Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Argentin carbonada

1 kg marhahús, 4 ek olaj, 2 nagy hagyma vastag szeletekre vágva, 3 hámozott, kimagozott paradicsom karikázva, 0,5 mk. törött bors, 2 dl víz, 1 tk. ételízesítő, 0,5 ek. só, 1 csipet szurokfű, 0,5 kg hámozott, fél cm-es szeletekre vágott burgonya, 3 hámozott, kimagozott őszibarack 6 felé vágva. Pirítsuk az olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a húst, paradicsomot és pirítsuk 6-8 percig. Tegyük bele a borsot, vizet, ételízesítőt, sót, szurokfüvet. Lassú tűzön 1,5 órát pároljuk. Tegyük bele az őszibarackot, burgonyát. Pároljuk még 30 percig. Forrón tálaljuk.


Aszalt kajszibarackkal töltött csirke

1,5 kg-os csirke, 3 ek. vaj, 0,5 csésze apróra vágott hagyma, 35 dkg aszalt kajszi áztatva és apróra vágva, só, bors, 0,5 tk. őrölt fahéj. 2 ek. vajban pirítsuk üvegesre a hagymát, tegyük bele a barackot, fonnyasszuk 5 percig. Tegyük bele a sót, borsot, fahéjat. Keverjük össze, töltsük meg a csirkét. Tűzzük be a nyílásokat, kenjük 1 ek. vajjal, sózzuk meg, tegyük alufóliába. Előmelegített forró sütőben süssük 1 órát. Forró rizzsel tálaljuk.


Barackkal töltött kacsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb konyhakész kacsa, 7 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 2 tojássárgája, 25 dkg aszalt sárgabarack, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg szálasra vágott mandula, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor kakukkfű, só, bors, reszelt szerecsendió Elkészítés: A fehérbort felöntjük 6 evőkanál vízzel, és az aszalt sárgabarackot beáztatjuk. A kacsát megmossuk, megtöröljük, kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. Néhány kakukkfűágat félreteszünk a díszítéshez, a többit a lecsöpögtetett barackkal együtt, a kacsa hasüregébe töltjük. A nyílást erős cérnával összevarrjuk. A kacsát tepsibe helyezzük, és ráfektetjük a szalonnacsíkokat. Kevés vizet öntünk alá, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 1 1/2 órát sütjük. Közben a meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és még forrón összetörjük. Belekeverünk 1 tojássárgáját, és hozzáadjuk a lisztet is. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 cm átmérőjű hengerré formázzuk, majd 1 cm vastagon felszeleteljük. A korongok mindkét oldatát megkenjük a maradék tojássárgájával, és belenyomkodjuk a szálasra vágott mandulát. Megforrósított vajon vagy margarinon, kis lángon aranysárgára sütjük. A kacsát a mandulás burgonyakorongokkal körítjük, és a félretett kakukkfűvel díszítjük. Párolt brokkoli illik hozzá. Elkészítési idő kb. l 3/4 óra adagonként 4950 joule-t (1180 kalóriát) tartalmaz.


Barackos bárány - nyárson

1 kg kockákra vágott, kissé zsíros bárányhús, 2 ek. borecet, 2 ek. olaj, 1 tk. só, 1 mk. bors, 0,5 kg kimagozott kajszi. Készítsük el a pácot, tegyük bele a húst, barackot. Hagyjuk állni 2 óráig. Váltakozva húzzuk grillpálcára a húst és a barackot. Forró grillben 20-25 perig süssük. Tálaljuk forrón.


Barackos csirkemell

Hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy) csirkemell, 2 nagy fej vöröshagyma, 8 szem érett sárgabarack, 5 dkg mandula (vagy 1 teáskanál mandulaaroma), 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál currypor, 1-1 mokkáskanál őrölt fehér bors, chili (vagy csípős paprika), ízlés szerint cukor, só, csipet gyömbérpor. Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és forró olajon sárgára fonnyasztom. Megsózom, majd lepirítom a lebőrözött, kicsontozott és vékonyra szeletelt csirkemellet. Az olajból kivéve melegen tartom. A visszamaradt szaftra ráteszem a megmosott, kimagozott, feldarabolt sárgabarackot, megszórom a fűszerekkel, és addig párolom, míg a gyümölcs, levet ereszt. Ezután hozzáadom a durvára darált mandulát (vagy az aromát), és jól összeforralom. Tűzálló tálra fektetem az elősütött csirkemellet, rákenem a barackos mártást és előmelegített, forró sütőben addig pirítom fedetlenül, míg szép barnáspiros lesz. Ügyelni kell arra, hogy meg ne égjen (a gyümölcstől és a cukortól hamar karamellizálódik)! Párolt rizzsel vagy szerecsendióval ízesített burgonyafánkkal kínálom. Elkészítési ideje: 45 perc


Barackos kacsamell

Hozzávalók 6 személyre: 3 kacsamell, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zeller, 1 kis csomó csombor (más néven borsikafű vagy bécsi rozmaring), néhány borsmentalevél, 2 cl őszibaracklikőr, l evőkanál burgonyakeményítő, 50 dkg őszibarackbefőtt; a kroketthez: 60 dkg burgonya, 1-2 tojássárgája, 1-2 evőkanál liszt, só, reszelt szerecsendió, 6-8 dkg vékonyra vágott mandula, olaj. A kicsontozott kacsamelleket enyhén beolajozzuk és fóliába tekerve, egy éjszakára hűtőbe tesszük érlelni. A csontbál a zöldségekkel és a csomborral rövid levet főzünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha megfőtt, átszűrjük, kevés vízben elkevert burgonyakeményítővel besűrítjük, beletesszük a borsmentalevelet, a likőrt, az őszibarackbefőttet levével együtt, és az egészet jól felforrósítjuk. Közben a fél kacsamelleket forró olajban mindkét oldalán hirtelen átsütjük, és keresztben felszeletelve tálra rendezzük. Ráöntjük a forró barackos mártást, s olyan burgonyakrokettet adunk hozzá, amelyet nem zsemlemorzsában, hanem vékonyra vágott mandulában forgatunk meg. Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, sóval, szerecsendióval ízesítjük és a tojássárgákkal összekeverjük. Rudakat vagy pogácsákat formálunk belőle, megforgatjuk a mandulában, és forró olajban kisütjük. Az eredeti, éttermi recept szerint a húst félangolosra szokás sütni, de ha még soha nem evett a család így sütött húst, ne kísérletezzünk vele, hanem süssük át rendesen. Akár hirtelen, akár úgy, hogy az átpirított hús alá kevés vizet öntve, lefedve, puhára pároljuk, majd lefedés nélkül ropogósra sütjük.


Barackos karaj

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, 1 nagyobb hagyma, 1 dl olaj, 2 evőkanálnyi paradicsompüré, só, őrölt fekete bors, 1 dl fehérbor, fél citrom leve, 50 dkg kajszibefőtt. Az enyhén kiveregetett sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalán forró olajban átsütjük. A sütőserpenyőből kivéve tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk, s a visszamaradt olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a bort, a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve öt percig pároljuk. Aki kedveli az éles íz-ellentéteket, az tehet a mártásba egy késhegynyi csípős pirospaprikát is. A mártást a húsra öntjük és lefedve, nagyjából háromnegyed órát pároljuk, míg a hús megpuhul. Néhány perccel azelőtt, hogy kész lenne, hozzáadjuk a sárgabarackbefőttet - a levét nem öntjük rá - és az egészet egy kicsit összesütjük. Legegyszerűbb párolt rizst adni hozzá, de teljesebb az ízharmónia a szerecsendióval ízesített burgonyakrokettel.


Barackos párolt marhaszelet.

Hozzávalók 8 személyre: 1 kg-os marhaszegyszelet, 2 babérlevél, 2- 3 kanál olívaolaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 hagyma, só, őrölt bors, 1- 2 teáskanál mustárpor, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió. 2 egész fahéj, 3 dl zöldségleves, (lehet leveskockából is), 2- 3 édesburgonya (csicsóka), 6 db közepes sárgarépa, 1 db egészen kis fej káposzta (30- 40 dkg), 2 dl narancslé, 50 dkg kajszibarack, vagy nektarin (kopaszbarack) befőtt A megtisztított hagymákat vágjuk négybe, szedjük szét rétegeire és pirítsuk aranyszínűre a felforrósított olajban, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A hússzeletet tekerjük fel, kössük át spárgával, hempergessük meg a kukoricaliszt, só, őrölt bors, mustárpor keverékében, s abban a forró olajban, amelyből kiszedtük a hagymát, minden oldalán süssük át enyhén barnára. Tegyük vissza a hús mellé a hagymát, adjuk hozzá a babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a zöldséglevest és lefedve, kis lángon pároljuk másfél-két óráig, míg a hús megpuhul. Ha kell, közben is adjunk hozzá még egy kis zöldséglevest. Amikor a hús puha, vegyük ki az edényből, s tartsuk melegen. Tegyük a visszamaradt lébe a felkarikázott édesburgonyát és sárgarépát, a cikkekre vágott káposztát, öntsük rá a narancslevet és a kompót levét, és lefedve pároljuk 45 percig. A párolás háromnegyedében adjuk hozzá a kajszibefőttet. Ha a hús közben kihűlt volna, forrósítsuk át a zöldséges-gyümölcsös lében, majd felszeletelve rendezzük tálra, rakjuk köréje az édesburgonyát, répát, káposztát, barackot, s az egészet a forró lével leöntve tálaljuk. Adhatunk hozzá burgonyafánkocskákat vagy burgonyakrokettet.


Csirkesült

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 dl tejszín, 1 evőkanál kókuszreszelék, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál darált mák, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt csípős paprika, őrölt szerecsendió-virág, köménymag, gyömbér, fekete bors, 3 szem őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só. Elkészítése: A fűszereket egy evőkanál olajjal, a kókuszreszelékkel, a mákkal, a sárgabaracklekvárral, a sóval összekeverem, és a megtisztított, darabjaira vágott csirkére kenem. Legalább 2 órán keresztül állni hagyom. Még jobb, ha előző nap pácolom be a csirkehúst. Készítése előtt a maradék olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon átsütöm a hagymás olajon. Az elősütött húst tűzálló tálba teszem, ráöntöm a tejszínt és a tejfölt, ezután befedve előmelegített, forró sütőben 45 percig sütöm, majd fedő nélkül pirosra pirítom. Szilvabefőtt vagy sárgabarackbefőtt és párolt rizs illik mellé. Elkészítési ideje: 70 perc


Egzotikus csirke rizssalátával

Hozzávalók 10 személvre: 10 csirkecomb, néhány salátalevél, 3 evőkanál narancs- vagy sárgabaracklekvár, 1-2 teáskanál édesnemes pirospaprika, 2 evőkanál olaj, só bors, a díszítéshez petrezselyemzöld, a tepsi kikenéséhez olaj. A rizssalátához: 40 dkg hosszú szemű rizs, 2 szál póréhagyma, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászkonzerv, 1 doboz (320 ml) mandarinbefőtt, 20 dkg majonéz só, curry cayenne-i bors Elkészítés: A salátához a rizst sós vízben, 20 percig főzzük. A pórét megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. Forrásban lévő, sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A mandarint és az ananászt lecsöpögtetjük. Az ananász levét felfogjuk, a szeleteket feldaraboljuk. A majonézt kikeverjük 1 dl ananászlével, majd sóval, cayenne-i borssal és curryval erősen megfűszerezzük. A rizst összekeverjük a gyümölcsökkel és a póréval, majd beleforgatjuk a majonézes mártásba. Lefedve legalább 30 percig érleljük. A csirkecombokat az ízületnél kettévágjuk, megmossuk, megtöröljük, sóval és borssal bedörzsöljük. Olajjal kikenünk egy tepsit, és belefektetjük a combokat. Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 25 percig sütjük. A narancs- vagy sárgabaracklekvárt megmelegítjük. Ha darabos lenne, szitán átpasszírozzuk, majd az olajjal és a paprikával elkeverjük. A krémet a húsra kenjük, és további 5 percig sütjük. A ropogósra sült, pikáns csirkecombokat salátalevelekkel kibélelt tálra helyezzük, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük. Az egzotikus rizssalátát külön tálkában kínáljuk hozzá. Elkészítési ideje: 50 perc


Fűszeres, sült pulykamell gyümölccsel

Hozzávalók: 1 kis pulykamell, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojássárga, 10 dkg mandula, 1 dl száraz fehérbor, 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors. Elkészítés: A pulykamellet kicsontozom, lebőrözöm, és nyolc vékony szeletre vágom. Hús-kalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A vajat megmelegítem, és a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a tojássárgájával habosra keverem. A pulykamell-szeleteket a sajtos krémmel megkenem, majd felcsavarom, és alufóliába csomagolom. A nyolc kis tekercset előmelegített, forró sütőben 30 percen keresztül sütöm. Közben a levétől lecsöpögtetett őszibarackot a maradék 5 dkg vajon megpirítom. Hozzáteszem a forró vízbe dobott, leszűrt és meghámozott, szálkásra vágott mandulát, majd a borral lelocsolva, fedő alatt pár percig párolom. A már megsült pulykamell-tekercset az alufóliából kicsomagolom, felszeletelem, és a párolt mandulás őszibarackot köré teszem. Külön tálon kínálok mellé ropogósra sült szalmaburgonyát vagy apró burgonyakrokettet. Más gyümölccsel is készíthető, pl. almával és kemény, nem túl érett szilvával. Elkészítési ideje: 75 perc


Gyümölccsel töltött pulykamell

Hozzávalók: 4 szelet (150 g-os) pulykamell, 12-12 szem kimagozott cseresznye és meggy, 2-2 sárgabarack és körte vagy őszibarack feldarabolva (ha befőttből készítjük, jól öblítsük le, hogy ne legyen túlzottan édes), 1 mk. őrölt fehér bors, só, olaj a sütéshez, tojás és liszt a panírozáshoz A hússzeleteket kiverjük, téglalap alakúra vágjuk és megsózzuk. A töltelékhez a gyümölcsöket megsózva és megborsozva állni hagyjuk. Felhevítünk 2-3 ek. olajat, melyen a pulykamellről leesett, egészen apróra vágott nyesedékeket fehéredésig pirítjuk. Ezután beleforgatjuk a gyümölcsöt, és 3-4 percig pirítjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamell-szeleteket, majd félbehajtva, hústűvel összetűzzük. Lisztbe, tojásba forgatva kisütjük. Burgonyapürével és sajtmártással kínáljuk. Ez utóbbihoz 20 g vajat hevítünk; 20 g lisztet megfuttatunk rajta, felengedjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük. Belekeverünk 50-50 g márvány-, trappista és parmezán sajtot és 2 dl tejszín hozzáadásával mártás sűrűségűre keverjük. Petrezselyemzölddel, szerecsendióval és fehér borssal ízesítjük.


Gyümölcsös csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 evőkanál + 1 evőkanál olaj, 1,5 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 1 csipetnyi őrölt gyömbér, 1 kiskanál szójaszósz, 4 nagy csirkemell, 1 evőkanál vaj, 1 avokádó, 1 csipetnyi sárkányfű, 40 dkg felezett őszibarack (konzerv), fél narancs leve, néhány levél fejes saláta, néhány szem dió Előkészítés: Másfél evőkanál olajat, a citromlevet, a mézet, a gyömbért és a szójaszót összekeverjük. Ráöntjük a húsra, és legalább 3 óráig állni hagyjuk. Az avokádót megtisztítjuk és felszeleteljük. Elkészítés: A húst kivesszük a szószból, és beszórjuk a sárkányfűvel. A maradék 1 evőkanál olajat és a vajat serpenyőben felmelegítjük, és a húst aranybarnára sütjük benne. (Ne süssük túl!) Az őszibarackot néhány gerezd kivételével pürésítjük. A szószt felmelegítjük, és belekeverjük a barackpürét. Hozzáöntjük a narancslevet, és öt percig lassú tűzön főzzük, majd állni hagyjuk. Tálalótálon elhelyezzük a hússzeleteket és a salátaleveleket. Leöntjük a barackos szósszal, és a barackgerezdekkel, az avokádóval és a dióval díszítjük.


Katalán hal

Hozzávalók: 4 szép nagy szelet halfilé (bármilyen fajta hal lehet), 4 fél, kimagozott őszibarack (befőtt), 5 dkg mazsola, 8 fél, kimagozott sárgabarack (befőtt), 6 fél, kimagozott szilva (befőtt), 10 dkg vaj, 2 evőkanál fenyőmag (vagy hántolt napraforgómag), 2 dl száraz fehérbor, só, törött fehér bors (ízlés szerint). A vaj felén fedő alatt megpároljuk a megsózott, megborsozott halszeleteket és melegen tartjuk. A vaj másik felét megforrósítjuk és rátesszük a finomra vágott fenyőmagot. Megsózva pár percig pirítjuk, majd rátesszük a lecsurgatott gyümölcsöket sorban, egymás után. Rászórjuk a megmosott és leszárazott mazsolát, végül ráöntjük a bort és egy-két evőkanál befőttlevet (bármelyik befőttből). Fedő alatt pár percig pároljuk. A párolt halat tálra rendezzük, körérakjuk a gyümölcsöt és párolt rizzsel tálaljuk.


Kecskeméti sertésborda

Hozzávalók: 80 dkg sertéskaraj, 4 db sárgabarack, 3 cl barackpálinka, 1 dl olaj, só, törött bors, 2 evőkanál liszt, 8 szelet szendvics kenyér, 10 dkg ementáli sajt, 1 dl olaj. A kicsontozott karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban megsütjük, majd 1-1 szelet kenyérre helyezzük. A maradék zsiradékon átsütjük a megfelezett sárgabarackokat, a húsokra tesszük. Erre egy vékony sajt szeletet tesszünk, majd forró sütőben, így együtt még 10 percig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk, meglocsoljuk a pálinkával a húst és meggyújtjuk.


Kunsági sertésborda.

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 5 dkg vaj, barack kompót, szerecsendió, só, bors. A karajszeleteket kicsontozzuk, jól kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a vajban mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Tűzálló tálra egymás mellé rakjuk a szeleteket, és minden szeletre egy fél barackot teszünk. Ráöntjük a vajat, amelyben a hús sült, a tetejét meghintjük szerecsendióval, és a sütőben kissé megpirítjuk.


Őszibarackos csirkemell

Hozzávalók: 2 csirkemell, 20 dkg őszibarack, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 kk. liszt, 5 dkg mandula, 1 kupica konyak, 1 ek. ketchup, só, bors A csirkemelleket csíkokra vágjuk. A tejszint, a konyakot meg a ketchupot összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a húst beleforgatva legalább egy napig érleljük. Ezután a húst lecsöpögtetjük, és vajban hirtelen átsütjük. A liszttel megszórjuk, és a páclével felengedjük. A kockákra vágott őszibarackokat a húshoz adjuk, addig hagyjuk a tűzön, míg a hús megpuhul, a leve besűrűsödik. Mazsolás párolt rizzsel kínáljuk.


Őszibarackos kacsamell

Hozzávalók 4 személyre: 2 egész kacsamell, 10 dkg vegyes zöldség, 1 dkg burgonyakeményítő, 50 dkg őszibarackkonzerv, 50 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 1 dkg burgonyapehely, 5 dkg mandula, 1,5 dl olaj, só, szerecsendió, néhány szál borsmenta, 3 cl őszibaracklikőr. A kacsamelleket kicsontozzuk, lebőrözzük, s a húst legalább egy napra beolajozva a hűtőbe tesszük, majd közvetlenül a tálalás előtt enyhén megsózva, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. A csontból, zöldségből, keményítővel rövid pecsenyelevet főzünk, amelyet borsmentával és őszibaracklikőrrel ízesítünk. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük, s ha kihűlt, a tojássárgájával, burgonyapehellyel, sóval, szerecsendióval krokett-masszát készítünk, amiből kis pogácsákat vagy rudakat formázunk, durván vagdalt mandulába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Tálalásnál a melegen tartott kacsamelleket felszeleteljük, aláöntjük a forró, átszűrt pecsenyelevet, a húsra rendezzük a leszűrt és átmelegített őszibarackot, s az egészet két oldalt körberakjuk a frissen sült burgonyakrokettel.


Őszibarackos pulyka sajtmártással

Hozzávalók: kb. 1kg pulykamell (filé), 4-5 őszibarack, kakukkfő, borsikafű, bors, só, bor Elkészítés: A pulykamell-filéket középen mélyen bevágjuk, hogy szét lehessen hajtani. kiklopfoljuk, befűszerezzük, fehérborral meglocsoljuk. 1 órát állni hagyjuk. Az őszibarackokat meghámozzuk, 8-10 szeletre vágjuk mindegyiket. Ráhalmozzuk a húsra, összetekerjük, és egyenként alufóliába tekerjük. Sütőben (esetleg grillsütőn) 15 percig sütjük. Majd kivesszük, kicsomagoljuk, (vigyázat! csöpög belőle a lé) ,és kevés olajba, tepsibe tesszük, 15-20 percig sütjük tovább, 5 percenként locsoljuk fűszeres vízzel, hogy ne száradjon ki. A sajtmártáshoz: 10dkg trappista sajt, 5dkg erősebb sajtfajta, 1,5-2 dl tejszín, 1,5-2 dl tej, fehérbor, vaj. Kis vajat felolvasztunk, a tejszínt és a tejet beleöntjük, a sajtot (reszelve!) apránként adagoljuk, sűrűre főzzük.


Őzborda alabárdos módra

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott őzborda, 10 dkg ananászbefőtt, 10 dkg őszibarackbefőtt, 15 dkg (lehetőleg erdei) gomba, 10 dkg főtt, füstölt sonka, 1 dl tejszín, só, vaj. Az őzbordákat kiveregetjük, sóval bedörzsöljük, és vajon mindkét oldalát ropogósra sütjük. A serpenyőből kivéve, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a megtisztított, felszeletelt gombát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát is. Végül belekeverjük a lecsöpögtetett, feldarabolt ananász- és őszibarackbefőttet is. Felöntjük a tejszínnel, ha szükséges, megsózzuk és összeforraljuk. Visszatesszük a hússzeleteket és átmelegítjük. Hagymás-fahéjas rizzsel és burgonyafánkkal kínáljuk.


Pálinkás csirkecomb

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl barackpálinka, 8 db sárgabarack, 2 dl száraz fehérbor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött bors. Elkészítés: A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, a zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát. A megmosott, leszárított és félbevágott csirkecombokat a hagymás szalonnazsíron lepirítom. Ezután ízesítem a fűszerekkel, aláöntöm a barackpálinkát meg a bort, és fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Ha a csirkehús puha, de a lé sok alatta, a fedőt leveszem, és addig forralom, míg zsírjára nem sül. Ekkor kiveszem a combokat a serpenyőből, helyükre teszem a megmosott, kimagozott fél sárgabarackokat és néhány percig pirítom. Végül a combokat hozzátéve, együtt felforrósítom. Párolt rizs illik hozzá. Elkészítési ideje: 45 perc


Pekingi kacsa

Hozzávalók: 60 dkg kacsamell, 3 evőkanál margarin, 1 doboz ananászbefőtt, 1 doboz őszibarackbefőtt, 1 dl fehérbor, fél citrom leve, 2 evőkanál tisztított mogyoró, 2 evőkanál kínai fűszerkeverék, só, bors, pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt. Elkészítése: Egy tálba beletesszük a margarint és 3 percig 200 W-on felolvasztjuk. Egy kanál kínai fűszerkeverékkel meghintjük a bőrétől megfosztott húst és 8 percig 500 W-on sütjük. Ezután megfordítjuk és újabb 8 percig 500 W-on sütjük. A sütőből kivesszük, és amíg a mártást elkészítjük, letakarva pihentetjük. Egy edénybe leöntjük az ananász és az őszibarack levét, fehérborral és fél citrom levével ízesítjük, megfűszerezzük a kínai fűszerkeverékkel és lisztet adunk hozzá. A gyümölcsöket feldaraboljuk. A mártást csomómentesre keverjük, és 500 W-on 3 perc alatt besűrítjük. A mártást és az apróra vágott gyümölcsöt a húsra öntjük, és 2 percig 400 W-on együtt pároljuk.


Pulykamell filé tejszínes gyümölcsszósszal

Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 4 dl tejszín, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, bors, (fehér), barack vagy almabefőtt, leszűrve felkockázva, 1/2 kg pulykamell filé. Elkészítés: A húst 2×2 cm-es csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Az olajat feltesszük hevülni, és az összetört fokhagymát beledobjuk. Amikor kezd üvegesedni, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a húst. Sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Amikor már puha a hús beleöntjük a lisztel elkevert tejszínt. Óvatosan kell vele bánni, mert hamar leég és csomósodik. Mikor már kellően sűrű, akkor tesszük bele a darabolt befőttet. Kettőt forr és kész. Rizs vagy főtt burgonya illik hozzá.


Sasadi szelet

25 perc 8 kis szelet csont nélküli borda, 5 dkg vaj, 4 db magbaváló őszibarack (vagy őszibarackbefőtt), 3 szem összetört szegfűszeg, 3 szem összetört szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, só. A hússzeleteket enyhén kiverjük, megsózzuk, és a fűszerekkel meghintjük. A forró vajon hirtelen, erős tűzön átsütjük mindkét oldalukat, és a serpenyőből kivéve félretesszük. A visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a lehéjazott, félbevágott, mag nélküli őszibarackot is, ezután a hússzeleteket a mártásba visszatéve jól átmelegítjük. Tálaláskor egy-egy szelet hús tetejére egy szem fél barackot helyezünk. Burgonyapüré vagy párolt rizs illik mellé.


Tonhallal töltött kajszibarack

6 szem nagy kajszibarack (befőtt) félbevágva, kimagozva, 20 dkg tonhal (konzerv), 1 tk. finomra vágott petrezselyem és metélőhagyma, 1 ek. kimagozott és apróra vágott olajbogyó, 1 ek. citromlé, 2 ek majonéz, 6 kis salátalevél. Szűrőben csepegtessük le a barackot. Nyomjuk szét a tonhalat villával, adjuk hozzá a többi hozzávalót, töltsük meg vele a barackot. Salátalevélen tálaljuk.


Töltött csirkés alma

Hozzávalók: 8 szép, nagy, egyforma, piros alma, 2 főtt vagy sült csirkemell, 1 dl majonéz, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só. Elkészítése: A kicsontozott csirkemellet ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. Hozzáteszem a majonézt, a reszelt sajtot és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Alaposan összedolgozom, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom. Az almákat megmosom, letörülgetem, de nem hámozom meg. Tetejükről levágok egy "kalapot", majd kicsumázom. Annyi almahúst vájok ki belőlük, hogy csak egy cm-es faluk maradjon. 3 dl vizet forralok, belecsavarom a citromlevet, és a kivájt almákat meg az almaforgácsot beleteszem. Felforralom, majd leszűröm. Ha az alma szárazra szikkadt, a forgácsokat nagyon apróra vágva belekeverem a majonézes-sajtos krémbe. Szép, nagy üvegtálra egymás mellé ültetem a kivájt almákat, púposra töltöm a krémet, majd visszaillesztem az almák "kalapját". Hűtőszekrénybe teszem. Jól lehűtve kínálom. Kimagvalt fél őszibarackokat is ily módon megtöltök a csirkekrémmel. Elkészítési ideje: 50 perc



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 80
Tegnapi: 32
Heti: 464
Havi: 1 715
Össz.: 919 180

Látogatottság növelés
Oldal: Húsételek 2
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2024 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »