Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Aliz túrós-tésztája

A nagykockatésztát a szokott módon kifőzzük, leöblítjük. Melegen elkeverjük vajjal. Tűzálló tál aljára egy sor tésztát rakunk, erre egy sor, túrót majd egy réteg tejfölt, ezt megszórjuk reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg az edény megtelik. Tetejére sajt kerüljön. Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.


Anikó körözött - "majomvelő"

Hozzávalók: Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-, póré-, fokhagyma, só A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.


Anni lepény

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 db tojássárgája, 5 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejföl; töltelék: 15 dkg őrölt mandula, esetleg mogyoró vagy dió, 10 dkg porcukor, 1 dkg kakaó, 4 db tojássárgája és kemény habja. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk; az egyik részt kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Az előírt anyagokból összeállítjuk a tölteléket, és a tésztalapra kenjük. A tészta másik feléből rácsot készítünk, és óvatosan a töltelékre helyezzük. Előmelegített sütőben, kis lángom világosra sütjük.


Annus püspökkenyere

75 dkg hámozott alma magházát kivágva húsát lereszeljük. (Kb. 50 dkg reszelt alma lesz belőle.) Ezt 30 dkg cukorral, 1 cs. sütőporral, 1 tojással, reszelt citromhéjjal vagy fahéjjal habosra keverve hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg durvára vágott diót, 30 dkg réteslisztet. Zsíros, lisztes püspökkenyérformába töltve, a tésztát zsíros alufóliával befedjük. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Deszkára borítva kihűtjük, csak másnap szeleteljük.


Auguszta palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál Calvados (almapárlat), 1 teáskanál étkezési búzakeményítő, 2 evőkanál olaj, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gyümölcsöt felszeleteljük, és lábosba tesszük. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, fahéjjal és szerecsendióval. Hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és az 1 evőkanál vízzel hígított almapárlatot. Kis lángon, kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Az étkezési búzakeményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, és a párolt almára öntjük. Összeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál cukrot és kevés fahéjat. Kb. 30 percig pihentetjük. A tésztából a maradék olajon 4 palacsintát sütünk, amelyeket megtöltünk a kihűlt almával. Őrölt fahéjjal megszórva, a maradék almával körítve kínáljuk. Elkészítési idő kb. 40 perc


Bálint - napi túrófánkok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A sütéshez olaj. A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.


Betti gyümölcstorta

Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál citromlé, 20 dkg liszt, sütőpor, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, többféle nyers gyümölcs vagy befőtt, fél doboz gyümölcszselatin. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a citromlevet. A tojások fehérjéből habot verünk, összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a tojásos cukorral. Kerek tortaformába tesszük, és lassan megsütjük. A tejből a vaníliás pudingporral pudingot készítünk. Az elkészült tortát kettévágjuk, és megtöltjük a pudinggal. Tálra helyezzük. A tetejét gazdagon megrakjuk különféle gyümölccsel, és végül langyos gyümölcszselatinnal öntjük le. Jól lehűtve tálaljuk.


Bloody Mary

Ha csak egy pohár italt adunk, üdítő, zamatos lehet a Bloody Mary (ejtsd bladi meri). Egy vizespohárnyi paradicsomlébe kevés vodkát vagy gint keverünk, és csipetnyi őrölt borssal megszórjuk. Rakhatunk bele 2-3 jégkockát is, mert a Bloody Mary hidegen az igazi.


Boglyas Kata

Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 egész tojás, fél csomag sütőpor, tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, zsír, porcukor. Töltelék: 20 dkg dió, 5 evőkanál baracklekvár vagy málnalekvár, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum vagy rumeszencia. A liszt közepére ütjük a tojássárgáját, margarinnal, sütőporral, cukorral, tejföllel kemény tésztát gyúrunk, amelyet kétfelé osztunk. Az egyik felét kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, rárakjuk a tölteléket: a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a cukorral, a darált dióval, lekvárral és rummal jól elkeverjük. Ráöntjük a tepsiben levő tészta tetejére, és a tészta másik felét egyenletesen, nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. Közepes tűzön sütjük, ha kihűlt, kockákra vágjuk, és megszórjuk porcukorral.


Borzas Kata

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 20 dkg dióbél. 4 tojásfehérjét a cukorral gőzön felverjük, majd levesszük a gőzről, továbbverjük, amíg szalagot nem vet. Utána beletesszük a gorombára vágott diót és kikent, lisztezett tepsire evőkanállal ki halmokat rakunk, és gyenge tűznél szárítjuk.


Cecília-saláta

20 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 20 dkg főtt füstölt sonka, vagy tarja, 1 evőkanál olaj, 1 dl majonéz, 3 dl tejföl, 1/2 mokkáskanál csípős paprika (vagy paprikakrém), 1 mokkáskanál curry, 1/2 mokkáskanál chili, só és törött fekete bors, ízlés szerint Az apróra tördelt cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Leöblítve és lecsöpögtetve elkeverjük az olajjal. Közben a sonkát vagy ledaráljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, és összekeverjük a majonézzel, a tejföllel és a fűszerekkel. Ebben a csípős mártásban megforgatjuk a főtt tésztát, hűtőszekrényben jól lehűtjük, és sör mellé kínáljuk.


Charlie palacsintája

Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 20 dkg liszt, 4 dl tej, 8 vékony szelet kolozsvári szalonna, 2 jonatánalma, 5 dkg márványsajt, só, bors, majoránna. A tojást kikeverjük a liszttel. Fél órán át, állni hagyjuk, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Az almát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben megolvasztunk 1 szelet vastagabb csíkokra vágott húsos szalonnát, majd mellédobunk néhány almagerezdet is. Sóval, borssal és morzsolt majoránnával meghintjük, és 1-2 percig pirítjuk, majd ráöntünk 1 merőkanál palacsintatésztát. Mindkét oldalon ropogósra sütjük. Még forrón megszórjuk reszelt márványsajttal.


Edward-szeletek

11 deka cukrot 4 tojás sárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral és 4 deka vajjal habosra keverünk. Félórai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított 7 deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá. Tepsiben sütjük. Sütés után tejcsokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet fényezés után hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk.


Éva torta

A torta lapjai kétfélék:

Első lap: 3 tojás habjába beleverünk 9 dkg cukrot, a 3 tojás sárgáját, 3 evőkanál kakaót és 1 evőkanál lisztet. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformában kisütjük.

Második lap: 3 tojás habja, 9 dkg cukor, 3 tojás sárga, 9 dkg darált dió és egy-két evőkanál zsemlemorzsa. Természetesen ezt is kisütjük.

Krém: 5 evőkanál cukorból, 5 tojás sárgájából és 1,8 dl tejből sűrű krémet főzünk, melybe a végén belekavarunk 1 csomag vaníliás cukrot, majd kihűtjük. Kikavarunk 30 dkg vajat (én nem szeretem margarinnal készíteni tortákat, mert szerintem még a hűtőben sem tud a krém jól megkeményedni), apránként belekavarjuk a krémet, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe még kavarunk 2 evőkanál kakaót, a másikba 2 evőkanál eperdzsemet és egy kis rumesszenciát. Mindkét lapot kétfelé vágjuk, és a következő sorrendben töltjük meg: Alulra csokis lap, rá csokis krém, utána diós lap és epres krém stb. A tetejét, ha bevontuk az epres krémmel, a legegyszerűbb és legmutatósabb díszítés, ha a csokis krémből mindenféléket tortanyomóval rányomunk.


Ézsau Vöröslencse-szósza

Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi darált fűszer, (koriander, fahéj, kömény), 1 piciny szál sáfrány, 1/2 l víz. Elkészítés: A hagymát lassan üvegesre dinszteljük, a fokhagymát és a fűszerkeveréket hozzáadjuk és átforrósítjuk, beleöntjük a lencsét és a csicseriborsót, és ugyancsak átforrósítjuk, kevergetjük, vízzel megöntözzük, felfőzzük, lassú tűzön fél óráig pároljuk, ha szükséges, vizet öntünk alá. Ez a főzelékféle, nem kell, hogy túl híg legyen. A lencseszemek egészen szétesnek, és egy világosbarna kásafélévé válik az egész. Ez a főzelék bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható lángossal is.


Ferenc József csokoládéja

Hozzávalók: 10 dkg tejcsokoládé, 3 dkg étcsokoládé, 1 ek. kakaópor, 3.5 dl tej, 3.5 dl tejszín, porcukor A kakaóport csomómentesre keverjük a tejjel, beletördeljük a tejcsokoládét és felforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, az étcsokoládét lereszeljük. A forró csokoládéitalt porceláncsészékbe töltjük, nagy adag tejszínhabot ültetünk a tetejére, és megszórjuk a reszelt csokoládéval.


Gabi salátája

Csíkokra vágunk 25 dkg Pannónia sajtot és 2 db almát. Hozzávegyítünk 15 dkg piros szőlőszemet. Megszórjuk 3 dkg hámozott durvára vágott mandulával. 3 evőkanál tejszínt 3 evőkanál joghurttal együtt felverünk. Ízesítjük citromlével, cukorral és borssal. A salátához keverjük. Hűtve adjuk asztalra.


Gábris palacsintája

A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk


Gyöngyi torta

Hozzávalók: 4 db tojás, 7 dkg porcukor, 6 dkg mandula, 1 dk zsemlemorzsa, 2 dkg kakaó, 4 dkg vaj, krém; 2 db tojás, 8 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 szelet csokoládé, 5 dkg mandula, egy kávéskanál rum. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a pörkölt mandulát, a zsemlemorzsát, a tojások habját, a kakaót és az olvasztott vajat. Kivajazott, lisztezett tepsibe megsütjük. Krém; a tojásokat a vaníliás porcukorral tűzön krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük, beletesszük a puhított csokoládét, a pirított, darált mandulát, a kihűlt krémet és egy kávéskanál rumot, összekeverjük, tetszés szerint töltjük vele a piskótát.


Heléna palacsinta

A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.


Heni torta

Hozzávalók: 7 db tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg gesztenye, 2 szelet csokoládé;

krém:

2 db tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg gesztenye; máz: 6 dkg fondant, 2 szelet csokoládé, 1 kávéskanál rum. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a főtt, áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét, és a tojások kemény habját. Az egészet formába tesszük és megsütjük. Ha kihűlt, gesztenyekrémmel töltöttjük, és bevonjuk csokoládémázzal. Krém: az egész tojásokat a vaníliás cukorral habüstben felforraljuk. A vajat habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt tojáskrémet, és az egészet jól kikeverjük. Megtöltjük vele a tortát. Csokoládémáz: a fellangyosított fondantba 2 szelet puhított csokoládét, 1 kávéskanál rumot, és 1 kávéskanál vizet teszünk. Vízfürdőben az egészet jól elkeverjük, és ráöntjük a tortára.


Hubertus palacsinta

A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk.Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Citromkarikákkal díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.


Hippolit sütemény

3 tojást, 25 dkg cukrot kikeverve, hozzáadunk 10 dkg lisztet, 10 dkg darált diót, fél cs. sütőport, ízlés szerint kakaóport, 2 dl tejfölt, jól eldolgozzuk. Kicsi, vajas, lisztes tepsibe téve kisütjük. Ha kész, a tepsiben még melegen a széleit levágjuk, a tésztát 4 felé vágjuk. Egy negyed részt kivéve a tepsiből, félbevágjuk. Meleg rumos baracklekvárral vastagon bekenjük. Egyiket ízlés szerint beszórjuk cukros, darált dióval, majd rárakjuk a másik bekent darabot. Kis kockákra vágva, tetejére vaníliáscukrot hintünk.


Ilona-torta

Hozzávalók: Vaj 18 dkg, cukor 18 dkg, tojás 9 db, csokoládé 16 dkg, mandula 18 dkg. Elkészítése: Kilenc tojássárgáját 18 dkg cukrot habosra elkeverünk, hozzákeverjük a már előre kikevert vajat, 16 dkg puhított csokoládét, 18 dkg héjastól darált mandulát, azután a 9 tojás keményre vert habját. Kikent, lisztezett formában lassú tűznél sütjük, ha kihűlt, 4 részre vágjuk, krémmel töltjük, és csokoládémázzal bevonjuk.


Izabella-torta

Hozzávalók: Tojás 8 db, cukor 28 dkg, mogyoró 28 dkg, vanília 1/4 rúd. Elkészítése: Nyolc tojásfehérjéből kemény habot verünk, teszünk bele 28 dkg vaníliáscukrot, és ezzel tovább verjük. Azután tegyünk bele 28 dkg pörkölt, darált mogyorót, majd kikent lisztezett tepsiben kisütjük. Ha kisült, lapokba vágjuk, csokoládékrémmel töltjük, és vonjuk be. Díszíthetjük, a krémből készült golyókkal.


Jancsi-Juliska csemegéje

18 dkg porcukrot, 1/2 cs. V.-sütőport, 20 dkg liszttel, 10 dkg vagdalt mandulával, 5 dkg mazsolával, 2-3 szelet reszelt csokoládéval, 3 egész tojással és kevés tejjel jól kidolgozunk. A tésztából vastag rudat formálunk, melyet vajjal kikent, lisztezett, keskeny, hosszú tepsiben sütünk. Párnapos állás után, ujjnyi szeletekre vágjuk.


Jákob Lencsefőzeléke

Hozzávalók: 250 g tányérlencse, 1 l víz, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 fokhagymagerezd összezúzva, 1 kisebb póréhagyma felkarikázva, 1 teáskanál őrölt kömény, koriander, fahéj vegyesen, 1 csapott teáskanál só. Elkészítés: Mossuk meg a lencsét, és egy éjszakára, áztassuk be. Szűrjük le, de az áztatóvizet NE öntsük ki. Olvasszunk fel főzővajat, (olajat,) forróra, a hagymát süssük üvegesre, pároljuk vele együtt tovább a fokhagymát, és porét. Ezután tegyük bele a fűszerkeveréket, és egy kis ideig hagyjuk pirulni, tegyük hozzá a lencsét, és rövid ideig pörköljük, hűtsük le az eltett áztatóvízzel, majd engedjük fel, szükség szerint adjunk még hozzá vizet (a lencse megdagad, ezért erre ügyelni kell!), kis lángon pároljuk, kb. 30-50 percig, mielőtt levennénk, sózzuk meg. Levesként egy kicsivel több vizet kell tenni hozzá. Ha lencsefőzeléket akarunk, akkor szűkebben bánjunk a vízzel, éppen csak mindig legyen rajta. Nagyon megy hozzá az ízletes búzalisztlángos vagy a friss kenyér. Fogyasztható együtt a köles- vagy árpakásával is. Az asztalnál tehetünk hozzá citromlevet, finom zamatot ad.


János-napi torta

20 dkg cukrot, fél csomag V.-vanilincukorral és 7 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk. Hozzáadunk 5 dkg darált mogyorót, 5 dkg darált mandulát, 10 dkg apróra vágott, cukrozott gyümölcsöt, 5 db kicsire darabolt ládafügét, 1-2 ek. zsemlemorzsát, és fél cs. V.-sütőport. Legvégül a 7 tojás fehérje kemény habját elegyítjük hozzá, és magas falú tortasütőben forró tűznél sütjük. Kihűlés után két rétegre vágjuk, barackízzel megkenjük, és összeállítjuk. Tetejét, és oldalát olvasztott csokoládéval vonjuk be, melyre még papírtölcsér segítségével szintén csokoládéból rácsos mintát nyomunk díszítésül.


Juci pacsni

Hozzávalók: 14 dkg darált mandula, 14 dkg cukor, 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 1 tojássárgája, szegfűszeg, fahéj, citromhéj. A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közepükbe hámozott mandulát teszünk, és megkenjük tojásfehérjével. Forró sütőben, de igen kis lángon szárítjuk


Judit torta

Hozzávalók: 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 2 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál liszt; krém: 6 dkg dió, 1 dl tej, 10 dkg vaj, 6evőkanál cukor, 1 evőkanál rum. A tojássárgákat, a cukrot, a csokoládét habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások habját, s végül a lisztet keverjük bele könnyedén. Mérsékelt tűznél 2 részben megsütjük. Krém: a finomra őrölt diót a tejjel leforrázzuk, ezután szitán átcsorgatjuk, illetve átpasszírozzuk, a vajjal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadunk egy evőkanál rumot, s ha a torta kihűlt, megtöltjük, kívülről is krémmel vonjuk be, és fél diókkal díszítjük.


Júlia fagylalt

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 3 dl tej, 5 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál rum, 4 evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só, késhegynyi tört szegfűszeg. A tejet a cukorral felforralom. Közben a tejszínben simára keverem a lisztet, majd a forrásban levő cukros tejhez keverve, jól kiforralom, illetve besűrítem. Hozzáadom a darált diót, a megtisztított mazsolát és a citromhéjat. Éppen csak egy pillanatig forralom, máris elzárom alatta a lángot. Ezután keverem bele a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a sót, végül a rummal ízesítem. Ha a massza teljesen kihűlt, a hűtőszekrényben jól lehűtöm és a fagylaltgépbe öntve, kifagyasztom. A fagylalt elkészülte előtt öt perccel beleszórom a megreszelt, vagy forgácsokra vágott csokoládét.


Júlia-sütemény

Hozzávalók: Tészta: 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, só, rumaroma, 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 5 ek. tej; Máz: olvasztott csokoládé vagy ízesített, besűrített cukoroldat A tészta anyagait habosra keverve zsírozott, lisztezett formában, közepes hőmérsékleten sütjük. A kihűlt tésztát mázzal bevonjuk.


Júlia tésztasalátája

Hozzávalók: 10 dkg csiga-, csavart- vagy kagylótészta, 20 dkg csemegekukorica (konzerv), 2 nagy fej lilahagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 4 dl kefir, 1 narancs, 1 dl majonéz, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehér bors A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. A narancsot meghámozom, karikákra vágom, majd a karikákat kis kockákra metélem. A lilahagymát megtisztítom, és finomra vágva meg is sózom (nem besózom). Összekeverem, hogy a só mindenütt érje. 15 percig hagyom állni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a reszelt rokfortot. Ízlés szerint megborsozom. A mártásba forgatom a főtt tésztát, a levétől lecsurgatott kukoricát, a hagymát (amit nem kell kicsavarni) és a narancskockákat. Az egészet alaposan összekeverem, majd befedve egy napra rakom a hűtőszekrénybe. (Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ízei jól összeérjenek.) Tálalás előtt kevés rokforttal külön is megszórom, és lilahagyma-karikákkal kirakom a tetejét.


Júlia virslisalátája

40 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 3 pár virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál marinált (ecetes-olajos) paradicsompaprika, 1 fiola kapribogyó, 2 ecetes uborka, másfél dl majonéz, másfél dl tejföl, só ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe dobva 4 percig főzzük, majd levétől leszűrjük. Az uborkát almareszelőn lereszeljük, és a hagymához tesszük. A marinált paradicsompaprikát vékony csíkokra metéljük. A majonézbe belekeverjük a megtisztított és finomra zúzott fokhagymát, a kapribogyó leszűrt levét, a sót és törött borsot, majd a mártást rácsorgatjuk a hagymás-uborkás paradicsompaprikára, és hozzáadjuk a finomra vagdalt kapribogyót. A virslik héját lehúzzuk (természetesen csak akkor, ha műanyag beles virslit vásároltunk), hideg vízbe tesszük és felforraljuk. Ezután a vízből kivéve azon forrón vékony karikákra vágjuk és beletesszük a mártásba. Jól összekeverjük, és a tálat lefedve a hűtőszekrényben egy napig érleljük.


Jutka lekvárja

Hozzávalók: 2 kg kimagozott vörös szilva, 2 kg hámozott kimagozott rétesalma, 1 kg érett nagyszemű paradicsom, 1.5 kg kristálycukor A gyümölcsöket feldaraboljuk, puhára főzzük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és kb. 30 perces lassú forralással, kevergetve besűrítjük. Üvegekbe töltjük, a tetejét kristálycukorral megszórjuk, lekötjük, és egy napra száraz gőzbe tesszük


Jutka-torta

7 tojás sárgáját 12 dkg vajjal és 1/2 cs. V.-vanilincukorral félóráig keverünk, majd 12 dkg cukrot, 10 dkg puhított csokoládét, 10 dkg darált mandulát, 1/2 cs. Váncza-sütőport, 1 ek. lisztet és legvégül a hét tojás kemény habját adjuk hozzá. Forró sütőben, magas falú kerek tortaformában sütjük. Töltelék: 10 dkg puhított csokoládét 15 dkg vajjal, 15 dkg porcukorral, és 1 egész tojással habosra kikeverünk. A töltelék egy részével a torta tetejét, és oldalát késsel szépen bevonjuk, és cukrozott narancshéjdarabokkal díszítjük.


Kata torta

Hozzávalók: 6 db tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg liszt, 5 dkg dió; Krém: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1-2 kanál rum. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját, a lisztet és a darált diót. Krém: a diót a tejjel leforrázzuk, kihűtjük. A cukrot a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt diót, ízesítjük a rummal, és az egészet fehér habzásig keverjük. A tortát kettévágva a krémmel megkenjük, kívülről is krémmel vonjuk be, félbevágott dióval díszítjük.


Kati-krém

Hozzávalók: 3 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 15 dkg vegyes befőtt, kis tojáslikőr, csokidara A tejszínből kemény habot verve óvatosan elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával, az apróra vágott vegyes gyümölccsel. Tojáslikőrrel ízesítjük. Tálalásig poharakban, hűtőben tartjuk, csokidarával meghintve tálaljuk.


Kati palacsintája

A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró meggylekvárral áthúzva tálaljuk.


Kati szelet

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 3 tojás sárgája, 1 dl tejföl. Tésztává összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, az egyik lapot 2-3 dl forró, cukrozott tejjel leöntjük. Elmorzsoljuk a lapot, majd jól összekeverünk 10 dkg vajat, 1 evőkanál kakaót, kevés rumot és ezt a krémet összekeverjük az elmorzsolt lappal. A masszát a két lap közé helyezzük. 3 tojás fehérjét, habnak felverünk (gőzön), majd 20 dkg porcukrot teszünk bele, és gőz fölött addig verjük, míg a cukor elolvad, majd a tetejére kenjük, és csokoládé reszelékkel beszórjuk.


Katóka

Hozzávalók: 15 dkg zsír, 2 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, tejföl, kevés cukros tej, 2 evőkanál baracklekvár, fél dl rum, 10 dkg vaj. A zsírt a tojások sárgájával, 15 dkg cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport, és tejföllel olyan keménységűre gyúrjuk, hogy nyújtani tudjuk. 3 lapot sütünk belőle. 1 lapot összetörünk, cukros tejjel meglocsoljuk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a rumot. Közben egy másik tálban a vajat kikeverjük 15 dkg cukorral, a két masszát összekeverjük, és ezt töltjük a két megmaradt lap közé. Máz: 2 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz fölött habbá verjük, majd bevonjuk vele a tetejét. Másnap vízbe mártott késsel szeleteljük. Nagyon mutatós, ha még melegen a mázra csokoládédarát is hintünk.


Karola-torta

Hozzávalók: Tojás 10 db, porcukor 25 dkg, mandula 25 dkg, vanília 1/4 rúd. Elkészítése: Tíz tojás kemény habjába teszünk 25 dkg porcukrot, 25 dkg héjasan megdarált mandulát, kis vaníliát, megsütjük, s ha kihűlt, rumos krémmel megtöltjük.


Kávétorta Júlia-módra

Hozzávalók: piskótához: 7 tojás, 7 púpozott evőkanál finomított kristálycukor, 2 teáskanál Nescafé, 7 púpozott evőkanál rétesliszt, fél csomag sütőpor; A krémhez: 25 dkg Ráma margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál Nescafé, 2 teáskanál kakaópor (nem cukrozott). A tojássárgáját a cukorral kikeverem, beleszórom a Nescafét. Ezután felváltva keverem bele a lisztet (amelybe bele tettük a sütőport) és a tojásfehérjéből felvert habot. Vastagon kivajazott és liszttel meghintett tortaformába simítom a masszát, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm tűpróbáig. (Nekem 26 cm-es tortaformám van, akinek kisebb, annak elég az 5 tojásból, és annak megfelelő hozzávalókból piskótát készíteni. Nem kell annyit bajlódni a tortalap kiszedésével, ha a forma alját sütőpapírral kibéleljük!) Közben elkészítem a torta krémjét. A Ráma margarin felét felolvasztom, belekeverem a porcukrot, a Nescafét, a kakaóport. Ha a cukor felolvadt benne, akkor adom hozzá a többi hideg margarint, és az egészet nagyon habosra, könnyűre kikeverem. A kihűlt piskótát a formából kiborítom, majd legalább 4 vékony lapra vágom, és megkenem a kávékrémmel. Egymásra borítva kicsit összenyomom, és a torta tetejét meg az oldalát is bevonom a maradék krémmel. Kávészemekkel és Nescaféval díszítve, hidegen kínálom.


Lajcsi szelet

Tészta: 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál méz, 3 egész tojás, 23 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Mindezt egyben gőz fölött összefőzzük, forrástól számított 5 percig. Hozzáadunk 45 dkg lisztet (lehet több, amennyit felvesz). 4 egyenlő részre osztjuk. Késfok vastagságúra nyújtjuk, zsírozott lemezen megsütjük (lehet a nagy tepsiben).

Krém:

2 csomag karamell pudingport 6 dl tejjel, 1 csomag vaníliás pudingport 3 dl tejjel simára főzünk. (Lehet az ízek arányát fordítva is elkészíteni.) Másfél csomag (40 dkg) margarint habosra keverünk 40 dkg porcukorral, ezt elosztjuk a pudingok szerint: kétharmad részét a 6 dl tejjel főzött pudinghoz, a maradék egyharmad részt pedig a másikhoz adjuk. Egy kanálnyit hagyjunk a krémből a tetejére. Megtöltjük a lapokat (tészta, karamell, tészta, vaníliás, tészta, karamell, tészta), és a tetejét vékonyan megkenjük a maradék krémmel. A tészta széleit levágjuk és ráreszeljük a tetejére. A sütinek puhulni kell, másnap szeleteljük.


Lea süti

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 60 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál tejföl, 10 dkg cukor. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Kétféle nyomóval kell kiszaggatni: az alsó felét teli nyomóval - erre kenünk lekvárt, a felsőt pedig lyukas közepűvel. Ezt beleforgatjuk a tojások megmaradt fehérjébe, majd darabolt dióba. Ezután ráhelyezzük a lekváros részre. 180-200 fokos sütőben sütjük, amíg aranybarna nem lesz.


Lili-kifli (könnyű, igen finom)

20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20 dkg túróval és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg állapotban vanilincukorral hintjük be.


Lili-torta

Hozzávalók: Porcukor 25 dkg, tojás 8 db, liszt 12 dkg, tejszín 2 dl. Elkészítése: Negyed kg porcukrot 2 egész tojással és 6 tojássárgájával habosra kikeverünk, hozzáteszünk 12 dkg lisztet, 4 tojás keményre felvert habját, kisütjük, lapokra vágjuk, diókrémmel töltjük, tetejét tejszínhabbal bevonjuk.


Magdolna-fánk

Hozzávalók: Vaj 28 dkg, porcukor 10 dkg, tojás 4 db, liszt 28 dkg, vanília 1/4 rúd, citromhéj 1/2 db. Elkészítése: A vajat porcukorral habosra keverjük, beleteszünk kis vaníliát, citromhéjat, 4 tojássárgáját, a lisztet és a 4 tojás kemény habját. Kikent és lisztezett tepsibe tesszük, kisütjük, és még melegen különféle formákra kiszaggatjuk.


Magdolna kifli

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tejföl, 30 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor. A margarint a tojások sárgájával 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk a tejfölt reszelt citromhéjat a sütőport, és a lisztet, az egészet jól összekeverjük kikent, lisztezet, tepsibe öntjük, egyenletesen szétnyomkodjuk megkenjük vékonyan lekvárral. A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a darált dióval, és a cukorral rákenjük a tészta tetejére, és együtt megsütjük előmelegített sütőben kb. 30 percig mérsékelt tűznél. Kissé hűlni hagyjuk, és fánk szaggatóval kifli formára szaggatjuk.


Margit-szelet

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg liszt, lekvár. Elkészítése: A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a tejeskávét, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A tészta kb. kétszeresére dagad. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy villát, és ha már nem ragad rá a tészta, valóban megsült. Ha kihűlt, kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük. Figyelem: A megsült tésztát pár percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben! A sütőpapírt ne felejtsük el levenni!


Marcsa pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vanillincukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej. Az anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük. Figyelem: Csak friss és áttört túrót használjunk!


Marika néni csokis piskótája

Hozzávalók: 6 tojás, 3 evőkanál víz, 9 evőkanál porcukor, 9 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor A szokásos módon piskótát sütünk. Krém: 2 csoki pudingpor, 6 e. kanál cukor, 6 dl tej, 1 pici rum, étcsoki, 1 csomag margarin, 15 dkg cukor Elkészítjük a pudingot a 6 kanál cukorral és a tejjel, ha felforrt beletesszük a rumot, beletördeljük a csokit, főzzük egy kicsit. Amíg kihűl, a margarint és a cukrot habosra keverjük, majd hozzátesszük a kihűlt pudingkrémet. A piskótát 3 lapra vágjuk és megtöltjük a krémmel, megkenjük a tetejét is, és aki szereti, szórja meg kókuszreszelékkel.


Máglyarakás Nusi módra

Hozzávalók: 1 db. nagyobb fonott kalács, (de ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni) felszeletelve. A nagyobb szeleteket harmadolni kell. A kicsit csak felébe vágni. 30-35 dkg tehéntúró, + 2 tojássárgája, amit elkeverek 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral alaposan. 1 csomag Aranka vaníliás pudingpor, ami hideg tejjel készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5 db. kisebből több, amit almareszelőn le kell reszelni, miután meghámoztátok. Nem kell apróra reszelni! 1/2 l. tej + 1 púpos evőkanál kristálycukor. Ezt fel kell forralni. + 3 dl forralt de lehűtött tej /vagy tartós tej hidegen / + 2 tojás sárgája kis cukorral elkeverve. Tojásfehérje, akár 5-6 tojásé is, ha lenne maradék. De elég a 4 is. Ezt kemény habbá kell verni pici citrál és kristálycukor segítségével. A nagyobb jénai tálat rámával kikenve előre elkészítem. A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot (Egy edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.) Egy sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára. A pudingporból a 3 dl tej segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot készítek, és rákenem a kalácsra. Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát, majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgával kikevert cukorral, és vaníliás cukorral. Befedem a maradék leforrázott kalácsdarabkákkal. S ezeket kenem meg a cukorral elkevert másik két tojássárgájával. Volt már, hogy felcseréltem, és először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot, s arra újra a leforrázott kalácsot. Az alma középre kerüljön. A bemelegített sütőben közepes lángon megsütöm a máglyarakást (Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.). Amikor a kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját. Visszatéve a sütőbe, már a gázlángot is nagyobbra állítom. 3-4 perc alatt, - illetve amikor látjátok, hogy gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül sem elsimított hab.


Nóri palacsintája

Sűrű, édes tejberizst főzünk, és még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott és félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és csokoládémártással tálaljuk.


Omlett Júlia módra

Hozzávalók: 8 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gombaleves-por, 1 evőkanál olaj. A tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombaleves-port. Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek tűzálló tálba- és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton, négy percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gombaleves-por sós.) Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.


Orosz hússaláta Kata módra

Hozzávalók: 25 dkg szeletelt felvágott (párizsi, zalai, sonka), 3 közepes főtt krumpli, 3 főtt tojás, 3 hámozott alma, 3 csemegeuborka, 5 dl tejföl, 2 dl kefir, Kb. 2 ek. majonéz, kb. 1 tk. Mustár, pici só, kevés porcukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint A felvágottat, krumplit, tojást, almát és uborkát vékony szeletekre vágjuk (gyufaszálszerűekre). A többi hozzávalót ráöntjük és elkeverjük.


Panni almatorta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 g sütőpor, 20 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 10 dkg margarin, 1, 5 kg alma, 1 citrom 5 dkg mogyoró, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dl tejszín, 3 db tojás 1 evőkanál keményítő, citromhéj. A lisztet, sütőport, 7, 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojássárgáját összegyúrjuk, egy fél órát hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, a formát meghintjük zsemlemorzsával, kibéleljük a tésztával és elősütjük. Az almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Citromlével, cukorral, és darált mogyoróval elkeverjük, és a tésztára tesszük. A tejszínbe belekeverjük a tojások sárgáját a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Az almára öntjük, és kb. 15 percig sütjük. Közben felverjük a tojások fehérjét, a tészta tetejére kenjük, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.


Paulette

18 deka vajat (15 deka zsírt) 18 deka liszttel jól eldörzsölünk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, fél csomag sütőport, és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy éppen jól nyújtható tészta legyen. A metélt-vastagságúra kinyújtott tésztát pogácsavágóval kiszúrjuk, és dió nagyságú csomókat rakunk rá 12 deka őrölt pörkölt mogyoróból, 12 deka cukorból, fél citrom reszelt héjából, 2 egész tojásból és 2 kanál morzsából készített keverékből. Rendes tűznél sütjük, s tálaláskor vaníliás cukorral hintjük be.


Rafael-saláta

Hozzávalók: 40 dkg friss uborka, 1 csomó hónapos retek, 2 dl majonéz, 1 fej saláta, 2 db főtt kemény tojás, fél citrom, 2 dkg cukor, 1 csomó metélőhagyma (snidling) vagy kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma, pirospaprika, só Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, és megsózzuk a vékony szeletekre vágott, hámozatlan retkekkel együtt. Körülbelül fél óra múlva kicsavarjuk. A majonézbe először belekeverjük a pirospaprikát, majd az uborkát a retekkel és a hagymával, valamint a fejes saláta vékony metéltre vágott belsejét. Utána az egészet cukorral és citrommal ízesítjük. A salátástálat kibéleljük salátalevelekkel, és szépen eligazítjuk rajta az elkészített vegyes salátát. Tetejét a negyedekbe vágott tojásokkal és retekszeletekkel díszítjük.


Rézi kiflije

Hozzávalók: 28 dkg liszt 21 dkg vaj, 14 dkg darált mogyoró, 7 dkg cukor, 3 db tojássárgája. A hozzávalókat összedolgozzuk, kinyújtjuk, apró kifliket formálunk belőle, és mérsékelt tűznél, világosra sütjük. Forrón vaníliás cukorba forgatjuk.


Rézi néni pecsenyéje

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 15 dkg angolszalonna, 15 dkg gyulai kolbász, 15 dkg gomba, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 csomag újhagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés olaj, liszt A combot felszeleteljük, vékonyra kiverjük, és sóval, borssal megszórjuk. Töltelékként a kis csíkokra vágott szalonnát, a felkarikázott kolbászt, a felszeletelt gombát a húsokra halmozzuk, majd félbehajtjuk, és három helyen megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A megtöltött húsok mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, majd olajon megsütjük. Kivesszük a húsokat a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a felkarikázott újhagymát, zöldpaprikát, kissé megsózzuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Ebbe a raguba visszatesszük az elősütött húsokat, kevés vizet önthetünk alá, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, sült burgonyával és ízlés szerint külön salátával tálaljuk.


Rigó Jancsi

Tészta: 7 tojásfehérjéhez 6 evőkanál hideg vizet és 13 evőkanál kristálycukrot teszünk. Ebből kemény habot verünk. Egyenként hozzátesszük a tojások sárgáját. Ezután 4 evőkanál kakaót és 9 evőkanál lisztet adunk hozzá, folytonos habverés közben. Erősen kivajazott, kilisztezett nagy tepsiben két lapot sütünk belőle, hogy ne legyen vastag a tészta. Krém: 2 evőkanál zselatint kevés vízben feloldunk. Ezután 8 dl tejszínből kemény habot verünk, amit 6 dkg kakaóval és 12 dkg vaníliás cukorral ízesítünk. Közben fokozatosan, állandó keverés közben belecsorgatjuk a zselatint. A tejszínt rásimítjuk az egyik lapra. A másik lap tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk, 5x5 cm nagy kockákra vágyjuk, és így felszeletelve ráhelyezzük a tejszínes töltelékre. Forró vízbe mártott, és szárazra törölt késsel felszeleteljük. Tálra helyezzük, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.


Sertésszűzsült Eszmeralda-salátával

Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, só, grillfűszer, fél fej fejes saláta, 1 fej foorcy saláta, 20 dkg burgonya, 1 csomag retek, 10 dkg konzerv pirosbab, 15 dkg paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 db lila hagyma, negyed csomó zöldpetrezselyem A salátaöntethez: 5 cl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 g só, 1 cl balzsamecet, 20 g mustár, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi fekete bors, víz. A sertésszűzet sózzuk, grillfűszerrel fűszerezzük, majd kevés olajon serpenyőben körbesütjük, majd további 10-12 percig a sütőbe tesszük. 170 °C-on sütjük (belül rózsaszínű maradjon). A sütőből kivéve tálra rakjuk, és hűtőbe helyezzük a további felhasználásig. Elkészítjük a salátát. A megfőzött, megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. A leveles salátákat megmossuk és lecsepegtetjük. A többi alapanyagot is megmossuk és daraboljuk. A konzervbabot leszűrjük. A salátaöntethez keverőtálba tesszük az olajat, a balzsamecetet, hozzáadjuk a sót, mustárt, a száraz fehérbort is hozzátéve habverővel elkeverjük, fűszerezzük még őrölt fekete borssal, reszelt fokhagymával, ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. Ezután az előkészített alapanyagokat beleforgatjuk a salátaalapba. Tálaláskor a salátánkat tányérokra rendezzük, s a rózsaszínűre sütött sertésszűzet vékonyan felszeleteljük, és a tányérokon ízlésesen elrendezzük. Elkészítési idő: 80 perc Ajánlott ital: Villányi Cabernet vagy Kékfrankos rosé


Stefánia-torta 1.

Tészta: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 5 dkg vaj. Csokoládékrém: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 15 dkg csokoládé, 2-3 evőkanál tej, 3 dkg kakaópor + 3 dkg porcukor a torta beszórásához. A tojásokat szétválasztjuk, a vajat kézmelegre melegítjük. 10 dkg cukrot habosra keverünk a tojás sárgájával. A maradék porcukorral a tojás fehérjéből kemény habot verünk, könnyedén hozzákeverjük a tojássárgás masszához. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat, simára keverjük. Kilisztezett sütőlapra tortakarikával kijelöljük a tortalap helyét, a masszát a kijelölt helyre kenjük, majd 180 fokos sütőben megsütjük. Késsel azonnal leválasztjuk a sütőlemezről, a tortakarikával szabályosra kiszúrjuk. (Ebből a mennyiségből 5-6 lapot süthetünk.) A kisült tortalapokat hagyjuk kihűlni. A csokoládékrémhez a vajat puhára olvasztjuk, és a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A csokoládét darabokra törjük, kevés tejjel sűrűre főzzük, lehűtjük, hozzáadjuk a vajhoz, az egészet habos, könnyű krémmé keverjük. A kisült lapokat megkenjük a csokoládékrémmel, a tetejére tesszük a legszebbet, bevonjuk vékony csokoládékrémmel, betesszük a hűtőszekrénybe. Ha tetején megdermedt a krém, összekeverjük a kakaót a porcukorral, rászitáljuk a tortára. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.


Stefánia-torta 2.

Hozzávalók: Tojás 5 db, cukor 6 dkg, liszt 6 dkg. Töltelék: csokoládé 12 dkg, cukor 12 dkg, vaj 18 dkg. Elkészítése: Öt tojás habjába 5 tojás sárgáját, 6 dkg cukrot, 6 dkg lisztet keverünk, 5 lapot sütünk belőle, és a következő krémmel töltjük: 12 dkg csokoládét kevés vízzel, 12 dkg cukorral sűrűre főzünk, s ha kihűlt, hozzákeverünk 18 dkg habosra kevert vajat. Ezzel töltjük, és vonjuk be.


Stefánia torta 3.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 db tojás; krém: 1 l tej, 30 dkg cukor, 10 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 30 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat, majd tejjel összegyúrjuk, hat részre osztjuk, és egyenlő kerek, vagy téglalapalakú formára nyújtjuk. Egyenként világosra sütjük. Krém: a lisztet, a kakaót és a vaníliás cukrot simára keverjük a tejjel. Kis lángon folytonos keverés mellet sűrűre főzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt krémet. Ezzel töltjük meg a lapokat, és vékonyan bekenjük a torta oldalát, tetejét. Végül meghintjük porcukorral elkevert kakaóval.


Stefánia torta 4.

14 dkg cukrot 8 dkg vajjal, 1/2 cs. V.-vanillincukorral és 5 tojás sárgájával félóráig habosra keverünk. Majd 14 dkg liszttel elkevert, 1/2 cs. V.-sütőport részletekben, s legutoljára 5 tojás habját adjuk hozzá. Tortasütőben 6-8 vékony lapot sütünk, melyeket a következő töltelékkel kenünk meg vastagon: 20 dkg vajat, 18 dkg porcukorral és 5 szelet megolvasztott csokoládéval jól elkeverünk. Az összeállított tortát kevés félretett töltelékkel bevonjuk, s 1 szelet csokoládéból, késsel lekapart csokoládéforgáccsal szórjuk be.


Stefánia vagdalt

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 2 zsemle, 1 v. hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 2 tojás, zsemlemorzsa, 3 főtt tojás, olaj, bors, só A húst és az áztatott zsemlét ledaráljuk, majd a megpirított hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, borssal és sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, és jól összegyúrjuk. Morzsával meghintett deszkán kb. 2 cm vastagságura nyújtjuk. Közepére helyezzük a tojásokat, majd felgöngyöljük. Olajjal kikent tepsibe tesszük, majd felvert tojással megkenjük a tetejét. Középmeleg sütőben megsütjük.


Tomi szelet

5 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 10 evőkanál, forró vízzel kikeverünk fehéredésig, majd 25 dkg réteslisztet (amiben elkevertünk 1 teáskanál szódabikarbónát) keverünk hozzá. 5 tojásfehérjét felverünk kemény habbá, óvatosan összekeverjük a sárga masszával. Kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát. Krém a tetejére: 20 dkg vajat 20 dkg cukorral kikavarunk, 10 dkg darált diót és kevés rumot vagy rumaromát adunk hozzá. 2 dl tejben 2 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a vajas krémhez keverjük. Ezt a krémet a kihűlt tésztára simítjuk. Máz: 10 dkg csokoládét megolvasztunk, és a habra csorgatjuk. Ha nem akarunk csokit, lehet szóró cukorral is megszórni, vagy csokireszelékkel, esetleg darált dióval meghinteni vékonyan.


Vagdalt - Éva módra

A darált marhahúst sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, egészen kevés pirospaprikával, 1 evőkanál áfonyalekvárral, mazsolával, tojással jól összedolgozzuk. Egy órán át, pihentetjük. Szeleteket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk és vajon kisütjük. Burgonyaropogóssal tálaljuk.


Vagdalt - Nóri módra

A darált húst sóval, törött fehér borssal, kevés vajjal, 1 tojással, kockákra vágott hámozott naranccsal eldolgozzuk. Pogácsa alakúra formázzuk és vajon kisütjük. Narancsmártással és burgonyapürével tálaljuk.


Vera céklasalátája

Hozzávalók: 1 kg cékla, 2 nagy fej lila hagyma, 1 pohár ecetes torma, só, ecet, cukor A kuktafazék aljára 1,5 dl vizet öntünk, és beletesszük a jól megmosott céklát. Forrástól számított 15 percig tűzön hagyjuk. A készre főtt céklát meghámozzuk, és káposztareszelőn lereszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, megsózzuk, kevés ecettel meg cukorral ízesítjük és belekeverjük az ecetes tormát. Jól záródó üvegbe hűtőbe tesszük, és 1-2 napig érleljük.


Vilmos-keksz

60 dkg lisztet 10 dkg vajjal, 3 egész tojással, 1 cs. V.-sütőporral, 1 cs. V.-vanilincukorral és 2-3 dl tejjel jól összegyúrunk. A sütőport a liszttel előbb jól elkeverjük, és csak azután adjuk a többi hozzávalót hozzá. A tésztát vékonyra nyújtjuk, 5-6-szor gyengén lisztezve ismét nyújtjuk és hajtogatjuk, majd kekszvágóval kiszúrva, meleg sütőbe téve sütjük. Sütés alatt az ajtót kb. 5 percig nem szabad kinyitni, mert a keksz különben ráncos lesz! Igen kiadós!


Zolika féle sült krumpli

Hozzávalók: krumpli, hagyma, fokhagyma, zsír (olaj), fűszerek (bors, só, chili, majoranna, és még bármi, ami erős) A krumplit apró kockára vágva megsütöm, lecsöpögtetem, megsózom, és lefedve félre rakom (legjobb az 'Asztali fűszervarázs'). A hagymát fél karikára vágom, amikor megdinsztelődött hozzáadom a sült krumplit és a fűszereket (ízlés szerint). Jól összeforgatom, s egy pár percig együtt pirítom (ínyenceknek: a tetejére kis reszelt (füstölt) sajt). Bármi mellé jó köretnek (kivéve a szaftos ételek: pl. pörkölt, vadas), de a legjobban a SÖR-t szeretem.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 98
Tegnapi: 32
Heti: 482
Havi: 1 733
Össz.: 919 198

Látogatottság növelés
Oldal: Neves napok receptekben
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »