Almás, párolt galamb (Katalán recept)
Elkészítés: A galambokat sózzuk, borsozzuk, és egy kevés forró olajban pirosra sütjük. Egy lábasban felolvasztunk diónyi vajat. Hámozott, cikkekre vágott almát teszünk bele. Kiszedjük az alma felét, ami maradt arra rátesszük a galambokat és beborítjuk a kiszedett almával. Lefedve közepesen meleg sütőben kb. 30 percig pároljuk. Tálalás előtt almapálinkával ízesítjük, és tejföllel összeforraljuk. Burgonyapürével tálaljuk.
Almával lerakott galamb (Paloma con manzana)
Hozzávalók: 2 galamb, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál almapálinka, 3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 alma, egy kevés só, törött bors. Serpenyőben megmelegítjük az olajat, és erős tűzön világosbarnára sütjük benne a galambokat. Megsózzuk, és megborsozzuk. Lábasban felolvasztjuk a vajat, beleteszünk 3 meghámozott, kimagozott és negyedekre vágott almát. Ráfektetjük a galambokat s körberakjuk 2 ugyancsak meghámozott, kimagozott és negyedekre szelt almával. Lefödve, előmelegített sütőben vagy a főzőlapon, közepes tűzön, 30 percig sütjük. Tálalás előtt a tejfölt összeforgatjuk a gyümölcspálinkával, és leöntjük vele az almás galambot. Takaréklángon átmelegítjük, vigyázva arra, nehogy felforrjon. Főtt burgonyát adunk mellé.
Álszalonka vajas tésztával
Elkészítés: Fiatal, jól megtűzdelt galambot bedörzsölünk igen finomra őrölt thymiánnal (kakukkfű), borókamaggal, sóval és a következő keverékkel töltjük: egy fél igen finomra reszelt vöröshagymát, öt dkg szitán áttört nyers borjúmájjal elegyítünk. Kevés majoránna, reszelt citromhéj, és zsálya hozzáadásával, amihez még egypár szegfűszeget, egy borba áztatott zsemlyét, öt dkg teavajat és fél tojássárgáját adunk. Ezzel az anyaggal megtöltjük a galambot, pároljuk, mint a nyúlgerincet, zöldségen és fűszeren, kevés levesglaszét adunk hozzá és vajastésztával tálaljuk.
Borban pácolt sült galamb
Hozzávalók 4 személyre: 1,20 kg pecsenyegalamb, 6 szem szegfűbors, 6 szem egész bors, 1 mokkáskanál borókabogyó, 3 db szegfűszeg, 1,5 dl fehérbor, só, 2 kávéskanál törött bors, vaj A megtisztított, kibontott galambot jól megmossuk, lecsöpögtetjük. A háti részen végigvágjuk, szétnyitjuk, majd a hát- és mellcsontját eltávolítjuk. 2 dl vizet a szegfűszeggel, a szegfűborssal, az egész borssal és a borókabogyóval 15-20 percig forralunk, majd kihűtjük. Beleöntjük a fehérbort, és az így elkészített pácba belehelyezzük a galambot. Hűtőszekrénybe téve egy napig érleljük. Ezután a pácból kiszedjük, szárazra itatjuk, majd kívül-belül meghintjük sóval és törött borssal. Felhevített vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Köretként friss tavaszi cukorborsót és karfiolt adunk hozzá, amit a hús sütéséből visszamaradt vajban párolunk készre, és vágott petrezselyemmel megszórva adjuk a galamb mellé. Jó tudni! A sütéshez használt bor, lágy zamatú, félszáraz legyen! Elkészítési idő: 30 perc + pácolás
Érlelt galambmell ínyenckörettel
Hozzávalók: házigalambmell 5 db, olaj 1 dl, só 2 dkg, bazsalikom 2 g, kakukkfű 1 g, laskagomba 20 dkg, spárga 15 dkg, brokkoli 10 dkg, mandula 3 dkg, paradicsom 15 dkg, burgonya 15 dkg, só 1 dkg. Tojássárgája 1 db, burgonyapehely 1 dkg, szerecsen-dió, 1 g, olaj a sütéshez 1 dl, vaj 5 dkg, parajpüré 2 dkg, erőleveskocka 1 db, vörösbor fél dl, liszt 3 dkg. A fűszerezett olajban (lásd ételszótár) érlelt, kicsontozott galambmelleket roston megsütjük. A burgonyából, pehelyből, járulékos anyagokból krokettet készítünk. A brokkolit sós vízben megfőzzük, a laskagombát vajon megpároljuk, a paradicsomot megsütjük. A galamb zsírjából parajpüré, leveskocka, liszt hozzáadásával mártást készítünk, amibe egy kis vörös-bort is keverünk. A galambmelleket tálra téve mártással leöntjük és a köretet ízlésesen köré, rakjuk.
Falusi galambleves
Hozzávalók: 4 db fiatal galamb, 200 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 20 g vaj, 50 g sampion gomba, 50 g burgonya, 30 g vöröshagyma. Ízlés szerint: Só, szemes bors, sáfrány, szeklice, rozmaring ág, 1/2 csomag petrezselyemzöld, finommetélt csíktészta 20 g személyenként A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdő kis tollpihéket (szőrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelőcső ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük főzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi – hasábra vágott – zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fűszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkből vett egy merőkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászűrjük. Így a leves gyönyörű aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyöző forrással készre főzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függően félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifőtt finommetéltet, és rászűrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsőségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön főzzék ki, akár a levében – így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifőtt, leöblített tésztát.
Galamb-becsinált 1.
Elkészítési idő: 60 perc Ajánlott ital: Siklósi olasz rizling Hozzávalók: 2 db galamb, 8 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 3 g törött bors, 8 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 4 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl tejszín, só Elkészítés: A vajat felhevítjük és beletesszük a negyedekbe vágott, megsózott galambot és mindegyik oldalát elősütjük. A sütésből visszamaradt zsiradékban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk kockára darabolt zöldségeket, és kissé átpirítjuk, majd az elősütött galambra öntjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a húst ellepje, sóval, törött borssal ízesítjük, majd fedővel letakarva pároljuk. Később hozzáadjuk a kockára vágott gombát, majd a friss zöldborsót, amikor az anyagok puhára párolódtak, világos vajas rántással sűrítjük, megszórjuk zöldpetrezselyemmel és tejjel, és tejszínnel felengedjük. Felforraljuk és párolt rizzsel tálaljuk.
Galamb-becsinált 2.
Hozzávalók: 4 galamb, 1 cs. leveszöldség, 5 dkg vaj, 1 púpozott ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 cs. petrezselyemzöld, fél citrom leve A galambokat 4 részre vágva vajban átsütjük. Hozzáadjuk a karikára vágott leveszöldséget, sózzuk, kis vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütve, liszttel meghintve, folyton keverve, 2 percig a tűzön hagyjuk. Kis vízzel felöntjük, citromlével ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt. Olyan sűrűnek kell lennie, mint a csirkepaprikásnak. Apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Galambbecsinált-leves
Hozzávalók: 2 gyenge, fiatal galamb, 1, 5 evőkanál olaj, 15 dkg leveszöldség, 2 dkg liszt, fél citrom, 1 tojássárgája Elkészítés: A megtisztított galambokat négybe vágjuk, és a zsiradékon, gyengén megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveszöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, egy kis zeller), zsírjára pirítjuk, és egy kanál liszttel lehintjük. Utána vízzel felengedjük és a húst puhára főzzük. A tűzről levéve, egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojássárgáját. Citromkarikákkal tálaljuk.
Galamb-becsinált zöldborsóval (Pigeons aux petit pois)
Hozzávalók: 2 nagyobb vagy 4 kisebb galamb, 2 vékony szelet tűzdelő szalonna, 5 dkg vaj, 15 dkg füstölt tarja, 50 dkg fejtett zsenge borsó, 10 szem gyöngyhagyma, 1,2 l tyúkhúslé, 2 kk. liszt, só, bors, petrezselyem. Tűzdeljük meg szalonnával a galambokat. Vajon pároljuk fehérre, a vékony szeletekre vágott tarját és a hagymafejeket. Szedjük ki, csepegtessük le. Tartsuk melegen. Ugyanabban a zsiradékban hirtelen süssük át a galambokat minden oldalon (15 perc), ezt is tegyük melegre. A visszamaradt zsiradékból, a lisztből készítsünk rózsaszínű rántást, gyors kevergetés mellett öntsük fel a húslével, s ha forrni kezd, tegyük bele a galambokat a hagymával és a füstölt hússal együtt, öntsük hozzá a borsót. Borsozzuk, ha szükséges, sózzuk. Lefedve, csendes tűzön 45 percig főzzük. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel. Ital: száraz vörösbor. Vinaigrette = Francia öntet, alapja az ecet
Galambhúsleves
Hozzávalók: 2-3 galamb, sárgarépa, zöldség, karalábé, zöldpaprika, paradicsom, só, liszt, víz, 1 tojás a levestésztához. A megpucolt galambokat szétdaraboljuk, és vízben feltesszük főzni. Az első forrás után a leves habját leszedjük, majd beletesszük a zöldségeket, és sóval ízesítjük. Mikor a hús megfőtt kiskocka tésztát főzünk hozzá.
Galamb kalácsban
Hozzávalók: 4 fiatal galamb, 6 ek. száraz kalácsból, vagy egyéb édeskés péksüteményből reszelt morzsa, 2 tojás 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 3 ek. olaj, ízlés sz. só Elkészítés: A galambot tisztítás után hosszában félbevágom, és annyi csontot szedek ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ezután húskalapáccsal kissé megveregetem, és jól megsózom. Megmártom a kalácsmorzsában, majd tűzálló tálba fektetem. Rászórom a leszárazott és megmosott mazsolát, rálocsolom a megsózott tejfölt, és a tálat szorosan lefedem. Előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm, majd a tetejét megpirítom. Márványsajtos fejes saláta és burgonyapüré illik hozzá.
Galambleves 1.
Két db tisztított és belezett galambot jól megmosunk és negyedeljük. Hideg vízben feltesszük főni, első habját leszedjük. Hozzáadjuk a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a félbevágott 1/2 fej vöröshagymát. Sóval, szemes borssal és gyömbérrel ízesítjük. Lassú tűzön a galambot puhára főzzük. Kivesszük, a levest leszűrjük. A húst a csontokról leszedjük, metéltre vágjuk. A levest tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, és citromlével kellemesen pikánsra savanyítjuk. Az összevágott hússal forrón tálaljuk.
Galambleves 2.
Hozzávalók: 4 db öreg galamb, 1 cs. vegyes zöldség, 1 cs. petrezselyem, 1cs zellerlevél, 1/2 zellergumó, só, 1 db vöröshagyma, bors, zöldpaprika, levestészta A jól megtisztított, megmosott galambokat hideg vízben tesszük oda, jól bezöldségeljük. Addig főzzük, míg jó puha lesz. Leszűrjük. Közben kifőzzük a levestésztát, és beletesszük a levesbe, majd rátesszük a galambhúst, rászedjük a zöldséget és úgy tálaljuk.
Galambleves zöldborsóval, új zöldségekkel
Hozzávalók: 2 galamb, 2 liter víz, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, zöldborsó, új zöldségek. Megdinszteljük a zöldséget, borsót, vízzel felengedjük, beletesszük a felébe vágott galambot, puhára főzzük. A galamb finom és fenséges, mert mindenféle magvakat eszik. Régen gyermekágyas asszonynak hordták, a komatál fő étele volt.
Galambpörkölt 1.
Hozzávalók: 6 db galamb, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, pirospaprika, só, bors, olaj vagy zsír. A hagymát apró kockákra vágjuk, és megpároljuk. A galambokat félbevágjuk, és rátesszük. A hagymát a hússal tovább pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, sóval, és felöntjük vízzel, hogy félig ellepje. Beletesszük a borsot, és puhára főzzük. Pici liszttel - vagy kukoricakeményítővel - megszórva besűríthetjük, de mindenképpen zsírjáig párologtassuk el a levét.
Galambpörkölt 2.
Hozzávalók: Galamb 4 db, zsír 15 dkg, hagyma 2 fej, paprika, só 1-1 késhegynyi. Elkészítése: Úgy készül, mint a csirkepörkölt. Ha a pörköltet gulyásszerűen akarjuk készíteni, úgy több lével főzzük.
Galambsült
Hozzávalók: 6 db megtisztított galamb, zsír vagy olaj, só, bors, majoránna, Vegeta. A galambokat kettévágjuk, és nagy lábasba tesszük. Jól megsózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Addig sütjük, míg zsírjára sül. Ha nem puhult meg eléggé, időnként újra felöntve tovább pároljuk, majd ha már jó, zsírjára ( és pirosra ) sütjük.
Gombával töltött galambpecsenye
Hozzávalók: 6 db házigalamb, 25 dkg császárszalonna, 30 dkg erdei gomba, 8 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db tojássárgája, törött bors, só. A megtisztított házigalambokat a következő töltelékkel töltjük: a császárszalonna felét keskeny csíkokra vágjuk, felhevítjük, és zsírjában sárgásra sütjük az apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott erdei gombát, törött borssal, sóval ízesítjük, és amikor a gomba már puha, hozzáadjuk a két tojássárgáját, és alaposan elkeverjük. Az így nyert masszát a megtisztított és előkészített galambok belsejébe töltjük, és a hasüregi nyílást összevarrjuk. A galambokat kívül sóval enyhén bedörzsöljük, szalonna-szeletekbe burkoljuk, és sütőben közepes tűzön többszöri locsolgatás közben puhára sütjük. Gombás rizzsel tálaljuk.
Hédervári galambleves 1.
Hozzávalók: 2 galamb, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, gyömbér, 2 tojás, 1.5 dl tejszín, 1 kávéskanál liszt, 2 dkg zsír. A megtisztított öreg galambokat négy-négy darabba vágjuk, és hideg vízben tesszük fel főni. Miután felforrott, lehabozzuk, beletesszük a vegyes zöldséget, a fűszereket, megsózzuk, és lassú forralással puhára főzzük. A levest leszűrjük. A galambok húsát a csontokról leszedve finomra vagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk, egy tojást és a lisztet hozzákeverve, dió nagyságú gombócokat készítünk belőle, és belefőzzük a leszűrt levesbe. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarjuk, és citrommal ízesítjük.
Hédervári galambleves 2.
Elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók: 2 db galamb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 8 dkg vöröshagyma, 2 g egész bors, 2 g gyömbér, 2 db tojás, 3 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 db tojássárga, 2 dl tejszín, só Elkészítése: A leves készítéséhez öregebb galambokat válasszunk, mert csak ennek a húsa alkalmas tartalmas, jó ízű leves készítésére. A megtisztított galambokat negyedekbe vágjuk és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a tetején lévő habot eltávolítjuk és beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket és az egész fej vöröshagymát. Sóval, egész borssal, gyömbérrel fűszerezzük. Takaréklángon, gyöngyöző főzéssel a húst puhára főzzük, majd a levest leszűrjük. A húst a csontokról leszedjük és ledaráljuk. A darált, főtt galambhúshoz hozzáadjuk a tojást, lisztet, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a leszűrt levesbe főzzük, majd a levest a tűzről lehúzzuk és állandó keverés mellett beleöntjük a tejszínnel összekevert tojássárgát. Citromlével enyhén pikánssá tehetjük.
Kapros-gombás galamb vajas lúdgége tésztával
Hozzávalók: 2 db galamb, 15 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 12 dkg gomba, 1 csomó kapor, 10 dkg paradicsom, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 20 dkg lúdgége tészta, 3 dkg vaj, só Elkészítés: A megtisztított, jól megmosott galambokat negyedekbe vágjuk. Zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal felengedjük egy kevés vízzel. Amikor zsírjára visszapárolódott, beletesszük az előzőleg megsózott és forró zsírban elősütött, negyedelt galambokat. Fedővel letakarva, rövid lében pároljuk, sóval ízesítjük. A galamb elősütéséből visszamaradt zsírban a kockára vágott gombát lepirítjuk, megsózzuk, majd a friss, apróra vágott kapor felével meghintve néhány pillanatig pirítjuk, majd az egészet a galambra öntjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára darabolt paradicsomot. Végül tejfölös habarással sűrítjük, majd egy kevés tejszínt öntünk hozzá. A sós vízben kifőzött lúdgége tésztát olvasztott vajra téve, átforrósítjuk, és külön edényben adjuk a galambhúshoz.
Kunsági pandúrleves
Hozzávalók (6 személyre): 3 fiatal galamb vagy 3 fiatal csirke, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, néhány szem feketebors, só, pirospaprika, szerecsendió-virág, egy kis gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, egy kevés paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl. A megtisztított galambokat vagy csirkéket negyedekre daraboljuk, és hideg vízben feltesszük főni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, bezöldségeljük, és fűszerezzük. A puhára főtt galambokat kiszedjük a levesből, a leszűrt levet pedig barnára pirított rántással és egy héjastól feldarabolt fél citrommal felfőzzük. Hozzátesszük a galamb-negyedeket, a karikára vágott zöldséget és 2 dl tejfölt, utánízesítjük, még néhány percig forraljuk, majd forrón tálaljuk. Tálaláskor sós vízben kifőtt lúdgégetésztát teszünk bele.
Nyárson sült galamb grillben
Hozzávalók: 4 db galamb, só, bors, majoránna A galambokat egészben hagyva jól besózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, és a villákra felszúrva pirosra sütjük.
Parasztos leves
Hozzávalók: 2 galamb, 1 csomó zöldség, só, finommetélt. A megtisztított galambokat vágjuk négybe, és egy csomó zöldséggel tegyük fel főni 2,5 l vízben. Ha a hús megpuhult, a zöldséget vegyük ki, és a levesbe főzzük be a finommetéltet. Párolt galamb Az alaposan megtisztított és megmosott fiatal galambokat enyhén sós vízben, fedő alatt kb. fél óráig főzzük. A vízbe tehetünk egy kis vajat is. Ügyeljünk rá, hogy a víz mindig elfedje a galambokat.
Párolt galamb gombával
Hozzávalók: 6 db házigalamb, 25 dkg császárszalonna, 30 dkg erdei gomba, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 3 dl húslé, kevés törött bors, só. A kellően megtisztított - nem öreg- házigalambokat hosszában kétfelé vágjuk. Keskeny csíkokra összevágott császárszalonnát serpenyőben felhevítjük, és amikor zsírját kiadta, kiszedjük a szalonnadarabkákat, és sóval bedörzsölt, liszttel meghintett félbevágott galambokat mindkét oldalukon közepes hevességű tűzön világos pirosra sütjük. Amikor a galambok megsültek, kiemeljük a serpenyőből, és a lábasba helyezzük. A visszamaradó zsírhoz hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma sárgás színű lett, hozzáadjuk a szeletekre vágott erdei gombát, törött borssal enyhén meghintjük, 3 dl húslével felöntjük, kellően sózzuk, és a galambokra öntjük. Néhány percig együtt forraljuk, és gombás rizzsel tálaljuk.
Párolt galamb lencsén tálalva
Hozzávalók 4 személyre: 4 galamb, 10 dkg húsos szalonna, 4 evőkanál zsír, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 babérlevél, 1 evőkanál ecet, fél citrom leve, 10 szem bors, 1 evőkanál só A lencsefőzelékhez: 50 dkg lencse, 2 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál ecet, fél citrom reszelt héja, 1 kávéskanál só A fiatal galambot jól megtisztítjuk, megmossuk, besózzuk, vékony szalonnaszeletekkel megtűzdeljük, zsírban megpirítjuk, 1 dl vízzel felöntjük, a kis kockákra vágott leveszöldséggel, ecettel, szemes borssal, citromlével puhára pároljuk. A lencsefőzelékhez az alaposan megtisztított, megmosott lencsét sóval, a citromhéjjal annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy a víz elfedje. Amíg egészen puhára fő, zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, a liszttel és a lencse levével rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket, ecettel és sóval ízesítjük, elkeverjük a tejföllel. A lencsefőzeléket tálalóedénybe tesszük, ráhelyezzük a félbevágott galambokat, a sült szalonnaszeleteket összetördeljük, és a főzelékre öntjük az átszűrt pecsenyelével együtt. Jó tudni! A galambfiókákat konyhai célra is tenyésztik. Általában amikor elérik a félkilós súlyt (4 hetes korban), akkor sütik vagy párolják. Elkészítési idő: 1 óra
Pusztai galambpaprikás
Hozzávalók: 8 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 5 g pirospaprika, 2 db galamb, 12 dkg zöldpaprika, 8 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, só Elkészítés: A felhevített zsírban a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és azonnal beletesszük a jól megmosott, negyedekbe vágott galambokat. Megsózzuk, és kevés vízzel felengedjük, és fedővel letakarva pároljuk. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, majd a cikkekre darabolt paradicsomot. Teljes puhuláskor tejfölös habarással sűrítjük, kevés tejszínt öntünk hozzá és felforraljuk. Köretnek májas-galuskát adunk mellé.
Rozmaringos galamb gomba-köntösben sütve, zsályamártással
Hozzávalók: 4 db galamb, 2 dkg só, 1 kávéskanál őrölt fehér bors, 1 kávéskanál rozmaring, olaj a sütéshez, Gomba-köntös: 8 szelet Pesti kenyér, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 1 teáskanál só, csipet őrölt fehérbors, 1 csomó petrezselyemzöld, 25 dkg gomba, 2 egész tojás, Zsályamártás: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 csésze húsleves, 1 pohár tejszín, 1 csomó zsálya, ha lehet, friss Elkészítés: A megtisztított, megmosott galambokat kívül-belül a fűszerekkel beszórjuk. Olajjal meglocsoljuk. Középmeleg sütőben gyakori locsolgatással aranysárgára sütjük. Sütés után kettévágjuk. A mellrészeket leválasztjuk, és a nagyobb csontokat kivesszük belőle. Ezután elkészítjük a gomba-köntöshöz a masszát. A kenyérszeleteket apró kockákra vágjuk, sütőben megszárítjuk. A tejjel, olvasztott vajjal, fűszerekkel és a két tojással jól összekeverjük. A mellhúst lefektetjük egy sütőlemezre, a masszával vékonyan beborítjuk, majd a vékonyra szeletelt gombával betakarjuk. Sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Egy kis lábasban vajból és lisztből vajas rántást készítünk. A húslevessel és a tejszínnel felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket és az apróra vágott friss zsályát. Kiforraljuk. Ízlés szerint petrezselymes burgonyával, illetve párolt vajas, zöldséggel tálaljuk.
Sült galamb
Tisztítsuk meg a galambokat; három fog kelleni egy tálhoz. Töröljük száraz ra. Süssük meg õket forró olajban. Tegyünk salátaleveleket egy tálba, mielõtt a sült galambot belehelyezzük. Díszítsük Sült wun tun-nal. Ez az étel legjobb ízû a wai-yim nevû különleges kínai sóval.
Töltött galamb 1.
Hozzávalók 4 személy részére: 4 db galamb, 25 dkg zsemlemorzsa, 4 db tojás, 1 l olaj, petrezselyemlevél, 1 kk. pirospaprika, ételízesítő, bors, só Fiatal galambokat érdemes az étel elkészítéséhez felhasználni, amelyeket forró vízben kopasztunk meg. (Ha hideg vízben kopasztanánk, a gyenge bőrük felszakadna.) Hideg vízben megmossuk a galambokat; a fejüket, lábukat levágjuk. Hátul megnyitjuk, és kiszedjük a belsőségeket. Az ehető belsőségeket ledaráljuk, és a zsemlemorzsával, a felaprított petrezselyemlevéllel, kevés pirospaprikával, a felvert nyers tojással, borssal, ételízesítővel, sóval és 2 evőkanálnyi olajjal alaposan összekeverjük. Az így elkészített töltelékkel megtöltjük a galamb belsejét. Ezután a nyílásnál összevarrjuk. Lekenjük olajjal, és a rostélyos rácson ropogósra sütjük úgy, hogy sütés közben többször is meglocsoljuk olajjal.
Töltött galamb 2.
Hozzávalók: Galamb 4 db Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a töltött csirke.
Zsenge húsú galamb rántva, vajas cukorborsóval
Hozzávalók: 2 db galamb, 3 g őrölt bors, 8 dkg liszt, 2 db tojás, 15 dkg morzsa, 12 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 80 dkg zöldborsó, 2 dkg cukor, só, Elkészítés: A meg-tisztított és jól megmosott galambot a hátán végigvágjuk, mell- és hátcsontját eltávolítjuk. Megsózzuk, és enyhén meghintjük őrölt borssal. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, majd a felhevített vajban szép pirosra sütjük. A sütésből visszamaradt vaj felében finomra vágott zöldpetrezselymet pirítunk, amelyet tálaláskor a megsütött galambokra öntünk. A frissen bontott zöldborsót sós, enyhén cukros vízben megfőzzük, leszűrjük és a vaj megmaradt részébe téve, jól átforrósítjuk, majd a kitálalt galamb mellé tesszük.