Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Babos burgonya

Hozzávalók: fél kg bab, 1 kg burgonya, 1 db babérlevél, 1 fej hagyma, 1 teáskanál só, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, késhegynyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, vegeta. Elkészítése: A babot 10 órán át vízben áztatjuk, majd leszűrjük. A burgonyát meghámozzuk, félbe vágjuk és így karikázzuk fel. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és az olajon a babbal és burgonyával megpároljuk. Beletesszük a felvágott fokhagymát, megszórjuk liszttel és pirospaprikával, majd felöntjük kb. fél liter vízzel. Ízesítjük, és a babérlevéllel addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. (Nem baj, ha a burgonya kicsit összetörik.) Tejföllel tálaljuk.


Babos káposzta 

20 dkg száraz bab, 50 dkg savanyú káposzta, 0,5 l füstölt hús leve (vagy 0,5 l víz, 1 húsleveskocka és 1 mokkáskanál füstízű só), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint őrölt fekete bors Az átválogatott és megmosott babot előző este hideg vízbe áztatom, majd az étel készítése előtt leszűröm, és a füstölthúslében puhára főzöm. (Legjobb kuktában főzni, mert így negyedannyi idő alatt elkészül.) Közben az olajban üvegesre párolom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Az apróra vágott savanyú káposztát is rádobva, fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom, és a már megfőtt babhoz keverem. Megborsozom, és a tejföllel besűrítem. Felforralom és tetszés szerinti feltéttel kínálom. (Nagyon finom egy szelet füstölt, főtt tarjával a tetején.)


Kubai rizs babbal 

10 dkg tarkabab, 1 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1 babérlevél, 1 kk. só, bors, pirospaprika, 2 db szegfűbors, 10 dkg rizs, 1 dl olaj, 10 dkg füstölt tarja vagy sonka apróra vágva. A babot előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet. Kb. 0,5 l vízben 40-50 percig főzzük - ne menjen szét! Tegyük hozzá a hagymák, zöldpaprika felét, a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babért, rizst, 1/4 l forró vizet. Befedve, takarékon főzzük még 35-40 percig, míg a lé elfő. Keverjünk bele 4 ek. olajat és vegyük le a tűzről. Míg a rizs fő a többi olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, paprikát, és a sonkát. Ha megsült, öntsük rá a babra feltétként.


Kubai rizses-húsos bab

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús (lapocka, tarja, comb), 20 dkg rizs, 10 dkg tarkabab, 1 zöldpaprika, 4 evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, só, szurokfű. Elkészítés: A babot a zöldpaprikával előző este beáztatjuk. Az áztatóvízben feltesszük főni, és amikor megpuhult, leszűrjük, a főzőléből hárombögrényit félreteszünk. A húst apró darabokra vágjuk, és forró zsíron jól átsütjük. Az edényben félretoljuk, és a zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát meg a fokhagymát. Felöntjük három bögre főzőlével, megsózzuk, megszórjuk szurokfűvel. Amikor forrni kezd, hozzáadjuk a jól megmosott rizst és az átsütött szalonnaszeletek felét. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Amikor kész, összekeverjük a babbal és a megmaradt szalonnaszeletekkel díszítve tálaljuk.


Paradicsomos fejtett bab 1

 40 dkg kifejtett bab, 30 dkg kicsi, kemény paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint A kifejtett babot annyi vízbe teszem, amennyi szűken ellepi, és megsózva puhára főzöm. Közben a felhevített olajon megfonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a meghámozott, felnégyelt paradicsomot. Megsózom, meghintem őrölt fekete borssal, és 1-2 percig pirítom. A levétől leszűrt babot hozzáadom, rászórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, és átkeverve még néhány percig fedő nélkül pirítom. Tetszés szerinti feltéttel kínálom.


Paradicsomos fejtett bab 2.

  1 30 dkg kifejtett bab, 25 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, citromlé, só, cukor, ízlés szerint, 1 ágacska friss bazsalikom (vagy 1 mokkáskanál szárított bazsalikom) A kifejtett babot éppen annyi vízbe teszem fel főni, amennyi szűken ellepi. Puhára főzöm. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágom, zsírját kiolvasztott, majd megfonnyasztom rajta a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. Ezután megsózom, hozzáadom a meghámozott és felkarikázott paradicsomot, a finomra vágott bazsalikomot és petrezselyemzöldet, a tisztított és zúzott fokhagymát, majd fedő alatt addig párolom, amíg sűrű mártás nem lesz belőle. Ezután a főtt babot levével együtt beleforgatom, és fedő nélkül addig forralom, amíg felesleges leve el nem párolog. Kitűnő körete a sertéssültnek.


Pácolt bab sült gombával

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárazbab, o,5 liter víz, 1 teáskanál zöldségleves, 2 babérlevél, 1 evőkanál mustár, őrölt bors, só, rozmaring, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál száraz vörösbor, 3 evőkanál vörösborecet, 6 evőkanál olívaolaj, 25 dkg gomba, 2 mogyoróhagyma, 5 dkg tökmag Elkészítése: Miután a babot már előzőleg jól beáztattuk, rozmaringgal és babérlevéllel ízesítve kis lángon puhára főzzük. A mustárt, borsot, sót, vörösbort, ecetet, olajat jól elkeverjük, és ehhez adjuk a megfőtt, forró babot. A maradék olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a tökmagot, kiszedjük. Ezután a felaprított gombát, mogyoróhagymát és a petrezselyem egy részét a forró olajban átfuttatjuk, megpároljuk. Végül a babot tányérokra tesszük, mellé adjuk a gombakeveréket, és megszórjuk a maradék petrezselyemmel és tökmaggal


Vecsési káposztás bab

15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával megszórjuk, és az egészet a fövő babhoz öntjük. Amikor a bab félig megpuhult hozzátesszük a savanyú káposztát és a karikára vágott füstölt kolbászt. Amikor e tartalmas egytálétel készre főtt, cserépedényekbe átmerjük, mindegyik tálka ételt gazdagon meglocsolunk tejföllel és a kis tálkákat a forró sütőbe téve, jól egybefőzzük.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 129
Tegnapi: 32
Heti: 513
Havi: 1 764
Össz.: 919 229

Látogatottság növelés
Oldal: Babos-zöldséges ételek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »