Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 darabka zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A sárgarépát, a zellert és a hagymát feldaraboljuk, s forró, sós vízben feltesszük főni. Amikor a zöldség már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a négyfelé vágott burgonyákat. Elkeverjük a tojássárgáját a tejföllel. Amikor a burgonya is megpuhult, a forró leveshez állandóan kavargatva hozzáadjuk a tejfölt, s végül az apróra vágott zöldpetrezselymet.


Burgonyaleves (áttört)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 tojássárgája, só ízlés szerint. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 8 dl hideg vízben feltesszük főni. Ha puhára főtt, áttörjük. Az így nyert pürét saját főzőlevével és tejjel felhígítjuk, megsózzuk, még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt a levest olajban kikevert tojássárgájával ízesítjük.


Újburgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 csomó vegyes zöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, só és kapor ízlés szerint. Az újburgonyát és a szeletekre vágott zöldséget megfőzzük. A lisztet egy kevés főzőlével elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott kaprot, a leveshez vegyítjük, és felforraljuk.


Újburgonyaleves kaporral

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg újburgonya, 15 dkg sárgarépa, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 4 dkg pirított kenyér- vagy zsemlekocka, kapor, só ízlés szerint. A sárgarépát és a megtisztított, megmosott burgonyát egészben megfőzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott, vajban megpárolt vöröshagymát, és lassú tűzön készre főzzük. A főzés befejezése előtt hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet és a kaprot. A tojássárgáját vajjal elkeverjük, pár kanál levessel felhígítjuk, beleöntjük a levesbe, sózzuk, borsozzuk és felkeverjük. Tálalásnál a tányérokba pirított fehérkenyér- vagy zsemlekockát teszünk.


Burgonyaleves fiatal spenóttal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 25 dkg spenót, 4 dl tejszín vagy tej, 2 evőkanál olaj vagy vaj, vágott zöldpetrezselyem és kapor, só ízlés szerint. A meghámozott burgonyát apróra vágjuk, sós vízben teljesen szétfőzzük, beletesszük a megtisztított spenótot, és felforraljuk. Hozzáadunk tejszínt vagy tejet, olajat vagy vajat és felforraljuk. Tálalás előtt vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.


Burgonyaleves szárított gombával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 3-5 dkg szárított gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 1 dl tejföl, 1 szál sárgarépa, zöldpetrezselyem, só és fűszerek ízlés szerint. A hideg vízben megmosott és kiáztatott szárított gombát puhára főzzük, leszűrjük. A leszűrt lébe beletesszük a megtisztított burgonyákat egészben és a szalma alakúra vágott és megpirított hagymát és sárgarépát. Sózzuk, hozzáadjuk a leszűrt gombát és a fűszereket. Tányérokba 1-1 kanál tejfölt teszünk, s úgy tálaljuk rá a levest.


Burgonyaleves sóskával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg sóska, 1 szál sárgarépa, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, fél dl tejföl, babérlevél, só és törött bors ízlés szerint. Elkészítjük a burgonyalevest, és 5-8 perccel a főzés befejezése előtt hozzáadjuk az összevágott sóskát.


Burgonyaleves szárított gombával és aszalt szilvával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2 dkg szárított gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 szem aszalt szilva, 1 evőkanál napraforgóolaj, 2 dkg liszt, 5 dkg mazsola, só ízlés szerint. A gombát megfőzzük, apróra vágjuk és visszatesszük a főzőlébe. Az apróra vágott hagymát olajban megfonnyasztjuk, meghintjük liszttel, megkeverjük, majd felöntjük a főzőlével. Felforraljuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott burgonyát, a kimagozott aszalt szilvát, a mazsolát, és készre főzzük.


Burgonyaleves gombával

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 20 dkg friss gomba, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, zöldpetrezselyem és kapor, fűszerek, só ízlés szerint. A gombát, a hagymát és a gyökeret megtisztítjuk és megmossuk. Összevágjuk, és olajban megpirítjuk. Felengedjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk (kb. 12 dl). Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, beletesszük a fűszereket, megsózzuk, és 20-30 percig főzzük. Tálalásnál tejföllel vagy darával sűrítjük, kaporral ízesítjük.


Tejes burgonyaleves sózott rizikegombával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg sózott gomba, 1 liter tej, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, só, babérlevél ízlés szerint. A sózott rizikegombát megfőzzük, leszűrjük, és apróra összevágjuk. A gombát lábasba tesszük, hozzáadjuk a vajban megpirított vágott vöröshagymát, a babérlevelet, az apróra vágott burgonyát, a felforralt tejet és a maradék vajat. Puhára főzzük. Tálalás előtt a levest meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Burgonyaleves gombával, lengyelesen

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 1 kis csomó vegyes zöldség, 2 fej hagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 10 dkg száraz tészta (metélt vagy kocka), 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, kapor, fűszerek, só ízlés szerint. A megtisztított, megmosott zöldségeket, a gombát, a kockára vágott burgonyát a karikára vágott hagymával együtt feltesszük főni. A tejfölt elkeverjük a liszttel, az apróra vágott kaporral, és behabarjuk a levest. Pár percnyi forralás után megsózzuk, megborsozzuk. Külön edényben kifőzött metélt vagy kockatésztával tálaljuk.


Burgonyaleves gombával, céklával és uborkával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 10 dkg szárított gomba (vagy 50 dkg friss gomba), 10 dkg cékla, 30 dkg nyers uborka, 1 csomó újhagyma, 1 evőkanál reszelt torma, só és ecet ízlés szerint. A gombát meleg vízben megmossuk és kiáztatjuk. Ha megduzzadt, ugyanebben a vízben fedő alatt puhára főzzük. Ha friss gombát vettünk, jól megmossuk, megfőzzük, a vízből kiszedve apróra vágjuk, és visszatesszük a főzővízbe. A hideg főtt burgonyát, a megreszelt céklát, a meghámozott uborkát és az újhagymát összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, megsózzuk, s a gombalébe tesszük. Az egészet kicsit összefőzzük, tejföllel és ecettel ízesítjük.


Burgonyaleves gombával és tökkel.

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 10 dkg gomba, 1 kis zsenge tök, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, negyed póréhagymaszár, 3-4 kis paradicsom, 1 zöldpaprika, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, apróra vágott kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A gombát jól megmossuk, sós vízben megfőzzük. A gombalevet másik edénybe öntjük, s a gombát vékony csíkokra felvágjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a póréhagymát és a zellergumót megtisztítjuk, szalma alakúra vágjuk, és vajban megpároljuk. A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, a tököt meghámozzuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, és félkör alakúra felszeleteljük. A forró gombalébe tesszük a burgonyát, felforraljuk, hozzáadjuk a megfőtt gombát, a tököt, a párolt zöldséget, és készre főzzük. A főzés befejezésekor beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot, az apróra vágott zöldpaprikát, s még egyszer felforraljuk. Tálaláskor a levesbe tejfölt öntünk, és apróra vágott kaporral, valamint zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Burgonyaleves friss gombával és velővel

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 20 dkg velő, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3-4 paradicsom, 6-8 dkg margarin, fél dl tejföl, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A friss, jól megmosott gomba szárait apróra vágjuk, és zsiradékban megpirítjuk, a gombafejeket felaprítjuk, és húslében vagy tiszta vízben 30-40 percig főzzük. A burgonyát kockára, a zöldséget szeletekre, a hagymát apróra vágjuk, és az egészet együtt zsiradékban megpirítjuk. A gombafejek forró főzőlevébe beletesszük a megpirított gombaszárakat, zöldségeket, burgonyát, és még 15-20 percig főzzük. Közvetlenül a főzés befejezése előtt hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, a szétdarabolt velőt, és kb. 10 percig együtt főzzük. A levest tejföllel és zöldpetrezselyemmel tálaljuk.


Burgonyaleves töltött tökkel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 kis szál petrezselyemgyökér, 1 kicsi fej zellergumó, negyed szál póréhagyma, 4 evőkanál olvasztott vaj, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 2 kis zsenge tök. A töltelékhez: fél pohár rizs, egy-egy darabka sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 kávéskanál vágott vöröshagyma, 1 tojás, só, törött bors, zöldpetrezselyem, egy kevés savó ízlés szerint. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a póréhagymát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk, és olvasztott vajban megpirítjuk. A tököt meghámozzuk, három-négy részre keresztben elvágjuk, kávéskanállal kivesszük a magokat, és az így keletkezett rést megtöltjük a töltelékkel. Ez a következőképpen készül: a rizst megmossuk, félpuhára főzzük és lecsurgatjuk. Hozzáadunk pirított, apróra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát és zöldpetrezselymet, teszünk bele nyers tojást, sót és borsot, az egészet jól átforraljuk. A megtöltött tökszeleteket serpenyőbe rakjuk, kevés vízzel meglocsoljuk, hozzáadunk vajat, sütőben puhára pároljuk. Forró vízbe beletesszük a levesbe való megpirított zöldséget, a feldarabolt burgonyát, és felforraljuk. Ezután hozzáadunk egy kevés savót. A tojássárgáját tejföllel felverjük, a levesbe öntjük, jól elkeverjük, és sóval ízesítjük. Tálalásnál tányérokba rakjuk a töltött tökszeleteket, ráöntjük a levest, s vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Burgonyaleves tökkel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, negyed szál póréhagyma, 1 zsenge tök, 1 zöldpaprika, 3-4 paradicsom, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 dl tejföl, só, kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikára vágjuk, serpenyőbe tesszük, hozzáadunk olvasztott vajat, apróra vágott zöldpaprikát, és megpirítjuk. A burgonyát és a tököt meghámozzuk, megmossuk, hosszában két részre, azután fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd forró vízbe vagy zöldséglébe tesszük, felforraljuk, és forrás után lassú tűzön 5-10 percig főzzük. A főzés befejezése előtt beletesszük a megpirított zöldséget, a paradicsomszeleteket, és megsózzuk. Tálalásnál minden tányér levesbe 1-1 kanál tejfölt teszünk, és meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Ugró tadzsik módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg marhahús, 10 dkg sárgaborsó, 2 nagy fej vöröshagyma, 12 dkg liszt és 1 tojás vagy kész metélt tészta, 1 szál petrezselyemgyökér, 3 evőkanál paradicsompüré, 6 dkg zsír, másfél dl aludttej, fűszerek, só ízlés szerint. A húst sós vízben puhára főzzük, kivesszük, a levében a borsót 30-40 percig főzzük. Hozzáadjuk a burgonyát is, és együtt főzzük. Ezután hozzáadjuk a metéltet, a szalma alakúra vágott és zsírban megpirított petrezselyemgyökeret és vöröshagymát, a paradicsompürét, ízlés szerinti fűszereket, és készre főzzük. Kockára vágott hússal tálaljuk, aludttejjel ízesítjük.


Leves azerbajdzsáni módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 40 dkg bárányhús, 8 dkg sárgaborsó, 8 dkg bárányfaggyú, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg friss vörös szilva, 4 dkg aszalt szilva, 4 dkg paradicsompüré (vagy 4-5 friss paradicsom), törött bors, gyömbér, sáfrány, só ízlés szerint. A bárányhúst a csontjával együtt 30-40 percig együtt főzzük a már előzőleg beáztatott borsóval. A forrás után 20 perccel a levesbe tesszük a gerezdekre vágott vöröshagymát, a fűszereket, az egyenlő nagyságúra vágott burgonyát, a gyümölcsöt, az összevágott faggyút és a paradicsomot.


Burgonyaleves sárgaborsóval és makarónival

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 10 dkg sárgaborsó, fél-fél szár sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg makaróni, 4 evőkanál olvasztott vaj, só, törött bors, babérlevél, kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint. A borsót megmossuk és puhára főzzük. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, metélt alakúra felvágjuk. Edényben vajat olvasztunk, 2-3 kanál vizet teszünk hozzá, és a zöldséget megpároljuk benne. Forrásban levő vízbe rakjuk az apróra tört makarónit, megvárjuk, amíg újból felforr, ezután beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, a zöldséget, és még 15-20 percig főzzük. A főzés befejezésekor hozzáöntjük a borsót a levével együtt, sót, borsot, babérlevelet teszünk bele, még egyszer felforraljuk. Tálalásnál meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


"Borzas" (leves) örmény módra

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 30 dkg bárányhús, 12 dkg sárgaborsó, 2 alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A megmosott bárányhúst 3-4 dkg-os darabokra vágjuk, lábasba tesszük, éppen csak annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, és fedő alatt lassú tűzön főzzük. Külön edényben lassú tűzön főzzük az átválogatott és megmosott borsót, 2-3 pohár hideg vizet adva hozzá. Ha megpuhult, a borsóhoz hozzáadjuk a főtt bárányhús-darabokat, előbb eltávolítva az apró csontocskákat. Ráöntjük az átszűrt húslevet, az apróra vágott, olajban megpirított hagymát, a kockára vágott burgonyát és almát, a paradicsompürét, a sót és a borsot. Fedő alatt 20-25 percig lassan főzzük. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.


Burgonyapüré-leves román módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 dl tej, 4 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 kis fej vöröshagyma, zöldpetrezselyem és só ízlés szerint. A megtisztított nyers burgonyát leöntjük forrásban levő sós vízzel, és puhára főzzük. A vizet lábasba szűrjük, a burgonyát áttörjük vagy szétnyomjuk. A nyers tojássárgáját a tejben elkeverjük, a burgonyapürével összevegyítjük, és az egészet leöntjük a burgonyalével. A levest zöldpetrezselyemmel, vajban pirított hagymával és kevés vajjal ízesítjük.


Burgonyaleves szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg szalonna, só, törött bors ízlés szerint. A megtisztított, kockára vágott burgonyát vízben megfőzzük, és a szalonnával együtt megpirított hagymával elkeverve tálaljuk.


Tejfölös burgonyaleves cseh módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 kemény tojás, 2-3 dl tejföl vagy tej, 1 evőkanál liszt, 1 csomó vágott zöldpetrezselyem vagy kapor, köménymag, só ízlés szerint. A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, a főzővízbe összetört köménymagot szórunk. A tejfölt a liszttel jól elkeverjük, és a burgonyalevesbe szűrjük. A levest még egyszer felforraljuk, és hozzáadjuk az apróra vágott kemény tojást, zöldpetrezselymet vagy kaprot.


Burgonyaleves póréhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, fél szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, fél szál póréhagyma, 2 szelet fehér kenyér, 2 evőkanál vaj, törött bors, kapor és petrezselyemzöld, só ízlés szerint. A sárgarépát, a hagymát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, jól megmossuk, és lassú tűzön, 2 liter vízben 30-35 percig főzzük. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, kevés vajban - 2-3 kanál zöldséglevet hozzáadva - megpároljuk. A zöldség főzőlevét leszűrjük, felforraljuk, beletesszük a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott burgonyát, 10-15 percig forraljuk, hozzáadjuk a megpárolt póréhagymát, a laskára vágott, főtt zöldséget. Még 5 percig forraljuk, sózzuk, borsozzuk, kevés vajat teszünk bele. A kenyeret kockákra vágjuk, serpenyőbe tesszük, és sütőben kiszárítjuk. Tálalásnál a levest tányérokba öntjük, szárított kenyérkockát teszünk bele. Apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Burgonyaleves tepertővel, tatárosan

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 kis szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg tepertő, 2 evőkanál olaj a hagymapirításhoz, só ízlés szerint. A forrásban levő sós vízbe belerakjuk az apróra vágott burgonyát, sárgarépát. Ha megpuhult, beletesszük az olajban megpirított hagymát. Amikor az egész megfőtt, hozzáadjuk a tepertőt.


Burgonyaleves aprólékkal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 csomag csirkeaprólék, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, fél szál petrezselyemgyökér, 1 csomó újhagyma, 8 dkg köles, 4 dkg zsír, törött bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A megtisztított csirkeaprólékot puhára főzzük. A levest átszűrjük, beletesszük a megmosott kölest, a nagy kockákra vágott burgonyát, a zsírban megpirított hagymát és zöldséget. Amikor a burgonya már majdnem puha, a levest megfűszerezzük, megsózzuk.


Burgonyaleves fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 5 dkg zsír vagy vaj, másfél-két dl tej, 1 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Sós vízben megfőzzük a burgonyát, a vízben hagyva szétnyomjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az egészet együtt néhány percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tejben elkevert tojássárgáját, a zsírt vagy vajat, a kaprot és a zöldpetrezselymet.


Burgonyaleves káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, egy kevés póréhagyma, egy kis fej káposzta fele, 5 dkg vaj, kapor és zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a póréhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, megmossuk, vajban hirtelen átsütjük, és lassú tűzön 2 liter vízben megfőzzük. Beletesszük a metélt alakúra vágott káposztát, a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott burgonyát. Puhára főzzük. Tálalásnál a tányérokba öntött levest apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Burgonyaleves karfiollal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 közepes nagyságú karfiol, 1 dl tejszín, 4 evőkanál olvasztott vaj, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint. A sárgarépát, a vöröshagymát megtisztítjuk, hosszában kettőbe, majd vékony, félkör alakú szeletekre vágjuk. Az egész zöldséget serpenyőbe tesszük, olvasztott vajban megpároljuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük. Forrásban levő vízbe beletesszük a burgonyát, a karfiolt, 10 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a megpárolt zöldséget, és még 10 percig főzzük. Ha kész, sót, tejszínt vagy forró tejet teszünk bele, és jól elkeverjük. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Ezt a levest ajánlatos azonnal tálalni.


Mór burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 kicsi fej karfiol, 10 szál zöldbab, 10 hüvely zöldborsó kifejtve, 4-4 evőkanál vaj és tejföl, néhány szál spenót, 10-15 dkg paradicsom, 1 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, egy darabka zellergumó, póréhagyma, kapor, zöldpetrezselyem és só ízlés szerint. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikára vágjuk. Együtt serpenyőbe tesszük, kevés vízzel, olvasztott vajjal leöntjük, és puhára pároljuk. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk, ugyanígy a burgonyát is. Forró vízbe tesszük a burgonyát, majd a felvágott zöldbabot, a megtisztított borsót, az apróra vágott spenótot, a megpárolt zöldséget és a rózsáira szedett karfiolt. Húsz percig főzzük, aztán beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot, sóval ízesítjük, és levesszük a tűzről. Tálalásnál 1-1 kanál tejfölt teszünk a levesbe, és meghintjük apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Burgonyaleves sárgarépával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olvasztott vaj, 2 tojássárgája, só, kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint. A sárgarépát és a hagymát (egy darabka répa és hagyma kivételével) megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk, s olvasztott vajban - 2-3 evőkanál víz hozzáadásával - megpároljuk. A maradék répát és vöröshagymát félbevágjuk, hirtelen megsütjük, hozzáadunk 1 csomó zöldpetrezselymet és kaprot, vízzel felengedjük, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük. A forrásban levő lébe beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott burgonyát, és 15 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a párolt sárgarépát és vöröshagymát, megsózzuk, felforraljuk, és levesszük a tűzről. A tojássárgákat a levesben elkeverjük. Apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel ízesíthetjük.


Nyári káposztaleves (scsi) burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 50 dkg gyenge fejes káposzta, 20 dkg paradicsom, 50 dkg hús, 4-5 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, kapor és zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A húst hideg vízben feltesszük főni. Forrástól számítva takaréklángon még másfél-két órát főzzük. A leveshez hozzáadjuk a megtisztított és felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hagymát és a csíkokra vágott káposztát. Végül hozzáadjuk a megtisztított burgonyát, megsózzuk, és puhára főzzük. Tálalás előtt a kész levesbe szeletekre vágott paradicsomot teszünk. Minden tányérba jusson torzsa.


Burgonyaleves sárgarépával és zöldborsóval

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 szál petrezselyemgyökér, fél pohár kifejtett, friss zöldborsó, 4 evőkanál vaj, esetleg egy-két tojássárgája, kapor, zöldpetrezselyem, só, törött bors ízlés szerint. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, metélt alakúra vágjuk, lábasba tesszük, hozzáadunk vajat, 2-3 evőkanál zöldséglevet, és lassú tűzön megpároljuk. Vízzel felengedjük, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott burgonyát, és 10 percig forrni hagyjuk. Ezután beletesszük a megmosott zöldborsót, felforraljuk, még 10 percig főzzük, majd megsózzuk. A kész levest vajjal vagy vajjal elkevert tojássárgájával ízesíthetjük. Tálalásnál apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.


Burgonyaleves paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 15-20 dkg paradicsom, 1 kis szál sárgarépa, 1 kis szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 2,5-3 dkg vaj, 1 dl tejfői, zöldpetrezselyem, fűszerkeverék, só ízlés szerint. Forró vízbe beletesszük a kockára vágott burgonyát, a vajban megpirított zöldséget és hagymát, és az egészet puhára főzzük. A kész levesbe beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot, megsózzuk, fűszerezzük. Tálalás előtt a levest tejföllel és zöldpetrezselyemmel ízesítjük.


Burgonyaleves pirospaprikával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 dkg zsír, fél fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál pirospaprika, só ízlés szerint. A megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A zsírból, a lisztből reszelt hagymával rántást készítőnk, pirospaprikával ízesítjük, kevés hideg vízzel fölengedjük, és a leveshez keverjük, felforraljuk. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.


Hideg borscs

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg főtt burgonya, 40 dkg cékla, 2 nyers uborka, 1 csomó újhagyma, 2 kemény tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál cukor, ecet, só ízlés szerint, mustár, reszelt torma, zöldpetrezselyem, kapor. A céklát meghámozzuk, kis kockákra vágva fazékba tesszük, vízzel felöntjük, hozzáadunk 2 kávéskanál ecetet, és 20-30 percig főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a főtt burgonyát és az apró kockákra vágott uborkát, a felvágott kemény tojást, és az apróra vágott újhagymát. Tálalás előtt reszelt tormát, sót, cukrot és mustárt adunk hozzá. Tejfölt teszünk bele, és elkeverjük. Tálalásnál a borscsot meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel vagy kaporral.


Gajnatma türkmén módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 60 dkg bárányhús, 20 dkg sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg paradicsom, babérlevél, törött bors, só ízlés szerint. A kövér bárányhúst 2-3 dkg-os darabokra vágjuk. A csontokkal együtt hideg vízzel tesszük fel főni, hozzáadunk apróra vágott hagymát. Amikor a leves felforr, beletesszük a megmosott sárgaborsót és megfőzzük. Ha a hús majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát, a paradicsomot, és fűszerezzük.


Hideg burgonyakrém-leves amerikai módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 liter húsleves, egy darabka zellergumó, 1 szál póréhagyma, 6 dl tej, 1 pohár joghurt, 3-4 szál újhagyma, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zellert és a darabokra vágott póréhagymát, majd a húslevesben megfőzzük. Ha puha, áttörjük, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután lehűtjük, és tálalás előtt hozzáadjuk a felvert joghurtot. Apróra vágott újhagymával meghintjük.


Moldvai csorba

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 40 dkg tyúk- vagy csirkehús, 1 szál sárgarépa, fél szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 4 dkg tyúkzsír, 1 evőkanál gyenge ecet, fél dl tejföl, pirospaprika, só ízlés szerint. A húst megfőzzük, majd kivesszük a léből. A sárgarépát, a gyökeret és a hagymát felvágjuk, a zsírban enyhén megpároljuk, ecetet öntünk hozzá, majd az ecetet elpárologtatjuk. A húslébe beletesszük a burgonyát, és félpuhára főzzük. Ezután a párolt zöldséget meghintjük liszttel, pirospaprikával, sóval, a levesbe tesszük, és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Tálalásnál tesszük bele a húsdarabokat, és tejföllel ízesítjük.


Burgonyaleves bárányhússal.

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg bárányhús, 1 csomó vegyes zöldség, 1 nyers uborka, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, 1 cikk nyers káposzta, 3 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1-2 gerezd fokhagyma, törölt bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A kockára vágott húst megfőzzük. Amikor megpuhult, megsózzuk, hozzáadjuk a felvágott zöldséget (sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, káposztát, nyers uborkát, paradicsomot), és tovább főzzük. A burgonyát kockákra vágjuk, az átszűrt húslevesbe tesszük, és megfőzzük. A levest világossárga lisztes habarással besűrítjük, beletesszük a húst. Sóval és borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük. (Lisztes habarás helyett tejfölt is tehetünk a levesbe.)


Burgonyaleves hússal, tatárosan

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 40 dkg hús, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, fűszerek, babérlevél, só ízlés szerint. Ez a leves bárányhúsból az igazi, de főzhetjük marha- vagy borjúhúsból is. A húst apróra vágjuk, fazékba rakjuk, hideg vizet öntünk rá, és nagy lángra tesszük. Amikor a víz felforr, a lángot csökkentjük. Időről időre levesszük a habot. Mielőtt a hús megfő, sót teszünk bele. A burgonyát megtisztítjuk, hideg vízben megmossuk, cikkekre vágjuk. A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk, majd a burgonyával együtt a levesbe tesszük. Mielőtt a burgonya megfő, hozzáadjuk a babérlevelet, s fűszerezzük.


Jájnyi örmény módra

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg marhahús, 4 dkg margarin, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg aszalt barack vagy szilva, kapor, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. Megfőzzük a húslevest. A vöröshagymát felaprítjuk és enyhén megpirítjuk a margarinban, paradicsompürét teszünk bele, és addig hagyjuk a tűzön, ameddig a paradicsom megsűrűsödik, és a zsiradék megpirul. Az átszűrt húslevesbe beletesszük az így előkészített hagymát, a kockára vágott burgonyát, a megmosott barackot vagy a kimagozott szilvát, sót, borsot, és megfőzzük. Tálalásnál a levest kaporral és zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Bostoni halleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 75 dkg hal, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg füstölt szalonnal dl tej, 1 csomó zöldség, 2-3 evőkanál tejszín, 1 zöldpaprika, 1 kis zellergumó, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. A halat kifilézzük, bőrét és aprólékját egy-másfél liter vízben 30 percig főzzük, zellerdarabok hozzáadásával. Egy másik edénybe karikára vágott vöröshagymát, feldarabolt zöldpaprikát, kevés apróra vágott zellert és szalonnadarabokat teszünk, a kiolvadó zsírban megpirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a hallét és a tejet. A burgonyát kockára vágjuk, 30 percig együtt főzzük a megtisztított és apróra vágott leveszöldséggel. Amikor a hal puha, a levesbe tesszük, belerakjuk a kockára vágott halfilét, és gyenge tűzön 10 percig forraljuk. Tejszínt adunk hozzá, sóval és borssal ízesítjük. Tálalásnál bőségesen meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel.


Burgonyaleves halfejjel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 60 dkg halfej, 1 kis csomó vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, só, törött bors, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor ízlés szerint. A halfejet megfőzzük. A megtisztított hagymát és zöldséget szeletekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A burgonyát kockára vágjuk, beletesszük a leszűrt forró levesbe, hozzáadjuk a megpirított zöldséget, sót, borsot, babérlevelet teszünk bele, és 25-30 percig főzzük. Tálalásnál a levest kaporral vagy zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Karéliai majmarokka

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg apróhal, 2 kis fej vöröshagyma, babérlevél, törött bors, só ízlés szerint. Forró vízbe beletesszük a burgonyát és a nagy gerezdekre vágott hagymát. Amikor a víz újból forrni kezd, hozzáadjuk a megtisztított apróhalat, babérlevelet, borsot, sót, és puhára főzzük.


Burgonyaleves hallal, háziasan

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 25 dkg tengeri hal, 1 szál sárgarépa, egy kis darabka petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka póréhagyma, babérlevél, törött bors, só ízlés szerint. A vékony, hosszúkás darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret sós vízben félpuhára főzzük, majd beletesszük az összevágott hagymaféléket, a burgonyát, a fűszereket, felforraljuk, és puhára főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a halat, és néhány percig forraljuk.


Burgonyaleves sós heringgel,

Hozzávalók 4 személyre: 90 dkg burgonya, 20 dkg hering, (szardella, szaláka vagy tyulka), 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 6 dkg margarin, zöldpetrezselyem vagy kapor, só. A fejtől és a belső részektől megtisztított, megmosott halat 15 óra hosszat áztatjuk. Ezután a burgonyával és a zöldségekkel együtt megfőzzük a szokásos módon. Zöldpetrezselyemmel vagy kaporral tálaljuk.


Újburgonyaleves búzadarával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg újburgonya, 5 kávéskanál búzadara, másfél liter tej, 3 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Az újburgonyát megtisztítjuk, összevágjuk, és sós forró vízben megfőzzük, majd a vizét leöntjük. A tejet felforraljuk, búzadarát szórunk bele, állandóan kavargatva. Amikor a dara megfőtt, hozzáadjuk a főtt burgonyát és a vajat. Tálalás előtt hozzáadunk apróra vágott kaprot és petrezselymet.


Bolgár burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 4 evőkanál búzadara, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt sajt vagy juhsajt (brindza), só ízlés szerint. Leveses fazékban olajban megpirítjuk a búzadarát, és forró vizet öntünk rá. ízlés szerint megsózzuk. Amint a leves felforr, beletesszük a megtisztított, apróra vágott burgonyát, és puhára főzzük. Tálalás előtt a levest reszelt sajttal vagy juhsajttal (brindzával) megszórjuk.


Ukrán köleskásaleves

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 12 dkg füstölt szalonna, 2 kis fej hagyma, 12 dkg köles, fűszerek, zöldpetrezselyem és kapor, só ízlés szerint. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a finomra vágott hagymával együtt kissé megpirítjuk, majd forró, leszűrt húslevesbe vagy forró vízbe tesszük. Ugyanakkor beletesszük a levesbe a jól megmosott kölest, a levest felforraljuk, hozzáadjuk a kockákra vagy szeletekre vágott burgonyát, fűszerezzük, megsózzuk. 20-25 percig főzzük. Tálalásnál meghintjük kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Burgonyaleves hajdinakásával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, fél pohár hajdinakása, egy-egy darabka sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 kis fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, 5-6 szem bors, babérlevél, só ízlés szerint. A hajdinakását kiválogatjuk, tepsibe tesszük, és sütőben szárazon aranysárgára pirítjuk. Ezután vízben 3 dkg vajjal megfőzzük. Beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, 8-12 percig forraljuk, hozzáadjuk a vajban megpárolt zöldséget és vöröshagymát, s 5-6 perceg tovább forraljuk. Ezután megsózzuk, borsot és babérlevelet teszünk bele. A kész levest apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral hintjük meg.


Kijma-surpa üzbég módra

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 25 dkg marhahús, 4 dkg margarin, 10 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 dl aludttej, törött bors és só ízlés szerint. A marhahúsból levest főzünk, a húst félretesszük. A levesbe beletesszük a kockákra vágott burgonyát, és amikor a burgonya már félig megpuhult, apróra vágott, margarinban megpárolt vöröshagymával és sárgarépával ízesítjük. A levesbe belefőzzük a húsgombócokat, amelyeket a következő módon készítünk el: a húst kétszer ledaráljuk, hozzáadunk nyers tojást, rizst, és sóval, törött borssal ízesítjük.


Lengyel csontleves burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 20 dkg vegyes zöldség (káposzta, sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák), esetleg egy kevés szárított gomba, 20 dkg csont, 10 dkg gyöngykása, 4 dkg olaj vagy vaj, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája (nem feltétlenül szükséges), kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Csontból, gombából és vegyes zöldségből levest főzünk, majd leszűrjük. A főtt zöldséget és a gombát vékony, hosszúkás darabokra vágjuk. A kását megmossuk, hideg vízzel leöntjük, megfőzzük, és 4 dkg vajat keverünk bele. A leszűrt levesben megfőzzük a megtisztított és kockára vágott burgonyát, belevegyítjük a kását, a zöldséget és a gombát, majd megsózzuk. A kész levest megszórjuk vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel, tojássárgájával és tejföllel ízesítjük. A levest gyöngykása helyett kölessel is készíthetjük. Ebben az esetben nem teszünk bele gombát, és a vajmennyiségnek csak a felét használjuk fel.


Moldvai zjáma

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál vaj, fél pohár rizs, fél pohár savó, 1 tojássárgája, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, majd kevés vízzel vajban megpároljuk. Vizet töltünk hozzá, felforraljuk. Beletesszük a jól megmosott rizst és a kockára vagy szeletekre vágott burgonyát, 10-15 percig forraljuk, ízesítjük babérlevéllel, sózzuk, borsozzuk, beleöntünk egy fél pohár savót, és még 5-6 percig főzzük. Ezután az edényt levesszük a tűzről, a levest felvert tojássárgájával ízesítjük, és meghintjük apróra vágott kaporral vagy zöldpetrezselyemmel. Ez a leves kissé savanykás ízű.


Burgonyaleves metélttel, tatárosan

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 50 dkg hús (bárányhús), 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka sárgarépa, másfél dl aludttej. A metélthez: 0,5 dl húsleves, 1 tojás, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg hajdina, lencse vagy borsóliszt. (Ez a tészta lágyabb, mint a közönséges metélt tészta.) Megfőzzük a húslevest, majd belefőzzük az apróra vágott burgonyát. A metéltet külön vízben addig főzzük, amíg a tészta a víz tetejére feljön. A metéltet külön edényben tálaljuk, aludttejjel leöntve.


Kifta-surpa üzbég módra

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 30 dkg bárányhús, 8 dkg rizs, 1 tojás, 4 dkg margarin, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 paradicsom, törött bors és só ízlés szerint. A bárányhúst kétszer ledaráljuk, tojással, borssal és sóval ízesítjük, összekeverjük a félpuhára főzött rizzsel, és elkészítjük a kiftát virsliformában (személyenként 1-3 db). Megfőzzük húslében vagy vízben a burgonyával együtt, majd hozzáadjuk a már előbb megpárolt hagymát, sárgarépát, paradicsomot és zöldborsót.


Burgonyaleves kockatésztával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj vagy vaj, 1 tojássárgája, babérlevél, bors, kapor és zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A kockatésztához: 1 pohár liszt, 1 tojás. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, hirtelen átsütjük, majd vízben megfőzzük. A tésztát meggyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és kétszer két cm-es kockákra vágjuk. A zöldséglevest leszűrjük, felforraljuk, beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát, félig puhára főzzük. Ezután beletesszük a tésztakockákat, a párolt zöldséget, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Ekkor hozzáadunk sót, borsot, babérlevelet, felkeverjük, és levesszük a tűzről. Jól felvert tojássárgájával ízesítjük. Tálalásnál a levest tányérokba öntjük, meghintjük apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Szujuk-os üzbég módra

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 30 dkg marhahús, fél szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg margarin, 1 dl aludttej, törött bors, só, zöldpetrezselyem ízlés szerint. A metélthez: 16 dkg rétesliszt, 1 tojás. Az apróra vágott marhahúst forró zsiradékban megsütjük, majd hozzáadunk szálasra vágott hagymát, sárgarépát. Vízzel felöntjük, félpuhára főzzük. Beletesszük a burgonyát, fűszerezzük, és tovább főzzük. Végül hozzáadjuk a metéltet, néhány percig főzzük, meghintjük zöldpetrezselyemmel. Aludttejjel tálaljuk.


Burgonyaleves csipetkével és szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 3 dkg füstölt szalonna, törött bors, babérlevél, só ízlés szerint. A csipetkéhez: 10 dkg búzaliszt, 1 tojás. Elkészítjük a csipetkét keményre gyúrt tésztából. (A lisztbe kevés olajat is teszünk.) Forró vízbe vagy húslébe beletesszük a burgonyát, félpuhára főzzük, azután hozzáadjuk a csipetkét, a leves elkészülése előtt 5 perccel pedig a szalonna zsírjában megpárolt hagymát és sárgarépát.


Újburgonyaleves tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg újburgonya, 2-3 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, egy darabka póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, zöldpetrezselyem, kapor, törött bors, só ízlés szerint. A tésztához: fél pohár liszt, 1 tojás, 2 evőkanál tej. A tésztát apró gombócoknak készítjük el. A zöldséglébe beletesszük a megtisztított és megmosott újburgonyát egészben, felforraljuk, hozzáadunk párolt és karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és póréhagymát, 10-15 percig forraljuk, belefőzzük a tésztát, sóval és borssal ízesítjük. Tálalásnál a tányérokba kitett levest meghintjük apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Suktimo laska mari (cseremisz) módra


Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, só ízlés szerint. A tésztához: 20 dkg búzaliszt vagy rozsliszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő. Kelt tésztát készítünk. Kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, liszttel meghintjük. Hosszú csíkokra, majd a tésztacsíkokat keresztben rombusz alakúra vágjuk, vagy kb. 1,5-2 dkg-os gombócokat formálunk belőle. Forró vízbe feltesszük főni a kockákra vágott burgonyát. Ha félpuha, hozzátesszük a tésztát, és együtt főzzük. A főzés befejezése előtt 5 perccel párolt hagymával, tejföllel ízesítjük a levest, és megsózzuk.


Burgonyaleves árpagyönggyel (gerslivel)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 5 dkg vaj, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, fél pohár árpagyöngy, babérlevél, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Forró zöldséglébe beletesszük a megtisztított és egészben hagyott burgonyát, felforraljuk, 5 percig főzzük. Beletesszük a külön megfőzött árpagyöngyöt, ezután a kockákra vágott és vajban megpárolt sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, s 2-3 percig forraljuk. Ha kész, sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Tálalásnál apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral szórjuk meg.


Burgonyaleves derelyével

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma. A derelyéhez: 1 pohár liszt, fél pohár rizs, 2 tojás, 6 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, törött bors, zöldpetrezselyem és kapor, só ízlés szerint. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk, hosszában két részre vágjuk, megmossuk, kevés vajban megsütjük, és 2 liter vízben 30-35 percig főzzük. Elkészítjük a derelyét: a lisztet edénybe tesszük, tölcsért formálunk, beleütünk egy nyers tojást. Kevés hideg vízzel a tésztát meggyúrjuk, 15-20 percig állni hagyjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 6x6 cm-es kockákra vágjuk, közepébe beletesszük a tölteléket, és két ujjal összecsípjük a derelyét. Töltelék: a rizst megfőzzük, hozzáadunk apróra vágott, párolt vöröshagymát, kaprot, összetört főtt tojást, sót, borsot, és az egészet jól összekeverjük. A zöldséglevest leszűrjük, beleöntjük a rizs megmaradt főzőlevét, beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, felforraljuk. Ezután belerakjuk a derelyét, és 15 percig főzzük. Amikor a derelye feljön a víz felszínére, az edényt levesszük a tűzről, beletesszük a sót, borsot, vajat, majd apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.


Burgonyaleves ukrán galuskával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem és kapor, só ízlés szerint. A galuskához: 1 pohár liszt, 1 tojás. Ugyanúgy készítjük el, mint a csipetkés burgonyalevest, de csipetke helyett ukrán galuskát teszünk a levesbe. Elkészítjük a galuskát: a tésztát meggyúrjuk, mintha házi metéltet készítenénk, kötél alakúra sodorjuk, s ferdén 1,5-2 cm hosszú darabokra vágjuk.


Burgonyaleves gombás derelyével

Hozzávalók 4 személyre: mint a derelyés burgonyaleveshez. A derelyéhez: 1 pohár liszt, 5-6 nagyobb gomba, 2 tojás, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Ugyanúgy készítjük el, mint a derelyés burgonyalevest. A gombás derelye tölteléke: a gombát és a hagymát apróra vágjuk, megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott kemény tojást, beletesszük a sót, a borsot és a kaprot, s az egészet jól összekeverjük. A tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a derelyénél. A tésztalevél egyik felére egymástól kb. 3 cm távolságra, kis halmokba rakjuk a tölteléket. A közöket tojással bekenjük, ráhajtjuk a tésztalevél másik felét, jól összenyomjuk. Derelyemetszővel a közök mentén egyenletesen átvágjuk.


Burgonyaleves omlettel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 3-4 dkg vaj, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Az omletthez: 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál olvasztott vaj. Elkészítjük a zöldséglevet, megsózzuk, belefőzzük a szeletekre vágott burgonyát. Ameddig a leves fő, elkészítjük az omlettet. Tányérba beleütjük a tojást, hozzáadunk lisztet, sót, borsot, tejet, jól felverjük. Serpenyőben forró vajjal összekeverjük. Ha megsűrűsödik, 2-3 percre sütőbe tesszük. A kész omlettet deszkára borítjuk, kockákra vágjuk. Amikor a leves megfőtt, beleteszünk vajat, sót, borsot, apróra vágott kaprot és zöldpetrezselymet. Tálalásnál a tányérokba 7-10 omlettkockát teszünk, levessel leöntjük.


Burgonyarudacskákból készült leves német módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 50 dkg marhahús, 2 csomó zöldség, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zellergumó, 1 kávéskanál kömény, só ízlés szerint. A húst megmossuk, hideg, enyhén sós vízben puhára főzzük. A húslevesbe belerakjuk az apróra vágott zöldséget és a rudacskákra vágott burgonyát. A főtt húst kis darabokra vágjuk. A hagymát, a zellert és a köménymagot ledaráljuk, és amikor a burgonya megpuhult, a hússal együtt a húslevesbe tesszük. A húslevest még egyszer felforraljuk. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Kaurma-surpa üzbég módra

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 35 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2-2 evőkanál paradicsompüré és olaj, törött bors, só ízlés szerint. Megfőzzük a húslevest. A hagymát szálasra vágjuk, és forró zsírban megpirítjuk. A főtt húst kis darabokra vágjuk, átsütjük, összekeverjük a megpirított hagymával, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsompürét, és 5-6 percig tovább sütjük. Az egészet visszatesszük a húslébe, sózzuk, borsozzuk, és még 15-20 percig főzzük.


Voszpi apur örmény módra

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 30 dkg marhahús, 15 dkg lencse, 5 dkg dió, 5 dkg aszalt szilva vagy aszalt apró sárgabarack, fél fej vöröshagyma, 6 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál liszt, törött bors, kapor, só ízlés szerint. Húslevest főzünk, leszűrjük. A forró húslevesbe beletesszük a beáztatott lencsét, és addig főzzük, míg megpuhul. Ezután hozzáadunk kockákra vágott burgonyát, párolt vöröshagymát, búzalisztet, aszalt szilvát vagy sárgabarackot, tört és tisztított diót, és tovább főzzük. Tálalásnál visszatesszük bele a főtt marhahúst, kaporral és törött fekete borssal megszórjuk.


Burgonyaleves babbal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, fél pohár fehérbab, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olvasztott vaj, törött bors, babérlevél, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A babot átválogatjuk, jól megmossuk, főzőedénybe tesszük, vízzel leöntjük, és 5-6 óra hosszat állni hagyjuk. Ezután ugyanabban a vízben megfőzzük. A sárgarépát, a vöröshagymát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, megsütjük, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott burgonyát, és még 15-20 percig főzzük, beletéve sót, borsot és babérlevelet. Tálalásnál meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel. 5 dkg apróra tördelt makarónit is főzhetünk a levesbe.


Burgonyaleves szójababbal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20-25 dkg szójabab, 2 liter húsleves, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, fűszerek és só ízlés szerint. A hagymát liszttel megpirítjuk, majd ráöntjük a forró húslevest. A szójababot 12-15 óra hosszat vízben áztatjuk, majd ugyanabban a vízben lassú tűzön puhára főzzük. Főzés után a szójababot benne hagyjuk a főzővízben, hogy teljesen megpuhuljon. A megtisztított, kockákra vágott burgonyát és a főtt szójababot a levesbe tesszük, megsózzuk, megfűszerezzük, és még 25-30 percig főzzük.


Burgonyaleves konzerv zöldbabbal

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 40 dkg konzerv zöldbab, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 4 dkg zsír, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint. A burgonyalevest a szokásos módon elkészítjük. A főzés befejezése előtt 10 perccel hozzáadjuk a zöldbabot.


Burgonyaleves kukoricával.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg főtt vagy konzervkukorica, 1 nagyobb szál sárgarépa, 4 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Húslében puhára főzzük a burgonyát és a sárgarépát. Beletesszük a kukoricaszemeket vagy a leszűrt konzervkukoricát. A kész levest vajban párolt kaporral vagy zöldpetrezselyemmel ízesítjük.


Szirbuska román módra

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 1 evőkanál kukoricaliszt, 13 dl savó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, só ízlés szerint. Feltesszük főni az egészben hagyott sárgarépát és az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a víz felforr, hozzáadjuk a megtisztított, kis szeletekre vágott burgonyát. Ha a burgonya puha, beleöntjük a tejsavót, ízlés szerint megsózzuk, még egyszer felforraljuk, és fokozatosan beleszórjuk a kukoricalisztet. Néhány perc múlva kész a szirbuska.


Burgonyaleves kukoricával és marhahússal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 30 dkg főtt marhahús, 20 dkg kukorica, 4 dkg zsír, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, fűszer, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Megfőzzük a kukoricát, és beletesszük a húslébe a párolt vöröshagymával, zöldséggel. valamint a kockákra vágott burgonyával együtt. Tányérokba főtt húsdarabokat teszünk, levessel leöntjük, és apróra vágott kaporral vagy zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Tejleves burgonyával és árpagyönggyel, észt módra

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 8 dkg árpagyöngy, 2 liter tej, 3 dkg vaj, só ízlés szerint. Az árpát bő forró vízbe tesszük, és puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott burgonyát, és azt is megfőzzük. Beleöntjük a tejet, megsózzuk és felforraljuk. Vajjal tálaljuk.


Tejleves burgonyából, tökkel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 kis zsenge tök, 2 dkg vaj, 1 liter tej, só ízlés szerint. A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk. A tököt meghámozzuk, a magokat kivesszük belőle, és szintén kockákra vágjuk. Forró vízbe tesszük a burgonyát és a tököt, és puhára főzzük. Megsózzuk, beleöntjük a tejet. Tálaláskor megmelegítjük, és beletesszük a vajat.


Tejes, habart burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, másfél liter tej, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, vágott kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A megtisztított burgonyát felvágjuk, 3 dl sós vízzel hígított tejben puhára főzzük. A tojássárgáját olvasztott vajjal elkeverjük, megsózzuk, és a levesbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.


Hideg burgonyaleves aludttejjel és nyers uborkával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg héjában főtt burgonya, 3 nyers uborka, 4 pohár aludttej, 2 evőkanál olaj, kapor, só ízlés szerint. Aludttejbe olajat öntünk, beleteszünk apróra vágott kaprot, és jól elkeverjük. A főtt burgonyát és a nyers uborkát megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk, beletesszük az aludttejbe, kissé felkeverjük és tálaljuk.


Burgonyapüré-leves tejjel.

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1-2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 8 dl tej, pirított kenyérkockák, fűszerek, só ízlés szerint. Lábasban felolvasztott vajba lisztet szórunk, és állandóan kavargatva, lassú tűzön átforrósítjuk, majd 3-4 pohár forró vízzel vagy húslevessel felengedjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, a reszelt vöröshagymát, a fűszereket és a sót. Lassú tűzön addig forraljuk, állandó kevergetés közben, amíg a burgonya teljesen szétfő. A vajat a tejjel megforrósítjuk, a burgonyapéphez keverjük és felforraljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.


Burgonyapüré-leves salátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 kis fejes saláta, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, só ízlés szerint. A vajjal, tejszínnel és tojássárgájával ízesített burgonyapüréhez hozzáadjuk a sós vízben megfőzött és vékony csíkokra felvágott salátaleveleket, főzőlevével együtt. Saláta helyett vajban párolt 5 dkg sóskával is készíthetjük.


Burgonyapüré-leves gyökérrel vagy pasztinákkal

Hozzávalók 4 személyre: 20-20 dkg főtt, áttört burgonya és petrezselyemgyökér vagy pasztinák, 12 dl húsleves, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, só ízlés szerint. A főtt burgonyát és a húslevesben megfőzött, zöldséget szitán áttörjük. Tejszínnel és tojássárgájával ízesítjük. A húslevessel felhígítjuk, kis darab vajat teszünk bele, és forrón tálaljuk.


Burgonyapüré-leves

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 12 dl húsleves, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 zsemle, só ízlés szerint. Az apróra vágott vöröshagymát (esetleg újhagymát vagy póréhagymát), a szintén apróra vágott burgonyával együtt forró olajban megpároljuk, vízzel és levessel leöntjük (ha nincs kész húsleves, akkor 2/3 rész víz és 1/3 rész tej keverékével), és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ezután szitán áttörjük a főzőlével együtt, és vajat teszünk bele. Tejszínnel és tojássárgájával ízesítjük. Vajban pirított zsemlekockákkal tálaljuk.


Püréleves japán módra

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt, áttört burgonya, 2 evőkanál liszt, 4 dl húsleves, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 zsemle, 5 dkg vaj, só ízlés szerint. A vajban átforrósítjuk a lisztet, feleresztjük a húslevessel, és állandóan kevergetve felfőzzük. Belekeverjük a tojássárgákat, megsózzuk, és kb. 1 liter vízzel feleresztve felforraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szitán áttört főtt burgonyát és a tejszínt. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.


Püréleves burgonyából, tökkel

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg tök, egy kevés póréhagyma, 12 dl húsleves, 10 dkg spenót, 5 dkg sóska, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, 2 zsemle, 5 dkg reszelt sajt, só ízlés szerint. A tököt és a burgonyát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, a finomra vágott póréhagymával vajban puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, ezután áttörjük. Felengedjük a húslevessel, beletesszük a hosszúkásra vágott spenótot és sóskát, és még néhány percig főzzük. Tejszínnel és vajjal ízesítjük. Külön tányéron, forró sütőben megpirított, reszelt sajttal meghintett zsemleszeleteket adunk a leveshez.


Püréleves burgonyából, paradicsompürével és spenóttal

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg főtt, áttört burgonya, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 liter húsleves, 10 dkg spenót, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg vaj, egy kevés zellerzöld, só ízlés szerint. A főtt, áttört burgonyát elkeverjük a paradicsompürével, hozzáteszünk egy keveset a főzőléből, feleresztjük a húslevessel. A rózsaszínű pürélevest felforraljuk, és beletesszük a metéltre vágott spenótot. Tojássárgája és tejszín keverékével ízesítjük, és vajdarabokat adunk hozzá. Készíthetjük spenót helyett kaporral, tejfölösen is.


Burgonyapüré-leves zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 liter tej, 2 tojássárgája, 1-2 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 8-10 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó vegyesen), egy darabka póréhagyma, 2 zsemle, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A póréhagymát és a zöldséget összevágjuk, kevés vajban megpároljuk, apróra vágott burgonyával vegyítjük, csontlevessel vagy vízzel leöntjük, és fedő alatt forraljuk, míg megpuhul. Ezután a burgonyát és a zöldséget a lével együtt szitán áttörjük. Lisztből és vajból elkészítjük a rántást, felengedjük levessel, összekeverjük az elkészített pürével. Hozzáadjuk a tejet, és együtt főzzük 15-20 percig. A levest tojássárgája és tej keverékével ízesítjük. Tetszés szerint sózzuk, beleteszünk vajdarabokat, és simára keverjük. Megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal tálaljuk.


Püréleves burgonyából, friss paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 20-25 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojássárgája, 2 zsemle, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és sós vízben megfőzzük. A nyers paradicsomot megmossuk, négy részre vágjuk, apróra vágott hagymával vajban megpirítjuk. Ezután az egészet szitán áttörjük, meleg tejjel és a burgonya főzőlevével felengedjük, megsózzuk, felforraljuk, és levesszük a tűzről. A tojássárgáját felverjük, meleg tejszínnel hígítjuk, és kevergetés közben 3-4 vajdarabkát morzsolunk rá. Tálalásnál a levest tányérokba öntjük, pirított zsemlekockát teszünk bele, és meghintjük apróra vágott kaporral vagy zöldpetrezselyemmel.


Püréleves sárgaborsóval

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 20 dkg sárgaborsó, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, só ízlés szerint. A borsót átválogatjuk, megmossuk, vízben áztatjuk 5-8 óra hosszat, amíg megduzzad. Főzés előtt az áztatóvizet frissre cseréljük, és a borsót puhára főzzük benne. Ezután hozzáadunk húslét vagy vizet és a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, megsózzuk és puhára főzzük. Az egészet szitán áttörjük, és a kész levest zsírban pirított hagymával ízesítjük.


Tejleves burgonyagaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 tojás, 2 liter tej, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, só ízlés szerint. A megfőtt, áttört burgonyát, a nyers tojássárgáját és a lisztet összekeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és újra összekeverjük. Az így elkészített masszát deszkára tesszük, széleit befelé nyomjuk, majd forró vízbe mártott kávéskanállal a forró tejbe galuskákat szaggatunk. Takaréklángon, fedő nélkül 10-12 percig főzzük, ezután a levest megsózzuk és vajat adunk hozzá.


Burgonyagaluska levesbetétnek

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 1 evőkanál vaj, 2 tojássárgája, 1 zsemle, só ízlés szerint. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. Lereszeljük, vajat, sót és tojássárgáját keverünk bele, és apró, pirított zsemlekockákat adunk hozzá. Az egészet eldolgozzuk, galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben 15 percig főzzük. Amikor kész, azonnal tálaljuk a levest, mert a galuska gyorsan megkeményedik.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 146
Tegnapi: 32
Heti: 530
Havi: 1 781
Össz.: 919 246

Látogatottság növelés
Oldal: Burgonyából készült-levesek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »