Olasz pizza házilag
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő 0,5 kg finomliszt 0,5 kg rétesliszt 2,5 dl langyos víz csipet oregánó csipet bazsalikom 1,5 kávéskanál cukor 1 teáskanál só 2 gerezd fokhagyma Teáskanál olíva olaj
Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral futtasd fel, ami kb. 0,5 órát vesz igénybe. (Persze nyáron kicsit kevesebb idő is elég.) A liszteket mérd ki egy nagyobb tálba, majd tedd bele a fűszereket, az olajat, az összetört fokhagymát, valamint a sót (a mennyiség nem szentírás, kinek-kinek ízlése szerint). Ha az élesztő megkelt, öntsd a liszthez, és gyúrd a lehető legkeményebbre. Nyugodtan használhatod erre a célra az asztal lapját. (Izé, mármint ne azzal csináld, hanem azon :-) Ha készen vagy a gyúrással, válaszd szét a tésztát adagokra. A kapott cipókat helyezd vissza az edénybe, és szórj a tetejére egy csipetnyi lisztet. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával. Ha jól csináltál mindent, a tészta nagyjából fél óra alatt a kétszeresére fog dagadni. Ezután már csak a formázás és nyújtás van hátra. Figyelj arra, hogy a tepsit olajozd ki a művelet előtt, mert különben odaragadhat a tészta. Előmelegített, forró sütőbe süsd. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, habár a legtökéletesebb paradicsommártás receptjét megtalálod ugyanezen az alternatív sajtóorgánumon.
Praktikák
Kezdeném mindjárt azzal, hogy kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a világon :-)
Az élesztő problematikája
Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat. A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! (Az más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen.) A cukor viszont azért kell, mert elősegíti szaporodásukat.
Feltétek:
Az eredeti olasz pizza receptekben nem pizza krémmel készül a pizza hanem pizza szósszal amit Te magad is elkészíthetsz.
Pizza szósz hozzávalói:
4 evőkanál olíva olaj 2 evőkanál sűrített paradicsom 1 fej vöröshagyma fokhagyma oregánó bors kevés cukor 2 db 800 grammos üveges paradicsompüré kevés balzsamecet
Elkészítés:
1. A hagymát felvágod kockára és csak üvegesre pirítod az olajban 2. Hozzáadod a sűrített és az üveges paradicsomot , sót, borsot, oregánót, összezúzott fokhagymát 3 másfél órán át kell összesűríteni a tűzön takarék lángon 4. Ízesíted a cukorral és a balzsamecettel 5. Ha még forrón üvegbe teszed, majd lezárod az üveget akkor hűvös helyen akár 6 hónapig is eláll. Felbontás után már nem tárolható az összes felhasználandó.
Az olasz pizza receptekből nézzük a kolbászos feltétet:
Hozzávalók: 15 dkg füstölt kolbász mozzerella sajt 1 fej lila hagyma 1-2 db új hagyma pizza szósz vagy pizza krém 15 dkg sonka 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. Kend be a pizza tetejét olajjal 2. Öntsd rá a pizza szószt 3. A felszeletelt kolbászt és sonkát ráhelyezed a pizza szósz tetejére 4. A hagymákat karikára vágod és ezt is a pizza tetejére teszed 5. Ízlés szerint megszórod sajttal /én sok sajttal kéremszépen!:)/
Olasz gombás feltét:
Hozzávalók: 25 dkg gomba pizza szósz vagy pizza krém 2 dkg vaj csipetnyi kakukkfű 10 dkg sajt 1-2 szál petruska apróra vágva (petrezselyemzöld) 3 evőkanál olívaolaj kevés olaj bogyó só őrölt bors paradicsom
Elkészítés:
1 pirítsd meg a gombát a vajon 2. Add hozzá a petruskát a sót, kakukk füvet és borsot 3. Megkened olajjal majd a pizza szósszal a pizza tésztát 4. ráteszed a megpirított gombát 5. ráteszed az olajbogyót sajtot paradicsomot
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tippek:
- Az élesztőt felhasználás előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így hamarabb megkel majd a tészta. - A már kiporciózott és megkelt tészta is lefagyasztható csakúgy, mint a paradicsomszósz. Felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és formára nyújtani