Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA

10 dkg trapista sajt egy darabban 2 nagy, savanykás (borízű) alma 3 nagy fej lilahagyma 4 evőkanál olaj 1 csapott evőkanál mustár késhegynyi currypor ízlés szerint citromlé törött fehér bors só cukor Az olajat a citromlével és a mustárral simára keverem, majd csak annyi vízzel hígítom, hogy az öntet egy decinél ne legyen több. Ezután jó ízesre fűszerezem a borssal, sóval, cukorral, curryporral. A sajtot és a megmosott, kicsumázott, héjas almát az almareszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy pedig egészen vékony csíkokra vágom. Az öntetbe gyorsan beleforgatom, hogy az alma ne barnulhasson meg. A megtisztított lilahagymát. vékony karikákra, a karikákat pedig nagyon apró kockákra metélem, és megsózom. 15 perc múlva (kinyomkodás nélkül!) hozzáteszem a salátához. Az egészet jól átforgatom, és lefedve, néhány órára beteszem a hűtőszekrénybe. Remek étvágycsináló!


BROKKOLIS PÓRÉHAGYMASALÁTA

25 dkg mirelit brokkoli 2 nagy szál póréhagyma fehér része 15 dkg párizsi 25 dkg savanyú káposzta 2 dl kefir 3 evőkanál olaj ecet és cukor ízlés szerint 1/2 mokkáskanál törött fekete bors só A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható" legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem.


FOKHAGYMÁS KAVIÁRSALÁTA

25 dkg piros, fehér és fekete ribiszke vegyesen (de lehet egyfajta is) 12 db fürjtojás 2 dl majonéz 2 dl tejföl 2 evőkanál frissen reszelt torma 2 kis doboz kaviár fél citrom leve 3 gerezd fokhagyma só, cukor, fehér bors ízlés szerint salátalevelek A fürjtojásokat keményre főzöm és meghámozom, majd félbe vágom. A ribiszkét a száráról leszemezem, szűrőben megmosom, és jól lecsöpögtetem. A majonézt simára keverem a tejföllel, a citromlével, a reszelt tormával, a zúzott fokhagymával és annyi sóval, cukorral, őrölt fehér borssal ízesítem, hogy kellemesen pikáns, enyhén csípős mártás legyen. Ebbe forgatom a fél fürjtojásokat, és nagyon óvatosan (hogy el ne pattanjanak) a gyümölcsöt meg a kaviárt. Koktélos pohárban (vagy kompótostálkákban), saláta levelekre halmozva, nagyon hidegen tálalom. (Különleges, ünnepi menü előétele lehet.)


FOKHAGYMÁS SAJTSALÁTA

25 dkg füstölt sajt 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt 1 salátauborka 1 kis fej saláta 1 evőkanál zöldbors 4 gerezd fokhagyma 4 evőkanál borecet 4 evőkanál olaj ízlés szerint só A sajtot fél cm-es nagyságú kockákra aprítom, és tálba rakom, a megtisztított és felkarikázott zöldhagymát kissé megsózom és jól összekeverem. A pácléhez a borsot mozsárban durvára töröm, a megtisztított fokhagymát fokhagymaprésen átnyomva hozzáadom. A borecetet, az olajat és a sót közékeverem. A páclevet a sajtra öntöm, és 10 percig hagyom állni. Közben többször is megforgatom. Az uborkát meghámozom, és félbevágva kimagozom. Akkora kockákra aprítom, mint amekkora a sajtkocka, majd hagymával együtt a sajthoz teszem. A salátát megtisztítom, megmosom és leszárítom. A külső nagy leveleit négy tányéron elosztom. A kisebb leveleket finom csíkokra metélem és a sajtos-uborkás-hagymás keverékhez adom. Még egyszer megízesítem, és a salátalevelekre halmozom.


