumpli, 1 kk só, Ľ kk fehérbors, 10 dkg gomba, 2,5 dl tejföl, 8 dl csirkeleveslé, 2 kk levespor vagy kocka, 1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, paprikapor ízlés szerint, 3 ek darált mandula. A csirkét főzze meg vízben, vágja kockákra, a gombát és hagymát aprítsa finomra, a fokhagymát törje át, a krumplit szeletelje. Kivajazatlan tepsi aljára rétegezze a krumplit, rá a csirkét és gombát. Keverje össze a tejfölt, levest és port ill. kockát, hagymát, fokhagymát és paprikaport, öntse a tepsibe, hintse meg borssal, szórja rá a mandulát. Előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse 50-60 percig.
Olasz dressingben sült csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell, 2,5 dl olasz dressing, 8 zöldhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 friss erős vagy édes paprika 45 dkg rákhús, 10 dkg vaj, só, bors, erős paprikapor. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, szórja só-bors-paprika keverékével, öntse fel az olasz dressinggel, süsse előmelegített sütőben, közepesnél erősebb hőnfélkészre, majd kivéve a léből grillezze vagy süsse roston oldalanként 7 percig. Olvassza meg a vajat, süsse rajta az aprított zöldhagymát, friss paprikát, hagymát sózva-borsozva, közepes hőn 20 percig, tegye hozzá az áttört fokhagymát, süsse még 5 percig, majd az aprított rákhússal még 10 percig. A csirkét melegítse meg a sütőben hagyott dressigben, tálalja a dressinget a csirkére öntve, mellé a sült zöldféléket, adjon hozzá salátát. Olasz dressing: 5 ek vörösborecet, 3 ek víz, 3 ek olívaolaj, 1 kk oregano-bazsalikom keverék, 1 kk cukor, ˝ kk só, Ľ kk bors keveréke.
Rumaki (USA/cajun)
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 20 dkg baconszalonna, 10 dkg vízigesztenye, 6 ek szójaszósz, 10 dkg cukor. A csirkemájat vágja félbe, a szalonnát és gesztenyét vékony szeletekre (legjobb szeletelt bacont venni és hosszában felezni). Pácolja a májat és vízigesztenyét szója-cukor keverékben pár órát hűtve. Csöpögtesse le, tegye a szalonnaszeletekre, hajtsa rá és rögzítse fapálcikával. Süsse roston vagy tepsiben, míg a szalonna ropogós lesz. Forrón tálalja. Készen beszórhatja borssal vagy fűszerkeverékkel. Megjegyzés: eredetileg japán előétel. Vízigesztenye helyett hagyma-, gombaszeletet tehet, vagy hagyja ki.
Sajtos csirkeszárny (USA/cajun)
Hozzávalók: 16 csirkeszárny, 2 ek vaj vagy margarin, 12 dkg sós keksz, 15 dkg parmezán sajt, 1 kk bazsalikom, ˝ kk oregano, 1 gerezd fokhagyma, só, friss bazsalikom vagy petrezselyemzöld. A kekszet darálja vagy törje prézliméretűre, tálban keverje össze a reszelt sajttal, fűszernövényekkel, fokhagymával és sóval. Olvassza meg a vajat. Forgassa a szárnyakat előbb a vajba, majd a prézlis keverékbe. Tegye olajjal kent serpenyőbe, süsse mindkét oldalát világosbarna-omlósra.
Sajtos-gombás főtt csirke (USA/cajun)
Hozzávalók: 1 csirke kb. 70 dkg, 1 hagyma, 1 friss paprika, 6 nagy gomba, 7,5 dl tej, 7,5 dl tejszín, 3 ek vaj, 18 dkg liszt, 1 tasak chips, 3 dl gombakrémleveslé, 3 dl zellerkrémleveslé, 40 dkg paradicsom, 20 dkg friss erős paprika, 6 szelet sajt, 3 kk kömény, 1 kk chilipor. A hagymát és paprikát vágja apróra, a paradicsomot szeletre vagy kockákra. A csirkét tegye fazékba, öntse fel bőven elfedő vízzel és főzze meg, majd csontozza ki és darabolja bontásinál kisebb részekre. A főzés közben olvassza meg a vajat, keverje bele a lisztet, tejet és tejszínt, főzze míg bugyborékolni kezd. Adja hozzá a leveseket, paradicsomot, erős paprikát, köményt és chiliport, főzze tovább. Közben serpenyőbeb, vajon dinsztelje a hagymát, friss paprikát és gombát míg megpuhul, majd tegye a levesbe. Tegye hozzá a csirkét is, majd a sajtot. Ne forralja, csak párolja. Tegye át tepsibe, süsse közepes hőn (180 C°) 20 percig.
Sült csirkemell tejszínes-boros mártásban (USA/cajun)
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, 12 dkg vaj, 1 nagy hagyma, 40 dkg spárga, 40 dkg tök, 45 dkg főtt sonka, 45 dkg sajt, só és bors; a mártáshoz: 1,6 dl Madeira bor, 2,5 dl tejszín, só és bors; petrezselyemlevelek. A melleket bőrözze le, csontozza ki, sózza-borsozza ízlés szerint, felezze ha nagy, a hagymát szeletelje vékonyra. Nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, rajta a hagymát dinsztelje üvegesre (kb. 3 perc), tegye rá a spárgát és tököt, sózza és borsozza, forgassa bele a vajba, majd szűrőkanállal vegye ki és csöpögtesse le, a levét fogja fel. A vajon süsse a melleket mindkét oldalon aranybarnára. Öntse rá a bort és gyújtsa meg. Mikor a láng kialszik, tegye a melleket a lecsöpögtetett zöldfélékre. Tegye vissza a serpenyőt a hőre, öntse bele a tejszínt és a felfogott zöldséglevet, főzze míg mártássá sűrűsödik. Sózza-borsozza ha kell. Utána tepsiben rátegezze alulra a tököt és hagymát, rá a melleket, mindegyik mellé a spárgát arányosan osztva, majd a sajtot és sonkát rá. A mártást bő 1 dl-nyit meghagyva öntse rá. Süsse előmelegített sütőben, közepesnél magasabb hőn (190 C°) kb. 30 percig. Tálalva öntse rá a maradék mártást. Körítse ízlés szerint (rizzsel, krumplival, zöldséggel).
Sült csirke rizzsel főzve (USA/cajun)
Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell. 12 dkg liszt, 1 kk só, ˝ kk fehérbors, 3 ek olaj, 25 dkg nyers rizs, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 12 dkg gomba, 2 csirkeleveskopcka, 5 dl forró víz, petrezselyemlevél. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, felezze, a hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át, a gombát szeletelje. Keverje össze a lisztet, sót és borsot, forgassa bele a csirkét. Serpenyőben hevítse az olajat, süsse rajta a csirkét aranybarnára. A rizst tegye száraz tepsibe, egyengesse el, tegye rá a hagymát a fokhagymával, arra a gombát. A leveskockákat oldja fel forró vízben, öntse a tepsibe. Tegye a csirkét a tetejére, fedje le. Előmelegített sütőben, közepes hőn süsse kb. 1 órát, míg a hús és rizs megpuhul. Hintse meg aprított petrezselyemlevéllel (ez mellőzhető).
Sült csirkeszárny (USA/cajun)
Hozzávalók: 90 dkg csirkeszárny vagy alsócomb, 2 tojás, 2,5 dl tej, 20 dkg prézli, 20 dkg darált sós keksz, 1 kk só, 1 kk fűszerkeverék, 1 ek olaj. A szárnyvégeket vágja le. Tálban keverje a tejet, tojást és sót, forgassa bele a csirkét. Másik tálban keverje a prézlit a kekszmorzsákkal, forgassa bele a csirkét. Előmelegített sütőben, olajjal vékonyan kent üvegtálban, közepes hőn (180 C°) süsse a csirkét ropogós aranybarnára. Előételként ajánlott.
Sült sajtos csirkemell (USA/cajun)
Hozzávalók (8 sz.): 8 csirkemell, 25 dkg sajt, 3 dl csirkeleveslé, 3 dl zellerkrémleveslé, 2,5 dl víz, 2,5 dl fűszeres dressingkeverék. A csirkét bőrözze le, tegye tepsibe, tegyen minden darabra 1 szelet sajtot. Keverje össze a leveseket és vizet, öntse a sajtos csirkére, tetejét szórja meg a fűszeres dressinggel. Hevítse a sütőt közepesre (180 C°), süsse készre a csirkét kb. 1 óra alatt. Megjegyzés: dressingkeverék: 2 ek hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kk só, 2 kk glutamát 1 ek petrezselyem együtt darálva vagy turmixolva; fűszeres dressingkeverék: 1-1 kk majoranna, oregano, bazsalikom hozzá, esetleg még cukor és édeskömény is.
Sült töltött csirke (USA/cajun)
Hozzávalók: 1 csirke 1,3 kg, 1 kis alma, 1 zeller vagy petrezselyem, 1 friss paprika, ˝ kis hagyma, 1 ek olaj, 3 ek olasz dressing (lásd „Olasz dressingben sült csirke”), 3 ek Worchestershire szósz. Reggel a csirkét sózza-borsozza kívül-belül, kenje meg olasz dressinggel és Worchestershire szósszal, tegye hűtőbe. A sütés előtt töltse meg az egészben hagyott hagymával, paprikával, petrezselyemmel és almával. Tegye jól kikent tepsibe, fedje fóliával. Előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse 75 percig, időnként kenve levével, majd fólia nélkül míg bőre megpirul.
Sült töltött csirkemell (USA/cajun)
Hozzávalók (4 sz.): 4 nagy csirkemell, 3 ek olívaolaj, 3 ek növényi olaj, 5 zöldhagyma, 2 petrezselyem, 4 dl tört sültkrumpliszelet (chips), 2 friss erős paprika, 3 ek vágott petrezselyemlevél, 1 tojás, ˝ kk Vegeta, Ľ kk chilipor, 2 dl gombaleveslé, 3 ek bor, liszt. A melleket bőrözze le, csontozza ki, vágja vékony szeletekre, a zöldhagymát, petrezselymet és paprikát vágja finomra, a tojást verje fel. Serpenyőben hevítse az olívaolajat, süsse rajta a zöldhagymát és petrezselymet kevergetve 5 percig. Adja hozzá a tört chipset, paprikát, petrezselyemzöldet, tojást, Vegetát és chiliport, keverje meg jól. Kanalazza a csirkeszeletekre, tekerje fel a keskeny résztől kezdve, forgassa meg a lisztben, rögzítse fogpiszkálóval. Hevítse a növényi olajat serpenyőben forróra, süsse rajta a csirkét világosbarnára, majd tegye tepsibe. Keverje a gombalevest a borral simára, öntse a csirkére. Előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse meg.
Tejfölös csirkemell (USA/cajun)
Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell, 4 ek margarin, 1 hagyma, 1 friss paprika, 10 dkg zeller vagy petrezselyem, 12 dkg gomba, 2,5 dl tejföl, ˝ kk bors, 1 kk só. A melleket bőrözze le, csontozza ki, a hagymát, paprikát és petrezywelymet aprítsa fel, a gombát szeletelje. A csirkét az olvasztott margarinon forgatva süsse világosbarnára, majd tegye kikent tepsibe. Zsírján süsse a hagymát, paprikát és petrezselymet míg megpuhul, majd hagyja hülni kicsit. Keverje össze a sült zöldségeket a gombával, tejföllel, sóval és borssal, kanalazza a csirkére. Süsse közepes hőn (180 C°), fedve 45-55 percig.
Tésztán sült főtt csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (8 sz.): 1 nagy csirke, 1 tasak spagetti, 3 dl brokkolileveslé, 3 ek tej, 8 szelet sajt. A csirkét főzze elfedő vízben, erős forrással kb. 30 percig, míg a hús kezd leválni a csontról. Közben főzze meg a tésztát, majd tegye üvegtepsibe egyenletes rétegben. Csontozza ki a csirkét és vágja kisebb darabokra úgy, hogy egyenletesen rétegezni tudja a tésztára. Külön tálban keverje a brokkolilevest a tejjel, öntse egyenletesen a csirkére, felülre rakja a sajtszeleteket. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn, fedetlenül kb. 20 percig, míg a sajt aranybarna lesz. Rizst vagy krumplit és zöldsalátát adjon mellé.
Tortillán sült sajtos csirke (USA/cajun)
Hozzávalók (6 sz.): 1 csirke 1,3 kg, 2 hagyma, 2 zeller vagy petrezselyem, 1 kk vaj, 3 dl csirkeleveslé, 3 dl gombakrémleveslé, 35 dkg paradicsom, 12 tortilla, 10 dkg reszelt sajt. A csirkét főzze meg vízben, csontozza ki, vágja kis darabokra. Serpenyőben, vajon süsse az apróra vágott hagymát és petrezselymet vagy zellert aranybarnára. Töltse rá a két levest, forrósítsa fel, sózza ízlés szerint. Tepsiben rakja réátegesen a felgöngyölt tortillákat, rá a csirkefalatokat, öntse rá a levest, majd tetejére a sajtot. Süsse közepes hőn (180 C°) 30 percig.
Zöldséges csirke Jambalaya (USA/cajun)
Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 ek olaj, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldbab, 1 kis hagyma, 3 dl csirkeleveslé, 3 dl víz, 1 ek metélőhagyma, 20 dkg nyers rizs, Ľ kk fokhagymapor vagy 1 gerezd fokhagyma, ˝ kk bors, 2 főtt tojás. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kb. 2 cm-es kockákra, a sárgarépát vágja kockákra, a hagymát apróra, a tojást vékony szeletekre. A csirkétsüsse olajon enyhén barnára, ekkor keverje hozzá a hagymát, sárgarépát és zöldbabot és süsse tovább kevergetve. Közben mély tálban keverje össze a levest, vizet, rizst, fokhagymát és borsot. Mikor a csirke barnára sült, öntse fel ezzel a keverékkel és melegítse forrásig. Vegye kicsire a hőt, fedje és párolja 30 percig, középidőben egyszer megkeverve. Ha kevés leve maradt és leragadna, kis meleg vizet keverjen bele és fedje be újra. Tálaláskor a tojásszeleteket tegye a tetejére.
Zöldséges csirke tésztával (USA/cajun)
Hozzávalók: 45 dkg csirkemell, 1 ek olaj, 3 dl csirkehúsleveslé, 5 dl víz, 40 dkg vegyes zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa), 20 dkg csavart tészta. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, serpenyőben olajon süsse barnára, tegye félre. Lábasban keverje a levest és vizet, tegye bele a zöldségeket, forralja fel, tegye bele a tésztát és főzze közepes hőn 10 percig, gyakran kevergetve. Tegye bele a csirkét és főzze még 5 percig, kevergetve.
Csirke-kolbász gumbo (USA/kreol)
Hozzávalók: 1 nagy csirke, 90 dkg füstölt kolbász, 2,5 dl olaj, 25 dkg liszt, 2 hagyma, 2 friss paprika, 1 zeller vagy petrezselyem, 4-6 gerezd fokhagyma, 4 liter csirkeleveslé, 2 babérlevél, 2 kk kreol fűszerkeverék, 1 kk kakukkfű, 1 csomó zöldhagymaszár, petrezselyemzöld, só, bors, olaj. A csirkét vágja bontási darabokra, a kolbászt szeletekre, a hagymát, paprikát, petrezselymet és zöldhagymát finomra. A csirkét fűszerezze sóval, borssal és a keverékkel, süsse olajon barnára a kolbásszal, az olajat öntse ki. Vastag aljú edényben készítsen csokoládébarna rántást a lisztből olajon. Tegye rá a zöldségeket, állandóan keverve süsse 4 percig. Adja hozzá a levest, fűszereket, csirkét és kolbászt. Forralja fel, főzze kb. 1 órát, szedje le a zsírt a tetejéről mikor feljön. Szórja rá az aprított zöldhagymát és petrezselyemzöldet, párolja még 5 percig. Rizsre tálalja, mély tálban. Kenyeret adjon mellé.
Pontalba bárónő csirke (USA/kreol)
Hozzávalók: 4 csirkemell, 4 ek vaj, ˝ kk só, csipet bors, 10 gerezd fokhagyma, 20 dkg hagyma, 20 dkg zöldhagyma, 15 dkg főtt sonka, 20 dkg gomba, 30 dkg krumpli, 3 ek vágott petrezselyemzöld, 1 dl fehér bor, 3 dl béarni mártás. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, felezze, a fokhagymát, hagymákat, petrezselymet és sonkát vágja finomra, a gombát szeletelje, a krumplit vágja kockákra és süsse olajon 2 percig. Nagy fedhető edényben olvasszon meg 2 ek vajat, sózza-borsozza, töltsön rá kb. 6 mm vizet. Ezt a párolófolyadékot melegítse forrásig, tegye bele a csirkét, fedő alatt, a hőt lejjebb véve párolja kb. 15 percig, míg a hús megpuhul. Vegye ki szűrőkanállal, tartsa melegen. Öntse ki a párolófolyadékot. Másik serpenyőben olvassza meg a maradék vajat, süsse rajta a fokhagymát, hagymákat, sonkát és gombát barnára. Töltse rá a bort, süsse míg 2/3-a elpárolog. Tegye hozzá a gombát és petrezselymet, süsse 2 percig. Szedje ki, tartsa melegen. Tálalja középre a sonkás krumplit, köré a fél melleket, a mártással bőségesen megöntözve. Béarni mártás: serpenyőbe öntsön 1 dl vizet, reszeljen bele 1 kis fej hagymát, adjon hozzá néhány tárkonylevelet, borsozza, tárkonyecetezze és forralja fel. Fedő alatt főzze, míg a lé nagyrészt elfő. Hagyja teljesen kihűlni. Verjen fel 4 tojássárgát és keverje el 2 dl tejszínnel apránként. Gőz fölött főzve verje fel habosra. Vegye le a tűzről, keverjen el benne 16 dkg vajat apránként. Borssal, sóval és kevés citromlével ízesítse. Finomra vágott tárkonyleveleket és petrezselyemzöldjét keverjen bele. Melegen tálalandó. (Ha a tojássárgája kezdene kiválni, azonnal levenni a tűzről, kevés hideg vizet ráönteni és élénken keverni).