Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Bográcsgulyás

Hozzávalók (8 személyre): 80 dkg marhapacsni, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 mokkáskanál köménymag, 2 evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 közepes nagyságú paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 kg burgonya. A vöröshagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. A zsírt bográcsban vagy vastag falú lábosban megforrósítjuk, és a hagymát fedő alatt üvegesre pároljuk benne. Meghintjük pirospaprikával, ráöntünk 2 evőkanál vizet, majd rátesszük a kockákra vágott marhahúst, és kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott zöldpaprikát és a cikkelyre vágott paradicsomot. (Aki szereti, adhat hozzá 1-1 szál karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret.) Felengedjük 2 liternyi vízzel, hozzátesszük a fűszereket, és lassú tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát is, és készre főzzük.


Csipetke a gulyáslevesbe

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg liszt, 1 tojás, só. A lisztet a tojással kemény tésztává dolgozzuk össze, majd negyedóráig hagyjuk állni. A tésztát 5-6 darabra vágjuk, és mindegyik darabot ujjnyi vastag rudacskává nyújtjuk. 1 liter vizet kevés sóval felforralunk, a tésztarudacskákat kevés liszttel meghintve egészen apró darabkákra csipkedjük, és a forrásban lévő vízbe dobjuk. Addig főzzük, míg a csipetkék feljönnek a víz felszínére. (Megjegyzés: a tésztarudacskákról lecsipkedett darabkákat közvetlenül a gulyáslevesbe is beledobhatjuk. Azonban a külön főzött csipetke előnye, hogy tálaláskor ki-ki annyi csipetkét tehet a tányérjába, amennyit kíván.)


Ürügulyás

Hozzávalók (6 személyre): 1 kg juhcsont, 1,5 kg ürülapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál csípős paprika (aki a nagyon csípőset szereti, adhat hozzá cseresznyepaprikát is), 1 evőkanál só, csipetnyi köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 6 közepes nagyságú burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom. Az étel készítése bográcsban vagy vastag falú lábosban történjék. A vöröshagymát megtisztítjuk és kis darabokra vágjuk, majd forró zsírban üvegesre pirítjuk. Levesszük a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük, s nyomban ezután fél csésze vizet adunk hozzá. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a felaprított csontokat és a kockákra vágott húst. Megsózzuk, ráöntünk 2 liter vizet, és köménymaggal meg szétnyomkodott fokhagymával fűszerezzük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul. (Kb. 2 óráig tart a főzés.) Ezután hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, a felvágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot - szükség szerint még egy kis vizet is töltünk hozzá -, és addig főzzük, míg a hús egészen megpuhul. Csipetkét adunk hozzá.


A pörköltkészítés titka

A magyar húsételek egyik legősibb válfaja, a pörkölt alighanem a pásztorkodó, nomád időkből származik, amikor a régi magyarok a mindig magukkal vitt bográcsban, szabad tűzön főzték meg a napon megszárított "húskonzervüket". A pörkölt készítésének lényeges része ma is, hogy a feldarabolt húst - akár marha, akár juh, akár sertés vagy baromfi - zsír és víz nélkül teszik a bográcsba, és állandó forgatás, kavargatás mellett, a tűzön saját levében hagyják pörkölődni. Sem zsírt, sem vizet, sem sót, sem bármiféle más fűszert nem szabad ebben a szakaszban hozzáadni, mert a húsnak a saját levében kell pirulnia, hogy kiadja ízeit. Persze minden szabály alól lévén kivétel, egy kevés vizet mégiscsak hozzá-hozzá löttyintenek ilyenkor is, nehogy odasüljön, ami különösen akkor fenyeget, ha kevés húsból készül a pörkölt. Mert - habár így hívják - a húsnak a valóságban egyáltalán nem szabad odapörkölődnie, megégnie. A pörkölthöz szükséges hagymát külön pirítják meg némi zsiradékban szép aranyszínűre, s hozzákeverik a pirospaprikát. A sót csak akkor adják a bográcsban fövő húshoz, amikor az saját levében már eleget forgott, hogy kiadja ízeit. Ezután lehet egy kevés vizet hozzáadni a húshoz, ám a vízzel csínján kell bánni, mert a pörkölt csak akkor igazi, ha sűrű, mártásszerű a leve. Ha nem bográcsban, szabad tűzön, hanem lábosban, konyhában fő a pörkölt, akkor a készítés módja némileg változik: nem külön-külön pörkölődik a hús és a vöröshagyma, hanem egyazon lábosban előbb a hagymát pirítjuk meg, arra szórjuk rá a pirospaprikát, amelyet 2-3 evőkanál vízzel keverünk össze, hogy ne égjen meg, különben megkeseredik! Ezután már a hús saját levében forog itt is és lényegül át sűrű, aranybarna mártásban úszó étellé, amely magában foglalja a magyar konyha legjobb ízeit.


Marhapörkölt

Hozzávalók (4-6 személyre): 1 kg marhalábszár, 2 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 közepes nagyságú érett paradicsom vagy 2 evőkanál paradicsompüré, 1 zöldpaprika, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a zöldpaprikát a csumájától megszabadítva darabokra vágjuk. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük és kockákra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk. A zsiradékot vastag falú lábosban felhevítjük, ebben a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ezután levesszük a lábost a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát és a fokhagymát, majd 3 evőkanál vizet belekeverünk. Ezután visszatesszük a lángra, megsózzuk, és hozzátesszük a kockákra vágott húst. Az egészet jól összekeverjük, és közepes lángon, fedő alatt pároljuk. Csak akkor szabad 1-2 evőkanál forró vizet hozzáadni, ha már félő, hogy enélkül odaégne. Ezt a párolás első negyedórájában többször is megismételhetjük, szükség szerint. Amikor a hús már puhulni kezd, hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát. Tovább pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul Eközben megint hozzáadunk egy kevés forró vizet, hogy pótoljuk az elfőtt levét. Mikor a hús teljesen megpuhult, levesszük a lábosról a fedőt, és elpárologtatjuk (ha van) a felesleges levét, ügyelve arra, hogy a hús ne égjen az edény aljához. Aranybarna-vöröses mártást kapunk, amit szigorúan tilos bármivel besűríteni, mert azzal a pörölt lényegét hamisítanánk meg. Így, eredeti, természetes ízeiben a legkitűnőbb. Az előbbi módon készíthetünk pörköltet borjú-, sertés- és vadhúsból is.


Birkapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birkahús, 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom vagy annak megfelelő paradicsompüré, édes-nemes paprika, só, fokhagyma, 1 dl vörösbor. A birkahúst - ha jellegzetes szagától meg akarjuk szabadítani a készítést megelőzőleg ecetes vízzel leforrázzuk, majd miután a víz lehűlt, hideg vízzel többször leöblítjük. A faggyús részeitől megtisztított, átöblített húst 2 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a zsiradékban megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával vigyázva, hogy a paprika nehogy megégjen, ezért a húst nyomban hozzáadjuk, pár percig kevergetjük. Mikor átsült minden oldalról, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, a paradicsomot, sózzuk, majd egy kis vízzel felöntjük. Amikor a vizet már majdnem elfőtte, zsírjára sütjük és lepirítjuk, majd a borral felöntjük és fedő alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a leve ne legyen se túlságosan híg, se túl sűrű: a birkapörkölt akkor igazi, ha rövid lében párolt húst adunk az asztalra. Sós vízben főtt burgonyával körítjük.


Csirkepörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, 3 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsiradék, 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, a paradicsomot feldaraboljuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és feldaraboljuk. A zsiradékban a vöröshagymát üvegesre pároljuk, levesszük a lángról, rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a paradicsompürét, a fokhagymát és a sót, ráöntünk 3 evőkanál vizet. Visszatesszük a lángra, összeforraljuk, és rátesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt negyedóráig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát, és tovább pároljuk, míg a csirkehús jól átfőtt.


Borjúpaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúcomb, 2 evőkanál zsiradék, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt, só. Az apróra vágott hagymát a zsiradékban, fedő alatt megpároljuk, meghintjük pirospaprikával, és 2 evőkanál vízzel felöntve 5 percig pároljuk. (Tehetünk bele csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot vagy 1 kávéskanál paradicsompürét is.) Miután a hagyma szétfőtt, beletesszük a kockákra vágott húst, megsózzuk és apránként kevés vízzel puhára pároljuk. Mikor a hús megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük a levét. Vajas galuskát és uborkát vagy más savanyúságot adunk mellé.


Báránypaprikás vörösborral

A borjúpaprikással azonos módon készül, de víz helyett 1 pohár száraz vörösborral pároljuk meg. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.


Paprikás csirke szegedi módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os csirke, 3 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, 2 teáskanál édes-nemes pirospaprika, só. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a zsírban üvegesre sütjük. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával, megsózzuk, és ráöntünk 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt csirkét. Mellétesszük a cikkekre vágott paradicsomot és a csíkokra vágott zöldpaprikát. Fedő alatt pároljuk. Annyi vizet adunk csak hozzá, amennyi saját elfőtt levének pótlására kell. Galuskával, fejes salátával vagy uborkasalátával tálaljuk.


Szegedi halászlé

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg hal (ponty, esetleg harcsa, részben apróhal is lehet), 3 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só. Az apróra vágott hagymát fazékba rakjuk. Rátesszük a megtisztított hal fejét, farkát és uszonyait, s ha filéztük, akkor a csontjait is (vagy az apróhalakat). Másfél liter vizet ráöntünk, megsózzuk. Legalább 1 órán keresztül főzzük, majd a levét leszűrjük. A halcsontokat átpasszírozzuk és a lébe beletesszük a pirospaprikával. Az előzőleg felszeletelt pontyot a forrásban lévő hallébe tesszük. 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a haltejet és egyben az ikrát, nehogy szétessen, ízlés szerint utánasózzuk, és készre főzzük.


Harcsa káposztában

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os harcsára számítva 1 kg savanyú káposzta, 2 dkg liszt, 2 dkg zsiradék, 2 dl tejföl, só, pirospaprika. A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk. A káposztát annyi vízben, amennyi ellepi, félig megfőzzük. Közben paprikás rántást készítünk, és a káposztát besűrítjük. Ezután hozzátesszük a halat, és kis lángon addig főzzük, amíg a hal megpuhul. Tejföllel behabarjuk, egy pillanatig forraljuk és melegen tálaljuk.


Jókai-bableves

Hozzávalók 4 személyre: kb. 60-70 dkg füstölt sertéscsülök, 35 dkg bab (legjobb a fejtett bab, de szárazbab is megfelel), 4 szál közepes nagyságú sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, fél teáskanál majoránna, 1 babér levél, 5 szem egész bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsiradék, 2 dkg liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, fél teáskanál ecet, 2 dl tejföl. Ha szárazbabot használunk, azt előző este beáztatjuk. Ugyancsak be kell áztatni a csülköt is. Megtisztítjuk és karikákra vágjuk a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet és a borsot. A csülköt (melyről az áztatóvizet előzőleg leöntöttük) 2 liter vízben, kis lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ekkor a csülköt kivesszük a fazékból, kicsontozzuk, majd a húst kis kockákra vágjuk és félretesszük. A csülök főzőlevében a babot félpuhára főzzük, és hozzáadjuk a fűszereket, zöldséget. A zsiradékban üvegesre sütjük a finomra vágott hagymát, kevés liszttel meghintjük, és folytonos kevergetés közben, kis lángon zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a pirospaprikát, és folytonos keverés közben 3 dl vizet öntünk bele. A sima rántást hozzáadjuk a főtt babhoz. A kockára vágott húst is a levesbe tesszük, s ha kell, utánasózzuk, majd a tejföllel behabarjuk. A levesbe még csipetkét is főzünk.


Tárkonyos töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg bárány-, birka- vagy sertéshús, 5 dkg rizs, 8 zöldpaprika, 1 tojás, 20 dkg vaj, 1 liter csontlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, törött bors, tárkony. A húst megdaráljuk, sóval és borssal ízesítjük. Összedolgozzuk az előzőleg félig megfőtt rizzsel meg a tojással, és egy kis vajat is teszünk hozzá. A megtisztított, kicsumázott zöldpaprikákat a rizses hússal megtöltjük, majd lábosba rakjuk, és tárkonyos, citromos csontlében - vagy húslevesben - megfőzzük. Ezután a léből kiemeljük a megfőtt töltött paprikát, és a tárkonyos levet lisztes tejföllel besűrítjük. A töltött paprikákat visszatesszük a mártásba, és forrón tálaljuk.


Tarhonyás hús körösi módra

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéslapocka, 5 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, néhány szál zellerzöld, 30 dkg burgonya, 25 dkg tarhonya, 1 kis üveg lecsó, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál ételízesítő, só. A tarhonyát a zsír felén aranybarnára pirítjuk és félretesszük. A maradék zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, belekeverjük a pirospaprikát, és ráöntünk 2 evőkanál vizet. Ezután beletesszük a kockákra vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Kevés vízzel félpuhára pároljuk, sóval és ételízesítővel fűszerezzük. Ezután belekeverjük a lecsót, a megpirított tarhonyát és a megtisztított, karikákra vágott nyers burgonyát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd fedő alatt, közepes lángon készre főzzük. A végén a zeller zöldjét is hozzáadjuk. Jellegzetes alföldi egytálétel.


Lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg zöldpaprika, 23 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg lángolt kolbász, 1 teáskanál pirospaprika, 3 tojás, só. A füstölt szalonnát apróra vágjuk és zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a karikákra vágott hagymát, és együtt pirítjuk tovább. Meghintjük a pirospaprikával, beletesszük a kicsumázott, karikákra vágott zöldpaprikát, és megsózva, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Néhány perccel tálalás előtt belerakjuk a felszeletelt paradicsomot és a bőrétől megfosztott, karikákra vágott kolbászt, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Végül beleöntjük az összehabart nyers tojásokat is. (Lehet rizzsel is készíteni, ilyenkor a rizst külön, félig megfőzzük, és az ugyancsak félkész lecsóval összekeverve, kevés vízzel pároljuk készre. A rizses lecsónál a tojás elmarad.)


Tányérhús Krúdy módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhacomb, 1-2 petrezselyemgyökér, 1-1 csokor turbolya, petrezselyemzöld és zeller, 3-4 burgonya, 15 dkg kelbimbó, 2 szem egész bors, só. A legízletesebb főtt hús combból vagy a bordából készül. Nagyon fontos, hogy lobogva forró vízbe tegyük a húst, akkor lesz igazán finom. 1 kg húshoz 2 liter forró vizet öntünk, sózzuk, borsozzuk, és kb. 2 órát főzzük. Amikor a hús már csaknem puha, hozzáadjuk a meghámozott burgonyákat, majd a zöldségeket is - legutoljára a kelbimbót -, és addig forraljuk, amíg minden jól megfő. A főtt húst ecetes tormával vagy paradicsommártással tálaljuk.


Sertéskaraj vadas mártásban

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéskaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 petrezselyemgyökér, 4-5 szem egész bors, citromhéj, 1 evőkanál cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanálliszt, só. A szalonnát apró kockákra vágjuk s üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, és néhány percig tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a borsot, a darabokra vágott petrezselyemgyökeret, a citromhéjat, és az egyben hagyott húst rátéve, minden oldalán körülsütjük. Aláöntünk 3 dl vizet, megsózzuk, és közepes lángon puhára pároljuk. Az elfőtt levét apránként pótoljuk. A húst kivesszük és félretesszük. A levet átpasszírozzuk, majd egy kis cukrot adunk hozzá, besűrítjük a tejfölben simára kevert liszttel és felforraljuk. A felszeletelt húst visszatesszük a mártásba, és még egyszer összeforraljuk.


Palacsintaváltozatok A palacsinta ősét a római legionáriusok hozták magukkal Pannóniába. Ám a kerek, lapos placenta meglehetősen fantáziátlan eledel volt: a tésztát csak sóval ízesítették, és semmivel sem töltötték. A magyar palacsinta az idők folyamán igencsak messze jutott finomságban és változatosságban. A tésztája is többféle módon készíthető. Az egyik változatnál csak tejet használnak, a másiknál szódavíz járul a tésztához, amellett még élesztőt is tesznek bele. (Az első módszerrel készült tészta vékony és könnyű, a másodikkal készített lágyabb, vastagabb.) A variációk java csak ezután következik: a különféle sós és édes töltelékek mellett van csúsztatott palacsinta, amelynél a kiterített palacsintákat egymás fölé rakják, van félgömbpalacsinta, amely mandulákkal megszurkálva sündisznót formáz... és így tovább, a végtelenségig. Íme néhány a sok közül.


Palacsintatészta 1. változat.

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojás, csipetnyi só, olaj a sütéshez. A lisztet, a tejet, a felvert tojást és a sót egy kevés vízzel simára keverjük, majd 1 órára félretesszük. Sütés előtt habverővel még egyszer felkeverjük. Palacsintasütőben egy teáskanálnyi olajat hevítünk, és a merőkanállal beleöntött tésztát szétfuttatjuk. Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. (Megjegyzés: vannak, akik a tésztához 0,5 dl étolajat is adnak. Ilyenkor a sütéshez külön nem kell olaj, viszont a tészta valamivel nehezebbé válik.)


2. változat.

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, só, 1 dkg élesztő, olaj a sütéshez. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd beleöntjük a többi tejet, a felvert tojásokat, a sót, és kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet. Fél óráig langyos helyen pihentetjük. Sütés előtt szódavízzel felhígítjuk és még egyszer alaposan összekeverjük. A palacsintákat ugyanúgy sütjük meg, mint az előbbi változatnál.


Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 12 megsütött palacsinta, 30 dkg marhapörkölt-maradék, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt. A pörkölthúst apróra vágjuk. A levéhez hozzáadjuk a tejfölben elkevert lisztet, és jól összeforraljuk. A besűrített mártásból 2-3 kanállal hozzáadunk a húshoz, összekeverjük, és ezzel megtöltjük a palacsintákat. Tűzálló tálban összegöngyölve egymás mellé rakjuk a tekercseket, és ráöntjük a megmaradt mártást. Sütőben átmelegítjük, de pirítani nem szabad. Azonnal tálaljuk.


Metélőhagymás palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: élesztős tésztából sütött 8 palacsinta, 15 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor metélőhagyma, só. A palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és apróra vágott metélőhagymával, majd egyenként összegöngyöljük és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A tetejüket meglocsoljuk a tejföllel, és sütőbe téve átforrósítjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a kiterített palacsintákat metélőhagymás sajttal rétegesen lerakjuk, a legfelső palacsintát pedig megöntözzük tejföllel. Sütőben kissé megpirítjuk, majd úgy szeleteljük, mint a tortát.


Palacsinták édes töltelékkel

A palacsintákat megtölthetjük gyümölcsízzel, porcukorral elkevert mákkal, dióval, túróval, vaníliás besamellel is.

Hozzávalók a vaníliakrémhez: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 evőkanál porcukor. A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd ráöntjük a forró tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Végül a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzákeverjük. Hozzávalók a túrókrémhez: 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál tej, 2 dl tejföl. Az áttört túrót simára keverjük a tojások sárgájával, a porcukorral, a citromhéjjal, az előzőleg beáztatott mazsolával. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a túrós masszához keverjük. A krém kétharmadával megtöltjük a palacsintákat, amelyeket tűzálló tálba összegöngyölve egymás mellé fektetünk. A megmaradt krémbe belekeverjük a fennmaradt tejfölt és a tejet, majd az egészet a palacsintákra öntjük. Sütőben közepes lángon átforrósítjuk, s azonnal tálaljuk.


Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 5 dkg vaj, 3 dl tej, 10 dkg liszt, a sütéshez olaj, a meghintéshez vaníliás cukor vagy darált mandulával kevert porcukor. A vajjal habosra keverjük a 4 tojás sárgáját, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk, végül ezt is a tésztába forgatjuk, kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Egy tálban egymás fölé "csúsztatjuk" úgy, hogy minden réteget meghintünk vaníliás vagy mandulás cukorral. Tálaláskor cikkekre szeleteljük, mint a tortát.


Gundel-palacsinta

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, 2 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál olaj. A töltelékhez: 2 dkg cukrozott narancshéj, 4 dkg mazsola, 1,5 dl rum, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, 20 dkg durvára darált dió, csipetnyi fahéj. Az öntethez: 10 dkg csokoládé, fél teáskanál vaníliaaroma, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 3 tojássárgája habosra keverve, 1,5 dl tejszín, 1,5 dkg liszt, 5 dkg kakaó. A tésztát simára keverjük, 1-2 órát pihenni hagyjuk, majd megsütjük a palacsintákat. A töltelékhez előző nap vékony csíkokra vágjuk a narancshéjat, és a mazsolával együtt 24 órára a rumba áztatjuk. A rumot ezután leöntjük és félretesszük. A tejszínt kis lángon elkeverjük a cukorral, a dióval, a fahéjjal, az áztatott mazsolával és a narancshéjjal. Kevergetve besűrűsítjük. Lehűtjük, majd a rumot is hozzákeverjük. Az öntethez a csokoládét gőzön (vagy mikrosütőben) felolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, 3 dkg cukrot, 2,5 dl tejet, és állandóan kevergetve felforraljuk. Ezután habverővel enyhén felverjük, és félretesszük. A kakaót és a lisztet simára keverjük a hideg tejjel, és kevergetés közben felfőzzük. Beleszórjuk a megmaradt cukrot, majd állandó kevergetés közben a habosra kevert tojássárgákkal együtt az egészet hozzáöntjük a félretett csokoládés-tejes keverékhez. Habverővel hozzákeverjük a habbá felvert tejszínt és a rumot is. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, néhány percre sütőbe tesszük, ezután ráöntjük a csokoládés öntetet, és nyomban tálaljuk.


Dobostorta

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, csipetnyi só, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 2 evőkanál vaj. A töltelékhez: 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 3 evőkanál nagyon erős feketekávé, 1 tojás, 10 dkg étcsokoládé, a tetejére 10 dkg kristálycukor. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, közben tovább verjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd apránként a lisztet is. A sütőlemezre alufóliát vagy pergamenpapírt teszünk, megvajazzuk, majd ráöntjük a tésztát, és elsimítva, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. Tortaszúróval kiszúrjuk a tortához szükséges lapokat. Elkészítjük a tölteléket: a vajat a cukorral, a feketekávéval és az egész tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, és tovább keverjük. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kiválasztjuk a legjobban sikerült tortalapot, ami majd a tetejére kerül, ezt félretesszük. A többi lapot a krémmel megkenjük és egymásra helyezzük. 10 dkg cukrot vastag falú serpenyőben, közepes lángon, állandó kevergetés közben megpirítunk, ami karamellé válik. Ekkor levesszük a lángról, és a serpenyőből közvetlenül a torta félretett felső lapjára kanalazzuk úgy, hogy szép sima bevonatot alkosson. Megvajazott késheggyel nyomban szeletekre vágjuk a tetejét. Gyorsan dolgozzunk, mert a cukor nagyon hamar keményedik. A karamell-lapot a torta tetejére helyezzük. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük 3-4 órára, csak ezután kínáljuk. Forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük fel.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 69
Heti: 440
Havi: 1 486
Össz.: 663 440

Látogatottság növelés
Oldal: Magyarországi finomságok
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2018 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: éretlen dinnye felhasználása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »