Skócia Főtt tojás skót módra
Hozzávalók:(6 személyre) 6 kemény tojás, 1 nyers tojás, 35 dkg darált marha- vagy birkahús, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk, 4 kávéskanál finomra vágott petrezselyem, kevés szerecsendió, 1 citrom lereszelt héja, majoranna, bazsalikom, 10 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez olaj A darált húst elvegyítjük a petrezselyemmel, a szerecsendióval, a citromhéjjal, a majorannával, a bazsalikommal. Nedves kézzel jól összedolgozzuk, bevonjuk vele a megpucolt főtt tojásokat, majd megforgatjuk a felvert nyers tojásban és a zsemlemorzsában. Serpenyőben forró olajban megsütjük a bevont tojásokat. Ehhez 4-5 perc szükséges. Sült burgonyával, uborkasalátával tálaljuk.
Gyümölcskenyér (Dundee cake)
25 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 1 kk. sütőpor, 20 dkg ribizli, 5 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 10 dkg aprított mandula, 2 ek. reszelt citrom- vagy narancshéj, 2 ek. citromlé vagy narancslé. A vajat, cukrot habosra keverjük, egyenként beleütjük a tojásokat, közben jól elkeverjük. Összekeverjük a lisztet, sót, sütőport. Belekeverjük a gyümölcsöket, citromhéjat, majd a tojásos keveréket. Kivajazott formában 1 órán át, sütjük előmelegített sütőben. (Végezzünk tűpróbát!) Alufóliába csomagolva hetekig friss marad.
Mazsolás sütemény (Raisin Scones)
25 dkg liszt, 3 kk. sütőpor, csipet só, 2 kk. kristálycukor, 6 ek. vaj, 5 dkg mazsola, 3 ek. tej vagy tejszín, 2 tojás. Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, 2 kk. cukrot, beledolgozzuk a vajat, mazsolát, tejszínt, majd a tojásokat. A sütőt forróra állítjuk. Gyengén lisztezett deszkán 1 cm vastara nyújtjuk, 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk, majd háromszögekre vágjuk a tésztát. Tetejüket tojásfehérjével megkenjük, kristálycukorral megszórjuk. Vajazott tepsibe tesszük, 10-15 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt tálalhatjuk. Adhatunk hozzá vajat, dzsemet, lehet reggelire vagy teasüteményként fogyasztani.
Skót húsleves (Scotch broth)
1 kg bárányhús egyben, 2 ek. só, 10 szem bors, 6-8 ek. sárgaborsó, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 hagyma nyolcfelé vágva, 1 szeletelt póré, 1 cs. petrezselyem. Mártás: 2 ek. zsiradék, 3 ek. liszt, 3 dl leves, 1 kk. mustár, 1 kk. ecet, 5 kapribogyó, főtt burgonya, főtt káposzta. A bárányt, sót, borsot, borsót, 2 l vízben kb. 2 órát főzzük. Beletesszük az apró kockára vágott zöldséget és a hagymákat, még kb. 30 percig főzzük a hús puhulásáig. Végül a tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Mártás: a vajban vagy más zsiradékban a lisztet kissé megpirítjuk, 3 dl levessel felengedjük, beletesszük a mustárt, sót, ecetet, kaprit. Állandóan kevergetve felforraljuk, besűrítjük. A levesből kivett húst külön tálaljuk - főtt burgonyával, - káposztával, mártással.
Skót puding
Elkészítése: 15 dkg lisztet 2 tojással, 2 dl tejjel sóval, borssal jól kikeverünk. Kb. 2 órányi pihentetés után vastagon kivajazott őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Pecsenyék mellé köretként kínáljuk.
Wales
Bárányleves
Kevés forró olajban pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a báránycombot, a sót, szemes borsot, paradicsomot és öntsük fel személyenként 4 dl vízzel. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 1/2 órát. Amikor a hús megpuhult, akkor vágjuk kockákra, tegyük vissza a levesbe, és finommetéltet főzzünk ki benne. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Walesi pirítós
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 10-12 dkg sajt, fél dl sör, őrölt bors, késhegynyi pirospaprika Elkészítés: A kenyérszeleteket vajban megpirítjuk. A sört egy serpenyőbe öntjük, ha felforrósodott, hozzáadjuk a sajtot és sűrű krémmé főzzük, ízlés szerint borsozzuk, paprikázzuk, majd a kenyérszeletekre púpozzuk. Sütőlemezre tesszük, tetejét meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, és forró sütőben pirosra sütjük (kb. 10 perc). Azonnal tálaljuk.
Írország
Ír bárány- vagy birkaragu
Hozzávalók (4 személyre) 1 kg bárány vagy birkagerinc, 2 nagy fej hagyma, 20 dkg sárgarépa, 40 dkg burgonya, só, őrölt bors, csipetnyi petrezselyem A gerincből csonttal együtt vágjuk a szeleteket, és másfél literes tűzálló edénybe tesszük. Rétegekben ráhelyezzük a felszeletelt hagymát, sárgarépát, burgonyát, minden réteget sózunk, borsozunk. Az edényt félig megtöltjük vízzel, és a sütőben lefedve addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor levesszük a fedőt, a sütőt mérsékelt melegre állítjuk, és még fél órán át, pároljuk, amíg a burgonya aranybarna nem lesz. Tálalásnál petrezselyemmel díszítjük.
Ír fagylalt
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vaníliafagylalt, 2 dl száraz fehérbor, 1 citrom, 20 dkg cukor, 1/2 érett avokádó. A bort a cukorral együtt felforraljuk, majd kis lángon addig főzzük, amíg sziruposodni kezd (kb. 20 perc). A szirupot kihűtjük, majd turmixgépbe öntjük. A citrom héját vékony csíkokban levágjuk vagy lekaparjuk és félretesszük. A citrom levét az avokádó kikapart húsával együtt a sziruphoz adjuk és összeturmixoljuk. A mártást tányérokba osztjuk. 1-1 hatalmas gombóc vaníliafagylaltot ültetünk a közepére és meghintjük a citromhéjjal.
Ír gulyás
Hozzávalók: 1, 25 dkg juhhús, 25 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 60 dkg burgonya, majoránna, köménymag,2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dkg só. Elkészítése: A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban lévő vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. Két l hideg vízben főni tesszük. Amint felforrt, a gézbe kötött fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe. Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk. Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábokra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott 8 cikkre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Amint puhára főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel és forrón tálaljuk.
Ír kávé
Kávé is, szeszes ital is az ír kávé. Nagy poharakba 1-1 evőkanál cukrot adunk, erre kétujjnyi magasan whiskyt töltünk. Minden pohárba 1-1 deci erős, forró fekete kerül, és az egészet összekeverjük. Tejszínhabbal koronázva azon melegen kínáljuk.
Ír raguleves
Egy nagy fazékba beletesszük a kockákra vágott birkahúst és 1 liter vízzel kb. 1 órát főzzük. Az első habját leszedjük. Sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a kelkáposztát, a szemes borsot, babérlevelet, a félbevágott vöröshagymát, a kockázott sárgarépát. Együtt puhára főzzük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.