Argentin rakott bab
60 dkg darált marhahús, 30 dkg áztatott, száraz tarkabab, 1 felaprított nagy hagyma, 2 ek. zsír, 2 felaprított hegyes csípős paprika, 1 ek. paradicsompüré, 0,5 mk. szurokfű, 1 tk, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek. citromlé, só, 2 karikára vágott paradicsom, 6 szelet füstölt szalonna. Főzzük meg a babot sós vízben. 1 ek. zsíron kevergetve pirítsuk 10 percig a húst, hagymát. A maradék zsírt, paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet másik serpenyőben a paprika fonnyadásáig pirítsuk. Tűzálló edénybe tegyünk 1- 1 sor húst, babot, öntsük rá a mártás felét, szórjuk be petrezselyemmel. Így folytassuk, míg el nem fogy minden. Locsoljuk meg a tetejét citromlével, tegyünk rá szalonnaszeleteket. Közepes sütőben, lefedve 20-25 percig süssük, vagy míg a szalonna a tetején megsül.
Babos bárányragu
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg csontos bárányhús, lapocka vagy borda (készülhet sertéshúsból is), 30 dkg fehér bab, 2 tej hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 8-10 szem fehér bors, őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, szegfűszeg, só, 2-3 evőkanál olaj. A babot előző este enyhén sós vízbe beáztatjuk, reggel leszűrjük, friss meleg vizet teszünk rá, hozzáadjuk a paradicsompürét, a borsszemeket, s az egyik megtisztított hagymát egészben, amelybe szegfűszeget tűzködtünk, és lefedve, erős lángon 30-40 percig főzzük. A húst szeletekre vagy kisebb darabokra vágjuk, és forró olajban minden oldalát barnára sütjük, közben enyhén sózzuk, borsozzuk. A húst kiszedjük a serpenyőből, s a visszamaradt olajban a másik, apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Egy magas falú lábosban vagy tűzálló edényben összekeverjük a babot, a húst, a pirított hagymát és a szétnyomott fokhagymát, és lefedve, lassú tűzőn, vagy sütőben még kb. negyven percig pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet vagy húslét önthetünk hozzá. Fűszerezhetjük csípős paprikával is.
Babos csirketál
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész csirke, 1 kis doboz fehérbab-konzerv, 1 piros húsú paprika, 1 paradicsom, 2 kisebb csemegeuborka, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, pirospaprika, só, bors, olaj. A csirkét nyolc darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró olajon körös-körül megpirítjuk. A húst kivesszük a lábosból, a visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra metélt paprikát is. Végül visszatesszük a csirkét, meghintjük pirospaprikával, mellédobjuk a feldarabolt paradicsomot. Leöntjük a borral és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, főtt babot, a csíkokra vágott csemegeuborkát és összemelegítjük. Ropogós francia kenyérrel kínáljuk.
Babos-káposztás füstölt csülök
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök (80-90 dkg), 60 dkg savanyú káposzta, 20 dkg tarkabab, 15 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 ek. zsír, 2 cikk fokhagyma, só A babot előző nap megtisztítjuk és beáztatjuk. A csülköt meleg vízbe tesszük, felforraljuk, levét kiöntjük, és friss vízben puhára főzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a babot. Néhány percig pároljuk, aztán felengedjük a csülök főzőlevével. Ha a bab félig megpuhult, beletesszük a káposztát, szükség esetén további csülöklét engedünk rá. Zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítve puhára főzzük. A csontjáról lefejtett, szeletekre vágott körítésként zsemlegombóccal tálaljuk.
Babos pulykaragu
30-35 dkg kicsontozott pulyka apróhús, 10 dkg nagy szemű bab, 1 pulykamáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 paradicsompaprika, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors. A babot előző este hideg vízbe áztatom, másnap a vizet leöntöm róla és kuktában majdnem puhára főzöm. Közben a pulykahúst, a májat és a megmosott, kicsumázott paprikát, vékony csíkokra vágom. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát, majd rádobom a pulykahúst (a máj nélkül) és fehéredésig pirítom. Ezután aláöntök 1 pohár vizet, megsózom, és fedő alatt majdnem puhára párolom. Serpenyőbe öntöm a leszűrt babot, a hagymás pulykahúst, hozzáteszem a paradicsompaprika-csíkokat és a nyers májat, majd fedő nélkül néhány percig pirítom. Ez alatt a máj elveszti vöröses színét. Ezután ráöntöm a tejfölt, és fedő alatt készre főzöm. Közben megrázogatom a serpenyőt, hogy az étel le ne égjen. Ha már minden hozzávaló megpuhult, megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, és a borssal, végül az egy dl vízzel simára kevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és apróra tört spagettivel kínálom. Elkészítési ideje: 80 perc
Babos tyúk kuktában
1 kb. 1.3 kg-os tyúk, 40 dkg tarkabab, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, köménymag, majoránna A kuktafazékban kevés olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom a fűszereket, a feldarabolt tyúkhúst, és átsütöm benne. Ráteszem a feldarabolt paradicsomot, paprikát, az előző este beáztatott babot, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. A kuktát lezárom, és egy óra alatt készre főzöm.
Eperjesi babos hús
50-60 dkg comb, 3 dl nagy szemű fehér bab, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, paradicsom, 3 dl tejföl, 1 teáskanál tárkonylevél, 1 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, só. A babot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és kuktában annyi friss vízzel tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, és a kukta jelzésétől számított 30 percig főzzük. Közben a húst felszeleteljük, húskalapáccsal kissé megveregetjük, megsózzuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vagdaljuk. Az időközben kinyitott kuktába beletesszük a vöröshagymát, a pirospaprikát, a tárkonyt, a kicsumázott és felszeletelt paprikát, a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsomot, a hússzeleteket, és ráöntjük a pecsenyelevet. A kuktát újból lezárjuk, és a jelzéstől számított 20 perc múlva a lángot elzárjuk alatta. Tálaláskor keverjük bele a tejfölt.
Párolt borda babágyon
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg sertésborda, 12 dkg húsos szalonna, 2 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 75 dkg fejtőbab, 1 csomó petrezselyem, 3-4 evőkanál olaj, csípős pirospaprika, őrölt bors, só. Az enyhén kivert, szélein bevagdalt bordákat forró olajban mind a két oldalukon hirtelen átsütjük, hozzáadjuk az összezúzott fok-hagymát. az egyik kicsumázott és felszeletelt paprikát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A fejtőbabot (szezonban frisset, máskor mirelitet) enyhén sós vízben - mert a szalonna is sós - megfőzzük, leszűrjük. A szalonnát kockára vágjuk, kisütjük, megpirítjuk benne a másik, karikára vágott zöldpaprikát, kevés pirospaprikával és borssal ízesítjük, vágott petrezselymet teszünk hozzá, összekeverjük a főtt babbal, és lassú tűzön az egészet átpirítjuk. Tálalásnál, a babra helyezzük a párolt bordát, és forró pecsenyelével meglocsoljuk.
Pulykacomb babbal
Hozzávalók: 25 dkg fehérbab, 1 liter víz, két kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 szem szegfűbors, 1 csomó leveszöldség, 2 db 60 dkg-os pulykacomb, só, frissen őrölt fehér bors, 1 evőkanál libazsír, 1 babérlevél, 1 evőkanál szárított kakukkfű vagy majoranna, 3 evőkanál gyenge, fehér borecet. Előkészítési ideje áztatással együtt 12 és fél óra Főzési ideje 1 és 3/4 óra A babot leöntjük vízzel, és lefedve 12 órán át, áztatjuk. Megtisztítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Az egyik vöröshagymát elfelezzük és megspékeljük szegfűborssal. A másik vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Megtisztítjuk a leveszöldséget, megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A pulykacombot szárazra töröljük és sóval, meg borssal bedörzsöljük. A libazsírt felolvasztjuk és a pulykacombokat erős tűzön minden oldaláról, 5 percig pirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát valamint a zöldséget állandó keverés mellett a combokkal együtt néhány percig pirítjuk. Az áztatólé 2/3-ával felöntjük. A combokat gyenge tűzön, fedő alatt 30 percig pároljuk. A babot, a felébe vágott hagymákat. a babérlevelet és a kakukkfüvet vagy majorannát hozzáadjuk. Az egészet felforraljuk majd lefedve még egy órán át pároljuk, amíg a bab megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a babot. Az étel sóval, borssal és ecettel ízesítjük. Héjában főtt burgonya vagy kenyér "illik" hozzá.
Sertéssült babbal
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 25 dkg fejtett bab, fél dl olaj, 1 ek. paradicsompüré, 2 ger. fokhagyma, 2 dkg liszt, 2 dl fehérbor, majoránna, kakukkfű, törött bors, só A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon pirosra sütjük. A visszamaradt olajban elkeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a fokhagymát, elkeverjük a liszttel, hozzáöntjük a bort, a rizst és felforraljuk. Fűszerezzük, és ha felforrt, a húsra öntjük, s benne a húst készre pároljuk. A babot sós vízben megfőzzük, összekeverjük a hús párolólevével, még egyszer felforraljuk. Tálaláskor a bab tetejére rakjuk a hússzeleteket.