Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Almában sült metélt barackhabbal

Hozzávalók: 20 dkg vékony metélt, 50 dkg savanykás reszelt alma, 4 tojás, 8-10 dkg cukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 15 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj (vagy margarin); a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa. A tésztát a szokásos módon megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen tartom. A tojásokat szétválasztom. A sárgákat fehéredésig keverem az olvasztott, de már nem folyékony vajjal, a cukorral és a fahéjjal. Ezután a reszelt almával összeforgatom. Az almás massza negyedrészét félreteszem, a többit összekeverem a főtt tésztával. Egy kisebb tepsit a vajjal kikenek, meghintem a zsemlemorzsával, majd az almás tésztát belesimítom. Előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm közepes lángon. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek, amibe apránként belekeverem a megmaradt almás krémet és a sárgabaracklekvárt. A megsült tészta tetejére egyenletesen felkenem, és annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a lekváros hab megszilárdul, illetve kissé meg is szárad rajta. Kockákra vágva, forrón tálalom. Elkészítési ideje: kb. 90 perc.


Almás-barackos sült metélt 

Hozzávalók: 30 dkg széles metélt tészta, 50 dkg alma, 2 egész tojás, 6 dkg vaj, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor. A tésztát eltördelem, és forrásban lévő sós vízben megfőzöm. Lecsöpögtetem és leöblítem, majd összekeverem 5 dkg olvasztott vajjal. Az almát meghámozom, kicsumázom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. A tojásokat habosra verem, hozzáadom a sárgabaracklekvárt, a fahéjat és a reszelt almát. Jól összekeverem, ezután kevés porcukorral ízesítem. A maradék vajjal kikenek egy tűzálló tálat vagy tepsit, és egy réteg főtt tésztával kirakom az alját. Erre rásimítok egy réteg almás tölteléket, majd a tésztával folytatom. Addig rétegezem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére alma kerüljön. Előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, és kockákra vágva tálalom. Hidegen is, melegen is egyformán kitűnő.


Gyümölcsös kelt tészta

Hozzávalók: 60 dk liszt, két tojás, 4 dl tej, 2 dk élesztő, 6 dk zsír vagy vaj, 6 dk cukor, csipetnyi só. Az élesztőt, három kockacukrot, két dl langyos tejet és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve kovászt készítünk, és meleg helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dk lisztet, hozzáadunk 6 dk vajat, 6 dk porcukrot, két tojássárgáját és a megkelt kovászt. Megfelelő mennyiségű langyos tejjel és a tésztát jól eldolgozzuk (Ha elválik a táltól, akkor jó.). A tésztát, amely se túl kemény, se túl lágy ne legyen, lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva, langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. Kerek tortaformát kikenünk vajjal, megtöltjük a tésztával, és közepes lángon kisütjük. Közben őszibarack befőttet felmelegítünk, vagy friss őszibarackot kevés vízben cukorral egészen rövid ideig párolunk. (Lehet más gyümölcs is.) Felmelegítünk 5-6 dl sárgabarack dzsemet is. 1,25 dl kompót léből, két evőkanál fehérborból, egy evőkanál cseresznyepálinkából, egy evőkanál sherryből, két citrom levéből és fél kávéskanál rumból kevés vaníliás cukorral öntetet készítünk. A megsült, tálra borított forró tésztát ezzel az öntettel öntjük le, megkenjük a szintén forró barack dzsemmel, a közepén felhalmozzuk a gyümölcsöt, megszórjuk dióval vagy mandulával, így tálaljuk. A tésztát egy nappal is előbb elkészíthetjük, így csak fel kell melegíteni, mielőtt meglocsoljuk, és rátesszük a gyümölcsöt.


Gyümölcsös pizza

3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük. Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (pl.: körte, őszibarack, sárgabarack, ananász stb.) teszünk rá és megsütjük. A sütőből kivéve tojáslikőrrel meglocsoljuk, naranccsal díszítjük.


Kajszibarackos rakott metélt

Hozzávalók: 25 dkg vékony metélt, 50 dkg érett kajszibarack, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 2 tojás, ízlés szerint 10-15 dkg porckor (vagy ennek megfelelő méz), ízlés szerint só. A tésztát a szokásos módon megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartom. Közben a sárgabarackot megmosom, lecsöpögtetem, és kimagozva csíkokra vágom. A tejfölbe belekeverem a feltört tojásokat meg csipetnyi sót, és annyi porcukrot, hogy kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Egy tűzálló tálat a vajjal kikenek, majd beleterítek harmadrésznyi főtt tésztát. Erre teszem a felényi gyümölcsöt, amit egy kevés tojásos tejföllel lelocsolok. Erre tészta kerül, majd gyümölcsréteg, és egy újabb tejfölös öntet. Végül tésztával beborítom, és a megmaradt öntettel lelocsolva, az előmelegített, forró sütőben fedetlenül addig pirítom, amíg pirosbarna kéreg sül a tetejére. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.


Részeges finommetélt

Hozzávalók: 25 dkg finommetélt, 7,5 dl tej, 6 púpozott evőkanál sárgabarackdzsem, 2 evőkanál barackpálinka (ha gyerekek is esznek belőle, akkor teáskanálnyi barackpálinka-aroma), 4 tojás, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanálnyi só, csipetnyi cukor; a tepsi kenéséhez 2 dkg vaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa. A vajon világosbarnára pirítom az apróra tört finommetéltet, ezután ráöntöm a tejet és 1 mokkáskanál sót. Befedve, nagyon kis lángon addig párolom, amíg a tészta az összes tejet magába szívja. Közben a tojássárgákat kikeverem az apránként hozzáadott sárgabarackdzsemmel, majd a pálinkát (vagy az aromát és 1 evőkanál vizet) is hozzákeverem. Ezután a tojások keményre vert fehérjét és a főtt tésztát is beleforgatom. Vajjal vastagon kikent és zsemlemorzsával meghintett lapos tepsibe kenem a tésztamasszát. Addig sütöm közepes lángon, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad rá a tojásos massza. (Ha a teteje idő előtt barnulni kezdene vagy nagyon kiszárad, ráborítok egy alufólia lapot.) Elkészítési ideje: kb. 50 perc.


Töltött lepény

Hozzávalók: Töltelék: vanília fél rúd, szegfűszeg 3-4 szem, citromhéj 1/2 db, barack 0.5 kg, dió 15 dkg, cukor 10 dkg. Elkészítése: Készítünk finom kalácstésztát, félujjnyi vastagra nyújtjuk, és felét vajjal kikent tepsibe tesszük. Megtöltjük vaníliás, szegfűszeges és reszelt citromhéjas cukorba mártott barackkal, és a tészta másik kinyújtott felével letakarjuk, kelni hagyjuk, megkenjük, és darabos cukorral, dióval megszórjuk. Kicsit kel még, majd kisütjük. Barack helyett bármilyen gyümölcsöt használhatunk.


Töltött metélt

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg metélt tészta, 3 tojás, 8 dkg vaj, 3 dl tejföl, 10-15 dkg dió, 10 dkg baracklekvár, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, zsemlemorzsa, vaníliás cukor. A tésztát kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük. s 2-3 dkg olvasztott vajra tesszük. A többi vajat a tojások sárgájával, a cukor felével, a reszelt citromhéjjal jól kikeverjük. Hozzákeverjük a tejfölt és a habbá vert tojásfehérjét, s végül a kifőtt tésztát. (Van, aki a habot csak a végén keveri össze a cukros-tojásos-tejfölös tésztával.). A masszát kivajazott, morzsával behintett tepsibe, vagy tűzálló tálba rétegezve rakjuk le úgy, hogy alulra tészta, arra cukorral, vaníliás cukorral kevert őrölt dió, arra ismét tészta, majd baracklekvár, a tetejére ismét tészta kerüljön. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük, s tálaláskor is meghintjük a tetejét vaníliás cukorral.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 112
Heti: 521
Havi: 2 096
Össz.: 905 233

Látogatottság növelés
Oldal: Tészták (sütemény)
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »