Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 3-4 szál újhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, zöldpetrezselyem, kapor, só, törött bors ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, még melegen meghámozzuk, szeletekre vágjuk, tálra tesszük, megsózzuk, borssal megszórjuk, összekeverjük ízlés szerinti vízzel felhígított ecettel és olajjal. Ezután salátástálra halmozzuk, s kaporral, zöldpetrezselyemmel és apróra vágott újhagymával meghintjük. Köretként is tálalhatjuk forró vagy hideg sült (borjú-, bárány-, sertéshús), illetve hal mellé.


Grúz burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, másfél-két dl almalé (gránátalmalé), zöldpetrezselyem, kapor, pirospaprika és só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és karikára vágjuk. Salátástálba tesszük, megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, és ráöntjük az almalevet. Az egészet jól összekeverjük. Zöldpetrezselyemmel és kaporral díszítjük.


Román burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, másfél dl majonéz vagy tejföl, ecet, cukor, só ízlés szerint. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Salátástálba tesszük, és ízlés szerint egy kevés vízzel hígított ecettel és cukorral ízesítjük. A karikára vágott vöröshagymát megsózzuk, és összekeverjük a burgonyával. A kész salátát hideg helyre tesszük. Tálaláskor összekeverjük majonézzel vagy tejföllel, és zöldpetrezselyemmel vagy zeller zöldjével díszítjük.


Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál majonéz, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A burgonyát enyhén sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A hagymát, a petrezselymet apróra vágjuk, összekeverjük a burgonyával, és majonézzel ízesítjük.


Burgonyasaláta tejfölös mártásban, mustárral

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 dl tejföl, fél szál póréhagyma, 1 evőkanál mustár, só ízlés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, karikára vágjuk. (Megfőzhetjük héjában is.) A vágott póréhagymát, a mustárt és a tejfölt összekeverjük, kissé megsózzuk, és az elkészített mártással a burgonyát leöntjük.


Hideg burgonyapástétom uborkával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 csomó újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 kovászos uborka, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 dl majonéz, só ízlés szerint, zöldpetrezselyem és kapor. A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, levét jól lecsurgatjuk. A forró burgonyát összetörjük, hozzátesszük a finomra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a zöldpetrezselymet és a kaprot. Hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, az olajat, s összegyúrjuk egységes masszává. A masszát rúd alakúra formáljuk, hosszúkás tálra tesszük, tetejét és oldalait majonézzel bekenjük, és zöldpetrezselyemmel meghintjük. Hűtőszekrényben hagyjuk jól kihűlni.


Burgonyasaláta virslivel és újhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt burgonya, 2 pár virsli, 2 csomó újhagyma, 1 dl majonéz, 1 kávéskanál cukor, 1 citrom, só ízlés szerint. A főtt burgonyát és a virslit kockára vágjuk. Leöntjük a cukorral, citromlével és majonézzel összekevert, apróra vágott hagymával.


Hagymás burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 kis fej vöröshagyma, a díszítéshez 1 csomó újhagyma, 4 evőkanál olaj, ecet vagy citromlé, törött bors, só, valami zöldféle (saláta, kapor, zöldpetrezselyem), mustár ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük, megsózzuk, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát és olajjal, egy kevés vízzel hígított ecettel vagy citromlével ízesítjük. Meghintjük vágott kaporral, zöldpetrezselyemmel vagy apróra vágott fejes salátával, megborsozzuk, és ízlés szerint mustárt adunk hozzá. Összekeverjük, tetejét vágott újhagymával meghintjük. Zöldpetrezselyemmel díszítjük. A salátát kész majonézzel is ízesíthetjük. Díszíthetjük paradicsom-, valamint nyers uborkaszeletekkel is.


Hagymás, fokhagymás burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1/4 pohár víz vagy húsleves, só, ízlés szerint, kapor. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket péppé zúzzuk, és hideg húslevessel vagy Vízzel elkeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk. A burgonyát összevágjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, megsózzuk, óvatosan összekeverjük. Tálra tesszük, és kaporral meghintjük.


Nyári saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg újburgonya, 20 dkg nyers uborka, 30 dkg paradicsom, 3 csomó újhagyma, 10 dkg fejtett zöldborsó, 2 kemény tojás, 2 evőkanál tejföl, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A megtisztított újburgonyát megfőzzük, apró kockára vágjuk. A nyers uborkát, a paradicsomot, az újhagymát és a tojást szintén feldaraboljuk. Hozzáadjuk a megpárolt zöldborsót is. Az egészet összekeverjük, tejföllel ízesítjük.


Burgonyasaláta nyers uborkával 1.

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 2-3 nyers uborka, 2 kemény tojás, 3-4 hering, 1 dl majonéz, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. Az uborkát megtisztítjuk. Az egészet vékony szeletekre vágjuk, és majonézzel leöntjük. A kemény tojást hosszában felvágjuk, rátesszük a felszeletelt heringet, és körítésként adjuk a salátához. Meghintjük zöldpetrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk.


Burgonyasaláta nyers uborkával 2.

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg sült burgonya, 3 nyers uborka, 2 csomó újhagyma, másfél pohár majonéz vagy tejföl. A nyers uborkát szeletekre vágjuk, hozzáadjuk az összevágott újhagymát és a sült burgonyát. Majonézzel vagy tejföllel leöntve tálaljuk.


Burgonyasaláta uborkával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 nagyobb kovászos vagy ecetes uborka, fél dl majonéz (vagy 1 evőkanál olaj, kevés mustár, ecet), 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, zöldpetrezselyem, kapor, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt, vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát, a paradicsomot, az uborkát és a kicsumázott zöldpaprikát karikára vágjuk. Az egészet salátástálba tesszük, és összekeverjük. Majonézzel vagy napraforgóolajból mustárraj, borssal, sóval és ecettel készült csípős ízű mártással öntjük le. Tálalásnál meghintjük zöldpetrezselyemmel vagy kaporral és újhagymával.


Téli saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 25 dkg kovászos uborka, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg marinírozott (konzerv) paprika, 1 szál sárgarépa, 15 dkg konzerv zöldborsó, 2 dl tejföl vagy majonéz, só ízlés szerint. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, az összevágott főtt sárgarépát, a hagymát, a kovászos uborkát és a marinírozott paprikát. Tejföllel vagy majonézzel ízesítjük, és megsózzuk.


Egyszerű majonézes vagy tejfölös burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 kovászos uborka, 2 fej vöröshagyma, 1 dl majonéz vagy tejföl, 3 kemény tojás, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, felvágjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt uborkát, a kemény tojást, az apróra vágott vöröshagymát, és leöntjük majonézzel. Majonéz helyett tejföllel is ízesíthetjük.


Burgonyasaláta savanyú káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 zellergumó, 40 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, fél dl olaj, só, cukor ízlés szerint. A héjában külön-külön főtt burgonyát és zellert meghámozzuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát, az apróra vágott vöröshagymát, az olajat, majd az egészet összekeverjük. Zeller helyett 1 pohár puhára főtt babot is tehetünk a salátába.


Grúz burgonyasaláta káposztával.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg fehér fejes káposzta, 20 dkg kovászos uborka, borecet, napraforgóolaj, cukor, kapor és só ízlés szerint. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, hűlni hagyjuk, vékony szeletekre vágjuk. A káposztát laskára vágjuk, és állni hagyjuk, amíg levet enged, majd a levét kinyomjuk. A káposztát leöntjük cukrozott és sózott borecettel vagy kevés vízzel hígított ecettel, és jól összekeverjük. Salátástálra halmozzuk a főtt burgonyát, meghintjük finomra vágott kaporral, két oldalára halomba rakjuk a karikára vágott kovászos uborkát, középre a burgonyára a káposztát, s az egészet leöntjük napraforgóolajjal.


Minszki saláta

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg gomba, 2-3 fej vöröshagyma, 20 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál olaj, só, ecet és cukor ízlés szerint. A héjában főtt és tisztított burgonyát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát, a párolt gombát, az apróra vágott vöröshagymát. Ecettel és olajjal ízesítjük, és cukorral meghintjük.


Burgonyasaláta gombával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fölt burgonya, 10 dkg konzervgomba, 2 dl tejföl, 1 csomó újhagyma, egy kevés citromlé, só, törött bors ízlés szerint, zöldpetrezselyem és kapor. A gombát felvágjuk, összekeverjük a kockára vágott burgonyával. Egy kevés citromlével és tejföllel ízesítjük. Sózzuk, borsozzuk, újhagymával, zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.


Koreai kamdicsa

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 dl napraforgóolaj, néhány apró paradicsom, 1 paradicsompaprika, 5-5 g törött fekete bors és pirospaprika, zöldpetrezselyem ízlés szerint. A megtisztított burgonyát laskára vágjuk, majd hideg vízben kétszer-háromszor megmossuk. Ezután lobogva forró vízbe tesszük. Amikor újra felforr a víz, még 3 percig főzzük, majd szűrőn lecsurgatjuk. (Nem kell készre főznünk.) A félig főtt burgonyát tálba (vagy koreai szokás szerint csészékbe) tesszük, és leöntjük forralt, de kihűtött napraforgóolajjal, megszórjuk borssal, pirospaprikával, kevés zöldpetrezselyemmel. Az egészet jó alaposan összekeverjük. Hideg előételként tálaljuk paradicsommal és laskára vágott paradicsompaprikával.


Burgonyasaláta gombával, káposztával és uborkával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg konzervgomba, 10 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fel vöröshagyma, 1 kovászos uborka, 2-3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál majonéz, só, törött bors, kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint. A konzervgombát apróra vágjuk (pár szemet félreteszünk a díszítéshez). A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és felszeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A savanyú káposzta levét kinyomjuk. Az egészet leöntjük az olajjal és ecettel elkevert majonézzel, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Ezután tálra halmozzuk, karikára vágott kovászosuborka-szeletekkel és a félretett gombafejekkel, apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel díszítjük.


Burgonyasaláta zöldséggel és almával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2-3 paradicsom, 1 nagyobb szál sárgarépa, néhány fejessaláta-levél, 1 kis zellergumó, 20 dkg alma, 2 kemény tojás, 1 dl majonéz, kapor, só ízlés szerint. A főtt burgonyát és a nyers almát vékony szeletekre, a főtt zellergumót pedig gyufaszál alakúra vágjuk. Összekeverjük és leöntjük a majonézzel. Salátástálat salátalevelekkel kibélelünk, és a keveréket ráhalmozzuk. Körberakjuk a vastagabb karikára felvágott főtt tojásfehérjékkel, amelyekből a sárgáját kiemeltük, és a helyébe főtt, karikára vágott sárgarépát tettünk. A salátát beszórjuk az apróra vágott főtt tojássárgájával, majd paradicsomkarikákat rakunk rá, közepükön egy-egy csipetnyi kaporral megszórva.


Burgonyasaláta csirkemájjal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, olaj és só ízlés szerint. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és a sült májjal együtt apróra vágjuk. Olajjal leöntjük, megsózzuk, és apróra vágott vöröshagymát teszünk rá.


Burgonyasaláta magyarosan

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg karfiol, 20-30 dkg zöldbab és zöldborsó, 1 dl majonéz, 1 nyers uborka, 3 paradicsom, 2 zöldpaprika, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt, a zöldbabot és a zöldborsót sós vízben külön-külön megfőzzük. A burgonyát fölszeleteljük, összekeverjük a karfiollal, a zöldbabbal és a zöldborsóval. Hozzáadjuk a majonézt, paradicsom- és nyersuborka-karikákkal, zöldpaprikával díszítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.


Német saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg alma, 20 dkg kovászos uborka, 20 dkg cékla, 1 fej vöröshagyma, fél dl olaj, egy kis csomó zöldpetrezselyem, ecet, só ízlés szerint. A burgonyát sütőben megsütjük, majd a héját lehúzva apróra vágjuk. Összekeverjük az ugyancsak apróra vágott uborkával, vörös hagymával és zöldpetrezselyemmel. Az almát és a céklát lereszeljük, az egészet összekeverjük, megsózzuk, olajjal és ecettel ízesítjük.


Saláta franciásan

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 2 kis alma, 2 szál sárgarépa, 1 zellergumó, 1 szál petrezselyemgyökér, 20 dkg konzerv zöldborsó, 2 kis kovászos uborka, 1 dl majonéz, só ízlés szerint. A burgonyát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret megfőzzük, apró kockákra vágjuk. Az almát és a kovászos uborkát is felkockázzuk. Az egészet összekeverjük, hozzáadjuk a zöldborsót, majonézzel elkeverjük, és ízlés szerint sózzuk


. Saláta burgonyából, zellerből és almából

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg alma, 1 zellergumó, másfél dl majonéz, törött bors és só ízlés szerint. A megtisztított zellergumót gyufaszál alakúra, az almát és a főtt burgonyát szeletekre vágjuk. Leöntjük majonézzel, összekeverjük, és salátástálba tesszük. Zellerlevelekkel, almaszeletekkel díszítjük.


Amerikai kerti saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt burgonya, 1 főtt zellergumó, 1 kis uborka, néhány fejessaláta-levél, 1 csomó hónapos retek és 1-2 zöldpaprika. A mártáshoz: fél kávéskanál vágott vöröshagyma, fél kávéskanál borecet, fél dl majonéz, pirospaprika, só ízlés szerint. A főtt burgonyát kockára vágjuk és összekeverjük a hasonlóan előkészített zellergumóval, uborkával, hónapos retekkel, zöldpaprikával. Hozzáadjuk a mártást, és óvatosan összekeverjük. Salátalevelekkel kibélelt tálon tálaljuk.


Burgonyasaláta almával és majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 alma, 5 kávéskanál vágott zöldpetrezselyem, kapor és zellerzöld vegyesen, 3 dl majonéz. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Ugyanígy vágjuk fel az almát. Összekeverjük, majonézzel vegyítjük, meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel, kaporral, zellerzölddel. Állni hagyjuk, hogy a burgonya átitatódjon a mártással.


Burgonyasaláta spárgával, almával és majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg spárga, 20 dkg alma, 1 dl majonéz, törött bors, só ízlés szerint. A héjában főtt, meghámozott burgonyát, a főtt spárgát, a nyers almát szeletekre vágjuk, és összekeverjük. A majonézt hígítjuk egy kevés spárgalével, sózzuk, borsozzuk, és a salátára öntjük.


Burgonyasaláta spárgával, román módra

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 50 dkg spárga, 1 csomó újhagyma. A mártáshoz: 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 3-5 dkg mustár, cukor, ecet, só ízlés szerint. A spárgát megtisztítjuk, megmossuk, leöntjük forró vízzel, sót és cukrot teszünk bele, és puhára főzzük. Leszűrjük, két cm-es darabokra vágjuk, a spárgafejeket félretesszük. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kihűtjük, és kis kockákra vágjuk. Elkészítjük a mártást: a tojássárgákat elkeverjük kb. 1 dl spárgalével, és állandóan keverve forrpontig hevítjük. Hozzáadagoljuk a tejfölt, tetszés szerinti mustárral, sóval, ecettel, cukorral ízesítjük. A spárgát és a burgonyát összekeverjük a mártással, hozzáadjuk az újhagyma felét, és üvegtálra tesszük. Meghintjük apróra vágott újhagymával, és spárgafejekkel díszítjük.


Burgonyasaláta paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 40 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, törött fekete bors ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kihűtjük, és szeletekre vágjuk. A paradicsomot szintén felvágjuk, hozzáadjuk a felkarikázott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Olajjal ízesítjük, és még egyszer összekeverjük.


Arles-i saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg paradicsom, 20 dkg padlizsán, 10 dkg reszelt torma, másfél dl tejszín, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, karikára vágjuk. A nyers paradicsomot meghámozzuk, felkarikázzuk, kimagozzuk. A nyers padlizsánt meghámozzuk, felvágjuk, enyhén besózzuk. A hozzávalókat összekeverjük a reszelt tormával, a tejszínnel. ízlés szerint sózzuk.


Amerikai saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 zellergumó, 2 kemény tojás, 2 evőkanál olívaolaj, ecet, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és felkarikázzuk. A nyers paradicsomot és a vöröshagymát szintén karikára vágjuk. Az egészet összekeverjük a nyersen legyalult zellerrel és a keménytojás-karikákkal. Megsózzuk, és leöntjük az ecettel elkevert olívaolajjal.


Burgonyasaláta céklával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 25 dkg cékla, 2 evőkanál főtt száraz fehér bab, 1 evőkanál olaj, ecet, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A céklát megsütjük vagy megfőzzük, szintén karikára vágjuk, és a burgonyákhoz tesszük. Beletesszük a főtt fehérbabot, borsot, sót, olajat, ecetet és az apróra vágott zöldpetrezselymet. Az egészet jól összekeverjük. Főtt marhahús mellé ízletes körítés.


Burgonyasaláta retekkel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 nagy fekete retek, 2 kis fej vöröshagyma, olaj, só ízlés szerint. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A retket meghámozzuk, megmossuk, megreszeljük, összekeverjük a főtt burgonyával és az apróra metélt vöröshagymával. Sózzuk, olajjal ízesítjük.


Kijevi saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt burgonya, 3-4 nyers tojás, majonéz, egy kevés konzerv zöldborsó, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A gombócmasszához: 20 dkg csirkehús, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1-2 tojásfehérje, só ízlés szerint. Az összevágott burgonyát és uborkát, valamint a zöldborsót majonézzel elkeverjük. A csirkehúsból elkészítjük a gombócmasszát: a csirkehúst megdaráljuk. A lisztet és a tejet összevegyítjük, és állandó keverés közben beletesszük a darált csirkehúst. Tovább keverve hozzáadjuk a tojásfehérjét, és jól kidolgozzuk, amíg a massza összeáll. Az így készített gombócmasszából gombócokat formálunk, és megfőzzük. Salátástálba halmozzuk az elkészített zöldséget. Tetejébe tesszük a megfőzött gombócokat. Zöldpetrezselyemmel, főtt tojással díszítjük.


Kertészsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 20 dkg karfiol, 15 dkg kifejtett zöldborsó, fél dl olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 1 kis csomó zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. A főtt burgonyát karikára vágjuk. A két cm-es darabokra vágott zöldbabot, a zöldborsót és a rózsáira szedett karfiolt megpároljuk. A zöldpetrezselymet apróra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, sózzuk, fekete borssal, olajjal, ecettel ízesítjük.


Burgonyasaláta zöldbabbal, lengyelesen

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 40 dkg zöldbab, 1 dl majonéz, cukor, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A leszálkázott zöldbabot megmossuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, és puhára pároljuk. Összekeverjük a burgonyával. A majonézt elkeverjük a zöldbab párolólevéből kb. 1 dl-nyivel, ízesítjük ecettel, cukorral, és a salátára öntjük.


Burgonyasaláta babbal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 10 dkg szárazbab, 2 fej vöröshagyma, másfél dl tejföl, néhány fejessaláta-levél, 1-2 paradicsom, 1 evőkanál mustár, cukor, citromlé vagy ecet, törött bors, só ízlés szerint. A babot megmossuk, és 12 óra hosszat vízben áztatjuk. Ugyanebben a vízben addig főzzük, amíg megpuhul. A héjában főtt és meghámozott burgonyát vékony karikára vágjuk. A puhára főtt babbal, és a sóval, mustárral, borssal, cukorral, citromlével vagy ecettel ízesített tejföllel összekeverjük. Karikára vágott paradicsommal, zöldpetrezselyemmel díszítjük.


Tárkonyos burgonyasaláta román módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál mustár, 1 kávéskanál cukor, fél dl olaj, 1 kávéskanál citromlé vagy ecet, 1 kávéskanál apróra vágott zöldpetrezselyem és kapor, 1 kávéskanál őrölt tárkonylevél, kevés nyers paradicsom és zöldpaprika. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és nem túl vastag szeletekre vágjuk. Elkészítjük a majonézt mustárral, sóval, ecettel vagy citromlével ízesítve, cukor, apróra vágott zöldpetrezselyem és kapor, valamint kevés tárkony hozzáadásával. Összekeverjük a burgonyával, és salátástálba tesszük. Paradicsomszeletekkel vagy karikára vágott friss zöldpaprikával díszítjük.


Burgonyasaláta kukoricával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg főtt vagy konzervkukorica, 1 csomó újhagyma, 2-3 evőkanál olaj, ecet, só, törött bors, cukor ízlés szerint. A kihűlt főtt burgonyát szeletekre vágjuk. A megfőzött, kihűtött és leszűrt csemege- vagy konzervkukoricát összekeverjük a burgonyával. Olajjal, ecettel, sóval, cukorral és borssal ízesítjük. Salátástálba halmozva meghintjük apróra vágott újhagymával.


Kazah saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 40 dkg sült vagy főtt marhahús, 4 tojás, 20 dkg kovászos uborka, 1 kis szál sárgarépa, 2 evőkanál konzerv zöldborsó, 2-3 alma, 1 dl majonéz, fél dl tejföl, néhány szem olajbogyó, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. A főtt burgonyát, a sült vagy főtt húst, a megtisztított nyers sárgarépát és uborkát, a nyers almát vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, és az egészet összekeverjük. Ezután borssal meghintjük, tejföllel és majonézzel ízesítjük. Az így elkészített salátát salátástálba tesszük. Almagerezdekkel, olajbogyóval és zöldpetrezselyemmel díszítjük.


Burgonyasaláta heringgel.

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 4 hering, 1 csomó újhagyma, 1 dl olaj, egy kevés ecet, törött bors, só ízlés szerint. A héjában főtt, hámozott burgonyát karikára vágjuk, salátástálba halmozzuk. A heringet kis gyűrűformára tekerjük (előzőleg megtisztítjuk a fejtől és a belsőségtől). Tetejét apróra vágott újhagymával megszórjuk, s leöntjük az olajból, ecetből készült, borsozott, sózott salátalével.


Dán saláta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 30 dkg zöldbab, 3 enyhén sózott hering, 1 fej vöröshagyma, 1 dl majonéz, törött bors. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és kevés vízben megpároljuk. A heringet 3 cm-es darabokra vágjuk. A majonézt vegyítjük a reszelt hagymával, megborsozzuk, és az egészet összekeverjük.


Hússaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg főtt marhahús, 2 kemény tojás, 3 kovászos uborka, 5 dkg konzerv zöldborsó, 1 dl majonéz, só, törött fekete bors ízlés szerint. A héjában főtt burgonyát, a főtt húst, a kemény tojást és a kovászos uborkát kockára vágjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, összekeverjük, és törött fekete borssal ízesített majonézzel elkeverjük. A saláta tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.


"Rasszolsz" saláta lett módra

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg főtt sertéshús, 1 kis hering, 30 dkg kovászos uborka, 2 kis alma, 1-2 paradicsom, 2 kemény tojás, salátalevelek. A mártáshoz: 2 dl tejföl, 2 evőkanál reszelt torma, kevés gyenge ecet, 2 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint. A főtt burgonyát, az uborkát, a meghámozott almát, a főtt sertéshúst, a heringet és a tojást szeletekre vágjuk, összekeverjük, s a tejfölös mártással leöntjük. Tálalásnál uborka-, paradicsom-, alma- és tojásszeletekkel, salátalevéllel, zöldpetrezselyemmel díszítjük.


Orosz saláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt burgonya, 25 dkg főtt vagy sült sertés- vagy marhahús, 2 kemény tojás, 1 alma, 2 kovászos uborka, 1 hering, 25 dkg főtt cékla, só ízlés szerint. A mártáshoz: 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt torma, 2 evőkanál ecet, 1 kávéskanál mustár, 2 csomó apróra vágott zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Ezután a burgonyát, az almát, az uborkát, a tojást, a húst és a heringet apró kockára vágjuk. Tejfölből, tormából, mustárból, ecetből és zöldpetrezselyemből elkészítjük a saláta mártását, és összekeverjük a salátával.


Magyar saláta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 30 dkg kelkáposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg reszelt torma, 2 kisebb citrom, fél dl olaj, törött bors, só ízlés szerint. A főtt burgonyát, a puhára párolt káposztát csíkokra vágjuk, és összekeverjük a kisült szalonnapörccel. Hozzáadunk reszelt tormát, és citromlével, olajjal, sóval ízesítjük.


Burgonya- és heringsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg tisztított hering, 1 kis fej vöröshagyma. A mártáshoz: 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl, cukor, ecet, törött bors, pirospaprika, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A héjában főbb burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük. A heringet vékony darabokra, a vöröshagymát apróra vágjuk. Elkészítjük a mártást: az előmelegített olajban elkeverjük a lisztet, fél pohár vízzel felhígítjuk, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a nyers tojássárgáját, gyorsan összekeverjük, és beleöntjük a tejfölt. Tetszés szerint ecettel, sóval, cukorral, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A kész salátát összekeverjük a mártás felével, tálra tesszük. A maradék mártást ráöntjük, és zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Burgonyasaláta hússal vagy hallal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 15 dkg sült hús vagy hal, 10 dkg kovászos uborka, 1 alma, 10 dkg konzerv zöldborsó, 2 kemény tojás, 2 dl majonéz, cukor, ecet vagy citromlé, mustár, vágott zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és kihűtjük. A sült húst vagy halat, a burgonyát, a kovászos uborkát, a nyers hámozott almát és a kemény tojást apró kockára vágjuk, s hozzáadjuk a konzerv zöldborsót. A majonézt sóval, csipetnyi cukorral, ecettel (vagy citromlével), mustárral elkeverjük, negyedrészét félretesszük. A hozzávalókkal elvegyítjük az ízesített majonézt, salátástálba tesszük. A maradék majonézzel leöntjük, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük. Salátalevéllel vagy más zöldséggel díszítjük.


Burgonyás franciasaláta heringgel (melegen)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 2 hering, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 fej vöröshagyma, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A forró burgonyát összekeverjük az apróra vágott heringgel, meghintjük a hagymával, leöntjük olajjal, megszórjuk morzsával, megborsozzuk, ízlés szerint megsózzuk, és sütőben megsütjük. Forrón tálaljuk.


Burgonyás franciasaláta heringgel (hidegen)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 hering, 2 fej vöröshagyma, 2 kemény tojás, 2 evőkanál olaj, 2 kávéskanál mustár, 1 evőkanál kapribogyó, ecet, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A heringet és a hagymát megmossuk, megtisztítjuk és felvágjuk. A tojássárgáját olajjal és mustárral simára kikeverjük. Ízesítőként kapribogyót, borsot teszünk bele, ecettel leöntjük, és megsózzuk. A tojásfehérjét összevágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, és vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Burgonyás pástétom almával és heringgel

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 6 kis fej vöröshagyma, 25-30 dkg hering, 50 dkg alma, 4 evőkanál napraforgóolaj, törött bors és só ízlés szerint, 1-2 kemény tojás a díszítéshez. Lábasban olajat forrósítunk, a hagymát apróra vágjuk, és halványsárgára pirítjuk. Beletesszük a héjában főtt, meghámozott és karikára vágott burgonyát, és az egészet pár percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a heringet. (Az apró heringet előzőleg megtisztítjuk, fejét és farkát levágjuk, belső részét eltávolítjuk. A nagy heringet a szokásos módon megtisztítjuk, de feltétlenül vegyük ki a hátgerincet és a szálkákat.) A hagymát, a burgonyát és a heringet jól összekeverjük, és húsdarálón megdaráljuk, majd hozzáadjuk a nyers, reszelt almát. ízesíthetjük (tetszés szerint) olajjal, borssal. A kész pástétomot hosszúkás tálra tesszük, és keménytojás-szeletekkel díszítjük.


Előétel burgonyából, húsból és heringből

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 70 dkg sült vagy főtt hús, 20 dkg hering, 1 dl tejföl, 2 tojás, 6 dkg vaj, 2 dkg cukor, 2 evőkanál sajt, törött bors, só ízlés szerint. A hideg főtt burgonyát, a húst és a kiáztatott, bőr és szálka nélküli heringet húsdarálón megdaráljuk. A masszához sót, borsot, tejfölt, tojássárgáját adunk, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Ezután a tojásfehérjéket felverjük, a kész masszához adjuk, és eldolgozzuk. Az egészet kiolajozott (kizsírozott) tűzálló tálba simítjuk, morzsával megszórjuk, tetejét reszelt sajttal meghintjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és 15-20 percig sütőben sütjük.


Burgonyás előétel halikrával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 50 dkg nyers halikra, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, só ízlés szerint. A nyers burgonyát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és 5 dkg vajban vagy margarinban kevés vízzel megpároljuk. A hagymát összevágjuk, és a maradék vajban megfonnyasztjuk. A nyers hal ikráját hideg vízben kiáztatjuk, hártyáitól megtisztítjuk, besózzuk, tejfölt adunk hozzá és elkeverjük. Ezután a burgonyát, a hagymát és az ikrát összekeverjük, szükség szerint megsózzuk, és formában vagy mély tűzálló tálban kisütjük.


Károlyi-saláta (magyarosan)

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab, 20 dkg ecetes uborka, 20 dkg nem csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, 1 kemény tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem. A tartármártáshoz: másfél dl majonéz, 2-4 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál mustár, fél dl tejföl, késhegynyi porcukor, törött bors, só ízlés szerint. A burgonyát és a friss zöldbabot megfőzzük. A burgonyát, a paradicsomot, az ecetes uborkát és a kemény tojást kockára, a zöldpaprikát és a salátát csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a 3 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Az egészet tartármártással összekeverjük. Salátástálba halomba rakjuk, és zöldpetrezselyemmel meghintjük.


Felfújt burgonya (párnaburgonya)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 5 dl olaj. Az étel elkészítéséhez legjobb, ha nagy burgonyákat választunk ki. Ezeket meghámozzuk, egyenlő szeletekre vágjuk, szárazra töröljük, szűrőhálóban forró olajba tesszük, és addig sütjük, ameddig a burgonyán halvány kéreg jelenik meg. Ezután a burgonyát áttesszük egy másik edényben felhevített olajba. A kisütésnél a burgonyaszeletek belsejében keletkező gőz felfújja a szeleteket, és az ismételt kisütés a burgonya kérgét pirosra változtatja. A felfújt burgonyát kivesszük az olajból, és megsózva, azonnal tálaljuk.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 109
Tegnapi: 32
Heti: 493
Havi: 1 744
Össz.: 919 209

Látogatottság növelés
Oldal: Burgonyából készült ételek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »