Mourgh (afganisztáni)
Hozzávalók (6 sz.): 2 nagy csirkemell, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek só, 5 dl joghurt, 1 citrom, 2 kk tört bors. A csirkét bőrözze le. A fokhagymát törje át és keverje a sóval sima péppé, tegye hozzá a joghurtot, a citrom levét, kikapart húsát és a borsot. Tegye a csirkét ebbe a pácba olyan edényben, hogy elfedje a húst és forgassa meg azt, hogy jól felvegye a pácot. Tartsa fedő alatt hűtőben legalább egy éjt, de inkább másfél napot, időnként forgassa meg a húst. Sütés előtt húzza le a pácot a csirkéről úgy, hogy csak vékony film maradjon. Süsse grillen vagy roston, a hőtől kb. 15 cm-re, oldalanként kb. 6-8 percig, míg barnára sül, de nem szenesedik el sehol. Rögtön tálalja.
Makhani (bangladesi)
Hozzávalók: 90 dkg csontos csirkehús, 2,5 dl joghurt, 2,5 cm gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 10 cm fahéj, 8 szegfűszeg, 1 kk kardamom, 10 szem bors, 1 ek olaj, 1 kg paradicsom, 1 ek fehérbors, 1 ek tejszín, 40 dkg vaj (minimum 25 dkg), kevés petrezselyemzöld (elhagyható). A csirkét bőrözze le, vágja kis darabokra. Előzetes aprítással turmixolja sima péppé a fokhagymát, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, borsot, olajat és citromlevet, keverje jól össze a joghurttal, pácolja benne a csirkét legalább 6 órát, időnként forgatva. Kivéve süsse előmelegített sütőben, 130 C°-on 10 percig, tegye félre (eddig korábban is elkészítheti. A paradicsomot darabolja, mély edényben főzze szósszá: forralja víz hozzáadása nélkül míg fele elfő, majd finom szitán törje át. Serpenyőben melegítse fel a szószt, tegye hozzá a vajat és olvassza meg, ekkor keverje bele a sót, borsot és tejszínt. A csirkedarabokat forgassa meg ebben a szószban (ha petrezselyemzöldet használ, keverje a szószba). Tálalja melegen, legjobb rizzsel.
Reshmi Kabab (bangladesi)
Hozzávalók: 90 dkg csirkemell vagy comb, 4 hagyma, 5 cm gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 1 kk koriander, 1 ek kömény, fehérbors ízlés szerint (1 ek ajánlott!), 1 ek garam masala, 2 tojás, só. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, darálja meg. Mindent őröljön meg, kivéve a tojást és sót, majd keverje bele a tojást és sót, formálja kolbászokká, szúrja kis hegyes fapálcikákra. Süsse meg szabad tűzön vagy roston puhára. Körítse szeletelt hagymával és citrommal
Vindaloo (bangladesi)
Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 2 ek ecet, 1 ek korianderpép, ˝ ek köménypép (őrölt mag vízbe keverve), 1 ek kurkuma, ˝ ek mustár, 2 ek chilipor vagy erős paprikapor, ˝ ek bors, 1 hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 kis hegyes erős paprika, 1 ek só, 3 ek olaj. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja 2-3 cm-es kockákra, a hagymát apróra, a fokhagymát szeletelje. Hevítsen olajat, süsse rajta a hagymát és fokhagymát kevergetve üvegesre, majd tegye hozzá a fűszereket, ecetet és paprikát, süsse kevergetve még 5 percig. Adja hozzá a csirkét, fedő alatt párolja puhára. Ha marad leve, fedetlenül főzze keverve, míg elpárolog .
Burmai csirke curry
Hozzávalók (4-5 sz.): 2 csirkemell és 1 comb, 3 ek olaj, ˝ kk kurkuma, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk gyömbérpor, 1 kk őrölt erős paprika, 1 kk őrölt köménymag, ˝ kk őrölt koriander, 2 kk garam masala, 1 db fahéj, 1 babérlevél, 1 l csirkehúsleveslé, 8 dkg őrölt sárgaborsó vagy lencse, 2,5 dl kókusztej, 1 ek osztrigaszósz, 45 dkg grízgaluska. Kísérő ízesítőhöz: 6 gerezd fokhagyma, keresztben szeletelve, 2 ek olajon aranybarnára sütve, hűtve; 2 kemény főtt tojás, negyedelve, 1 hagyma, hosszában szeletelve, 2 zöldhagyma, vékonyra szeletelve, 1 citrom, gerezdekre vágva, 1 kis csokor friss korianderhajtás, aprítva (helyettesíthető bazsalikomlevéllel vagy petrezselyemzölddel, de ki is maradhat), 1 kk chilipor vagy szárított tört erős paprika. Wokban vagy nagy serpenyőben hevítsen olajat, szórja meg kurkumával, tegye bele a finomra aprított hagymát, közepes hőn dinsztelje meg. Adja hozzá az áttört fokhagymát, gyömbért, borsot, köményt, koriandert és garam masalát. Keverve süsse 1 percig. Adja hozzá a csirkét egész darabokban, keverje össze a hagymával. Tegye bele a fahéjat, babért, öntse fel a leveslével, párolja forrásközeli hőn 25 percig. A sárgaborsólisztet keverje el 1,5 dl hideg vízzel, ezt keverje a levesbe. Öntse bele a kókusztejet, párolja további 30 percig. A grízgaluskát főzze ki, szárítsa meg, fröcskölje be kis olajjal hogy ne ragadjanak össze, tegye félre. Kapcsolja le a hőt, a csirkedarabokat óvatosan emelje ki a léből és szedje le a húst egy tálra. Ízesítse osztrigaszósszal és sózza ízlés szerint. A 3 tálról ki-ki maga szedjen csirkét, grízgaluskát és kísérő ízesítőt, kedve szerint. Kókusztej házi készítése: kókuszreszeléket áztasson meleg tejben vagy vízben 10 percig, töltse finom szövetbe (pl. géz), erősen csavarja ki, az így kapott levet használja. Az oldás egyszer ismételhető.
Jasha Maroo, aprított csirke (bhutani)
Hozzávalók: 1 csirke, 2 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 1 paradicsom, 3 kis hegyes erős paprika vagy 3 kk por, só. A csirkét csontozza ki és vágja borsóméretű darabokra, a fokhagymát törje át, a hagymát szeletelje, a paprikát vágja finomra. A csirkét tegye lábasba, töltse fel elfedő vízzel, tegye hozzá a hagymát és 2 ek olajat, forralja fel, tegye bele a fokhagymát, sózza meg és főzze még 5-10 percig, időnként keverve. Kevés leve maradhat, mikor kész. Petrezselyemmel körítik.
Adobo (Fülöp-szigeteki)
Hozzávalók: 90 dkg csirkemell vagy comb, 2 ek szójaszósz, 1,5 dl fehérborecet, 1,5 dl víz, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 3 kk bors, 1 szárított erős paprika, 1 ek só, 2 ek olaj. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a melleket felezze, a fokhagymát törje át, a paprikát törje össze. Keverjen pácot a szójaszósz, ecet, víz, fokhagyma, bors, paprika és só adalékokból, a csirkét tegye lábasba, öntse rá a pácot, hagyja állni legalább 30 percig. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, párolja fedve 30 percig. Vegye ki a csirkét, húzza le a pácot róla. A levet párolja míg kb. fele marad. Wokban hevítsen olajat, süsse rajta a csirke mindkét oldalát aranybarnára. Utána tegye vissza a lébe, vegye a hőt kicsire és párolja míg megpuhul.
Csirke és disznó apretada (Fülöp-szigeteki)
Hozzávalók (4 sz.): 1 kg-os csirke, 45 dkg disznóhús, 4 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 1 paradicsom, 10 dkg paradicsomszósz, 1 babérlevél, 1 szál oregano, 1 friss édes paprika, 4 krumpli, 12 dkg zöldborsó, 3 friss chilipaprika, só és bors ízlés szerint, olaj sütéshez, liszt. A csirkét vágja bontási darabokra, a disznót 3-4 cm-es kockákra, a fokhagymát törje át, a hagymát vágja finomra, a paradicsomot kockákra, a paprikákat 2,5 cm-es négyzetre, a krumplit nagy kockákra. A csirkét és disznót sózza-borsozza, mártsa lisztbe, forró olajon hirtelen süsse aranybarnára. Külön lábasban, nagy hőn süsse a fokhagymát, hagymát, paradicsomot és szószát, majd öntse fel 5 dl vízzel, forralja fel, tegye bele a húsokat, babért, oreganot és édes paprikát, párolja kb. 30 percig, míg megpuhul. Sózza és borsozza ízlés szerint. Sűrítheti a levet vízben elkevert liszt hozzákeverésével. Végül tegye bele a borsót és chilit, főzze még 3 percig. Rizzsel tálalja.
Ashok Kumar curryja (indiai)
Hozzávalók (4 sz.): 50 dkg csirkemell vagy comb, 2 nagy krumpli, 1 nagy hagyma, 25 dkg borsó vagy kevert zöldség, egyenként Ľ kk fahéj, kardamom és szegfűszeg; ˝ kk chilipor; 1 kk mustármag, kurkuma és csirkehúsleveslé; 2 kk őrölt kömény, őrölt koriander, tört fokhagyma, darált friss gyömbér, vegyes növénykeverék (pl. bazsalikom, rozmaring, kakukkfű) és garam masala; 3 ek szójaszósz és olaj. A csirkét csontozza ki és vágja kis kockákra, a krumplit hámozza meg és vágja 2,5 cm-es kockákra, a hagymát szeletelje. Nagy tálban hevítsen olajat, rajta fedő alatt süsse a mustármagot míg kezd pattogni, vigyázva hogy meg ne égjen. Tegye rá a hagymát, süsse üvegesre. Adjon hozzá minden fűszert, kivéve a garam masalát, süsse pár percig. Ha krémesebbé akarja tenni, a fűszerekkel együtt keverjen bele 2 ek joghurtot. Tegye hozzá a csirkehúst, süsse pár percig. Tegye bele a krumplit, töltsön rá elfedő vizet, forralja fel, vegye lejjebb a hőt és párolja 15 percig. Adja hozzá a borsót ill. vegyes zöldfélét és párolja még kb. 10 percig, míg a csirke és krumpli megpuhul. Végül tegye bele a garam masalát, keverje meg és párolja 3 percig. Rizzsel tálalja.
Biryani (indiai)
Hozzávalók (6 sz.): 50 dkg csirkehús, 50 dkg rizs, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb. 2,5 cm-es), 5 szárított hegyes erős paprika, 2 közepes hagyma, 2 paradicsom, 5 mentalevél, csipet sáfrány (kihagyható), 3 nagy krumpli, ˝ ek kurkuma, 3 ek vaj, 1 kk kardamom, 3 szegfűszeg, 1 db fahéj, só. A csirkehúst vágja 2-3 cm széles csíkokra, a hagymát szeletelje, a paradicsomot kockázza, a krumplit hámozza és kockázza fel. A fokhagymát, gyömbért és erős paprikát turmixolja péppé. A hagymát vajon dinsztelje meg, szedje ki, vaján süsse a turmixpépet 4-5 percig. Tegye hozzá a húscsíkokat, süsse erős lángon 4-5 percig, ekkorra a hús félig sült. Tegye hozzá a paradicsomot, szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, kurkumát, mentalevelet és sót, süsse még 2 percig. Öntse fel kevés vízzel és főzze míg a hús csaknem teljesen megfő. Ekkor tegye bele a krumplit és rizst, öntse fel a maradék vízzel, fedje le és nagyon alacsony lángon párolja 15-20 percig, míg a krumpli és rizs megfő. Forrón tálalja, a dinsztelt hagymával körítve.
Biryani másképp
Hozzávalók (6-8 sz.): 1,3 kg csirkehús; a csirkéhez: 2,5 ek olaj, 2 nagy hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb.2 cm), ˝ kk chilipor, ˝ kk bors, ˝ kk kurkuma, 1 kk őrölt kömény, 1 kk só, 2 paradicsom, 2 ek joghurt, 2 ek aprított mentalevél, ˝ kk őrölt kardamommag, 1 db fahéj (kb. 5 cm); 45 dkg rizs; a rizshez: 2 ˝ ek zsír, 1 nagy hagyma, ˝ kk sáfrány, 1 kk kardamom, 3 szegfűszeg, 1 db fahéj (kb. 2,5 cm), ˝ kk gyömbérpor, 2 ek rózsavíz, 1 ˝ kk só, 1 l csirkehúsleveslé; kísérő körethez 4 kis krumpli, 2 ek hámozott mandula, 2 ek szőlő. A csirkét darabolja falatkákra, a hagymát , fokhagymát és gyömbért apróra, a paradicsomot hámozva kis kockákra. A rizs hagymáját is vágja finomra. A kísérő köret krumpliját hámozza meg, aprítsa kis kockákra, olajon süsse aranybarnára, a mandulát is, a szőlőt kicsit süsse. Csirke készítése: nagy lábasban hevítsen olajat, süsse rajta kevergetve a hagymát, fokhagymát és gyömbért, míg a hagyma üveges lesz. Adja hozzá a chiliport, borsot, kurkumát, köményt, sót és paradicsomot, süsse kevergetve további 5 percig. Tegye hozzá a joghurtot, mentát, kardamomot és fahéjat, fedje le, alacsony hőn főzze, néhányszor megkeverve, míg a paradicsom péppé fő szét (szükség lehet időnként kis forró víz hozzáadására, ha a leve elfő és kezd leragadni). Ha az étel sima és sűrű, tegye bele a csirkedarabokat, keverje meg jól, hogy a pép bevonja azokat. Fedje le és főzze nagyon alacsony hőn kb. 35-45 percig, míg a csirke megpuhul. Ha a lé híg, főzze fedetlenül, nagyobb hőn besűrűsödésig. Rizs készítése: lábasban hevítsen olajat, rajta a hagymát dinsztelje aranybarnára. Adja hozzá a sáfrányt, kardamomot, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért és rizst, süsse kevergetve míg a rizst a zsír bevonja. A húsleveslébe öntse bele a rózsavizet, sózza meg, öntse a rizsre, keverje meg jól. Tegye bele a krumplit, finoman keverje el. Forralja fel, fedje le, szorosan, nagyon alacsony hőn főzze 20 percig, közben ne vegye le a fedőt, ne keverje. Kanalazza meleg tálalóedényre. Körítse a mandulával és szőlővel, tálalja melegen.
Curry hagyományosan (indiai)
Hozzávalók (6 sz.): 1,3 kg csirkehús, 4 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (5 cm hosszú), 3 nagy hagyma, 4 nagy paradicsom, 1 dl joghurt, 4 ek olaj, ˝ kk kurkuma, Ľ kk bors, 1 kk garam masala, 2 kk őrölt koriander, 2,5 dl víz, 1 kk só, kevés petrezselyemlevél. A csirkét bontási darabokban bőrözze le, a fokhagymát, gyömbért, hagymát és paradicsomot aprítsa finomra, vagy darálja meg, külön tartva, a petrezselyemzöldet vágja finomra. A joghurtot borsozza meg, nagy tálban tegye bele a csirkedarabokat, pácolja legalább 1 óráig, de inkább egy éjszaka hűtve. Hevítsen olajat egy mély sütőedényben, süsse a fokhagymát és gyömbért aranybarnára. Tegye rá a hagymát, süsse üvegesre, tegye hozzá a paradicsomot, majd a kurkumát, borsot és koriandert, kevergesse 1 percig. Tegye bele a csirkét és mérsékelt hőn párolja 15-20 percig. Öntse fel a vízzel, forralja fel. szórja meg a garam masalával, körítse petrezselyemzölddel.
Dhaniya, Andhra Pradesh-i csirke (indiai)
Hozzávalók (5 sz.): 10 közepes darab csirke, 2 kk őrölt koriander, 8 gerezd fokhagyma, 6 zöld chilipaprika vagy 2 nagy hegyes erős paprika, 4-5 ek joghurt, 1 kk kardamom, 1 db fahéj (kb. 3 cm), 4 szegfűszeg, 1 kk őrölt köménymag, vaj, só. A csirkét bőrözze le. A koriandert, fokhagymát és erős paprikát együtt turmixolja, pépjükhöz keverje hozzá a joghurtot, sót, s ebben pácolja a csirkét min. 45 percig. Serpenyőben hevítsen vajat, rajta süsse a kardamomot, fahéjat, szegfűszeget és köményt 3 percig, majd adja hozzá a csirkét, töltse fel elfedő vízzel és párolja fedő alatt, lassú tűzön míg megpuhul. Rizzsel tálalja.
Kasmiri Mutanjan (indiai)
Hozzávalók:50 dkg csirkemell vagy comb, 2 nagy hagyma, 2 db fahéj , 10 szegfűszeg, 12 szem bors, 1 kk kardamom, ˝ ek őrölt koriander, 25 dkg rizs, 1-2 ek cukor, 1 citrom leve, 1 ek mandula, 1 kk sáfrány, 4 ek zsír, só. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra. A hagymát vágja négybe. Tegye kis szövetzsákba a hagymát, fahéjat, koriandert, a bors és kardamom 2/3-át, tegye lábasba, hozzá a csirkét, töltse fel elfedő vízzel, sózza meg és főzze míg a víz fele elfő. Vegye ki a fűszerzsákot, csavarja ki az ízes levét az ételbe. Adja hozzá a cukrot és a citromlé felét, főzze míg a lé sziruppá sűrűsödik. Másik edényben főzze a rizst csaknem készre, a bors és kardamom maradékával és sóval fűszerezve, majd szűrje le. Tepsibe tegye a rizs felét, simítsa el, rá rakja rétegként a csirkét, majd a maradék rizst. A sáfrányt keverje el a tejben, öntse az ételre, tetejét szórja meg darált mandulával. Jól fedje le. Sütőben süsse 180 C°-on 30-40 percig. Megjegyzés: birka- vagy egyéb hússal is készíthető, akkor feltétlen zsírt használjon (az eredeti recept birkát tartalmaz); csirkéhez olaj is jó.
Kasmiri Roghan Josh (indiai)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell vagy comb, 2 kk gyömbérpor, 2 kk édeskömény, 2 kk kömény, 3 gerezd fokhagyma, 2 kk chilipor, 1 db fahéj, ˝ kk kardamom, 3 szegfűszeg, 1 babérlevél, 2 kk sáfrány, 1,2 dl kövér joghurt vagy tejföl, 20 dkg zsír, só. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, a fokhagymát a fűszerekkel együtt darálja meg, a sáfrányt keverje el a joghurtban. Lábasban hevítse a zsírt, rajta kevergetve süsse a húst míg jól megbarnul, ekkor öntse rá a joghurtot és süsse míg a leve elpárolog, majd öntse fel egy pohár vízzel, adja hozzá a fűszereket, forralja fel, csökkentse a hőt és fedő alatt párolja míg megpuhul. Vegye le a fedőt, főzze míg a leve elpárolog. Megjegyzés: birka- vagy egyéb hússal is készíthető.
Madrasi csirke (indiai)
Hozzávalók (3-4 sz.): 45 dkg csirkehús, 3 ek olaj, 1 nagy hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek garam masala, 1-2 ek bors, 1˝ ek őrölt koriander, 1 ek őrölt köménymag, ˝ ek kurkuma, Ľ ek gyömbérpor, 3 ek paradicsompép 3 ek vízzel higítva, Ľ ek kardamommag, 1 ek citromlé, só. A csirkét bőrözze le és csontozza ki, vágja kis kockákra, a hagymát vágja apróra, a fokhagymát törje át. Nagy, fedhető edényben hevítse az olajat, rajta erős hőn, kevergetve dinsztelje a hagymát üvegesre (kb. 4 perc), majd vegye lejjebb a hőt és pirítsa aranybarnára (még kb. 10 perc). Tegye hozzá a fokhagymát, garam masalát és borsot, közepesen erős hőn süsse még 2 percig. Keverje bele az őrölt fűszereket és süsse további 2 percig. Tegye bele a húst, jól keverje meg, süsse kb. 5 percig, míg barnulni kezd. Adja hozzá a paradicsompépet és a kardamommagot, jól keverje meg, vegye lejjebb a hőt, szorosan fedje le az edényt és párolja kb. 30 percig, időnként megkeverve, s 1-1 ek vizet rátöltve, ha kezdene leragadni. Vegye le a fedőt, töltse rá a citromlevet és sózza ízlés szerint. Párolja fedetlenül még kb. 10 percig, míg a hús megpuhul és a szósz erősen besűrűsödik. Megjegyzés: egyéb húsokkal is készíthető (birka, marha, disznó), a párolási idő változtatásával.
Pasande Kabob kasmiri módra (indiai)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell vagy comb, 2 kk chilipor, 1 kk kardamom, 1 db fahéj, 2 kk bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 kk gyömbér, 2 kk édeskömény, 2,5 dl kövér joghurt vagy tejföl, 1 ek garam masala, mandula köretként, zsír, só. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vádja szeletekre, enyhén klopfolja ki. A fűszereket (kivéve a garam masalát) a fokhagymával együtt turmixolja péppé, majd 1 ek zsírral együtt jól keverje el a joghurttal, öntse serpenyőbe, tegye bele a húst és főzze közepes hőn, időnként megfordítva. Mikor a levét elfőtte és a hús megpuhult, vegye ki a húst, másik serpenyőben olvasszon zsírt, rajta a húst jól barnítsa meg, majd hintse meg garam masalával és darált mandulával. Megjegyzés: birka-vagy egyéb hússal is készíthető.
Tandoori csirke (indiai)
Hozzávalók (4 sz.): 60 dkg csirkemell és comb, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek gyömbérpor, ˝ kk őrölt köménymag, 1 kk só, 1 dl joghurt, 1 ek tandoori pép (l. fűszerkeverékeknél). A csirkehúst bőrözze le, vagdossa be ˝ cm mélyen. A fokhagymát törje át. Minden kelléket keverjen össze egy tálban, tegye bele a csirkét, pácolja hűtőben egy éjszakát. Másnap vegye ki, süsse meg grillen, roston vagy sütőben tepsin, majd a maradék páclevet öntse rá. Megjegyzés: a tandoori pép helyettesíthető kicsit erősebb pácfűszerezéssel, mivel zömmel azonos alkotókat tartalmaz.
Tandoori másképp
Hozzávalók: 6 csirkemell, 1 közepes hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 db friss gyömbér (kb. 5x2,5 cm), 3 ek citromlé, 2 dl joghurt, 1 ek őrölt koriander, 1 kk őrölt köménymag, 1 kk kurkuma, 1 kk garam masala, ˝ kk őrőlt szerecsendió, Ľ kk szegfűszeg, 4 ek olívaolaj, 2 kk só, 1 kk bors. Az aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért a citromlével turmixolja simára, öntse nagy tálba, , adja hozzá a joghurtot, koriandert, köményt, kurkumát, garam masalát, szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat, olívaolajat, sót és borsot, jól keverje meg, tegye bele a bőrözött és felezett csirkemelleket, melyeket előzetesen vagdossa be. Kanállal öntözze meg a bevágásokat a páclével, fedje le, tegye hűtőbe 24 órára. Közben forgassa meg a csirkét a páclében 4-5 alkalommal. A tálalás előtt kb. 1 órával kezdje sütni, lehetőleg szabad tűzön faszénen, kis lángon, közvetlen a páctálból kiemelve. Süsse oldalanként 7-8 percig, majd kissé erősebb lángon még 15-20 percig oldalanként. Sütés közben öntözze a páclével. Süthető grillezőben vagy roston is. Ajánlatos dupla adag páclevet keverni, s a másik felét a tálaláskor kis személyi tálkákban a csirke ízlés szerinti utóöntözésére adni. Köretként főtt rizs vagy lángoskenyér jó.
Tandoori ismét másképp (indiai)
Hozzávalók (4-5 sz.): 1,2 kg csirkemell és comb, 1 citrom, 2 dl joghurt, 3 ek fehérborecet, 1 kk őrölt kömény, 1 kk chilipor, 1 kk garam masala, 1 kk só, 1 kk bors, 3 ek tejszín vagy tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb. 2,5 cm hosszú), 3 ek olaj. A citromot szeletelje vékonyra, az majd köretként szolgál, a többi hozzávaló mind a pác kelléke. A fokhagymát nyomja át, a gyömbért őrölje meg. Nagy tálban keverje össze a pácadalékokat. A csirkedarabokat vagdossa be, tegye a páctálba, forgassa meg jól, majd tegye hűtőbe legalább 6 órára. Vegye ki a csirkedarabokat a pácból, hagyja megszáradni ha lehet. Fűtse fel a grillt, kenje be olajjal, grillezze a csirkét egyik oldalán kb. 15 percig, míg pirulni kezd, majd másik oldalán kb. 10 percig. Tálalja salátaágyon, a citromszeletekkel körítve.
Baffad (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 kg csirke, 8 szárított chilipaprika, 1 ek kurkuma, 15 szem bors, 2 kk kömény, 4 szegfűszeg, 2,5 cm fahéj, 2 hagyma, 3 friss erős paprika, 2,5 cm gyömbér, 12 gerezd fokhagyma, 1 kókusz teje, só, ecet. A csirkét vágja bontási darabokra, kicsontozhatja de nem kötelező. A hagymát és gyömbért vágja finomra, a fokhagymát törje át, a friss paprikát aprítsa fel. A fűszereket együtt őrölje porrá. A hagymát kis olajon süsse enyhén barnára. Tegye hozzá a csirkét, fokhagymát, gyömbért és friss paprikát, süsse 1 percig. Szórja rá az őrölt fűszerkeveréket, sózza süsse még 1 percig. Öntse rá a kókusztejet, főzze 20-30 percig, ecetezze ízlés szerint, párolja míg a csirke megpuhul és a lé besűrűsödik. Rizzsel körítse.
Cafreal (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 egész csirke vagy bontási darabjai, 1 citrom leve, 1 csapott ek só, 5 kk erős paprikapor, 3 friss chilipaprika, ˝ kk bors, 1 ek őrölt koriander, ˝ kk fahéj, ˝ kk szerecsendió, 8 gerezd fokhagyma, 2,5 cm gyömbér. A csirkét dörzsölje be citromleves sóval minden oldalán. A többi fűszert őrölje meg, keverékével dörzsölje be a csirkét. Hűtve pácolja egy éjt. A sütőt fűtse fel 325 C°-ra, tegye be a csirkét rostra alá tálcával, fóliázza. Süsse mérethez szabva (nagy 1,8 kg-os csirkének kb. 2 óra kell), közben kenje a lecsorgott levével párszor, az utolsó Ľ óróra végleg levéve a fóliát. Ha megsült, vegye ki a sütőből és tegye félre. A pecsenyelevet a tálcáról ráöntheti a csirkére úgy ahogy van, vagy leszedheti a zsírt a tetejéről és a zsírmentes fűszeres levet használja (előbbi ízesebb, adjon sok kenyeret a tunkoláshoz).
Gizad (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 kg csirke, 2 ek kömény, 1 ek bors, 1 ek kurkuma, 1 hagyma, 5 friss chilipaprika, 6 gerezd fokhagyma, 2,5 cm gyömbér, 2 kk tamarind feloldva 1 dl vízben, 2,5 dl kókusztej, só, ecet. A csirkét vágja bontási darabokra, kicsontozhatja de nem kötelező. A hagymát, fokhagymát, chilit és gyömbért aprítsa finomra. A fűszereket őrölje porrá. A hagymát süsse olajon barnára, adja hozzá a fokhagymát, gyömbért és chilit, süsse 1 percig, adja hozzá az őrölt fűszereket, majd a csirkét, süsse míg az megbarnul. Ekkor töltsön hozzá kb. 1,2 dl vizet a tamarindoldatot, sózza és ecetezze ízlés szerint. Fedje és főzze míg a csirke megpuhul. Töltse rá a kókusztejet és párolja besűrűsödésig. Rizzsel tálalja.
Moelho (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 kg csirke vegyesen, 2 ek kömény, 2 ek mustármag, 12 chilipaprika, 1 fej fokhagyma, 2 kk kurkuma, 1 hagyma, só és ecet ízlés szerint. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát szeletelje. Darálja meg a köményt, mustármagot, chilit és fokhagymát, keverje hozzá a kurkumát, a kellő ecettel keverje péppé. Kenje be vele a csirkedarabok minden oldalát és hagyja sokáig pácolódni. Olajon süsse a hagymát barnára, tegye rá a csirkét és süsse míg megbarnul. Nagyon kevés vizet öntsön alá, csak hogy ne száradjon ki a csirke, s párolja míg megpuhul. Sózza és ecetezze, főzze még pár percig (ecet helyett citromlevet is használhat).
Olajon sült chilis csirke (indiai/goai)
Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 3 nagy hagyma, 8 szem bors, 1 ek só, 5 cm gyömbér, 6 gerezd fokhagyma, 1 kk koriander, pár mentalevél, 6 friss chilipaprika, 1 kk tamarind 2,5 dl vízben oldva, só és bors. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, tegye lábasba 1 hagymával, a szemesborssal és sóval, öntse fel elfedő vízzel, forralja fel és főzze 10 percig. A többi hagymát szeletelje, aprítsa finomra a gyömbért, fokhagymát, paprikát és mentát. A hagymát lábasban, kis olajon dinsztelje üvegesre, adja hozzá az előbbi aprított növényeket, tegye hozzá a csirkehúst, szűrje rá annak levét. Főzze míg a csirke megpuhul. Öntse rá a tamarindoldatot, főzze míg a folyadék elpárolog. Rizzsel vagy kenyérrel tálalja.
Shakooti, csirke sült kókusszal (indiai/goai)
Hozzávalók (4-5 sz.): 1 kg csirkehús, 2 ek egész koriandermag, 2 kk egész köménymag, 1 kk egész mustármag, 3-4 kis darab fahéj (össz. 2,5 cm), 4 szegfűszeg, Ľ kk szemesbors, 1/6 darab szerecsendió, 1 egész szárított erős paprika, 1 hegyes erős paprika, 40 dkg kókuszhús darálva (fele kókuszreszelékkel helyettesíthető), 6-8 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb 2,5 cm), 4 dl víz, 4 ek olaj, 2 hagyma, 1 ˝ kk só. Tegye kis serpenyőbe a koriandert, köményt, mustármagot, fahéjat, szegfűszeget, borsot, szerecsendiót és paprikát, közepes hőn, kevergetve süsse 1 percig, majd darálja porrá kávéőrlőben vagy turmixgépben. Tegye tálkába. Az előbbi serpenyőben süsse a ledarált kókuszhúst (vagy a kevés tejjel kevert kókuszreszeléket) állandó keveréssel, míg kezd barnulni, majd tegye az előbbi fűszerkeverékhez. A fokhagymát, gyömbért, hegyes erős paprikát 4 ek vízzel turmixolja sima péppé. Nagyobb serpenyőben hevítsen olajat, tegye bele a lebőrözött csirkét és a kókuszos őrölt fűszerkeveréket, sót, kevergetve süsse kb. 3-4 percig, míg a csirke rózsaszínről barnulni kezd. Öntse rá a maradék vizet, melegítse forrásközelig, fedje le jól és párolja 20-25 percig, míg a csirke megpuhul, közben forgassa meg néhányszor a húst.
Shakooti másképp (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 6 ek zsír, 10 hagyma, 1 kókuszdió, 2 ek koriander, 5 szem bors, 15 szárított chilipaprika, 1 ek kurkuma, 6 szegfűszeg, 1 cm fahéj, fél szerecsendió, 3 kk ánizsmag, 1 ek mák, citrom. A csirkét vágja kedve szerint, bontási darabtól kicsontozott kockákig. A kókusz tejét nyerje ki, a húsát aprítsa fel és süsse serpenyőben 2 aprított hagymával kis zsíron, míg a kókusz halványbarna lesz, majd darálja meg. Serpenyőben szárazon pirítsa meg a koriandert, borsot és szárított tört chilit, majd őrölje meg és kis vízzel és a kurkumával keverje péppé. Ugyanígy pirítsa meg a szegfűszeget a fahéjjal, szerecsendióval, ánizzsal és mustármaggal, őrölje és pépesítse. Aprítson finomra 4 hagymát, kis zsíron dinsztelje át. Tegye rá a csirkét, süsse kevergetve míg megbarnul. Tegye rá a korianderes pépet, süsse 1 percig, öntse fel a kókusztej híg felével, főzze míg a csirke megpuhul. A maradék hagymákat negyedelje, tegye a lébe, a kókuszhússal és a szegfűszeges péppel együtt. Párolja pár percig, majd öntse hozzá a kókusztej sűrű felét és sózza ha kell. Párolja még kb. 10 percig, míg besűrűsödik. Tálalás előtt fröcskölje meg kis citromlével.
Shakooti ismét másképp (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, ˝ kókuszdió húsa, 2 ek koriander, 8 szárított chilipaprika, 2 kk köménymag, 5 szem bors, 2 ek földimogyoró, 1 ek kurkuma, 1 kk kardamom, 6 szegfűszeg, 1 citrom, só. A csirkét darabolja tetszés szerint (mint előbb). A lereszelt kókuszhúst a korianderrel, chilivel, köménnyel, borssal, földimogyoróval süsse serpenyőben kevergetve szárazon, íg a kókusz halványbarna lesz, vigyázva hogy meg ne égjen semmi. Adja hozzá a kurkumát, kardamomot, szegfűszeget és fahéjat és őrölje finomra. Majd kis zsíron süsse pár percig, tegye rá a csirkét és süsse míg az megbarnul. Öntse fel kis vízzel, sózza, párolja míg a csirke puha lesz. Kevéssel tálalás előtt fröcskölje meg citromlével.
Vindaloo (indiai/goai)
Hozzávalók: 1 csirke, 12 dkg zsír, 10 szárított erős piros paprika, 10 szegfűszeg, 10 szem bors, gyömbér és fokhagyma ízlés szerint, 2 ek köménymag, 2 db fahéj, 1 kk kardamom, 1,8 dl ecet, só. A csirkét bőrözze le, vágja bontási darabokra. A paprikát, szegfűszeget, gyömbért, fokhagymát, köményt, fahéjat és kardamomot együtt őrölje porrá, kis ecettel keverje sima péppé. A keverék 2/3-ához öntse hozzá a maradék ecetet, a csirkedarabokat sózza meg, majd tegye az ecetes pácba. A fűszeres pép maradék 1/3-át süsse a megolvasztott zsíron 1-2 percig, majd töltse rá a csirkét a páccal együtt, fedje le és párolja míg az megpuhul és az ecet elpárolog.
Borsos csirke (indiai/keralai)
Hozzávalók: 1 kg csirke vegyesen, 2 nagy hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 cm gyömbér, 5 ek bors!, 4 ek olaj. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát, fokhagymát és gyömbért finomra. Lábasban hevítsen olajat, rajta süsse keverve a hagymát, fokhagymát és gyömbért üvegesre, ekkor. szórja rá a borsot és süsse még 2 percig. Tegye rá a csirkét, keverje össze, sózza ízlés szerint. Fedje az edényt, főzze kb. 10 percig, míg megpuhul. Melegen tálalja.
Curry egyszerűen (indiai/keralai)
Hozzávalók: 1 kg csirke vegyesen, 2 hagyma, 8 friss chilipaprika, 1 cm gyömbér, 4 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, Ľ kk olaj, 1-6 kk chilipor ízlés szerint, 2-8 kk őrölt koriander, ˝ kk kurkuma. A csirkét vágja kockákra, a hagymát, paprikát, gyömbért, fokhagymát finomra, a paradicsomot kis kockákra. Keverje össze a hozzávalókat fenti sorrendben a paradicsommal bezárólag, lábasban, kis hőn főzze 5 percig. Tegye hozzá a chiliport, korianderport és kurkumát, keverje össze és főzze még 30 percig, 10 percenként keverve rajta. Jobb, ha a chiliport és koriandert kóstolva adagolja bele. Megjegyzés: főzhető egyéb hússal is, de kis forró köményes vízzel öntse fel 15 percenként, s kb. 1 ˝ órát főzze.
Curry szárazan (indiai/keralai)
Hozzávalók: 1 kg csirke vegyesen, 2 ek reszelt kókuszhús, 2 ek koriander, 4 db fahéj, 6 szegfűszeg, 3 nagy hagyma, 12 gerezd fokhagyma, 2,5 cm gyömbér, 10 friss chilipaprika, 5 szál petrezselyemzöld, külön 2 hagyma, 2-3 paradicsom, só, zsír. A csirkét vágja bontási darabokra vagy kockára, a hagymát, fokhagymát, gyömbért és petrezselyemzöldet finomra, a paprikát szeletelje, a paradicsomot kockázza fel. Serpenyőben hevítsen kis zsírt, süsse rajta a kókuszt barnára. Együtt turmixolja a sült kókuszt, koriandert, fahéjat, szegfűszeget, hagymát, gyömbért, fokhagymát, paprikát, petrezselyemlevelet finom péppé, víz nélkül. Kanalazza ki tálkára, vízzel öblítse ki a maradékot, tartsa meg a fűszeres vizet. Lábasban hevítsen 2 ek zsírt, a külön hagymát süsse rajta barnára, tegye rá a csirkét és paradicsomot, sózza meg, alacsony hőn kevergesse 10 percig. Tegye hozzá a fűszerpépet és az öblítővizet. Főzze míg teljesen száraz lesz, keverve hogy ne ragadjon le.
Fehér chili (indiai/keralai)
Hozzávalók (6 sz.): 80 dkg csirke vegyesen, 20 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek margarin vagy vaj, 7 dl csirkeleveslé, 5 dkg petrezselyem, 1 ek bazsalikom, 2 kk chilipor, 5 szegfűszeg, 20 dkg csemegekukorica. A csirkét aprítsa kockákra, a hagymát és fokhagymát finomra, a petrezselymet szeletelje, a szegfűszeget őrölje meg. Lábasban olvassza meg a margarint vagy vajat, rajta kis hőn süsse a hagymát és fokhagymát míg kissé megbarnul. Keverje bele az összes többi hozzávalót. Forralja fel, vegye lejjebb a hőt és párolja 1 órát, időnként keverje meg. Tálalja tetejére tett paradicsomszeletekkel, tejföllel és sült krumplival.
Csirke mártással (indiai/keralai)
Hozzávalók: 1 kg csirke vegyesen, hagyma, gyömbér, fokhagyma, szegfűszeg, fahéj, friss erős paprika, szójaszósz (mennyiségek nincsenek megadva). Olajon süsse a hagymát, gyömbért és sok fokhagymát üvegesre, adjon hozzá 4 szegfűszeget, 1 db tört fahéjat és 1 paprikát szeletelve, majd 2 merőkanál szójaszószt. Tegye rá a csirkét. Ne sózza, a szójaszósz elég sós. Ebben főzze puhára a csirkét, időnként megkeverve. Rizzsel tálalja.
Kurma (indiai/keralai)
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 50 dkg hagyma, ˝ kk kurkuma, 2 ek bors, 2 ek zsír, 1 ek currypor, 5 kis gyöngyhagyma (vagy 1 főzőhagyma), 1/2kk gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, Ľ kk édeskömény, 1/2 kk kardamom, 2 szegfűszeg, 2 cm fahéj, 3 szál petrezselyemzöld, pár mentalevél, 2 dl kókusztej. A csirkét vágja darabokra, mossa és szárítsa meg. Keverje a borsot, kurkumát és sót kevés vízzel péppé, kenje a csirkére, legalább 10 percig hagyja pácolódni. Hevítsen zsírt serpenyőben, rajta süsse a csirkét aranybarnára. Darálja a gyöngyhagymákat (vagy 1 nagyot), törje át a fokhagymát, s keverje hozzájuk az őrölt édesköményt, chiliport, gyömbért, aprított petrezselyemzöldet és mentalevelet. A csirkét tegye lábasba, töltsön rá elfedő vizet, tegye hozzá az előbbi keveréket, a kardamomot, szegfűszeget, fahéjat és sózza ízlés szerint. Főzze 15 percig, töltse rá a kókusztejet, fedje le és főzze még kb.10 percig, míg a csirke megpuhul és a lé mártássá sűrűsödik. Keverjen bele 1 kk ecetet vagy citromlevet, tálalja rizzsel.
Ayam Bakar, grillezett csirke (indonéz)
Hozzávalók (3-4 sz.): 2 csirkemell és 2 comb, 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, ˝ ek koriander, ˝ ek köménymag, 10 dkg dió, 2 babérlevél, 2 szál citromfű (vagy 2 kk reszelt citromhéj, vagy 2 gerezd citrom), 1 db gyömbér (kb. 2 cm), 4 citromlevél, 1 ˝ liter kókusztej (helyette pár dkg kókuszreszelék és 2 ek tejszín vízzel elkeverve jó), 1 ek édes szójaszósz, só, bors. A koriandert és köményt pirítsa szárazon 1 percig, majd a hagymával, fokhagymával, dióval, citromfűvel és gyömbérrel turmixolja péppé. Hevítsen 3 mm olajat lábasban, rajta a péppel megkent csirkét süsse míg a fűszerillat felszáll, öntse rá a kókusztejet, tegye bele a babért, citromlevelet, sózza-borsozza ízlés szerint és főzze míg a kókusztej elpárolog. Vegye ki a csirkét, kenje meg az édes szójaszósszal és süsse grillen aranybarnára.
Ayam Bumbu Ruyak, csirke fűszeres mártásban (indonéz)
Hozzávalók (4-6 sz.): egy 1,6 kg-os csirke, 2 kis hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 szárított erőspaprika, 10 dkg dió, ˝ kk kurkuma, 1 ek só, 1 ek cukor, 5 dl kókusztej, 1 ek olaj, 1 cm gyömbér, 1 levél citromfű. A csirkét vágja sütési darabokra, a hagymát és fokhagymát szeletelje. Turmixoljon fűszerpépet a hagyma, fokhagyma, paprika, dió, só, cukor és 3 ek víz keverésével, ezt a wokban hevített olajon süsse kevergetve 1-2 percig, míg illatot ad. Tegye rá a csirkét, gyömbért és citromfüvet, süsse közepes hőn kevergetve 5 percig, majd töltse rá a maradék kókusztejet és párolja 45 percig, gyakran keverve. Akkor kész, ha a csirke teljesen puha és a lé valamelyest besűrűsödött.
Ayam Goreng, olajon sült csirke (indonéz)
Hozzávalók (4 sz.): 1 közepes csirke, 1 ek tamarindszósz 1 dl vízben oldva, 1 ek szójaszósz, csipet chilipor, 1 ek gyömbérpor, 1 ek őrölt koriander, 1 gerezd fokhagyma, csipet kurkuma. A csirkét vágja sütési darabokra. Az összes egyéb hozzávalót keverje össze, pácolja benne a csirkét legalább 2 órát, időnként forgassa meg. Utána a csirkét hagyja lecsöpögni, majd 4-5 darabonként süsse meg olajon. Javasolt köret: Nasi Goreng (sült rizs). Nasi Goreng: főzze meg a rizst kevés vízben (1:1 térfogatarány jó), szűrje le, ha maradt alatta víz, majd hagyja hűlni 2 órát; aprítson 1 hagymát, 4 chilipaprikát (őrölt is jó), wokban 4 ek olajon keverve süsse 1 percig, tegyen hozzá 2 ek édes szójaszószt, 2 ek ketchupot vagy paradicsomszószt, sót ízlés szerint, majd a rizst, süsse kevergetve 5-8 percig, esetleg 1 kk garam masalátkeverjen bele, 1 perccel a sütés vége előtt. Tálalhat mellé szeletelt uborkát, paradicsomot, sült hagymát.
Ayam Goreng, olajon sült csirke dzsakartai módra (indonéz)
Hozzávalók (6 sz.): 1,5 kg-os csirke, 3 ek só, 2 ek citromlé, 1 nagy hagyma, 5 dkg dióbél, 1 friss erős hegyes pirospaprika, 2 kk koriander, Ľ kk kurkuma, 2,5 dl víz, 1 ek tamarindpor 2 ek vízben elkeverve, 1 db friss gyömbér (kb. 2 cm), 1 levél citromfű (1 kk reszelt citromhéjjal helyettesíthető), 6 ek olaj. A csirkét vágja sütési darabokra, a hagymát szeletelje, a diót darálja meg, a paprikát szeletelje.A csirkét dörzsölje be a citromlébe kevert 1 kk sóval, hagyja állni legalább fél órát, majd öblítse le hideg vízzel és törölje szárazra. A hagymát, diót, paprikát, koriandert, kurkumát, 2 kk sót és a vizet együtt turmixolja péppé. Nagy lábasba tegye a csirkét, rá a fűszerpépet, hozzá a tamarindoldatot, gyömbért és citromfüvet. Főzze közepes hőn kb. 20 percig, míg a lé nagyrészt elpárolog, vegye le a hőről. Hevítsen olajat serpenyőben közepes hőre, rajta a csirkét süsse kb. 5 percig, közben megfordítva, aranybarnára. Törölje le az olajat róla és tálalja.
Ayam Goreng Lengkuas, olajon sült csirke galangal módra (indonéz)
Hozzávalók (3-4 sz.): 1 csirke, 1 levél citromfű (vagy 1 kk darált citromhéj, vagy 1 szelet citrom), 2 babérlevél, 4 ek darált friss gyömbér, olaj; a páchoz: 3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 5 dkg dió, 1 ek tamarind, 1 ek kurkuma, só és cukor ízlés szerint. A csirkét vágja 8 darabra, a páckellékeket turmixolja össze, benne pácolja a csirkét 15-20 percig. Wokban tegye a csirkéhez a babérlevelet és citromfüvet, fedő alatt főzze félkészre, ha kell, kis vizet töltsön alá. Vegye ki a csirkét. Hevítsen serpenyőben sok olajat középforróra, benne süsse a csirkét míg barnás lesz, vegye ki és törölje le az olajat. Tálalja darált sült gyömbérrel megszórva.
Ayam Goreng Padang, olajon sült csirke padangi módra (indonéz)
Hozzávalók (3-4 sz.): 1 fiatal csirke, 2 citromlevél, 2 tojás, 4 db 1 cm-es gyömbér, olaj; a páchoz: 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db 2 cm-es gyömbér, 1 kk kurkuma, só. A csirkét darabolja sütéshez, a tojást verje fel, a 4 gyömbért áztassa vízbe 1 óráig, majd szeletelje vékonyra, a pácadalékot turmixolja péppé, majd keverje hozzá a felvert tojást. A csirkét tegye mély tálba, kenje meg a páccal és hagyja állni legalább 15 percig. Wokban hevítsen olajat, tegye bele a szeletelt gyömbért és a citromlevelet, süsse a csirkét közepes hőn kb. 10 percig, míg barnára vált. Szedje ki a csirkét lyukacsos kanállal, törölje le az olajat róla. Szedje ki a mártást is, ami úgy néz ki, mint az aprított kókusz. Melegen tálalja.
Ayam Kalasan, olajon sült csirke kalasani módra (indonéz)
Hozzávalók (3-4 sz.): 1 fél csirke, hosszában felezve, 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek cukor, 2 lit kókuszvíz (1/2 liter kókusztej és 1 ˝ liter víz keveréke, vagy kókuszreszelék+víz+2 ek tej), só, bors, olaj. A csirkét darabolja sütéshez, a hagymát és fokhagymát darálja finomra, a cukrot oldja fel 1 ek vízben. Lábasba öntse a kókuszvizet, tegye bele a hagymapépet és csirkét, sózza-borsozza ízlés szerint, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja fedő alatt míg a kókuszvíz elfő. Szurkálja meg a csirkét és süsse míg kellően megpirul.
Ayam Lapis, csirkelevelek (indonéz)
Hozzávalók (4 sz.): 2 csirkemell, 1 hagyma, ˝ kk bors, ˝ kk szerecsendió, 1 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk só, 2 ek édes szójaszósz, 2 kk paradicsompép vagy ketchup, 2 tojás, 2 ek vaj, 2,5 dl víz. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja vékony szeletekre, a hagymát aprítsa finomra, a tojást verje fel. Tegye mély tálba a csirkét, hagymát, borsot, szerecsendiót, szegfűszeget, sót, szójaszószt, paradicsomot és tojást, jól keverje össze. Serpenyőben olvassza meg a vajat, közepes hőn tegye rá a csirkés keveréket, süsse 3 percig, majd töltse rá a vizet és főzze még 10 percig ekkorra a szósz besűrűsödik. Szokásos körítése főtt zöldségek: sárgarépa, zöldborsó, zöldbab és szeletelt krumpli. Melegen, vagy szobahőmérsékletre hűlve is fogyasztják.
Ayam Malindo, maláj-indonéz csirke (indonéz)
Hozzávalók: 10 darab csirke, 10 mandula, 2 paradicsom, csokor friss korianderlevél (vagy petrezselyem), 3 ek sült gyöngyhagyma, 2 levél citromfű (vagy 2 kk reszelt héj), 3 hagyma, 3 db szárított tamarindbőr (1 kk tamarindpéppel kiváltható), 5 dl kókusztej; a fűszerkeverékhez: 15 szárított hegyes erős paprika, 4 ek fekete mazsola, 2 ek koriander, 1 ek édeskömény, 1 cm fahéj, 6 szegfűszeg, 1 kk kardamom, 15 dkg dió. A mandulát hámozza és süsse meg, a paradicsomot vágja kockákra, a hagymát vágja finomra és süsse üvegesre, majd turmixolja a paradicsommal, a tamarindpépet oldja 1 dl meleg vízben, majd finom vásznon átcsavart levét használja, a fűszerkeveréket darálja finomra. Hevítsen olajat lábasban, süsse rajta a fűszerkeveréketkb. 1 percig, míg illatot bocsát. Tegye rá a csirkét, süsse forgatva 10 percig. Öntse fel a kókusztejjel, tegye bele a tamarindot és citromot, főzze puhára. Mikor a leve besűrűsödik, adja hozzá a turmixolt hagymát és paradicsomot, melegítse össze, sózza ízlés szerint. Aprított levélzöldséggel és darált mandulával megszórva, rizzsel körítve tálalja..
Ayam Masak Aceh, lepkeformájú kókuszos csirke acehi módra (indonéz)
Hozzávalók (4 sz.): 2 kis csirke (kb. 60 dkg-osak), 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek őrölt koriander, 3-7 kis hegyes erős pirospaprika, 2 cm friss gyömbér, 1 kk kurkuma, só, 2 ek citromlé, 5 dl kókusztej, 2 levél citromfű vagy 1 gerezd citrom. A csirkét vágja fel végig hasoldalon és terítse ki síkban lepkeformára. A hagymát szeleteljee vékonyra, a fokhagymát törje át, a paprikát és gyömbért szeletelje A csirkét süsse grillen vagy roston 3-3 percig oldalanként, majd tegye félre. Készítsen pácpépet a hagyma, fokhagyma, koriander, paprika, gyömbér, kurkuma, só, citromlé és 1,2 dl kókusztej sima péppé turmixolásával, tegye bele a csirkét 15 percre, közben forgassa meg. Tegye a csirkét nagy lábasba, közepes hőn párolja 10 percig fedetlenül, majd adja hozzá a maradék kókusztejet és a citromfüvet, fedje le és párolja még kb. 30 percig, időnként megkeverve, míg a csirke megpuhul és a lé csaknem elfő.
Ayam Panggang Bumbu Kuning, grillcsirke sárga fűszerrel (indonéz)
Hozzávalók (3-4 sz.): 1 csirke, 5 dl kókusztej, 1 levél citromfű (vagy 1 kk reszelt héj, vagy 1 gerezd), 3 citromlevél, 2 szegfűszeg, 1 kk kardamom, 1 ek tamarindszósz, 3 ek olaj; a fűszerpéphez: 3 gerezd fokhagyma, 8 kis hagyma, 10 dkg dió, 3 ek koriander, 1 ek bors, 1 kk ánizs, 2 kk kömény, 2 kk szerecsendió, 1 gyömbér 3 cm hosszú, 2 ek kurkuma, 1 ek só. A csirkét negyedelje. A fűszerpép alkotóit turmixolja péppé (ha kímélni akarja a gépet, a kemény alkotókat előbb őrölje vagy darálja meg), majd hevítse a 3 ek olajat és süsse kevergetve rajta a pépet 1-2 percig, tegye bele a citromfüvet, citromlevelet, szegfűszeget és kardamomot, süsse még 1 percig. Tegye rá a csirkét, süsse kevergetve félkészre. Öntse rá a kókusztejet és tamarindszószt, főzze míg a csirke csaknem jó és a szósz besűrűsödött. Vegye ki a csirkét, kenje meg a szósszal, grillezze szabad tűzön, vagy sütőben, vagy süsse roston készre, közben párszor kenje meg a fűszeres péppel.
Ayam Rica-Rica, grillcsirke menadoi módra (indonéz)
Hozzávalók (4-5 sz.): 1 fiatal csirke, 1 citrom, 1 ˝ ek só, 5 ek olaj; fűszerpéphez: 8 kis hegyes erős pirospaprika, 10 cseresznyepaprika, 1 gyömbér 2 cm hosszú, 1 levél citromfű (vagy 1 kk reszelt héj, vagy 1 gerezd citrom), 2 citromlevél, 2 paradicsom. A csirkét negyedelje, pácolja az 1 citrom levébe kevert 1 ˝ ek sós lében legalább 30 percig, majd grillezze szabad tűzön, vagy sütőben, vagy süsse roston, mérsékelt hőn félkészre. Wokban hevítsen 5 ek olajat középmagas hőre, rajta a turmixolt fűszerpépet süsse kevergetve míg az illat felszáll, öntse rá a maradék páclevet, keverje meg, majd kenje meg vele a csirkét. Grillezze a csirkét újra, közben gyakran kenje a fűszerpéppel, míg abból szinte semmi nem marad; így süsse készre azt.
Gulai Ayam Mussaman, kókuszban főtt csirke (indonéz)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell vagy comb, 7,5 dl kókusztej, 2 ek pörkölt földimogyoró, 5 kis hagyma, 4 krumpli, 3 ek olajos currypép (2 ek friss hegyes erős paprika 1 ek olajjal turmixolva, vagy Erős Pista olajjal elkeverve),2 ek halszósz, 3 ek cukor, 3 ek tamarindlé, 3 babérlevél, 1 cm fahéj, 1 kk kardamom, olaj. A csirkét bontsa fel és vágja kb. 5 cm-es daraabokra, a hagymát szeletelje, a krumplit vágja 3 cm-es kockákra, a fahéjat és kardamomot pirítsa serpenyőben szárazon 1 percig. Hevítse fel a wokot, tegye bele az olajos currypépet, öntse fel 2,5 dl kókusztejjel, alacsony hőn, kevergetve melegítse míg illatot enged. Tegye bele a csirkét, gyakran keverve főzze. Mikor kezd sűrűsödni, öntse hozzá a maradék kókusztejet és párolja 5 percig. Tegye hozzá a krumplit, földimogyorót, hagymát, halszószt, cukrot, tamarindlevet, babért, fahéjat és kardamomot, párolja míg megpuhul.
Kare Ayam, jávai curry (indonéz)
Hozzávalók (6 sz.): 1 nagy csirke (kb. 1,6 kg-os), 5 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 ek currypor, 1,2 dl víz, 2 kk só, 2 kk cukor, 3 gerezdnyi citromhéj, 2 babérlevél, 1 citromfűlevél, 12 dkg krumpli, 12 dkg paradicsom, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldbab, 4 dl kókusztej, 10 dkg nudli (elhagyható). A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát és fokhagymát szeletelje, a krumplit kb. 1,5 cm-es kockákra, a répát szeletelje kerekre, a babot vágja 2 cm hosszra. A fokhagymát süsse olajon kevergetve 2 percig, szórja rá a chiliport, keverje meg. Tegye rá a csirkét. Mikor a csirke enyhén barnulni kezd, öntse rá a vizet, forralja fel, sózza, cukrozza, tegye bele a citromhéjat, babért, citromfüvet, krumplit, paradicsomot, sárgarépát és zöldbabot. Jól keverje meg. Végül öntse bele a kókusztejet, gyakorta megkeverve, hogy a tej ne váljék külön, az egész mártás sima legyen. Főzze az ételt közepes hőn 30 percig, akkor tegye bele a nudlit, ha akarja. Főzze még 10 percig míg a csirke megpuhul. Az étel végül bő mártásos lesz.
Sate Ayam, csirke satay (indonéz)
Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 ek olaj, 2 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek koriander, 1 kk kurkuma, 1 ek tamarindszósz (1 ek tamarindpor 1 ek vízben elkeverve), 1 ek cukor, só. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, tegye félre egy tálban. A fokhagymát, hagymát, koriandert és kurkumát együtt őrölje porrá, a cukorral és ízlés szerinti sóval jól keverje el a tamarindszósszal és 1 ek olajjal, majd tegye a csirkére, keverje meg és hagyja legalább fél óráig, hogy felszívja a pácot. Utána tűzze a húskockákat kis nyársakra (pl. hurkapálcára) és grillen vagy roston süsse mindkét oldalát készre. Tegye tálra, öntsön rá külön készült mártást (pl. a recept szerinti földimogyorót) és barnára sütött hagymaaprítékot. Rizzsel vagy nudlival tálalja. Földimogyoró-mártás: Hozzávalók: 40 dkg pirított földimogyoró, 4 gerezd fokhagyma, 4 friss cseresznyepaprika, 1 db friss gyömbér kb. 5 cm, 3 citromlevél, 6 ek édes szójaszósz, 2 ek só, 1.5 l víz,1 ek citromlé. Elkészítés: darálja vagy őrölje meg együtt az első 4 alkotót; a citromlé kivételével mindent tegyen lábasba, alacsony hőn párolja kb. 1 órát, kevergetve hogy le ne ragadjon; a citromlevet csak tálalás előtt keverje bele.
Martabak Ayam, sült zöldséges csirke tésztában (indonéz)
Hozzávalók (4 sz.): 70 dkg csirkehús, 8 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 hagyma, 2 dkg petrezselyemzöld, 1 ek currypor, 4 tojás, 1 zöldhagyma, só, bors; a tésztához: 50 dkg liszt, 3 ek olaj, 2 dl víz, só. A csirkét csontozza ki és darálja meg, a fokhagymát szeletelje, a hagymát aprítsa finomra, a petrezselyemzöldet is, a zöldhagymát szeletelje vékonyra. Állítsa össze a tésztát, gyúrja olajos rugalmas állagúvá, fedje le, hagyja állni szobahőmérsékleten 2 órát. Vágja négybe, nyújtsa ki márványon vagy olajozott munkalapon nagy, vékony körtésztává. Míg a tészta pihen, állítsa össze a tölteléket. Hevítsen olajat, rajta süsse a fokhagymát és hagymát fél percig, majd tegye hozzá a darált húst, kevergetve süsse míg az opálossá válik, tegye hozzá a petrezselyemzöldet és süsse még 2 percig, szórja meg a curryporral és süsse még 3 percig. Tegye félre hűlni. Ossza a sült tölteléket 4 tálba, üssön rá 1-1 tojást, szórja bele a zöldhagymaszeletek arányos részét, sózza-borsozza ízlés szerint, s jól keverje össze. Nagy, nehéz sütőedényben hevítsen 2 ek olajat, mikor az meleg, fektessen egy tésztát úgy, hogy szélei négyoldalt túllógjanak, a tészta közepére simítson el egy tálnyi tölteléket, majd a széleket hajtsa rá borítékformán, kicsit nyomkodja össze, hogy mindenütt jól zárjanak. Süsse aranybarnára az alját, majd megfelelő széles kanállal fordítsa megés süsse meg a másik oldalát is. Vágja rétesméretre, úgy tálalja, salátával. Megjegyzés: csirke helyett darált marha, disznó vagy birka is süthető azonos módon.
Muklooba, csirke zöldségekkel (iraki)
Hozzávalók (6 sz.): 1 közepes csirke, 1 nagy padlizsán, 1 fej karfiol, 3 cukkini, 60 dkg rizs, 3 ek olíva-olaj, 1,5 l csirkehúsleveslé, 1 kk garam masala, só és bors; a mártáshoz: 22 dkg bab, 5 dl tej vagy tejszín, 1 ek vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve. A babot áztassa be előző nap. Másnap öntse le a vizet, tegye a babot lábasba, öntse fel friss vízzel úgy, hogy az 3-4 centivel elfedje. Forralja fel, majd párolja kb. 1 ˝ óráig, míg megpuhul. Öntse le, de tartsa meg a levet. Turmixolja a babot a főzőlé egy részét hozzáadva híg péppé, majd szűrje át finom szűrőn. Serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta a finomra aprított fokhagymát 1 percig, majd öntse hozzá a tejet vagy tejszínt, tegye hozzá a babpépet, lassú keveréssel sűrítse be. Adja hozzá a citromlevet, sózza és borsozza ízlés szerint. Közben egy lábasban sózza és borsozza meg a csirkehúslevet, forralja fel, tegye bele a rizst és lejjebb véve a hőt párolja fedő alatt 15 percig. Vegye le a tűzről és hagyja állni 5 percig. Hevítse fel a 3 ek olívaolajat míg füstölni kezd, öntse a rizsre és enyhén keverje bele. Közben a padlizsánt hámozza mag és vágja 1 cm-es szeletekre, a karfiolt falatnyi darabokra, a cukkinit kerek szeletekre, a csirkét tálalási darabokra. Olajon süsse kicsit a zöldféléket, majd a csirkét majdnem készre. Fektesse egy nagy sütőedény aljára a csirkét egy rétegben, szórja meg garam masalával. Következő rétegként fektesse a padlizsánt, majd a cukkinit, aztán a karfiolt. Simítsa fölé a rizst, kitöltve vele a réseket is. Fedje az edényt alufóliával és süsse 120 fokon 45-50 percig. Vegye le a fóliát. Tegye a tálalóedényt a főzőedényre, s a kettőt összefogva rázza meg függőleges mozdulattal az ételt, hogy leváljon a főzőedény aljáról. Ha nem hajlandó így leválni, merjen rá a félretett babléből egy keveset és rázza meg újra.
Olajon sült csirke (iráni)
Hozzávalók: 4 alsó comb, 1 kis hagyma, 3 ek liszt, ˝ kk kurkuma, , só, bors. A csirkét áztassa hideg vízben pár percig. Tegye lábasba a finomra aprított hagymát, a csirkét, sót és borsot ízlés szerint, töltse fel elfedő vízzel. Fedő alatt, közepes hőn párolja 30 percig. Vegye ki a csirkét, forgassa fűszeres lisztbe, süsse 3 mm olajon aranybarnára, s azonnal tálalja.
Sáfrányos csirke (iráni)
Hozzávalók: 3-4 csirkemell (vagy egyéb rész), 1 hagyma, 3 kk sáfrány kevés vízben elkeverve, só, bors. A szeletelt hagymát fektesse egy lábas aljára, sózza-borsozza ízlés szerint, öntsön rá 3-4 ek vizet, tegye rá a testrészeire darabolt csirkét. Fedő alatt párolja alacsony hőn 30 percig, míg megpuhul. Öntse a sáfránypépet a csirkére, forgassa meg a húst, hogy minden oldalát bevonja, s tálalja.
Curry japán módon
Hozzávalók (4 sz.): 12 alsócomb, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 cm friss gyömbér, 5 ek japán curry rántás, 7,5 dl víz, 2 kk currypor, 1 ek só, 2 kk bors. A csirkét szórja be sóval, borssal és curryval. A hagymát szeletelje vékonyra, a gyömbért aprítsa finomra. Hevítsen olajat lábasban vagy mély serpenyőben, süsse rajta a hagymát, fokhagymát és gyömbért kevergetve míg a hagyma megbarnul, majd tegye rá a csirkét és süsse jól át. Töltse rá a vizet, párolja 30 percig. Tegye hozzá a mártást, keverje meg enyhén, s párolja még 5 percig. Megjegyzés: japán curry rántás: liszt és currypor olajon, keverve rántássá pirítva.
Oyako-don, tojásos-rizses csirke (japán)
Hozzávalók (4 sz.): 4 comb vagy 2 mell, 80 dkg nyers rizs, 1 hagyma, 5 dl csirkeleveslé, 5 ek szójaszósz, 2 ek mirin, 1 ek cukor, 4 tojás. Főzze meg a rizst a lenti módon. A csirkét vágja bontásinál kisebb darabokra, a hagymát szeletre. A levest lábasban melegítse közepes hőfokra, adja hozzá a szójaszószt, mirint és cukrot, tegye bele a csirkedarabokat, párolja kis hőn pár percig. Tegye bele a hagymát, párolja még pár percig. A tojásokat verje fel egy tálban, forralja fel a levest és öntse bele a tojást. Vegye alacsonyra a hőt és fedje le az edényt, 1 perc múlva pedig kapcsolja ki a hőt. Tálalja alul a rizst, rá a tojásos csirkét. Japán rizsfőzési mód: A rizst többször mossa-öblítse hideg vízben, míg a víz teljesen tiszta lesz. Hagyja megszáradni szitán vagy szűrőn. Tegye főzőedénybe, öntse fel térfogatánál kicsit több vízzel (1:1,25). Hagyja állni 1 órát hidegen. Fedő alatt főzze. Nagy hőn melegítse forrásig, majd azonnal vegye azt alacsonyra és párolja 15-20 percig, míg a vizet csaknem felitta. Vegye le az edényt a hőről, hagyja állni 10-15 percig tálalás előtt, így teljesen felissza a vizet. Az így főzött rizs kissé ragadós lesz.
Teriyaki, olajon sült csirke mártással (japán)
Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 ek bor, 4 ek szójaszósz, 4 ek mirin, 2 ek cukor. A csirkét vágja 2-3 cm-es darabokra. Keverje össze a többi hozzávalót egy tálban. Pácolja benne hűtve a csirkét legalább 30 percig; hosszabb pácolás erősíti az ízeket. Serpenyőben hevítsen 2-3 ek olajat, rajta süsse a csirkét alacsony hőn, időnként keverve, hogy minden oldala süljön. Vegye le a hőről, töltse rá a páclevet, majd tegye vissza és alacsony hőn párolja míg a lé mártássá sűrűsödik. A sütés után szórhat rá finomra aprított friss gyömbért és zöldhagymát. Rizzsel tálalja.
Tori-no-kara age, olajon sült csirke (japán)
Hozzávalók (4 sz.): 10 alsócomb, 5 dl tej, 1 ek só, ˝ ek fokhagymapor, 12 dkg liszt, olaj. A csirkét szórja be sóval és fokhagymaporral, hagyja állni 10 percig. Öntse rá a tejet, hagyja állni. Rázza le a tejet, hintse meg liszttel. Hevítsen olajat serpenyőben közepesnél erősebb hőre, süsse rajta a húst 10 percig, közben legalább egyszer fordítsa meg.
Tori no mizutaki, párolt csirke (japán)
Hozzávalók (4 sz.): 45 dkg alsócomb, 45 dkg tofukocka (szárított préselt szója), 5 dkg gesztenye, 1 kínai káposzta, 30 dkg bablisztből készült cérnametélt (üvegtészta), 20 dkg zöldhagyma, 20 dkg sárgarépa, 8 gomba, 1 leveskocka; mártogató-szószhoz 2 dl szójaszósz, 1 dl almaecet, 1 citrom leve. A combokat bárddal vágja 2-3 cm hosszú darabokra csonttal együtt, a tofut azonos hosszra, a káposztát 5 cm-es karikára, a zöldhagymát is, a répát ferdén szeletelje. Nagy lábasba öntsön 2-3 cm vizet, melegítse. Mielőtt forrna, dobja bele a leveskockát. Utána minden egyebet tegyen a vízbe és forrásközeli hőn párolja míg a hús megpuhul. Tálalja a mártogatószósszal és sok főtt rizzsel. Megjegyzés: leveszöldségnél szabadon eltérhet a fentiektől, tegyen bele amit jónak lát.
Toriwasa, csirke petrezselyemmel tormamártásban (japán)
Hozzávalók (személyenként): 1 csirkemell, 1 kk só, 2 ˝ ek torma, 1 lap szárított alga (nori néven kapható vagy kihagyható), 5 ek bor, 10 dkg petrezselyem, 2 ek szójaszósz. A melleket bőrözze le, csontozza ki, vágja nagyon vékony szeletekre, majd gyufányira. Tegye a húst lábasba, hozzá a bort, kicsit sózza meg. Erős lángon forralja fel, majd a hőről levéve hagyja lehűlni. Másik lábasba töltsön 3 dl vizet, bele 2 kk sót, forralja fel, főzze benne a petrezselymet 1 percig. Vegye ki és öblítse le hideg vízzel. Nagy keverőtálba tegye a tormát és szójaszószt, keverje hozzá a csirkét, a levét és a petrezselymet, jól keverje össze, majd szedje ki személyi tálakra, tetejére szórjon apró algadarabokat.
Tori Zosui, csirke rizottó (japán)
Hozzávalók (4 sz.): 2 csirkecomb, 50 dkg főtt rizs, 7,5 dl csirkeleveslé, 2 tojás, 1 zöldhagyma, 2 ek miso. A csirkét vágja kis darabokra. Forralja fel a levest, tegye bele a húsdarabokat és párolja kis hőn 5 percig. Az előzetesen megfőzött, megmosott és leszárított rizst tegye a levesbe, forralja fel. A tojásokat verje fel, lassan töltse a levesbe. Adja hozzá a misot, enyhén keverje meg, vegye le a hőről, szórja rá a finomra aprított zöldhagymát és tálalja.
Yaki Soba, csirke vékony sült tojásos nudlival(japán)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell vagy comb, 6 ek szójaszósz, 3 ek mirin, 2 ek cukor, 1 kk currypor, 2 ek borecet, 1 hagyma, 3 ek olaj, ˝ friss édes paprika, ˝ friss erős paprika, 10 dkg káposzta, 20 dkg nudli. A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja gyufányira. A hagymát és paprikát szeletelje, a káposztát vágja kb. 5 cm hosszú, keskeny csíkokra. A nudlit főzze ki és szárítsa le. Kis tálban keverje össze a mirint, cukrot, curryport és ecetet míg a cukor feloldódik. Wokban hevítsen 2 ek olajat, süsse rajta a hagymát, paprikát, káposztát és csirkét keverve 1 percig. Tegye rá a főtt nudlit, süsse keverve még 2 percig (ha le akar ragadni, kis olajat töltsön alá). Adjon hozzá 3 ek mirines szószt, süsse keverve, nagy hőn további 1 percig. Kóstolja meg, s adjon még hozzá szószt ha kell. Rizzsel körítse. Megjegyzés: disznó- és egyéb hússal is készítik.
Yakitori, pálcikán sült csirke (japán)
Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 1 gyöngy- vagy póréhagyma, 1,5 dl teriyaki szósz (szójaszósz és mirin 1/1 arányú keveréke), kis hegyes fapálcikák. A csirkét vágja falatkákra, a hagymát szeletekre. Szúrja a darabokat a pálcikákra, változó sorrendben. Mártsa a teriyaki szószba, majd süsse meg, lehetőleg faszénen, esetleg sütőben roston, vagy grillen. Közben kenegesse a szósszal. Általában nem körítik, sört vagy teát isznak hozzá. Megjegyzés: az egyik legelterjedtebb japán étel, sok változattal. Készítik egyéb csirkerészből, minden egyéb húsból, hallal is. A húst fűszerezik sütés előtt, vagy mellé adnak borsot, fűszerkeveréket, hogy a vendég szórja ízlés szerint. Szokás gombát, paprikát is közészúrni. Van húsmentes, többféle zöldséges változata is. A szósz is változó. Köríthető rizzsel vagy krumplival.
Yakitori egy változata
Hozzávalók (4 sz.): 35 dkg csirkemell, 25 dkg csirkemáj, 4 gomba, 2 zöldpaprika, 1 póréhagyma, 1 citrom, hegyes fapálcikák; az ízesítőhöz: 1 ek cukor, 3 ek mirin, 6 ek bor, 6 ek szójaszósz. A fapálcikákat áztassa vízben. Az ízesítőt keverje össze, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja, míg kb. 2,5 dl marad. A mellet bőrözze le, csontozza ki, vágja falatnyi darabokra, a májat 3-4 részre. A gombák fejét szeletelje, a paprika húsát vágja a hús méretére, a pórét 2-3 cm hosszra. Tűzze a pálcikákra a kellékeket váltakozó sorrendben (a pórét keresztben szúrja át), kenje meg az ízesítővel, süsse grillen vagy roston készre, közben kenegetve és forgatva. Ne süsse túl, mert kiszárad. Citromszeletekkel tálalja.
Paprikás párolt csirke (kínai)
Hozzávalók: 45 dkg csirkehús vegyesen, 3 hegyes erős paprika, 3 ek olaj, 1 ek só, 3 dkg friss gyömbér, csipet cukor, 2 ek bor, 1 ek kukoricaliszt, 2 ek szójaszósz. A paprikát vágja vékony gyűrűkre, süsse 1 ek olajon, sózva 1 percig. Tegyen hozzá 2 ek vizet, forralja fel, fedje le és párolja 2 percig, majd szárítsa le. A csirkehúst vágja 2-3 cm-es kockákra. A gyömbért aprítsa finomra. A csirkét a gyömbérrel süsse 2 ek olajon 1 percig, majd adja hozzá a bort és cukrot. A kukoricalisztet keverje a szójaszósszal simára, tegye a csirkére, kevergesse míg enyhén besűrűsödik. Tegye hozzá a paprikát, süsse még 1 percig.
Szezámmagos csirkesaláta (kínai)
Hozzávalók (4 sz.): 3 csirkemell, 2 ek szójaszósz, ˝ kk só, ˝ ek ötfűszer-keverék, 2 petrezselyemgyökér, 1 ek szezámolaj, 1 ek olaj, Ľ kk gyömbérpor, 1/8 kk bors, 1,5 liter víz. A szezámmagot pirítsa serpenyőben szárazon 5-8 percig, aranybarnára. A csirkét 1 ek szójaszósszal, a sóval és ötfűszerrel tegye a vízbe, fedő alatt forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 15-20 percig. Vegye le a hőről, hagyja állni 1 órát a lében. Utána vegye ki a csirkét, szárítsa le, csontozza ki és szeletelje kb. 1,5 cm vastagra. Levét tartsa meg. A petrezselymet szeletelje ferdén, tegye a felforralt csirkelébe, főzze míg megpuhul (1-2 perc), majd szárítsa le. Nagy tálban keverjen 1 ek szójaszószt a két olajjal, gyömbérrel és borssal, tegye rá a csirkét és petrezselymet, jól keverje össze, szórja meg a szezámmaggal és tálalja.
Illatos párolt csirke (kínai/fudzsian)
Hozzávalók: 1 kövér tyúk, 20 dkg gomba, 2 szelet sonka, 5 szegfűszeg, ˝ dl bor, 5 dl csirkehúslé. A tyúkot felezze el, majd a feleket vágja 3 darabra. Tegye jól záró edénybe (pl. kukta). A sonka- és gombaszeleteket tegye a csirkére. Töltse be a húslevet, fűszerezze, tegye hozzá a szegfűszeget és a bort, fedje be és főzze 2 óráig.
Dong’anzi csirke (kínai/hunani)
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 1 kk chilipor, 3 dkg gyöngyhagyma, 3 dkg gyömbér, ˝ dl bor,1 dl húsleveslé. Főzze a csirkét 70 % készre, tegye hűlni, vágja le fejét és kaparóját, csontozza ki és szeletelje. Forrósítson olajat a wokban, tegye bele a csirkét, rá a chiliport és gyömbért, süsse 2-3 percig, tegye hozzá a hús