GYÜMÖLCSÖS FOKHAGYMÁS SALÁTA

40 dkg meggy 2 csokor zöldhagyma szárával együtt 2 fej zsenge karalábé 1 csokor retek 2 db zöldpaprika 5 gerezd friss fokhagyma 3 dl kefir 10 dkg juhtúró 4 evőkanál olaj ízlés szerint só Először elkészítem a saláta mártását: az olajat simára keverem a juhtúróval és a kefirrel, majd beleteszem a nagyon finomra vágott, tisztított zöldhagymaszárat, a zúzott fokhagymát és kevés sót. A megtisztított karalábét, a megmosott (de hámozatlan) retket, az ugyancsak megmosott és kicsumázott zöldpaprikát nagyon vékony csíkokra vágva egy tálban megsózom, és jól összeforgatom, majd belekeverem a mártásba. A zöldhagymát tisztítás után felkarikázom. A meggyet megmosom, kimagozom, ezután a hagymával együtt hozzáadom a salátához. Az egészet összekeverem és behűtöm. Salátalevelekre tálalom. Köretnek is jó hideg vagy meleg sült csirke mellé, de magában is, néhány szelet pirított barna kenyérrel egészséges vacsora.


HAGYMÁS VEGYES SALÁTA

2 nagy, savanykás alma 25 dkg újburgonya 2 nagy fej lilahagyma 2 kovászos uborka 1,5 dl majonéz 2 dl tejföl 1 csokor friss kapor fél dl kovászosuborka-lé só és törött fehér bors ízlés szerint A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, megsózom, és 15 percig hagyom állni. Közben a mártáshoz a majonézt összekeverem a tejföllel és az uborkalével, majd megsózom, megborsozom. Belekeverem a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon finomra aprított kaprot is. A megmosott újburgonyát héjastól megfőzöm, meghámozom, és vékony karikákra vágva még melegen beleteszem a mártásba. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és nagylyukú reszelőn lereszelt almát, valamint az ugyancsak lereszelt kovászos uborkát. Az egészet összekeverem, és hagyom, hogy egészen kihűljön. Befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig hűtöm, de az sem baj, ha egy napig vár a hűtőben, az ízei jól összeérnek.


HAGYMÁS BABSALÁTA

15 dkg nagyszemű bab 3 nagy fej lilahagyma 4 nagy paradicsom 10 dkg juhsajt 3-4 evőkanál borecet 5 evőkanál olaj frissen őrölt fehér bors ízlés szerint 1 teáskanál szárított bazsalikom só A babot kevés sós vízben puhára főzöm, és szitán lecsöpögtetem. A megtisztított hagymát nagyon vékony karikákra vágom és kissé megsózom, majd összekeverem. A paradicsomot ugyancsak vékony gerezdekre aprítom. A sajtot kis kockákra metélem. A saláta összes hozzávalóját mély salátástálba öntöm. A mártáshoz az ecetet ugyanannyi vízzel összekeverem (csak kevés salátalére van szükség), beleszórom a bazsalikomot, és 5 percig forralom. Ezután hozzákeverem az olajat, a sót és a borsot, majd még forrón ráöntöm a salátára. Átforgatom, és addig hagyom állni, amíg a bab egészen kihűl. Ezután a tálat befedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm.


KÍNAI HAGYMÁS SALÁTA

1 kicsi, zsenge kínai kelkáposzta 1 hosszú szál kígyóuborka 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt 2 dl frissen kipréselt narancslé 3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál szójaszósz 2 evőkanál olaj 1 evőkanál citromlé 1 diónyi friss gyömbérgyökér (ha nincs, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér) só, cukor, mustár ízlés szerint 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors A salátaöntetet készítem el először: a narancslevet összekeverem a mustárral, a citromlével, a szójaszósszal, majd az összezúzott fokhagymával, őrölt fehér borssal és kevés cukorral ízesítem. A felforrósított olajon megfuttatom a megreszelt gyömbért (vagy a gyömbérport), és azonnal belekeverem a mártásba. A kínai kel külső, fonnyadt leveleit letisztítom, és a kemény torzsájával együtt nagyon vékony metéltre vágom. Megsózom (de nem besózom), és a megreszelt nyers uborkával hozzáteszem a mártáshoz. Végül a megtisztított és felkarikázott hagymát is beleteszem. Óvatosan összeforgatom, és befedem. Néhány órára berakom a hűtőszekrénybe.


LENCSÉS HAGYMASALÁTA

10 dkg lencse 8 kicsi, nem szétfővő burgonya 2 csokor zöldhagyma 1 csokor finomra vágott snidling 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet 4 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj) 2 kis fej vöröshagyma só és frissen őrölt fehér bors ízlés szerint A megmosott és átválogatott lencsét 2 óráig bő vízben áztatom. Ezután az áztatóvizet leöntöm, és friss vízben puhára főzöm. (Nem kuktában, mert az apró lencse eltömheti a kukta szelepét!) Amíg a lencse fő, a héjas burgonyát is megfőzöm. Ezután meghámozom, és karikákra szeletelem. A zöldhagymát megtisztítom, megmosom, és nagyon vékonyra karikázom. Mély salátástálban a hagymát, a snidlinget, a burgonyát és a lencsét összekeverem. A salátaöntethez a sót, a borsot és az ecetet addig keverem, amíg a só elolvad benne. Ezután folyamatos keverés közben hozzáöntöm az olajat. Végül a nagyon finomra reszelt vöröshagymát is belekeverem. A zöldségeket az öntettel lelocsolom. Aszerint, hogy mi mellé kínálom, hidegen vagy melegen is fogyasztható. Hidegen salátaként, önálló vacsorára, vagy melegen húsféle köretként nemcsak jóízű, de egészséges étel.


JÚLIA TÉSZTASALÁTÁJA

10 dkg csiga-, csavart- vagy kagylótészta 20 dkg csemege kukorica (konzerv) 2 nagy fej lilahagyma 5 dkg reszelt rokfort 4 dl kefir 1 narancs 1 dl majonéz 1 gerezd fokhagyma só és törött fehér bors A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. A narancsot meghámozom, karikákra vágom, majd a karikákat kis kockákra metélem. A lilahagymát megtisztítom, és finomra vágva meg is sózom (nem besózom). Összekeverem, hogy a só mindenütt érje. 15 percig hagyom állni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a reszelt rokfortot. Ízlés szerint megborsozom. A mártásba forgatom a főtt tésztát, a levétől lecsurgatott kukoricát, a hagymát (amit nem kell kicsavarni) és a narancskockákat. Az egészet alaposan összekeverem, majd befedve egy napra rakom a hűtőszekrénybe. (Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ízei jól összeérjenek.) Tálalás előtt kevés rokforttal külön is megszórom, és lilahagyma-karikákkal kirakom a tetejét.


MATRÓZ SALÁTA

1 doboz apró füstölt hal (pl. sprotni) 2 birsalma (vagy birskörte) 2 fej vöröshagyma 2 kemény tojás 2 dl majonéz 2 dl tejföl 10 dkg eperlevél (levestészta) 1 teáskanál mustár ízlés szerint só és törött bors 2 gerezd fokhagyma A birsalmát megtisztítom, gerezdjeire vágom, és nagyon kevés, cukros-sós forrásban lévő vízbe téve, az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A tésztát a szokásos módon forrásban lévő sós vízben kifőzöm, és hideg vízzel leöblítem. Közben a megtisztított hagymát kis kockákra aprítom. A saláta mártásához a tejfölt összekeverem a majonézzel, a sprotni leszűrt levével, ezután kevés mustárral, sóval és borssal fűszerezem. A tojásokat meghámozom, és kis kockákra aprítom. A mártásba keverem a tojáskockákat, a birsalmát, a hagymát és a főtt tésztát. Végül a kis halakat szétszedem és hozzáadom a salátához. Az egészet óvatosan összeforgatom, és befedve teszem el néhány órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt ismét átkeverem.


TORMÁS-ALMÁS HAGYMASALÁTA

3 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt 2 nagy, savanykás, aromás alma 1 doboz ecetes torma 3 dl tejföl ízlés szerint só és csipetnyi cukor Az ecetes tormát összekeverem a tejföllel, és megsózom, megcukrozom, az almát megmosom, kicsumázom, és az almareszelő legdurvább fokán héjastól lereszelem (vagy nagyon vékony csíkokra metélem). A reszelt almát azonnal belekeverem mártásba, hogy ne barnulhasson meg. A zöldhagymát megtisztítom, és zöldjével együtt vékony karikákra vágom. Kissé meg is sózom, és jól összekeverve 10 percig hagyom állni. Ezután az almás-tejfölös-tormához keverem. Jól befedve teszem a hűtőszekrénybe. Főtt sonkához vagy főtt füstölt csülökhöz különösen illik, de önállóan, pirított kenyérszeletkékkel vacsorára is alkalmas saláta.


NARANCSOS HAGYMASALÁTA

2 nagy narancs 1 szép szál póréhagyma 1 mokkáskanál törött fekete bors 1 evőkanál mustár 1 citrom leve 7 teáskanál currypor ízlés szerint kevés cukor és só A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágom, és megsózom, majd jól összeforgatom. 15 percig hagyom állni. Közben a narancsot meghámozom, ujjnyi vastag karikákra aprítom, ezután a karikákat óvatosan felkockázom. A narancsból az összes magot eltávolítom. A salátástálban elkészítem a saláta levét: a citromlevet néhány evőkanál vízzel kissé felhígítom, a mustárral és a curryvel simára keverem, törött borssal, csipetnyi sóval és kevés cukorral fűszerezem. Ezután beleforgatom a narancskockákat és a hagymát. Óvatosan összekeverem, ezután befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Egy-két óra múlva ismét összekeverem. Félnapi hűtés után tálalom, hogy az ízei jól összeérjenek. (Ezt a salátát liba-vagy kacsasült mellé, vagy a húsvéti sonka társaságában szoktam tálalni.)


TAVASZI VITAMINSALÁTA

2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt 1 csokor zsenge karotta 1 kis szál kígyóuborka 1 csokor piros retek 1 kis fej saláta 1 csokor petrezselyemzöld 1 csokor kapor 2 dl joghurt 2 evőkanál salátaolaj ízlés szerint törött bors porcukor és só A salátamártáshoz a megmosott petrezselyemzöldet és a kaprot nagyon finomra összevágom, majd belekeverem a joghurtba. Megsózom, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítem, végül az olajjal is elkeverem. A salátát leveleire szedem, megmosom, ezután leszárítom, majd csíkokra tépkedem. Salátástálba teszem. Befedve berakom a hűtőszekrénybe. A megtisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket nagyon vékony karikákra gyalulom, a megmosott és meghámozott zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. Az összes zöldséget gyengén megsózom, és a mártást ráöntve, jól összeforgatom. Befedve egy-két órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. Csak közvetlenül tálalás előtt keverem össze a salátalevekkel, nehogy megfonnyadjon.


ÍNYENCEK SALÁTÁJA

60 dkg jó érett, piros és fehér szőlő vegyesen 15 dkg reszelt rokfort 3 dl tejföl 2 evőkanál nagyon finomra darált dió 1 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt fél dl frissen préselt must (vagy félédes fehér bor) 3 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál őrölt fehér bors A saláta mártásához a tejfölt összekeverem a reszelt rokforttal, hozzáöntöm a mustot, beleszórom a darált diót, és belekeverem a megtisztított valamint szétzúzott fokhagymát. A szőlőt a száráról leszemezem, majd szűrőben gondosan megmosva hagyom, hogy jól lecsöpögjön. A zöldhagymát tisztítás után vékony karikákra vágom, és kissé megsózom. 10 percig hagyom állni. Ezután a mártásba forgatom a szőlőszemekkel együtt, és azonnal tálalom. (Jó, ha minden hozzávaló jó hideg.)


TOJÁSOS HAGYMASALÁTA

5 tojás 1 nagy fej lilahagyma 1 nagy savanykás alma 1 csokor hónapos retek 2 dl majonéz 2 dl kefir 1 csokor snidling 1 púpozott teáskanál mustár 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint kevés porcukor késhegynyi törött fehér bors késhegynyi currypor só A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom, és kis kockákra vágom. Közben mély tálban a majonézt simára keverem a kefirrel, a mustárral, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a borssal, a curryporral és kevés sóval, valamint cukorral. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól apró kockákra vágva, azonnal a mártásba keverem. Külön edénybe teszem a megtisztított és finomra vágott zöldhagymát, zöldjével együtt, valamint a hajszálvékonyra karikázott lilahagymát. Megsózom, 10 percig hagyom állni, majd a mártásos almához keverem. Végül beleforgatom a megmosott és csíkokra vágott piros retket és a kis kockákra vágott főtt tojást. Az egészet óvatosan összekeverem, és befedve a hűtőszekrénybe teszem 1-2 órára.


MUSTÁROS HAGYMASALÁTA

4 nagy fej vöröshagyma 1 kicsi kínai kel 3 evőkanál majonéz 3 evőkanál sűrű tejföl 1 evőkanál mustár (csípős is lehet) 1 evőkanál grapefruit-lé 2 gerezd fokhagyma 1/2 mokkáskanál törött fekete bors ízlés szerint kevés só A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágom, és jól megsózom, majd összekeverem. 10 percig hagyom állni, hogy a hagyma kissé összeessen, megpuhuljon. Közben a kínai kelt megtisztítom, majd ugyancsak nagyon vékony karikákra vágom. Salátástálba teszem a majonézt, ráöntöm a grapefruit-levet, a mustárt és a tejfölt, ezután simára keverem. A mártást zúzott fokhagymával, törött borssal és kevés porcukorral ízesítem. Ezután beleforgatom a hagymát (levével együtt) és a kínai kelt. Jól összekeverem, és lefedve beteszem a hűtőszekrénybe. 2-3 óra alatt összeérnek az ízei. Ez a pikáns saláta nagyon jól illik a szárazabb húsfélék vagy sült kolbász, virsli mellé. (Ha csíkokra vágott sajtot és egy-két feldarabolt almát is beleteszünk, önálló vacsorasaláta válik belőle.)


SONKÁS-DINNYÉS HAGYMASALÁTA

1 kisebb sárgadinnye 15 dkg prágai (vagy kötözött) sonka 2 dl majonéz 2 csokor zöldhagyma szárával együtt 1 dl tejszín 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors ízlés szerint só és citromlé A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejszínnel, majd citromlével, sóval és borssal fűszerezem. Hozzáadom a megtisztított és nagyon vékonyka karikákra vágott zöldhagymát, szárával együtt. A sonkát apró kockákra vágom (vagy nagylyukú darálón ledarálom), és beleteszem a hagymás mártásba. A dinnyét meghámozom, kimagvalom, és karalábévájóval kis gömböket vájok ki belőle. A mártáshoz adom ezt is, majd lazán átforgatom, és befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érlelem.


KORHELY SALÁTA

2 nagy narancs 25 dkg savanyú káposzta 2 nagy fej lilahagyma 4 evőkanál olaj fél dl savanyúkáposztalé 3 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál törött fehér bors kevés só csipetnyi cukor A megtisztított hagymát egészen apró kockákra vágom, és megsózva jól összekeverem. 15 percig pihentetem. A savanyú káposztát ugyancsak nagyon apróra vágom. A meghámozott narancsot először karikákra szeletelem, majd a karikákat felkockázom. A savanyúkáposzta-levet elkeverem az olajjal és a zúzott fokhagymával, ezután csipetnyi cukorral és borssal ízesítem. A salátalevet salátástálba öntöm, beleforgatom a káposztát, a hagymát és a narancsot. Az egészet jól összekeverem, és a hűtőszekrényben fél napig érlelem.


ZELLERES HAGYMASALÁTA

1 ökölnyi zellergumó 2 nagy aromás (lehetőleg jonatán) alma 1 dl narancs juice 3 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt 4 evőkanál olaj fél citrom leve 1 evőkanál mustár 1 csokor zellerzöld 1 csokor kapor só és cukor ízlés szerint A zellert megmosom, meghámozom és gyufaszálnyi csíkokra aprítva, szűrőbe teszem. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe mártom. Az újraforrástól számítva 3 percig főzöm. A vízből kivéve, hagyom, hogy lecsöpögjön. Közben a mártást elkészítem: az olajat, a citromlevet és a mustárt kikeverem, ezután a megmosott és finomra vágott kaprot meg a zellerzöldet is hozzáadom, végül a narancs juice-t is apránként belekeverem. Kevés sóval és cukorral ízesítem. A héjas almát is megmosom, kicsumázom, és szeletekre vágva, ugyancsak gyufaszálnyi csíkokra aprítom (vagy reszelem). Azonnal a mártásba teszem. A hagymát tisztítás után zöldjével együtt összevágom, és megsózom. Salátástálba öntök minden hozzávalót, befedem, majd összekeverem, és legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe.


FOKHAGYMÁS MAJONÉZ

2 tojássárga 3 dl olaj 1 evőkanál citromlé 1 evőkanál mustár 6 gerezd fokhagyma 1 teáskanál só 2 teáskanál porcukor 1 mokkáskanál törött fehér bors A mártás készítése előtt legalább fél órával kikészítem a tojást és az összes többi hozzávalót, hogy egyforma hőmérsékletűvé váljanak. A tojássárgákat keverőtálba rakom. Néhány csepp citromlevet és a mustár negyedét ráöntöm, majd az olajat cseppenként keverem bele. Ha már vajszerű, apránként hozzáöntöm a többi citromlevet és a mustárt. Beleszórom a sót, a borsot, a cukrot, végül a megtisztított és összezúzott fokhagymát is hozzáteszem. Addig keverem, amíg egynemű, sűrű, sima mártás lesz belőle. (Keverőgéppel 3 perc alatt elkészíthető.) Ez a mártás jól záródó üvegben tárolva, hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Felhasználás előtt hígítható tejföllel, kefirrel, joghurttal, borral, tejszínnel, esetleg kevés paradicsomlével. Halhoz, húshoz, szárnyashoz, vagy olajban sült, bundázott zöldségféléhez illik.


MELEG FOKHAGYMAMÁRTÁS

4 dl tej 2 dl tejföl 2 evőkanál liszt 4 dkg vaj vagy margarin 6 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál törött fehér bors 1 evőkanál vegeta A tejet megmelegítem. Egy magas falú serpenyőben felolvasztom a vajat, majd rászórom a lisztet. Gyorsan kevergetve kis lángon, habzásig hevítem, ezután ráöntöm a meleg tejet, és habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm kis lángon, amíg az egész jól besűrűsödik. Megborsozom, beleszórom a vegetát, és jól kiforralom. Végül hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd a tejfölt is beleöntöm. Tovább keverve még egyszer felforralom, és a tűzről lehúzom. Melegen tálalom. Mindenfajta száraz húsféléhez illik, különösen jó a főtt marhahúshoz. Hús nélkül párolt zöldséggel is tálalható, sőt, sós vízben főtt burgonya, vagy tésztaféle, például galuska, esetleg zsemlegombóc is tálalható hozzá.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 77
Tegnapi: 69
Heti: 435
Havi: 1 481
Össz.: 663 435

Látogatottság növelés
Oldal: SALÁTÁK, MÁRTÁSOK
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2018 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: éretlen dinnye felhasználása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »