Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Burgonyás cipóban sült sertéscsülök

Hozzávalók: kb. 1,2 kg főtt füstölt sertéscsülök, 40 dk liszt, 12 dk főtt áttört burgonya, 2 dk élesztő, 0,5 deci tej, 1,5 - 2 deci tej, 0,5 deci olaj tepsi kikenéséhez: zsír A megfőtt csülköt kicsontozzuk és kihűtjük. A lisztet összegyúrjuk a tejben megfuttatott élesztővel, héjában főtt, még melegen áttört, de már kihűlt burgonyával és csipet sóval. Beledolgozzuk az olajat is, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen 45 -55 perc alatt duplájára kelesztjük, majd újnyi vastagságura kinyújtjuk. Annyi darabra vágjuk, ahány darab csülök van.(a csülköt feldarabolhatjuk.) Belecsomagoljuk a tésztába, és 35-40 percnyi pihentetés után zsírozott tepsibe téve 180 Celsius fokon megsütjük.( a cipó tetejét is lekenhetjük kevés olajjal.) Készíthetjük úgy is, hogy kizsírozott kuglófformába tesszük a töltött cipókat, itt pihentetjük, majd megsütjük. Salátákkal tálaljuk. Finom vendég váró .


Cipóban sült csülök 1.

Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi cukor. Elkészítés: A jól megmosott füstölt csülköt annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára főzzük, csontjáról lefejtjük és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepén felhalmozzuk a főtt csülköt, majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Melegen tálaljuk.


Cipóban sült csülök 2.

Hozzávalók: 1 db 80-90 dkg-os füstölt sertéscsülök, 3 db kemény tojás, 1 tojás sárgája, mustár A cipótésztához: 1/2 kg liszt, 20 g élesztő, 1 dl tej, 1 kockacukor, só A füstölt sertéscsülköt langyos vízben gondosan megmossuk, és bő vízben puhára főzzük, majd még melegen kicsontozzuk, és a csontok helyére beletesszük a megtisztított kemény tojásokat. Miközben a csülök fő, kelt tésztát (kenyértésztát) készítünk: a langyos tejben feloldjuk a kockacukrot, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban kidolgozzuk a lisztet az élesztővel - robotgéppel percek alatt dagaszthatunk -, a tál alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, a tetejét is meghintjük liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk, és a közepére tesszük a kihűlt, levétől alaposan lecsurgatott, tojással töltött csülköt, melynek tetejét vékonyan megkenjük csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a tésztát. További fél óráig pihentetjük, aztán előmelegített sütőben pirosra sütjük. Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával. Melegen tálaljuk, de hidegen is kiváló. Ecetes torma, ecetes savanyúság vagy vegyes zöldsaláta illik hozzá.


Cipóban sült csülök 3.

15 dkg lisztből, 1 főtt, áttört burgonyából, 1 tojássárgájából, 2 dkg langyos tejben futtatott élesztőből, sóból, kis tejből kemény tésztát dagasztva 2 órát kelesztjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtva bebundázunk vele egy kb. 50 dkg-os főtt csülköt. Tetejét tojássárgájával kenve forró sütőben megsütjük. Párolt vagy savanyú káposztát (amit a sütőben kis zsiradékkal felforrósítunk, vagy kissé megpirítunk) adhatunk mellé.


Cipóban sült csülök 4.

Hozzávalók: 1 db füstölt csülök. Tésztához: 350 g liszt, 50 g burgonya, 20 g élesztő, 1,5 dl tej, csipet kömény, só A csülköt főzzük meg a húsvéti sonka főzésénél elfogadott intelmek szerint, majd ha kihűlt, csontozzuk ki, és esztétikusan 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk fel. Enyhén borsozzuk meg, és hintsük meg liszttel. Most már elő van készítve a csülökhús. Régi időkben főzés, csontozás nélkül csomagolták kenyértésztába a csülköt. Igaz, így kissé kemény maradt a csülök, vagy a sonka, persze csak akkor, ha kemencében nem sütötték elő. Akárhogy is, mindig remek ajándékul szolgált a komámuramnak. Készítsük el a kenyértésztát, egy kis csalafintasággal. A fellangyosított lisztben fészket készítünk. A langyos tejjel elkevert élesztőt a lisztfészekbe öntjük, kis liszttel lágy kovászt keverünk. Ha a kovász felfut, duplájára dagad, az áttört főtt burgonyát, köményt, és a lisztre szórt sóval együtt középkeménységű tésztává gyúrjuk. Hogy mi más ebben a kenyértésztában? Az, hogy víz helyett tejet tettünk bele, no meg a főtt burgonya és a kömény használata sem mindennapos. Így azonban még finomabb lesz a cipó. A letakart tésztát, ha duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, átgyúrjuk. Enyhén ellapítjuk, és a közepére helyezzük a kockára vágott, fűszerezett, enyhén lisztes főtt csülökhúst. A tészta széleivel betakarjuk, és cipóvá formáljuk, virgoljuk. Egy kizsírozott, kilisztezett kuglófformába tesszük, újból megkelesztjük, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Ha szép pirosra sült, enyhén vizes ecsettel a felületét lekenjük. 10 perces pihentetés után rácsra borítjuk, és konyharuhával letakarva tartjuk. Így a kérge kissé felpuhul. Ápolják étkezési hagyományainkat, és régi szokások szerint fogyasszák a cipóban sült csülköt.


Cipóban sült füstölt csülök 1.

Hozzávalók: 1-1,2 kg füstölt sertés csülök, 3 db kemény tojás, 1 nyers tojássárgája, mustár. A cipótésztához: fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kockacukor és pici só. A füstölt sertés csülköt alaposan megmossuk, és bő vízben puhára főzzük. Ha kuktában főzzük cirka 1-1 óra 20 perc alatt meg van. Melegen kicsontozzuk, és a csontok helyére helyezzük a megtisztított három, kemény tojást. Míg fő a csülkünk elkészítjük a kelt tésztát (kenyértésztát), az alábbiak szerint. Langyos tejben feloldjuk a kockacukrot, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban kidolgozzuk a lisztet az élesztővel, lehetőség szerint robotgéppel. Végül a tál alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, s a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk, és a közepére tesszük a kihűlt, levétől alaposan lecsurgatott, tojásokkal megtöltött csülköt, melynek tetejét vékonyan megkenjük a csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a tésztát. További fél órát pihentetjük, azután előmelegített sütőben, közepes lángon, pirosra sütjük (kb. 40 perc). Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával. Melegen tálaljuk, de hidegen is kitűnő. Ecetes torma, ecetes savanyúság illik hozzá.


Cipóban sült füstölt csülök 2.

Hozzávalók A tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 dl olaj, 1 kg-os füstölt csülök A töltelékhez: 1 nagy vöröshagyma, 20 dkg champion gomba, 10 dkg füstölt sonka, 20 dkg füstölt szalonna (begöngyöléshez), 1 mk őrölt bors, 1 mk őrölt gyömbér, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 db nyers tojás, 1 egész tojás a bekenéshez. Elkészítése: Lisztből, vajból, élesztőből, sóval, langyos tejjel közepes keménységű tésztát késztünk. Míg előkészítjük a húst, a tésztát meleg helyen kelesztjük. Az olajat felforrósítjuk, a hús minden oldalát elősütjük, levével locsolva. Hagymát, gombát, sonkát apróra vágjuk, és a hús zsiradékján megpároljuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojást. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, a húsnak megfelelően. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a felét ráterítjük a tésztára. A csülköt kicsontozzuk, és két szeletre vágjuk, majd a tésztára helyezzük és rákenjük a tölteléket. Ráhelyezzük a másik szelet húst. (Mindkét szeletnek a bőrnélküli oldala legyen belül.) Tetejét beborítjuk a maradék szalonnával. Az egészet begöngyöljük a tésztába. Végeit alulra hajtjuk, hogy a szaft ne folyjon ki. Olvasztott vajjal kikent sütőedénybe helyezzük. Tetejét villával megszurkáljuk, egy felvert tojássárgával bekenjük 10 percig magas hőmérsékleten, majd kb. 1 órán át lassan sütjük. Hústűvel ellenőrizzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Dresszinges zöld salátával kínáljuk.


Cipóban sült sonka (csülök)

Régi magyar étel a cipóban sült sonka (csülök). Egy füstölt sertéscsülköt éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd másnap annyi friss vízzel öntjük le, hogy ellepje. Fedő alatt, kis lángon jó puhára főzzük. (Kuktában 45 perc.) Utána a csülköt kicsontozzuk, és a bőrt meg a zsírt is lebontjuk róla. Fél deci tejet mokkáskanálnyi cukorral meglangyosítunk, és két dkg élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Utána 15 deka finomliszttel, 15 deka rétesliszttel, egy nagy szem főtt, áttört burgonyával, egy kevés sóval meg egy tojássárgával összedolgozzuk, még annyi langyos tejet öntünk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. A végén 2-3 evőkanál olajat is beledagasztunk. Cipóban, letakarva a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag lappá nyújtjuk. A csülköt az egyik szélére fektetve a tésztát ráhajtjuk, a széleit összenyomkodjuk. Tepsire ültetjük, a tetejét tojással megkenjük, és közepesen meleg (180 fokos) sütőben szép pirosra sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.


Cipóban sült tarja

Hozzávalók: 40 dkg füstölt tarja, 45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi cukor A jól megmosott füstölt húst annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára főzzük. és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepére tesszük a főtt tarját, majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Azon melegében tálaljuk.


Cipóban sült vaddisznó comb

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 40 dkg vaddisznó comb,2 dl olaj , Töltelék: 1 nagy vöröshagyma, 20 dkg Champion gomba, 10 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt gyömbér, 2 dl tejföl, 2 tojás, 20 dkg füstölt szalonna, Lisztből, vajból, élesztőből, sóval, langyos tejjel közepes keménységű tésztát késztünk. Míg előkészítjük a húst, a tésztát meleg helyen kelesztjük Az olajat felforrósítjuk, a hús minden oldalát elősütjük, levével locsolva. Hagymát, gombát, sonkát apróra vágjuk, és a hús zsiradékján megpároljuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojás. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, a húsnak megfelelően. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a felét ráterítjük a tésztára. A combot két szeletre vágjuk. A tésztára helyezzük, rákenjük a tölteléket. Rá helyezzük a másik szelet húst. Mindkét szeletnek a frissen vágott fele legyen belül. Tetejét beborítjuk a maradék szalonnával. Az egészet begöngyöljük a tésztába. Végeit alulra hajtjuk, hogy a szaft ne folyjon ki. Olvasztott vajjal kikent sütőedénybe helyezzük. Tetejét villával megszurkáljuk, egy felvert tojássárgával bekenjük 10 percig magas hőmérsékleten, majd kb., 1 órán át lassan sütjük Hústűvel ellenőrizzük. kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Dresszinges zöld salátával kínáljuk.


Kenyérben sült fokhagymás csirkemáj

Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg kenyértészta, borsikafű, szurokfű, majoránna, só A csirkemájat egyforma nagy kockára vágjuk. A felhevített olajban vagy zsírban a vékonyra szelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, zúzott fokhagymával, borsikafűvel, szurokfűvel, majoránnával fűszerezzük, és enyhén megsózzuk. Amikor a máj kissé megpirult, de belseje még nem párolódott teljesen készre, a tűzről levesszük és kihűtjük. Az elkészített kenyértészta közepébe halmozzuk, és a cipót úgy formáljuk meg, hogy a máj a közepében sülhessen készre. Az így megformált töltött cipót a forró kemencébe vetjük, és ropogós pirosra sütjük.


Kenyérben sült sertéscsülök

Hozzávalók: 1 nagy hátsó sertéscsülök, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, néhány szem feketebors, 3 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 50 dkg liszt, 1 tk. só, 7 dl víz Előkészítés: A csülköt előző este beáztatjuk. Másnap a levét leöntjük, és bő vízben feltesszük főni. A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülökhöz adjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük a babérlevéllel és néhány szem fekete borssal együtt. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontjáról könnyedén lefejthető. Kivesszük a levéből, lecsepegtetjük, kicsontozzuk, lehetőleg úgy, hogy minél jobban egészben maradjon. Alaposan kihűtjük. (Lehet az egész műveletet úgy végezni, hogy a teljes elkészítésig legyen egy napunk a hűtőben jól kihűteni a csülköt.) Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és pár kávéskanál lisztet, majd jól összekeverjük. Hozzáöntünk 4 dl langyos vizet, és elkeverjük. Langyos helyen 2 óráig kelni hagyjuk. Elkészítés: 1. A lisztet átszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a megkelt kovászt, 1 tk. sót és 3 dl langyos vizet. Az egészet jól kidagasztjuk, amíg a tészta szép fényes felületű lesz. Letakarva langyos helyen megint 2 óráig kelesztjük. 2. A tésztát egy kicsit átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. 3. Ráhelyezzük a csülköt, befedjük a tésztával úgy, hogy minden oldalára jusson. Összenyomkodjuk a széleit. 4. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk egy kicsit száradni, amíg a tojás megdermed. Langyos helyen hagyjuk kelni. 5. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütő 2. fokozat). A kenyeret villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben a gőz el tudjon távozni. Kb. 50 percig sütjük, amíg szép arany barna lesz. Melegen és hidegen is fogyasztható. Munka: kb. 50 perc Fogyasztható: kb. 3 óra múlva


Kenyérben sült sonka 1.

Hozzávalók: 70-80 dkg nyers füstölt sonka (vagy 1 nagy, nyers füstölt csülök), 30 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 2-3 dl tej, 3 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál só A füstölt sonkát előző este annyi hideg tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. Leitatva róla a tejet, annyi vízben, amennyi bőven ellepi, kis lángon majdnem puhára főzzük. Közben az elmorzsolt élesztőt, 1 dl langyos tejet és a cukrot simára keverjük, majd felfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet, az áttört burgonyát, a felfutott élesztőt, a sót és a tojássárgáját annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, mély lisztezett tálba tesszük, tetejére is szórunk kevés lisztet, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen (de nem a forró tűzhely mellett!) duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát sütőlemezre tesszük, és még fél órán keresztül kelesztjük, csak azután toljuk az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél erősebb lángon 30 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve további 30 percig. A sütés befejezése előtt 10 perccel a cipót megkenjük vízzel, ettől szép piros lesz. A megsült tésztát a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel. Cikkekre szeleteljük úgy, hogy a sonka mindenhová egyformán jusson. Tejszínes vagy tejfölös tormamártást kínáljunk hozzá.


Kenyérben sült sonka 2.

A sonkát kétujjnyi vastagon rozskenyértésztába burkoljuk, s a kemencében megsütjük. Csontjának csak a csülök felé eső részét vesszük ki, s a bőrét rajtahagyjuk. Olyan sonkát használunk hozzá, amelyen nem sok a szalonna, s amelynek a pácolása és füstölése nem túlságosan erős. Nemcsak hidegen, hanem melegen is igen jó. Ha egészben adjuk az asztalra, akkor “héjában”, azaz a kenyérrel együtt tesszük a tálra, ha részletekben, akkor “meghámozzuk”. A más alkalomra félretett részt mindig a kenyérben hagyjuk. Rozskenyértésztát a következő recept alapján készítünk: Egy fél tenyér nagyságú kovászból, 3-4 dkg élesztőből, 3 kg rozslisztből és megfelelő mennyiségű vízből lágy tésztát készítünk, és 4-5 óra hosszat kelesztjük. Akkor kb. 2 kg rozsliszttel, 12 dkg sóval és kellő vízzel bedagasztjuk, és erősen kidolgozzuk. 15-20 percig újra kelni hagyjuk, azután a sonkát kenyérformára bevonjuk a tésztával. Vízzel megkenve, forró kemencében megsütjük. Ugyanezt búzakenyérrel is elkészíthetjük. Az ízek, illatok - ellenkezőleg a főtt sonkával - teljes mértékben megmaradnak benne, nem főttek bele a vízbe, és nem mentek el a fazékból a felszálló gőzzel. A jó kenyér megőrizte őket, magába is szívott belőlük, különösen a levágott bőr alatt meghagyott vékony szalonnarétegből, de a lényegét meghagyta magának a sonkának! Ez a sonkás kenyér talán a legkitűnőbb szendvics, amit csak elképzelhet az ember, aki eddig csak főttet evett, bizony nem tudja, milyen finom dolog a kenyérben sült sonka.


Rozscipóban sült sonka 1 dl tejben futtassunk fel 5 dkg élesztőt. Tegyünk egy nagy tálba 1 kg rozslisztet, adjuk hozzá a kovászt, 1 tek. sót és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű kenyértésztát kapjuk. Tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére. Borítsuk ki egy lisztezett deszkára és nyújtsuk ki ovális formára. Tegyünk a közepére kb. 1 kg-os főtt sonkát, csomagoljuk be, fordítsuk meg és tegyük egy tepsibe. Kelesszük még legalább fél órát. Forró gőzös sütőben süssük 60-80 percet. Süthetjük cipó formában is, de ilyenkor természetesen osszuk kétfelé a tésztát, és a sonkát is.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 190
Tegnapi: 428
Heti: 1 680
Havi: 7 385
Össz.: 309 045

Látogatottság növelés
Oldal: Cipóban - kenyérben sült csülök, sonka
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2014 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

EladoDomain.NET támogatásával a HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: bogrács ételek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »