Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások

Hazai-külföldi ízek-különlegességek ínyenceknek

Heringsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sós hering, 30 dkg burgonya, 30 dkg cékla, 30 dkg alma, 2 savanyú uborka, 2 evőkanál olaj, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál ecet, só, törött bors. A sós heringet 5-6 órán át hideg vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük, megszárítjuk és megtisztítjuk. A kockára vágott halat, a hámozott főtt krumplit, az ugyancsak főtt, hámozott, reszelt céklát, almát és uborkát salátástálba tesszük. 2 evőkanál ecetet összekeverünk 2 evőkanál olajjal, egy kis cukorral, hozzáadjuk a vörösbort és a főtt cékla levéből 1 dl-nyit. Ezt a levet a salátára öntjük, és 12 órán keresztül pácoljuk. Tálalás előtt a leszűrt salátát kemény tojásokkal és céklaszeletekkel körberakjuk.


Sörös mártás

Hozzávalók 4 személyre: 5 dl világos sör, 3 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, só. A sört lábosba öntjük és lassan melegítjük. A tejszínt habosra keverjük a tojássárgákkal, és kevés cukorral és sóval ízesítjük. Folytonos kevergetés közben a sörhöz öntjük a tojásos tejszínt. Habverővel keverjük. Mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről. Pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.


Tejfölös mártás fejes salátához

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tejföl, 2 teáskanál ecet, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só. A hozzávalókat összekeverjük, és a megmosott, lecsöpögtetett, kézzel eltépkedett fejes salátára öntjük.


Vafler

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 3 teáskanál cukor, 25 dkg liszt, 5 dl tejföl, só. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a sóval, majd apránként, felváltva adjuk hozzá a tejfölt és a lisztet. Végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. A vaflert olajjal kikent, rovátkás palacsintasütő vason szokták kisütni, ennek hiányában közönséges palacsintasütőben is megsüthető. A norvég vaflert legtöbbször reggelire, kávéhoz fogyasztják, de más étkezések kísérője is lehet.




Finnország


Párolt ürühús

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg ürülapocka, 80 dkg burgonya, 50 dkg sárgarépa, 40 dkg vöröshagyma, só, törött bors, fél dl olaj, 2 dl húsleves. A húst alaposan bedörzsöljük sóval, megkenjük olajjal, és néhány óráig érleljük. Ezután kis darabokra vágjuk, és a forró olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a kockára vágott burgonyát és a karikákra vágott sárgarépát. Sóval, borssal fűszerezzük, a húslevessel felöntjük, és fedő alatt, közepes lángon pároljuk. Ha már megpuhult, szükség szerint utánafűszerezzük, és néhány percig tovább pároljuk.


Bárányhús kapormártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg báránycomb, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj, 1 csokor kapor, 2 evőkanál zsiradék, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, só, törött bors. A megmosott, sóval, borssal ízesített húst kevés vízben félpuhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított és kis darabokra vágott zöldséget, és teljes puhulásig főzzük. Leszűrjük. A lisztből és a zsiradékból világos rántást készítünk, majd a hús levével feleresztjük. Ezután cukorral és borecettel ízesítjük, és végül belekeverjük a finomra vágott kaprot is. A mártásba beletesszük a felszeletelt húst, és jól összeforraljuk. (Készíthetjük úgy is, hogy a mártást összeturmixoljuk a főtt zöldséggel.)


Húsgombócok tejfölös mártással

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg bármilyen darált marhahús, 1 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 5 dl tej, só, 3 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, törött bors, olaj a sütéshez. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd 1 evőkanál forró olajban üvegesre pirítjuk. A húst a tojással, a zsemlemorzsával, a tejjel, a pirított hagymával, a sóval és a borssal fűszerezve összedolgozzuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat készítünk, és a forró olajban megsütjük. A leszűrt gombócokat melegített tálba rakjuk. 2 evőkanál olajra rászórjuk a liszt felét, habzásig hevítjük, majd egy dl vízzel felengedve simára keverjük. A maradék liszttel elkevert tejfölt beleöntjük, és kevergetve kiforraljuk. Sóval, borssal utánafűszerezzük, végül a húsgombócokra ráöntjük.


Áfonya finn módra

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg áfonyabogyó, 10 dkg cukor, 4 evőkanál burgonyaliszt. A megmosott áfonyát szétnyomkodjuk, és 1 liter vízben megfőzzük, majd a levét átszűrjük. A gyümölcsléhez hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és 4 evőkanál vízben simára kevert burgonyaliszttel besűrítjük. Csészékbe töltjük. Lehűtve, vaníliakrémmel vagy -fagylalttal adjuk asztalra.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 69
Heti: 423
Havi: 1 469
Össz.: 663 423

Látogatottság növelés
Oldal: Norvég-Finn ízek
Finom falatok- sültek-levesek-lángos-tészták- édességek-pecsennyék-mártások - © 2008 - 2018 - izvarazs.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: éretlen dinnye felhasználása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »