Hideg joghurtleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet fehér kenyér, 2 dl tej, 4 dl joghurt, 4 evőkanál olaj, 2 nyers kígyóuborka, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott kapor. A fokhagymát sóval együtt szétnyomkodjuk. A kockákra vágott kenyeret tejbe áztatjuk, majd anélkül, hogy kinyomkodnánk, ráöntjük a joghurtot és az olajat. Jól összekeverjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és ismét összekeverjük. Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és fél órát állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk és a levesbe tesszük. Hűtőszekrényben legalább 2-3 órát érleljük, majd finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.
Marica-leves
Hozzávalók 4 személyre: 4 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér, 50 dkg fejes káposzta. 1 szál póréhagyma, 2 szem burgonya, negyed zellergumó, 1 dl olaj, 1 liter húsleves, 2 tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 1 csokor petrezselyemzöld. A megtisztított zöldségeket darabokra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, majd az olajban egyszerre félpuhára pároljuk. Húslevessel felöntjük, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. A levesestálba beletesszük a citromlével simára kevert tojássárgákat, majd kevergetve ráöntjük a forró levest. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Töltött paprika bolgár módra
Hozzávalók 4 személyre: 8 zöldpaprika, 30 dkg juhsajt, 3 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 2 evőkanál liszt, só. A paprikákat megmossuk, megszárítjuk és sütőben megsütjük. Ezután a héját lehúzzuk, a szárát és a magházát eltávolítjuk. A reszelt sajtot 2 tojással és a finomra vágott petrezselyemzölddel meg egy kis sóval összedolgozzuk, és megtöltjük vele a paprikákat. Lisztben és összehabart tojásban meghempergetve olajban megsütjük. Az olajat a paprikákról lecsöpögtetjük, azután tálaljuk.
Ponty bolgár módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os ponty, 50 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál paradicsompüré, 1 citrom, fél dl olaj, 2 evőkanál liszt, só, törött bors. A pontyot megtisztítjuk, megsózzuk és 1 órát pihentetjük. A finomra vágott hagymát a szétnyomkodott fokhagymával együtt az olaj felében megpirítjuk. A cukrot, csipetnyi sót, a borsot, a pirospaprikát és a 2 evőkanál vízzel hígított paradicsompürét összekeverjük, majd ráöntjük a lábosban lévő pirított hagymára. Jól összekeverjük. Erre rátesszük a lisztben meghempergetett halat, lelocsoljuk a megmaradt olajjal, beborítjuk a citromszeletekkel, és fedetlenül, előmelegített sütőbe tesszük. Mikor a hal jól átsült, melegen tálaljuk.
Báránysült
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg báránykaraj, só, 4 evőkanál olaj. A húst megmossuk, felszeleteljük és rostra tesszük. Olajjal kenegetve szép pirosra megsütjük, de csak akkor sózzuk meg, ha megsült. Rögtön tálaljuk.
Gyuvecs
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg báránylapocka, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 padlizsán, 25 dkg paradicsom, 10 dkg zsír, 1 csokor petrezselyemzöld, só, törött bors, pirospaprika, 1 dl joghurt, 2 tojás. A húst megmossuk, kis kockákra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk, sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük. A zöldbabot, burgonyát, hagymát, zöldpaprikát, padlizsánt, paradicsomot megtisztítva és kis darabokra vágva - sóval és a finomra vágott petrezselyemzölddel zsírban félig megpároljuk. Mindezt rétegesen egy tűzálló tálba tesszük, 2 dl vizet öntünk rá, és fedetlenül, előmelegített sütőbe tesszük. Ha puhára párolódott, a joghurttal felvert tojást az ételre öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük tovább, amíg a tojás megkocsonyásodik rajta.
Sajtmártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 2,5 dl tej, 10 dkg reszelt parmezán sajt, só. A tojások sárgáját a tejjel gőz fölött habverővel addig keverjük, amíg tejszínsűrűségű folyadékot kapunk. Ekkor belekeverjük a sajtot, megsózzuk és a gőz fölött tovább keverjük. Nem szabad felforralni!
Citrommártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 citrom, csipetnyi szerecsendió, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 dl húsleves, só, törött bors. A lisztből, olajból világos rántást készítünk, felöntjük a húslevessel, hozzáöntjük a citromok levét. Reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgákat.
Uborkasaláta bolgár módra
Hozzávalók 4 személyre: 2 dl joghurt, 50 dkg nyers uborka, 1 evőkanál finomra vágott kapor, só. A meghámozott uborkákat hajszálvékony széletekre vágjuk, besózzuk és 1 órát állni hagyjuk. A joghurtot kevés sóval ízesítjük, majd belekeverjük a kaprot. Az uborkát kinyomkodjuk és a joghurthoz adjuk.
Túrórudacskák
Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál túró, 3 evőkanál tejföl, 1 tojás, fél citrom reszelt héja, 2 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 15 dkg liszt, olaj a sütéshez, porcukor és őrölt fahéj a meghintéshez. Az elmorzsolt élesztőt a tejben megfuttatjuk, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a tojást és a reszelt citromhéjat. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk. Ebből rudacskákat formálunk. Kendővel letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük, majd a rudacskákat forró olajban kisütjük. Porcukorral és fahéjjal meghintve tálaljuk.
Alma pongyolában
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 1 teáskanál porcukor, 3 cl rum, 4 evőkanál liszt, 1 tojás, 2,5 dl világos sör, 1 zacskó vaníliás cukor, olaj a sütéshez. A lisztből, a tojássárgából 1 kávéskanál olajjal és a sörrel palacsintatésztát készítünk, amihez hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. Megöntözzük rummal és meghintjük a porcukorral. Az almaszeleteket először lisztbe, majd a tésztába mártjuk, és forró olajban pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Halva búzadarából
Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze vaj, 2 csésze búzadara, 3 csésze cukor, 4 csésze víz. A forró vajban a búzadarát aranyszínűre pirítjuk. Ezzel egyidejűleg a cukorból vízzel szirupot főzünk. Amikor a szirup jól besűrűsödött, a búzadarára öntjük, és addig főzzük, amíg az egész szilárd masszává válik. Megvizezett formába öntjük, és megvárjuk, míg lehűl. Kiborítva, szeletekre vágva, ízlés szerint porcukorba meghempergetve tálaljuk.
Görögország
Borsos leves
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhafelsál, 1 fej vöröshagyma, 2 szem burgonya, 30 dkg kelkáposzta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, só, törött bors. A kockákra vágott húst és a hámozott, felkockázott burgonyát, a laskára vágott kelkáposztát, a finomra aprított petrezselyemzöldet másfél liter vízzel felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és paradicsompürével ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Forrón tálaljuk.
Kelvirág athéni módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 1 pohár fehérbor, 10 dkg liszt, 2 tojás fehérje, olaj, só. A karfiolt rózsáira szedjük, forró, sós vízben kb. negyedórát főzzük, majd szitán lecsepegtetjük. A bort a liszttel és 2 evőkanál olajjal simára keverjük, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A karfioldarabokat először lisztbe, majd a tésztába belemártjuk, és olajban aranyszínűre sütjük.
Sajtgombóc
Hozzávalók 4 személyre: 5 evőkanál zsemlemorzsa, 25 dkg reszelt parmezán sajt, 18 dkg vaj, 7 tojás fehérje, 3 evőkanál liszt, só. 2 evőkanál zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, a puha vajat összekeverjük 5 tojás fehérjével és sóval. Miután jól összedolgoztuk, belisztezett kézzel diónyi gombócokat készítünk belőle. Lisztben, a fennmaradt 2 tojás fehérjében és zsemlemorzsában meghempergetjük, majd forró olajban világosra sütjük.
Sült hal görög módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-nyi hal, 2 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, olaj a sütéshez. A megtisztított, kívül-belül megsózott halat tepsibe tesszük. 2 evőkanál olajat és 1 dl vizet öntünk alá. A finomra vágott hagymát 2 evőkanál olajban üvegesre pirítjuk, a paradicsomszeleteket és a szétnyomkodott fokhagymát is hozzátéve néhány percig pároljuk. Mindezt a hal mellé tesszük a tepsibe, majd az előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük.
Sertéssült athéni módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéslapocka, 2,5 dl fehérbor, 7 dkg vaj, 50 dkg paradicsom, só, pirospaprika. A húst kockákra vágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd roston megpirítjuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, a húst beletesszük, megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, majd felöntjük a fehérborral. Amikor forrni kezd, beletesszük a lehéjazott, felvágott paradicsomokat is, és lefedve tovább főzzük. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt, és addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
Fokhagymás sertéscomb
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéscomb, 7 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 kis fej fokhagyma. A húst megmossuk, bevagdossuk, és a vágatokba először borssal kevert sót teszünk, majd fokhagymagerezdekkel megspékeljük. Lábosba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy az éppen ellepje a húst. Hozzáadjuk a vajat és az olajat is, majd fedő alatt, kis lángon megpároljuk. Ezután kivesszük a lábosból, lehűtjük, és felszeletelve tálaljuk.
Görög rablóhús
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg báránycomb, só, pirospaprika, olaj, citromlé. A húst kockákra vágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd sóval és pirospaprikával meghintve fél órát pihenni hagyjuk. Ezután a húsdarabokat nyársra tűzzük, és faszénparázs fölött megsütjük. Sülés közben citromlével kevert olajjal kenegetjük.
Sült csirke görög módra
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke, 10 dkg vaj, 1 pohár fehérbor, 50 dkg paradicsom, só, pirospaprika, késhegynyi fahéj. A csirkét megtisztítjuk, belülről sóval bedörzsöljük, pirospaprikával meghintjük. Lábosban vajat olvasztunk, és ebben a csirke mindkét oldalát megpirítjuk. Ráöntjük a bort, mellérakjuk a szeletekre vágott paradicsomot és meghintjük a fahéjjal. 2 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk.
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze félig főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 8 szőlőlevél. A szőlőleveleket enyhén sós, forrásban lévő vízbe mártjuk, majd szitán lecsepegtetjük. Egy edényben összekeverjük a félig főtt rizst a finomra vágott petrezselyemzölddel, az apróra vágott hagymával és az olajjal. Sóval és borssal ízesítjük. Mindegyik szőlőlevélre teszünk a rizses töltelékből. A leveleket összegöngyöljük és egymás mellé rakjuk egy serpenyőbe, amelybe 0,5 dl olajat és 1 dl vizet öntünk. A serpenyőt szorosan lefedjük. Kis lángon legalább 30 percig pároljuk. A szőlőlevéltekercseket rögtön tálalhatjuk. Még finomabb, ha mártással kínáljuk. Hozzávalók a mártáshoz: 2 tojás, citromlé, só, törött bors. A tojások sárgáját simára keverjük fél citrom levével és a szőlőlevél olajos főzőlevével. Sóval és borssal ízesítjük, majd hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert kemény habot. A mártást a szőlőlevelekre öntjük.
Töltött padlizsán
Hozzávalók 4 személyre: 6 padlizsán, 25 dkg darált marhahús, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 paradicsom, só, törött bors, olívaolaj. A padlizsánokat hosszában félbevágva eltávolítjuk a magjukat, megsózzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A finomra vágott hagymát és a petrezselyemzöldet, az apróra vágott paradicsomot sózva, borsozva összedolgozzuk a darált hússal. Az egészhez hozzákeverünk egy kis olívaolajat is. A padlizsánokat megtöltjük a húsos masszával, tepsibe tesszük, kevés olajat öntünk alá és megsütjük. Paradicsomszeletekkel tálaljuk, sóval, borssal meghintjük, és melegen kínáljuk.
Szardellamártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 teáskanál szardellapaszta, 5 dkg mustár, 1 dl olívaolaj, só, törött bors, citromlé, 1 ecetes uborka, fél fej vöröshagyma. A szardellapasztához hozzáadjuk a mustárt, majd fokozatosan hozzákeverjük az olajat, a sót, a borsot és a citromlevet. Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. A finomra vágott hagymával együtt a mártásba keverjük.
Földiepres palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg földieper, 5 tojás, 3 evőkanál liszt, 4 teáskanál cukor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 5 dkg vaj, csipetnyi só, a sütéshez 5 dkg vaj. A tojásokat habosra felverjük, hozzákeverjük a lisztet, a cukrot és a reszelt citromhéjat, valamint az olvasztott, de már kihűlt vajat. Forró vajban palacsintákat sütünk belőle. Egy-egy palacsintát óvatosan tálra csúsztatunk, rárakjuk a megmosott és lecsepegtetett földiepret, majd egy másik palacsintával betakarjuk.
Fügerúd
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg füge, 20 dkg porcukor, 1 narancs reszelt héja, 5 dkg mazsola, 15 dkg darált mogyoró, 5 dkg kristálycukor. A fügét megmossuk, a szárait eltávolítjuk és megdaráljuk. Hozzáadjuk a narancshéjat, a mogyorót, a mazsolát, és az egészet együtt átdaráljuk. Ezután rászórjuk a porcukrot, és jól összegyúrjuk. A masszából ujjnyi vastag rudakat készítünk. Kristálycukorban meghempergetjük, egy napig szikkasztjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Narancsos alma
Hozzávalók 4 személyre: 6 alma, 1 narancs leve, 5 dl tejszín. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és megreszeljük. Az almareszeléket összekeverjük a narancs kipréselt levével, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá felvert tejszínt. Poharakba töltjük, hűtőszekrényben lehűtjük, és hidegen tálaljuk.
Sült mandularudacskák
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet fehér kenyér, 1 dl tej, 7 dkg darált mandula, 2 evőkanál porcukor, 5 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. A kenyérszeleteket beáztatjuk a tejbe, majd kinyomkodjuk, és összekeverjük a darált mandulával, a porcukorral és 3 tojással. A "tésztából" rudacskákat formálunk, megmártjuk 2 felvert tojásban, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában és forró olajban megsütjük. Tetszés szerinti kompóttal tálaljuk.
Boros füge
A friss füge íze sok emberben csalódást kelt, amikor először kóstolja: túlságosan édesnek, aromátlannak találja. Sokkal finomabbá, pikánsabbá válik, ha az alábbi módon fogyasztjuk. A fügét megmossuk, lecsepegtetjük, majd annyi fehérbort öntünk alá, hogy ellepje. Néhány óráig a borban áztatjuk. Ezután kivesszük a gyümölcsöt, a bort felforraljuk, ízlés szerint megcukrozzuk és a fügére öntjük. Miután lehűlt, néhány órán át a hűtőszekrényben érleljük.