Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Adventi kalács

Hozzávalók: 2 tojás, 25 deka cukor, 1 késhegynyi szegfűszeg, 1 kk. törött fahéj, 2 kk. kakaó, 25 deka liszt, 3/4 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 1/4 liter feketekávé Elkészítése: Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a többi anyagokat, jól elkeverjük, zsírozott, morzsával kihintett tortaformában 1 óráig sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és gyümölcsízzel megtörjük.


Almapiskóta

Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek. víz, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 1.5 sima teáskanál Dr.Oetker sütőpor. Töltelék: 40-50 dkg nem túl savanyú alma. Készítése: A tojássárgáját vízzel, habverővel sűrű krémmé verjük, azután kanalanként hozzáverjük a cukor 2/3 részét, addig, míg sűrű krémszerű masszát kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ebbe azután kanalanként a megmaradt cukrot verjük. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel elvágjuk, ez tisztán látható legyen. A tojáskrémbe adjuk, rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet és vigyázva habverővel a krém alá húzzuk. A tészta felét zsírozott felfújt-, vagy tortaformába töltjük. Erre elosztjuk a hámozott és vékony szeletekre vágott almát és befedjük a megmaradt tésztával. Sütési idő 45 perc, közép-meleg, sütőben. Alma helyett kimagozott, száraz cseresznyét is vehetünk.


Almatorta

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, kevés só, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 csomag Dr.Oetker krémpor, 5 ek tej, 25 dkg liszt, 2 tk. Dr.Oetker sütőpor. Rátét: 50-75 dkg alma. Beszóráshoz: kevés porcukor. Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a fűszereket, és a kevés tejjel elkevert krémport. A sütőporral kevert lisztet a tejjel felváltva hozzákeverjük, csak annyi tejet használunk, hogy a tészta nehezen szakadva essen le a kanálról. Zsírozott tortaformába tesszük, tejes kanállal simára húzzuk. Az almákat meghámozva negyedekre vágjuk, a felületét hosszában többször bevágjuk, és a tésztára rakjuk. Sütési idő: 45 perc, közép-meleg, sütőben. Még melegen porcukorral behintjük.


Almáslepény

Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 15 deka zsír, 15 deka cukor, 3 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl vagy tej A töltelékhez: 1 kg borízű alma, 15 deka cukor, 3-5 deka mazsola, törött fahéj Elkészítése: A sütőporral kevert lisztet a zsírral eldörzsöljük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, vagy tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, és két cipót formálunk belőle. Kinyújtva, az egyiket a tepsi aljára helyezzük, rászórjuk az almatölteléket, a másik lappal leborítjuk, tojással megkenjük; villával megszurkáljuk, és szép pirosra sütjük. Kihűlés után felszeleteljük, és vaníliás cukorral meghintjük. Töltelék: Az almát meghámozzuk, megreszeljük, elkeverjük a mazsola, cukor, vanillincukorral, esetleg kevés törött fahéjjal és azonnal elhasználjuk.


Ánizs rudak

Hozzávalók: 20 deka cukor, 20 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 3 egész tojás, ánizsmag Elkészítése: A cukrot a tojással habosra keverjük, lassankint hozzáadjuk a lisztet, deszkán jól eldolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, ujjnyi széles és hosszú rudacskákra felvagdaljuk, ánizsmaggal megszórjuk, és középerős tűznél megsütjük.


Berlini szelet

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 8 dkg cukor, kevés citromhéj, 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor, 1 tojás. Hozzávalók, a töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 1/2 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés mazsola és tej, 2 tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt. Elkészítés: A vaj, liszt cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás, és sütőpor keverékéből tésztát gyúrunk, tepsibe tesszük, és a következő töltelékkel töltjük: 10 dkg diót, 10 dkg cukrot és vaníliás cukrot, mazsolát, tejet, elkeverve a tésztára kenjük, azonfelül lét tojás keményre vert habját 4 dkg cukorral, tojássárgájával összekeverjük, és a 4 dkg liszt hozzáadásával piskótatésztát készítünk, azt egyenletesen a töltelékre adjuk, közepes hő mellett megsütjük. Kihűlve fehér mázzal bevonjuk (10 dkg cukor, 1 ek. forró víz). Tetszés szerinti darabokra vágjuk.


Bukta

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 25 dkg búzaliszt, 2.5 lapított tk. Dr.Oetker sütőpor, kb. 1.25 dl tej. Töltelék: 2 ek lekvár. Meghintéshez: kevés porcukor. Bekenésre: kevés olvasztott vaj. Készítése: A vajat habosra keverjük, és apránként a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, és a többi fűszert adjuk hozzá. A sütőporral kevert lisztet megszitáljuk, és a tejjel felváltva adjuk a többihez. Csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta csak éppen keverhető legyen, és kevéssé ragadjon. Többször is lisztbe mártott kanállal darabokat szaggatunk belőle (kb. 10-et), ezeket lisztezett deszkára rakjuk, lisztes kézzel ellapítjuk. Minden tészta közepére egy tk. lekvárt rakunk, és a tésztadarabokat erszényszerűen összehajtjuk. Ekkor a buktákat (nyílásukkal lefelé) zsírozott torta- vagy felfújt formába (22 cm átmérőjű) rakjuk, sűrűn egymás mellé. Minden bukta oldalát is megkenjük vajjal. Sütési idő: 30 35 perc, jó, középerős tűznél. A buktákat sütés után azonnal megkenjük, és porcukorral meghintjük. Hozzá: mártást adunk, melyet Dr.Oetker vaníliakrém-porból készíthetünk.


Burgonyalepény almával

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 25 dkg (előző napon főtt, de másnap) szitán áttört burgonya. Rátét: 25-75 dkg alma, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola. Készítése: A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. Közepébe mélyedést nyomunk, a cukrot, vaníliás cukrot, a tojást beletesszük, és villával a liszt egy kis részével sűrű péppé dolgozzuk. Rátesszük a darabokra vágott vajat, arra a burgonyát, befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva az egészet sima tésztává gyúrjuk. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk, szeletekre vágva, a cukorral és mazsolával elkeverjük. A tésztát téglaalakúra kisodorjuk, zsírozott tepsibe tesszük. Az almatölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, arra ügyelve, hogy a széleken 5 cm-nyire üres legyen a tészta. A széleket most a töltelékre hajtjuk. Sütési idő: 25 perc, erősen meleg sütőben.


Burgonyalepény túróval

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 10 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 25 dkg főtt, áttört burgonya. Túrókrém: 0.5 l tej, 10 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vanília krém-por, 25 dkg túró (áttörve), 3 dkg (cukrozott) narancshéj, 3 dkg mazsola, 1-2 ek citromlé, 1 tojás. Készítése: A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. Közepébe mélyedést nyomunk, a cukrot, vaníliás cukrot, a tojást beletesszük, és villával a liszt egy kis részével sűrű péppé dolgozzuk. Rátesszük a darabokra vágott vajat, arra a burgonyát, befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva az egészet sima tésztává gyúrjuk. A tésztát tepsi formájúra kisodorjuk, zsírozott tepsire helyezzük, a tölteléket egyenletesen elkenjük rajta. A töltelékhez előírás szerinti krémet főzünk 10 dkg cukorral, még melegen kanalanként hozzákeverjük az áttört túróhoz, azután a tisztított mazsolát, apróra vágott cukrozott narancshéjat, citrom levet. A habot, amelyet keményre felvertünk, csak akkor tesszük a krémbe, mielőtt a tésztára simítjuk. Sütési idő: 25 perc, jó meleg sütőben.


Burgonyamorzsa-kalács

A tésztához: 25 dkg búzaliszt, 2.5 tk. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg főtt burgonya (előző napról), 5 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 ek. rum, csipet só, 1 tojás, 4 dkg vaj. A töltelékhez: 20 dkg sűrű lekvár, vagy 50 dkg alma. Készítése: A lisztet a sütőporral elvegyítjük, tálba szitáljuk, és az áttört burgonyával és zsemlemorzsával elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, és ebben a cukrot, fűszert, tojást, olvasztott vajat, (zsírt) egymással jól elkeverjük. Azután kézzel, vagy két villa segítségével a tésztát szétmorzsoljuk, apró darabkákra (mint a tarhonya), ha szükséges, még kevés vizet (legfeljebb 1 ek!) adunk hozzá. 2/3 részét ezen morzsaléknak 26 cm átmérőjű tortaformába nyomjuk, erre rászórjuk a hámozott, felvagdalt almát, vagy lekvárt. A töltelékre a morzsalék fennmaradt részét szórjuk, s a szélén gyengéden odanyomkodjuk. Sütési idő: kb. 30 perc, jó középerős tűznél. Vaj nélkül, 2-3 tojással is ízletes tésztákat sütünk:


Burgonyarétes, kitűnő

Hozzávalók: 30 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 30 deka, forrón áttört, kihűlt burgonya, 10 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 1 tojássárgája, 8 deka vaj A töltelékhez: 8 deka vaj, 7 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 1 tojássárgája, fél citrom leve és héja, 8 deka darált dió, 15 deka, forrón áttört, kihűlt burgonya, 3 deka mazsola, 2 tojásfehérjének habja Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tölteléket rákenjük, összesodorjuk és tepsibe téve, közepes tűznél kb. 35 percig sütjük. Töltelék: A vaj, cukor és tojássárgáját habosra keverjük, azután a többi anyagot, legvégül pedig a tojás habját adjuk hozzá.


Burgonyarudacskák

Hozzávalók: 14 deka burgonya, 14 deka vaj, 14 deka liszt, 2 tojás, 1/2 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, só, köménymag Elkészítés: A megfőtt, hámozott burgonyát, a sütőporral kevert lisztet, vajat és 1 tojást, ízlés szerint sóval ízesítve finom tésztává gyúrunk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rudacskákat vágunk, bekenjük tojás sárgával, meghintjük sóval és köménnyel, azután világosbarnára megsütjük.


Burgonyatészta apró süteménynek

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 7 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 1 ek. víz, 5 dkg vaj, 25 dkg főtt és szitán áttört burgonya. Készítése: A sütőporral kevert lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a cukrot, tojásfehérjét, vizet és villával, liszttel péppé keverjük. A pépre adjuk a darabokra vágott vajat, rá a burgonyát, azután a lisztet, mindezt gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva sima tésztává gyúrjuk. Ebből a tésztából sokféle süteményt készíthetünk, pl.:


I. Burgonyakifli

Tészta: ld.: fent. Töltelék: 2 ek. gyümölcsíz. Bekenésre 1 tojássárgája, 1 ek. tej. Készítése: A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, és derelyemetszővel tortalap-, vagy tányérnagyságúra kivágjuk. Ezeket a lapokat négyszer átvágjuk, úgy, hogy előbb felére, majd negyedére. A végén 1/8 részeket kapunk. A nyolcadokat a befelé fekvő csúcsokkal, tojássárgájával bekenjük, gyümölcsízt teszünk rá, a rövid felétől kiindulva kifliket sodorunk. Tejes tojássárgájával bekenjük, zsírozott tepsin sütjük. Sütési ideje: 20 perc, jó meleg sütőben.


II. Almatáska

Tészta: ld.: fent. Töltelék: 0.5 kg alma, 2 ek. cukor, 2 ek. víz, 1/2 citrom héja. Bekenésre: 1 tojássárgája, 1 ek. tej. Készítése: A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházakat eltávolítjuk, szeletelve, kevés cukorral, gyenge tűzön kissé pároljuk. Kihűtjük, belekeverjük a megmaradt cukrot, citromhéjat. A tésztát vékonyra kisodorjuk, 10 cm-es négyzeteket vágunk, a belső széleket tejjel kevert tojássárgájával bekenjük, a négyszög egyik felére a párolt almából rakunk, a másik felét ráhajtjuk, és a széleket lenyomkodjuk. A táskákat kívülről is bekenjük a tojás-tej keverékkel, és zsírozott tepsibe rakjuk. Sütési idő: 20 perc, erős tűznél.


III. Alma bundában

Tészta: ld.: fent. Töltelék: 7-8 közepes alma, kevés gyümölcsíz. Bekenésre: 1 tojássárgája, 1 ek. tej. Készítése: A tésztát vékonyra kinyújtjuk, almákhoz mért négyszögekre kivágjuk. Az almákat meghámozzuk, almafúróval a magházat kivesszük, helyébe gyümölcsízt töltünk. A négyszögek széleit bekenjük tojás-tej keverékkel, közepébe tesszük az almákat, négy csücskét az alma tetején egymásra nyomjuk, bekenjük a tojással. Az almákat zsírozott tepsire rakjuk. Sütési idő: 30 perc, jó, közép-meleg, sütőben.


Csokoládékrém torta ribizkével

Hozzávalók: 3 tojássárgája, 15 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 12 deka darált mogyoró, 8 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 2 evőkanál hideg teafőzet, 3 tojásfehérjének habja A díszítéshez: 1/2 kg szemelt ribizke A krémhez: 1/2 liter tej, 8 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle "Dibona" csokoládé krémpor, 3 deka vaj, 1/8 kg szemelt ribizke Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi anyagokat, legvégül a tojáshabot és zsírozott tortaformában középerős tűznél kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk, az alanti krémmel megtöltjük, bevonjuk, és ribizkével megszórjuk. Krém: A tej, cukor, krémpor és vajból a tűzőn krémet verünk, és ha kihűlt 1/8 kg szemelt ribizkét keverünk hozzá.


Csokoládékuglóf

Hozzávalók: 13 deka vaj, 25 deka cukor, 4 tojás sárga, 30 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, kb. 1/2 csésze tej, 7.5 deka csokoládé, 4 tojás fehérjének habja Elkészítés: A vajat habosra keverjük, a tojás sárgákat és a cukrot hozzáadjuk, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet, majd utoljára a tojáshabot keményen. A tészta felét jól zsírozott kuglófformába tesszük, a tészta másik felét csokoládéval elkeverjük, és a fehér tésztára rátesszük. Közepes tűznél 40-45 percig sütjük.


Csokoládétorta

Hozzávalók: A tésztához: 8 deka vaj, 3 tojás, 25 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 4 deka kakaó, 12 szem darált kávé, 30 deka liszt, 3/4 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, 1/4 liter tej A krémhez: 1 cs. dr. Oetker-féle "Dibona" krémpor csokoládé ízzel, 5 deka cukor, 1/2 liter tej, 15 deka vaj, 10 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 2 kanál rum Elkészítés: A tésztának: A vajat habosra keverjük; a tojást, cukrot, vanillincukrot, kakaót, a darált kávét és a sütőporral kevert lisztet felváltva a tejjel, hozzákeverjük. Egy, csak az alján megzsírozott tortaformában közepes tűz mellett 35-40 percig sütjük, kihűlve két részre vágjuk, a krémmel megtöltjük és bekenjük, csokoládémorzsával behintjük, vagy pedig krémmel díszítjük. Krém: A vajat habosra keverjük, 10 deka cukrot és a vanillincukrot hozzáadjuk, (hogy az íze finomabb tegyen, 1-2 szelet puhított csokoládét hidegen keverve hozzávegyítjük). A krémport 6 kanál liszttel összekeverjük, és 5 percig állni hagyjuk. Közben a maradék tejet, az 5 deka cukorral felfőzzük, a tűzről elhúzzuk, a már összekevert krémport hozzáadjuk (habverővel) és a tűzön 2 percig főzzük állandó keverés közben. A kihűlésig folytonosan keverjük, és a vajat kanalanként hozzáadjuk. Végül a rumot is belekeverjük.


Darázscsípés, túróval

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg cukor, 12 dkg szitán áttört túró, 20 dkg liszt, 1/2 cs. Dr.Oetker sütőpor, 1/2 citrom héja, és leve. Rátét: 1 ek. cukor, 2 ek. méz, 1 ek. tej, 10 dkg hámozott mandula, 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor. Készítése: A vajat habosra keverjük, azután hozzáadjuk a cukrot, tojást, a túrót, a citrom reszelt héját, végén a sütőporral vegyített szitált lisztet. A rátéthez a cukrot a mézzel és tejjel felmelegítjük, a hámozott és fele őrölt, fele durvára vágott mandulát és vaníliás cukrot belekeverjük. Lehűtve, a tortaformában simára elosztott tésztára kenjük. Sütési ideje: kb.35 perc, közép-meleg. sütőben. Kihűlve Dr.Oetker krémmel tölthetjük: 2.5 dl tej, 1/2 cs. mandulakrém-por, 5 dkg cukor, 6-8 dkg vaj.


Darázsfészek

Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral elkeverve, 5 tojássárgája, csipet só, tej Töltelékhez: 15 deka cukor, 15 deka darált mandula, mogyoró vagy dió, 15 deka vaj, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, ízlés szerint törött fahéj, 1 citrom reszelt héja Elkészítése: A tésztaanyagokból tésztát gyúrunk, két cipót formálunk belőle, ezeket egymás után kinyújtjuk, a töltelékkel megkenjük, összesodorjuk, mint a rétest szokás, azután ujjnyi széles szalagokra felvágjuk és vajazott tepsiben, akként rakjuk őket, hegycsavarásuk felfelé legyen. Középerős tűznél félig megsütjük, majd 2 deci tejjel leöntjük, és tovább sütjük. Tálaláskor bőven meghintjük vaníliás cukorporral.


Dió- vagy mogyorókrém poharakban

Hozzávalók: 3/4 liter tej, 1 cs. dr. Oetker-féle "Dibona" krémpor vanília ízzel, 15 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 12 deka dió vagy mogyoró, 1/4 liter tejszín habja A díszítéshez: dió vagy mogyoró vagy, cukrozott cseresznye Elkészítése: A hideg tejből 8 evőkanálnyit elveszűnk és ezzel a krémport elkeverjük, és 5 percig állni hagyjuk. A fennmaradt tejet a cukor és vanillincukorral felfőzzük, a tűzről levéve a feloldott krémport hozzákeverjük és mérsékelt tűznél folytonos keverés mellett, 3 percig erősen főzzük. Ezután a kihűlésig keverjük, hozzáadjuk a darált diót vagy mogyorót, a tejszínből habot verünk, 1/3 részét visszatartjuk a díszítéshez, a többit a kész, hideg krémbe keverjük, melyet most már talpas poharakba mérünk, mindegyik tetejére cukorszirupba mártott diót, mogyorót vagy cukrozott cseresznyét helyezünk, és a visszatartott tejszínhabbal díszítjük. Kekszet, piskótát vagy ostyát adunk hozzá.


Diósháromszög

Hozzávalók: 15 deka vaj, 15 deka porcukor, 3.5 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 10 deka darált dió, 2 tojás, kevés törött fahéj, szegfűszeg, citromhéj, rum A töltelékhez: 15 deka darált dió, 10 deka cukor, 5 evőkanál víz, kevés törött fahéj Elkészítése: Fenti anyagokból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepébe a töltelékből formált golyót helyezünk, három sarkot összefogunk, és fogvájóval megrögzítjük. Középerős tűznél sütjük és dr. Oetker-féle vanillincukorral kevert porcukorral meghintjük. Töltelék: A cukrot a vízzel sziruppá főzzük, a diót felfőzzük benne, hozzákeverjük a törött fahéjat, és ha kihűlt, golyókat formálunk belőle.


Dióskalács

Tésztához: 12 dkg dió, 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg liszt, 1/2 cs Dr.Oetker sütőpor, 20 dkg cukor, kb. 1/4 l tej, 2 tojás, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 evőkanál rum. Beszóráshoz: kevés porcukor. Készítése: A darált diót, morzsát, a liszttel vegyített sütőport, cukrot, vaníliás cukrot egy keverőtálba tesszük, és elkeverjük. A tej 3/4 részétben elhabart tojásokat és rumot hozzáadjuk, jól eldolgozzuk, ha kell, még annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy zsírozott tortaformába öntjük. Sütés után porcukorral meghintjük. Sütési idő: 40 perc, közép-meleg, sütőben.


Dióspite

Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle sütőporral keverve, 2 tojás sárga, 2-3 evőkanál tejfel, 30 deka vaj Töltelékhez: 20 deka cukor, kevés víz, 20 deka darált dió, 20 deka zsemlyemorzsa, 4 deka olvasztott vaj, 1 késhegynyi fahéj és szegfűszeg, 6 deka mazsola, 4 kanál méz Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk (a tészta olyan kemény. legyen, mint egy rétesé), a tészta felét kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, a tölteléket beletesszük, és a másik felét föléje tesszük a tésztának; tojással meg: kenjük és közepes tűz mellett, 30-40 percig sütjük. Töltelék: A cukrot a vízzel sziruppá főzzük, a többi hozzávalókat hozzáadjuk, végül a mazsolát és a mézet. Ha az anyag túl kemény, akkor kevés tejet keverünk hozzá.


Dióssütemény

Hozzávalók: 15 deka vaj, 25 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 15 deka héjastól darált mandula, 25 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, dió a díszítéshez Elkészítése: A vajat a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk fenti sorrendben a többi anyagokat, golyókat formálunk belőle, mindegyik közepébe fél diót helyezünk és jó tűz mellett (nehogy széjjelfolyjanak) kb. 30 percig sütjük.


Dióstekercs vaníliakrémmel

Hozzávalók: A tésztához: 25 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 6 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, csipet só, 1/8 liter hideg teafőzet, 11 deka vaj A töltelékhez: 20 deka darált dió, 14 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 deka mazsola, 3 evőkanál hideg víz, 1 deka dr. Oetker-féle vaníliás pudingpor (1. cs. = 5 deka), 3 evőkanál hideg tejben feloldva A krémhez: A fennmaradt 4 deka vaníliás pudingpor, bőven 1 liter tej, 5 deka cukor Elkészítése: A tészta anyagait összegyúrjuk és 4 mm vastag, 25 cm szélesre, lapokra kinyújtjuk. A töltelékkel megkenjük, összesodortuk és középerős tűznél kb. 35 percig sütjük. A töltelékhez való anyagokat jól összekeverjük, 2-3 percig főzzük, kihűtjük, és a tésztára kenjük. A megsült tekercsből szeleteket vágunk; melyeket vaníliakrémmel leöntünk. A vaníliakrémet a fennmaradt pudingporból a tasakon való előírás szerint készítjük el. A tekercset krém nélkül is tálalhatjuk. Néhány napig frissen tartja magát.


Diószelet

Hozzávalók: 3 tojás, 4 ek víz, 15 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 17 dkg liszt, 1/2 cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 darált dió. Töltelék: 0.5 l tej, 5 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliakrém-por, 3 dkg vaj, 5 dkg darált dió, 1 ek. rum. Bekenésre: 1 ek. gyümölcsíz. Máz: 15 dkg porcukor, 2-3 ek forró víz, néhány dió, díszítés. Készítése: A tojások sárgáját a vízzel habosra keverjük, azután a cukor 3/4 részével tovább, amit kanalanként keverünk bele a vaníliás cukorral, míg sűrű, krémszerű anyagot kapunk. A cukor negyed részét a keményre vert habhoz adjuk kanalanként. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy a kés vágását jól lehessen látni rajta. Ekkor a tojáskrémhez adjuk; rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, arra a darált diót, és mindezt vigyázva a tojáskrém alá húzzuk. Zsírozott, papírral bélelt tepsibe simítjuk, és 20-30 percig, közép-meleg, sütőben sütjük. A kész piskótatésztát papírral a tepsiből kivesszük, és deszkára borítjuk. A papírt levesszük, a tésztát két részre osztjuk. A töltelékhez krémet főzünk a tasakon levő utasítás szerint, csak a krémpor elkeveréséhez, a 0.5 l tejből veszünk. A még meleg krémhez adjuk a vajat, darált diót, rumot, hűlés közben megkeverjük, hogy hártyát ne kapjon. A tészta egyik felét megtöltjük a krémmel, a másik felét ráhelyezzük, és vékonyan megkenjük gyümölcsízzel. Téglaalakúra vágjuk, cukormázzal bevonjuk. Ha semmi fölösleges zsírunk sincs, akkor is 2 tojással (néha eggyel is) jót, ízletest süthetünk.


Dióstorta karamellkrémmel

Hozzávalók: 14 deka cukor, 3 tojás, 10 deka darált dió, 5 deka zsemlyemorzsa, 2 evőkanál rum, 1/2 citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál tej, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" `sütőpor A megszórásához: durvára vagdalt dió A krémhez: 4 evőkanáli porcukor, 4 evőkanál víz, 1/4 liter tej, 4 deka dr. Oetker-féle Gustin, 1/2 liter tejszínből vert hab Elkészítése: 3 tojássárgáját, 4 deka cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a darált diót, melyhez a sütőport kevertük, azután a rummal áztatott morzsát, a tejet, citromhéjat és végül a tojáshabot. Ezen masszát zsírozott, lisztezett tortaformában megsütjük, bevonjuk, és a durvára vagdalt dióval megszórjuk. Krém: 2 evőkanál porcukrot lábasba teszünk, megpirítjuk, a vízzel, felöntjük, felforraljuk, majd kihűtjük. A tejből 4 evőkanálnyit elveszünk és ezzel a Gustint feloldjuk. A fennmaradt tejet felforraljuk, a feloldott Gustint hozzákeverjük és 2 percig folytonos keverés mellett, felfőzzük, a kihűlt karamellcukrot hozzáöntjük, és ha telesen kihűlt, a két evőkanál porcukorral megédesített tejszínhabot adjuk hozzá.


Diótorta

Hozzávalók: 3 tojás, 4 ek. víz, 15 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 18 dkg liszt, 1/2 cs. Dr.Oetker sütőpor, 15 dkg darált dió, vagy mandula. Töltelék: 0.5 l tej, 5 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliakrém-por, 3 dkg vaj, 5 dkg darált dió, 1 ek. rum. Bekenésre: kevés gyümölcsíz. Máz: 15 dkg porcukor, 2-3 ek forró víz, kevés rum. Készítése: A tojások sárgáit a vízzel, habverővel sűrű habbá verjük, a cukor és vaníliás cukor 2/3 részét kanalanként hozzáadjuk, és addig verjük, míg sűrű krémszerű anyagot kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, azután kanalanként elkeverjük benne a cukor fennmaradó részét. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy késsel való vágásnak látszania kell. A habot a tojáskrémbe tesszük, rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, erre a darált diót, és a habverővel vigyázva a tojáskrém alá húzzuk, jobbról-balra, a habverőben lévő anyagot meg gyengén kiejtjük belőle. Ha az anyagok elvegyültek, zsírozott, papírral bélelt tortaformába tesszük. A kész tortát oldalain meglazítjuk, és kiborítjuk. A papírt csak a töltés előtt húzzuk le! A töltelékhez a krém-port tasakján feltüntetett módon főzzük a krémet, a 0.5 l tejből véve a krém-por elkeveréséhez szükséges 6 kanál tejet. A még meleg krémbe adjuk a vajat, és a darált diót, rumot. Míg teljesen kihűl, többször is megkeverjük. A tortát kétszer vágjuk át, megtöltjük a krémmel, bekenjük a tetejét gyengén gyümölcsízzel. Cukormázzal bevonjuk és 1/2 diókkal díszítjük. Sütési idő: 30-40 perc, közép-meleg, sütőben. Cukormáz: A szitált cukrot a forró vízzel sima anyaggá keverjük. Beletesszük a rumot. Ha nagyon sűrű lenne, még néhány csepp vizet adunk bele és gyorsan a tésztára simítjuk.


Dominók

Tűzön, keverés közben felolvasztunk 12.5 dkg mézet, 2 cs. (20 dkg) vaníliás porcukrot, 12.5 dkg margarint, majd hűlni hagyjuk. A langyos masszához hozzáadunk 1 tk. fahéjat, 5 dkg hámozott, darált mandulát, 5 cl rumot, 2 tojást, 5 dkg reszelt citromhéjat. Elkeverünk 30 dkg lisztet, 2 csapott tk. sütőport, majd a masszához gyúrjuk. A tésztát zsiradékkal kikent tepsibe simítjuk. Előmelegített elektromos sütőben (170-200 C-on; előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton) 15-20 percig sütjük. A kész süteményt hagyjuk kihűlni, kivesszük a tepsiből, félbevágjuk úgy, hogy két vékony tésztalapot kapjunk. 20 dkg áfonya zselét folyton keverve 1-2 percig melegítünk. A tészta egyik felét a zselé harmadával megkenjük. 20 dkg nyers marcipánmasszát, 5 dkg porcukorral összegyúrunk vékonyan porcukrozott gyúródeszkán, sütőtepsi nagyságúra nyújtjuk, a megkent tésztára fektetjük, és a maradék zselé felével megkenjük, majd beborítjuk a tészta másik felével, és egy éjszakát állni hagyjuk. A süteményt 3x3 cm-es kockákra vágjuk, és a maradék újramelegített zselébe mártjuk. hagyjuk megkeményedni. Elkeverünk 14 dkg cukrot 1 dkg kakaóporral, 1.5 dkg kókuszzsírral, és 15 dkg cukrot 1.5 dkg kókuszzsírral. A 15 dkg cukrot és a 15 dkg kakaós cukrot állandó keveréssel, lassú tűzön felolvasztjuk (azt az edényt, amelyben a cukormázat készítjük, tegyük egy vízzel félig telt edénybe, ez utóbbit tegyük a tűzre, így elkerülhetjük, a cukormáz leégését. A kockákat a cukormázzal bevonjuk, hagyjuk megszáradni. Tetszés szerint, pl. sötét mázon fehér pöttyökkel, fehér mázon sötét pöttyökkel díszítjük.


Egyszerű almáslepény

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés só, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1/2 cs. Dr.Oetker sütőpor, 6 ek. tej. Rátét: 1 kg alma, 3 dkg mazsola. Beszóráshoz: porcukor. Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást. A sütőporral kevert lisztet szitálva a tejjel felváltva adjuk hozzá. Csak annyi tejet használunk, hogy nehezen, szakadva essen le a kanálról. Egy zsírozott tepsire rakjuk, tésztakaparóval, melyet többször tejbe mártunk, simára elhúzzuk. Az almákat meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, egyenletesen a tésztára rakjuk, a mazsolát rászórjuk. Sütési idő: 30 perc, erősen meleg sütőben. Az almákat szilvával is helyettesíthetjük. A magokat kivesszük, és nyitott felével felfelé rakjuk a tésztára.


Egyszerű teakenyér

Hozzávalók: 14 dkg cukor, 1/2 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 2 egész tojás, 14 dkg liszt, késhegynyi Dr.Oetker sütőporral keverve, a beszóráshoz mandula. Készítése: A vaníliás cukrot a tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a többi anyagot, jól kidolgozzuk, zsírozott, lisztezett tepsibe kenjük, hámozott, durvára vágott mandulával megszórjuk, és arany-sárgára sütjük. Még melegen tetszés szerinti darabokra felvágjuk.


Édes-sós szeletek

Hozzávalók: 20 deka vaj, 32 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, kevés só, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor Töltelékhez: 10 deka vaj, 2 tojás sárga, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 16 deka porcukor, 25 deka áttört túró, 3 deka főtt, kihűlt mazsola, 1 késhegynyi dr. Oetker-féle sütőpor, 2 tojás fehérjének habja. Elkészítése: Gyúródeszkán a finomra felszeletelt vajat a sütőporral kevert liszttel, sóval, vanillincukorral gyorsan jól összegyúrjuk, mint a Vajastésztát háromszor pihentetjük 15 percig, mindannyiszor kinyújtva és hajtogatva. Azután kinyújtjuk a tésztát 4 mm vastagra, négyszögeket vágunk kb. 8 cm hosszú darabkákat) túró töltelékkel megtöltjük, behajtogatjuk, a rudacskákat tojás sárgával bekenjük és forró sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Töltelék: A vajat felszeletelve, a tojás sárgát, cukrot, vanillincukrot összedolgozzuk, hozzáadjuk az áttört túrót, mazsolát és a sütőport, végül a tojáshabot. A tölteléket azonnal használjuk.


Fedett almalepény

Hozzávalók: 7.5 dkg vaj, 7 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 tojásfehérje, és fél tojássárgája, 37 dkg liszt, 2 teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 7 ek. tejföl. Töltelék: 1.5 kg alma, 5 dkg cukor, 2-3 ek. víz, 1 ek. rum, 5 dkg mazsola. Bekenésre 1/2 tojássárgája, 1 kanál tejjel elverve. Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, tojást. A sütőporral vegyített liszt 2/3-át szitálva, a tejfellel a keverékhez adjuk, a többi lisztet a deszkára tesszük, a kevert tésztát ráhelyezzük, és a liszttel sima, puha tésztává gyúrjuk. A tészta felét vékonyan kinyújtjuk, a tepsi nagyságára, és félre tesszük. A tészta másik felét szintén kisodorjuk vékonyra, oly nagyságúra, hogy 3 cm-nyire kiálljon a tepsiből. Ezzel lefedjük a zsírozott tepsit. Töltelékhez meghámozzuk az almát, magházát kivágjuk, szeletekre vágjuk, kevés vízzel gyenge tűzön kissé megpároljuk, kihűtjük, a cukrot, rumot, mazsolát hozzákeverjük. A tölteléket a egyenletesen tésztára helyezzük, a tészta széleit ráhajtjuk. A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, ezzel a töltelékbe helyezett szeleteket bekenjük, a félretett tésztát ráterítjük, tojássárgájával bekenjük, villával többször megszurkáljuk, vagy derelyemetszővel kockaformában végigmegyünk rajta. Sütési idő 30 perc, erős, meleg sütőben.


Fedett almatorta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 5 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 cs Dr.Oetker vaníliás cukor, 1/2 tojássárgája, 1 fehérje, 4 ek. tej. Töltelék: 1-1.5 kg alma, 2 ek. víz, 5 dkg cukor, 1 késh. törött fahéj, 1 ek mazsola, 1 ek. rum. Bekenésre: 1/2 tojássárgája, kevés tejjel elkeverve. Készítése: A sütőporral elkevert lisztet gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a cukrot, vaníliás cukrot, 1/2 tojássárgáját, 1 fehérjét, a tejfölt, és villával, a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, erre adjuk a darabokra vágott, kemény vajat, liszttel befedjük, gombóccá nyomjuk, azután középről kiindulva, gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Valamivel kevesebb, mint a felét kinyújtjuk, zsírozott tortalapra helyezzük, villával megszurkáljuk, és világossárgára sütjük. Sütési idő: 10-15 perc. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, szeletekre vágva, vízzel, cukorral, fahéjjal és mazsolával gyenge tűzön könnyen pároljuk. Hidegre állítjuk, és ha kihűlt, rummal ízesítjük. A többi tésztából egy vékony lapot gyúrunk a tortaforma nagyságára, a felesleges tésztát levágjuk, abból egy ujjnyi vastag hengert formálunk, azt a megsült és kihűlt alsó lap szélére nyomjuk, hogy 3 cm magas legyen. A kihűlt töltelékkel megtöltjük, a nyers tésztalapot ráhelyezzük, cukrozott tejjel bekenjük, villával többször megszurkáljuk, vagy derelyemetélővel többször végighúzunk rajta. Sütési idő: 20-25 perc, jó közép-meleg, sütőben.


Fehérvári sütemény

Hozzávalók: 21 deka liszt, 1/4 cs. dr. Oetker-féle sütőporral keverve, 10 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 5 deka darált dió, 3 deka darált mandula, 2 tojás sárgája, 10 deka vaj Elkészítés: A fenti hozzávalókból. tésztát gyúrunk, a tészta 2/3-ad részét vékonyra kinyújtjuk, gyümölcsízzel vékonyan bekenjük, és a maradék tésztából vékonyra nyújtott rácsokat rakunk föléje. Egy kerek formával kiszúrjuk, és a leesett tésztadarabkákat a süteményre morzsoljuk. Közepes tűz mellett 20-25 percig sütjük. Jól elzárt dobozban hosszú ideig tartható.


Finom, csokoládés diótorta

Hozzávalók: 3 tojás, 3-4 ek. víz, 15 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg Dr.Oetker "Gustin", 1/2 cs. Dr.Oetker sütőpor. Töltelék: 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 ek rum, 2.5 dl tej, 12 dkg mogyoró, 12 dkg zsemlemorzsa, 2 teáskanál kakaó, 1 ek. cukor, 1-2 ek. tej. Máz: csokoládé. Díszítés: néhány dió, vagy mogyoró. Készítése: a tojásokat vízzel, habverővel sűrű krémmé verjük, azután tovább a vaníliás cukorral kevert cukor 2/3 részével, melyet kanalanként adunk hozzá. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a maradék cukrot kanalanként elkeverjük benne. A habnak oly keménynek kell lennie, hogy ha késsel vágjuk, az, tisztán látható legyen rajta. Most a tojáskrémhez adjuk, arra szitáljuk a sütőporral és Gustinnal kevert lisztet, vigyázva a habverővel a krém alá húzzuk. A tésztát zsírozott papírral bélelt tortaformába öntjük, és 30-40 percig sütjük közép-meleg, sütőben. A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált mogyorót, rumot, tejet és morzsát. A töltelék felébe a kakaót, 1-2 kanál tejjel és 1 ek cukorral belekeverjük. Kétszer vágjuk át a tortát, és a világos, és a sötét krémmel töltjük. Bevonjuk csokoládémázzal, és dióval díszítjük.


Finom túróslepény

Hozzávalók: 21 dkg liszt, 1/2 cs. Dr.Oetker sütőporral keverve, 14 dkg vaj, 2 tojássárgája, só, tejföl, 1/2 ek. porcukor. A töltelékhez: 4 tojássárgája, 1.25 dl tejföl, 30 dkg szitán áttört túró, 4 tojásfehérjének a habja, 1/2 ek. liszt, vaj. Készítése: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, annyi tejföllel, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól összedolgozzuk. Késhát-vastagságúra kinyújtjuk, és zománcos tepsibe tesszük. Töltelék: A tojássárgáját a tejföllel, és a szitán áttört túróval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások kemény habját, és a 1/2 ek. lisztet és az egészet a tésztára kenjük. A tetejére apró vajdarabkákat szórunk, és hosszúra vágott mandulával hintjük tele. Lassú tűznél sütjük meg.


Fonott mákos kalács

Tésztát készítünk 37.5 dkg lisztből, 1 cs. szárított élesztőből (vagy 2 dkg élesztőből), 7.5 dkg cukorból, 1 cs. vaníliás cukorból, 5 cl rumból, csipet sóból, 1 tojásból, 10 dkg lágy margarinból, 1.25 dl langyos tejből, 10 dkg tisztított, őrölt mandulából, meleg helyen megkelesztjük. 12.5 dkg mazsolát kiválogatva, 5 ek. rumba áztatunk, egy éjszakát állni hagyjuk. Elkeverünk 50 dkg őrölt mákot, 1 cs. (elkészített, 1.5 dl) Vaníliaízű desszert szószt, 1 cs. vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 tojássárgáját. A megkelt tésztát a gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 45x35 cm-es nagyra nyújtjuk, a tésztalapból 3 db 15x35 cm-es csíkot vágunk. A csíkokat a mákmassza harmad-harmad részével megkenjük úgy, hogy a tészta szélei 2 cm széles csíkban szabadon maradjanak. A mákra rumos mazsolát hintünk. A csíkokat a hosszabbik oldaluk felől feltekerjük, majd a három csíkot összefonjuk, és dupla sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mégegyszer kelni hagyjuk, vízzel megkenjük. 220 C-ra előmelegített elektromos sütőben kb. 170 C-on, 5 percig 3-4-es fokozaton előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton, 50-60 percig sütjük. A kalácsot sütés után azonnal megkenjük 10 dkg olvasztott margarinnal, majd meghintjük 5 dkg vaníliás porcukorral.


Forgácsfánk

Hozzávalók: 25 deka liszt, 5 deka zsír, 1 evőkanál cukor, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 2 tojássárgája, tejföl A beszórásához: porcukor, 1/2 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi anyagokat és annyi tejfölt, hogy keményes rétestésztát nyerjünk. Késhát vastagra kinyújtjuk, derelyemetszővel tenyérnyi darabokat vagdalunk, minden darabba ugyancsak derelyemetszővel keresztben három vágást csinálunk, ezek segítségével fölfűzzük a főzőkanálra, felhúzzuk kissé, forró zsírba eresztjük, és szép világossárgára sütjük. Tálaláskor, dr. Oetker-féle vanillincukorral kevert porcukorral bőven meghintjük.


Füredi teaperec

Hozzávalók: 16 deka liszt, 1 kávéskanál dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 3 egész tojás, 6 deka zsír, kevés cukor, kevés só. A perecek megkenéséhez: 1 tojássárga, 1 kanál tejföl, kis só Elkészítése: A tészta anyagait összemorzsoljuk, és jól kigyúrjuk. Rétestésztánál keményebbnek kell lennie. Pereceket formálunk belőle, forró vízben kifőzzük, egy szitára leszedjük, leöntjük hideg vízzel, aztán tojássárga és tejföl keverékével, melybe kevés sót is tettünk, megkenjük a pereceket, majd zsírozott tepsire téve pirosra sütjük.


Garibaldi tészta

Hozzávalók: 15 deka vaj, 15 deka porcukor, 1/2 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 2 tojássárga, 1 egész tojás, 1/2 cs. dr. Oetker-féle kuglófanyag, 2 tojásfehérjének habja A tetejére: 5 deka durvára vagdalt mandula Elkészítése: A vajat és cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a többi anyagokat, legvégül a tojáshabot. Zsírozott tepsibe ujjnyi vastagra elkenjük és középerős tűznél, addig sütjük, míg a felületén gyenge hártya képződik, ekkor megszórjuk a mandulával, és készen megsütjük, majd éles formákkal kiszaggatjuk. A hulladékot felfújtfélékhez használjuk el.


Grazi kuglóf

Hozzávalók: 10 deka vaj, 8 deka porcukor, 28 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 1 citromhéja (reszelve), 4 tojás, 7 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, tej, mazsola Elkészítése: A cukrot a tojássárgákkal habosra keverünk, hozzáadjuk a többi anyagokat, legvégül a tojáshabot. Jól kizsírozott, lisztezett formába öntjük, és 1 óráig sütjük.


"Gusztin" csókocskák gyermekek részére

Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek. víz, 10 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 7.5 dkg búzaliszt, 7.5 dkg Dr.Oetker "Gusztin". Készítése: A tojássárgáját a vízzel habosra keverjük (legjobb egy habverővel), és egymás után adjuk hozzá a cukor 2/3 részét, a vaníliás cukorral vegyítve. Ezután habverővel addig ütjük, míg egy krémszerű masszát kapunk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, utána folytonos keverés mellett a cukor fennmaradt részét adjuk hozzá. A habnak oly keménynek kell lennie, hogy késsel a vágás látható legyen. Ekkor a tojáskrémhez adjuk, a gustinnal kevert lisztet beleszitáljuk, és óvatosan a krém alá húzzuk. Két teáskanálka segítségével zsírozott, és liszttel kihintett tepsire csókocskákat formálunk, majd arany-sárgára sütjük. Sütési idő: 10-15 perc, jó, közép-erős tűznél. Eredmény: kb. 35 db.


Gyors likőr

Hozzávalók: 1 liter vörös bor, 1/2 liter rum, 80 deka cukor, 2 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor Elkészítés: Fentieket jói összekeverjük, amíg a cukor teljesen elolvad; azután átszűrjük egy vastag len kendőn. Az íze olyan, mint a Cherry Brandyé, ha még hozzáadunk egy üvegecske Maraskinó likőr essencet, teljesen finom likőrt készítettünk.


Gyümölcskenyérkék

Hozzávalók: 1/8 kg növény zsír, 35 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 2 tojássárga, 4 evőkanál tej A meghintéshez: dr. Oetker-féle vanillincukor A töltelékhez: 1/4 kg finomra vágott dió vagy mandula, 20 deka cukor, 10 deka datolya, 1/4 kg mazsola, egy citrom leve, 1 evőkanál tejföl Elkészítése: A növény zsírt a sütőporral kevert liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát és tejet, és a deszkán tésztát gyúrunk belőle, majd 1/4 óráig pihentetjük. Ezután 3 drb hosszúkás, kéttenyérnyi széles sávot sodrunk a nyújtófával belőle, megtöltjük a dió, vagy mandula, cukor, datolya, mazsola, rum és citromlé keverékével, a tésztát a töltelékre felhajtjuk, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük, vanillincukorral kevert porcukorral meghintjük.


Gyümölcstorta

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tk. Dr.Oetker sütőpor, 6 dkg cukor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor. Rátét: 1/2 kg nyers, vagy párolt gyümölcs (pl. cseresznye és barack, vagy eper és nyári barack).Gyümölcskocsonya:4 db zselatinlap, 0.25 l gyümölcslé, vagy víz. Készítése: A sütőporral kevert lisztet a gyúródeszkára szitáljuk, közepén egy mélyedést nyomunk, ebbe a cukrot, és a tojást beletesszük, villával sűrű péppé keverjük. A darabokra vágott vajat rátesszük, liszttel betemetjük, gombóccá nyomjuk, és közepéből kiindulva sima tésztává gyúrjuk. A tészta 3/4 rézét egy tortalapra kinyújtjuk, a maradékból hengert formálunk, azt a lap széléhez, és oldalához nyomjuk. 15-20 percig sütjük, közép-meleg, sütőben. Ha kihűlt, bekenjük vanília krémmel és kirakjuk a gyümölccsel. A zselatint 10-15 percig hideg vízben áztatjuk, kicsavarva a forró gyümölcslébe tesszük, ha feloldódott és kocsonyásodni kezd, ráöntjük a gyümölcsre. Hogy teljesen megfagyjon, hideg helyre állítjuk.


Hölgyszeszély

Hozzávalók: 38 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 14 deka vaj, 4 tojássárga, csipet só, 1 evőkanál porcukor, 1 deci tej A bevonásához: 4 tojásfehérjének habja, 20 deka porcukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, baracklekvár Elkészítése: A vajat a cukorral és a tojássárgával habosra elkeverjük, hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet, sót és tejet, és deszkára öntve jól eldolgozzuk. Ha nagyon szívós lenne, még tejet adunk hozzá úgy, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, a teteiére a cukros habot elkenjük, és középerős tűznél sütjük.


Huszárfánk

Hozzávalók: 19 deka liszt, 1 késhegynyi dr. Oetker-féle sütőpor, 7 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 2 tojás, 14 deka vaj Elkészítés: A sütőporral kevert lisztet gyúródeszkára tesszük, cukrot, vanillincukrot és tojást dolgozunk el benne, majd a jól kidolgozott tésztát kemény vajjal összegyúrjuk. Kis csomócskákat teszünk a tepsire, közepébe mélyedéseket nyomunk és közepes tűznél kb. 20-25 percig aranysárgán megsütjük: Még melegen meghintjük porcukorral, amelyet előzőleg dr. Oetker-féle vanillincukorral összekevertünk és a mélyedéseket gyümölcsízzel kitöltjük.


Húsvéti finom briós

Hozzávalók: 45 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 8 deka vaj, 6 deka cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3/10 liter tej, 6 tojássárga, 5 deka liszt a későbbi hozzákeveréshez, 10 deka mazsola A meghintéséhez: mandula, kristálycukor Elkészítése: A vajat a cukorral és tojássárgával habosra keverjük, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet adjuk hozzá. Most deszkára borítjuk és beledolgozzuk az 5 deka lisztet és a mazsolát. Briósokat fonunk belőle, megkenjük tojássárgával, megszórjuk a cukros mandulával, és középerős tűznél megsütjük.


Húsvett torta

Hozzávalók: 14 deka vaj, 10 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojássárga, 3 szelet puhított csokoládé, 5 deka liszt, 5 deka dr. Oetker-féle Gustin, 1/2 cs. De. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 10 deka mandula. 1/4 kg füge, 3 evőkanál tej, 3 tojásfehérjének habja, gyümölcsíz, húsvéti cukortojások A mázhoz: 3 szelet puhított csokoládé, 2 deka vaj, 15 deka cukor, 1/8 liter víz Elkészítése: A vajat, cukrot, vanillincukrot és tojássárgát habosra elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, azután a lisztet, Gustint, a sütőporral, majd a tejet, tojáshabot, legvégül a finomra vágott fügét és mandulát. Zsírozott, lisztezett formában 1 óráig középerős tűznél sütjük. A sütő ajtaját, csak 35 perc elteltével nyissuk ki először. Ha kihűlt, valami pikáns gyümölcsízzel töltjük, és csokoládémázzal bevonjuk, majd cukorkatojással díszítjük. Máz: A puhított csokoládét a vajjal tálba tesszük. A cukrot a vízzel sziruppá főzzük és folytonos keverés mellett, a csokoládéhoz öntjük, és addig keverjük az egészet, míg a kellő sűrűséget elérte.


Indiáner

Hozzávalók: 12.5 deka vaj, 2 tojás sárga, 12-15 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 deka dara, 3 deka dr. Oetker-féle "Gusztin", 1 citrom leve és reszelt héja, 20 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, 1 csésze tej, 2 fehérjének habja, tejszínhab Elkészítés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, cukrot, vanillincukrot, darát és a Gusztin lisztet (?), valamint annyi citromlevét, és héját, amennyit megfelelőnek tartunk, majd felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet, legutoljára a kemény tojáshabot. Fél kuglóf formácskát kizsírozunk, kilisztezünk, a tésztával félig megtöltjük és közepes tűznél kb. 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, mélyedést vájunk, rácsra tesszük, és csokoládémázzal bevonjuk, tejszínhabbal megtöltjük, és mindig kettőt összeteszünk. Csokoládémáz: 1/8 liter vizet, 3 deka cukorral szálasra főzünk, 3 szelet csokoládét 2 deka vajjal megpuhítunk, a forró cukrot lassanként a csokoládéval összekeverjük.


Kakaószeletek

Hozzávalók: 5 deka vaj, 25 deka cukor, 25 deka liszt, 3/4 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, 3 deka kakaó, 3 tojás sárga, 1/2 liter tej, 2 kanál feketekávé, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojás fehérjének habja Elkészítés: A tojást, vajat, cukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejjel kevert kávét, a sütőporral kevert lisztet, a kakaót és végül a tojáshabot jó keményen. Mérsékelt tűznél sütjük, ha kihűlt megkenjük gyümölcsízzel, a tetejét beszórjuk cukorral, amelyet előzőleg vanillincukorral kevertünk és szeletekre vágjuk.


Karácsonyi kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 cs Dr.Oetker sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés só, 1 ek. rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula. Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj. Beszóráshoz. kevés porcukor. Készítése: A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, közép-meleg, sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.


Kávékalács

Hozzávalók: 20 deka vaj, 25 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 2 kanál rum, 1 teakanál őrölt fahéj, 1 teakanál ánizs, 1 teakanál szegfűszeg, 1 teakanál muskátdió őrölve (szerecsendió), 2 szelet csokoládé, 50 deka liszt, 1 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, tej szükség szerint Elkészítés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, vanillincukrot, tojást, citrom és rum ízt és a fűszereket, majd a reszelt csokoládét, a sütőporral kevert tisztet és annyi tejet, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól zsírozott, lisztezett kuglóf, vagy koszorúformában közepes tűznél 45-50 percig sütjük. A kalács igen puha, ezért lehet néhánynapos is, annál finomabb.


Kiadós piskótatészta

Hozzávalók: 5 tojás, a tojások súlya liszt, a tojások súlya porcukor, 1 kávéskanál dr. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 5 evőkanál víz Töltetékhez: 15 deka cukor, 15 deka vaj, 10 deka reszelt csokoládé, 5-10 deka pirított, darált mogyoró Mázhoz: 10 deka cukor, kevés víz, 2 deka vaj, kevés rum, 8 deka csokoládé Elkészítése: A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a fele lisztet, 5 evőkanál hideg vizet, azzal is elkeverjük, majd a többi lisztet a sütőporral keverve és végül a tojáshabot adjuk hozzá. Jól kikent, lisztezett tepsiben megsütjük, ha kihűlt, megtöltjük és bevonjuk. Krém: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét és darált mogyorót. Máz: A cukrot a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a vajat, rumot, csokoládét, sűrű péppé főzzük, és a tésztára öntjük.


Korzikai

Hozzávalók: 2 tojás, 20 deka nyerscukor, 19 deka liszt, 1/4 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, 5 deka zsemlyemorzsa Elkészítés: A tojásokat a nyerscukorral 1/4 óráig keverjük, lassanként a sütőporral kevert lisztet és a zsemlyemorzsát hozzáadjuk, jól belisztezett gyúródeszkán tésztává kinyújtjuk, keskeny stráfokat vágunk, melyet aranyságára sütünk. Még forrón szálasra főtt cukorral bekenjük.


Krémszeletek vajastésztából

Hozzávalók: 25 deka sima liszt, 25 deka vaj, csipet só A töltelékhez: 1 cs. dr. Oetker-féle "Dibona" krémpor vanília ízzel, 1/2 liter hideg tej, 10 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 2 tojásfehérjének habja A mázhoz: 15 deka szitált porcukor, 1-2 evőkanálnyi forró víz Elkészítése: A vajat és 8 deka lisztet összedolgozzuk, téglaalakúvá formáljuk, és hideg helyre állítjuk. A többi 17 deka liszt, só és 1 pohár langyos vízzel rétestésztát készítünk, melyet 10 percig pihentetünk. Ezután vékonyra kinyújtjuk, a fenti téglaalakú vajat reáhelyezzük, összehajtjuk és 10 percre hideg helyre tesszük. Ennek elteltével kinyújtjuk, újra összehajtjuk, és ismét pihentetjük. Ha ezen eljárást többször megismételjük, a tésztát kinyújtjuk, és két lapot sütünk belőle jó tűznél kb. 20-25 perc alatt. Ha kihűltek, az egyik lapot a krémmel megkenjük, a másik lapot reátesszük, cukormázzal bevonjuk, és éles késsel szeletekre vágjuk. Töltelék: A tejből 8 evőkanálnyit elveszűnk és azzal a krémport elkeverjük, és 5 percig állni hagyjuk. A fennmaradt tejet a cukor és vanillincukorral felfőzzük, a tűzről levéve a feloldott krémport közékeverjük, majd állandó keverés mellett 3-4 percig erősen felfőzzük. A kemény tojáshabot hozzáadjuk és az egészet, addig keverjük, míg teljesen ki nem hűlt. Máz: A cukrot a vízzel sűrű péppé keverjük.


Kuglóf

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 1/2 citrom leve, és reszelt héja, 1 cs. Dr.Oetker vaníliakrém-por, kb. 1/4 l tej, 45 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg mazsola. Készítése: A vajat habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, tojást, citromot, és a kevés tejjel elkevert krémport. A sütőporral vegyített lisztet megszitáljuk, és felváltva a tejjel hozzákeverjük, míg a liszt és a tej elfogyott. Csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta nehezen szakadva essen le a kanálról. A tisztított mazsolát a végén, könnyedén keverjük a tésztába. Zsírozott, morzsával kihintett formában sütjük. Sütési ideje: 60 perc, gyenge, közép-meleg, sütőben.


Kuglóf, túróval

Hozzávalók: 12.5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 12.5 dkg túró, 1/2 citrom héja és leve, 1 cs. Dr.Oetker vaníliakrém-por, kb. 1.25 dl tej, 37 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg mazsola. Készítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, azután a tojást, a szitán áttört túrót, citromot, a kevés tejjel elkevert krémport. A sütőporral elkevert lisztet szitálva, felváltva a tejjel hozzákeverjük. Csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta elég kemény legyen. A tisztított mazsolát utoljára keverjük a tésztába. Zsírozott, morzsával kihintett kuglóf-formában sütjük. Sütési ideje kb. 75 perc, gyenge, közép-meleg, sütőben.


Madártej

Hozzávalók: 1/2 liter tej, 2 tolás, 10 deka cukor, 1/2 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vaníliamártás, 1 deci tej Elkészítése: A tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadunk 5 deka cukrot, és tovább verjük, míg egészen kemény lesz. A tejet felfőzzük, a habmasszából kanállal galuskát szaggatunk, és a forró tejbe rakjuk, hol az, pár másodperc alatt megszilárdul, akkor kivesszük. Közben a pudingport 1 deci tejjel feloldjuk, hozzákeverjük a vanillincukrot, 5 deka cukrot és folytonos keverés mellett a forró tejbe öntjük és felfőzzük. Kihűlésig keverjük, majd üvegtálba öntjük, és a tetejére adagoljuk a habgaluskákat.


Mandulacsók

Hozzávalók: 21 deka darált mandula, 14 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 1/2 citrom leve és héja, 2 tojás fehérje Elkészítés: A fenti hozzávalókat jói összegyúrjuk, kis fánkocskákat készítünk, a közepébe egy fél lehámozott mandulát nyomunk és meleg sütőben szárítjuk.


Mandulás kenyérke

Hozzávalók: 10 deka vaj, 6 deka cukor, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, 2 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, néhány csepp rum, 6 deka héjastól darált mandula, 50 deka liszt, 3/4 cs. dr. "Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, kb. 1/4 liter tej, 6 deka mazsola Elkészítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a többi anyagokat a fenti sorrendben, a lisztet a tejjel felváltva. A tésztának meglehetősen keménynek kell lennie, ha jól kidolgoztuk, hosszúkás cipót formálunk belőle és zsírozott tepsire téve, középerős tűznél kb. 40-45 percig sütjük. Még melegen cukorral meghintjük.


Marcipános kalács

Kiválogatunk 37.5 dkg mazsolát és 1 dl rumba áztatva állni hagyjuk. Tésztát gyúrunk 37.5 dkg lisztből, 4 csapott tk. sütőporból, 1.5 cs. (15 dkg) vaníliás porcukorból, csipetnyi őrölt fahéjból, kardamómiból, szerecsendióból, kis reszelt narancshéjból, 20 dkg sovány túróból, 15 dkg lágy margarinból, 1 tojásból, 1 tojássárgájából. A tésztát kis liszttel megszórjuk, 10 dkg felkockázott citromhéjat, a rumos mazsolát, 20 dkg tisztított, őrölt mandulát hozzágyúrunk, majd lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra (kb. 20x30 cm) nyújtjuk. 20 dkg nyers marcipánmasszát átgyúrunk, majd téglalap alakúra (kb. 30x15 cm) nyújtjuk. A marcipánt úgy helyezzük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalán valamennyi tészta szabadon maradjon, majd a hosszabb oldal felől nem túl lazán feltekerjük. Kalácsot formálunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 250 C-ra előmelegített elektromos sütőben 160-180 C-on, előmelegített gázsütőben 2-3-as fokozaton, 50-60 percig sütjük. A kalácsot rögtön sütés után kenjük meg 5 dkg olvasztott margarinnal, majd szórjuk meg 2.5 dkg vaníliás porcukorral, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ismét kenjük meg 5 dkg olvasztott margarinnal és szórjuk meg 2.5 dkg Vaníliaízű porcukorral.


Mákos holdacskák

Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 1 cs. szárított élesztőt (vagyů2 dkg élesztőt), 4 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, csipet sót, 2 tojást, 1 dl langyos tejet, és meleg helyen megkelesztjük. Tésztát gyúrunk 10 dkg lisztből és 10 dkg lágy margarinból. Elkeverünk 25 dkg őrölt mákot, 1 cs. (elkészített, 1.5 dl) Vaníliaízű desszert szószt, 1 citrom reszelt héját. Meghámozunk 3 nagyobb savanyú almát, lereszeljük, majd a mákos keverékhez adjuk. A kelt tésztát és a gyúrt tésztát alaposan összedolgozzuk, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és ovális, cakkos szélű szaggatóval (9x11 cm) formákat szúrunk ki belőle. A kiszaggatott tészták felszínét 1 tojássárgája és 3 ek. tej keverékével megkenjük. A tésztalapocskák egyik felére tölteléket halmozunk, a másik felét a töltelékre hajtjuk, egy kicsit lenyomkodjuk úgy, hogy holdformát kapjunk. A holdacskákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tejes tojássárgájával megkenjük. Előmelegített elektromos sütőben 170-200 C-on; 5 percig 3-4-es fokozaton előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton, 15-20 percig sütjük. A bevonathoz 10 dkg sárgabarack lekvárt szitán áttörünk, 1 ek. vízzel, 5 dkg cukorral elkeverjük, egy kicsit felfőzzük. A süteményeket sütés után ezzel azonnal bekenjük, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint megszórjuk vaníliás porcukorral.


Mákostorta

Hozzávalók: 22 deka cukor, 5 deka vaj, 2 tojás, 1 cs. dr. Oetker-féle vanillincukor, citromlé, 15 deka darált mák, 22 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 6 evőkanál tej A töltéséhez: ribiszkelekvár, kevés rum A mázhoz: 15 deka finom porcukor, 3-4 evőkanálnyi forró víz, 8 deka csokoládé Elkészítése: A vajat, cukrot és tojást habosra keverjük, a vanillincukrot és mákot hozzáadjuk, azután a citromlevet, majd a sütőporral kevert lisztet és tejet. Mindezt jól elkeverjük és zsírozott formában, lassan sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, rummal nedvesítjük, gyümölcsízzel megtöltjük, és a mázzal bevonjuk. Máz: A porcukrot forró vízzel és a puhított csokoládéval jól elkeverjük, hogy szép sima legyen, majd a tortára öntjük és megszárítjuk.


Márványkalács

Hozzávalók: 12.5 deka vaj, 16 deka cukor, 3-4 tojás, 1/2 kg liszt, 1 citrom, 1/4 liter tej, 1 cs. dr. Oetker-féle sütőpor, 8 deka kakaó Elkészítés: A vajat habosra keverjük, lassanként 12 és fél deka cukrot a tojás sárgáját, a lisztet és a tejet egy kevés maradék kivételével alaposan összekeverjük. Egy citromnak a héját és levét, valamint a sütőport és a keményre vert tojáshabot hozzáadjuk, a masszát elosztjuk és az egyik részébe a kakaót, a maradék tejet (kb. 2 evőkanállal) és a többi cukrot hozzávegyítjük, és jól összekeverjük. Egy kizsírozott formába öntjük olyképp, hogy egy teljesen tele kanállal felváltva egy sötét és egy világos masszát helyezünk. Egy óráig sütjük.


Mézescsók

Hozzávalók: 3 evőkanál méz, 3 tojás, 20 deka cukor, 1 késhegynyi törött fahéj, 1 késhegynyi szegfűszeg, kevés citrom íz, 20 deka darált dió, 25 deka liszt, 1/2 cs. dr. Oetker-féle sütőpor Elkészítés: A mézet, tojást, fahéjat, szegfűszeget, citrom ízt és a cukrot jól elkeverjük, a sütőporral kevert lisztet és a diót hasonlóképpen belekeverjük, deszkán kinyújtjuk, kis csókokat szúrunk ki belőle és közepes tűznél kb. 30-35 percig sütjük. Esetleg cukormázzal bevonjuk.


Mézeskalács

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 35 dkg méz, 10 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 1 tojás, 2 ek. rum, 1 kávéskanál tört ánizs, 1 kk. tört fahéj, 50 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőpor, 1.25 dl tej, 3 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg mandula. Beszóráshoz: kevés porcukor. Készítése: A mézet melegvízre állítva feloldjuk, és egy tálba tesszük. Ehhez keverjük a vajat, cukrot, vaníliás cukrot, a tojást, és fűszereket. A kihűlt anyagba a sütőporral vegyített lisztet felváltva a tejjel, hozzákeverjük. Zsírozott formába (oldalait nem szabad zsírozni!) öntjük, a széleit kissé magasabbra húzzuk. Sütés után porcukrozzuk. Sütési idő: 55 perc, közép-meleg, sütőben.


Mézes krémes aszalt meggyel

Habüstbe téve 7 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 3 tojást, 2 ek. mézet, vízfürdőbe (vízzel félig telt edénybe) állítva, habverővel, állandó, erőteljes keveréssel felmelegítjük (kb. 5 perc). Az így felmelegített masszát 50 dkg liszttel és 2 cs. sütőporral simára keverjük. Az elkészített tésztát 4 részre osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán, egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. A mézes lapokat előmelegített, közepesen meleg (kb. 135-150 C) sütőben kisütjük. Tejbegrízt főzünk 5 dl tejből, 10 dkg búzadarából, 20 dkg cukorból. Ha kihűlt, 25 dkg margarinnal habosra keverjük, és három részre osztjuk. 10 dkg sárgabarack lekvárt és 5 dkg aszalt meggyet (vagy egyéb aszalt gyümölcsöt) három részre osztva, a három mézeslapot megkenjük 1-1 adag lekvárral, búzadarás töltelékkel és meghintjük aszalt meggyel. A lapokat egymásra tesszük, a negyedik lappal beborítjuk, enyhén megnyomkodjuk, és hűtőben 30-40 percig pihentetjük. A felszeletelt mézes krémest vaníliás porcukorral meghintjük.


Mogyorós patkó

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 teáskanál dr





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 140
Heti: 399
Havi: 2 891
Össz.: 657 825

Látogatottság növelés
Oldal: Sűtemények-Torták-kalácsok
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2018 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: éretlen dinnye felhasználása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »