Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

CSUKOTT SZENDVICS HAGYMÁVAL

4 zsemle 10 dkg krémsajt 2 tojás 2 dl tej 3-4 evőkanál liszt 2 evőkanál reszelt sajt 1 nagyobb fej vöröshagyma só törött bors olaj a sütéshez A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágom. Egy tojást a krémsajttal kikeverek, majd hozzáadom a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal meghintem. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenem, ezután egy-egy krémes szeletet összeragasztok, illetve összenyomok. A megmaradt krémet valamint a tojást a tejjel jól elhabarom, és megsózom. A zsemleszelet-párokat először lisztben, majd a tejes keverékben megmártom, és bő, forró olajban szép pirosra sütöm először az egyik, majd a másik oldalukat. A még forró szendvicseket azonnal meghintem a reszelt sajttal. Ha a sajt ráolvad, nyomban kínálom. (Előre is elkészíthető a szendvics. Ilyenkor tálalás előtt meghintem a sajttal, és előmelegített sütőben, grillsütőben, vagy mikrohullámú készülékben néhány pillanatig forrósítom, illetve addig, amíg a sajt elolvad a tetején.)


HAGYMÁS-VIRSLIS SÖRSZENDVICS

4 nagy puffancs (vagy 8 kicsi zsemle) 4-5 dl tej 2 kis pár virsli 2 közepes vöröshagyma 3 dkg vaj 10 dkg reszelt sajt 1-1 teáskanál mustár és ketchup 1 evőkanál majonéz 2 evőkanál csípős csalamádé A megtisztított és karikákra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre párolom és kihűtöm. A puffancsokat úgy vágom félbe, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanak. Belsejüket kiszedem. Az üregeket vajjal, mustárral, ketchuppal és majonézzel bekenem. A virslik bőrét lehúzom és felkarikázom. A csalamádét, a virslikarikákat, a párolt vöröshagymát és a reszelt sajt egyharmadát a puffancsokba töltöm, majd a töltött péksüteményeket kissé összenyomom, és hústűvel összetűzöm. A megborsozott, megsózott tejben megmártom. A tejből kivéve tálra rakom. Pár percnyi szikkasztás után ismét belemártom a tejbe, majd lecsöpögtetem. Ezután előmelegített grillsütő rácsára vagy sütőlemezre rakom, és szép pirosra megsütöm. A megmaradt sajttal meghintem, és a sütőbe visszatéve már csak annyi ideig pirítom, amíg a sajt ráolvad, de még nem barnul.


TOJÁSOS-HAGYMÁS SZENDVICS

1 hosszú francia kenyér 50 dkg vöröshagyma 2 tojás 10 dkg reszelt füstölt sajt 10 dkg juhtúró 3 evőkanál olaj 1 teáskanálnyi currypor ízlés szerint só és törött fekete bors A vöröshagymát megtisztítom és kis kockákra vágom. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd sóval, borssal, curryporral megfűszerezem. Hagyom kihűlni. Közben a francia kenyeret felszeletelem. A már kihűlt hagymát összekeverem a gyengén felvert tojással összekevert juhtúróval és a reszelt sajt felével. Minden kenyérszeletet vastagon megkenek a tojásos hagymával, majd a megmaradt reszelt sajtot is ráhintem. Előmelegített forró sütőbe vagy grillsütőbe tolom, és szép világos sárgára pirítom a tetejét.


HAGYMAOMLETT

6 tojás 2 nagy fej vöröshagyma 5 dkg füstölt szalonna 1 1/2 dl tej 3 evőkanál finomliszt 2 evőkanál olaj 1 teáskanál só 1 teáskanál piros fűszerpaprika 1 késhegynyi törött fekete bors a tetejére 1 csokor zöldhagyma A hagymákat megtisztítom. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágom, a zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. A tojásokat szétválasztom. Keverőtálba öntöm a tojássárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverem, amíg kissé megfehéredik. Ekkor a tejet a liszttel és a pirospaprikával felváltva, apránként hozzáadom, 2 evőkanál olajat is beledolgozok, végül a hagymakockákat is hozzákeverem. A tojásfehérjékből vert közepesen kemény habot beleforgatom. Jó nagy serpenyőbe teszem a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, zsírját folytonos keverés közben kiolvasztom, majd a tojásmasszát ráöntöm. Ha az alja már szilárd, de a tetején viszont még sok a nyers, folyékony tojás, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítom, és körbeforgatom rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már pirosra sült, a teteje pedig éppen csak megszilárdult. Rászórom a zöldhagyma-karikákat, és négy cikkre vágom, mint a tortát.


HAGYMÁS-KRUMPLIS RÉTES

1 csomag réteslap 50 dkg vöröshagyma 25 dkg krumpli 10 dkg vaj vagy margarin 2 tojás 1 mokkáskanál őrölt gyömbér 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág 1 teáskanál só A töltelékhez a krumplit héjában megfőzöm, majd meghámozom és lereszelem. A megtisztított és karikára vágott hagymát megsózom, és 2 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Mindkettőt kihűtöm. Közben a tojássárgákat 5 dkg-nyi puha vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a fűszereket. A már teljesen kihűlt krumplit összekeverem a fűszeres tojással, ezután óvatosan beleforgatom a közben kemény habbá vert tojásfehérjét is. A réteslapokat szétszedem, és a felét (azaz 2-3 lapot, aszerint, hogy hány lapos a rétestészta-csomag) egy tiszta, nedves, de jól kicsavart konyharuhára terítem. Bekenem a megmaradt, olvasztott vajjal, majd a töltelék felét a tésztalap szélére, egy csíkban egyenletesen felkenem. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem, és olajjal megkent sütőlemezre helyezem. A másik réteslap-adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rúd tetejét bekenem olvasztott vajjal, majd az előmelegített forró sütőbe tolom. 15 percig közepes lángon sütöm. Még forrón ferde szeletekre vágom.


HAGYMÁS MOGYORÓPUFFANCS

30 dkg liszt 10 dkg darált sós mogyoró 2 dl tej 2 tojás 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt) 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt 4 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál sütőpor ízlés szerint só és törött fekete bors olaj a sütéshez A tojásokat habosra felverem, hozzáöntöm a tejet, és a fűszerekkel meg a sütőporral elkeverem. Beleszórom a lisztet, a reszelt rokfortot és a darált mogyorót, végül a megtisztított és vékony karikákra vágott zöldhagymával meg a zúzott fokhagymával is összekeverem. A tésztának olyan sűrűnek kell lennie, mint a közönséges galuskamassza. Ezután három evőkanál olajat beledolgozok. Bő olajat forrósítok egy magas falú edényben, és teáskanállal szabálytalan alakú halmokat szaggatok a már forró olajba. (Két teáskanál segítségével ez könnyen és gyorsan lehetséges.) Egyszerre csak keveset szabad az olajba tenni, mert sülés közben a puffancsok duplájára nőnek! A megsült tésztát papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Hidegen is, melegen is nagyon jó.


SAJTOS ROPOGÓS FOKHAGYMA

4 fej egészen zsenge, nagyméretű, friss, lédús fokhagyma (kora nyári fajta) 1 tojás 2 evőkanál liszt 1 dl tej 2 evőkanál zsemlemorzsa 2 evőkanál reszelt parmezán sajt só és törött bors ízlés szerint olaj a sütéshez A fokhagymagerezdeket megtisztítom. A tojást a tejjel habosra verem, és megsózom. A zsemlemorzsát összekeverem a reszelt sajttal. A fokhagymagerezdeket először a lisztbe mártom, majd a sós tejes-tojásban megforgatom, ezután a sajtos morzsába hempergetem. Ismét a tojásba mártom, végül még egyszer beleforgatom a morzsába. Forró olajban gyorsan ropogós-pirosra sütöm, de nagyon ügyelek arra, nehogy a sajt megbarnuljon. Remek sör- vagy borkorcsolya, és büféasztalon is nagy sikert arat.


RÁNTOTT HAGYMAKARIKÁK

4 nagy fej (kb.) 50 dkg vöröshagyma 2 tojás 3-4 evőkanál liszt 4-5 evőkanál zsemlemorzsa 1 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál törött bors 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió ízlés szerint só olaj a sütéshez a tálaláshoz salátalevelek és 4 adag tartármártás A hagymát megtisztítom, és egy centi vastag karikákra vágom. A karikákat szétszedem, és kissé megsózom. Félreteszem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az összes fűszert és a tisztított, összezúzott fokhagymát. Serpenyőben bő olajat forrósítok. Közben a hagymakarikákat először lisztbe mártom, ezután a fűszeres tojásban megforgatom, és a zsemlemorzsában meghempergetem. Ezután ismét a fűszeres tojásba mártva, újra zsemlemorzsába rakom. Forró olajban gyorsan piros-ropogósra sütöm, és a felesleges olajat leitatom. (A legegyszerűbb papírtörülközőre szétteríteni.) A sült hagymát sem sózni, sem befedni nem szabad, mert megpuhul és levet enged. Salátával bélelt tálon elrendezem, és jéghideg tartármártást kínálok hozzá.


ZÖLDHAGYMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA

12 db, a szokásos módon sütött sós palacsinta 10 dkg juhtúró 12 szál zöldhagyma 1 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma a bundázáshoz 3 tojás 4-5 evőkanál liszt és ugyanannyi zsemlemorzsa olaj a sütéshez A juhtúrót simára keverem a tejföllel és a zúzott fokhagymával, majd a palacsintákat megkenem vele. A megtisztított és darabokra vágott zöldhagymát elosztom a juhtúrós krémen. A palacsinta két szélét behajtom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle, ezután jó szorosan felcsavarom. A töltött palacsintarudakat először lisztbe mártom, majd megsózom és felvert tojásba hempergetem. Végül zsemlemorzsába forgatom, és óvatosan beleengedem a forró olajba. Erős lángon, gyorsan (hogy a zöldhagyma ne nagyon puhuljon meg), szép piros-ropogósra megsütöm. Tartármártással tálalom.


HAGYMAPALACSINTA

25 dkg vöröshagyma 3 dl tejföl 20-25 dkg liszt 2-3 dl szódavíz 10 dkg reszelt füstölt sajt 2 tojás 1 dl tej 1 dl olaj 1 teáskanál só 1 mokkáskanál törött fekete bors 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió A hagymát tisztítás után nagyon finomra vágom. Két evőkanálnyi olajon, sóval, borssal, fedő alatt 5 percig párolom. Közben a tojásokat a tejjel habosra felverem, ezután apránként hozzáadom a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű massza legyen belőle. Megsózom, fél dl olajat belecsorgatok, és jól összekeverem. Végül a párolt, de már egészen kihűlt hagymát is hozzáadom. Palacsintasütőt vagy teflon serpenyőt felforrósítok (nem kell olajat tenni bele, mert a palacsintában bőven van), és a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle. A megsült palacsintát egyenként megkenem kevés tejföllel, és meghintem reszelt sajttal, majd szorosan összecsavarva, szögletes tepsibe teszem. A megmaradt sajtot összekeverem a megmaradt tejföllel, és rákenem a tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolom néhány percre, és világos sárgára pirítom.


ERNŐ SÓS PALACSINTÁJA

20 dkg liszt 10 dkg finomra darált dió 2 tojás 2 dl tej 2 dl szódavíz 1/2 dl olaj 4 gerezd fokhagyma 1 teáskanál só 1 mokkáskanál törött fekete bors A tojásokat habosra verem, ezután összekeverem a tejjel. Felváltva adom hozzá a diót és a lisztet, majd pedig annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásos állagú (vagyis tejföl sűrűségű) legyen a palacsintamassza. Ezután beleöntöm az olajat, és belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítem. 15 percnyi pihentetés után a szokásos módon (olaj vagy zsír hozzáadása nélkül, hiszen az már benne van a tésztában), csak az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütöm. A vékony palacsintákat szorosan összegöngyölve tűzálló tálba rakom. Kitűnő ízes sör- vagy borkorcsolya, de kiadósabb leves után akár főétkezésre is megfelelő. Ekkor kevés tejföllel meg is kenhető a teteje, amit a forró sütőben néhány perc alatt rá is pirítok.


HAGYMÁS-SAJTOS TÚRÓTORTA

1 vékony, kerek, sós piskótalap (2 tojásból) 20 dkg tehéntúró 10 dkg krémsajt 2 közepes fej vöröshagyma 1 dl kefir 2 dl tejszín 1 dl tej 3 evőkanál zselatinpor 1 teáskanálnyi só 1 mokkáskanál törött fehér bors a tetejére zöldhagyma és reszelt sajt A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt üvegesre párolom, és kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, és simára keverve a kefirrel valamint a krémsajttal, sóval, borssal megfűszerezem. Ezután a párolt hagymát is hozzáadom. A tejszínből kemény habot verek, amit óvatosan beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe. A krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét simára egyengetem, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt a tortalappal együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, így könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel feldíszítem.


HAGYMÁS TÁSKA

1 doboz mirelit leveles vajas tészta 50 dkg vöröshagyma 2 tojás 3 evőkanál olaj 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió ízlés szerint törött bors és só tojás a tetejére kevés liszt a tészta nyújtásához A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra aprítom. A felforrósított olajon fedő alatt üvegesre párolom. Hagyom kihűlni. A felengedett tésztát lisztezett deszkára teszem, és vékonyra kinyújtom. A tojásokat habosra felverem. A tésztát teljes felületén bekenem a tojással, majd gondolatban megfelezve, egyik felét egyenletesen beszórom a párolt hagymával. A tészta másik felét ráhajtom, és kissé rá is nyomkodom. Lisztbe mártott derelyemetszővel 3 cm x 5 cm-es kis négyszögeket, azaz táskákat vágok belőle. Mindegyiknek bekenem a tetejét. Ügyelek arra, hogy csak a teteje legyen tojásos, mert nem fog szépen felemelkedni, ha a tojás lecsurog az oldalára. Sütőlemezre rakom, nem túl közel egymáshoz, és előmelegített forró sütőbe tolva, 5 percig erős lángon, majd 10-12 percig közepes lángon sütöm. Az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni! Frissen, melegen tálalom. Előre is megsüthető, csak közvetlenül tálalás előtt kell betenni néhány percre a forró sütőbe.


HAGYMAKRÉMES MELEG SZENDVICS

2 nagy fej vöröshagyma 2 dkg vaj 1 evőkanál finomliszt 2 dl tej 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág 2 evőkanál reszelt füstölt sajt ízlés szerint só, bors 12 szelet kenyér A vajat habzásig hevítem a liszttel (de nem barnítom meg), majd ráöntöm a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve, sűrűre főzöm. Beleszórom a szerecsendió-virágot, a sót és a borsot, ezután a tűzről lehúzom, és a reszelt sajttal még forrón jól összekeverem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és egészen finomra vágom. Beledolgozom a sűrű mártásba. A kenyérszeletek mindkét oldalát megpirítom, majd az egyik felét vastagon bekenem a hagymás krémmel. Sütőlemezre vagy tűzálló lapos tálra teszem a szendvicseket, és az előmelegített forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tolom. Addig pirítom, amíg szép világossárga kéreg lesz a kenyerek tetején. Egyetlen percre sem lehet magára hagyni, mert szinte pillanatok alatt megsül! (Az égett sajt keserűvé válhat.)


MAJONÉZES HAGYMA FORMÁBAN

50 dkg vöröshagyma 2 dl kefir 1 dl majonéz 1 dl tej 2 gerezd fokhagyma 1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára 1/2 dl fehérbor 2 evőkanál zselatinpor só és törött bors ízlés szerint 3 evőkanál erős ecet 1 evőkanál cukor A vöröshagymát megtisztítom, és szép egyforma kis kockákra vágom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú, félliternyi levet készítek. Külön felforralok félliternyi vizet. Beleteszem a hagymakockákat, és az újraforrástól számított 2 percig főzve, leszűröm. A még forró hagymát azonnal beleteszem az ecetes lébe, és benne is hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A zselatint kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom. Mélyebb salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a leszűrt hagymát, végül pedig beleöntöm a már csak langyos zselatint. Jól összekeverem. Kis őzgerinc formát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes hagymát, és befedve, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt deszkára borítom, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.


FOKHAGYMÁS MELEG SZENDVICS

50 dkg zsúrkenyér 3 dl tej 5 gerezd fokhagyma 10 dkg vaj 1/2 mokkáskanál törött fehér bors ízlés szerint só 4 Evőkanál reszelt sajt A kenyeret egyforma vastag szeletekre vágom. (12-16 szeletet vágok a zsúrkenyérből, aszerint, hogy mennyire vagyunk éhesek.) A tejben elkeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd megsózom, megborsozom. A kenyerek mindkét oldalát könnyedén megmártom a fokhagymás-fűszeres tejben, és tálra, egymásra teszem. Ha minden szelet kenyeret egyszer megmártottam, ismét kezdem elölről, vagyis másodszor, így összesen kétszer kerül a tejbe minden szelet kenyér. Egy akkora sütőlemezt vagy tepsit, amekkorába egymás mellett elférnek a szendvicsek, vajjal kikenek, majd a nedves kenyérszeleteket belefektetem. Minden szendvics tetejét bekenem kevés vajjal, és a mártogatás után még megmaradt tejet rálocsolom. A sütőlemezt alufóliával befedem, és betolom az előmelegített, forró sütőbe. 20 perc múlva leveszem a fedelét, és pirosra pirítom a szendvicsek tetejét. Még tűzforrón meghintem a reszelt sajttal, és csak annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a sajt egybefüggő réteget nem alkot rajta. Azonnal tálalom, mert csak frissen jó! Akár még vendégváró is lehet, mert a sör nagyon jól csúszik utána.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 69
Tegnapi: 62
Heti: 131
Havi: 1 450
Össz.: 901 977

Látogatottság növelés
Oldal: SZENDVICSEK, SÖR- ÉS BORKORCSOLYÁK
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »