Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

PÓRÉHAGYMÁS-ALMÁS SERTÉSSZELET

4 szelet kicsontozott sertésborda 2 szál póréhagyma 2 kisebb alma 10 dkg juhtúró 2 dl tejföl 2 dkg vaj (vagy margarin) 2 evőkanál liszt 2 gerezd fokhagyma só és őrölt fekete bors ízlés szerint A bordákat húskalapáccsal kissé kiverem, és széleit bevagdosom, hogy sülés közben ne ugorhasson össze. Mindkét oldalát megsózom, majd lisztbe mártom. Egy kis tepsit vajjal kikenek, ezután a megtisztított és vékony karikákra vágott hagymával kibélelem az alját. Sorban, egymás mellé ráfektetem a lisztezett hússzeleteket. A megmosott, héjas, kicsumázott almát vastag karikákra vágom, és a hússzeleteket megrakom vele. A juhtúrót simára keverem a tejföllel, a megtisztított és összezúzott fokhagymával és kevés törött borssal. Végül a krémet jó vastagon rákenem az almás hússzeletekre. A tepsit szorosan befedem alufóliával, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Közepes lángon 30 percig párolom, végül a fedőt levéve, szép sárgásbarnára pirítom a tetejét. Legjobban a petrezselymes párolt rizs illik hozzá.


SONKÁS HAGYMAGULYÁS

30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja 25 dkg vegyes leveszöldség 50 dkg burgonya 50 dkg vöröshagyma 3 evőkanál olaj 1 evőkanál piros fűszerpaprika 2 gerezd fokhagyma 1 dl száraz vörös bor 1 marhahúsleves-kocka ízlés szerint só csipetnyi porcukor Az olajat egy fazékban felforrósítom, majd üvegesre fonnyasztom rajta a megtisztított és egy centis kockákra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatéve rádobom az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítom, majd felöntöm 2 liternyi vízzel. Beleteszem a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforralom. Kis lángon majdnem puhára főzöm. Végül hozzáadom a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret valamint a sárgarépát, és a meghámozott, ugyancsak felkockázott burgonyát. Annyi vizet öntök rá, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzöm. Mielőtt az asztalra teszem, nyakon öntöm a borral, de már nem forralom, csak jól összekeverem.


HAGYMÁS HÚSPOGÁCSA

4 nagy fej vöröshagyma 30 dkg darált hús (bármilyen fajta) 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér) 2 dl tej 1 tojás 2 dl tejföl 1/2 dl olaj 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál majoránna 1 teáskanál piros fűszerpaprika ízlés szerint só és törött fekete bors A zsemlét apró kockákra vágva, a tejjel leöntöm. Többször átforgatom, hogy a tej mindenütt érje. A tojást habosra verem, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát valamint a majoránnát. Megsózom, megborsozom, majd a darált húst, az összemorzsolt zsemlét és az áztatótejet is hozzákeverem. Addig gyúrom, amíg a húsos massza a folyadékot mind felveszi. Kis tepsit olajjal megkenek, majd a húsmasszából nedves kézzel 8 húspogácsát formázok. A pogácsákat egymás mellett szorosan elhelyezem a tepsiben. A vöröshagymát meghámozom, és negyedekre vágva a húspogácsák tetejére rakom. Végül a tejfölt megsózom, az olajjal összekeverem, és a hagymára csorgatom. A tepsit befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolva, 40 percig párolom.


HÚSSAL TÖLTÖTT HAGYMA

8 szép, nagy fej vöröshagyma 25 dkg darált sertéshús 2 dl tejföl 1 tojás 2 evőkanál zsemlemorzsa 3 evőkanál olaj 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió 1/2 mokkáskanál törött bors ízlés szerint só A vöröshagymákat megtisztítom. Fazékban vizet forralok, amelybe beleteszem a hagymákat. Az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. A hagymák tetejéről levágok egy vékony lapot, és a belsejüket úgy szedem ki, hogy a hagymafal vastagsága minimum 1 cm maradjon. A kivájt hagymaforgácsot és a levágott "kalapokat" nagyon apróra összevágom. A tojást, a darált húst és a hagymát összegyúrom, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. Kis tepsit kikenek 1 evőkanál olajjal, behintem 1 evőkanál zsemlemorzsával, és a kivájt hagymákat szorosan egymás mellett elhelyezem a tepsiben A húsmasszával jól megpúpozva megtöltöm a hagymaüregeket. A tejfölt kissé megsózom, és rálocsolom a töltött hagymákra. A tepsit alufóliával befedem, és betolom az előmelegített forró sütőbe. 25-30 percig párolom, ezután az alufóliát levéve, kissé megpirítom a tetejét. Salátával és sült burgonyával tálalom.


MARHAFARTŐ HAGYMAMÁRTÁSBAN

50-60 dkg marhafartő 2 dl tejföl 2 nagy fej vöröshagyma 3 dl tej 4 dkg vaj (vagy margarin) 2 evőkanál finomliszt 3 evőkanál olaj 1 teáskanál só 1 mokkáskanál őrölt gyömbér késhegynyi törött fehér bors Serpenyőben felforrósítok 2 evőkanál olajat, majd a megmosott és letörülgetett marhahúst minden oldalán körbesütöm. Ezután megsózom, és átteszem egy kuktafazékba, amibe előzőleg elhelyeztem a lyukacsos fémbetétet. Aláöntök 3 dl vizet, és a kuktát lezárom. A kukta jelzésétől számított 1 órán keresztül kis lángon főzöm. Közben a hagymát megtisztítom, és felvágom. A húsos serpenyőben maradt olajon fedő alatt üvegesre párolom a megsózott hagymát, majd fél dl vízzel összeturmixolom. Félreteszem. A vajat a liszttel habzásig hevítem, és ráöntöm a meleg tejet, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a hagymapürét meg a tejfölt, és a fűszerekkel ízesítem. Kevergetve ismét felforralom, és 5 percig főzöm. A megpárolt húst ujjnyi vastag szeletekre vágom. A húsléből néhány evőkanállal a hagymamártáshoz keverek. A felszeletelt hús alá öntöm a mártást, és sós vízben főtt burgonyával tálalom.


HAGYMÁS VAGDALT

30 dkg vöröshagyma 30 dkg darált hús (bármilyen fajta jó) 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér 1 1/2 dl tej 1 tojás 3 gerezd fokhagyma 1 csapott evőkanál mustár 1 teáskanál piros fűszerpaprika 1 teáskanál majoránna 1 mokkáskanál törött fekete bors 2 evőkanál olaj A vöröshagymát megtisztítom és lereszelem. A tojást habosra verem. A zsemlét apró kockákra metélem, és a tejet ráöntve, jól összekeverem. Mélyebb tálba teszem a darált húst, ráöntöm a tojást, hozzáadom a megáztatott és kinyomkodott zsemlét, valamint a zsemle áztatásához használt összes tejet. Hozzáadom a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a mustárt és a pirospaprikát. Ezután majoránnával és borssal fűszerezem, és addig gyúrom, amíg a massza az összes folyadékot felveszi. Alufóliával bélelt kisebb, szögletes forma oldalát és alját bekenem olajjal, majd belesimítom a húsmasszát. A tetejét simára egyengetem, és ugyancsak beolajozom. Az előmelegített forró sütőbe tolva, közepesen erős lángon 40-45 percig sütöm. Deszkára borítva lehúzom róla az alufóliát, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.


TONHAL HAGYMABUNDÁBAN

40 dkg fagyasztott tonhal (vagy egyéb szálka nélküli tengeri hal) 1 citrom leve és reszelt héja 2 tojás 1 dl sör 3-4 evőkanál liszt 1 nagy fej vöröshagyma 1 csokor petrezselyemzöld 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér 1 teáskanál só késhegynyi törött fekete bors olaj a sütéshez A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd ujjnyi csíkokra vágom. Megsózom, és lisztbe mártva félreteszem. A tojást habosra verem a sörrel és a citromlével. Citromhéjjal, gyömbérrel, borssal, sóval fűszerezem, ezután 2 evőkanál olajat, a fele vágott petrezselymet és a megtisztított, lereszelt hagymát is hozzákeverem. Végül annyi lisztet teszek bele, hogy a szokásos palacsintatésztánál kissé sűrűbb legyen. Háromujjnyi olajat forrósítok. A lisztes halcsíkokat egyenként belemártogatom a tésztába, és beleeresztem a forró olajba. Mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm, majd papírtörülközőn leitatom róla a felesleges olajat. Citromkarikákkal és a megmaradt, rászórt petrezselyemzölddel, tartármártással és rizibizivel tálalom.


HAGYMÁS-TEJFÖLÖS CSIRKEMÁJ

50 dkg csirkemáj (szív nélkül) 50 dkg vöröshagyma 10 dkg húsos füstölt szalonna 2 dl tejföl 1 teáskanál majoránna 1 mokkáskanál törött fekete bors ízlés szerint kevés só A májdarabokat megmosom, lecsöpögtetem, majd vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát megtisztítom, és lehetőleg ugyanolyan vékonyra karikázom, mint amilyen a csirkemáj. A füstölt szalonnát is egészen vékonyka csíkokra aprítom, és egy nagy serpenyőben a zsírját kiolvasztom, miközben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A kisült zsír felét átöntöm egy másik serpenyőbe. A nagy serpenyőbe beleszórom a hagymát, kissé megsózom, majd fedő alatt üvegesre párolom. A másik serpenyőben a felforrósított olajra rakom a májcsíkokat, és folytonosan kevergetve éppen csak addig pirítom, amíg az egész megfehéredik. Rászórom a majoránnát és a törött borsot, majd jól összekeverem, és befedve, azonnal lehúzom a tűzről. A fűszeres májat hozzáteszem a hagymához, ezután a tejfölt is beleöntve, óvatosan átforgatom. Azonnal kínálom. Ha nagyétkű a család, sós vízben főtt burgonyát is teszek mellé. (Sertésmájból vagy egyéb szárnyasmájból is elkészíthető.)


FOKHAGYMÁS-DIÓS CSIRKE

1 csirke 2 tojás 4 evőkanál liszt 10 dkg darált dió 4 gerezd lédús, kora nyári fokhagyma ízlés szerint só olaj a sütéshez petrezselyem csokor a tálaláshoz A letisztított, megmosott, szárazra törölt csirkét darabjaira vágom. (A combokat a forgóknál kettőbe, a mellet hosszában ugyancsak kettőbe, majd keresztben ismét kettőbe vágom. A hátát és a szárnyvégeket az aprólékhoz teszem, amelyből zöldséggel levest főzök.) A húsok mindkét oldalát megsózom. A tojást habosra felverem, és a zúzott fokhagymával ízesítem. A csirkedarabokat először lisztbe mártom, ezután a fokhagymás tojásban megforgatva, azonnal a darált dióba hempergetem. Legalább 3 ujjnyi olajat forrósítok, amelyben mindkét oldalán szép piros-ropogósra megsütöm a húsdarabokat. Az olajból kivéve jól lecsöpögtetem, és melegített tálra teszem. A megmosott és leitatott petrezselyemcsokrot lisztbe mártom, és az olajban hirtelen megsütöm. A sült csirkedarabokat a ropogós petrezselyemmel díszítve tálalom. Bármilyen köret jó hozzá, de a legjobb, ha valamilyen friss salátát és szalmakrumplit kínálunk hozzá.


CSIRKE HAGYMÁBAN

1 darabjaira vágott csirke 1 kg vöröshagyma 4 dl tejföl 1 tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa 4 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olaj ízlés szerint só és törött fekete bors A darabokra vágott csirkét mindkét oldalán megsózom. Egy akkora tepsit készítek elő, amekkorába egymás mellett elférnek. A tepsit kiolajozom, majd zsemlemorzsával beszórom. A megtisztított és karikákra vágott hagyma felével beterítem. Egymás mellé fektetem a húsdarabokat, amit ugyancsak betakarok hagymakarikákkal. A tejfölben elkeverem a tojást, a zúzott fokhagymát, 1 evőkanálnyi olajat, és megsózom, megborsozom. Ezzel az öntettel lelocsolom a hagymát, amire zsemlemorzsát szórok. A tepsit alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Közepes lángon körülbelül 1 órán keresztül párolom az ételt, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom.


LUCULLUSZI TÖLTÖTT

BURGONYA 8 egyforma nagyságú burgonya 1 kis doboz sprotnipástétom (vagy 1 doboz sprotni) 2 szelet sliced bacon (szeletelt császárhús) 1 kis fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 evőkanál tejföl 1 tojás 1 teáskanál citromlé 1 mokkáskanál reszelt citromhéj só és törött bors ízlés szerint A burgonyákat alaposan megmosom, és héjastól puhára főzöm. Meghámozom, és a belsejüket óvatosan kivájom. A kivájt burgonyaforgácsot apróra metélem, összekeverem egy tojással és a tejföllel, valamint hozzáadom a halpástétomot (vagy a villával összetört sprotnit), a nagyon finomra vágott vagy megreszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután megborsozom, majd a citromlével és a reszelt citromhéjjal ízesítem. A kivájt főtt burgonyák belsejét kevés sóval bedörzsölöm, ezután a krémet beletöltöm. A tetejét jól megpúpozom. A szalonnaszeleteket négybe vágom, és mindegyik töltött burgonya tetejére ráteszek egy-egy darabkát. A megtöltött burgonyákat tepsibe vagy sütőlemezre rakom, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a szalonnából ropogós pörc lesz.


GOMBAFEJEK FOKHAGYMÁS KARFIOLLAL

8 nagy sampinyon gombafej 20 dkg tisztított karfiol 2 dkg margarin 2 dl tej 1 evőkanál liszt 1 evőkanál reszelt sajt 4 gerezd lédús fokhagyma 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors késhegynyi reszelt szerecsendió A megmosott és lecsöpögtetett gombafejeket előmelegített grillsütőben (vagy gázsütőben) pár percig elősütöm. Közben a karfiolt apró rózsáira szedem, és kevés sós, forrásban lévő vízben 5 percig forralom, ezután leszűröm. A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a felforrósított tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítem, végül a reszelt sajtot, a főtt karfiolt és a nyers tojást is belekeverem. A gombák üregét jól megpúpozva beletöltöm a karfiolos mártást, és a töltött gombafejeket tűzálló tálra rakom. Előmelegített forró sütőben addig pirítom, amíg a színe szép világosbarna lesz. (A gombák tönkjéből finom leves vagy mártás főzhető.)


GOMBÁS HAGYMAPAPRIKÁS

50 dkg vöröshagyma 25 dkg gomba 25 dkg zöldpaprika 2 db paradicsom 10 dkg füstölt szalonna 2 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál piros fűszerpaprika 1 csokor petrezselyemzöld 1 csokor kapor ízlés szerint só és törött fekete bors A vöröshagymát megtisztítom és vékony karikákra vágom. A gombát tisztítás után ugyancsak vékony szeletekre metélem. A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, és karikákra vágom. A paradicsomot felszeletelem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdosom, zsírját kiolvasztom, majd ráteszem a hagymát. Fedetlenül pirítom egy-két percig, ezután hozzáadom a gombát és a zöldpaprikát. Megsózom, megborsozom, és fedő alatt puhára párolom. Ha már zsírjára sült, a tűzről félrehúzom, és belekeverem a pirospaprikát valamint a zúzott fokhagymát. A tűzre visszatéve ráöntök egy evőkanál vizet, és összeforralom. Végül beleteszem a felszeletelt paradicsomot, és már csak annyi ideig forralom, amíg a paradicsom összeroskad, de még nem engedi ki a levét. Belekeverem a tejfölt és friss kenyérrel tálalom.


GOMBÁS-FOKHAGYMÁS ÚJBURGONYA

80 dkg újburgonya 20 dkg gomba 10 dkg reszelt füstölt sajt 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon) 2 dl tejföl 1 fej egészen friss, kora nyári lédús fokhagyma (nem tévedés!) 1 csokor petrezselyemzöld só, törött bors ízlés szerint Közepes nagyságú tepsit előkészítek. A megmosott és sós vízben ledörzsölt (hámozatlan) újburgonyát elterítem benne, és megsózom. A császárhúst nagyon vékony csíkokra vágom, zsírját kiolvasztom, és a pörcöt leszűröm. A visszamaradt zsírban megfuttatom a megtisztított, és gerezdekre szedett (nem zúzom össze!) fokhagymát, és azonnal ki is szedem a serpenyőből. Helyére rakom a közben megtisztított, és vastagabb szeletekre vágott gombát. Megsózom, megborsozom, és a finomra vágott petrezselyemzöld felét rászórom. Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára pirítom. A pirított gombát egyenletesen elosztom a burgonyán, ezután ugyancsak elosztom a fokhagymagerezdeket, majd rászórom a reszelt sajtot és a szalonnapörcöt. A tejfölben elkeverem a megmaradt petrezselyemzöldet, és rálocsolom a sajtra. Befedve betolom az előmelegített sütőbe, és közepes lángon 35-40 percig párolom.


GYÖNGYHAGYMA OLASZ

MÓDRA 80 dkg gyöngyhagyma 2 dl száraz vörösbor 1 kis doboz paradicsompüré 5 dkg vaj vagy margarin 3 gerezd fokhagyma 1 teáskanál kakukkfű 1 teáskanál rozmaring 1 teáskanál bazsalikom 1/2 mokkáskanál törött fekete bors ízlés szerint só csipetnyi porcukor A hagymát megtisztítom. Lábasba rakom, és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Felforralom, 2 percig főzöm, majd a bort is ráöntöm. Megsózom, és az újraforrástól számítva további 5 percig főzöm. A hagymát leszűröm, a levét félreteszem. Közben a vajon megpirítom a paradicsompürét, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, és éppen csak megfuttatom rajta, máris felöntöm a hagyma boros főzőlevével. Simára keverem, beleszórom az összes fűszert, és legalább fél óráig főzöm fedetlenül. Mire elkészül, sűrű, rövid, mártásszerű lének kell maradnia alatta. Fedő alatt hagyom kihűlni. Melegen is, hidegen is fogyasztható, előbbi hús mellé köret gyanánt, utóbbi magában, salátaként, vagy hideg hús mellé.


HAGYMAPUFFANCS 50 dkg vöröshagyma 2 tojás 15-20 dkg liszt 1 dl tej 1 teáskanál vegeta 1 púpozott mokkáskanál sütőpor 1 mokkáskanál törött fehér bors 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág kevés só olaj a sütéshez A tojást habosra verem a tejjel, majd belekeverem a lisztet, a sütőport és a fűszereket. Két evőkanálnyi olajat is beledolgozok, és 15 percig hagyom állni. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom. A lisztes masszához hozzáadom a hagymát, és jól összekeverem. Bő olajat forrósítok egy magas falú edényben. Két teáskanál segítségével a hagymás masszát apránként beleszaggatom az olajba (egyszerre csak kevés puffancs süthető, mert az olajba engedett kis tésztahalom a sülés folyamán a duplájára növekszik), és piros-ropogósra sütöm előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát. A felesleges olajat lecsöpögtetem a puffancsokról, és salátával vagy tartármártással tálalom.


DUPLA NATÚR LECSÓ

1 kg vöröshagyma 1 kg zöldpaprika 40 dkg paradicsom 10 dkg füstölt szalonna 4 gerezd fokhagyma 1 evőkanál piros fűszerpaprika ízlés szerint 1-2 csipetnyi porcukor és só A vöröshagymát megtisztítom és vékony szeletekre vágom. A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, és felszeletelem. A paradicsomot is szeletekre vágom. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra metélem, zsírját kiolvasztom. A pörcöt kiveszem az edényből, és a visszamaradt zsíron megpirítok 25 dkg-nyi hagymát. Ha a hagyma már üveges, ráteszek 25 dkg zöldpaprikát, megsózom, és fedő alatt ugyancsak üvegesre párolom. Ezután a tűzről lehúzom, belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal ráteszem az összes paradicsomot. Fedő alatt addig főzöm, amíg a paradicsom egészen összeesik. Ezután zsírjára sütöm, és szitán átpasszírozom. A sűrű pépet másik edénybe öntöm és felforralom. Hozzáadom az összes többi hagymát, ezt fedő alatt üvegesre párolom, majd hozzáadom a megmaradt zöldpaprikát. Ha szükséges, meg is sózom, végül belekeverem a zúzott fokhagymát és nagyon kevés cukorral fűszerezem. Az így készült lecsó kissé munkaigényes, viszont az íze fenséges!


MAGYAROS HAGYMATOKÁNY

1 kg vöröshagyma 10 dkg húsos füstölt szalonna vagy sliced bacon (szeletelt császárhús) 2 dl tejföl 1 evőkanál piros fűszerpaprika 1 evőkanál liszt 1 teáskanál só 1 mokkáskanál törött fehér bors 1 mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág A vöröshagymát megtisztítom és felszeletelem. A füstölt szalonnát egészen apróra metélem, és a zsírját egy serpenyőben kiolvasztva, ráteszem a hagymaszeleteket. Megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendióvirággal, majd fedő alatt, üvegesre párolom. A tűzről lehúzva rászórom a pirospaprikát, és jól összekeverem. A tűzre visszatéve, nagyon kis lángon 1-2 percig forralom tovább. Közben a lisztet a tejföllel és fél dl vízzel együtt simára keverem, végül belecsorgatom a paprikás hagymába. Folyamatosan kevergetve kiforralom. Sós vízben főtt burgonya vagy párolt rizs, esetleg tarhonya illik hozzá.


RIZSES TÖLTÖTT HAGYMA

8 szép, nagy fej vöröshagyma 25 dkg rizs 3 dl tejföl 8 dkg vaj vagy margarin 1 tojás 3 húsleveskocka 3 gerezd fokhagyma 1 teáskanál currypor 1 mokkáskanál törött fehér bors kevés só A rizst átválogatom, és többször váltott vízben, szűrőbe téve addig mosom, amíg a keményítő mind kiázik belőle. Ezután 5 dkg vajon, folyamatosan kevergetve, üvegesre pirítom. Térfogatához képest kétszeres mennyiségű forró vízzel feltöltöm, beleteszem a húsleveskockákat, a curryport és a borsot. Fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. Közben a hagymákat töltésre előkészítem, vagyis kivájom (lásd a "Hússal töltött hagyma" receptjét). A töltelékhez a megmaradt vajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, hozzákeverek 6 evőkanálnyi párolt rizst, 1 evőkanál tejfölt és a tojást, valamint belekeverem a kivájt, apróra vágott hagymát. A tölteléket beletöltöm a hagymákba. Kisebb tepsiben egyenletesen elterítem a párolt rizst, és sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a töltött hagymákat. A megmaradt tejföllel lelocsolom . Alufóliát borítok rá, és a sütőbe tolom. 25 percig párolom.


GOMBÁVAL TÖLTÖTT HAGYMA

12 db közepes fej vöröshagyma 25 dkg gomba 1 csokor petrezselyemzöld 3 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olaj 1 tojás 2-3 evőkanál zsemlemorzsa 5 dkg reszelt sajt só és törött fekete bors ízlés szerint A hagymákat az előzőek szerint töltésre előkészítem. A kivájt hagymaforgácsot nagyon apróra metélem, és 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítom, majd megsózom. Beleteszem a megtisztított és finomra vágott gombát, valamint a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyom kihűlni, ezután belekeverem a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy tölteléket kapjak. A hagymákba beletöltöm a gombás masszát. Kis tepsibe fektetem a megtöltött hagymákat, és meghintem a reszelt sajttal. Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 20 percig közepes lángon párolom, ezután a fedelét levéve, annyi ideig pirítom tovább, amíg a sajt világos marad. (Az égett sajttól keserűvé válhat.)


PÓRÉHAGYMA SONKÁS BUNDÁBAN

4 szál póréhagyma fehér része 10 dkg főtt sonka 2 tojás 3-4 evőkanál finomliszt 1 dl tej 1 kis fej vöröshagyma 1 teáskanál mustár 1 evőkanál olaj 1 mokkáskanál sütőpor 1/2 mokkáskanál törött bors ízlés szerint só olaj a sütéshez A póréhagymát megtisztítom, és háromcentis darabokra vágom, majd kevés lisztben megmártva, félreteszem. A "bundához" a tojásokat habosra verem a tejjel és annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásosnál kissé hígabb palacsintatészta legyen belőle. Ezután belecsorgatom az olajat és a mustárt, majd sóval, borssal, valamint a megtisztított és lereszelt vöröshagymával ízesítem. A sonkát vagy ledarálom, vagy aprítógépben pépesre zúzom, és ugyancsak hozzákeverem a palacsintamasszához. Végül a sütőport is belekeverem. Bő olajat forrósítok. A lisztes hagymadarabokat egymás után megmártom a sonkás masszában, majd a forró olajba rakom. Kis lángon, lassan sütöm, hogy a hagyma belseje is átpárolódjon. A felesleges olajat leitatva, meleg tálra teszem, és azonnal kínálom. (A megmaradt sonkás masszát teáskanállal adagolva beleteszem az olajba, és mindkét oldalát megsütve, a hagyma mellé tálalom.) Tartármártással finom.


PÁROLT PÓRÉHAGYMA ROKFORTMÁRTÁSSAL

4 szál póréhagyma fehér része 5 dkg vaj 2 evőkanál finomliszt 4 dl tej 2 dl tejföl 5 dkg reszelt rokfort 2 gerezd fokhagyma 1 késhegynyi őrölt szerecsendió ízlés szerint só és törött fehér bors A megtisztított fehér póréhagymát szálanként 4 darabra vágom, és serpenyőbe rakom. 1 dkg vajon, fedő alatt, kis lángon, a hagymadarabok gyakori forgatása közben megpárolom. Amíg a hagyma párolódik, elkészítem a sajtmártást: a megmaradt vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejet ráöntöm, és folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrűre főzöm. Ezután hozzákeverem a tejfölt és a reszelt rokfortot. (Aki nem szereti a csípős ízű rokfortot, készítheti a kevésbé illatos trappista- vagy ementáli sajttal is.) Végül a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval megfűszerezem. A mártást tálalásig melegen tartom. Hogy ne bőrösödjön meg a teteje, vagy egy darabka vajat borsónyi adagokban rámorzsolok, és fedő alatt hagyom állni, vagy vaj nélkül időnként megkeverem.


TEJFÖLÖS-MORZSÁS HAGYMA

80 dkg apró fejű hagyma 10 dkg zsemlemorzsa 10 dkg vaj vagy margarin 4 dl tejföl 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág ízlés szerint só A hagymákat megtisztítom. Nagy serpenyőbe szórom, megsózom, és 3 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Közben a megmaradt vajat kisebb serpenyőben felolvasztom, rászórom a zsemlemorzsát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve világosra pirítom. Ezután beleöntöm a tejfölt és meghintem a szerecsendióvirággal. A párolt hagymát lapos tűzálló tálra vagy tepsire terítem, és a tetejére rákenem a tejfölös morzsát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és csak annyi ideig pirítom, amíg a tejfölös morzsa szép pirosra sül a tetején. (Ha a hagyma nagy, vastagabb szeletekre vágom. Gyöngyhagymából is nagyon jó, csak kissé sokáig tart a hagyma tisztítása.)


TOJÁSOS-HAGYMÁS GALUSKA

25 dkg korpás liszt 20 dkg finomliszt 1 nagy fej vöröshagyma 3 tojás 5 dkg reszelt karaván sajt 2 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma 5 evőkanál olaj 1 teáskanál só 1 tojást habosra felverek 1 dl vízzel és 3 evőkanál olajjal. Belekeverem a sót, majd hozzáadom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát. A kétféle lisztet összekeverem, és a hagymás-tojásos léhez apránként hozzáadom. Annyi vizet öntök még hozzá, hogy a szokásos galuskatészta legyen. Legalább 4 liternyi vizet forralok, megsózom, és belecsorgatok egy evőkanálnyi olajat. Hagyományos módon beleszaggatom a galuskát, és meleg vízzel le is öblítem. Közben egy tálban habosra keverem a többi tojást a tejföllel. Jó nagy serpenyőbe öntöm a megmaradt olajat, és megforrósítom. A leszűrt galuskát ráöntöm, és erős lángon addig kevergetem, amíg az jól felforrósodik. A tejfölös tojást rácsorgatom és folytonosan kevergetem. Addig pirítom, amíg a tojás kissé megkocsonyásodik a galuskán, de ügyelek arra, hogy ne szárítsam ki. Ezután még tűzforrón rászórom a reszelt sajtot, és gyorsan átkeverve, azonnal tálalom. Paradicsomsalátával a legjobb.


HAGYMAPUDING

50 dkg vöröshagyma 3 dl tejföl 2 evőkanál finomliszt 6 dkg vaj 3 tojás 2 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma só és törött bors ízlés szerint a tepsihez vaj és zsemlemorzsa A megtisztított vöröshagymát apróra összevágom. Serpenyőbe téve megsózom, és 2 dkg vajon, kis lángon, fedő alatt üvegesre párolom. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd turmixgépben, fél dl vízzel pürévé pépesítem. A hagymapürét félreteszem. 4 dkg vajat habzásig hevítek a liszttel, és a forró tejjel felöntöm, majd kevergetve sűrűre főzöm. A fehér mártásba beleszórom a zúzott fokhagymát, majd megsózom, megborsozom. Hozzáadom a hagymapürét. Ha már egészen kihűlt, a tojások sárgájávaljól kikeverem, végül óvatosan beleforgatom a fehérjéből vert kemény habot. Vagy egy nagy pudingformát, vagy 4 kicsit a megmaradt vajjal kikenek, és a zsemlemorzsával behintve, belesimítom a hagymás masszát. A sütőt előmelegítem, és két ujjnyi vízzel telt tepsibe állítom a megtöltött formát. Legalább 1 órán keresztül gőzölöm. Ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából, készen van. Tálra borítom, és frissen vágott hagymazölddel vagy snidlinggel meghintve, gombamártással tálalom.


TAVASZI HAGYMÁS TARHONYA

25 dkg tarhonya 20 dkg főtt füstölt sonka 25 dkg kifejtett zöldborsó 1/2 doboz konzerv csemege kukorica 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt 3 evőkanál olaj 1 teáskanál piros fűszerpaprika 1 tyúkhúsleves-kocka 1/2 mokkáskanál törött fekete bors ízlés szerint só A hagymát megtisztítom és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát két ujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagylyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagymazölddel meghintve, salátával kínálom.


HAGYMÁS-PARADICSOMOS RIZS

25 dkg gyöngyhagyma (vagy dughagyma) 20 dkg rizs 1 kg paradicsom 10 dkg húsos füstölt szalonna 1 csokor zellerzöld 4 gerezd fokhagyma 2 tyúkhúsleves-kocka 1 teáskanál currypor 1/2 mokkáskanál törött fehér bors ízlés szerint só a tepsihez 2 evőkanál olaj A rizst váltott vízben addig mosom, amíg az összes keményítő kiázik belőle. Ezután lecsöpögtetem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd rászórom a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. 4 dl forró vizet ráöntök, és beleteszem a húsleveskockákat. Beleszórom a curryt, a borsot és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott zellerzöldet. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. (A rizs ekkorra még csak félpuha.) Közben megtisztítom a hagymát, és forrásban lévő vízben 3 percig előfőzöm, majd leszűröm. A paradicsomokat is belemártom a forró vízbe, és a héjukat leszedve, karikákra vágom. Kisebb tepsit kiolajozok és beleterítem a rizs egyharmadát. Erre szórom az egyharmadnyi hagymát, majd ráfektetem a paradicsomkarikák egyharmadát. Ismét rizzsel rétegezem, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére paradicsom kerüljön. A tepsit befedem, és az előmelegített forró sütőben 30 percig párolom.


HAGYMÁS-OLÍVÁS PADLIZSÁN

2 hosszúkás, vékony padlizsán 2 fej vöröshagyma 10 dkg fekete olívabogyó 5 evőkanál paradicsompüré 1 dl vörös bor 4 evőkanál olaj 4 gerezd fokhagyma 1 csokor snidling só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint A padlizsánt megmosom, szárát és kocsányát levágom, majd 1 cm nagyságú kockákra darabolom. A megtisztított vöröshagymát is ugyanúgy felkockázom. Az olajat nagy serpenyőbe öntöm és felforrósítom, majd a hagymakockákat rátéve, néhány percig kevergetem. Ezután a padlizsánkockákat ráteszem és barnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A meghámozott és fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát valamint a padlizsánpürét is hozzáadom. A bort ráöntöm, megsózom, megborsozom, és fedő alatt 10 percig kis lángon párolom. A tűzről lehúzva végül belekeverem a finomra metélt snidlinget is. Melegen párolt rizzsel vagy körettésztával nagyon jó, de magában, néhány szeletke pirított kenyérrel is kitűnő vacsoraétel. Hidegen salátaként fogyasztható hideg sült mellé.


RIZSES-KUKORICÁS HAGYMA

20 dkg rizs 1 kis doboz konzerv csemege kukorica 3 csokor zöldhagyma 1 csokor snidling 2 tyúkhúsleves-kocka 4 evőkanál olaj 1/2 mokkáskanál törött fehér bors kevés só A rizst tésztaszűrőbe szórom, és addig folyatom rá a vizet, amíg az egészen tiszta marad, vagyis már nincs benne keményítő. Közben a zöldhagymát megtisztítom és egy centis karikákra vágom (zöldjével együtt). A lecsöpögtetett rizst az olajon üvegesre pirítom, majd felöntöm térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Beleteszem a húsleveskockákat és megborsozom. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levet magába szívja. Ha a rizs elkészült, hozzáöntöm a kukoricát (levével együtt) és ráteszem a hagymát. Villával óvatosan összekeverem, és ismét befedve, betolom az előmelegített, forró sütőbe. További 15 percig párolom, majd a sütőből kiveszem és befedve hagyom állni újabb 10 percig. Tálalás előtt ismét felkeverem, és meghintem a megmosott, finomra metélt snidlinggel.


ZABPELYHES SÜLT HAGYMA

50 dkg vöröshagyma 3 evőkanál zabpehely 3 dkg vaj vagy margarin 3 evőkanál liszt 3 1/2 dl tej 2 tojás 5 dkg reszelt sajt 1 csokor petrezselyemzöld 1 teáskanál só 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió ízlés szerint törött bors Megtisztítom és apróra vágom a hagymát. A petrezselyemzöldet megmosom és finomra vágom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A vajat kisebb serpenyőben felmelegítem, és rászórom a lisztet. Ha már habzik, ráöntöm a közben megmelegített tejet. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, és sóval, borssal ízesítem. Belekeverem a zabpelyhet, valamint a reszelt sajt felét, és hagyom, hogy kissé kihűljön. Ezután a masszához adom a tojássárgákat, a petrezselyemzöldet és a felvágott hagymát. Végül óvatosan beleforgatom a kemény tojáshabot. Egy kisebb, szögletes tepsit kevés olajjal kikenek, zsemlemorzsával behintem és a masszát belesimítom. A tetejét elegyengetem, és fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél kisebb lángon 25-30 percig sütöm. A tepsiből kiborítom, és még forrón meghintem a megmaradt reszelt sajttal.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 35
Tegnapi: 62
Heti: 97
Havi: 1 416
Össz.: 901 943

Látogatottság növelés
Oldal: FŐÉTELEK
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »