Barackos csirke (ausztrál)
Hozzávalók (4 sz.): 2 csirkemell, 6 dkg vaj, 2 hagyma, 1 ek kukoricaliszt, 45 dkg baracklekvár, 13 dkg szárított barack, 1 friss édes zöldpaprika, 1,2 dl tejföl, só, bors. A melleket csontozza ki, felezze el, a hagymát vágja apróra, a barackokat negyedelje, a paprikát vágja kis kockákra. Lábasban olvassza meg a vajat, rajta süsse a csirkét mindkét oldalon aranybarnára. Vegye ki, zsiradékán dinsztelje a hagymát üvegesre. A lekvárba keverje bele a kukoricalisztet, tegye a hagymára, kevergesse míg felforr. Vegye lejjebb a hőt, sózza-borsozza, tegye rá a szárított barackot és a csirkét. Fedő alatt párolja míg megpuhul, néha keverje meg. Tegye bele a paprikát, főzze még 5 percig, majd a hőről levéve keverje bele a tejfölt.
Becsinált csirke (ausztrál)
Hozzávalók: 1 csirke, 4 dkg vaj, 1 hagyma, 6 dkg liszt, 6 szem bors, 4 ek tejszín, 6 gomba, 5 dl csirkeleveslé, 2 ek vágott petrezselyemzöld, szárított fűszernövények. A csirkét vágja bontási darabokra, a gombát szeletelje. Tegye lábasba a csirkét, hozzá a levest, borsot, gombát és fűszernövényeket, párolja kis hőn 1-1 ˝ órát, míg megpuhul. Szűrje le a levet, hagyja kihűlni. Keverjen mártást a szűrt léből, olvasztott vajból és a lisztből, kevergetve forralja fel, hagyja forrni 3 percig. Hagyja hűlni kicsit, majd keverje bele a tejszínt. Tegye vissza bele a csirkét melegedni, de ne forralja. Olajon süsse a gombát 2-3 percig. Tálalja a csirkét mártással leöntve, gombával körítve, petrezselyemlevéllel megszórva.
Citromos csirke (ausztrál)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, comb és/vagy szárny, 1 kk paprikapor, 1 ek reszelt citromhéj, 3 ek szójaszósz, 3 ek olaj, 12 dkg margarin, 3 ek citromlé, liszt, só. A csirkét vágja adagokra, tegye tepsibe bőrrel felfelé, kenje meg, szórja be sóval és paprikával. Süsse közepes hőn 30 percig. Keverje össze a szójaszószt, citromlevet és héjat, öntse a csirkére, süsse még 30 percig.
Csirkekirály (ausztrál)
Hozzávalók: 1 csirke 1-1,3 kg, 2 dl tejszín, 1 friss paprika, 12 dkg gomba, 8 dkg vaj, 10 dkg mandula, 4 dl fehér mártás, 1 kk chilipor, 1,5 dl bor, 1 kk citromlé, 2 tojás sárgája, só, bors. A csirkét főzze vagy párolja meg, csontozza ki, a paprikát és gombát szeletelje, a mandulát darálja meg, a tojássárgát enyhén verje fel. Keverjen fehér mártást tej és csirkeleveslé egyenlő mennyiségéből, keverje bele a tejszínt, párolja kis hőn. A vajat olvassza fel, süsse rajta a gombát és paprikét 10 percig, keverve. Tegye hozzá a mártást, a csirkét, chiliport, bort és citromlevet, keverje bele a mandulát és párolja 5 percig. Végül a tojást dolgozza bele folyamatos keveréssel és még 1-2 percig párolja. Tálalásig tartsa kis hőn melegen.
Csirke mandulával (ausztrál)
Hozzávalók: 60 dkg csirkehús, 6 dl csirkeleveslé vagy víz, 10 dkg mandula, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2 ek olaj, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldbab. A csirkét fözze meg, vágja falatnyi darabokra, a mandulát hámozza meg, olajon pirítsa meg, vegye ki szűrőkanállal, hagyja kihűlni, majd darálja meg, a fokhagymát törje át, a zellert vagy petrezselymet szeletelje, a hagymát vágja finomra, a gombát szeletelje, a zöldbabot vágja 3 cm hosszra. Lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a fokhagymát, zellert vagy petrezselymet, hagymát és gombát kevergetve 3-4 percig. Öntse fel a húslevessel, tegye hozzá a csirkét, forralja fel, vegye lejjebb a hőt és párolja 3 percig, Szórja meg a darált mandulával.
Csirkeszelet (ausztrál)
Hozzávalók (személyenként): 1 csirkecomb, 1 tojás, 2 dl víz, prézli, tojás, 1 ek liszt, olaj, csipet bors, 1 ek aprított petrezselyem, paradicsomszeletek, csipet só. A combot vízben vagy levesben párolja puhára, vegye ki, vágódeszkán nehezékkel lapítva hagyja kihűlni. Forgassa sózott-borsozott lisztbe, majd felvert tojásba, végül prézlibe. Süsse aranybarnára, szárítsa le az olaját papírral. Petrezselyemzölddel megszórva tálalja, levét kukoricaliszttel besűrítve mártásként öntheti a húsra, vagy tegye tálkákba mártogatni.
Könnyű csirke (ausztrál)
Hozzávalók: csirke bármely része, 1 nagy hagyma, 3 csirkeleveskocka, kukoricaliszt, tej, olaj. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát apróra. Lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a csirkét aranybarnára. Vegye ki, olaján dinsztelje a hagymát üvegesre. Tegye vissza a csirkét, töltsön rá 4 cm vizet. Párolja fedve míg a hús megpuhul, ha kell, kevés vizet töltsön utána. Sűrítse be tejben elkevert kukoricaliszttel.
Legjobb csirke (ausztrál)
Hozzávalók: 1 kis csirke, 4 dkg liszt, 7 dl csirkeleveslé, 1 tojás sárgája, 1 kis hagyma, 1 ek tejszin, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 3 szem bors, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 4 dkg vaj. A csirkét vágja bontási darabokra, kis hőn párolja a babérral, fokhagymával és borssal fűszerezett levesben puhára (1-1 ˝ óra), vegye ki, tartsa melegen. Levét szűrje át, a vajjal és liszttel készítsen mártást belőle. A tojást és tejszínt együtt verje fel, lassan keverje hozzá a mártást. Tegye vissza a mártás edényébe, kis hőn melegítse fel, adja hozzá a citromlevet, majd öntse a húsra a mártást. Szórja meg az aprított petrezselyemzölddel.
Ördöghozta csirke (ausztrál)
Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,2 kg, 3 ek olaj, 2 nagy hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 1 ek reszelt citromhéj, 2,5 dl paradicsompép, 1 ek cukor, 1 kk mustár, 1 kk currypor, 2 ek ecet, 1 ek szójaszósz. A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát apróra, a fokhagymát törje át. Serpenyőben hevítsen olajat, süsse rajta a csirkét aranybarnára, szedje ki szűrőkanállal tepsibe. Olaján süsse a hagymát és fokhagymát üvegesre. Adja hozzá a citromlevet, héjat és a többi hozzávalót, fedje és forralja föl, öntse a csirkére. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn kb. 1 ˝ órát
Római csirke (ausztrál)
Hozzávalók: 1 csirke, 2 kis hagyma, 1 ek aprított petrezselyemlevél, pár csepp ecet, 1 babérlevél, 5 dl csirkeleveslé, 1 kk kakukkfű és majoranna, ˝ kk gyömbérpor, ˝ kk cukor, só bors, 4 dkg liszt, 3 dkg vaj vagy olaj, 20 dkg makaróni, pár olívabogyó, 1 kk édes paprikapor. A csirkét bőrözze le, vágja bontási darabokra, a hagymát apróra. Keverje össze a fűszernövényeket és a fűszereket, forgassa bele a csirkedarabokat. Serpenyőben hevítse a zsiradékot, süsse rajta a csirkét kb. 15 percig aranybarnára, szedje ki szűrőkanállal. Zsírján dinsztelje a hagymát üvegesre, adja hozzá az ecetet, paradicsomot, csirkét és levest, főzze kb. 1 ˝ órát. Tehet bele kevés cukrot és gyömbért is. Vegye ki a húst, a levet főzze míg mártássá sűrűsödik. Melegítse fel a húst, öntse rá a mártást. Főtt makarónit és kimagozott olívabogyót adjon hozzá.
Csirke aszpikban, salátával (ausztrál)
Hozzávalók: 2 ek csirkehús finomra aprítva, uborka vagy friss erős paprika vagy főtt zöldségek kis kockára vágva, 1,2 dl csirkeleveslé, 2-3 salátalevél, szeletelt paradicsom, Ľ kk só, petrezselyem, retek, zeller, erős paprikapor, 1 főtt tojás, 1 kk zselatin. A levesben oldja fel a zselatint, tegye bele a csirkét, sót és paprikaport, keverje el. Mielőtt megsilárdulna, öntsön mély tálba 1 cm réteget belőle. Mikor megdermedt, rakjon ki rá mintát a szeletelt tojás fehérjéből és sárgájából, az aprított főtt zöldfélékből. Folytassa a rétegrakást. Mikor az egész megszilárdult, fordítsa ki a tálból az előkészített salátalevél-szeletelt paradicsom ágyra. Körítse gyufányira vágott retekkel, zellerrel és petrezselyemlevéllel.
Csirkekocsonya formázva (ausztrál)
Hozzávalók: 1 csirke, 6 dl aszpik, 6 olívabogyó, 6 capribogyó (fekete olíva), 2 főtt tojás, 10 dkg főtt sonka, 6 dkg főtt füstölt nyelv, 1 friss erős paprika, petrezselyem, saláta. A csirkét főzze vagy párolja puhára, hagyja kihűlni, bőrözze le, csontozza ki, aprítsa finomra. Az aszpikból rakjon réteget süteményformába vagy mély tálba, rá mintát a tojásszeletekből (pl. virágot), olajbogyókból, aprított petrezselyemből és paprikából, majd réteget a csirkéből, aprított sonkából és szeletelt nyelvből. Tegyen rá aszpikot, majd folytassa a rétegrakást. Tegye hűtőbe míg megdermed. Fordítsa ki, körítsa salátával és aszpikkockákkal.
Csirkesaláta (ausztrál)
Hozzávalók: salátalevelek, petrezselyem, paradicsomszeletek, zeller, uborka, hagyma, csirkehús, sonka, majonéz. A csirkét főzze meg, bőrözze le, csontozza ki, vágja vékony szeletekre, a zöldféléket szeletelje vagy vágja gyufányi hasábokra, a sonkát kis négyzetekre. Egy tálba fektessen salátaleveleket, rá paradicsomot és egyéb zöldféléket, további salátaleveleket finomra aprítva. Tegye rá csirkeszeleteket és sonkát. Tetejét díszítse uborkaszeletekkel, formára vágott/rakott zellerrel, petrezselemzölddel. A majonézt külön tálalja.
Csirkés pite (ausztrál)
Hozzávalók: 20 dkg csirkehús, 12 dkg gomba, 2 dl zellerkrémleveslé, kelt tészta. A csirkét főzze meg, bőrözze le, csontozza ki, aprítsa finomra, a gombát is finomra. Keverje jól össze a csirkét, gombát és levest, töltse meg vele a tésztát. Kikent tepsiben, előmelegített sütőben süsse erős hőn (200 C°) 30 percig. Egyéb húsok is használhatók (birka, disznó); ideális maradék hús hasznosítására.
Pasepa Swann curryja (Fidzsi-szigeteki)
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 1 nagy hagyma, 3-6 gerezd fokhagyma, ˝- ˝ kk őrölt koriander és mustármag, 1-1 kk őrölt kömény és kurkuma, friss erős paprika ízlés szerint, 1 ek currypor, 1 ek aprított petrezselyemlevél, 2 krumpli, 2 ek joghurt, 1 sárgarépa. A csirkét kicsontozhatja de csonttal és bőrrel ízesebb, vágja 2-3 cm-es kockákra, a hagymát aprítsa, a fokhagymát törje át, sóval és kevés vízzel keverje vagy turmixolja sima péppé. Keverje hozzá az őrölt fűszereket és a finomra vágott paprikát (jobb ha turmixolja). Főzze vastag aljú edényben, közepes hőn, nem forralva, míg mártássá sűrűsödik Forgassa bele a húst, hogy jól bevonja mindenütt. Tegye bele a hagyma zömét is. Félig fedve főzze tovább, időnként keverve, szükség esetén kis vizet töltve alá, hogy le ne ragadjon. Jó, ha félidőben kicsit sózza-cukrozza, így jobban megpuhul. A krumplit és répát úgy tegye bele, hogy egyszerre főjőn meg a hússal. Végül keverje bele a joghurtot a hagyma maradék részével és a petrezselyemzölddel. Körítse főtt rizzsel, adhat mellé lángoskenyeret is. Megjegyzés: birka-, marha- vagy disznóhússal is készítik.
Sült csirkeszárny (Fidzsi-szigeteki)
Hozzávalók: 12 csirkeszárny, 5 ek szójaszósz, 5 ek bor, 32 dkg kókuszreszelék, 1 ek szezámolaj, 1 ek cukor, 1 ek aprított friss gyömbér, 1 leveskocka, 1 ek őrölt kardamom, 2 gerezd fokhagyma, 1-3 friss erős paprika. A szárnyvégeket vágja le. Az összes többi hozzávalóból keverjen pácot turmixban, pácolja benne a csirkét legalább 2 órát. Süsse grillen vagy roston, előbb erős, majd az első forgatás után közepes hőn, gyakran forgatva, minden forgatás után kenve a pácmaradékkal, míg a hús puha lesz, kívül pedig ropogós barna, de nem ég meg.
Hawaii csirke
Hozzávalók (6 sz.): 70 dkg csirkemell, 25 dkg ananász és kb. 1,2 dl leve, 4 ek szójaszósz, 3 zöldhagyma, 1 cm friss gyömbér, csipet paprikapor, 1 kivi. A mellet bőrözze le, csontozza ki, felezze, az ananászt vágja kockára, a zöldhagymát apróra, a gyömbért finomra vagy törje át, a kivit szeletelje. Az ananászlevet a szójaszósszal forralja fel erős hőn, tegye bele aa csirkét, ismét forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és fedve párolja kb. 10 percig, míg kifehéredik és megpuhul. Közben kis serpenyőben keverje össze az ananászt, kivit, zöldhagymát, gyömbért és paprikát, melegítse közepesnél alacsonyabb hőn kb. 3 percig, míg forró lesz. Tálaláskor vegye ki a csirkét levéből, kanalazza rá az ananászos-kivis feltétet.
Hawaii csirkesaláta
Hozzávalók (6 sz.): 3 csirkemell, 4 dl tejföl, 6 ek chutney, 1 ek currypor, 1 kk friss gyömbér, 3 ek kókuszreszelék, 3 sárgadinnye vagy papaya, 1 fej saláta (kihagyható). A melleket bőrözze le, csontozza ki, vízgőzön párolja puhára (fedett párolóedényben kb. 15 perc), majd aprítsa finomra. Keverje össze a tejfölt, chutneyt, curryport és áttört vagy finomra vágott gyömbért, majd keverje a csirkével és kókuszreszelékkel. Tegye hűtőszekrénybe. Vágja félbe a dinnyéket vagy papayát, magozza ki, kanalazzon bele csirkesalátát. Vagy: vágjon zöldsalátát finomra, erre tegye a csirkesalátát és a szeletelt dinnyét. Chutney: indiai eredetű fűszeres aprított gyümölcs-zöldség keverék, rengeteg változattal, a hús ízének kiemelésére. Alaptípus: savanykás gyümölcs (alma, körte, barack, szilva), friss gyömbér, mentalevél, petrezselyemlevél, őrölt fahéj, édes gyümölcs (mangó és/vagy kókusz) apróra vágva és keverve.Van erős változata is, friss paprikát beleaprítva vagy chiliporral szórva.
Kadun pika (Mariana-szigeteki)
Hozzávalók: 90 dkg csirkeszárny és/vagy alsócomb, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek tört szárított piros paprika, 7,5 dl szójaszósz, 2 ek tört bors, 1 ek szezámolaj. Tegyen mindent lábasba, közepes hőn forralja fel, majd vegye a hőt gyengébbre és párolja míg a hús megpuhul.
Kadun pika másképp (Mariana-szigeteki)
Hozzávalók: 1 nagy csirke kb. 2,2 kg, 6 ek fehérborecet, 8 ek szójaszósz, 1 fej fokhagyma, 1 hagykma, 20 kis friss erős paprika, bors. A csirkét vágja 2-3 cm-es kockákra (csonttal jobb). A fokhagymát törje át vagy vágja finomra, a hagymát és paprikát aprítsa fel. Tegye lábasba a csirkét, hagymát, fokhagymát, paprikát és borsot, töltsön alá kevés vizet, főzze kb. fél órát, míg megpuhul, időnként keverje meg. Félidöben adhat hozzá 2-3 dl kókusztejet.
Kelaguin monuk, csirke reszelt kókusszal (Mariana-szigeteki)
Hozzávalók: 1 csirke, 1 közepes kókusz bele reszelve (vagy 20 dkg kókuszreszelék áztatva), 1-2 citrom, 1 csomó zöldhagyma, 3 ek tört szárított piros paprika (erős és édes, ízlés szerint keverve), só, tortillák. A csirkét süsse meg grillen vagy sütőben, fűszer nélkül, hagyja kihűlni, majd bőrözze le, csontozza ki, vágja apróra. Tegye tálba, keverje hozzá az aprított zöldhagymát, kókuszt, citromlevet, paprikát és sót. Kóstolva hangolja össze az édes, sós és fanyar ízt, addig fűszerezze, míg harmónikusnsk találja. Jól keverje össze. Meleg tortillákba csavarva fogyasztják.
Tahiti csirke
Hozzávalók (személyenként): 1 csirkemell, 1 ek margarin vagy vaj, 1 kk friss reszelt vagy aprított gyömbér, 1 ek szójaszósz, 2 ek narancslé, olaj. A melleket bőrözze le, csontozza ki, vágja kb. 1 cm vékony szeletekre. Serpenyőben hevítsen olajat, süsse rajta a csirkeszeleteket aranybarnára. Keverje össze a narancslevet, szójaszószt, margarint és gyömbért, kenje meg vele a csirkét. Tegye tepsibe, süsse előmelegített sütőben, közepesnél gyengébb hőn (160 C°) 30-50 percig, néha forgassa és kenje a narancsos mázzal míg fényes bevonat sül rá.